Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

shalaedin

#1 Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by shalaedin »

Ovo je intervju Sulejmana Tihića, predsjednika SDA stranke. Mene zanima vaše mišljenje o ovome intervju i uopšte o promjenama ko je su se desile u ovoj stranci. Sve vise nama mrskih ljudi odlazi iz ove stranke. Sta vi mislite o smjeni pojedinih političara na funkcijama iz ove stranke?
Dali se konačno SDA okreće boljitku i poštenju ili iza svih ovih turbulencija unutar ove stranke stoji neki unutrasnji interesi pojedinaca ili grupa?

Evo interviju S. Tihića za Avaz.
Sulejman Tihic, predsjednik SDA intervju za Dnevni avaz
25.08.2009. - Sarajevo

Bojim se dogovora Srba i Hruata na štetu Bošnjaka

Podržavam Mujezinovića u onome što radi - Razmotrit ćemo prodaju „Energoinvesta"- Neophodan politički dogovor o imenovanjima

Bojim se da postoji dogovor Sr­ba i Hrvata na štetu Bošnjaka u po­gledu imenovanja na čelne pozicije u državi, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz" Sulejman Tihić, pr­edsjednik SDA. On je, nakon povr­atka s godišnjeg odmora, govorio za naš list o najaktuelnijim političkim pitanjima, reviziji privatizacije, pr­odaji sarajevskog „Energoinvesta" te izrazio pesimizam pred nastavak političkih dogovora u BiH.

Cilj privatizacije

Novi premijer FBiH Mustafa Mujezinović pokazao se agilnim. Vlada je donijela nekoliko važnih odluka, usvojen je, između ostalih, i Nacrt zakona o reviziji privatizacije. Jeste li zadovoljni onime što radi federalni premijer?

Podržavamo ovo što radi pre­mijer Mujezinović. Mislim da do­bro radi, da je dosta aktivan, što je neophodno s obzirom na masu pr­oblema koje je zatekao. Vodeći računa o sastavu Vlade i potrebi da se s partnerima dogovori, ponekad nije moguće postići ona rješenja ko­ja zagovara stranka u cijelosti, jer moraju biti rezultat dogovora.

Podržava li SDA Vladin za­kon o reviziji privatizacije?

Ne znam, nisam upoznat s te­kstom zakona. Ako bude potrebno, ako to Klub naših poslanika u Par­lamentu FBiH bude tražio, mi ćemo se na Predsjedništvu izjasniti o njemu.

Šta je s privatizacijom „Energ­oinvesta", kakva je pozicija SDA u tom pogledu?

Narednih dana, vjerovatno već sutra (danas, op. a.), na Kolegiju ćemo raspravljati o mogućnosti pr­ivatizacije određenih javnih preduzeća, između ostalog i „Energoinvesta". Treba vidjeti šta je od toga moguće, šta je dobro i šta je cilj sva­ke od tih privatizacija, da li ili ne i pod kojim uvjetima ići u privatiza­ciju.

Na državnom nivou Bošnjaci gube još čelnih pozicija. Premijer Nikola Spirić ignorirao je Vaše upozorenje i stavio imenovanja na dnevni red, istovremeno ustvr­divši da ne postoji nacionalni debalans o kojem Vi govorite. Kako to komentirate?

Za vrijeme predsjedavanja Ni­kole Spirića izvršena su 24 imeno­vanja na čelne pozicije. Od toga je 13 Srba, sedam Hrvata i četiri Bošnjaka. Na taj način ozbiljno je narušen nacionalni balans. Od 60 državnih institucija koje je imeno­valo Vijeće ministara, 25 su Srbi, 19 Bošnjaci, 15 Hrvati i jedan iz reda ostalih. Umjesto da je 19 Srba, 26 Bošnjaka, deset Hrvata i pet osta­lih. Debalans na štetu Bošnjaka i građana iz kategorije ostalih posto­ji, bez sumnje. Spirićeve tvrdnje ni­su utemeljene, a on, kao predsjeda­vajući, odgovoran je za ovaj debalans na štetu Bošnjaka.

Nema spremnosti

Imate li Vi instrumente da to zaustavite, već dugo se o tome go­vori, ali se stvari ne mijenjaju?

