"Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#1 "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by PRO testant »

Nešto sam drugo tražio i naletjeh na ovaj tekst.
http://jandyongenesis.blogspot.com/2009 ... sheba.html

Kolika je vjerovatnoća za takvo nešto? i koje su konotacije na pojedine tekstove iz Qur'ana?
Koji bi bio razlog da su te iste građevine takve orijentacije?

Izvori izgleda nisu neki bezveze.

Iskreno, do ove stranice sam došao putem jednog drugog foruma:
http://www.formermuslims.com/forum/view ... f=3&t=3715

Pozdrav
GOLFER

#2 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by GOLFER »

Musliman se u molitvi okrece prema KABI i to je to... (naravno izuzetak je ako ne zna u kojem je smjeru KABA) nema tu nikakvih nedoumica... ako su ove dzamije okrenute drugacije i ako se vjernici okrecu drugacije onda je to necija greska (vjerovatno onoga ko je gradio dzamiju) slicna situacija ima i u Sarajevu pogledaj na googleearth-u smjer Begove i Carsiske dzamije ;)
PRO testant

#3 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by PRO testant »

GOLFER wrote:Musliman se u molitvi okrece prema KABI i to je to... (naravno izuzetak je ako ne zna u kojem je smjeru KABA) nema tu nikakvih nedoumica... ako su ove dzamije okrenute drugacije i ako se vjernici okrecu drugacije onda je to necija greska (vjerovatno onoga ko je gradio dzamiju) slicna situacija ima i u Sarajevu pogledaj na googleearth-u smjer Begove i Carsiske dzamije ;)
Znam ja to.
Ali se ovdije radi o najstarijim džamijama u Islamskom svjetu.
O veoma ranom geografskom izvoru informacija po pitanju okretanja prema Kibli.
BHF_Manijak

#4 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by BHF_Manijak »

Prvobitna kibla je bila okrenuta u smjeru Jerusalima,u pravcu mesdzidul aksaa,jesi li o tome mozda razmislio?! :wink:
theTruePath

#5 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by theTruePath »

pa ides na bas objektivan sajt da se informises :-)
GOLFER

#6 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by GOLFER »

PRO testant wrote:
GOLFER wrote:Musliman se u molitvi okrece prema KABI i to je to... (naravno izuzetak je ako ne zna u kojem je smjeru KABA) nema tu nikakvih nedoumica... ako su ove dzamije okrenute drugacije i ako se vjernici okrecu drugacije onda je to necija greska (vjerovatno onoga ko je gradio dzamiju) slicna situacija ima i u Sarajevu pogledaj na googleearth-u smjer Begove i Carsiske dzamije ;)
Znam ja to.
Ali se ovdije radi o najstarijim džamijama u Islamskom svjetu.
O veoma ranom geografskom izvoru informacija po pitanju okretanja prema Kibli.
ja ne razumijem sta je poenta ovoga svega? da li iza ove price ima neki zaklucak, tvrdnja bilo sta ili?
arzuhal

#7 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by arzuhal »

Sura Bekareh:

142. Neki ljudi kratke pameti reći će: "Šta ih je odvratilo od Kible njihove prema kojoj su se okretali?" Reci: "Allahov je i istok i zapad; On ukazuje na pravi put onome kome On hoće."

143. I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti. – nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na pravi put. Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše. – A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.

144. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnom hramu! I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova – a Allah motri na ono što oni rade.

145. I kada bi ti onima kojima je data Knjiga sve dokaze donio, oni opet ne bi prihvatili tvoju Kiblu, a ni ti nećeš prihvatiti njihovu Kiblu, niti će iko od njih prihvatiti ičiju Kiblu. A ako bi se ti za njihovim željama poveo, kada ti je već došla Objava, tada bi ti sigurno nepravedan bio.

146. Oni kojima smo dali Knjigu znaju Poslanika kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju.

147. Istina od Gospodara tvoga dolazi, zato ne budi nikako od onih koji sumnjaju!

148. Svako se okreće prema svojoj Kibli, a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete! Ma gdje bili, Allah će vas sve sabrati, - Allah, zaista sve može.

149. I iz svakog mjesta u kome budeš, ti lice svoje Časnom hramu okreni, istina doista od Gospodara tvoga dolazi, - Allah motri na no što radite.

150. I iz svakom mjesta u koje dođeš, ti lice svoje Svetom hramu okreni, i gdje god se nalazili, vi lica svoja prema toj strani okrenite, da vam ljudi ne bi imali šta da prigovore, osim inadžija između njih, - njih se ne bojte, Mene se bojte! – A da bih blagodat Svoju prema vama upotpunio i da biste na pravom putu bili.

151. Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.
esoes

#8 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by esoes »

:thumbup:
arzuhal wrote:Sura Bekareh:

142. Neki ljudi kratke pameti reći će: "Šta ih je odvratilo od Kible njihove prema kojoj su se okretali?" Reci: "Allahov je i istok i zapad; On ukazuje na pravi put onome kome On hoće."

143. I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti. – nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na pravi put. Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše. – A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.

144. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnom hramu! I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova – a Allah motri na ono što oni rade.

145. I kada bi ti onima kojima je data Knjiga sve dokaze donio, oni opet ne bi prihvatili tvoju Kiblu, a ni ti nećeš prihvatiti njihovu Kiblu, niti će iko od njih prihvatiti ičiju Kiblu. A ako bi se ti za njihovim željama poveo, kada ti je već došla Objava, tada bi ti sigurno nepravedan bio.

146. Oni kojima smo dali Knjigu znaju Poslanika kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju.

147. Istina od Gospodara tvoga dolazi, zato ne budi nikako od onih koji sumnjaju!

148. Svako se okreće prema svojoj Kibli, a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete! Ma gdje bili, Allah će vas sve sabrati, - Allah, zaista sve može.

149. I iz svakog mjesta u kome budeš, ti lice svoje Časnom hramu okreni, istina doista od Gospodara tvoga dolazi, - Allah motri na no što radite.

150. I iz svakom mjesta u koje dođeš, ti lice svoje Svetom hramu okreni, i gdje god se nalazili, vi lica svoja prema toj strani okrenite, da vam ljudi ne bi imali šta da prigovore, osim inadžija između njih, - njih se ne bojte, Mene se bojte! – A da bih blagodat Svoju prema vama upotpunio i da biste na pravom putu bili.

151. Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.
:thumbup:
cisto, jednostano, precizno, jednom rijecju savrseno.
therrarrius

#9 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by therrarrius »

www.formermuslims.com :lol:
O Jahve, miloscu nas obaspi.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#10 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

U Sarajevu je to sve relativno.
Otvorite GoogleEarth i pogledajte usmjerenje npr. Begove i Careve džamije vs. Čaršijska, Ferhadija, Ali-pašina, Magribija itd...
Ridjobrki

#11 Re: "Dali najstarije džamije usmjeravaju ka Beersheba?"

Post by Ridjobrki »

Koristan savjet:

Prije otvaranja teme dobar forumaš postavi sebi u glavi pitanje iz njenog naslova i onda se zapita ''šta ako da'' i ''šta ako ne'' i ako su oba odgovora manje-više ista i pri tome baš i ne obiluju smislom klikne ''cancel''. :wink:

Mali napor ali štedi svima vrijeme i nerve. :kiss:
Post Reply