Dacia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#226 Re: Dacia

Post by citroen xm »

Ti što cijene toliko neće nikada prodati. Max 10000 da uzmu, a i to daj bože. Nego sad izašao novi model za 18000 po svemu bolji i sad oni misle nekog zavaliti i kupiti novi. Pa nije niko lud.
direstraits0078

#227 Re: Dacia

Post by direstraits0078 »

citro wrote:
Bakir1 wrote:svi benzinci nigdje dci-a sa glave, ne znam koliko je takav nov 2013 ali da se izracunati koliko je gubitak cijene, a adnan poredi proizvodjace i modele koji su presli po 150.000 km i vise i kaze nisu normalni ovi sa dacijom koliko cijene
Cuo sam da im benzinci pravo puno trose. Treba ih izbjegavati u sirokom luku. I taj 0.9 turbo benzin daje blijedu sliku, probao sam.
1.5 dci je ubjedljivo najbolji izbor, nema dileme.

Ne trose, osim ako se ne radi o zestokoj voznji. Pogotovo ne trosi 1.2 16v i ovaj 0.9 TCe. Naravno, uzmi u obzir da ova vozila nisu namijenjena za obaranje brzinskih rekorda. Svaki takav pokusaj ce dovesti do povecane potrosnje.
fantabox

#228 Re: Dacia

Post by fantabox »

dinozzoM6 wrote:Ponosni vlasnik Dacia Sandero Stepway 1.5 DCI (70 KS) - 01.2011. do danas prešla 36500 km
16700 KM sa popustom od 5%
5 godina / 100000 km garancije
Boja - tamno siva metallic
Oprema: ručni klima uređaj, volan i mjenjač obloženi kožom, prednji zračni jastuci za vozača i suvozača, ABS+EBD, maglenke, prednji el. podizači stakala, rezervni točak punih dimenzija, itd.
Došla sa Blaupunkt CD/MP3 i 2 zvučnika, ja prošle godine ugradio headunit Pioneer DEH-X3500UI i 4 zvučnika TS-A1313i samo radi kvalitetnijeg zvuka, ništa glasnije. :)

Gume: na njoj došle Continental ContiPremiumContact 2 195/55 R16 na aluminijskim felgama (za ovaj auto i ovaj motor i više nego odlične ljetne gume), ja naknadno kupio Fulda Kristall HP za zimu u istoj dimenziji. :)

Znam da nije puno prešla pa da mogu ovdje pričati o nekoj pouzdanosti na neke duge staze, ali do sada je sve prošlo bez ijednog problema, baš bez ikakve sitnice. Samo redovno na servise išao u ovlašteni centar, a i to je povoljno (zamjena ulja, filtera zraka, ulja, kabine, i provjera svih ostalih komponenti i tekućina dođe oko 180-200 KM).
Nakon što je prelazila preko svakojakih rupa i kratera, u unutrašnjosti nema nikakvih kvrckanja, lupkanja i kojekakvih zvukova.

Išao par puta s njom (iz Zenice) do: Zagreba, Splita, Trebinja, Dubrovnika, sve to i ljeti i zimi, bez ikakvih primjedbi na ponašanje, čak šta više, udobno i sigurno se stiglo. :)

Naravno, ne mogu sad od nje očekivati neke performanse, ali za čovjeka sa normalnim prohtjevima i normalnim primanjima sasvim dovoljno.

Možda jedina moja zamjerka jeste na zvučnu izolaciju, na autoputu zna nekad biti zamorno zbog relativno kratkih prenosnih odnosa, pa se na 140 km/h vozi na malo višim obrtajima, a i prisutna je velika količina buke koju stvara vjetar oko karoserije, no već na 120 km/h je puno ljepše, a mi svakako nemamo toliko autoputa da se razlika može primjetiti što se vremena tiče.
A i ta je zvučna izolacija kako sam vidio (čitaj čuo vlastitim ušima) u novom modelu odlično urađena (odradio testnu vožnju nedavno).

