Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama
-
creation
#1 Dalje obrazovanje/Studij u Austriji i drugim zemljama
postojala je ova tema, cini mi se da je car najvise rekao, ako moze da ponovo napise sve one korisne informacije o studiju u austriji, ili druge koji vec studiraju, njihova iskustva jer namjeravam po zavrsetku srednje skole da studiram u austriji, tocnije u becu
-
car-x
opet ja.. 
elem, procedura je bila sljedeca (valjda se nije nista promijenilo):
upises se na faks u BiH (taj isti koji namjeravas studirati u becu).. za upis u zimski semestar moras predati dokumente na faks do 1.9. tekuce godine, a za ljetni do 1.2..
dokumenti su nesto kao:
- svjedocanstvo od 4. razreda srednje skole + maturska diploma
- medjunarodni rodni list
- potvrda da si upisan na fakultet u BiH u sljedeci semestar (znaci, ako se namjeravas upisati npr. u zimski semestar 2005/06, moras donijeti potvrdu od faksa iz BiH da si upisana u taj semestar, tj. unaprijed, ali se to da odraditi)
- kopija pasosa
svjedocanstva i potvrde moraju biti prevedene na njemacki..
nakon pozitivnog odgovora, s tom potvrdom odes u ambasadu i dobijes vizu na par dana.. dodjes u bec, upises se na faks.. na osnovu upisa, dobijes mjesto u studentskom domu (ili eventualno nadjes stan na koji se mozes prijaviti, da bi dobio vizu), polozis na banku 5000 eura i izvadis potvrdu o stanju na kontu.. prijavis zdravstveno osiguranje (kosta nekih 20 eura mjesecno).. ako znas njemacki, faks te odmah upise, a ako ne, posalju te na kurs.. kurs po semestru kosta negdje 370 eura.. od njih dobijes papir da ides na kurs..
sa svim tim papirima vratis se u bosnu i predas za studentsku vizu.. i dobijes istu na godinu dana i tvoj austrijski zivot pocinje..
domovi u prosjeku kostaju oko 200 eura i svakako je za preporuciti brucosima da prvo usele u dom.. za preporuciti su domovi: haus technik, strozzigasse, auersperg, haus erasmus, neudeggerheim, accordia..
panoramu bi trebalo izbjegavati koliko je to moguce..
za hranu se mjesecno potrosi izmedju 200-300 eura.. knjige su jako skupe, ali su biblioteke odlicno opremljene, tako da se dosta strucne literature obicno nadje u bibliotekama. osim toga, svaki prof izda svoju skriptu koja kosta do 20 eura i obicno je dovoljna za spremanje ispita..
predavanja uglavnom nisu obavezna.. na vjezbe je u svakom slucaju preporucljivo ici, a neke su i obavezne.. ispiti su liberalni totalno.. s profesorima se da pricati.. svaki profesor sedmicno ima jedan ili dva sata rezervisano za studente.. tu se moze doci i pricati i pitati i sve..
sto se tice ostalih sadrzaja, bec je super.. ljeti je aktuelan dunav i donauinsel (ostrvo izmedju dva ogranka dunava) na kome se moze upraznjavati svaki moguci sportski i rekreativni sadrzaj..
mjesta za izaci ima i vise nego dovoljno.. dobra piva kosta oko 3 eura.. kafa isto tako.. rucak je izmedju 5 i 10 eura u zavisnosti od mjesta i kvaliteta.. mjesecna karta kosta 45 eura, a semestralna 120 (4 mjeseca)..
pola sata seksanja kosta izmedju 50 i 100 eura u zavisnosti od trebe
hehe.. ovo, hm, u mladjim studentskim danima i ne treba.. tek kad zakrizi..
ne pada mi vise nista na pamet.. ako te sta interesuje, pitaj..
eh da, povratna karta, bec - tuzla kosta izmedju 40 i 50 eura..
elem, procedura je bila sljedeca (valjda se nije nista promijenilo):
upises se na faks u BiH (taj isti koji namjeravas studirati u becu).. za upis u zimski semestar moras predati dokumente na faks do 1.9. tekuce godine, a za ljetni do 1.2..
dokumenti su nesto kao:
- svjedocanstvo od 4. razreda srednje skole + maturska diploma
- medjunarodni rodni list
- potvrda da si upisan na fakultet u BiH u sljedeci semestar (znaci, ako se namjeravas upisati npr. u zimski semestar 2005/06, moras donijeti potvrdu od faksa iz BiH da si upisana u taj semestar, tj. unaprijed, ali se to da odraditi)
- kopija pasosa
svjedocanstva i potvrde moraju biti prevedene na njemacki..
nakon pozitivnog odgovora, s tom potvrdom odes u ambasadu i dobijes vizu na par dana.. dodjes u bec, upises se na faks.. na osnovu upisa, dobijes mjesto u studentskom domu (ili eventualno nadjes stan na koji se mozes prijaviti, da bi dobio vizu), polozis na banku 5000 eura i izvadis potvrdu o stanju na kontu.. prijavis zdravstveno osiguranje (kosta nekih 20 eura mjesecno).. ako znas njemacki, faks te odmah upise, a ako ne, posalju te na kurs.. kurs po semestru kosta negdje 370 eura.. od njih dobijes papir da ides na kurs..