- Bojim se da u posljednje vrije­me postoji jedan srpsko-hrvatski dogovor o imenovanjima na štetu Bošnjaka. Jer, kako drugačije obja­sniti debalans do kojeg je došlo u Spirićevom mandatu. Vidimo po komisijama i bodovanjima da jedni druge prate, što nije dobro. Nije do­bro preglasavati i praviti režije na štetu bilo kojeg naroda. Isto bih ovo govorio da je obratna situacija. Hr­vati pričaju o ugroženosti, ali ih ima više na rukovodećim mjestima nego što im pripada. Zato mi tražimo da se postigne politički do­govor o etničkom rasporedu javnih pozicija. To je ustavna obaveza Spirića i Vijeća ministara.

Kada i kako mislite pokrenuti taj politički dogovor?

Mi pripremamo prijedlog spo­razuma o etničkom rasporedu nosi­laca javnih funkcija. To treba biti na Vijeću ministara BiH, to će naši ministri uputiti u proceduru. Kada sam bio član Predsjedništva BiH, imali smo sličan problem kod ambasadora i napravili smo politički sporazum. Osigurali smo pro­porciju, za neke važne misije osigu­rali smo paritet i rotaciju, tako i ovdje treba uraditi.

Hoće li biti nastavka političkih dogovora kakve smo gledali rani­je - trojka, šestorka ili nešto slično?

Nisam optimista za nastavak bilo kakvih ozbiljnih razgovora. Ne postoji atmosfera u javnosti za dogo­vor i kompromis. Postoji parcijalna isključivost, gdje svako priča o ugroženosti svog naroda. Mediji po­državaju politiku isključivosti, a ne dogovora. Bilo ko da pokrene proces ili napravi dogovor, koji, normalno, ne može biti po volji jedne strane, proglašava se izdajnikom. Atmosfera nije naklonjena dogovoru, kod političara ne postoji spremnost. Od politike „100 posto" do politike za­državanja stanja. Uostalom, ja očekujem od onih koji su srušili apr­ilski paket da ponude bolja rješenja.

Kako komentirate odluku vi­sokog predstavnika da pokrene popis državne imovine?

Podržavam njegovu odluku. Jedino on može napraviti pri­bližno tačan popis imovine koja tr­eba biti predmet zakona. Dijelim mišljenje onih koji govore o tome da će tom prilikom biti otkriven niz nezakonitosti u raspolaganju ovom imovinom. Vidjeli ste koliko je bilo protivljenja. Iza toga stoje sigurno oni koji su se okoristili od te imovine. Oni se pozivaju na ne­kakve etničke interese. Ali, vjeru­jte mi, najmanje u 80 posto slučajeva, kada čujem političara da se poziva na etničke interese, iza toga stoji nekakav materijalni, gr­upni, pa i kriminalni interes.

Tarik Lazović
Dnevni avaz, 25. 08. 2009.
jazzer

#2 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by jazzer »

Da, kako da nisu!!! Sto se tice boljitka ne moze bolje, svi njihovi predstavnici u vlasti
su odavno sjajno situirani a obezbjedili su i svoju unucad. A postenje su vec milion puta dokazali
tako ne znam da li postoji iko ko vise sumnja u isto. Kada kazes Tihic, Izmetbegovic ja odmah
pomislim na postenje, naporan rad, odricanje... :x :x
jefferson

#3 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by jefferson »

Mislim da ovaj post moze ici u konkurenciju najsmjesnijih ove godine!
To je kao kad narkoman kaze: necu se vise drogirat "majke mi" a mater pokro 1000 puta do sada!
Shoba

#4 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Shoba »

a vrijeme predsjedavanja Ni­kole Spirića izvršena su 24 imeno­vanja na čelne pozicije. Od toga je 13 Srba, sedam Hrvata i četiri Bošnjaka. Na taj način ozbiljno je narušen nacionalni balans. Od 60 državnih institucija koje je imeno­valo Vijeće ministara, 25 su Srbi, 19 Bošnjaci, 15 Hrvati i jedan iz reda ostalih. Umjesto da je 19 Srba, 26 Bošnjaka, deset Hrvata i pet osta­lih. Debalans na štetu Bošnjaka i građana iz kategorije ostalih posto­ji, bez sumnje. Spirićeve tvrdnje ni­su utemeljene, a on, kao predsjeda­vajući, odgovoran je za ovaj debalans na štetu Bošnjaka.