Jedino možda što mi je krivo jest što nisam sačekao par mjeseci da dođe ona kao facelift verzija (mada su jedine promjene bile presvlake i par obloga u unutrašnjosti) sa 1.5 DCI-jem od 90 KS. Jer osjeti se pri pretjecanju nekad nedostatak momenta i snage, ali daleko od toga da je motor letargičan, fino i zdravo povuče, samo se pretjecanja moraju "planirati" hehe.

Ali zato kad se dođe na pumpu, i vidiš koliko si prešao sa rezervoarom od 50l, lijep se osmijeh razvuče na licu. :D
Po gradu troši otprilike 6.3 litara dizela na 100 km (izračunato nakon što sam potrošio par rezervoara sa 90% gradske vožnje, znači cca 6.5), na otvorenoj cesti može se spustiti na 4.5 litra (peta brzina, 80-90 km/h lagane vožnje), i to sa upaljenom klimom cijelo vrijeme.
Vjerujem da bi i ovaj DCI90 trošio možda samo koji dec više, ali eto nije ga ni bilo u ponudi kad sam ja kupovao auto.

Za ljude koji ne pate od brenda i koji imaju normalna primanja Dacia je super auto, sa dobro odmjerenim cijenama, i novi modeli nude nešto dodatne opreme tako da svako može naći ono što mu odgovara.

Usput, probao sam u Hrvatskoj Dokker putničku verziju, taj kad dođe kod nas ima da pojede i brata Kangoo-a, a kamoli ostale u tom segmentu. Toliko prostora za tako malo novca ne nudi nijedno auto, a uz to je i ljepši od Lodgya, mada u ovoj cjenovnoj kategoriji po mom mišljenju dizajn ne bi trebao imati neku veliku ulogu prilikom kupovine.

Da ne bude da hvalim Daciu samo zato jer nisam probao nešto bolje (Golf-a npr. to mi često raja govori -.-') ili tako to, imam od 2009. Mazdu 6 2.0 MZR-CD sa TE Plus opremom (isto tako kupljena nova), tako da dobro znam šta je šta, i ne vrijedi porediti auta u različitim cjenovnim rangovima.

I još da dodam, rijetkost je ali moram spomenuti, par ljudi mi je reklo: "Pa mogao si za taj novac uzeti polovnog ovog polovnog onog...", samo da kažem da sam u tri godine na redovne servise dao oko 500 KM i malo više od toga na set zimskih guma i to su svi moji troškovi. Da sam tada uzeo polovnog A6, ili Golfa ili svašta nešto što još nabrajaju, u 99% slučajeva bih do sad dao najmanje 3 puta veći iznos na servise i ostale troškove.

Samo spustite malo očekivanja, uskladite ih sa standardom u našoj državi, i vidjet ćete zašto je Dacia baš super auto za naše tržište, i kad/ako počnete tražiti mane, nema ovo nema ono, samo se sjetite koliko ste platili za auto koje je kad ste ga preuzeli na tabli imalo samo 2 pređena km! ;)
Hvala ti za ovaj iscrpan i pošten post, što je prava rijetkost na ovom podforumu!
ami8

#229 Re: Dacia

Post by ami8 »

Dobra tema, pratim. :thumbup:
Mlad i Nevin

#230 Re: Dacia

Post by Mlad i Nevin »

citroen xm wrote:Ti što cijene toliko neće nikada prodati. Max 10000 da uzmu, a i to daj bože. Nego sad izašao novi model za 18000 po svemu bolji i sad oni misle nekog zavaliti i kupiti novi. Pa nije niko lud.
Meni su tu logicna dva scenarija. Ili je neko uletio u kredit kojeg ne moze vracati pa prodaje tek kupljeno vozilo, ili je neko 'razocaran' kvalitetom vozila pa bi da ga se rijesi za masnu cifru.
drndalo

#231 Re: Dacia

Post by drndalo »

Ili hoce da kupe novi opet, kao na zapadu, svake 3-4 godine stari za novi... Gledali u filmovima...
citroen xm

