Velika Srbija
Dali bi cijela Bosna postala onda Srebrenica?
Lista 8000 nestalih u Srebrenici
http://www.srebrenica-zepa.ba/spisak.htm
samir.konic wrote:Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?
Velika Srbija
da pratis haski tribunal kao sto ga ne pratis - dogovor o podjeli bosne i hercegovine je postojao izmedju Milosevica i Tudjmana jos prije raspada Jugoslavije odnosno uoci raspada. Prema tome - fikret tu nista ne bi promjenio a fikretovci bi vjerovatno bili u sastavu hrvatske.samir.konic wrote:Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?
Velika Srbija
do rata bi doslo, to ne negiram, ali da su nasi gradjani, svih naroda i narodnosti ukazali povjerenje jedni drugima i glasali za stranke koje ih nisu razdvajale nego zblizavale, stranke koje su stitile njihove ljudske i gradjanske slobode i prava - vise ljudi bi stalo u odbranu BiH jer, po onome sto ja zakljucujem iz mnogih razgovora sa raznim ljudima na raznim stranama - strah koji su nacionalne vodje unijele medju nas je bio presudan u odluci da stanemo nasuprot jedni drugima.Fair Life wrote:U svakom slucaju pobijedio bi Aleksandar Vasiljevic. Fikret Muslimovic bi savjetovao Babu umjesto Dedu... isto sranje.
Prije nego sto je i pocelo podijeljene su uloge... Vrlo malo je bilo improvizacije.
ne znam jeli kasno ili je krajnje vrijeme. jer nam ova netrpeljivost jos uvijek svima lomi noge.Fair Life wrote:Tema je koncipirana kao konkretno pitanje... ili Babo ili Dedo...:
"Da je Fikret Abdic postao predsjednik Bosne a ne Alija, dali bi dobili nezavisnost il bi postali dio velike srbije, i kako bi nam onda bilo?
(...)
(...)."
A o tome sta je moglo biti najbolje... isuvise je kasno.
pa sad te ne kontam - jeli bio neizbjezan ili nije bio neizbjezan?Shoba wrote:rat nije bio neizbjezan jer je bio poguran od strane Engleske i francuske.....a i od americkih republikanaca......
sve se sjebalo onog momenta kada je Fransoa Mitterand sletio u sarajevo (cak su i pucali na njegovo vozilo, i uprkos tome se uspio probiti do predsjednistva) i uspio je (da nagovori Aliju) da vojnu intervenciju NATO pakta zamijeni za "humanitarnu' misiju UN-a...a sve u svrhu kupovanja vremena za svoje miljenike iz beograda i pala.......odlican potez- umjesto tri mjeseca rat je trajao tri godine......
nasi najgori neprijatelji nisu bili u beogradu.......
ili u HOSToozla wrote:....ne....u tom slucaju HVO, u kojem bi bilo gomila Bosnjaka dobrovoljaca, bi bio zasluzan za odcjepljenje djela BIH teritorije od velike Srbije i pripajanje HR...Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?
Bilo bi nam nikako jer nas ne bi ni bilo...samir.konic wrote: i kako bi nam onda bilo?
moze li se onda zakljuciti da bi bosna i hercegovina da nije bilo alije bila podjeljena izmedju hrvatske i srbije tj. ne bi je bilo?Toozla wrote:....ne....u tom slucaju HVO, u kojem bi bilo gomila Bosnjaka dobrovoljaca, bi bio zasluzan za odcjepljenje djela BIH teritorije od velike Srbije i pripajanje HR...Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?
Znaci mogli bi da biramo izmedju velike hrvatske i velike srbije?Toozla wrote:....ne....u tom slucaju HVO, u kojem bi bilo gomila Bosnjaka dobrovoljaca, bi bio zasluzan za odcjepljenje djela BIH teritorije od velike Srbije i pripajanje HR...Dali bi Bosna bila dio velike srbije da nije bilo Alije?

dokle god postoje nacionalne stranke i dok god iste pobjedjuju - Bosna i Hercegovina nece biti gradjanska drzava svih naroda i narodnosti. U to budite sigurni. Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.zole wrote:Svakodnevno osvane nova tema o Aliji i sta bi bilo kad bi bilo. Hocete li vise prestati molim vas... Umjesto sto razbijate glavu sa prosloscu pokrenite teme i diskusije kako cemo naprijed u buducnost. Srebrenicu i ostale zlocine ne smijemo zaboraviti ali se trebamo okrenuti tome kako cemo se rijesiti korumpirane i nesposobne vrhuske i pribliziti se ostalom naprednom svijetu.
