Dali ste vi stvarno religiozni,...

Rasprave o vjerskim temama.
upadljivo_tih

#1 Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by upadljivo_tih »

Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave
mehanikom: izvjesni član foruma priča o tome kako je čovjek „idealna mašina“ a opet, na neki način „moralna mašina“, dali griješim ako kažem da je mehanika nešto što blage veze nema sa religioznošću? Što je čak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upošte nije moglo doći u vrijeme kad su religije nastajale: položaj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali griješim ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no što su izmišljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je naše tijelo programirano od strane neke „više“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali griješim ako zaključim da bi oni u prenatalnom periodu (ako ćemo pričati o fiziologiji – čovjek ima „svijest o sebi“ i dok je još u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu pričali o mozgu, nadam se da do tih svojih zaključaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako što su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa čačkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su došli do zaključaka o „manama mozga“, a pošto vidim da nisu ni jednu knjigu pročitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga čuli... hm, nedje neko rece kako je naš mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli pričaj to meni ja ponešto znam o tim stvarima, nikad nije kasno da nešto od nekoga naučis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to što je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali griješim ako kažem da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali žrtvu a znali da ih krivicni zakon neće goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znači da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo ću neke da spomenem: FIZIOLOŠKE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIČKO-DETERMINISTIČKO-FATALISTIČKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojača“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUČNE RELIGIJE (Bolesni pokušaji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktičnim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara proglašeno za bolest).

Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

SAD ZAMISLITE DA KOJIM SLUCAJEM NISTE BILI U PRILICI DA DODJETE DO "SVETIH KNJIGA" PA TIME NI DA "POVJERUJETE" U TO STO U NJIMA PISE, DALI BI MOZDA ONDA S P O N T A N O (AKO IKO ZNA STO ZNACI TA RIJEC) DOSLI NA IDEJU O POSTOJANJU BOGA?
DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?

#2 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by sabanss »

upadljivo_tih wrote: DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?

#3 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by Ergot »

upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve èe¹æe èujem kako se bave
mehanikom: izvjesni èlan foruma prièa o tome kako je èovjek „idealna ma¹ina“ a opet, na neki naèin „moralna ma¹ina“, dali grije¹im ako ka¾em da je mehanika ne¹to ¹to blage veze nema sa religiozno¹æu? ©to je èak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upo¹te nije moglo doæi u vrijeme kad su religije nastajale: polo¾aj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali grije¹im ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no ¹to su izmi¹ljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je na¹e tijelo programirano od strane neke „vi¹e“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali grije¹im ako zakljuèim da bi oni u prenatalnom periodu (ako æemo prièati o fiziologiji – èovjek ima „svijest o sebi“ i dok je jo¹ u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu prièali o mozgu, nadam se da do tih svojih zakljuèaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako ¹to su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa èaèkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su do¹li do zakljuèaka o „manama mozga“, a po¹to vidim da nisu ni jednu knjigu proèitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga èuli... hm, nedje neko rece kako je na¹ mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli prièaj to meni ja pone¹to znam o tim stvarima, nikad nije kasno da ne¹to od nekoga nauèis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to ¹to je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali grije¹im ako ka¾em da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali ¾rtvu a znali da ih krivicni zakon neæe goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znaèi da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo æu neke da spomenem: FIZIOLO©KE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIÈKO-DETERMINISTIÈKO-FATALISTIÈKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojaèa“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUÈNE RELIGIJE (Bolesni poku¹aji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktiènim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara progla¹eno za bolest).