sa svim tim papirima vratis se u bosnu i predas za studentsku vizu.. i dobijes istu na godinu dana i tvoj austrijski zivot pocinje..
domovi u prosjeku kostaju oko 200 eura i svakako je za preporuciti brucosima da prvo usele u dom.. za preporuciti su domovi: haus technik, strozzigasse, auersperg, haus erasmus, neudeggerheim, accordia..
panoramu bi trebalo izbjegavati koliko je to moguce..
za hranu se mjesecno potrosi izmedju 200-300 eura.. knjige su jako skupe, ali su biblioteke odlicno opremljene, tako da se dosta strucne literature obicno nadje u bibliotekama. osim toga, svaki prof izda svoju skriptu koja kosta do 20 eura i obicno je dovoljna za spremanje ispita..
predavanja uglavnom nisu obavezna.. na vjezbe je u svakom slucaju preporucljivo ici, a neke su i obavezne.. ispiti su liberalni totalno.. s profesorima se da pricati.. svaki profesor sedmicno ima jedan ili dva sata rezervisano za studente.. tu se moze doci i pricati i pitati i sve..
sto se tice ostalih sadrzaja, bec je super.. ljeti je aktuelan dunav i donauinsel (ostrvo izmedju dva ogranka dunava) na kome se moze upraznjavati svaki moguci sportski i rekreativni sadrzaj..
mjesta za izaci ima i vise nego dovoljno.. dobra piva kosta oko 3 eura.. kafa isto tako.. rucak je izmedju 5 i 10 eura u zavisnosti od mjesta i kvaliteta.. mjesecna karta kosta 45 eura, a semestralna 120 (4 mjeseca)..
pola sata seksanja kosta izmedju 50 i 100 eura u zavisnosti od trebe
hehe.. ovo, hm, u mladjim studentskim danima i ne treba.. tek kad zakrizi..
ne pada mi vise nista na pamet.. ako te sta interesuje, pitaj..
eh da, povratna karta, bec - tuzla kosta izmedju 40 i 50 eura..
-
car-x
-
bordo_boy
???? jel ovo se zezas ili ozbiljno.. posto znam dosta raje.. i ne vjerujem da su svi dali 5000 eura na banci... i znali iko jel potpisan kakav sporazum izmedu Bosne i Austrije o skolovanju... (mislim da je za nas besplatno) jer je BIH bila njihova kolonija do 1918 godine.. pa to je kao odsteta neka..car-x wrote:Polozis 5000eura na banku
Unaprijed Hvala!
-
car-x
to za koloniju zaboravi.. ako sad ima nekih novijih (ne)sporazuma, to ne znam, ali to o koloniji i sporazumu od 1918 na 100 godina su bapske price..bordo_boy wrote:???? jel ovo se zezas ili ozbiljno.. posto znam dosta raje.. i ne vjerujem da su svi dali 5000 eura na banci... i znali iko jel potpisan kakav sporazum izmedu Bosne i Austrije o skolovanju... (mislim da je za nas besplatno) jer je BIH bila njihova kolonija do 1918 godine.. pa to je kao odsteta neka..car-x wrote:Polozis 5000eura na bankusta ja znam.. znali neko nesto vise? treba mi info hitno!
Unaprijed Hvala!
a ovo za banku se ne zezam.. ako mislis dobiti vizu, moras dokazati da si "sposoban" da se izdrazavas u austriji bez da nesto radis.. tako da ti za godinu dana treba izvod racuna na tvoje ime, na kojem je stanje oko 5000 (tu nisu precizni, moze i 4800 npr, ali 5000 i preko 5000 je sigurno da ces barem po tom pitanju dobiti vizu)..
znaci, ti te pare ne platis nikom, nego otvoris sebi racun, polozis pare i izvadis izvod i to je to.. raja se snalazi.. jedni drugima posudjuju, dok se ne sakupi.. to se poslije par dana vrati raji i opet si go ko crkveni mis, ali imas vizu..
-
fadil schtil
a sta mislis studirati???
i zasto dolazis???
ako dolazis da bi ostao moguce je samo i only sa medicinom, i ta da poslije studija ides u njemacku, u austriji su sanse i za doktore male jer imaju i oni hiperprodukciju kadra.
za tehnicke fakultete nisam siguran, znam samo da do sada niko nije ni zavrsio, bar sto ja znam, tako ta i nemam info
nemoj studirati: PRAVO, austrija ima hiljade nezaposlenih pravnika, sa druge strane diploma ti ne bi vrijedila u bosni - jer pravo je tipicna nauka za svaku zemlju
ako se pak odlucis za ekonomiju. i ekonomista imaju na hiljade na birou. dobro bi ti bilo jedino sa austrijskom diplomom nazad u bosnu i rintas za neku austrijsku firmu. ne gaji iluzije da kao ekonomista radis bilo gdje na zapadu.
