Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#1 Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Fair Life »

Želite li svoje dijete odgajati u ateističkom duhu, pošaljite ga u ljetni kamp kod Richarda Dawkinsa, navodi londonski Times, koji piše o najnovijoj aktivnosti najpoznatijeg svjetskog ateista i beskompromisnog branitelja Darwinove teorije evolucije.

Naime, slavni evolucijski biolog Richard Dawkins, autor bestselera 'Sebični gen' i 'Iluzija o Bogu', organizirat će od 27. do 31. srpnja u Somersetu, na jugozapadu Velike Britanije, prvi ateistički kamp za djecu i tinejdžere u dobi do 17 godina, prenosi Jutarnji.hr.

"Želim djecu ohrabriti da misle svojom glavom, tako da budu racionalna i skeptična. Moja je namjera da ih opskrbim oruđem za razmišljanje, a ne gotovim mislima", izjavio je Dawkins (68), koji je već nekoliko mjeseci umirovljeni profesor na Oxfordu, gdje je godinama držao katedru za javno razumijevanje znanosti.

Umirovljenje za Dawkinsa ne znači i povlačenje iz javnosti, pa je početkom godine privukao pozornost kao jedan od organizatora atestičke kampanje u europskim gradovima. U sklopu te kampanje na javnim gradskim autobusima u nizu gradova, uključjujući London, Barcelonu i Genovu, pojavili su se natpisi s porukom 'Loša je vijest da nema Boga. Dobra je vijest da ti nije potreban'.

Prvi britanski ateistički kamp za djecu organizira se u suradnji s američkom inicijativom Cam Quest. Riječ je o inicijativi koju je 1996. godine utemeljio američki odvjetnik Edwin Kagin za djecu koja su 'ateisti, agnostici, slobodnoumni, baš kao i svi oni koji podržavaju racionalni, a ne iracionalni pogled na svijet'. Ti se ljetni kampovi održavaju u pet američkih država te u Ontariju u Kanadi.

U sklopu prvog ateističkog kampa u Velikoj Britaniji djeca će prijepodne steći uvid u evolucijsku biologiju i moralnu filozofiju te će raspravljati o fenomenima poput telepatije i krugova u žitu. Poslijepodneva su rezervirana za slobodne aktivnosti kakve su uobičajene u svim dječjim ljetnim kampovima, poput vožnje biciklom i plivanja.

savsvoj

#2 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by savsvoj »

ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
slavkoimamodilera

#3 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by slavkoimamodilera »

savsvoj wrote:ovaj je mogo samo nastat od gorile majmun nikako
A tare te malo, a? A? :mrgreen:
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#4 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by davorf »

Je li ovo dokaz tolerancije vjernika prema ateistima? :?
Fair Life

#5 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Fair Life »

slavkoimamodilera wrote:
A tare te malo, a? A? :mrgreen:
:lol:
savsvoj

#6 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by savsvoj »

Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
Fair Life

#7 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Fair Life »

savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
Jes' vala... Cobani davno prestali vjerovati a on profesor bio na Oxfordu pa jos vjeruje ?? Nije on savsvoj pa da bog kaze da jeste.
Kupalo

#8 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Kupalo »

savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
Zašto, dijeliš dovoljno genetskog materijala sa majmunom da je to savim moguće. Moja žena kaže citiram "Religija je pravi dokaz da je čovjek nastao od majmuna".
alica.k

#9 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by alica.k »

ateizam je samo za ljude koji nemaju dobru edukaciju? to hoces da kazes?
slavkoimamodilera

#10 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by slavkoimamodilera »

Uvijek isto glupo forsiranje netacnih informacija kreacionista kada osporavaju evoluciju :roll: pasice moj, da si ista u zivotu procitao sto se bar djelimicno dotice teme evolucije ZNAO BI DA COVJEK NIJE POSTAO OD MAJMUNA :roll:
terapija

#11 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by terapija »

Nije vjerovanje. Prestanite evoluciju izjednacavati s vjerovanjem
saibaba

#12 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by saibaba »

Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
kijameta

#13 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by kijameta »

Na Sa-x je prije nekih pola godine bila vijest-clanak da 97 % britanskih i 93 % USA sveucilisnih profesora su ateisti.Logicno sto je covjek inteligentniji,manje vjeruje u bajke.Da imam finansijskih mogucnosti,rado bih poslao djecu u taj kamp.Cisto da se druze,ateisti su ovako i onako.Ateizam i nastanak covjeka nisu bas usko povezani.Naravno da covjek nije nastao od majmuna,to samo totalno neobrazovana osoba moze pomisliti.
madner

#14 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by madner »

saibaba wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...
Nema logike vjerovati u evoluciju.
Vjerovao ili ne vjerovao u gravitiaciju ona je tu i ima neki efekat.
kijameta

#15 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by kijameta »

Ne treba tu nikakva 'logika' uzmes kavez i dva para zeceva,par eksperimenata ukrstanja nivoa osnovne skole i sve ce ti se samo kazati.
terapija

#16 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by terapija »

Opet ti ne citas. U evoluciju se ne vjeruje ona je dokazana bezbroj puta kao validna teorija.
Alfons Kauders

#17 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Alfons Kauders »