Jos samo uzmite da prièate o DNK.... pa æe da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjeæanja, neki od vas teista, ne svi... vi prièate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

SAD ZAMISLITE DA KOJIM SLUCAJEM NISTE BILI U PRILICI DA DODJETE DO "SVETIH KNJIGA" PA TIME NI DA "POVJERUJETE" U TO STO U NJIMA PISE, DALI BI MOZDA ONDA S P O N T A N O (AKO IKO ZNA STO ZNACI TA RIJEC) DOSLI NA IDEJU O POSTOJANJU BOGA?
DA NEBI MOZDA BILO BOLJE NE TUTKATI TE SVE KNJIGE DJECI U RUKE, VEC DJECU PUSTITI DA SAMA SPONTANO DODJU DO ZAKLJUCAKA O TOME DALI BOG POSTOJI, O MORALU, ITD? MOZDA BI TO SMANJILO BROJ RATOVA I BROJ GLUPIH LJUDI?
Zaboravio si politiku. Religija je u BiH potpuno lisena duhovnog supstrata i pretvorena u osnov za konstruiranje identiteta, te u ideolosku platformu. Zato ovo i jeste zemlja ludjaka i frustriranih idiota.
darius_maximus

#4 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by darius_maximus »

upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave
mehanikom: izvjesni član foruma priča o tome kako je čovjek „idealna mašina“ a opet, na neki način „moralna mašina“, dali griješim ako kažem da je mehanika nešto što blage veze nema sa religioznošću? Što je čak suprotno...
naukom: odgovor na pitanje dali Bog postoji oni ehstrahuju iz teorije do koje se upošte nije moglo doći u vrijeme kad su religije nastajale: položaj planete zemlje je takav da je ona idealno postavljena (itd.); dali griješim ako zakljucim da bi oni u vrijeme prije no što su izmišljeni teleskopi bili pravi pravcati ateisti?
fiziologijom: fiziologiju uzimaju kao dokaz da je naše tijelo programirano od strane neke „više“ sile, ... svaki organ ima neku funkciju i to je dokaz da postoji bog?; dali griješim ako zaključim da bi oni u prenatalnom periodu (ako ćemo pričati o fiziologiji – čovjek ima „svijest o sebi“ i dok je još u pitschi, sigurno bili ateisti?
psihijatrijom, neurologijom: malo je na ovom forumu psihijatara, ali mnogi su na ovom forumu pričali o mozgu, nadam se da do tih svojih zaključaka i uvjerenja o „mozgu“ nisu dolazili tako što su nekome bez anestezije otvarali lobanju pa čačkali po kortekstu... ali zapravo, volio bi da znam kako su došli do zaključaka o „manama mozga“, a pošto vidim da nisu ni jednu knjigu pročitali, onda su sigurno te gluposti od nekoga čuli... hm, nedje neko rece kako je naš mozak glupo uradjen, itd... dokazi? Izvoli pričaj to meni ja ponešto znam o tim stvarima, nikad nije kasno da nešto od nekoga naučis... ali ne lupaj gluposti.

I sad... kao dokaz za postojanje Boga navode to što je mozak takav kakav je, ili za nepostojanje... dali griješim ako kažem da su to ljudi koji su spremni nekome da otvore lobanju (kad bi imali žrtvu a znali da ih krivicni zakon neće goniti) da bi vidjeli dali bog postoji ili ne?

ovo stvarno ne znači da niste relgiozni, ali postoje razni izrazi, samo ću neke da spomenem: FIZIOLOŠKE RELIGIJE, RELIGIJE BEZ EMOCIJA(INTELEKTUALNE), MEHANICISTIČKO-DETERMINISTIČKO-FATALISTIČKE RELIGIJE (vjerovanja u sudbinu, koje implicira vjerovanje u „krojača“ sudbine) „VJERA U MOZAK“ (najgluplja vrsta religije, u koju nevjeruje ni jedan psihijatar, i nijedan neurolog), NAUČNE RELIGIJE (Bolesni pokušaji da se do informacija o egzistenciji ili nepostojanju Boga dodje praktičnim, ekstrovertnim putem – od strane psihijatara proglašeno za bolest).

Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

Nije do stvari koja se zloupotrebljava, vec do covjeka koji je zloupotrebljava...
Covjek, kao bice, nema pojma o svijetu koji ga okruzuje...
Istrazili smo citavu planetu uzduz i poprijeko, ostavili svog traga na svakom centrimetru zemlje i mora, pa ipak ni dan danas niko ne moze sa sigurnoscu reci kako je ta ista planeta nastala...
Izgradili smo gradove, i zaprljali rijeke i mora, a ne znamo cak ni od cega poticemo, od majmuna ili neceg drugog...
Medicina je uznapredovala, lijecimo sve vise bolesti, a sve vise smrtonosnih se pojavljuje, a mi ne znamo cak ni kako taj mozak, kojeg spominjes, tacno funkcionise...

Problem je ljudi sto misle da posjeduju svo znanje svijeta i da imaju pravo da zloupotrebljavaju sve sto mogu, ne religije koju smatras krivom za sve probleme svijeta...

I, da, vjerovatno bi ljudi i da ne znaju da postoji religija (bilo koja) pomislili (da ne kazem saznali), da postoji nesto sto je stvorilo sve ovo sto mi sada krcmimo, nesto sto je vece od nas samih...
upadljivo_tih

#5 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by upadljivo_tih »

darius_maximus wrote:
upadljivo_tih wrote:Religiozne ljude sve češće čujem kako se bave

Nije do stvari koja se zloupotrebljava, vec do covjeka koji je zloupotrebljava...
Covjek, kao bice, nema pojma o svijetu koji ga okruzuje...
Istrazili smo citavu planetu uzduz i poprijeko, ostavili svog traga na svakom centrimetru zemlje i mora, pa ipak ni dan danas niko ne moze sa sigurnoscu reci kako je ta ista planeta nastala...
Izgradili smo gradove, i zaprljali rijeke i mora, a ne znamo cak ni od cega poticemo, od majmuna ili neceg drugog...
Medicina je uznapredovala, lijecimo sve vise bolesti, a sve vise smrtonosnih se pojavljuje, a mi ne znamo cak ni kako taj mozak, kojeg spominjes, tacno funkcionise...

Problem je ljudi sto misle da posjeduju svo znanje svijeta i da imaju pravo da zloupotrebljavaju sve sto mogu, ne religije koju smatras krivom za sve probleme svijeta...

I, da, vjerovatno bi ljudi i da ne znaju da postoji religija (bilo koja) pomislili (da ne kazem saznali), da postoji nesto sto je stvorilo sve ovo sto mi sada krcmimo, nesto sto je vece od nas samih...

Ne krivim ja "religije" ni za nijedan problem u svijetu, nikad, nego krivim ljude koji posjeduju tu spremnost da sve sto saznaju zloupotrijebe.
Ovaj post sam samo napisao da bi iznio svoje zapazanje o NEKIM ljudima koji tvrde da su religiozni, a zapravo to nisu, i u onim primjerima koje sam dao pokazujem kako ti ljudi vise vjeruju U NAUKU nego u vlastite ideale.
Naravno da se o mozgu malo zna, ali ne shvatam zasto neki ljudi koji vjeruju u boga bas u mozgu, u tjelesnoj gradji, u mehanici i u nauci traze dokaze za postojanje njihovog boga, ako su vjerni neka ne traze dokaz. Mnogo je bitnije dali neko ZELI da bog postoji, i dali bi ZELIO da on postoji i kad on nebi postojao, i obratno, dali ZELI DA NEPOSTOJI, nego to dali on 'zna' i sto on 'zna' i koje 'dokaze' ima, Covjek mora prvo raspraviti sa svojim zeljama.
Znam za neke ljude koji kazu da imaju dokaze da bog postoji - pa zato 'vjeruju' - ali kada bi ih ti pitao: a dali je vama DRAGO sto on postoji?
Oni bi ti rekli:
ne, ali eto postoji pa moramo biti religiozni.

