Dacia sandero misljenja ???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy_The_Saint
#476 Re: Dacia sandero misljenja ???
drndalo, jel' taj hairlija poslije up'o u kockarske dugove pa prod'o tu zvijer za 30.000 ili je to bio neko drugi? 
- drndalo
#477 Re: Dacia sandero misljenja ???
Joj ne znam ga ja, ali znam da je bila crna 5-ica, i stvarno je bila najbolja u gradu i sire, ali za te pare i ne bila...
-
edoze
#478 Re: Dacia sandero misljenja ???
ja nezz sta je tebi smijesno,to boldirano postoji...u mk4 je bio najjaci 1,9tdi,150KS,sa gti opremom,pod ovom oznakom,i nazad pise crvenim slovima gtimadner wrote:drndalo wrote:Tu si apsolutno u pravu, ali to je kapitalizam... Ne prave oni auta sto ih mi volimo, nego da nam uzmu pare...Jimmy_The_Saint wrote:On topik, kako god prokontam ovu priču oko Dačije, čini mi se da padaju na nekoliko sitnica. Koje bi se dale lahko riješiti i to bez neke dramatične promjene u cijeni konačnog proizvoda. Ali to očito Renault neće, da ne bi sam sebi ubio nišu za Clio i Twingo.
Ne bas doslovno, to je vise bila pjesnicka parabola uzrokovana ranijim posto(vi)m(a)... Mala anegdota, prica mi kolega da je imao raspravu s jednim mladicem, ocito odlicno potkozenim, koji je od njega ocito trazio samo potvrdu hvalisanja...Karabaja wrote:GTI govno![]()
Ide prica prije 3 godine: "Kupio sam Golfa V, GTI 170KS, TDI, DSG, 4motion, 18" felge, koza, stakleni krov,............... Dosao me je samo 57.000 KM, posto su me pripazili 7.000 u ASAi... Jel' de da sam odlicno prosao???"![]()
![]()
u petici ima 170KS,sto je manje od pravog gti-ja
- Haris.ba
#479 Re: Dacia sandero misljenja ???

Evo gdje stoji natpis o pritisku u gumama.
- Haris.ba
#480 Re: Dacia sandero misljenja ???
Planiram kupiti gume 15 -e na sanderu za zime. Ali i felge čeličare za gumu 185-65 R15. Šta mi je pametnije, kupiti kod Bunje ( moram uzimati i šarafe), ili negdje drugo. Da li da uzmem kod njega i gume, ili zasebno u drugoj firmi (kojoj)? Ne prodaju valjda crne čeličare kod Bunje? Trenutno su gume: 195/55 R 16
- respo
#481 Re: Dacia sandero misljenja ???
felge kupis kod bunje a gume kupis u jednoj od mnogobrojnih prodavnica guma ipak je to njihova primarna djelatnost za razliku od bunje
-
vnm
#482 Re: Dacia sandero misljenja ???
ako mislis uzimati celicne felge, pogledaj u anet-u u strojoradu. moj prijatelj je tamo uzeo celicne. u tomicu mu trazili toliko pare za celicne 16" da je komotno mogao uzeti alu felge. u anet-u ga izasle vise nego duplo jeftinije.
- Jimmy_The_Saint
#483 Re: Dacia sandero misljenja ???
Za gume, provjeri Guma-pro na Stupu (skrene se oko crkve lijevo), imali su najpovoljnije mišelinke proljetos, nazovi ASD Vitez pa vidi šta imaju na ponudi ako ti nije mrsko ići tamo, kod njih su zimske Goodyear bile povoljne lani jer su glavni GY uvoznik za BiH, i na koncu ima "Robni Promet" u Kasindolskoj, pogledaj i tamo.
Ovo sam provjerio, povoljni su.
Ovo sam provjerio, povoljni su.
-
530i
#484 Re: Dacia sandero misljenja ???
