Dacia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
staradis

#1 Dacia

Post by staradis »

Pokusaj diskusije o ovoj marki. Temu pokrecem iz razloga sto je kod nas jos uvijek rijetkost vidjeti ovaj automobil i rijetko se mogu naci iskustva korisnika u BiH.

Prosjecna plata u BiH je 800 KM, po svim standardima smo postali zemlja treceg svijeta. Zasto nam je tesko priznati da je ovo auto za nase uslove i zivotni standard.

Dacia je pod vlasnistvom Renola. Jedino nova auto ispod 20 000 KM. Slogan kaze, Dacia je za one koji si mugo priustiti polovno auto a zele novo.

Za i protiv, iskustva i slicno. :sax: :bih: :thumbup:
sparky

#2 Re: Dacia

Post by sparky »

Nov, jeftin i pouzdan auto. Meni sasvim dovoljno da kazem da je ok. Vozio par puta logana od prijatelja i nedavno se vozio u onom stepveju ili kako se vec zove, suv. Auta sasvim solidna.
Problem je sto nas mentalitet to ne moze da svari. Djes voziti nesto a da nije njemacko.
Ja lajkujem :)
citroen xm

#3 Re: Dacia

Post by citroen xm »

JA sam to davno priznao i pratim Dačiju od kada se pojavila.

Ko ima dovoljno para za skuplje auto od Dačije i luksuznije, svaka čast. Ko raspolaže sa budžetom do 20000 KM za malo porodično auto i 30000 KM za SUV, Dačija je pravi izbor.
Ljudi su nepovjerljivi, ali polako dosta njih prihvata da je to solidan automobil za prosječnog BiH državljanina.

Meni se opasno sviđa ovaj novi Stepway jer je fino dizajniran i dolazi u osnovi sa solidnom opremom(klima i čitav bezbjedonosni paket). Mehanika je provjerena i ugrađuje se u dosta skuplje modele.

I da, ne volim kompleksaše. Od Dačije ima milion boljih auta, ali treba se proteći koliko je jorgan dug.
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: Dacia

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

citroen xm wrote:JA sam to davno priznao i pratim Dačiju od kada se pojavila.

Ko ima dovoljno para za skuplje auto od Dačije i luksuznije, svaka čast. Ko raspolaže sa budžetom do 20000 KM za malo porodično auto i 30000 KM za SUV, Dačija je pravi izbor.
Ljudi su nepovjerljivi, ali polako dosta njih prihvata da je to solidan automobil za prosječnog BiH državljanina.

Meni se opasno sviđa ovaj novi Stepway jer je fino dizajniran i dolazi u osnovi sa solidnom opremom(klima i čitav bezbjedonosni paket). Mehanika je provjerena i ugrađuje se u dosta skuplje modele.

I da, ne volim kompleksaše. Od Dačije ima milion boljih auta, ali treba se proteći koliko je jorgan dug.
Ma jok ba, bolje uzeti 3.0 Benz M ili BMW ugradiš mu plin i voziš se k'o gospodin...to ti je naš chobanski mentalitet.

Dacia sasvim solidno auto po omjeru uloženo dobiveno.
citroen xm

#5 Re: Dacia

Post by citroen xm »

Jbg, šta da se radi.
Svi smo iz rata izašli ko gospoda, a nikad lošije nismo živjeli(u cjelini gledajući).
Bakir1

#6 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

kolega iz firme na moj nagovor kao sluzbeno kupio dustera dci 4x4, a prije toga smo gledali te ravove te tuarege.
nikad se nije pokajao sto ju je kupio, auto ima vec dvije godine i nesto oko 60.000 km, ulje filteri i gas, nista se na njoj nije pokvarilo od kada je u firmi.
u zemlji kao sto je bosna gdje su ljudi skeptici prema renaultu ne mozes ocekivati da ce imati misljenje o daciji.
2002 kada je stari kupio novog ria pa poslije toga pregia pa naposljetku cerata toliko cinizma nisam vidio i to od ljudi koji su vozili golfove 2 i slicne grobove, te kineski auto te nema dijelova te sta ces ako udaris....
naravoucenje cekaj dok dacija izbaci neki vizuelno dopadljiv auto europskih tj njemackih linija, svi ce je hvaliti na sva zvona i biti ce ih ko kija u najmanju ruku ;-)
kada kupis daciju koja ima isti motor kao mercedes sta mozes ocekivati :mrgreen:
staradis

#7 Re: Dacia

Post by staradis »

Ja mastam i o KIA modelima, izgledaju mi kao svemirski brodovi :lol: .

Nasao nesto interesantno, klima uredjaj koji se je dacia modelima je jedan od najjacih. Moze ohladiti auto kada je vani cak i 40 stepeni. To je zbog zemalja u kojima se prodaje.
golfiista

#8 Re: Dacia

Post by golfiista »

Koliko para toliko muzike.
Emir92

#9 Re: Dacia

Post by Emir92 »

Ja sam zapazio da tuzlanski taxi-sti vole Dacie, pogotovo Logana sa fabrickim plinom :D :D :D
citroen xm

#10 Re: Dacia

Post by citroen xm »

Zato što im se fantastično pokazao. Onaj jedan tuzlanski taksista je bio i u novinama sa čini mi se 500000 pređenih kilometara bez velikih kvarova.
Mlad i Nevin

#11 Re: Dacia

Post by Mlad i Nevin »

Jedostavno, to je auto koji je dovoljan da odradi posao kod 90 % BiH državljana, koji uglavnom voze gradske, prigradske i s vremena na vrijeme međugradske vožnje. Prosječni bošnjo vozač najdužu turu ima jednom godišnje kad ide na more (ako ide), te ostatak godine provede vozeći vožnjice po par kilometara ili ode negdje do 100 km od kuće. I šta li će tu bolji auto pitam se.
citroen xm