ne studiraj anglistiku, psihologiju, sociologiju-perspektiva negativna nula
kako god, na nekim fakultetima ima skolarina. na medicini 350 e. po semestru, s tim ako postignes odredjeni uspjeh vrate ti lovu.
ne zelim te obeshrabriti ali glasine kruze da ce skolarina 'skociti' i one way uplata.
ne racunaj za pocetak (godina min.) da ces bilo sta raditi jer ti treba dosta vremena za njemacki, snalazenje, tako da moras imati jednu izvjesnu svotu na strani (350-400 E. mjesecno) za pocetak
a i kasnije ako studiras nesto tesko, medicinu i sl., tesko je raditi i studirati, vrlo tesko. ne i nemoguce. ali rijetki uspiju.
pamet u glavu. dobro se raspitaj. gdje, kako...
najbitnije: sta imas od diplome poslije. isplati li ti se ulaganje novca, vremena, rada i zdravlja. znaci vaga.
ako ima sta posebno pitaj, bujrum
i zasto dolazis???
ako dolazis da bi ostao moguce je samo i only sa medicinom, i ta da poslije studija ides u njemacku, u austriji su sanse i za doktore male jer imaju i oni hiperprodukciju kadra.
za tehnicke fakultete nisam siguran, znam samo da do sada niko nije ni zavrsio, bar sto ja znam, tako ta i nemam info
nemoj studirati: PRAVO, austrija ima hiljade nezaposlenih pravnika, sa druge strane diploma ti ne bi vrijedila u bosni - jer pravo je tipicna nauka za svaku zemlju
ako se pak odlucis za ekonomiju. i ekonomista imaju na hiljade na birou. dobro bi ti bilo jedino sa austrijskom diplomom nazad u bosnu i rintas za neku austrijsku firmu. ne gaji iluzije da kao ekonomista radis bilo gdje na zapadu.
ne studiraj anglistiku, psihologiju, sociologiju-perspektiva negativna nula
kako god, na nekim fakultetima ima skolarina. na medicini 350 e. po semestru, s tim ako postignes odredjeni uspjeh vrate ti lovu.
ne zelim te obeshrabriti ali glasine kruze da ce skolarina 'skociti' i one way uplata.
ne racunaj za pocetak (godina min.) da ces bilo sta raditi jer ti treba dosta vremena za njemacki, snalazenje, tako da moras imati jednu izvjesnu svotu na strani (350-400 E. mjesecno) za pocetak
a i kasnije ako studiras nesto tesko, medicinu i sl., tesko je raditi i studirati, vrlo tesko. ne i nemoguce. ali rijetki uspiju.
pamet u glavu. dobro se raspitaj. gdje, kako...
najbitnije: sta imas od diplome poslije. isplati li ti se ulaganje novca, vremena, rada i zdravlja. znaci vaga.
ako ima sta posebno pitaj, bujrum
-
bordo_boy
Ja mislim studirati tamo arhitekturu, jer sam cuo da su tamo jako dobu uslovi, i da je kvalitetna arhitektura
sta ja znam..
E imam pitanje... konkretno u Becu.. na koliko mjesta ima arhuitekutura, mislim jel jedno ili vise.. i jel na svakom ista cijena po semestru..
Ne znam jel mi bolje zavrsiti u Sarajevu, ili tamo.. ti kazes nema posla tamo bas.. pa ovdje je vjeruj mi gore (mislim da i sam znas) a tamo je veca plata.. i mozes dobro zivjeti i sa srednjom skolom..
PS. Ako imas mail neki.. molim te posalji adresu na private.. ako ti nije mrsko odgovarati na pitanja
E imam pitanje... konkretno u Becu.. na koliko mjesta ima arhuitekutura, mislim jel jedno ili vise.. i jel na svakom ista cijena po semestru..
Ne znam jel mi bolje zavrsiti u Sarajevu, ili tamo.. ti kazes nema posla tamo bas.. pa ovdje je vjeruj mi gore (mislim da i sam znas) a tamo je veca plata.. i mozes dobro zivjeti i sa srednjom skolom..
PS. Ako imas mail neki.. molim te posalji adresu na private.. ako ti nije mrsko odgovarati na pitanja
-
zlata
Da se omladina ne obezhrabri...moze se SIGURNO, na Americkom kontinentu raditi i kao ekonomista, i kao psiholog, i sociolog, i arkitekta i lijecnik. Jedino NE je za nase pravnike...zato mi je prijateljica iako pravnik iz bivse YU...morala opet studirati.
Cini mi se da je mozda bolje najprije studirati u BiH...i ustediti taj novac...za Magistarske studije vanka. Jerbo...inace...u svijetu danas...ono to sto je nekad predstvljala fakultetska diploma...danas je magistarska. Napr. od Kanade do Cilea...danas...najvaznije je gdje si magistrirao. , specijalizir'o. Posto zivim "preko bare" znam da jako cijene skolstvo iz bivsih komunistickih zemalja....i iz Jugoistocne Azije...jos vise ako se osoba jos malo doskoluje na ovom kontinentu.
