Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

samir.konic

#1 Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by samir.konic »

Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?

Image
Velika Srbija

Dali bi cijela Bosna postala onda Srebrenica?

Lista 8000 nestalih u Srebrenici
http://www.srebrenica-zepa.ba/spisak.htm
MBA

#2 Re: Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by MBA »

samir.konic wrote:Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?

Image
Velika Srbija

Bog zna!
nendertalac

#3 Re: Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by nendertalac »

samir.konic wrote:Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?

Image
Velika Srbija

da pratis haski tribunal kao sto ga ne pratis - dogovor o podjeli bosne i hercegovine je postojao izmedju Milosevica i Tudjmana jos prije raspada Jugoslavije odnosno uoci raspada. Prema tome - fikret tu nista ne bi promjenio a fikretovci bi vjerovatno bili u sastavu hrvatske.

nezavisnost Bosne i Hercegovine bila je izglasana referendumom gradjana Bosne i Hercegovine a ne Alijinom zeljom.

Mimo Alije i Babe postojali su i drugi izbori koje nasi gradjani na zalost nisu preferirali, ubjedljivom vecinom

Da je pobjedila i odnijela ubjedljivu vecinu glasova bilo koja druga stranka osim tri nacionalne - rat bi bio daleko manje poguban za sve nas nego sto je bio jer bi UN daleko ranije reagovale buduci da bi takav rat bio JASNO napad na priznatu zemlju a ne plemenski ratovi unutar jedne zemlje.
Fair Life

#4 Re: Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by Fair Life »

U svakom slucaju pobijedio bi Aleksandar Vasiljevic. Fikret Muslimovic bi savjetovao Babu umjesto Dedu... isto sranje.

Prije nego sto je i pocelo podijeljene su uloge... Vrlo malo je bilo improvizacije.
nendertalac

#5 Re: Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by nendertalac »

Fair Life wrote:U svakom slucaju pobijedio bi Aleksandar Vasiljevic. Fikret Muslimovic bi savjetovao Babu umjesto Dedu... isto sranje.

Prije nego sto je i pocelo podijeljene su uloge... Vrlo malo je bilo improvizacije.
do rata bi doslo, to ne negiram, ali da su nasi gradjani, svih naroda i narodnosti ukazali povjerenje jedni drugima i glasali za stranke koje ih nisu razdvajale nego zblizavale, stranke koje su stitile njihove ljudske i gradjanske slobode i prava - vise ljudi bi stalo u odbranu BiH jer, po onome sto ja zakljucujem iz mnogih razgovora sa raznim ljudima na raznim stranama - strah koji su nacionalne vodje unijele medju nas je bio presudan u odluci da stanemo nasuprot jedni drugima.

mozda bolja tema - da li su ljudi koji nisu htjeli rat mogli uraditi nesto da se rat izbjegne?

i ako je rat ipak bio neizbjezan - jeli mogao biti manje krvav?
Fair Life

Post by Fair Life »

Tema je koncipirana kao konkretno pitanje... ili Babo ili Dedo...:

"Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?
(...)
(...)."

A o tome sta je moglo biti najbolje... isuvise je kasno.
Shoba

Post by Shoba »

rat nije bio neizbjezan jer je bio poguran od strane Engleske i francuske.....a i od americkih republikanaca......

sve se sjebalo onog momenta kada je Fransoa Mitterand sletio u sarajevo (cak su i pucali na njegovo vozilo, i uprkos tome se uspio probiti do predsjednistva) i uspio je (da nagovori Aliju) da vojnu intervenciju NATO pakta zamijeni za "humanitarnu' misiju UN-a...a sve u svrhu kupovanja vremena za svoje miljenike iz beograda i pala.......odlican potez- umjesto tri mjeseca rat je trajao tri godine......

nasi najgori neprijatelji nisu bili u beogradu.......
nendertalac

Post by nendertalac »

Fair Life wrote:Tema je koncipirana kao konkretno pitanje... ili Babo ili Dedo...:

"Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?
(...)
(...)."

