Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
- Fair Life
#1 Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Želite li svoje dijete odgajati u ateističkom duhu, pošaljite ga u ljetni kamp kod Richarda Dawkinsa, navodi londonski Times, koji piše o najnovijoj aktivnosti najpoznatijeg svjetskog ateista i beskompromisnog branitelja Darwinove teorije evolucije.
Naime, slavni evolucijski biolog Richard Dawkins, autor bestselera 'Sebični gen' i 'Iluzija o Bogu', organizirat će od 27. do 31. srpnja u Somersetu, na jugozapadu Velike Britanije, prvi ateistički kamp za djecu i tinejdžere u dobi do 17 godina, prenosi Jutarnji.hr.
"Želim djecu ohrabriti da misle svojom glavom, tako da budu racionalna i skeptična. Moja je namjera da ih opskrbim oruđem za razmišljanje, a ne gotovim mislima", izjavio je Dawkins (68), koji je već nekoliko mjeseci umirovljeni profesor na Oxfordu, gdje je godinama držao katedru za javno razumijevanje znanosti.
Umirovljenje za Dawkinsa ne znači i povlačenje iz javnosti, pa je početkom godine privukao pozornost kao jedan od organizatora atestičke kampanje u europskim gradovima. U sklopu te kampanje na javnim gradskim autobusima u nizu gradova, uključjujući London, Barcelonu i Genovu, pojavili su se natpisi s porukom 'Loša je vijest da nema Boga. Dobra je vijest da ti nije potreban'.
Prvi britanski ateistički kamp za djecu organizira se u suradnji s američkom inicijativom Cam Quest. Riječ je o inicijativi koju je 1996. godine utemeljio američki odvjetnik Edwin Kagin za djecu koja su 'ateisti, agnostici, slobodnoumni, baš kao i svi oni koji podržavaju racionalni, a ne iracionalni pogled na svijet'. Ti se ljetni kampovi održavaju u pet američkih država te u Ontariju u Kanadi.
U sklopu prvog ateističkog kampa u Velikoj Britaniji djeca će prijepodne steći uvid u evolucijsku biologiju i moralnu filozofiju te će raspravljati o fenomenima poput telepatije i krugova u žitu. Poslijepodneva su rezervirana za slobodne aktivnosti kakve su uobičajene u svim dječjim ljetnim kampovima, poput vožnje biciklom i plivanja.
Naime, slavni evolucijski biolog Richard Dawkins, autor bestselera 'Sebični gen' i 'Iluzija o Bogu', organizirat će od 27. do 31. srpnja u Somersetu, na jugozapadu Velike Britanije, prvi ateistički kamp za djecu i tinejdžere u dobi do 17 godina, prenosi Jutarnji.hr.
"Želim djecu ohrabriti da misle svojom glavom, tako da budu racionalna i skeptična. Moja je namjera da ih opskrbim oruđem za razmišljanje, a ne gotovim mislima", izjavio je Dawkins (68), koji je već nekoliko mjeseci umirovljeni profesor na Oxfordu, gdje je godinama držao katedru za javno razumijevanje znanosti.
Umirovljenje za Dawkinsa ne znači i povlačenje iz javnosti, pa je početkom godine privukao pozornost kao jedan od organizatora atestičke kampanje u europskim gradovima. U sklopu te kampanje na javnim gradskim autobusima u nizu gradova, uključjujući London, Barcelonu i Genovu, pojavili su se natpisi s porukom 'Loša je vijest da nema Boga. Dobra je vijest da ti nije potreban'.
Prvi britanski ateistički kamp za djecu organizira se u suradnji s američkom inicijativom Cam Quest. Riječ je o inicijativi koju je 1996. godine utemeljio američki odvjetnik Edwin Kagin za djecu koja su 'ateisti, agnostici, slobodnoumni, baš kao i svi oni koji podržavaju racionalni, a ne iracionalni pogled na svijet'. Ti se ljetni kampovi održavaju u pet američkih država te u Ontariju u Kanadi.