Felge kod Bunje su tipa 100 maraka komad (što je preskupo i jesu crne čelične). Šarafi su čini mi se 8 KM komad.Haris.ba wrote:Planiram kupiti gume 15 -e na sanderu za zime. Ali i felge čeličare za gumu 185-65 R15. Šta mi je pametnije, kupiti kod Bunje ( moram uzimati i šarafe), ili negdje drugo. Da li da uzmem kod njega i gume, ili zasebno u drugoj firmi (kojoj)? Ne prodaju valjda crne čeličare kod Bunje? Trenutno su gume: 195/55 R 16
Gume kupi nove (samo ne kod Bunje koji drži samo Sava i Michelin i to skuplje od prosjeka), felge (obrati pažnju na centralni otvor koji je veći na renolima, nego kod volkswagena, opela i sličnih...) potraži preko oglasa, na otpadima ili kod vulkanizera, normalna cijena je 100 maraka za sve četiri. Ako nešto sumnjaš u ispravnost odneseš ih vulkanizeru na provjeru i ne bi smjelo biti problema. Šarafe ti je najsigurnije kupiti nove ili eventualno na otpadu ako pronađeš neki odgovarajući Reno. Na kraju stavi i neke ratkape i veži ih plastičnom vezicom, ali gledaj da su jeftine jer je to manje - više potrošna roba.
- Haris.ba
#485 Re: Dacia sandero misljenja ???
530i složio sam se sa svime što si rekao, Samo zvao sam Bunju i ne znaju da mi kažu karakteristike felge za 15-e.
Vjerovatno kontaju ode mušterija. U papirima nigdje ne piše. Oni joti i promjeri, ne znam ni koliko šarafa ima (valja skinuti poklopac).
-
dobronamjerni
#486 Re: Dacia sandero misljenja ???
haris.ba mozda ti ovo moze pomoci u smislu trazenja felgi, kao i njihovih tehnickih karakteristika... radnja je na stupu, tako da se do informacija moze lako doci, a ljudi su, kako sam cuo, profesionalni i ljubazni
http://gumam.com//index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1
http://www.aez-wheels.com/certificates/ ... 308538.pdf
valja i meni kupovati zimske gume, javi ako nadjes nesto na akciji
pozdrav
http://gumam.com//index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1
http://www.aez-wheels.com/certificates/ ... 308538.pdf
valja i meni kupovati zimske gume, javi ako nadjes nesto na akciji
pozdrav
-
530i
#487 Re: Dacia sandero misljenja ???
Za Dacije tj. Renoe ide 6J x15, 4x100, 60,1 (centralni otvor), ET 42...ovaj ET podatak ne mora biti 100% tačan +-5 pa i 10 mu ništa ne znači...Reci im da im sve to piše u najbezveznijem prospektu sa opremom i cijenama formata A4 kojeg oni kopiraju i dijele u salonu.Haris.ba wrote:530i složio sam se sa svime što si rekao, Samo zvao sam Bunju i ne znaju da mi kažu karakteristike felge za 15-e.Vjerovatno kontaju ode mušterija. U papirima nigdje ne piše. Oni joti i promjeri, ne znam ni koliko šarafa ima (valja skinuti poklopac).
-
Minjo
#488 Re: Dacia sandero misljenja ???
Znam da imaju 2cm viši razmak od tla, pa kako se to odrazi na stabilnost u krivinama, obzirom da je i ovjes mekan? Da li je karoserija pocinčana?
- Haris.ba
#489 Re: Dacia sandero misljenja ???
Limarija nije pocinčana. Čak neki kažu i da je potanka. Koliko bi trebala biti debela ne znam.Minjo wrote:Znam da imaju 2cm viši razmak od tla, pa kako se to odrazi na stabilnost u krivinama, obzirom da je i ovjes mekan? Da li je karoserija pocinčana?
Jedina pritužba ( a to sam i znao prije kupovine) je što nema "board computer". Vidjećemo do belaja, ali za sada sam zadovoljan.
-
Minjo
#490 Re: Dacia sandero misljenja ???
U svakom korozija ne bi trebala da se pojavi 5 god (koliko bi eventulano trajao kredit). Dvoumio bih se između Sandera dci sa 85KS i Stepway-a dci sa 70 KS. Da ima Stepway sa 85KS uzeo bih njega, ovako ne znam kakav bi bio sa ovim motorom od 70KS, obzirom da bi bilo i tura gdje bi išlo 3-4 putnika, znači 350-450 kg sa prtljagom.
- Haris.ba
#491 Re: Dacia sandero misljenja ???