Kupalo wrote:
Zašto, dijeliš dovoljno genetskog materijala sa majmunom da je to savim moguće. Moja žena kaže citiram "Religija je pravi dokaz da je čovjek nastao od majmuna".
hahahah, gospodja ti je kraljica :D
Ateista

#18 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Ateista »

Isto kao sto je meni smijesno da neko obrazovan u 21. vijeku moze vjerovati da postoji neki nevidlivi cikica na nebu, koji nam salje misteriozne poruke i objave koje moramo slijediti inace cemo goriti u paklu, a pored svega toga, da nas jos i voli. :lol:

Zao mi je, ali teorija evolucije mi ima puno vise smisla nego ovo. :D
vratnik

#19 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by vratnik »

(fali jos samo tema o a-teizmu na LJ i S..).. Moram je ja prvi postavit'.. Hocu i ja malo da huskam, u nedostatku ideja.
:-?
madner

#20 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by madner »

terapija wrote:
Opet ti ne citas. U evoluciju se ne vjeruje ona je dokazana bezbroj puta kao validna teorija.
Ispravno je, bezbroj puta je pokusaj obaranja propao.
Teorija se nikad ne moze dokazati :wink:
hepek071

#21 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by hepek071 »

hajte zamarajte se metafizikom i propustite život :? :run:
terapija

#22 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by terapija »

Kreacionizam je u pravom smislu postojao u samom zacetku evolucije u vremenu kada je nauka dozivljavala svoj zamah. Ljudi su, logicno, u to vrijeme uglavnom bili slabo obrazovani i nisu imali jasnu sliku o mnogo stvari. Samim tim i njihova je vjera bila mnogo jaca i u mnogome im pomagala da shvate svijet.
Ovo sto danas gledamo je cisto pomodarstvo. Nekolicina fundamentalista iz USA je uspjela da digne hajku i cak ponegdje uvrsti kreacionizam kao alternativu ostalim zvanicnim predmetima u skoli. Srecom sve vise skola ponovno izbacuje kreacionizam iz nastave. Citava postava njihovog miniszarstva obrazovanja je tada smijenjena zbog ovog propusta, kao i odgovorni u samom vrhu vlasti koji su pogurali ovaj nebulozni zakon.

Ono sto imamo danas u islamskom svijetu je jos gluplje. Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada. Harun Yahya i kompanija imitatora su spremno docekali priliku nabrzinu ispisali par bestselera po principu copy-paste.

Elem, tuzno je u danasnje vrijeme vidjeti ljude kako zatvaraju oci umjesto da misle svojom glavom.
terapija

#23 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by terapija »

madner wrote:
terapija wrote:
Ispravno je, bezbroj puta je pokusaj obaranja propao.
Teorija se nikad ne moze dokazati :wink:
Ni ti naravno ne citas, ... "dokazana kao validna" je velika razlika u odnosu na "dokazana kao apsolutno tacna".

Dakle nije se jos pojavio slucaj koji se sukobljava sa ovom teorijom, sto je cini trenutno validnom.
Kupalo

#24 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by Kupalo »

terapija wrote:Kreacionizam je u pravom smislu postojao u samom zacetku evolucije u vremenu kada je nauka dozivljavala svoj zamah. Ljudi su, logicno, u to vrijeme uglavnom bili slabo obrazovani i nisu imali jasnu sliku o mnogo stvari. Samim tim i njihova je vjera bila mnogo jaca i u mnogome im pomagala da shvate svijet.
Ovo sto danas gledamo je cisto pomodarstvo. Nekolicina fundamentalista iz USA je uspjela da digne hajku i cak ponegdje uvrsti kreacionizam kao alternativu ostalim zvanicnim predmetima u skoli. Srecom sve vise skola ponovno izbacuje kreacionizam iz nastave. Citava postava njihovog miniszarstva obrazovanja je tada smijenjena zbog ovog propusta, kao i odgovorni u samom vrhu vlasti koji su pogurali ovaj nebulozni zakon.

Ono sto imamo danas u islamskom svijetu je jos gluplje. Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada. Harun Yahya i kompanija imitatora su spremno docekali priliku nabrzinu ispisali par bestselera po principu copy-paste.

Elem, tuzno je u danasnje vrijeme vidjeti ljude kako zatvaraju oci umjesto da misle svojom glavom.
Čisti hedonizam , tako im je lakše. Ako pogriješe kriv im je šejtan ili nevjernik.
istocnjak

#25 Re: Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

Post by istocnjak »

terapija wrote:Islam koji je cijenio nauku i nekoc bio primjer ostatku zaostalog svijeta trenutno je pao nisko, kao nikada.
Islam nije pao nisko niti ce pasti do Sudnjega dana inshAllah, jer je poruka koju nosi istinita, univerzalna i naucno potvrdjena. Medjutim, pali su ljudi vjernici koji su zapostavili prvu naredbu iz Kur'ana a to je "Ikre" čitaj, pročavaj jer su se umjesto "sustini" (nauci) posvetili "formi" sto ih je odvelo u dekadenciju kroz stoljeca. Tamo gdje je Istok stao (dakle, vjernici muslimani a ne Islam) tu je Zapad nastavio.
Locked