#232 Re: Dacia

Post by citroen xm »

Moguće je svašta sem da će prodati to auto za tolike novce.
Na žalost mi u BiH(ne svi, ali većina) živi daleko od realnosti.
mayab

#233 Re: Dacia

Post by mayab »

AdnanSA wrote:Gledam na Pik-u cijene polovnih Dacia Stepway. Većinom godište 2010 i raja traže po 13-14-15 hiljada KM. Osim što su izgleda dobra auta one i cijenu drže bolje od Mersedesa i Vau Vau grupacije. Kupiš za 17 hiljada i nakon 3-4 godine prodaš za 13-14 hiljada, ljepota živa. Moj jaran kupio Seat Leon facelift novog 2010 godine za 25500 KM i u decembru 2013 godine ga jedva prodao za 13 000 KM. Prešao svega 70 000 km sa njim za nepune 3 godine. Mislim auta su ok i malo prešla ali ako iko ga proda preko 7-8 hiljada neka se udara nogom u stražnjicu.
To koliko drze cijenu mozemo razgovarati tek kad ih i ako ih oni prodaju, a mi saznamo za koje je to pare otislo!
Vrlo optimisticno je uopce prodati auto, a da ne govorim o cijeni :shock:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#234 Re: Dacia

Post by arman1 »

Lično ne volim reno grupaciju ali ako bi pare složio onda bih birao između polovnog Nissana i Nove Dacie. :bih:
golfiista

#235 Re: Dacia

Post by golfiista »

Volim ovako, kad mijenjate stavove i misljenja, kad iz jedne krajnosti odete u suprotnu, ali opet zavrsite tamo gdje sam ja bio od samog pocetka.

Dakle, da poentiram, dacija je jedan od onih jeftinih automobila, sto bi nas narod kazao nit smrdi nit mirise, sa fer ponudom ulozenog i dobijenog, sa provjerenom motorizacijom i zastarjelom platformom. Ruku na srce konkurencije neke nema i evidentno je cijena kostanja jedini argument kojeg bi se neko ili iko normalan odlucio za kupovinu tog automobila.
Proizvodjaci automobila su odavno shvatili jedno, automobil, od samog nastanka autoindustrije, nije samo prevozno sredstvo, automobil je vise od toga, pogotovu napacenom Bosnji, koji, skoro pa u pravilu, automobilu daje primat u odnosu i na usturb nekih drugih sfera socijalizacije, pa tako ce radije ofarbati branik nego otici na neki vikend u prirodi ili ce radije kupiti par kugli na ovjesu na racun odlaska u pozoriste a svakako ce odvojiti od usta za novi altenator ili za bravu na suvozacevim vratima.
Dakle, kada posmatramo automobil ocima prosjecnog vozaca uz osvrt i prizmu spomenutog Bosnje zakljucak da je automobil vise od prevoznog sredstva se nekako sam namece.
Kad su stvari ovako poslozene dacija nema sansi, bar kod prosjecnih vozaca, i zato su ljudi skloni kupovini polovnjaka sa ipak malo boljim pedigreom,jer kako rekoh, taj zvucniji polovnjak mijenja dosta nekih drugih stvari koje ljudi iz raznih razloga ne upraznjavaju ( neko nema naviku, neko nema zelju, neko jednostavno nece, a kada zivis u ovakvom gradu i da hoces neces, muzeji zatvoreni, pozorista odavno puna sunda, zoo vrt skoro pa prazan itd. ).
Dakle dacija kao novo ili polovno auto, kao jedini automobil u porodici, kod ove generacije ljudi, jednostavno nema sansi. Kada klinci odrastu, pa shvate da, pored automobila, u zivotu ima mnogo stvari koje treba da urade, osjete, probaju ili vide i kada im drustvo omoguci te neke druge stvari, a objasni da mobitel, auto i vila ne cine mjwrilo uspjeha a pogorovu ne mjerilo zadovoljstva duha, tad ce nasa dacija sa pocetka price da se prodaje kao luda. Do tada nam ne peeostaje nista drugo do da uzivamo u nasim polovnim, ali sa jos zivota, premium autima :)
goran16v

