Dakar 2015

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Me_Name_Amir

#1 Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

Vidim da nema otvorene teme u vezi Dakar Rally-ja, da budem prvi.
Zanima me koliko ljudi kod nas uopšte prate ovu vrstu sporta. Ja već aktivno pratim drugu godinu, od onda kada je Eurosport uveo Dakar u svoju programsku šemu. Vjerovatno da im je razlog bio srbijanski takmičar na motociklu koji se takmiči u ovom sportu.

Koliko znate o Dakar Raid Rally-ju?
Image
Jedna fotografija za početak. Kamaz i ispred njega sićušni bagi
DON_eARL

#2 Re: Dakar 2015

Post by DON_eARL »

Eurosport is a pan-European television sports network co-operated by French broadcaster TF1 Group, and Discovery Communications Incorporated taking a 20% minority interest share in December 2012.
Ako imaju srpski komentatori, ne znači da Eurosport ima ikakve veze sa Srbijom, osim da se prilagođavaju lokalnom tržištu. Oni koji imaju Eurosport HD znaju koliki je izbor jezika na Eurosportu, pa mojne izvlačiti zaključke tek tako. :D

Šteta što se zbog dešavanja u Africi reli prebacio u Južnu Ameriku, mada ne sumnjam da i sada ima zanimljivih ruta.

http://netstorage.lequipe.fr/ASO/dakar/ ... rte-v2.pdf
Me_Name_Amir

#3 Re: Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

DON_eARL wrote: Ako imaju srpski komentatori, ne znači da Eurosport ima ikakve veze sa Srbijom, osim da se prilagođavaju lokalnom tržištu. Oni koji imaju Eurosport HD znaju koliki je izbor jezika na Eurosportu, pa mojne izvlačiti zaključke tek tako. :D

Šteta što se zbog dešavanja u Africi reli prebacio u Južnu Ameriku, mada ne sumnjam da i sada ima zanimljivih ruta.

http://netstorage.lequipe.fr/ASO/dakar/ ... rte-v2.pdf
Nisam rekao da Eurosport ima veze sa Srbijom, samo su svoj program prilagodili tržištu, što je na moju radost pun pogodak. Normalno je da neće imati u programu nešto što neće imati gledanost.
U Južnoj Americi ima bez dileme puno više obožavaoca Dakar relija nego što je to bio slučaj u Africi, ali opet nije to ona ista atmosfera egzotičnog mjesta. Možda čak ima i specijala težih od onih u Africi, kao npr vožnja od prije neki dan preko slane površine Uyuni gdje je veliki broj motocikala doživio kolaps.
sparky

#4 Re: Dakar 2015

Post by sparky »

Pratim redovno, mada mi je nekako izgubilo draz od promjene lokacije. Znam da je zbog sigurnosti i svega, ali po meni su trebali ime promjeniti. Nekako mi bezveze sad. Inace, najdrazi su mi kamioni. Kao i u svemu nazalost dominiraju fabricke ekipe, privatnici skoro da i nemaju sanse da zavrse do kraja.
Sinoc je bio dobar snimak kad kamion i auto se na jednom dijelu bukvalno trkaju i kamion brzi :)
_mufljuz_

#5 Re: Dakar 2015

Post by _mufljuz_ »

rekao bih da je ostao kao jedan od rijetkih zanimljivih motosportova - i sto mi je jako zapelo za oko - dobar lakmus papir za neke stock komercijalne mašine ala KTM i slicno..... mislim zbog Dakra je KTMov LC8 motor nenadjebivo zestok i kvalitetan.....
Nabucco

#6 Re: Dakar 2015

Post by Nabucco »

EuroSport jako malo prenosi, ovo je sramotno. Pola sata :( .