Dakle , problem je u zeljama, i mora posotjati jedna nauka koja proucava zelje.
patrius

Post by patrius »

Cesto biva da je nauka tek opasna igracka u rukama lude djece :oops:
rina*

Post by rina* »

E ja se zapitah kad sam ja cula za boga i odkud ? I stvarno nemam pojma, u skoli govorili da ga nema :D kuci ga ili *ebali ili kazu "boze sacuvaj" :D
Nesecam se tacno kad skontah da je to neki izmisljen lik :D i cemu tolika frka oko njega :D

Danas kao zakleti sljedbenik nauke kazem 100% ga nema !
A ipak me ponekad bude hastra :D kontam ako zvirnja iz onog beskraja, hebace mi sve redom :lol:

Moje vjerovanje u boga, potice sto strahom :D sto lijepom rjecu prezentiranog nam Boga :D Darwinu bi rado vjerovala, kada bi napravio malu ispravku u svojoj teoriji i ubacio u ekvivaciju faktor zvani Universum :D

E a kad bi sad poceli od nule :D ma opet bi se naso neko da izmisli makar jednog svevisnjeg :D garant
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

pa isto tako se niko koga poznajem ne sjeca trenutka kad je naucio da govori 'cao' i 'zdravo' kad vidi nekoga..
a vidis...to 'kad si poceo da vjerujes?' nijedan vjernik nije znao da mi odgovori..niko nije mogo da se sjeti tacno tog trenutka kad je 'povjerovao'.

jako dobro si to rekla, tj. mislim da si to htjela da pitas ove koji vjeruju....
ali cudim se zasto svako koga sam ja to uzivo pitao misljase da ja sa tim pocinjem svadju neku, ili vrijedjanje...to je jedno jako dobro pitanje, i nije provokacija.
Last edited by upadljivo_tih on 02/10/2007 02:29, edited 1 time in total.
WizzardFromBOZ

#9 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...

Post by WizzardFromBOZ »

upadljivo_tih wrote: Jos samo uzmite da prièate o DNK.... pa æe da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjeæanja, neki od vas teista, ne svi... vi prièate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.
volio bih cuti sta za tebe znaci 'biti religiozan'? ocito ljudi razlicito gledaju na to. po tebi vjernici (ti ih nazivas "teisti") 'nemaju osjecanja' i ne bi trebali pricati/pisati o DNK, mehanici, planetama, itd. mnogi najveci naucnici vjerovali su u Boga. treba li ih nabrajati? i oni "nemaju gram osjecanja"!? ili se to odnosi samo za nas smrtnike koji nismo (jos) stekli ime...
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

nazivam ih 'teisti' jer to sto su 'vejrnici' neznaci automatski da su i 'religiozni teisti'. Necija 'religoznost' i neciji 'teizam' nije ista stvar. Dakle, taj naziv koristim da bi se znalo o cemu pricam.

Religiozan = neko ko ima neki svoj MORAL, principe.. neke 'vise' principe. Koji pored tjelesnih(jako sumljiv izraz!) imaju i neke zelje koje nisu tjelesne, pa bile one zle, ili bile one dobre (te zelje). Neko ko nije opsjednut novcem, modom, trendovima, 'imitiranjem' vecine, neko kome je dakle njegova i tudja individualnost na prvom mjestu - taj je religiozan.

Teista = neko ko vjeruje u Boga.

KAO STO VIDIS, to nisu 2 iste stvari, zato treba da postoje i 2 naziva, a kako i postoje(gle cuda!), i to strucna(gle cuda!), tako ih ja koristim( - jer nema potrebe da sam uvodim nove termine). To sto neko vjeruje da postoji bog ne znaci automatski i da je religiozan. Cesto je suprotno, cesto su najveci teisti najmanje religiozni.

Sigmund Frojd (cuveni ateista) je recimo religiozan ateista. On nevjeruje u boga, ali vjeruje u netjelesno.