u normalnim zemljama se biraju ljudi na osnovu sposobnosti a ne nacionalnosti, vjerskog ili seksualnog opredjeljena. Nazalost, mi smo drzava koja je napravljena da ne funkcionise....ne moze se praviti pita od govana
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by -LIBERO- »

Pa zar je SDA ikada i bila protiv boljitka i postenja

U prevodu,POSTEN raspored pozicija i privilegija za svoje clanove iz vrha stranke ,i preko toga BOLJITAK za te iste,ali u finansijskom i svakom drugom smislu.

Samo izvedeno iz ovoga iznad napisanog SDA je uvijek i bila za postenje i boljitak,ali kako oni to interpretiraju :dance: :run:
dallton

#6 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by dallton »

jel naziv teme nova epizoda serije monti pajton ili ovo neko ozbljno misli ?
HAVANA

#7 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by HAVANA »

Nije,nikad i neće.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Truba »

ko o čemu kurva o poštenju
popajic

#9 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by popajic »

Tihic :[color=#FF0000]Nisam optimista [/color]za nastavak bilo kakvih ozbiljnih razgovora. Ne postoji atmosfera u javnosti za dogo­vor i kompromis. Postoji parcijalna isključivost, gdje svako priča o ugroženosti svog naroda. Mediji po­državaju politiku isključivosti, a ne dogovora. Bilo ko da pokrene proces ili napravi dogovor, koji, normalno, ne može biti po volji jedne strane, proglašava se izdajnikom. Atmosfera nije naklonjena dogovoru, kod političara ne postoji spremnost. Od politike „100 posto" do politike za­državanja stanja. Uostalom, ja očekujem od onih koji su srušili apr­ilski paket da ponude bolja rješenja.
Ja jos manje ! :run:
kosmos

#10 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by kosmos »

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=20733

Ko su osobe koje postavljaju sudije i tužioce u našoj zemlji?
Sarajevo, 26.07.2009 - FTV
Ko su osobe koje postavljaju sudije i tužioce u našoj zemlji? Mogu li oni biti nepristrasni u izboru osoba koji će dijeliti pravdu na našim sudovima? Sve je zanimljivije kada se zna da suce biraju članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su branioci krupnih riba u moru kriminala Bosne i Hercegovine.

Važno je da u VSTV-u ima dovoljno žena, te da članovi nisu politički aktivni. Vodi se računa i o nacionalnoj zastupljenosti, i tu je zakon jasan. No, postavlja se pitanje, ko su ljudi koji postavljaju sudije i tužioce u našoj zemlji. Od 15 domaćih članova vijeća, 11 su na pravosudnim funkcijama i biraju ih institucije iz kojih dolaze. Autoritetu tih institucija se apsolutno vjeruje i njihov izbor niko ne provjerava.

Među članovima VSTV-a trenutno su četiri aktivna advokata. Dva su izabrale entitetske advokatske komore, a druga dva, iako po zakonu nisu morali biti advokati, izabrali su Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće ministara BiH.

Tako je Vijeća ministara izabralo Zdravka Rajića, poznatijeg kao branioca Muhameda Alija Gašija i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Advokatska komora Federacije u VSTV izabrala je Asima Crnalića. Crnalić je, inače, advokat Hasana Čengića, tačnije firme BIO TOURS. Njegove advokatske prostorije su navodno u objektu čiji je vlasnik Hasan Čengić. Crnalić je i savjetnik federalnog premijera za pravne poslove, a u vrijeme izbora bio je predsjednik Upravnog odbora Advokatske komore FBiH.

Advokatska komora RS-a odlučila je da to bude Zlatko Knežević. Knežević je, ranije bio predsjednik Nadzornog odbora Željeznica RS-a, koje mjesecima potresa kriminalna afera i navodno je jedan od ključnih svjedoka odbrane Sretena Telebaka, direktora Željeznica RS-a.

U Vijeću sjedi i tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović, koja je u vrijeme zločina nad bijeljinskim Bošnjacima bila istražni sudija.