Taj "intelektualni" sovinizam koji dozivljavate u Europi...je ovdje odsutan...jer SAD i Kanada...pa citav ovaj kontinent...CRPE MOZGOVE SVIJETA...za svoju dobit. Kad je konkurs u pitanju...*ebe im se...jesi'l iz BiH...ili iz Pariza. Za MBA dat'ce ti ispit...pa ti pokazi i dokazi...kol'ko znas. Cak cesto...studenti iz "zemalja u razvoju"...imaju poseban tretman...jer se racuna da valja uloziti u njih kao potreban buduci kadar.
Ma nedavno citam u jednom Brazilskom listu...i oni su sad krenuli u "uvoz mozgova". Dovode specijaliste iz raznih oblasti...najvise vezano za teknologiju...ili da rade kao profesori...direktno iz bise SSSR. Isplati im se.
Cini mi se da je mozda bolje najprije studirati u BiH...i ustediti taj novac...za Magistarske studije vanka. Jerbo...inace...u svijetu danas...ono to sto je nekad predstvljala fakultetska diploma...danas je magistarska. Napr. od Kanade do Cilea...danas...najvaznije je gdje si magistrirao. , specijalizir'o. Posto zivim "preko bare" znam da jako cijene skolstvo iz bivsih komunistickih zemalja....i iz Jugoistocne Azije...jos vise ako se osoba jos malo doskoluje na ovom kontinentu.
Taj "intelektualni" sovinizam koji dozivljavate u Europi...je ovdje odsutan...jer SAD i Kanada...pa citav ovaj kontinent...CRPE MOZGOVE SVIJETA...za svoju dobit. Kad je konkurs u pitanju...*ebe im se...jesi'l iz BiH...ili iz Pariza. Za MBA dat'ce ti ispit...pa ti pokazi i dokazi...kol'ko znas. Cak cesto...studenti iz "zemalja u razvoju"...imaju poseban tretman...jer se racuna da valja uloziti u njih kao potreban buduci kadar.
Ma nedavno citam u jednom Brazilskom listu...i oni su sad krenuli u "uvoz mozgova". Dovode specijaliste iz raznih oblasti...najvise vezano za teknologiju...ili da rade kao profesori...direktno iz bise SSSR. Isplati im se.
-
felichi
fadile covjece,
posto ocigledno studiras medicinu, reci ti nama iz te neke tvoje perspektive, ISPLATI li se ili se NE ISPLATI odlaziti u austriju i 'patiti' tolike godine. koliko ti vec studiras i kako izgledaju ispiti.
jos jedno pitanje za sve vas koji studirate u austriji a bili ste student i u bosni,
da li je bolji zivot (mislim vanskolski, tipa - zajebancija) u austriji ili u bosni
licno mislim sa pivom od 5eura, malo ko ce zapjevati
posto ocigledno studiras medicinu, reci ti nama iz te neke tvoje perspektive, ISPLATI li se ili se NE ISPLATI odlaziti u austriju i 'patiti' tolike godine. koliko ti vec studiras i kako izgledaju ispiti.
jos jedno pitanje za sve vas koji studirate u austriji a bili ste student i u bosni,
da li je bolji zivot (mislim vanskolski, tipa - zajebancija) u austriji ili u bosni
-
fadil schtil
pa evo ti iz 'te neke moje perspektive'.felichi wrote:fadile covjece,
medicina, apsolutno. pocetna plata u turnusu (kao nas drzavni, traje 3 godine 2 100. a kao specijalizant 2 500 specijalista 3 500 - ....
zasto sam napisao post sa takvim tonom, razlog je sto vidim koliko raje dolazi iz bosne sa poluinformacijama i studira nesto cija je trzisna cijena vrlo mala. PRAVO ti je nekako najplasticniji primjer. zajebano a perspektiva nula i ovdje i dole kod kuce. a da se ne lazemo, svi (95%) koji ovamo dodju rade to samo da bi ovami ostali i 'zaradjivali'
tome tvome 'patiti' navodnici su bar na medicini suvisni.
a sve zavisi i od slucaja do slucaja. neko dobije od kuce mjesecno 5 stoja i malo studira i malo se zeza. drugi - rintaju da prezive i uspiju postici minimalan uspjeh na faxu tek da bi produzili vizu, a treci, gdje sam i ja dosta ucis malo radis a malo kapne love i od kuce
zivot (mislim, vanskolski) - zavisi, normalno, od finansijskog potencijala, kao i svugdje u evropi gdje je piva 3, 5-... eura. a studentski life tipa cevapi kod zelje, kafa kod ekonomije pa malo na nastavu - zaboravi. mislim mozez i ovdje tako(naravno bez tako dobrih cevapa), samo neces daleko
STUDIJ
sada je jos uvijek u toku reforma medicine. do prije 2 godine bilo je sve kao i kod nas. sad je sve drugacije. radi se "modulima". polaze se skoro sve pismeno. multiply choice. poblize ne zanm ni ja jer me je to nije zahvatilo. a kako je meni to ti i nije vise bitno, jer je taj nacin studija vec prevazidjeno. nadji bar troje nasih pa nek ti sve podrobno objasne. znam samo da novi sistem nije lahak za strance. pored znanja na tim ispitima odlucujuci faktor je i vladanje njemackim jer si ogranicen vremeneom itd..