Ocigledno je da nam nedostaju ideje i zbog toga se stalno vracamo proslosti jer mislimo da cemo tu naci odgovore. E pa gospodo malo smo mi naucili i izvukli iz proslosti. I dalje nam je bitnije to da li su Alija, Tito i njima slicni bili pravi ljudi. Ma ko ih sisa. Oni su bili i prosli bitno je sta i kako ce nasa djeca.
Dok cijeli svijet muzikom vrsi pritisak na politicare da pomognu Africi mi supljiramo o tome sta bi bilo kad bi bilo. Moj odgovor je nista nebi bilo jer ga nije bilo.
Zar nije npr. pametnije diskutovati o tome kako naci zajednicki jezik sa RS. Koliko god vam bili mrski sa njima se mora dogovoriti sta cemo i kako cemo. Bez njih su name vrata svih svjetskih organizacija sirom zatvorena.
To smo vec imali od 1945-89, i ko je najvise na kraj platio za to?nendertalac wrote: Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
To smo vec imali od 1945-89, i ko je najvise na kraj platio za to?nendertalac wrote: Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
Ma i ja bi ali nazalost to nije moguce u jednom demokratskom uredjenju. Po meni jedini nacin je da se nenacionalne stranke udruze i svojim programom privuku pripadnike nacionalnih stranaka. Zvuci tesko i jeste tesko ali nije nemoguce. Npr. na zadnjim parlamentarnim izborima u Engleskoj u jednoj opstini u Londonu (Bethnal Green and Bow) pretezno naseljenoj muslimanima je pobjedio pripadnik nezavisne partije George Galloway. Taj isti Galloway je nekada bio pripadnik vladajucih laburista i nije se slagao sa njihovom politikom u Iraku i zbog toga je izbacen iz vladajuce partije u oktobru 2003. U veoma kratkome roku od godinu i po je oformio svoju partiju i osvojio mjesto u parlamentu zahvaljujuci glasovima muslimana koji su s pravom skepticni po pitanju aktuelne politike i politicara koji je sprovode.nendertalac wrote: dokle god postoje nacionalne stranke i dok god iste pobjedjuju - Bosna i Hercegovina nece biti gradjanska drzava svih naroda i narodnosti. U to budite sigurni. Da je po meni - svima bih im zabranila rad i ustavom Bosne i Hercegovine ukinula mogucnost da se nacionalne stranke kandiduju za izbore.
zajednicki jezik sa RS koliko ja znam postoji. odlicno se mi razumijemo. samo se "monstruoznom narodu koji ima da plati za sve" ne ulazi u zajednicu sa "zrtvama koje hoce pravdu". i RS zato i postoji. RS postoji zato jerzole wrote:Svakodnevno osvane nova tema o Aliji i sta bi bilo kad bi bilo. Hocete li vise prestati molim vas... Umjesto sto razbijate glavu sa prosloscu pokrenite teme i diskusije kako cemo naprijed u buducnost. Srebrenicu i ostale zlocine ne smijemo zaboraviti ali se trebamo okrenuti tome kako cemo se rijesiti korumpirane i nesposobne vrhuske i pribliziti se ostalom naprednom svijetu.
Ocigledno je da nam nedostaju ideje i zbog toga se stalno vracamo proslosti jer mislimo da cemo tu naci odgovore. E pa gospodo malo smo mi naucili i izvukli iz proslosti. I dalje nam je bitnije to da li su Alija, Tito i njima slicni bili pravi ljudi. Ma ko ih sisa. Oni su bili i prosli bitno je sta i kako ce nasa djeca.
Dok cijeli svijet muzikom vrsi pritisak na politicare da pomognu Africi mi supljiramo o tome sta bi bilo kad bi bilo. Moj odgovor je nista nebi bilo jer ga nije bilo.
Zar nije npr. pametnije diskutovati o tome kako naci zajednicki jezik sa RS. Koliko god vam bili mrski sa njima se mora dogovoriti sta cemo i kako cemo. Bez njih su name vrata svih svjetskih organizacija sirom zatvorena.