U prošlom sastavu bio je to i kontroverzni sudija Suda BiH Branko Perić, poznat po medijskim napadima na novinare, žestokim neutemeljenim odbranama sudija i nizu u najmanju ruku čudnih donesenih odluka.

U Vijeću su i sudije s većim brojem poništenih presuda. Svi su izabrani po zakonu, ali ima i onih koji misle da ovakav zakon nije dobar. U vijeću trebaju sjediti akademski radnici, smatra profesor Borislav Petrović, v.d. dekana Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Jer, praktički, samo ti profesori bi bili u bukvalnom slmislu nepristrasni ovdje - svi drugi su involvirani u sudske i tužilačke funkcije i, naravno, uvijek se može staviti prigovor pristrasnosti odnosno nepristrasnosti, pojašnjava on.

Vijeće odlučuje većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju. Kriterij za izbor tužilaca i sudija su osim radnog iskustva i rezultata, sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnost, a uzimaju se u obzir i odnosi sa radnim kolegama, ugled i ponašanje van posla. Mogu li advokati koji svakodnevno ukrštaju koplja sa tužiocima na svim nivoima nepristrasno birati protivnike u sudnici?

Ombudsmanima žalbi na njihov izbor dosada nije bilo. Ne žale se jer je sve po zakonu i jer članovi ovog Visokog vijeća mogu biti svi, za koje kolege misle da je osoba visokih moralnih kvaliteta, djelotvoran, stručan i nepristrasan, a je li zaista - niko ne provjerava.
bijelo_dugme

#11 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by bijelo_dugme »

Naravno zasluziu jos jednu priliku 2010, ipak su oni fotelje imali samo 14 godina.
primitivac

#12 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by primitivac »

jazzer wrote:Da, kako da nisu!!! Sto se tice boljitka ne moze bolje, svi njihovi predstavnici u vlasti
su odavno sjajno situirani a obezbjedili su i svoju unucad. A postenje su vec milion puta dokazali
tako ne znam da li postoji iko ko vise sumnja u isto. Kada kazes Tihic, Izmetbegovic ja odmah
pomislim na postenje, naporan rad, odricanje... :x :x
šta ima risto đogo jesi živ
izvini što te nisam odmah prepoznao
kosmos

#13 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by kosmos »

@ shalaedin, sta mislis zasto sda bjezi od zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine, a sdp je kao za njega? sta je legalna imovina polticara u bih?
popajic

#14 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by popajic »

kosmos wrote:@ shalaedin, sta mislis zasto sda bjezi od zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine, a sdp je kao za njega? sta je legalna imovina polticara u bih?[/quote]
Sve ono sto je steceno 100% po zakonu :D ( nekakvom :-) ...u glavnom haversko-familijarnom !)
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#15 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Fadila »

shalaedin wrote:Ovo je intervju Sulejmana Tihića, predsjednika SDA stranke. Mene zanima vaše mišljenje o ovome intervju i uopšte o promjenama ko je su se desile u ovoj stranci. Sve vise nama mrskih ljudi odlazi iz ove stranke. Sta vi mislite o smjeni pojedinih političara na funkcijama iz ove stranke? Dali se konačno SDA okreće boljitku i poštenju ili iza svih ovih turbulencija unutar ove stranke stoji neki unutrasnji interesi pojedinaca ili grupa?
SDA nije vise ona stranka sta je nekad bila, kroz nju sad upravljaju opcenito profiteri i titomani, postala je stranka kojoj se ne moze vjerovati, veoma je prevrtljiva i vise steti svojim glasacime nego sto im pomaze... :run:
Nathalie Cardone

#16 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Nathalie Cardone »

komi wrote:ko o čemu kurva o poštenju
:thumbup:

:bih:
ultima_palabra

#17 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by ultima_palabra »

Fadila wrote:
shalaedin wrote:Ovo je intervju Sulejmana Tihića, predsjednika SDA stranke. Mene zanima vaše mišljenje o ovome intervju i uopšte o promjenama ko je su se desile u ovoj stranci. Sve vise nama mrskih ljudi odlazi iz ove stranke. Sta vi mislite o smjeni pojedinih političara na funkcijama iz ove stranke? Dali se konačno SDA okreće boljitku i poštenju ili iza svih ovih turbulencija unutar ove stranke stoji neki unutrasnji interesi pojedinaca ili grupa?
SDA nije vise ona stranka sta je nekad bila, kroz nju sad upravljaju opcenito profiteri i titomani, postala je stranka kojoj se ne moze vjerovati, veoma je prevrtljiva i vise steti svojim glasacime nego sto im pomaze... :run:
Vidiš da su nekima i dragi :-)
mark II

