DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pufi

#1 DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by pufi »

Zdravo ljudi,citajuci vec duze vreme komentare odlucio sam da i ja pitam nesto

Kupio sam skoro DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZINAC sa 16v i ima karburator,nije direktno ubrizgavanje,motor radi lepo ide odlicno sem tu par estetskih sitnica,sve mu je ispravno ima i klimu i sva 4 podizaca ali jedina mana je to sto nema servo,nebitno

Imam sada par pitanja

-dok je zima on upali momentalno ali mu treba jedno 5-6 minuta da padne na 800 obrtaja,da li je to normalno
-zimi mi trosi oko 12-14 litara pretezno gradske voznje da li je to u redu
-kad ga vozim 120 km/h on ode na malo preko 3000 RPM
-da li neko zna koji mu je promer rupa na tockovima koje alufelne mogu da stavim, i da li mogu da stanu 15" gume tipa 195/50/15 i da li bi se uklopile 185/60/14,trenutno ima 175/70/13
-auspuh mi koliko se cini negde pusta pa ako bi ga menjao da li neko zna koji promer rupa na cevi sto ide iz prvog lonca mogu da se stave

Ima tu jos par pitanaj ali sada ne mogu da se setim,ako neko ima APLAUSA i zna nesto o njemu bio bi mu jako zahvalan kad bi me malo prosvetio,hvala vam svima unapred!!!
ado-šampion

#2 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by ado-šampion »

1. Kako ga griješ, na mjestu, il odmah krećeš? Meni se danas za kilometar vožnje spustio sa 2000 na 1000-1100, bilo je -3 stepena. Zavisi koliko je hladno vani, šturo si postavio ovo pitanje...

2. Kod mene je Daihatsu ajnšpric MPi 1.5, troši 10-ak po gradu. Preko 12 litara za 1.6 motor bih rekao da nešto nije OK s karburatorom, ali nisam siguran.

3. Ne razumijem ovo pitanje...

4. Ni jedna od navedenih dimenzija ne pristaje tvom autu, razlika u promjeru je prevelika, ova dim. sa 14'' je blizu, a ova prva s 15'' ima veći promjer skoro 3 cm (ne bi se trebalo ići više od 1 cm). Promjer rupa je ja mislim 4 x 100 mm, bar je kod mene tako, Japanci inače ne izmišljaju toplu vodu na tim stvarima.

5. Ni ovo pitanje baš ne razumijem... auspuh ide il po katalogu il odeš kod "uradi sam" majstora koji se time bavi i on ti to sve sam napravi. Ja bih ti preporučio ovu drugu opciju, jer je zamjenski zadnji lonac za Japance skup (konkretno, za moje auto 120 eura), meni je čovjek napravio za 40 eura i evo već peta godina sluša.
citroen

#3 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by citroen »

Karburator je cudo tehnike,to je onda normala ako trosi 12-14l,koja je godina proizvodnje taj Daihatsu
whow

#4 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by whow »

ado-šampion wrote:1. Kako ga griješ, na mjestu, il odmah krećeš? Meni se danas za kilometar vožnje spustio sa 2000 na 1000-1100, bilo je -3 stepena. Zavisi koliko je hladno vani, šturo si postavio ovo pitanje...

2. Kod mene je Daihatsu ajnšpric MPi 1.5, troši 10-ak po gradu. Preko 12 litara za 1.6 motor bih rekao da nešto nije OK s karburatorom, ali nisam siguran.

3. Ne razumijem ovo pitanje...

4. Ni jedna od navedenih dimenzija ne pristaje tvom autu, razlika u promjeru je prevelika, ova dim. sa 14'' je blizu, a ova prva s 15'' ima veći promjer skoro 3 cm (ne bi se trebalo ići više od 1 cm). Promjer rupa je ja mislim 4 x 100 mm, bar je kod mene tako, Japanci inače ne izmišljaju toplu vodu na tim stvarima.

5. Ni ovo pitanje baš ne razumijem... auspuh ide il po katalogu il odeš kod "uradi sam" majstora koji se time bavi i on ti to sve sam napravi. Ja bih ti preporučio ovu drugu opciju, jer je zamjenski zadnji lonac za Japance skup (konkretno, za moje auto 120 eura), meni je čovjek napravio za 40 eura i evo već peta godina sluša.

Joj buraz 1.6 masina trosi 12 litara po stoji pa to je strava . Kod mene kamion pogon na cetri tocka ,dvije ipo -tri tone tesko vozilo sa 3.5L V6 250 ks pa trosi trinest litara gradske voznje zimi. Pogledaj ti to malo to nesto nije u redu, osim ako ne stojis na semaforima po citav dan ili ga zagrijavas jedno sahatak.
mayab

#5 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by mayab »

whow

#6 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by whow »

Bosnohercegovac wrote:
whow wrote:
ado-šampion wrote:

Joj buraz 1.6 masina trosi 12 litara po stoji pa to je strava . Kod mene kamion pogon na cetri tocka ,dvije ipo -tri tone tesko vozilo sa 3.5L V6 250 ks pa trosi trinest litara gradske voznje zimi. Pogledaj ti to malo to nesto nije u redu, osim ako ne stojis na semaforima po citav dan ili ga zagrijavas jedno sahatak.
1. Porediš motor iz 1989. sa motorom iz 2009. godine. To je 20 godina razlike.
2. Kad je bio nov njegov je trošio 10,1 l gradske i 5,9 na otvorenom putu. E sad što mu zimi malo više troši trebalo bi da potraži problem.
3. A tvoj auto po specifikaciji troši 15,7 l u gradu i 11,8 l na otvorenom putu. E sad ako ti zimi svedeš potrošnju u gradu na 13 l, onda baš voziš ko neka baba ili ovi iz Honde debelo lažu.
Gradska voznja i Aleberti je u prosjeku 80km/h a da nema murije , foto radara i semafora mogo' bi kamforno i stoju nabrati. Jedino je malo guzve izmedu 430 i 6 posljepodne . Ali stvarno 1.6 masina ne bi trebala trositi 12 litara to je previse , neka on to malo ustima .
pufi