#12 Re: Dacia

Post by citroen xm »

To je po meni auto koje je pristupačno u svakom pogledu, pogodno za bilo koji put i loše za foliranje.
staradis

#13 Re: Dacia

Post by staradis »

Da li jos neko ima iskustvo da nam napise?
golfiista

#14 Re: Dacia

Post by golfiista »

Ja sam jednom zamijenio svoj automobil za novu daciju logan. Joj muke moje. Probudio sam se u goloj vodi. To je bilo strasno, prestrasno iskustvo.
citro

#15 Re: Dacia

Post by citro »

Svaka cast na pokretanju ove teme, postavlja neke stvari na svoje mjesto.
Novi modeli Dacije su daleko bolji u svakom smislu - design, opema, materijali.
Dci motori su vrlo stedljivi a solidno i idu. Kompletan auto je radjen za suroviju eksploataciju i losije ceste, dakle ubio se za nasu domovinu. Klima je takodjer predimenzionirana. Udoban, guta rupe na cesti bez problema.
Pogodan i za taxi jer mu je pristup zadnjoj klupi odlican i vrlo je visoka kabina iznutra.
Sada, sjedista bi mogla biti malo duza i ima tu jos nekih stvari koje bi mogle biti bolje, ali da se ne zavaravamo- imao sam Audi 4 srednja oprema koji mi je ubio ledja, Golfovi takodjer.
Ok, ako neko fura ture po Evropi tu mu treba jaci auto za postizanje vecih brzina i auto sa vise prostora. Ali za Bosnu je Dacia vise nego dobra.
Niska nabavna cijena, duga garancija.
Jos jedna dobra osobina je da ne privlaci poglede. Simpa mi je ono vidi papka vozi Daciu. A sto je "papak" skontao da se u ovoj vukojebini ne isplati uvaljivati lovu u auto nego u neke druge stvari to je posebna prica. Neshvatljiva za one koji vozaju limuzine sa 300.000 km i sipaju goriva za cenera a dijelove kupuju na otpadima. Snalazljivi neki momci, nema sta.
golfiista

#16 Re: Dacia

Post by golfiista »

citro wrote:Svaka cast na pokretanju ove teme, postavlja neke stvari na svoje mjesto.
Novi modeli Dacije su daleko bolji u svakom smislu - design, opema, materijali.
Dci motori su vrlo stedljivi a solidno i idu. Kompletan auto je radjen za suroviju eksploataciju i losije ceste, dakle ubio se za nasu domovinu. Klima je takodjer predimenzionirana. Udoban, guta rupe na cesti bez problema.
Pogodan i za taxi jer mu je pristup zadnjoj klupi odlican i vrlo je visoka kabina iznutra.
Sada, sjedista bi mogla biti malo duza i ima tu jos nekih stvari koje bi mogle biti bolje, ali da se ne zavaravamo- imao sam Audi 4 srednja oprema koji mi je ubio ledja, Golfovi takodjer.
Ok, ako neko fura ture po Evropi tu mu treba jaci auto za postizanje vecih brzina i auto sa vise prostora. Ali za Bosnu je Dacia vise nego dobra.
Niska nabavna cijena, duga garancija.
Jos jedna dobra osobina je da ne privlaci poglede. Simpa mi je ono vidi papka vozi Daciu. A sto je "papak" skontao da se u ovoj vukojebini ne isplati uvaljivati lovu u auto nego u neke druge stvari to je posebna prica. Neshvatljiva za one koji vozaju limuzine sa 300.000 km i sipaju goriva za cenera a dijelove kupuju na otpadima. Snalazljivi neki momci, nema sta.
Daj broj dilera..please ♡

Sent from my GT-P5110 using Tapatalk 2
citro

#17 Re: Dacia

Post by citro »

Imas na internetu :thumbup:
530i

#18 Re: Dacia

Post by 530i »

golfiista wrote:Ja sam jednom zamijenio svoj automobil za novu daciju logan. Joj muke moje. Probudio sam se u goloj vodi. To je bilo strasno, prestrasno iskustvo.
Kao što se i obično budiš kad zaspeš nakon igranja need for speed igrice.
volan

#19 Re: Dacia

Post by volan »

Provjeriti tačno koliku garanciju daje proizvođač, 3 ili 5 godina.
530i

#20 Re: Dacia

Post by 530i »

5 godina preko njihovog finansiranja. A i daju 1000KM popusta tada, čini mi se.
Za čist keš auta su skuplja i imaju kraću garanciju.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#21 Re: Dacia

Post by Bobi »

Za "čist keš" skuplje :D...nidje to na svijetu nema :D
Bakir1

#22 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

to je ono sto pise, stvarnost je nesto drugo, za dustera cca 10% rabata za kes ;-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#23 Re: Dacia

Post by Bobi »

Znaci za onaj od 30k cijena je nekih 27k :)
Bakir1

#24 Re: Dacia

Post by Bakir1 »

28 i nesto, ali par servisa gratis, nesto dodatne opreme i na isto ti ga dodje ;-)
530i

#25 Re: Dacia

Post by 530i »

I mislio sam u odnosu na cijene koje pišu. Sad kako se ko i s kim dogovori - to je druga stvar...zna se desiti da im auta leže i preko godinu dana u salonu npr... A i za nov auto koji se maksuz naruči, pa čeka 90 dana, daju kakav poklončić, stotinjak maraka najmanje.
Post Reply