Cudim se zasto vecina teista koje poznajem vjeruje samo u tjelesno, i u boga, ali ne u dushu. Vecina onih koje poznajem vjeuje u ovo: da je u nase tijelo (zapravo, u jedan dio tijela-), tj. u nas mozak bog usadio zelje, a da mi nemamo dusu nego smo vodjeni tim 'tjelesnim' tj. 'mozdanim' zeljama. Ja stvarno nemogu reci za te ljude da su 'pravi vjernici', mogu reci da su teisti, ali ne i da su religiozni.
WizzardFromBOZ wrote:
upadljivo_tih wrote: Jos samo uzmite da pričate o DNK.... pa će da mi se zgadi.... ja sam ateista, ali stvarno vi nemate gram osjećanja, neki od vas teista, ne svi... vi pričate o mehanici, o dnk, o planetama, ebale vas iste.

volio bih cuti sta za tebe znaci 'biti religiozan'? ocito ljudi razlicito gledaju na to. po tebi vjernici (ti ih nazivas "teisti") 'nemaju osjecanja' i ne bi trebali pricati/pisati o DNK, mehanici, planetama, itd. mnogi najveci naucnici vjerovali su u Boga. treba li ih nabrajati? i oni "nemaju gram osjecanja"!? ili se to odnosi samo za nas smrtnike koji nismo (jos) stekli ime...
Nisam reko da su svi religiozni ljudi bezosjecajni, a da sam to reko onda bi to znacilo i da su naucnici takvi - jer naucnici su isto kao i mi ljudi, ali moze... nabrojicu ja!- samo Teslu, i Ajnstajna... koji se 20 godina bezuspjesno trudjase da obori sam svoju teoriju relativiteta, i da napravi 'bozansku formulu' -- jer je vjerovao da je sve predodredjeno sudbinom, da je bog sve unaprijed zacrtao, i da se to sve moze izracunati.
Znaci....vjerovao je u sudbinu [1]. I u boga, ali nije imao osjecanja. Ne kazem da o tome svemu ne treba pricati, kazem da netreba te stvari koristi kao dokaz za egzistenciju boga, vjera je jedno a empiriska nauka je drugo. Koriscenje nauke za dokazivanje 'boga' se protivi principima svake poznate 'vjere', pogotovo hriscanstva.

A odgovor na tvoje pitanje:
1.Ljudi koji misle da dusa ne postoji nemaju osjecanja
bili oni naucnici ili nebili.
2.I naucnici su smrtnici
3.Mislim da su mnogi naucnici bili jako bolesni i bezosjecajni ljudi, iako njihov rad jeste unaprijedio civilizaciju
4.Nisam reko da su svi ljudi koji vjeruju u boga bezosjecajni. Ali su poneki suvise malo 'emotivni' za odnos covjek-covjek, kao da su im sve emocije "posvecene" za boga, pa ih nemaju dovoljno za svoje bliznje.
[1](Deterministi : samo dijelom vjeruju u sudbinu, ne poricu postojanje slobodne volje, Kauzalisti: na osnovu toga sto im se samo cini da je u spoljasnjem svijetu sve kauzalno, cvrsto su ubijedjeni (bez nekih konkretnih dokaza) da je i u 'dusevnom svijetu' sve tako, Fatalisti: vjeruju da je sve pedodredjeno i 'zapisano', ali i da je bog nekako predodredjen tako da je i on predvidljiv i da ni on nema slobodnu volju)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Moja Majka je bila religiozna zena...i upoznala sam jos par osoba koje mogu nazvati bogobojaznim i religioznim...
sve one koji se busaju u prsa i pricaju o tome koliki su vjernici ne smatram bogobojaznim...

Sad se djeca od malena uce nekim stvarima koje i ne razumiju, al ok, svaki roditelj oblikuje svoje dijete...
ono sto mi smeta je licemjernost koja se odrazava kod sva tri konstitutivna religiozna naroda:

Kod katolika i pravoslavaca koje licno poznajem redovno srecem busanje u prsta pripadnosti toj religiji, a crkvu vide kad prodju pored nje, a da ne pricamo da ni 10 zapovijedi ne znaju...

a u sarajevu dozivim psovanje moje majke jer idem ulicom i jedem a mjesec je Ramazana...a onda ugledam ovo
Image

pa se zapitam gdje su nam institucije religije zakazale da nismo u stanju osnovne postulate postovati?