#7 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by pufi »

Koliko najbrze moze da ide ovaj APPLAUSE,koliko ste ga vozili

Pitanje je bilo kad idem 120km/h na koliko obrtometar skoci,na koliko obrtaja treba da bude

za gume cu da vidim,znaci razumeo sam da od ima promer 100x4 a koliko treba onih jota da ima felna da bi stala,
Stavio bi neke felne 14" sa gumam 185/65/14 ili 185/(55-60)/14 ili bi na ove moje postojece stavio neke felne,gume su m i napred 175/70/13 a pozadi 155/13
Evo link sa felnama i sta mislite da li bi ove pasovale
http://halooglasi.com/vozila/pretraga.a ... DzjM%3D%22}

Za karburator cu videti u svakom slucaju hvala svima,pitacu jos nesto ako ne budem znao
pufi

#8 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by pufi »

oglas glasi ovako "ALUFELNE R13, sa 4 rupe, razmera 4x100, 4 kom, može zamena za Mercedesove alufelne R15"

PA pogledajte na dnu je
Gray

#9 Re: DAIHATSU APPLAUSE 16x 1.6 BENZIN 16v

Post by Gray »

Daihatsu Applause, gdje me nađe!!! :D

Imam isti, 1.6 benzin 16v 1991 godište, vozim ga već pet godina, meni je sasvim fin autić, normalno ne može se porediti sa novim autima, ali ipak mislim da je bolji id većine auta te klase iz svog perioda.

Ovako, redom. Može se dosta lako naštimati na koliko da ti motor radi u leru, mislim da je oko 800 sasvim dovoljno, normalno je da dok se ne zagrije radi na malo više obrtaja, i meni kada se tek upali radi na oko 1500 pa polako spada dok se ne spusti na oko 800 kada dostigne radnu temperaturu.

Što se tiče potrošnje, nije baš optimalno po gradu, puno troši, i ja bih rekao da meni po gradu troši oko 10-11 litara ljeti a isti oko 11-12 zimi. Možda zato što većinom vozim krakte relacije, puno semafora, ipak ima 15 ventila... A vrlo je moguće i da nešto i nije baš uredu sa motorom, da bi trebao na servis, ali moj nikada nije bio u ovlašteno servisu tako da... ne znam je li do toga. Na otvorenom troši između 6 i 7 litara ovisno o tome kako ga vozim.

Što se tiče na koliko ide 120, čini mi se da je to manje obrtaja nego kod mene. Koliko se mogu sjetiti kod mene ide 120 na oko 4000 u petoj brzini.

Za felge ne znam, kod mene su sada 13" ali sam imao i 14" na njemu, tako da one mogu sigurno, a mislim da 15" isto mogu. treba vidjeti zbog zadnjih blatobrana koji imaju manji otvor za točkove nego prednji.

Što se tiče auspuha, on hrđa, ja sam svoj dva puta vodio na popravku (zavarivanje), jednom je otišao lonac a poslije i cijev.

E sada, što se tiče kvarova (pošto je autu skoro 20 godina normalno da i toga ima). Ja sam ga dobio sa oko 60.000 i prešao sam sa njim oko 40.000 kilometara. Prvi sam mu vlasnik (ustvari moj stari, koji ga je dao meni kada je kupio novi). Auto je dosta dugo stajao u ratu, skoro 3 godine a da neka nije ni paljen po 6 mjeseci, i poslije toga je odmah iz prve palio. Originalni akumulator Panasonicov mu je trajao skoro 9 godina. Mislim da su neki kvarovi koje je imao povezani sa tim stajanjem, ali elem...

Uglavnom, bila mi je otišla manžetna na kinetičkim zglobovima pa je u njih ušla prljavština i vremenom su potpuno otišli, na svakom skretanju su strašno drobili, morao sam oba zamijeniti, sa rukama oko 400 KM.

Bile su mi otišle "lule"na kablovima za svjećice tako da je bacao iskru na blok motora, nije dolazila uopšte struja do svjećice na jednom cilindru, morao sam zamijeniti komplet, oko 130 KM.

Jednom je bio otišao alnaser koji sam popravljao kod Karamehe, isto oko 100 KM koliko se sjećam.

Pukli su mi zadnje opruge i iskrivili se amortizeri, ali mislimd a sam za to sam kriv kada sam nagurao 8 ljudi unutra :( Zamijenio sam opruge i popravio amortizere (oko 140 KM), ali mislim da ih sada opet moram mijenjati.

Imao sam jedan sudar (ja kriv) kada sam morao kupovati novi far, oko 300-400 KM, a limarija je ispravljena...

Eto, to je to, imao je nekih kvarova, ali ipak mislim da je dosta pouzdan auto koji neće stati na cesti i možeš računati na njega da će upaliti iz prve, da nećeš negdje zaglaviti.

Eto, toliko od mene. BTW, koje boje je tvoj Applause? :)
Post Reply