a arhitektura. ne znam stvarno oko tehnickih fakulteta. raspitaj se.
toplo preporucujem studij turizma, zimskog. to su austrijanci doveli do perfekcije. pa diplomu u kufer, i sa dobrim predispozicijama i kontaktima stvorenim u toku studija - nazad u bosnu. a ako uzmemo da sa 2500 u austriji zivis nista bolje nego ca ca. 1000 e. u bosni sve sam ti reko. a i kod kuce si.
znas strancu se inkorporirat u tezakluk, baustelu i sl. nije problem. a evropa nije amerika. ovdje si dozivotno stranac. u americi su to u stvari svi, pa znaci nije niko. a kad pucas malo visocije susreces se sa masom izazova. a digni lovu i bjezi - to mozes jos samo sa par kamiona u americi
-
bordo_boy
Koliko se placa po semestru? svi drugacije kazu... i za fadila jedno 
Jesi li ti fadilaga ovih 5000 eura na banci ostavio? i.. jos jedno..
Moze li se raditi dok studiras.. neko kaze Da, neko Ne.. neko kaze da ne mozes imati vise od 300 Eura.. ( dosta za skolarinu.. i neke troskove)
Koji je najbolji univerzitet.. ako ih ima vise?
Hvala unaprijed!
Moze li se raditi dok studiras.. neko kaze Da, neko Ne.. neko kaze da ne mozes imati vise od 300 Eura.. ( dosta za skolarinu.. i neke troskove)
Hvala unaprijed!
-
sure_alma
sto se tice magistarskog u americi to je vrlo tesko...isla sam 4 godine na njihov univerzitet i sad radim...mislim ici na magistarski i znam dosta informacija o tome...zlata wrote:Da se omladina ne obezhrabri...moze se SIGURNO, na Americkom kontinentu raditi i kao ekonomista, i kao psiholog, i sociolog, i arkitekta i lijecnik. Jedino NE je za nase pravnike...zato mi je prijateljica iako pravnik iz bivse YU...morala opet studirati.
eh ovako, da bi te primili na magistarski ne moras imati americku diplomu od 4 godine univerziteta, ali ne znam da li je iko (mozda neko) dobio vizu da dodje ovdje sa drugacijom diplomom nego sa americkom..
vrlo je tesko...
sad ne znam kako je to sve u evropi sto se tice sistema, ali amerikanci su vrlo rigorozni i probirljivi sto se tice vize i magistarskog...nije tesko dobiti studentsku vizu za cetverogodisnji studij (s tim da moras prikazati 25 000 $ da imas u banci), ali je pravoooo tesko dobiti ista za magistarski...
eto malo informacija sto se tice toga...
pozdrav svima
- danas
da, u principu se slazem sa gore navedenim cinjenicama, samo bih dodala da sve zavisi od struke do struke. za neke struke (tehnicke i prirodne nauke) i 4-godisnji fakultet zna biti sasvim dovoljan, a za neke struke nema nikakve svrhe raditi ni magistarski jer ni sa njim nece biti posla. skoro po pravilu, americki fakulteti ne daju finansijsku pomoc za magistarski studij i nekada se vise isplati ici direktno na doktorat, i to samo na fakultetu koji ce dati stipendiju i gdje ce troskovi zivota biti placeni. ostalo nije vrijedno investicije, osim ako ne govorimo o profesionalnim skolama (MBA, medicina, ili pravo) gdje je buducnost (i veca plata) malo sigurnija.zlata wrote:Da se omladina ne obezhrabri...moze se SIGURNO, na Americkom kontinentu raditi i kao ekonomista, i kao psiholog, i sociolog, i arkitekta i lijecnik. Jedino NE je za nase pravnike...zato mi je prijateljica iako pravnik iz bivse YU...morala opet studirati.
tacno je da je americko pravo drugacije formulisano, ta se diploma ne moze prenijeti nego se mora raditi citav studij iz pocetka. dodacu da mi se cini da interes za ljude iz bivseg komunistickog bloka polako opada, jer ove mladje generacije nisu prosle kroz taj striktni komunisticki sistem obrazovanja vec kroz neko "reformisano" obrazovanje.