A o tome sta je moglo biti najbolje... isuvise je kasno.
ne znam jeli kasno ili je krajnje vrijeme. jer nam ova netrpeljivost jos uvijek svima lomi noge.
nendertalac

Post by nendertalac »

Shoba wrote:rat nije bio neizbjezan jer je bio poguran od strane Engleske i francuske.....a i od americkih republikanaca......

sve se sjebalo onog momenta kada je Fransoa Mitterand sletio u sarajevo (cak su i pucali na njegovo vozilo, i uprkos tome se uspio probiti do predsjednistva) i uspio je (da nagovori Aliju) da vojnu intervenciju NATO pakta zamijeni za "humanitarnu' misiju UN-a...a sve u svrhu kupovanja vremena za svoje miljenike iz beograda i pala.......odlican potez- umjesto tri mjeseca rat je trajao tri godine......

pa sad te ne kontam - jeli bio neizbjezan ili nije bio neizbjezan?
Fair Life

Post by Fair Life »

Shoba wrote:(...)
Mozda je presuda negdje drugdje donesena... ali dzelati koji su obavili egzekuciju su u Beogradu.

Image

"Smrt je majstor iz Srbije" (Marko Vesovic)
Toozla

Post by Toozla »

....ne....u tom slucaju HVO, u kojem bi bilo gomila Bosnjaka dobrovoljaca, bi bio zasluzan za odcjepljenje djela BIH teritorije od velike Srbije i pripajanje HR...
krkan

Post by krkan »

Toozla wrote:
....ne....u tom slucaju HVO, u kojem bi bilo gomila Bosnjaka dobrovoljaca, bi bio zasluzan za odcjepljenje djela BIH teritorije od velike Srbije i pripajanje HR...
ili u HOS :-) al tad bi bilo malo drugacije ili se varam
DiplomataSaSela

#13 Re: Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

Post by DiplomataSaSela »

samir.konic wrote: i kako bi nam onda bilo?
Bilo bi nam nikako jer nas ne bi ni bilo...
addem

Post by addem »

Ovakvi postovi su pravo glupi. Rata je moralo biti, jer su pretenzije komsija bile prevelike. Ko god da je u Bosni bio sve i da je htio da se svrsta na jednu stranu, morao je ratovat protiv druge. Da je kojim slucajem BiH ostala u Jugi, pametni Bosnjani bi bili poslati na frontove u Hrvatsku. Isto bi se desilo i obratno.

Pominjati Abdica u nekom kontekstu je smijesno. To je kriminalac i ratni zlocinac koji je dobio sto je i zasluzio.
rasta

Post by rasta »

da je vecina BiH gradjana nebitno koje nacije i vjere prihvatila istu kao svoju domovinu( sto ona u stvari i jeste) mislim da rat nebi bio toliko ucinkovit kao sto je bio....
a isto tako mislim da ni alija ni babo nebi bili toliko bitni kao ni trenutno popularni politicari nego bi po njima danas pljuvali kao po ljudima koji su zagovarali zlo....
nendertalac

Post by nendertalac »

Toozla wrote:
moze li se onda zakljuciti da bi bosna i hercegovina da nije bilo alije bila podjeljena izmedju hrvatske i srbije tj. ne bi je bilo?
eHost

Post by eHost »

nendertalka.. bila bi podjeljena na karti itd, ali reci mi kako bi se narod sa tim planom slozio? Banja Luka bi trebala pripasti Hrvatskoj - a to bi prvom Karadzicu smetalo. Gledano sa politicke strane... BiH mozes podjeliti na karti, ali kako ces podjeliti narod? Baska ovi, baska oni, a gdje ce treci neki? ili cetvrti? pa naravno u 3 pocetna mjesta - poubijali bi one koji bi digli glas protiv podjele... rata bi opet bilo !

1991 su pocele mobilizacije kod srba itd... a mi smo sjedili i gledali i prizeljkivali te plave kacige ( ebo im pas mater - cisto moje misljenje - jer ono sto su oni radili - nisu ni trebali raditi.. promatrati mogu i na TVu )...

rata bi bilo - Alija je samo bio za nezavisnost BiH, i narod ga je podrzao... Karadzic, Milosevic i Tudjman su davno prije toga poceli praviti svoje planove tako da su bili pripremljeni na sve !

Pozdrav

E.S.
eHost
samir.konic

Post by samir.konic »

Toozla wrote:
Znaci mogli bi da biramo izmedju velike hrvatske i velike srbije?

Image
samir.konic

Post by samir.konic »

Dali bi nam bilo bolje u velikoj hrvatskoj?

Image
Ahmici 1993

Image
Ahmici
zole

Post by zole »

Svakodnevno osvane nova tema o Aliji i sta bi bilo kad bi bilo. Hocete li vise prestati molim vas... Umjesto sto razbijate glavu sa prosloscu pokrenite teme i diskusije kako cemo naprijed u buducnost. Srebrenicu i ostale zlocine ne smijemo zaboraviti ali se trebamo okrenuti tome kako cemo se rijesiti korumpirane i nesposobne vrhuske i pribliziti se ostalom naprednom svijetu.