#18 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by mark II »

Kako može četnicima servilna stranka, stranka koja radi protiv Bosne i Bošnjaka prevashodno, donijeti bilo kakvo dobro? Naslov teme je apsurdan. Nego, shaledine, pošalji ti Tihiću anonimnu notu da ode kod Tadića na ukor, pa god gospodara Dodika, koji ga je čak i kad mu se pokoravao kao pravi servilni izdajnik i promotor četništva, da mu Dodo onako krkanski, kao zatucana harlovina svoje vrste, objasni šta treba sljedeće da uradi.... I da ga nabije nogom, što će Gargamel sa osmijehom na licu, kao mlada da prihvati. Prokleta SDA, od svoga nastanka i prvog predsjednika samo je zlo donijela Bosni i Bošnjacima - popustljivost, kukavičluk, profiterstvo, uništavanje vlastitog naroda i države. Imamo historijsku priliku da vidimo kako izgledaju izdajnici vlastitog naroda - pogledajte bezlično lice bezvrijednoga kukavice i beskičmenjaka Tihića; taj odlučuje o našoj sudbini. Pogledajte tog bilmezčinu i kako su ga glupanom napravili i jedni i drugi, a njemu mediji krivi :D . Rodila ga mama pametnog.
Better Man

#19 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Better Man »

Fadila wrote:
Od samog osnivanja SDA njom su upravljali raznorazni kriminalci i profiteri i ljudi koji su htjeli od BiH da prave vjersku državu. Što se tiće Titomana, to je šuplja, jer da u upravljačkim strukturama SDA ima Titomana riješili bi se raznoraznih kriminalaca i profitera iz stranke i nebi šurovali sa fašistima.
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#20 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by Fadila »

Better Man wrote:
Fadila wrote:
Od samog osnivanja SDA njom su upravljali raznorazni kriminalci i profiteri i ljudi koji su htjeli od BiH da prave vjersku državu. Što se tiće Titomana, to je šuplja, jer da u upravljačkim strukturama SDA ima Titomana riješili bi se raznoraznih kriminalaca i profitera iz stranke i nebi šurovali sa fašistima.
Cista srpska propaganda, koja je zbog tog izmisljenog razloga imalu dozvulu MZ da napravi genocid u BiH i zbog koje se nastavlja i nosi nepomirenje medzu narodima BiH...
CLIO

#21 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by CLIO »

@shalaedin

Da li da ovo pitanje shvatimo ozbiljno ili se zajebavas? :roll:
al_akhisari

#22 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by al_akhisari »

Kakvo je to pitanje; tja, pa naravno da je sda okrenuta ka postenju, pravdi,...

U zemlji Bosni i Hercegovini, ne postoji niti jedan, ama bas nijedan, problem izuzev ovog nacionalnog debalansa na celnim funkcijama...sta ces, zemlja pravno, socijalno, ekonomski i svakako uredjena...O SEBI SE ZABAVILI... :D

Neka ne rade fabrike, nek ljudi strajkaju, nek se sr.. dogadjaju svuda okolo; dajte da mi vidimo ko su i gdje direktori.... :lol: :sad:
vox-populi

#23 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by vox-populi »

Nije.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#24 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by independer »

vox-populi wrote:Nije.

kratko i jasno.

:thumbup: :bih:

:thumbup:

sad zakljucaj temu
:run:
shalaedin

#25 Re: Dali se napokon SDA okrenula boljitku i poštenju?

Post by shalaedin »

kosmos wrote:@ shalaedin, sta mislis zasto sda bjezi od zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine, a sdp je kao za njega? sta je legalna imovina polticara u bih?
vala molim boga da to izglasaju... znam da bi svi popadali od Tihija, Dode, Zlaje, Cove i svih drugih...
sto se tice dali imaju legalne imovine ... mislim da ih malo njih zaista nju legalnu imaju... :mrgreen:
Post Reply