Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama
- Kurt_Kombajn
Paznja, paznja... friske vijesti iz Austrije:
Zakon za strane studente se promijenio, stupio je na snagu 1. 1. 2006., i kaze 'vako:
Svi strani studenti koji zele produziti vizu za jednu godinu moraju obratiti paznju na slijedece:
*8 SWS (Semesterwochenstunden) - sati po jednom semestru moraju biti uspjesno apsolvirana, to mu dodje na 16 sati godisnje...
*8280 € se moraju nalaziti na kontu ili stednoj knjizici (do sada je bilo 5000 €), ILI dokaz da 690 € mjesecno stoji na raspolaganje...
*Odgovorna ustanova vise nije policija za strance (Fremdenpolizei), nego magistrat odnosno Bezirkshauptmannschaft
Zakon za strane studente se promijenio, stupio je na snagu 1. 1. 2006., i kaze 'vako:
Svi strani studenti koji zele produziti vizu za jednu godinu moraju obratiti paznju na slijedece:
*8 SWS (Semesterwochenstunden) - sati po jednom semestru moraju biti uspjesno apsolvirana, to mu dodje na 16 sati godisnje...
*8280 € se moraju nalaziti na kontu ili stednoj knjizici (do sada je bilo 5000 €), ILI dokaz da 690 € mjesecno stoji na raspolaganje...
*Odgovorna ustanova vise nije policija za strance (Fremdenpolizei), nego magistrat odnosno Bezirkshauptmannschaft
-
Zero_Cold_Girl
Zavrsila sam gimnaziju u sarajevu? Zanima me sto u evropi ima bolju perspektivu medicina ili elektrotehnika? Koliko bi kostala studij medicine u Holandiji? Sto je bolje studirati od ova dva faxa? Gdje su vece plate?
-
foton
Prije nego te neko naruzi... ja cuZero_Cold_Girl wrote:Zavrsila sam gimnaziju u sarajevu? Zanima me sto u evropi ima bolju perspektivu medicina ili elektrotehnika? Koliko bi kostala studij medicine u Holandiji? Sto je bolje studirati od ova dva faxa? Gdje su vece plate?
Po mom misljenju sa zavrsenom elektrotehnikom je lakse naci posao u bilo kojoj zemlji zbog jezika - dovoljan je engleski. Za medicinu, koja je vjerovatno isto jako trazena, mozda postoje neke jezicke barijere, narocito u holandiji. Isto tako, pretpostavljam da je sa medicinom relativno tesko naci posao u gradskoj sredini jer je tu velika otimacina za pozicije. I sa bilo kojim od navedena dva se moze vrlo lijepo zivjeti.
A koji je STUDIJ bolji od navedena dva zavisi od tebe. Ako ti je motiv plata a ne interes, nemoj upisivati ni jedan, prihvati se odmah nekog posla. Da zavrsis fakultet potrebna je velika volja, mnogo rada i interes, a ne samo utopija o lagodnom zivotu poslije.
-
foton
U stvari da budem solidaran sa kolegama sa elektrotehnike, uzmi to, tamo je malo djevojaka i bices zvijezdaZero_Cold_Girl wrote:Zavrsila sam gimnaziju u sarajevu? Zanima me sto u evropi ima bolju perspektivu medicina ili elektrotehnika? Koliko bi kostala studij medicine u Holandiji? Sto je bolje studirati od ova dva faxa? Gdje su vece plate?
-
Zero_Cold_Girl
Znate li kakvi su kriteriji za upis bilo koja ova dva fakulteta u amsterdamu?? Znaci nesto konkretno???
- upala
dzesi ovo cuo....matere ti.....doduse neznam za nove al za stare studente one upisane do ovog datuma zakon nije retroaktivan i moguce su razne kalkuulacije....Kurt_Kombajn wrote:Paznja, paznja... friske vijesti iz Austrije:
vadila visum prije mjesec dana...na racunu 3000 jedva skupila....zglave nisam imala punkti (8) treba....doduse radi se o prvoj godini redovnog studija.....
dalje ko god zeli da upise studij u at koliko znam sad mora polagati prijemni...par ljudi odustalo s medicine kad su dosli ovamo iz istih razloga....neznam za ostale univerzitete i oni koji planiraju da studiraju u at toplo im preporucujem da zaobidju pravo, medicinu a upisu ekonomiju...tu ima kijamet nasih i sa slabim znanjem jezika se moze jako dobro proci......