Ocigledno je da nam nedostaju ideje i zbog toga se stalno vracamo proslosti jer mislimo da cemo tu naci odgovore. E pa gospodo malo smo mi naucili i izvukli iz proslosti. I dalje nam je bitnije to da li su Alija, Tito i njima slicni bili pravi ljudi. Ma ko ih sisa. Oni su bili i prosli bitno je sta i kako ce nasa djeca.

Dok cijeli svijet muzikom vrsi pritisak na politicare da pomognu Africi mi supljiramo o tome sta bi bilo kad bi bilo. Moj odgovor je nista nebi bilo jer ga nije bilo.

Zar nije npr. pametnije diskutovati o tome kako naci zajednicki jezik sa RS. Koliko god vam bili mrski sa njima se mora dogovoriti sta cemo i kako cemo. Bez njih su name vrata svih svjetskih organizacija sirom zatvorena.
nendertalac

Post by nendertalac »

zole wrote:Svakodnevno osvane nova tema o Aliji i sta bi bilo kad bi bilo. Hocete li vise prestati molim vas... Umjesto sto razbijate glavu sa prosloscu pokrenite teme i diskusije kako cemo naprijed u buducnost. Srebrenicu i ostale zlocine ne smijemo zaboraviti ali se trebamo okrenuti tome kako cemo se rijesiti korumpirane i nesposobne vrhuske i pribliziti se ostalom naprednom svijetu.

Ocigledno je da nam nedostaju ideje i zbog toga se stalno vracamo proslosti jer mislimo da cemo tu naci odgovore. E pa gospodo malo smo mi naucili i izvukli iz proslosti. I dalje nam je bitnije to da li su Alija, Tito i njima slicni bili pravi ljudi. Ma ko ih sisa. Oni su bili i prosli bitno je sta i kako ce nasa djeca.

Dok cijeli svijet muzikom vrsi pritisak na politicare da pomognu Africi mi supljiramo o tome sta bi bilo kad bi bilo. Moj odgovor je nista nebi bilo jer ga nije bilo.

Zar nije npr. pametnije diskutovati o tome kako naci zajednicki jezik sa RS. Koliko god vam bili mrski sa njima se mora dogovoriti sta cemo i kako cemo. Bez njih su name vrata svih svjetskih organizacija sirom zatvorena.
dokle god postoje nacionalne stranke i dok god iste pobjedjuju - Bosna i Hercegovina nece biti gradjanska drzava svih naroda i narodnosti. U to budite sigurni. Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
samir.konic

Post by samir.konic »

nendertalac wrote: Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
To smo vec imali od 1945-89, i ko je najvise na kraj platio za to?
Bosnjaci.

Dok smo mi najvise voleli Tita i verovali u bratstvo jedinstvo, cetnici se spremali da prave veliku Srbiju.

Nikad vise Bosnjaci nece zaboraviti i biti nespremni za odbranu!
samir.konic

Post by samir.konic »

nendertalac wrote: Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
To smo vec imali od 1945-89, i ko je najvise na kraj platio za to?
Bosnjaci.

Dok smo mi najvise voleli Tita i vjerovali u bratstvo jedinstvo, cetnici se spremali da prave veliku Srbiju.

Nikad vise Bosnjaci nece zaboraviti i biti nespremni za odbranu!
zole

Post by zole »

nendertalac wrote: dokle god postoje nacionalne stranke i dok god iste pobjedjuju - Bosna i Hercegovina nece biti gradjanska drzava svih naroda i narodnosti. U to budite sigurni. Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
Ma i ja bi ali nazalost to nije moguce u jednom demokratskom uredjenju. Po meni jedini nacin je da se nenacionalne stranke udruze i svojim programom privuku pripadnike nacionalnih stranaka. Zvuci tesko i jeste tesko ali nije nemoguce. Npr. na zadnjim parlamentarnim izborima u Engleskoj u jednoj opstini u Londonu (Bethnal Green and Bow) pretezno naseljenoj muslimanima je pobjedio pripadnik nezavisne partije George Galloway. Taj isti Galloway je nekada bio pripadnik vladajucih laburista i nije se slagao sa njihovom politikom u Iraku i zbog toga je izbacen iz vladajuce partije u oktobru 2003. U veoma kratkome roku od godinu i po je oformio svoju partiju i osvojio mjesto u parlamentu zahvaljujuci glasovima muslimana koji su s pravom skepticni po pitanju aktuelne politike i politicara koji je sprovode.