#236 Re: Dacia

Post by goran16v »

golfiista wrote:pa tako ce radije ofarbati branik nego otici na neki vikend u prirodi ili ce radije kupiti par kugli na ovjesu na racun odlaska u pozoriste
Za branik primjedba stoji, ali prije cu kupiti kuglu jer bih umjesto u pozoriste zbog potrosene kugle mogao otici sa ceste... Trosenje para na sminku je jedna stvar, a tehnicka ispravnost je druga, ali u svakom slucaju prvo sit i zdrav, pa tek onda auto.
golfiista

#237 Re: Dacia

Post by golfiista »

Svaka slicnost sa osobama i dogadjajima u stvarnom zivotu je slucajna, a prije upotrebe tastature posavjetujte se sa osobom koja ima poslovnu sposobnost, ne samo na papiru. E moj Gorane 16v.
goran16v

#238 Re: Dacia

Post by goran16v »

Ovo sa kuglom i pozoristem ce biti dovoljno...
drndalo

#239 Re: Dacia

Post by drndalo »

Dobro je da operu nisi spomenuo, sav bi se ispovracao...

Zaboravio si spomenuti da TDI velikom broju dodaje 10cm duzine i 3 cm obima chune... :wink:

Zezu na stranu, broj prodanih novih Dacia od oko 5.8% trzista nije los, barem po meni... S obzirom da je to malo vise od Audija i Citroena, gdje prvi znamo da je omiljen i u flotnim nabavkama crne boje i crveno-plavih bljeskalica, a Citroen je C4 u HDi varijanti ubacio u zaista dobru akciju... A znamo da Dacia bas sa flotama i ne prolazi najbolje, osim mozda flote veterinarske inspekcije...
Last edited by drndalo on 18/01/2014 00:45, edited 1 time in total.
goran16v

#240 Re: Dacia

Post by goran16v »

drndalo wrote: A znamo da Dacia bas sa flotama i ne prolazi najbolje, osim mozda flote veterinarske inspekcije...
Ja vec odavno vidjam Eronet Dustere i Mikra Sandera.
drndalo

#241 Re: Dacia

Post by drndalo »

Vidjam i ja, ali je to izuzetak koji potvrdjuje pravilo... Koliko ih imaju i jedni i drugi ? 11-12-13 ? Ja bih ipak rekao da je kod Dacia mahom individualna kupovina...
direstraits0078

#242 Re: Dacia

Post by direstraits0078 »

Vidjecete ih sve vise. Kad u EU idu naprijed zbog kokuzluka, kako nece u BiH. U EU vade Renault grupu, Renault u 2013. otisao u minus 1.5%, ali ga Dacia izvukla rastom od 22.8%. Ukupno 4% rast prodaje Renault grupe. Ljudi koji kupuju novo i traze auto koje ima nesto opreme i solidne motore, kupe Daciju.
goran16v

#243 Re: Dacia

Post by goran16v »

Prosle godine prelazim ulazim is SLo u IT prema Trstu i prvi auto koji vidim je talijanska policija u Dusteru.
Flotna prodaja bi mogla porasti kad bi pojacali komercijalni i dostavni program. Sad imaju dostavne Dokkera i Logana Van koje kod nas rijetko vidjam, ali nemaju nesto tipa dostavnog Sandera kao sto ostali guraju dostavne Polo, Fiesta, Punto, Clio...
romeomoraprezivjeti

#244 Re: Dacia

Post by romeomoraprezivjeti »

Ima li kakvih podataka o tome,koje je vozilo najprodavanije a da nije rijec o flotnim prodajama? Cini mi se da je u Hrvatskoj prije dvije godine izasao podatak da je C 4 najprodavaniji auto ,kad je u pitanju individualna prodaja?!

poslano s moga Sonija Ze:-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#245 Re: Dacia

Post by mali_milojica »