I pravo da ti kazem, koliko god ti svoje dijete oblikovao po svome sablonu, ono vrlo lako sa 20 godina moze spoznati da bog postoji/ne postoji i otici svojim putem, sto ne bi trebao biti razlog da svoje dijete volis vise ili manje...
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

@mIRCerka

Ja sam rekao da sam "protiv" same ideje da se neko "oblikuje". Prvo: ako smo mi stvarno dobro, svako oblikovanje nas moze pokvariti/Drugo: ako smo mi stvarno losi svako oblikovanje ne samo da od nas nemoze napraviti bolje ljude, moze nas samo izobliciti a da mi i dalje ostanemo zli, nego nam cak moze dati i razlog da mislimo da su i ljudi oko nas losi.

Ako neko sam nadje svoju religiju postovacu ga, ako neko prihvati gotovu, i tad cu da postujem, ja jesam ateista, ali necu da postujem ljude koji 'kopiraju' svoje roditelje, pa ...zato sto su njihovi njima sad oni svojoj djeci tutkaju neke knjige...koje dijete mogu da izlude...otudje od drugova, od istih tih roditelja, od seksualnosti, a i od samog sebe.

Svima je poznato kako roditelji djecu kao malu uce da ih nije rodila majka, vec donijela neka roda-PTICA?
Bar netreba davati pogresne informacije ebiga.
salihh

Post by salihh »

upadljivo_tih wrote:@mIRCerka

Ja sam rekao da sam "protiv" same ideje da se neko "oblikuje". Prvo: ako smo mi stvarno dobro, svako oblikovanje nas moze pokvariti/Drugo: ako smo mi stvarno losi svako oblikovanje ne samo da od nas nemoze napraviti bolje ljude, moze nas samo izobliciti a da mi i dalje ostanemo zli, nego nam cak moze dati i razlog da mislimo da su i ljudi oko nas losi.

Ako neko sam nadje svoju religiju postovacu ga, ako neko prihvati gotovu, i tad cu da postujem, ja jesam ateista, ali necu da postujem ljude koji 'kopiraju' svoje roditelje, pa ...zato sto su njihovi njima sad oni svojoj djeci tutkaju neke knjige...koje dijete mogu da izlude...otudje od drugova, od istih tih roditelja, od seksualnosti, a i od samog sebe.

Svima je poznato kako roditelji djecu kao malu uce da ih nije rodila majka, vec donijela neka roda-PTICA?
u moru nebuloza koje prosipas zapinje mi za oko jedna banalnost... dozvoli da te pokusam malo oblikovati... prosipanje pameti ide bolje potkrijepi li se "barem" pravopisom... a kod tebe, nazalost, ni toga nema...
helem, ne moze, ne treba...
luciferino

Post by luciferino »

upadljivo_tih wrote:@mIRCerka

Ako vako nastaviš, postaćeš upadljivo neshvaćeni. Nego, jesi li ti nasljedio ateizam od roditelja ili si sam došao do spoznaje?
sekretar

Post by sekretar »

@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
dripac

Post by dripac »

sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Jeli to treba da znaci da ona nebi trebala hodati gradom i jesti za vrijeme ramazana, jer u suprotnom nema postovanja.
sekretar

Post by sekretar »

dripac wrote:Jeli to treba da znaci da ona nebi trebala hodati gradom i jesti za vrijeme ramazana, jer u suprotnom nema postovanja.
Ne bi li to bilo za pohvalu?
dripac

Post by dripac »

sekretar wrote:
dripac wrote:Jeli to treba da znaci da ona nebi trebala hodati gradom i jesti za vrijeme ramazana, jer u suprotnom nema postovanja.
A sta ja, ona, ili bilo ko drugi, imamo sa tim sto on posti. Pa i moja mama posti, jeli to znaci da iz postovanja ne bih ni kuci trebao jesti?
sekretar

Post by sekretar »

dripac wrote:A sta ja, ona, ili bilo ko drugi, imamo sa tim sto on posti. Pa i moja mama posti, jeli to znaci da iz postovanja ne bih ni kuci trebao jesti?
Ma yoook.