Ako je suditi po ovom primjeru nedostaju nam pravi ljudi kojima glasaci nacionalnih stranaka mogu vjerovati. Ljude koji naginju nacionalnim strankama je lako zastrasiti jer im se konstantno baca prasina u oci sta im/nam se desilo prije desetak godina. Ne zaboravimo tako je i poceo rat, nahuskavanjem i podsjecanjem na bitke koje su se desile prije 500 godina i sl. Ono malo nenacinalnih lidera je na pozicijama zato sto nemamo sposobnijih ljudi, a njima ne da nedostaju ideje oni ih zapravo i nemaju.

Isto tako moramo ulagati u obrazovanje. Na pamet mi pade Pecaninov intervju sa Bregovicem, o kojem nemam visoko misljenje kao covjeku ali sa kojim se slazem kada je rekao da smo danas svjedoci sta se desi kada se neobrazovanom pucanstvu da prilika da demokratski odlucuje i izabere svoje vodje. Dugo godina sam proveo u Londonu i imao priliku saradjivati sa ljudima iz cijelog svijeta. To me je iskustvo obogatilo jer sam shvatio da od ljudi iz drugih kultura mozemo mnogo toga nauciti, a ne ih se bojati. Dok se god budemo drzali samo svog napredovacemo ali unazad.

Na kraju ne sijemo zaboraviti da su pripadnici nacionalisti mnogo agresivniji od gradjanskih opcija i da se dosljedno drze svojih vjerovanja i zbog toga ih je teze pridobiti. Bilo kakav pokusaj da se promijeni politicka karta BiH mora biti interesantan svim gradjanima, a ne samo vjecnim glasacima koji glasaju za svoju omiljenu stranku bez da utrose promil mozdanih vijuga i razmisle sta je prava stvar za sve nas.

Imate li ideja ko bi mogao/la biti ta osoba?
nendertalac

Post by nendertalac »

zole wrote:Svakodnevno osvane nova tema o Aliji i sta bi bilo kad bi bilo. Hocete li vise prestati molim vas... Umjesto sto razbijate glavu sa prosloscu pokrenite teme i diskusije kako cemo naprijed u buducnost. Srebrenicu i ostale zlocine ne smijemo zaboraviti ali se trebamo okrenuti tome kako cemo se rijesiti korumpirane i nesposobne vrhuske i pribliziti se ostalom naprednom svijetu.

zajednicki jezik sa RS koliko ja znam postoji. odlicno se mi razumijemo. samo se "monstruoznom narodu koji ima da plati za sve" ne ulazi u zajednicu sa "zrtvama koje hoce pravdu". i RS zato i postoji. RS postoji zato jer

SRBI < MUSLIMANI + HRVATI

e sad MUSLIMANI + HRVATI = FEDERACIJA

a SRBI = RS

izvolite se nadglasavati sami sa sobom. e to je to. ali ako se ikad muslimani i srbi i hrvati razhavizaju - onda ce shvatiti da

GRADJANI BOSNE I HERCEGOVINE BILO U FEDERACIJI BILO U RS IMAJU PRAVO DA GLASAJU ZA PRAVEDNE ZAKONSKE SISTEME, ZA SOCIJALNU SIGURNOST, ZA LJUDSKA PRAVA - TAJ I TAKAV SISTEM BI MOGAO BEZ IKAKVIH PROBLEMA DA FUNKCIONISE NA CITAVOJ TERITORIJI BOSNE I HERCEGOVINE. BOSNU I HERCEGOVINU JE BOG SASTAVIO - MI LJUDI SMO TI KOJI JE KIDAMO.

mozda uostalom i treba da smo pod zemljom i raseljeni. mozda mi ovo sto imamo nismo zasluzili. jer ocito - ne volimo i ne cijenimo.

dabogda imali pa nemali...

ne cudim se uopste Srbima. Zamislite situaciju da pricate sa skolskim psihologom i da vam kaze da vase djete ima problema jer nije krsteno? De da vidim Muslimana koji bi to dopustio. A i svakom pametnom covjeku bilo koje religije to ako bi i bilo smjesno - da se desi njemu bio bi bjesan sto ne moze nista protiv sistema koji to odobrava. A to je u Sarajevu, glavnom gradu BOSNE I HERCEGOVINE normalno - samo na suprotnoj strani.
Last edited by nendertalac on 02/07/2005 17:20, edited 1 time in total.
Post Reply