-
car-x
fadile care govoris da ljudi dolazi neinformisani a ti siris dezinformacije..
ima nas pravo puno koji smo studirali na tehnickom univerzitetu, zavrsili fakultet, dobili poso i ostali u austriji.. ja znam barem 20 informaticara, 10ak arhitekti, 10ak gradjevinskih inzinjera, 30ak elektrotehnicara.. sve moja (malo starija) raja i svi su uspjeli i dan danas i zive i rade u austriji.. jos su nekih od njih priznati strucnjaci i majstori svog zanata.. irfan skiljan (irfanview), igor miladinovic (ftw projekat), amir brko..
obrnuto onom sto pricas, skroz je tesko do skoro nemoguce dobiti poso ko ljekar.. za to je potrebno biti austrijski drzavljanin da bi se dobio turnus, a ljudi na to cekaju po tri godine.. znam curu iz lukavca koja je zavrsila medicinu skoro i sad je upisala stomatologiju dok ne dodje na red, jer joj se jednostavno ne isplati cekati (ima austrijsko drzavljanstvo, ali to ne pije vode).. inace, u ovom trenutku u austriji je nemoguce, ponovljam NEMOGUCE aplicirati na medicinu za nadolazeci semestar..
presudom evropskog suda, stavlja se van snage bilo kakvgo ogranicenje, tako da na austrijskim univerzitetima vlada haos glede medicine, jer imaju skoro 40% studenata iz njemacke gdje jos uvijek postoji numerus clausus.. i skoro 3000 studenata-austrijanaca koji zele studirati medicinu trenutno cekaju na daljnji razvoj situacije..
na ekonomiji ima kamara ljudi.. istina je.. ali isto tako se ekonomisti svi redom zaposljavaju i uglavnom se "uvale" u neku banku ili tako nesto i niko se ne zali da mu je lose.. imam i tamo prijatelja, i znam da je ok..
psihologija, historija umjetnosti, anglistika, slavistika, pravo, sociologija, itd su trenutno malo u kurcu..
---
ovaj sto hoce studirati arhitekturu.. javi se na PP.. mogu te povezati sa dva moja jarana arhitekte.. jedan radi vec u gradjevinskom sektoru (planiranje i to), a drugi je jos uvijek pri fakultetu..
studij arhitekture je skup, i prosjecno traje 15 semestara.. ali to ne znaci da svako studira 15 semestara.. koliko sam ja vidio, uslovi su slicni ko i na informatici gdje sam ja studiro.. raja je ok.. i mislim da je to dobar izbor.. mada, kazem, u prosjeku nesto malo skuplji zbog materijala koje moras kupovati za modele, putovanja, projekata, itd.. ali ti nece garant biti dosadno..
ima nas pravo puno koji smo studirali na tehnickom univerzitetu, zavrsili fakultet, dobili poso i ostali u austriji.. ja znam barem 20 informaticara, 10ak arhitekti, 10ak gradjevinskih inzinjera, 30ak elektrotehnicara.. sve moja (malo starija) raja i svi su uspjeli i dan danas i zive i rade u austriji.. jos su nekih od njih priznati strucnjaci i majstori svog zanata.. irfan skiljan (irfanview), igor miladinovic (ftw projekat), amir brko..
obrnuto onom sto pricas, skroz je tesko do skoro nemoguce dobiti poso ko ljekar.. za to je potrebno biti austrijski drzavljanin da bi se dobio turnus, a ljudi na to cekaju po tri godine.. znam curu iz lukavca koja je zavrsila medicinu skoro i sad je upisala stomatologiju dok ne dodje na red, jer joj se jednostavno ne isplati cekati (ima austrijsko drzavljanstvo, ali to ne pije vode).. inace, u ovom trenutku u austriji je nemoguce, ponovljam NEMOGUCE aplicirati na medicinu za nadolazeci semestar..
presudom evropskog suda, stavlja se van snage bilo kakvgo ogranicenje, tako da na austrijskim univerzitetima vlada haos glede medicine, jer imaju skoro 40% studenata iz njemacke gdje jos uvijek postoji numerus clausus.. i skoro 3000 studenata-austrijanaca koji zele studirati medicinu trenutno cekaju na daljnji razvoj situacije..
na ekonomiji ima kamara ljudi.. istina je.. ali isto tako se ekonomisti svi redom zaposljavaju i uglavnom se "uvale" u neku banku ili tako nesto i niko se ne zali da mu je lose.. imam i tamo prijatelja, i znam da je ok..
psihologija, historija umjetnosti, anglistika, slavistika, pravo, sociologija, itd su trenutno malo u kurcu..
---
ovaj sto hoce studirati arhitekturu.. javi se na PP.. mogu te povezati sa dva moja jarana arhitekte.. jedan radi vec u gradjevinskom sektoru (planiranje i to), a drugi je jos uvijek pri fakultetu..
studij arhitekture je skup, i prosjecno traje 15 semestara.. ali to ne znaci da svako studira 15 semestara.. koliko sam ja vidio, uslovi su slicni ko i na informatici gdje sam ja studiro.. raja je ok.. i mislim da je to dobar izbor.. mada, kazem, u prosjeku nesto malo skuplji zbog materijala koje moras kupovati za modele, putovanja, projekata, itd.. ali ti nece garant biti dosadno..