U sklopu prvog ateističkog kampa u Velikoj Britaniji djeca će prijepodne steći uvid u evolucijsku biologiju i moralnu filozofiju te će raspravljati o fenomenima poput telepatije i krugova u žitu. Poslijepodneva su rezervirana za slobodne aktivnosti kakve su uobičajene u svim dječjim ljetnim kampovima, poput vožnje biciklom i plivanja.
-
savsvoj
#2 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
- slavkoimamodilera
#3 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
A tare te malo, a? A?savsvoj wrote:ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#4 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Je li ovo dokaz tolerancije vjernika prema ateistima?savsvoj wrote:ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
- Fair Life
#5 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
slavkoimamodilera wrote:A tare te malo, a? A?savsvoj wrote:ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
-
savsvoj
#6 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- Fair Life
#7 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Jes' vala... Cobani davno prestali vjerovati a on profesor bio na Oxfordu pa jos vjeruje ?? Nije on savsvoj pa da bog kaze da jeste.savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- Kupalo
#8 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Zašto, dijeliš dovoljno genetskog materijala sa majmunom da je to savim moguće. Moja žena kaže citiram "Religija je pravi dokaz da je čovjek nastao od majmuna".savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- alica.k
#9 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
ateizam je samo za ljude koji nemaju dobru edukaciju? to hoces da kazes?savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- slavkoimamodilera
#10 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Uvijek isto glupo forsiranje netacnih informacija kreacionista kada osporavaju evolucijusavsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- terapija
#11 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Nije vjerovanje. Prestanite evoluciju izjednacavati s vjerovanjemsavsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- saibaba
#12 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
-
kijameta
#13 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Na Sa-x je prije nekih pola godine bila vijest-clanak da 97 % britanskih i 93 % USA sveucilisnih profesora su ateisti.Logicno sto je covjek inteligentniji,manje vjeruje u bajke.Da imam finansijskih mogucnosti,rado bih poslao djecu u taj kamp.Cisto da se druze,ateisti su ovako i onako.Ateizam i nastanak covjeka nisu bas usko povezani.Naravno da covjek nije nastao od majmuna,to samo totalno neobrazovana osoba moze pomisliti.
- madner
#14 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Nema logike vjerovati u evoluciju.saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
Vjerovao ili ne vjerovao u gravitiaciju ona je tu i ima neki efekat.
-
kijameta
#15 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Ne treba tu nikakva 'logika' uzmes kavez i dva para zeceva,par eksperimenata ukrstanja nivoa osnovne skole i sve ce ti se samo kazati.saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
- terapija
#16 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Opet ti ne citas. U evoluciju se ne vjeruje ona je dokazana bezbroj puta kao validna teorija.saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
- Alfons Kauders
#17 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
hahahah, gospodja ti je kraljicaKupalo wrote:Zašto, dijeliš dovoljno genetskog materijala sa majmunom da je to savim moguće. Moja žena kaže citiram "Religija je pravi dokaz da je čovjek nastao od majmuna".savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
- Ateista
#18 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Isto kao sto je meni smijesno da neko obrazovan u 21. vijeku moze vjerovati da postoji neki nevidlivi cikica na nebu, koji nam salje misteriozne poruke i objave koje moramo slijediti inace cemo goriti u paklu, a pored svega toga, da nas jos i voli.savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
Zao mi je, ali teorija evolucije mi ima puno vise smisla nego ovo.
-
vratnik
#19 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
(fali jos samo tema o a-teizmu na LJ i S..).. Moram je ja prvi postavit'.. Hocu i ja malo da huskam, u nedostatku ideja.