-
Zero_Cold_Girl
Znam njemacki engleski i talijasnki a ne treba mi holandski jer imaju razni programi. Moze se studirati na engleskom .Pa cijela je porodica u holandiji, a ja definitivno s ovakvim kapacitetom ne zelim da propadnem u bosni .Zelim zivjeti i raditi bilo gdje vani jer mi odgovara taj nacin zivota >?? Pa znas li bilo kakve informacije ..??
-
teletrader
foton wrote:Prije nego te neko naruzi... ja cuZero_Cold_Girl wrote:Zavrsila sam gimnaziju u sarajevu? Zanima me sto u evropi ima bolju perspektivu medicina ili elektrotehnika? Koliko bi kostala studij medicine u Holandiji? Sto je bolje studirati od ova dva faxa? Gdje su vece plate?![]()
Po mom misljenju sa zavrsenom elektrotehnikom je lakse naci posao u bilo kojoj zemlji zbog jezika - dovoljan je engleski. Za medicinu, koja je vjerovatno isto jako trazena, mozda postoje neke jezicke barijere, narocito u holandiji. Isto tako, pretpostavljam da je sa medicinom relativno tesko naci posao u gradskoj sredini jer je tu velika otimacina za pozicije. I sa bilo kojim od navedena dva se moze vrlo lijepo zivjeti.
A koji je STUDIJ bolji od navedena dva zavisi od tebe. Ako ti je motiv plata a ne interes, nemoj upisivati ni jedan, prihvati se odmah nekog posla. Da zavrsis fakultet potrebna je velika volja, mnogo rada i interes, a ne samo utopija o lagodnom zivotu poslije.
Ja licno ne znam kolike su plate u Holandiji,ali ljudi pogledajte malo vijesti
U njemackoj vec duzhe vrijeme traje strajk ljekara,ne mogu da se dogovore oko kolektivnih ugovora i povisice plate od nekih par stotina Eura..
Prema tome,fin zhivot je neka pocetna plata od 1500-2000€,ako si u gradu
trosices pola toga na stan,trecinu na hranu (neces valjda kao inzhinjerka ili doktorica sama sebi kuhati)..Na selu ce ti trebati manje,ali ces u roku od par mjeseci fasovati malo zhescu depresiju i neces znati sta od sebe...
I sve to pod uslovom da sredis te neke papire sto je postalo jako tesko,na birou ima dovoljno domacih inzhinjera i doktora..
-
Zero_Cold_Girl
Hvala Vam u svakom slucaju. Hmm i nije nista loshe sam sebi kuhati 
-
teletrader
Naravno da nije...Zero_Cold_Girl wrote:Hvala Vam u svakom slucaju. Hmm i nije nista loshe sam sebi kuhati
Savjeti su bili samo prijateljske prirode,studirati vani je nesto super (ja sam licno iz Kanade dosao u Evropu da studiram)...
Ali diploma nije garancija ostanka,ostanak nije garancija "vrece para"..
U evropi danas dobar automehanicar zaradi vise nego doktor...
-
Beslija
nisam citao sve postove pa izvinite ako je ovo pitanje vec bilo , ali
U kojim se zemljama jos moze studirati osim Austrije...da se naravno studira na Engleskom jeziku..........bez obzira , evropa ili ostali kontinenti ......
Ja sam cuo u Maleziji boli glava....
....
U kojim se zemljama jos moze studirati osim Austrije...da se naravno studira na Engleskom jeziku..........bez obzira , evropa ili ostali kontinenti ......
Ja sam cuo u Maleziji boli glava....
-
foton
Mislim da se u vecini sjeverne Evrope moze studirati na Engleskom, a istina je i za Maleziju. Za Maleziju sam cuo da je u jakom razvoju, da imaju relativno dobre fakultete, ali da aklimatizacija traje oko godinu dana. Sparno je i svaki dan pada kisa, i susret sa dosta drugacijim nacinom zivota moze biti otezavajuca okolnost. I ne mogu zamisliti da pokupim njihov "engleski".Beslija wrote:nisam citao sve postove pa izvinite ako je ovo pitanje vec bilo , ali
Ja sam cuo u Maleziji boli glava........
Kad smo blizu Malezije, i Singapur ima jako dobre i priznate univerzitete.
- sekiracija
Sjdi tu i studiraj,ako ti se studiraAko ti se pak ide u bec zbog Becanki,mogu te reci samo jedno,neznaju da stenju ko Bosanke. 
-
Legolas
E ovako. Ja sam upravo završio studije historije u Sarajevu i zainteresiran sam za nastavak studija, tj. postdiplomski upravo u Beču. Problem je u tome što od njemačkog znam samo osnove. (engleski govorim gotovo perfektno). Ovdje je neko pominjao mogucnost pohadjanja kursa pred pocetak studija. Takva varijanta bi mi vrlo odgovarala. Da li bi mi neko mogaoa dati više informacija o tome?