-
car-x
jarane, jel ti ovo meni ne vjerujes?!?! ja ti pokusavam pomoci i govorim ti kako jeste.. ove pare MORAS imati.. da li su tvoje ili posudjene, sasvim je svejedno.. jednostavno mora biti konto na tvoje ime, i moras izvaditi izvod koji veli da tu lovu imas na racunu..bordo_boy wrote:Koliko se placa po semestru? svi drugacije kazu... i za fadila jedno
Hvala unaprijed!
poso je iz pocetka pravo zajebano naci i sve to izganjati, tako da se prvu gdoinu dvije ne uzdas plaho u to.. ako ti roditelji mogu pomoci, uzdaj se u to.. a ako ne, ne znam sta bi ti reko..
treba ti izmedju 500 i 700 eura mjesecno, minimalno!!! racunaj s tim..
prosjecan dom je 200 eura.. za hranu ti ode isto toliko.. dva tri put izadjes mjesecno i to se nabere 50-60 eura.. ako kupis mjesecnu kartu to ti je jos 45.. tkao da se nabere tih nekih bezveze troskova..
zivot je dinamicniji i uglavnom nemas vremena ni zasto..
arhitektura u becu ima samo na tehnickom univerzitetu..
-
fadil schtil
za car-a
nikakve dezinfo.
za tehniku sam rekao da ne znam
za ekonomiju - to je novost. jedino ako mislis da raja idu u bosnu i rade za austr. banke. to je ok. a ovdje ne znam nikoga. pa zamisli ko bi ovdje primio prosjecnog ekonomistu sa broken german u neku ozbiljnu firmu, pored hiljada nezaposlenih austr. ekonomista. smijesno. doduse znam neke trebe koje koje rade u toku studija za ovdasnje banke ali u odjelima gdje dolaze klijenti iz ex-yu. ali to je vrlo limitirano
a ta tvoja jaranica iz lukavca. pa njen je problem izrazena ambicija da radi u becu. nisam ja odavle. mi se i jesmo digli u nomadluk. i nisam rekao da mi medicinari imamo perspektivu u austriji. ali svi koji dobiju pasos, a drzavljanstvo EU jeste uslov za bavljenje ljekarskim poslom, a dobiju ga 99,9 medicinara, idu ko metak u njemacku. mozes ici gdje hoces, ulljucujuci englesku (top plate), svedsku(top life), norvesku- zavisi koliko jezika govoris - i docekan si objerucke. (inace to su zemlje deficitarnim sa doktorima). znam raju koji uce svedski u toku studija sto je vrlo, vrlo pametno
za bordo
oa tih 5000 E. treba samo da prenoci u banci i ti naredno jutro vadis izvadak da imas deponovanu tu lovu, a 10 minuta poslije istu tu lovu dizes i vracas svojim povjeriocima. a izvadak ti je potreban da bi dobio prvu vizu u sarajevu. ali to ti nije problem. car ti je dobro reko, da ti je bitnije da se finansijski osiguras minim. prvu godinu i da ne racunas na nikakav poso.
a moze se raditi, i to legalno. ali AMS(biro za zap.) dozvole za rad daje u glavnom 'starijim' studentima - ne brucosima il slicno - uz pretpostavku da si nasao poslodavca sto, zna bit vrlo tesko. prvu godinu legalnog rada uz studij formalno jesi ogranicen na zaradu do 300 E. (ca.40 sati mjesecno)mada prekovremeni rad se plati i niko ne pravi probleme.
a drugu godinu moses raditi neograniceno. ali vecina radi nelegalno, u gastronomiji, i dobro zarade. samo si pod konstantnim strahom da te ne klepi inspekcija, onda mozez imati problema kod produzavanja vize.
nikakve dezinfo.
za tehniku sam rekao da ne znam
za ekonomiju - to je novost. jedino ako mislis da raja idu u bosnu i rade za austr. banke. to je ok. a ovdje ne znam nikoga. pa zamisli ko bi ovdje primio prosjecnog ekonomistu sa broken german u neku ozbiljnu firmu, pored hiljada nezaposlenih austr. ekonomista. smijesno. doduse znam neke trebe koje koje rade u toku studija za ovdasnje banke ali u odjelima gdje dolaze klijenti iz ex-yu. ali to je vrlo limitirano
a ta tvoja jaranica iz lukavca. pa njen je problem izrazena ambicija da radi u becu. nisam ja odavle. mi se i jesmo digli u nomadluk. i nisam rekao da mi medicinari imamo perspektivu u austriji. ali svi koji dobiju pasos, a drzavljanstvo EU jeste uslov za bavljenje ljekarskim poslom, a dobiju ga 99,9 medicinara, idu ko metak u njemacku. mozes ici gdje hoces, ulljucujuci englesku (top plate), svedsku(top life), norvesku- zavisi koliko jezika govoris - i docekan si objerucke. (inace to su zemlje deficitarnim sa doktorima). znam raju koji uce svedski u toku studija sto je vrlo, vrlo pametno
za bordo
oa tih 5000 E. treba samo da prenoci u banci i ti naredno jutro vadis izvadak da imas deponovanu tu lovu, a 10 minuta poslije istu tu lovu dizes i vracas svojim povjeriocima. a izvadak ti je potreban da bi dobio prvu vizu u sarajevu. ali to ti nije problem. car ti je dobro reko, da ti je bitnije da se finansijski osiguras minim. prvu godinu i da ne racunas na nikakav poso.