- madner
#20 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Ispravno je, bezbroj puta je pokusaj obaranja propao.terapija wrote:Opet ti ne citas. U evoluciju se ne vjeruje ona je dokazana bezbroj puta kao validna teorija.saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
Teorija se nikad ne moze dokazati
- hepek071
#21 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
hajte zamarajte se metafizikom i propustite život

- terapija
#22 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Kreacionizam je u pravom smislu postojao u samom zacetku evolucije u vremenu kada je nauka dozivljavala svoj zamah. Ljudi su, logicno, u to vrijeme uglavnom bili slabo obrazovani i nisu imali jasnu sliku o mnogo stvari. Samim tim i njihova je vjera bila mnogo jaca i u mnogome im pomagala da shvate svijet.
Ovo sto danas gledamo je cisto pomodarstvo. Nekolicina fundamentalista iz USA je uspjela da digne hajku i cak ponegdje uvrsti kreacionizam kao alternativu ostalim zvanicnim predmetima u skoli. Srecom sve vise skola ponovno izbacuje kreacionizam iz nastave. Citava postava njihovog miniszarstva obrazovanja je tada smijenjena zbog ovog propusta, kao i odgovorni u samom vrhu vlasti koji su pogurali ovaj nebulozni zakon.
Ono sto imamo danas u islamskom svijetu je jos gluplje. Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada. Harun Yahya i kompanija imitatora su spremno docekali priliku nabrzinu ispisali par bestselera po principu copy-paste.
Elem, tuzno je u danasnje vrijeme vidjeti ljude kako zatvaraju oci umjesto da misle svojom glavom.
Ovo sto danas gledamo je cisto pomodarstvo. Nekolicina fundamentalista iz USA je uspjela da digne hajku i cak ponegdje uvrsti kreacionizam kao alternativu ostalim zvanicnim predmetima u skoli. Srecom sve vise skola ponovno izbacuje kreacionizam iz nastave. Citava postava njihovog miniszarstva obrazovanja je tada smijenjena zbog ovog propusta, kao i odgovorni u samom vrhu vlasti koji su pogurali ovaj nebulozni zakon.
Ono sto imamo danas u islamskom svijetu je jos gluplje. Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada. Harun Yahya i kompanija imitatora su spremno docekali priliku nabrzinu ispisali par bestselera po principu copy-paste.
Elem, tuzno je u danasnje vrijeme vidjeti ljude kako zatvaraju oci umjesto da misle svojom glavom.
- terapija
#23 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Ni ti naravno ne citas, ... "dokazana kao validna" je velika razlika u odnosu na "dokazana kao apsolutno tacna".madner wrote:Ispravno je, bezbroj puta je pokusaj obaranja propao.terapija wrote:Opet ti ne citas. U evoluciju se ne vjeruje ona je dokazana bezbroj puta kao validna teorija.saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
Teorija se nikad ne moze dokazati
Dakle nije se jos pojavio slucaj koji se sukobljava sa ovom teorijom, sto je cini trenutno validnom.
- Kupalo
#24 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Čisti hedonizam , tako im je lakše. Ako pogriješe kriv im je šejtan ili nevjernik.terapija wrote:Kreacionizam je u pravom smislu postojao u samom zacetku evolucije u vremenu kada je nauka dozivljavala svoj zamah. Ljudi su, logicno, u to vrijeme uglavnom bili slabo obrazovani i nisu imali jasnu sliku o mnogo stvari. Samim tim i njihova je vjera bila mnogo jaca i u mnogome im pomagala da shvate svijet.
-
istocnjak
#25 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist
Islam nije pao nisko niti ce pasti do Sudnjega dana inshAllah, jer je poruka koju nosi istinita, univerzalna i naucno potvrdjena. Medjutim, pali su ljudi vjernici koji su zapostavili prvu naredbu iz Kur'ana a to je "Ikre" čitaj, pročavaj jer su se umjesto "sustini" (nauci) posvetili "formi" sto ih je odvelo u dekadenciju kroz stoljeca. Tamo gdje je Istok stao (dakle, vjernici muslimani a ne Islam) tu je Zapad nastavio.terapija wrote:Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada.