Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
nestasna

Post by nestasna »

fadil schtil wrote:a sta mislis studirati???
i zasto dolazis???

ako dolazis da bi ostao moguce je samo i only sa medicinom, i ta da poslije studija ides u njemacku, u austriji su sanse i za doktore male jer imaju i oni hiperprodukciju kadra.

za tehnicke fakultete nisam siguran, znam samo da do sada niko nije ni zavrsio, bar sto ja znam, tako ta i nemam info

nemoj studirati: PRAVO, austrija ima hiljade nezaposlenih pravnika, sa druge strane diploma ti ne bi vrijedila u bosni - jer pravo je tipicna nauka za svaku zemlju

ako se pak odlucis za ekonomiju. i ekonomista imaju na hiljade na birou. dobro bi ti bilo jedino sa austrijskom diplomom nazad u bosnu i rintas za neku austrijsku firmu. ne gaji iluzije da kao ekonomista radis bilo gdje na zapadu.

ne studiraj anglistiku, psihologiju, sociologiju-perspektiva negativna nula

kako god, na nekim fakultetima ima skolarina. na medicini 350 e. po semestru, s tim ako postignes odredjeni uspjeh vrate ti lovu.
ne zelim te obeshrabriti ali glasine kruze da ce skolarina 'skociti' i one way uplata.

ne racunaj za pocetak (godina min.) da ces bilo sta raditi jer ti treba dosta vremena za njemacki, snalazenje, tako da moras imati jednu izvjesnu svotu na strani (350-400 E. mjesecno) za pocetak

a i kasnije ako studiras nesto tesko, medicinu i sl., tesko je raditi i studirati, vrlo tesko. ne i nemoguce. ali rijetki uspiju.

pamet u glavu. dobro se raspitaj. gdje, kako...
najbitnije: sta imas od diplome poslije. isplati li ti se ulaganje novca, vremena, rada i zdravlja. znaci vaga.

ako ima sta posebno pitaj, bujrum
Eh ovako,imam i ja nesto da kazem. Prvo, 5,000Eura moras imati da bi dobio prvu vizu u BiH,a i ovdje ce ti isto tako traziti lovu za produzavanje vize,sad zavisi koliko, jer su i to mjenjali, ali to ces saznati kad dodes.
Drugo, sto se studiranja tice, ovo sto je gore napisano je i tacno i netacno. Ako hoces da ucis, nista nije problem, a ako neces, e onda nigdje na svijetu neces fax zavrsiti. Sto se tice medicinskih fakulteta, imam par poznanica koje su zavrsile medicinu,ja licno zavrsavam farmaciju, pisem magistarski, prema tome, nije to tako tesko, nemoj te ljude bezveze prepadati. Jedino ti problem moze biti njemacki,ako nemas sklonosti,tj afiniteta prema jezicima, e brale, onda je probljem:-)
Ako te jos sta interesuje, pitaj...
nestasna

Post by nestasna »

car-x wrote:
The_Fluid wrote:
bug wrote:imam prijatelja koji studira telekomunikacije na TUWien, a koji je slucajem polozio matematiku na ETFu u sarajevu, kod prof. Galica, jos prije rata... neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako... i ne bi bilo vazno da to nisu telekomunikacije, da je tamo neka poljoprivreda.. al' nejse, valjda se ljudi nece zamarati "nebitnim" stvarima... zasto gubiti vrijeme na to.
bug:
hmm, zar nije mogao priznati tu matematiku, one su poprilicno iste u programu ili?
ko god da je doso na bilo koji faks u bec sa "nasom matematikom", priznat mu je ispit..

ispiti tipa odbrana, sociologija, tjelesni odgoj i to se ne priznaju.. ali matematika i tome slicne stvari uvijek..

hoce taj jaran malo i smahnut..
opet moram da demantujem gore navedeno. Ispiti te priznaju,to je tacno, ali sve zavisi kako i sta. Sto se tice odbrane,sociologije, itd, meni su to recimo priznali kao izborne predmete, kojih sam ukupno imala ovdje u Becu 25 sati, tako da nisam nista morala od njihovih izbornih uzimati.
nestasna

Post by nestasna »

mama29 wrote:a sto se tice uplate od 5000 Euro, ako neko zeli, putem pp-a cu mu reci kako to uplacuje vecina nasih studenata. :roll:
hahahahahahha. Javi se obavezno ovom nicku na pp, trebace ti:-)samo nemoj javno, mozda Austrijanci citaju forum:-)
bluesky

Post by bluesky »

U fadilovom komentaru ima samo par tacnih stvari, ostalo je, cini mi se, zasnovano na vlastitim fiks idejama.

Kao prvo, na TU ima masa Bosanaca koji su sada dipl. inzinjeri, trojica koje ja znam su zavrsili cak elektrotehniku. Austriji definitivno treba ljudi ove struke, ali te nece niko na ulici vuci za rukav da ti da posao. Treba biti uporan i fleksibilan i traziti na vise mjesta, u vise gradova. Ne smijes se zalijepiti za Bec. Momak koji je zavrsio ET vani, a zatim se vratio u BiH je nedavno iz Bosne dobio posao u Grazu, a momak koji je zavrsio ET u Becu jos nema posao.

Ovo treba primijeniti na sve struke. Recimo moja dobra drugarica Slovenka je studirala romanistiku i germanistiku i u domu stanovala sa Bosankama koje su NARAVNO studirale ekonomiju. Uvijek je bila fascinirana njima, jer im je nivo njemackog jezika bio na nezavidnom nivou, ali su se nekako provlacile kroz ispite. Slovenka je pak pricala tecno i ispravno, doduse sa onim pravim slavenskim R naglaskom :). Te Bosanke jos nisu zavrsile faks, jedna koju ja znam jeste zavrsila ekonomiju, ali prodaje sada mobilne telefone rekose mi, a Slovenka sa svojim neperspektivnim faksom radi u Strasburgu pri EU. Nema u planu da se vrati uskoro u Slo.

Vazno je zaista nesto nauciti i imati ideju u glavi. Koja mozda meni sada u zivotu fali :D, ali to na stranu :). Raja uvijek prosipa neke svoje price. Kada sam izasla na rimsko pravo, studentice sa kojima sam cekala ispit su me pitale koji mi je put da izlazim. Rekoh prvi. A one, ah bice jos puno puta. Ne bijase, polozila sam iz prve. Pratite svoj fazon, manite tudju pricu, ima posla, nema posla, tesko, pretesko, lahko, bespotrebno... Nisu svi ljudi rodjeni za jedne profesije i nemaju svi iste talente.
bluesky

Post by bluesky »

nestasna wrote:
car-x wrote:
The_Fluid wrote: bug:
hmm, zar nije mogao priznati tu matematiku, one su poprilicno iste u programu ili?
ko god da je doso na bilo koji faks u bec sa "nasom matematikom", priznat mu je ispit..

ispiti tipa odbrana, sociologija, tjelesni odgoj i to se ne priznaju.. ali matematika i tome slicne stvari uvijek..

opet moram da demantujem gore navedeno. Ispiti te priznaju,to je tacno, ali sve zavisi kako i sta. Sto se tice odbrane,sociologije, itd, meni su to recimo priznali kao izborne predmete, kojih sam ukupno imala ovdje u Becu 25 sati, tako da nisam nista morala od njihovih izbornih uzimati.
Pa pitanje je da li ce priznati drustvene predmete na tehnickom univerzitetu i kao izborne predmete?! Svi trebamo uzeti u obzir da studiramo na razlicitim univerzitetima razlicite fakultete. Plus se prije par godina promijenio plan studiranja. Na mnogim fakultetima u starom planu studiranja uopste nije bilo tih izbornih predmeta. Treba navesti za koji fakultet informacije provjereno vaze, a ne ovako... Jedno je medicina, drugo je TU, trece je WU, cetvrto filozofski, i tako dalje.
nestasna

Post by nestasna »

bluesky wrote:
nestasna wrote:
car-x wrote: ko god da je doso na bilo koji faks u bec sa "nasom matematikom", priznat mu je ispit..

Pa pitanje je da li ce priznati drustvene predmete na tehnickom univerzitetu i kao izborne predmete?! Svi trebamo uzeti u obzir da studiramo na razlicitim univerzitetima razlicite fakultete. Plus se prije par godina promijenio plan studiranja. Na mnogim fakultetima u starom planu studiranja uopste nije bilo tih izbornih predmeta. Treba navesti za koji fakultet informacije provjereno vaze, a ne ovako... Jedno je medicina, drugo je TU, trece je WU, cetvrto filozofski, i tako dalje.
U pravu si, ali evo da sad kazem sta je i kako je. Ja sam na farmaciji, u Sa sam imala i odbranu,sociologiju, engleski, itd, puno predmeta koje oni ovdje nemaju, a ovdje me zakacio novi plan i program, tako da su mi ove predmete, i ostali visak sati iz pojedinih predmeta priznali kao izborne.
Nadam se da je sada malo jasnije, naravno, ja samo govorim za farmaciju.
creation

Post by creation »

Frutek,
napisao vec sta treba za vizu, barem je jednom drugu trebalo u oktobru a drugom u januaru, ne vjerujem da se puno izmijenilo od tada.

Sto se tice priznavanja, ovi sto hoce da studiraju u Austriji, neka fino pogledaju web stranice univerziteta na koima zele da nastave da studiraju i potraze ime profesora ili osobe zaduzene za nostrifikaciju.

Neka fino uzmu plan i program i prevedu stranice za predmete koje su polozili u BiH i sa istima se jave doticnim profesorima.

Ako ne znate jezik,spremite se da godinu dana ucite isti (potrazite na internetu vwu ili orient (puno losiji od vwu-a) i spremite se da platite po 400Eura po semestru, sve ispod toga je malo da bi se jezik bez ikakvog predznanja naucio.

Na vrh
Frutek

Post by Frutek »

creation wrote:
Evo sta ti traze u Sarajevu da bi dobio austrijsku vizu, ovo vise ne stoji na zidu ispred Ambasade, i na telefon ce ti uvijek dati nepotpune informacije:

1. pasos
2. dvije slike
3. obrasci
4. uvjerenje o nekaznjavanju (ovo na njemacki prevedno)
5. bescheid (potvrda) da si primljen
6 ugovor o stanu u Becu ili nekom drugom gradu u Austriji
7. potvrda da imas "dovoljno" eura (min 5000)
8. uradjen zdravstveni pregled (to ne mozes bilo gdje nego samo u par objekata, jedan od tih je poliklinika sanasa na grbavici, drugi je neki dr. bakir (zaboravih mu prezime)) (racunaj sa jednim ranim prijepodnevom od 8 do 11h max 11h i imas taj papir)
9. rodni list
10. prijavnica (cipsova) sa pecatom (cipsovi radnici cesto ne stave isti kazu da moras u stanicu policije otici (odes, to je besplatno) :))
Pozdrav creation,

Evo nadjoh sta si napisao za vizu. Kod mene je situacija sljedeca majstore...ja sam već primljen na postdiplomski studij u Beču ali nije Austrijski univerzitet nego američki (ne znam da li to ima ikakve razlike što se tiče procedure za vize)...Ovih dana trebam dobit sve papire; crno na belo :) da sam primljen itd.

Što se tiče smještaja, znali neko išta o "Donaufeld" dorm-u? Ako bi išao tamo, morao bi se prijaviti u sljedećih nekoliko dana, pa ako neko zna nešto o tom dorm-u, molio bi da date svoje ocjene što prije :P

Što se tiče ovog sistematskog, to mi je degenluk teški što to rade, debili teški, al eto, šta ćeš...Kolko je to uopšte temeljit sistematski i šta tu sve rade?

Što se tiče eura na računu, jel to mogu prebacit na banku ovde u BiH ili moram se peglat s ovom vizom glupom od 7 dana, pa to tamo odradit, uzet potvrdu pa se vratit i s tom potvrdom opet u Sarajevo, u ambasadu?

Usput rečeno, ovo je najgori i najgluplji režim dobijanja vize na planeti :x Nisu normalni majke mi :x :x :x Ja sam 100x lakše dobio američku vizu nego što će ovo bit čini mi se...
muhi

Post by muhi »

Pozdrav svima,

I ja imam namjeru studirati u Becu ili Minhenu, a najvise me zanima situacija kada zelim upisati faks koji nepstoji u BiH, konkretno, industrijski dizajn ili graficki dizajn. Ako bude problem s tim onda novinarstvo ili arhitekturu.
Da li buduci novinari u Austriji ili Njemackoj imaju perspektivu, kakvo je stanje na biroima, isto pitam za arhitekturu.

Radna dozvola - kako je moguce zivjeti u Austriji sa 300e, ako smjestaj u domu kosta 200e, zar to nije malo skromno?
muhi

Post by muhi »

Jos neshto, kada posaljem papire na neki njemacki faks, koji pa zakonu primaju 8% stranih studenata, koji su sve kriteriji da se ude u tih 8%? Ocjene iz srednje, poznavanje njemackog jezika...
salkan

Post by salkan »

Ja trenutno zivim u Kanadi I zeljela bi upisati magistrat u Evropi zbog promijene zraka a i financijskih razloga. Magistrat je u Kanadi skup kao dragi kamen (oko $10.000 do $30.000 godisnje samo za skolarinu).

Ja sam cula da bosanski studenti imaju iste skolarine kao i Austrijanci (u Kanadi internacionalni studenti placaju duplo). Tek sam krenula da se informisem pa oprostite ako se ponavljam. Par pitanja.

Dali su moje informacije tacne?
Ako da, dali je to samo "specijalni" tretman prema Bosanskim studentima ili svi strani studenti imaju ist prava? I dali je to samo u Austriji ili i u drugim Evropskim zemljama isto tako?
Koliko odprilike kosta samo skolarina za magistrat? (npr. Business)

Hvala unaprijed.
salkan

Post by salkan »

teletrader wrote:
Zero_Cold_Girl wrote:Hvala Vam u svakom slucaju. Hmm i nije nista loshe sam sebi kuhati :-D
Naravno da nije... :-)
Savjeti su bili samo prijateljske prirode,studirati vani je nesto super (ja sam licno iz Kanade dosao u Evropu da studiram)...
Ali diploma nije garancija ostanka,ostanak nije garancija "vrece para"..
U evropi danas dobar automehanicar zaradi vise nego doktor... :?
Teletrader ti si bio u kanadi mozda mi mozes malo vise objasniti Na moja gore navedena pitanja, kao npr. gdje uopste da krenem da se informisem. Dali ja bolje da se upisujem pod Kanadskim ili Bosanskim drzavljanstvom.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#113 Re: Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama

Post by anthraxQ »

ako mi moze neko pomoci bio bih vrlo zahvalan. problematika ja ovakva:

zavrsio sam soc pedagogiju u BiH, imam šansu da master studij nastavim u Klagenfurtu.

eh sad, da li mi neko moze napisati sta mi tacno sve treba, koliko traje taj master,da li se trebam u BIH upisati na taj master, generalno sve one stvari koje smatra da su bitne.

p. s. ne govorim njemacki bas dobro.
Post Reply