Negdje sam procitao,da npr u Njemackoj svaki peti Golf i svaki 14 Passat je kupljen od privatne osobe (auta kupljena na leasing tu ne spadaju) tako da to nije 100% mjerodavno.
Ne znam kakva je situacija kod nas,ali ako bi uzimali slican uzorak,mislim da bi broj bio smijesan.
citro

#246 Re: Dacia

Post by citro »

direstraits0078 wrote:
citro wrote:
Bakir1 wrote:svi benzinci nigdje dci-a sa glave, ne znam koliko je takav nov 2013 ali da se izracunati koliko je gubitak cijene, a adnan poredi proizvodjace i modele koji su presli po 150.000 km i vise i kaze nisu normalni ovi sa dacijom koliko cijene
Cuo sam da im benzinci pravo puno trose. Treba ih izbjegavati u sirokom luku. I taj 0.9 turbo benzin daje blijedu sliku, probao sam.
1.5 dci je ubjedljivo najbolji izbor, nema dileme.

Ne trose, osim ako se ne radi o zestokoj voznji. Pogotovo ne trosi 1.2 16v i ovaj 0.9 TCe. Naravno, uzmi u obzir da ova vozila nisu namijenjena za obaranje brzinskih rekorda. Svaki takav pokusaj ce dovesti do povecane potrosnje.
Trose - ne trose.
Hajmo probati brojkama. Starijih modela benzinaca je najvise sa motorom 1.6 za koje sam cuo da u gradu (Sarajevu) popiju i preko 11 litara sto je meni za takvu velicinu i tezinu auta mnogo. Ima ih zatim sa 1.4, ni ti nisu puno stedljiviji, sto se da zakljuciti po broju istih sa ugradjenim plinom. Ovdje dakle, da ne bude zabune, govorimo o polovnim starijim primjercima.
Novi model ima i 0.9 turbo benzin koji je sigurno stedljiviji dok se gas ne pritisne.
Bilo kako bilo, 1.5 dci je bez dileme best buy jer u gradu ne trosi vise od 6.5 litara a osjecaj vuce je neuporedivo bolji. Mislim da se taj auto isplati uzeti samo sa 1.5 dci, ostale motore ne bih licno uopste razmatrao. Osim ako neko prelazi samo 5000 km godisnje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#247 Re: Dacia

Post by mali_milojica »

Kod radnog kolege je 1.6 benzin i kaze da ne moze ispod 10 lit gradske. Razocarao se i sam priznaje da se izradio jer nije uzeo 1.5 dci koji je bio skuplji negdje oko 3000 KM kako on kaze.
drndalo

#248 Re: Dacia

Post by drndalo »

I ja sad hocu da kazem koji to benzinac u gradu trosi <9litara ?
arman1

#249 Re: Dacia

Post by arman1 »

mali_milojica wrote:Kod radnog kolege je 1.6 benzin i kaze da ne moze ispod 10 lit gradske. Razocarao se i sam priznaje da se izradio jer nije uzeo 1.5 dci koji je bio skuplji negdje oko 3000 KM kako on kaze.
Koliko neko u gradu troši ovisi i od toga šta podrazumjeva njegova gradska vožnja. Nije isto kad hvataš zeleni val i kad od semafora do semafora(govorim o Sarajevu) bar 3x staneš i kreneš. Prvo je skoro vangradska, a drugo je extremno gradska, ako možemo tako reći.
Kad se potrošnja reno 1,5 dci motora popne na 8,5-9,3, za benzinca 1.6 nemožeš očekivati manje od 10,5, a dodaj tome klimu, preko 11 hladno.
arman1

#250 Re: Dacia

Post by arman1 »

uskrsno_respo wrote:Mozda ovi 1.1 1.2 0.8 i slicni mada ni u njih se ne bi kladio
Pitanje je za šta je ko šta kupio. Auto od 0.8 i 0.9 može dobro popiti ako se gasa s njim. Ako voziš laganicu extra štedljivi. Malo grublja vožnja na pumpi poželiš da kupiš veću kubikažu.
Post Reply