Sjedi fino ko čovjek, nek ti ona servira, najedi se i podrigni čestito.
luciferino

Post by luciferino »

sekretar wrote:
Kako za koga.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

Pitas me dali patim od auditronih pozitivnih halucinacija?
Zasto me to pitas?
Sta je cudno?
To sto mislim da dijete treba spontano da odluci, to sto nebi djetetu oduzeo slobodu i sto nebi dijete tjerao ni da bude religiozan, a ni da bude ateista -- to je tebi toliko cudno? To sto necu da pravim roba od nekog malog stvorenja, koje je 'samo svoje dijete' a ne 'moje dijete' ili 'tudje dijete'? Ti ces vjerovatno dijete koje rodite ti i zena nazivati 'tvoje dijete'? Kao imovinu?
Zbog toga me ti pitas dali haluciniram?
Naso si bas koga ces.......covjeka koji se bavi psihologijom i zna o halucinacijama vjerovatno 20 puta vise nego ti.

Last edited by upadljivo_tih on 03/10/2007 16:24, edited 1 time in total.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

@sekretar
Ja sam tebi cudan zato sto nebi dijete koje moja zena rodi prisilio da slijepo vjeruje u nesto sto ja 'kazem da je tacno' samo zato sto sam ja to reko?
I zbog toga me pitas
cujem li glasove??
??
.:lol:.1
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Stvarno religiozna-NISAM...a kako je biti stvarno religiozan :roll:
luciferino

Post by luciferino »

upadljivo_tih wrote:Pitas me dali patim od auditronih pozitivnih halucinacije?
Zasto me to pitas?
Sta je cudno?
To sto mislim da dijete treba spontano da odluci, to sto nebi djetetu oduzeo slobodu i sto nebi dijete tjerao ni da bude religiozan, a ni da bude ateista -- to je tebi toliko cudno? To sto necu da pravim roba od nekog malog stvorenja, koje je 'samo svoje dijete' a ne 'moje dijete' ili 'tudje dijete'? Ti ces vjerovatno dijete koje rodite ti i zena nazivati 'tvoje dijete'? Kao imovinu?

Naso si bas koga ces.......covjeka koji se bavi psihologijom i zna o halucinacijama vjerovatno 20 puta vise nego ti.

Evo ja sam ti zakleti ateista, ali mi se čini da živiš u nekom svom "idealnom" svijetu. Možda bi onda bilo najbolje napraviti takvu instituciju koja će djecu odmah po rođenju otimati od roditelja i spriječiti bilo kakvo roditeljsko uplitanje.
sekretar

Post by sekretar »

upadljivo_tih wrote:Pitas me dali patim od auditronih pozitivnih halucinacije?
Zasto me to pitas?
Sta je cudno?
Osim toga, nema nikoga tko bi bol upravo zato što je bol volio, tražio, htio iskusiti, već zato što katkad nastaje takva situacija da kroz napor i bol traži kakav osobit užitak. Jer, da navedem jednostavan primjer, tko će se od nas ikad prihvatiti napornog tjelesnog vježbanja, osim da se time nekako okoristi? I tko bi mogao s pravom kritizirati bilo onoga tko bi želio užitak koji ne izaziva tegobe, bilo onoga tko izbjegava bol iz koje ne nastaje nikakav užitak.
upadljivo_tih wrote:Ko si ti da branis ovoj curi da jede ako je gladna? Zasto mislis da i ona mora da se pokori volji vecine koje vjeruje u Boga, da mora da 'ne strci'? Samo zato sto si se ti pokorio, jeli?
yok to. samo kažem da bi odricanje jela na javnim mjestima bio izraz poštovanja.

ali...
Post Reply