Imaju 2 kanala, mogu iskombinovati da se prenosi minimum 50%.Kad mogu prenositi 90% trajanja Le Mans 24h, mogu i 50% rellya :roll:
Me_Name_Amir

#7 Re: Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

sparky wrote:Pratim redovno, mada mi je nekako izgubilo draz od promjene lokacije. Znam da je zbog sigurnosti i svega, ali po meni su trebali ime promjeniti. Nekako mi bezveze sad. Inace, najdrazi su mi kamioni. Kao i u svemu nazalost dominiraju fabricke ekipe, privatnici skoro da i nemaju sanse da zavrse do kraja.
Sinoc je bio dobar snimak kad kamion i auto se na jednom dijelu bukvalno trkaju i kamion brzi :)
Žestoki su kamioni pravo. Još kad naprave skok na dinama, mislim da svi u kamionu zažmire dok ne siđu s vrha. Bezveze je i meni što privatnici ne mogu nikakav veliki rezultat napravit, vjerovatno zbog tog što je ova "rekreativna" vožnja izuzetno skupa.
_mufljuz_ wrote:rekao bih da je ostao kao jedan od rijetkih zanimljivih motosportova - i sto mi je jako zapelo za oko - dobar lakmus papir za neke stock komercijalne mašine ala KTM i slicno..... mislim zbog Dakra je KTMov LC8 motor nenadjebivo zestok i kvalitetan.....
da dodam samo još WRC, ima i on svoju draž.
Me_Name_Amir

#8 Re: Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

Nabucco wrote:EuroSport jako malo prenosi, ovo je sramotno. Pola sata :( .

Imaju 2 kanala, mogu iskombinovati da se prenosi minimum 50%.Kad mogu prenositi 90% trajanja Le Mans 24h, mogu i 50% rellya :roll:
Navikao sam se na to što pola sata prijenosa imaju, pa i na to da je u 11 sati naveče, al kad me onaj snooker zezne pa moram čekat sat-dva, onda tek ***izdim. Razumijem i što je kratka reportaža sa Dakar-a, da ima više zaljubljenika koji ga gledaju vjerujem da bi bila veća satnica.
_mufljuz_

#9 Re: Dakar 2015

Post by _mufljuz_ »

probajte naci streaming - jednom sam trazio i bio je streaming..... meni ako cete iskreno najvise godi gledat u fullu kamione motore i aute iz pticje perspektive..... (helikoptera)....
Nabucco

#10 Re: Dakar 2015

Post by Nabucco »

Ako ne može live, daj bar snimke puštaj kad nema ništa drugo LIVE. :oops:
ranger

#11 Re: Dakar 2015

Post by ranger »

bila tema, otvorio ja prije par godina...
odlican show, al nije to to od kad vise nije u africi... a i interesovanje proizvodjaca je opalo (kao i u wrc-u birvaktile..)
navijah sam za Cyril Despres-a onaj Coma mi je uvijek bio nekako ljigav... oni rusi u kamazu su mi odlicni :thumbup:
Me_Name_Amir

#12 Re: Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

Image
Gica se ko ždrijebe
Me_Name_Amir

#13 Re: Dakar 2015

Post by Me_Name_Amir »

_mufljuz_ wrote:probajte naci streaming - jednom sam trazio i bio je streaming..... meni ako cete iskreno najvise godi gledat u fullu kamione motore i aute iz pticje perspektive..... (helikoptera)....
i ja vazda tražim streaming, uvijek bezuspiješno. sad sam pronašao neki, treba da počne za koji minut http://www.tvpublica.com.ar/
Sodom1

#14 Re: Dakar 2015

Post by Sodom1 »

Pratio sam pre desetak godina. Nije lose bilo.Kamaz zakon.
Kako su presli u J Ameriku nisam nikako pratio.
johntra

#15 Re: Dakar 2015

Post by johntra »

Iveco bolji prošle godine, a i ove godine vode... :D

Image
Prolaznik

#16 Re: Dakar 2015

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:54, edited 1 time in total.
Sodom1

#17 Re: Dakar 2015

Post by Sodom1 »

Po ovome tvom napisanom J Amerika je onda sminka a pravi Dakar je one pure avantura. Sve ima svoje
Prolaznik

#18 Re: Dakar 2015

Post by Prolaznik »

...
Post Reply