-
teletrader
Mada sam nisam pohadjao taj kurs,imao sam u Becu prijatelje koji jesu..Legolas wrote:E ovako. Ja sam upravo završio studije historije u Sarajevu i zainteresiran sam za nastavak studija, tj. postdiplomski upravo u Beču. Problem je u tome što od njemačkog znam samo osnove. (engleski govorim gotovo perfektno). Ovdje je neko pominjao mogucnost pohadjanja kursa pred pocetak studija. Takva varijanta bi mi vrlo odgovarala. Da li bi mi neko mogaoa dati više informacija o tome?
Koliko znam procedura je sljedeca:
Ukoliko ne znas jezik,salju te godinu dana na kurs njemackog,koji je,po pricama raje,prilicno intenzivan.Za tu godinu bi trebao/la da naucis dovoljno da mozhes pratiti nastavu,mada bi ti za studij poput zhurnalistike,historije i sl. po mome misljenju,trebalo jace znanje nego za studij tehnike...
Postdiplomski se ovdje smatra doktoratom...
Istorija je,u moje tinejdzersko doba,bila moja velika ljubav..
Samo sto sam tada skontao da se ne zhivi od nje,vec od IT-a...
Tebi puno srece,i naoruzhaj se stpljenjem,a nade skrati...
Sjeti se samo Johnny-evih pjesama i nacina na koji je on opisao tvoj buduci grad..
-
creation
Kurt_Kombajn wrote:Paznja, paznja... friske vijesti iz Austrije:
!!OVO I NIJE BAS TACNO!!
Za produzenje vize vazi pravilo (od 01.01.2006.) do 24 godine i preko 24 godine:
Do 24 godine potrebno je imati 3450 Eura
Iznad 24 godine potrebno je imati 6210 Eura (9x690 Eura)
--
Sto se tice ucenja jezika, jezik se uci ili na VWU ili na Orient ili na WIHOK-u. Preporucujem VWU (pogledaj http://www.vwu.at), da bi ovdje kurs njemackog pohadjao potrebno je da si prije toga upisan na neki od Beckih Univerziteta. Ako nista ne znas ucis ga dva semestra (dva puta 400 Eura plus 20 Eura za finalni usmeni ispit) svaki dan po pet sati nastave. Moze se nauciti, no pocni odmah da saljes dokumente za postdiplomski, rok ti je do 01.09.
Sada se duze ceka na dobijanje vize, racunaj da ako odmah prevedes sve na njemacki i posaljes osnovno postom preporuceno da ces u najboljem slucaju predkraj juna dobiti obavijest o istom. Onda slijedi upis na faks, otvaranje konta u nekoj banci u Austriji, u septembru se moras prijaviti sa uplatnicom za kurs na VWU, za klasu je bolji od Orienta i drugih kurseva.
-
Legolas
Aha, znači potrebno je sve dokumente, prije slanja prevesti na njemački? Kako se to i gdje radi?Sto se tice ucenja jezika, jezik se uci ili na VWU ili na Orient ili na WIHOK-u. Preporucujem VWU (pogledaj http://www.vwu.at), da bi ovdje kurs njemackog pohadjao potrebno je da si prije toga upisan na neki od Beckih Univerziteta. Ako nista ne znas ucis ga dva semestra (dva puta 400 Eura plus 20 Eura za finalni usmeni ispit) svaki dan po pet sati nastave. Moze se nauciti, no pocni odmah da saljes dokumente za postdiplomski, rok ti je do 01.09.
Doduše, ja znam osnove njemačkog (osnovnu gramatiku, sporazumjevanje itd... dosta i razumijem), ali svejedno bi mi dobro došao takav kurs. Po pitanju, stanovanja, kakve su cijene domova, a kakve stanova (tj. soba u zajednickim studentskim stanovima, pošto sam u Leipzigu boravio u posjeti u jednom takvom, gdje stanuju i strani studenti, dakle ne samo Nijemci)? Da li kao polaznik kursa imaš pravo na studentsku menzu itd, itd?
-
teletrader
Domovi su oko 200€ (mjesto u dvokrevetnoj sobi)Legolas wrote:Aha, znači potrebno je sve dokumente, prije slanja prevesti na njemački? Kako se to i gdje radi?Sto se tice ucenja jezika, jezik se uci ili na VWU ili na Orient ili na WIHOK-u. Preporucujem VWU (pogledaj http://www.vwu.at), da bi ovdje kurs njemackog pohadjao potrebno je da si prije toga upisan na neki od Beckih Univerziteta. Ako nista ne znas ucis ga dva semestra (dva puta 400 Eura plus 20 Eura za finalni usmeni ispit) svaki dan po pet sati nastave. Moze se nauciti, no pocni odmah da saljes dokumente za postdiplomski, rok ti je do 01.09.
