Eh ovako,imam i ja nesto da kazem. Prvo, 5,000Eura moras imati da bi dobio prvu vizu u BiH,a i ovdje ce ti isto tako traziti lovu za produzavanje vize,sad zavisi koliko, jer su i to mjenjali, ali to ces saznati kad dodes.fadil schtil wrote:a sta mislis studirati???
i zasto dolazis???
ako dolazis da bi ostao moguce je samo i only sa medicinom, i ta da poslije studija ides u njemacku, u austriji su sanse i za doktore male jer imaju i oni hiperprodukciju kadra.
za tehnicke fakultete nisam siguran, znam samo da do sada niko nije ni zavrsio, bar sto ja znam, tako ta i nemam info
nemoj studirati: PRAVO, austrija ima hiljade nezaposlenih pravnika, sa druge strane diploma ti ne bi vrijedila u bosni - jer pravo je tipicna nauka za svaku zemlju
ako se pak odlucis za ekonomiju. i ekonomista imaju na hiljade na birou. dobro bi ti bilo jedino sa austrijskom diplomom nazad u bosnu i rintas za neku austrijsku firmu. ne gaji iluzije da kao ekonomista radis bilo gdje na zapadu.
ne studiraj anglistiku, psihologiju, sociologiju-perspektiva negativna nula
kako god, na nekim fakultetima ima skolarina. na medicini 350 e. po semestru, s tim ako postignes odredjeni uspjeh vrate ti lovu.
ne zelim te obeshrabriti ali glasine kruze da ce skolarina 'skociti' i one way uplata.
ne racunaj za pocetak (godina min.) da ces bilo sta raditi jer ti treba dosta vremena za njemacki, snalazenje, tako da moras imati jednu izvjesnu svotu na strani (350-400 E. mjesecno) za pocetak
a i kasnije ako studiras nesto tesko, medicinu i sl., tesko je raditi i studirati, vrlo tesko. ne i nemoguce. ali rijetki uspiju.
pamet u glavu. dobro se raspitaj. gdje, kako...
najbitnije: sta imas od diplome poslije. isplati li ti se ulaganje novca, vremena, rada i zdravlja. znaci vaga.
ako ima sta posebno pitaj, bujrum
Drugo, sto se studiranja tice, ovo sto je gore napisano je i tacno i netacno. Ako hoces da ucis, nista nije problem, a ako neces, e onda nigdje na svijetu neces fax zavrsiti. Sto se tice medicinskih fakulteta, imam par poznanica koje su zavrsile medicinu,ja licno zavrsavam farmaciju, pisem magistarski, prema tome, nije to tako tesko, nemoj te ljude bezveze prepadati. Jedino ti problem moze biti njemacki,ako nemas sklonosti,tj afiniteta prema jezicima, e brale, onda je probljem:-)
Ako te jos sta interesuje, pitaj...