a moze se raditi, i to legalno. ali AMS(biro za zap.) dozvole za rad daje u glavnom 'starijim' studentima - ne brucosima il slicno - uz pretpostavku da si nasao poslodavca sto, zna bit vrlo tesko. prvu godinu legalnog rada uz studij formalno jesi ogranicen na zaradu do 300 E. (ca.40 sati mjesecno)mada prekovremeni rad se plati i niko ne pravi probleme.
a drugu godinu moses raditi neograniceno. ali vecina radi nelegalno, u gastronomiji, i dobro zarade. samo si pod konstantnim strahom da te ne klepi inspekcija, onda mozez imati problema kod produzavanja vize.
- Bumbar
Kad smo mi na kodificiranom a oni na precedentnom...ali sam ja mislila da moras nostrificirati a ne ispocetka sve ici...danas wrote:zlata wrote:
da, u principu se slazem sa gore navedenim cinjenicama, samo bih dodala da sve zavisi od struke do struke. za neke struke (tehnicke i prirodne nauke) i 4-godisnji fakultet zna biti sasvim dovoljan, a za neke struke nema nikakve svrhe raditi ni magistarski jer ni sa njim nece biti posla.
tacno je da je americko pravo drugacije formulisano, ta se diploma ne moze prenijeti nego se mora raditi citav studij iz pocetka. dodacu da mi se cini da interes za ljude iz bivseg komunistickog bloka polako opada, jer ove mladje generacije nisu prosle kroz taj striktni komunisticki sistem obrazovanja vec kroz neko "reformisano" obrazovanje.
Slazem se da je najbolje van otici na magisterij...
- Ergot
Ja bih molio pojasnjenje: po cemu je studij anglistike u Becu u kurcu? Institut je po imenima (Jenner, Widowson, Kastovsky...) jaci od mnogih slicnih instituta u npr. Britaniji. Ja sam vec treci semestar na institutu i uzivam k´o prasac u blatu. Doduse, poslije par godina na sarajevskoj anglistici i Univerzitet u Kinshasi izgleda kao Cambridge.
-
metastasio
Mislim da ovdje nije bilo riječi o kvaliteti nastave već o perspektivama sa završenim studijem anglistike, psihologije, germanistike itd. Kvalitet studija na humanističkim naukama je uglavnom ok, poneka predavanja su malo "zagušena", ali je zato izbor širok...
-
car-x
the stick, pogledaj na http://www.cs.tuwien.ac.at/lehre_e.htmlthe_stick wrote:moze li mi neko reci kakva je mogucnost da se u Austrij upise magistarski? krajem godine zavrsavam Bachelor of Information Technology, i volio bih raditi magistarski iz IT-ja ili management-a... da li je moguce naci takvo nesta u austrij?
hvala
tu bi trebo naci potrebne info..
-
car-x
ergot, nisam mislio na kvalitet nastave i profesora nego vise na perspektive poslije faksa..Ergot wrote:Ja bih molio pojasnjenje: po cemu je studij anglistike u Becu u kurcu? Institut je po imenima (Jenner, Widowson, Kastovsky...) jaci od mnogih slicnih instituta u npr. Britaniji. Ja sam vec treci semestar na institutu i uzivam k´o prasac u blatu. Doduse, poslije par godina na sarajevskoj anglistici i Univerzitet u Kinshasi izgleda kao Cambridge.
- bug
imam prijatelja koji studira telekomunikacije na TUWien, a koji je slucajem polozio matematiku na ETFu u sarajevu, kod prof. Galica, jos prije rata... neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako... i ne bi bilo vazno da to nisu telekomunikacije, da je tamo neka poljoprivreda.. al' nejse, valjda se ljudi nece zamarati "nebitnim" stvarima... zasto gubiti vrijeme na to.
-
orbit
sorry, ali koliko dugo ti taj prijatelj onda vec studira ?!??bug wrote:imam prijatelja koji studira telekomunikacije na TUWien, a koji je slucajem polozio matematiku na ETFu u sarajevu, kod prof. Galica, jos prije rata...
i koliko je taj gospodin Galic relevantna i poznata znanstvena faca u svijetu (osim sto rusi studente i gnjavi ih glupostima, pa je poznat u sa) ?
bug wrote:neobicno je uporedjivati te matematike koje je slusao ovdje i tamo.. kaze da, npr., asistent hladno napise da je 0/0=0... ni ne znajuci (vjerovatno) da to bas i nije tako... i ne bi bilo vazno da to nisu telekomunikacije, da je tamo neka poljoprivreda.. al' nejse, valjda se ljudi nece zamarati "nebitnim" stvarima... zasto gubiti vrijeme na to.
on ocigledno ima vremena na bacanje...