Doduše, ja znam osnove njemačkog (osnovnu gramatiku, sporazumjevanje itd... dosta i razumijem), ali svejedno bi mi dobro došao takav kurs. Po pitanju, stanovanja, kakve su cijene domova, a kakve stanova (tj. soba u zajednickim studentskim stanovima, pošto sam u Leipzigu boravio u posjeti u jednom takvom, gdje stanuju i strani studenti, dakle ne samo Nijemci)? Da li kao polaznik kursa imaš pravo na studentsku menzu itd, itd?
Soba u stanu te dodje oko 250-300€
racunaj da ti za zhivot mjesecno treba nekih 550-650€+ skolarina koja je nedavno uvedena za Bosance...Ne znam koliko je po semestru
-
Legolas
[/quote]Domovi su oko 200€ (mjesto u dvokrevetnoj sobi)
Soba u stanu te dodje oko 250-300€
racunaj da ti za zhivot mjesecno treba nekih 550-650€+ skolarina koja je nedavno uvedena za Bosance...Ne znam koliko je po semestru
Hmmmm... dobro.. snasao bih se ja i za manje love, sto se drugih stvari, osim kirije, tiče. Reci mi kako stoje stvari sa nalazenjem posla s kojim covjeku ipak preostaje vremena za ucenje?
-
creation
Evo sad cu ti dati malo iscrpniji odgovor:
Domovi, mislim da je sada malo prekasno, vecina ih za sljedecu godinu prima do kraja marta, no zarovi se malo na net i naci ces listu skoro svih domova u Becu (imas li nekoga u njima, tako je malo brze i lakse da se udje), prosjecna cijena je 205-210 Eura. Ovo znaci da ih ima i po 170 i po 250, no vecina ih kosta oko 210 Eura.
Sta dobijas? Najcesce mjesto u dvokrevetnoj sobi, dok wc i kuhinju dijelis sa jos jednom dvokrevetnom sobom. Vecina ih ima tv i prikljucak na internet u okviru ovih gore navedenih iznosa.
Stan se moze i do 250 Eura, ako zivis sam ili do 350 Eura ako ste dvojica.
Trebace ti jos i semestralna karta za prevoz, koja pokriva U-Bahn (podzemnu), tramvaj, autobus i Schnell-Bahn, cijena joj je 117 Eura po semestru.
Kao polaznik kursa nemas pravo na studentsku menzu, ovdje u okviru lanca Mensa, no Bec nudi dovoljno mogucnosti za prehranjivanje.
Kako ces prevesti dokumente? Nazovi informacije i trazi sudskog tumaca za njemacki jezik, uzmi dva broja. Nazovi i dogovori se da se nadjete, provjeri na stranici fakulteta sta ti sve traze, najcesce dokumente o zavrsenoj skoli/fakultetu i sa njihove stranice potrazi aplikaciju koju moras ispuniti. Sve to saljes postom, ili ako imas nekoga da ti to licno odnese jos i bolje. Pokusaj to sad uraditi, moze se desiti da ti kazu da fali jos nesto, tu gubis na vremenu.
Odmah po prijemu bi se trebao upisati na faks, problem je sto sada austrijska ambasada ne daje dvije vize kao prije, a da bi dobio vizu potrebno je da imas potvrdu/ugovor o stanu/domu kao i potvrdu o parama.
Sto se posla tice, dok ne znas jezik posao mozes naci u nekom ugostiteljskih objekata koje drzi nasi ljudi ili na nekoj gradjevini, opet sve zavisi koga upoznas, koga vec znas, i da ima se vremena da se moze sve nauciti.
Evo sta ti traze u Sarajevu da bi dobio austrijsku vizu, ovo vise ne stoji na zidu ispred Ambasade, i na telefon ce ti uvijek dati nepotpune informacije:
1. pasos
2. dvije slike
3. obrasci
4. uvjerenje o nekaznjavanju (ovo na njemacki prevedno)
5. bescheid (potvrda) da si primljen
6 ugovor o stanu u Becu ili nekom drugom gradu u Austriji
7. potvrda da imas "dovoljno" eura (min 5000)
8. uradjen zdravstveni pregled (to ne mozes bilo gdje nego samo u par objekata, jedan od tih je poliklinika sanasa na grbavici, drugi je neki dr. bakir (zaboravih mu prezime)) (racunaj sa jednim ranim prijepodnevom od 8 do 11h max 11h i imas taj papir)
9. rodni list
10. prijavnica (cipsova) sa pecatom (cipsovi radnici cesto ne stave isti kazu da moras u stanicu policije otici (odes, to je besplatno)
)
Domovi, mislim da je sada malo prekasno, vecina ih za sljedecu godinu prima do kraja marta, no zarovi se malo na net i naci ces listu skoro svih domova u Becu (imas li nekoga u njima, tako je malo brze i lakse da se udje), prosjecna cijena je 205-210 Eura. Ovo znaci da ih ima i po 170 i po 250, no vecina ih kosta oko 210 Eura.
Sta dobijas? Najcesce mjesto u dvokrevetnoj sobi, dok wc i kuhinju dijelis sa jos jednom dvokrevetnom sobom. Vecina ih ima tv i prikljucak na internet u okviru ovih gore navedenih iznosa.
Stan se moze i do 250 Eura, ako zivis sam ili do 350 Eura ako ste dvojica.
Trebace ti jos i semestralna karta za prevoz, koja pokriva U-Bahn (podzemnu), tramvaj, autobus i Schnell-Bahn, cijena joj je 117 Eura po semestru.
Kao polaznik kursa nemas pravo na studentsku menzu, ovdje u okviru lanca Mensa, no Bec nudi dovoljno mogucnosti za prehranjivanje.
Kako ces prevesti dokumente? Nazovi informacije i trazi sudskog tumaca za njemacki jezik, uzmi dva broja. Nazovi i dogovori se da se nadjete, provjeri na stranici fakulteta sta ti sve traze, najcesce dokumente o zavrsenoj skoli/fakultetu i sa njihove stranice potrazi aplikaciju koju moras ispuniti. Sve to saljes postom, ili ako imas nekoga da ti to licno odnese jos i bolje. Pokusaj to sad uraditi, moze se desiti da ti kazu da fali jos nesto, tu gubis na vremenu.
Odmah po prijemu bi se trebao upisati na faks, problem je sto sada austrijska ambasada ne daje dvije vize kao prije, a da bi dobio vizu potrebno je da imas potvrdu/ugovor o stanu/domu kao i potvrdu o parama.
Sto se posla tice, dok ne znas jezik posao mozes naci u nekom ugostiteljskih objekata koje drzi nasi ljudi ili na nekoj gradjevini, opet sve zavisi koga upoznas, koga vec znas, i da ima se vremena da se moze sve nauciti.
Evo sta ti traze u Sarajevu da bi dobio austrijsku vizu, ovo vise ne stoji na zidu ispred Ambasade, i na telefon ce ti uvijek dati nepotpune informacije:
1. pasos
2. dvije slike
3. obrasci
4. uvjerenje o nekaznjavanju (ovo na njemacki prevedno)
5. bescheid (potvrda) da si primljen
6 ugovor o stanu u Becu ili nekom drugom gradu u Austriji
7. potvrda da imas "dovoljno" eura (min 5000)
8. uradjen zdravstveni pregled (to ne mozes bilo gdje nego samo u par objekata, jedan od tih je poliklinika sanasa na grbavici, drugi je neki dr. bakir (zaboravih mu prezime)) (racunaj sa jednim ranim prijepodnevom od 8 do 11h max 11h i imas taj papir)
9. rodni list
10. prijavnica (cipsova) sa pecatom (cipsovi radnici cesto ne stave isti kazu da moras u stanicu policije otici (odes, to je besplatno)
-
Legolas
hmm.. pošto sam sretnik iz mješanog braka i posjedujem putovnicu bar se necu peglati sa vizama.
Hvala ti od srca na iscrpnom dogovoru. Mah, imam poznanstava u Beču i dobrog prijatelja Austrijanca (studenta) koji sigurno zna još dosta caka oko lakšeg opstanka tamo.
-
Frutek
Vozdra svima,
Zanima me ako bi mi neko mogao reći šta mi sve treba za studentsku vizu za Austriju (naravno pored papira sa faxa da sam primljen i sl.).
Ja idem na postdiplomski studij, pa ne znam dal to ima kakve razlike što se tiče procedure za vizu...
Hvala!
Zanima me ako bi mi neko mogao reći šta mi sve treba za studentsku vizu za Austriju (naravno pored papira sa faxa da sam primljen i sl.).
Ja idem na postdiplomski studij, pa ne znam dal to ima kakve razlike što se tiče procedure za vizu...
Hvala!