Najbolje što ti znam reći - provozaj oba motora. Na dizelima većinu snage dobijaš na mislim 2000 obrtaja, kod benzinjare je to već poslije 3000. Za moj način vožnje odgovara benzin. Ali u većini okolnosti će dizelaš od 70 konja ništa lošije voziti od benzinca sa 90 ks(kad se vozi "ekonomično"). Kod preticanja je već druga priča. Sve je to do navike. Nekome nije dovoljno ni 120 konja. Sa 70 konja ćeš se popeti uz Điđikovac, neće te izdati. Ali ako ti je brdo svakodnevna ruta možda je bolje da razmišliš o jačem motoru. Radi ugodnije vožnje.Minjo wrote:U svakom korozija ne bi trebala da se pojavi 5 god (koliko bi eventulano trajao kredit). Dvoumio bih se između Sandera dci sa 85KS i Stepway-a dci sa 70 KS. Da ima Stepway sa 85KS uzeo bih njega, ovako ne znam kakav bi bio sa ovim motorom od 70KS, obzirom da bi bilo i tura gdje bi išlo 3-4 putnika, znači 350-450 kg sa prtljagom.
Pogledaj malo prošle poruke, napisani su forumi gdje možeš detaljnije pogledati kako izgleda limarija nakon 5 godina. Ljudi sve uslikali. Kako god, sretno.
- Haris.ba
#492 Re: Dacia sandero misljenja ???
Ukrao sam jedan tekst, ali mislim da neće niko zamjeriti(radi se otaksisti iz Beograda):
------------------------
Posle 473000 km bio bi red da napisem sta mi se svidja a sta ne svidja na Loganu. Pa da podjem redom.
Svidja mi se:
1) Mislim da na nasem trzistu trenutno ne postoji automobil koji ima bolji odnos cena kvalitet.
2) Minimum elektronike, osim one osnovne, sto je za nas standard i obucenost nasih majstora izuzetno dobra stvar.
3) Veoma prostran i komforan auto, ne bi nabrajao neke druge skuplje i cenjenije modele u koje jedva sednu cetiri odrasle osobe (Fabija, prva dva modela Oktavije, Vektra, Astra i ona nesreca od Punta koju nam Zabari i ova propala drzava uvaljuju)
4) Prihvatljivi troskovi odrzavanja (jeste na pocetku bilo papreno, ali tako je svaki model koji se tek pojavljuje)
5) Uz normalno i redovno odrzavanje veoma pouzdani i izdrzljivi motor i menjac, kako benzinac tako i dizel (nadam se da necete saznati koliko menjac moze da se vozi bez ulja bez posledica)
6) Izuzetno dobra svetlosna grupa i prednja i zadnja, prednji farovi su tek poceli pomalo da gube svoj sjaj, ali i to se resava poliranjem.
7) Ako se setim jos necega bitnog dopisacu, a ima jos puno toga
Ne svidja mi se:
1) Konstrukcija benzinskog motora, mislim na potrebu stelovanja ventila. Pa to je davno izbacena tehnologija. A na dizelu su uradili sa hidro podizacima. Stvarno nema smisla.
2) Preterana sitnicavost, tj podela na nivoe opreme, umesto da su ponudli vise vrsta motora. I stvarno su preterali sa tom sitnicavoscu, pocevsi od onih jadnih svirena pa do zvucne izolacije poklopca motora.
3) Neverovatno lose odradjeni unutrsnji tapaciri na vratima, nacin zatvaranja, tj rukohvat na njima. U mraku ljudi uglavnom ne vide onaj mali prorez, da ga tako nazovem i vuku za rucku za otvaranje vrata (desavale su mi se razne smesne situacije ili zalosne). Zenske osobe imaju veliku sansu da slome nokte. A sto je jos gore, na Sanderu su to ispravili samo na prednjim vratima????!!!!!
4) Mekan lim a velike povrsine i izbocine, mislim na deo od zadnjih vrata prema kraju vozila.
5) Zvucna izolacija, na kojoj su takodje dosta stedeli
I da zavrsim, generalno ja sam prezadovoljan Loganom. Auto koristim u poslovne svrhe i zao mi je sto polako dobija imidz taxi auta a zbog toga se i relativno tesko prodaje i gubi na ceni. Ali sta je tu je. postoji jos mnogo sitnica koje mi se svidjaju i ne svidjaju, ali ne mogu svega da se setim a i ko zna koliko bi jos ispisao.
------------------------
Posle 473000 km bio bi red da napisem sta mi se svidja a sta ne svidja na Loganu. Pa da podjem redom.
Svidja mi se:
1) Mislim da na nasem trzistu trenutno ne postoji automobil koji ima bolji odnos cena kvalitet.
2) Minimum elektronike, osim one osnovne, sto je za nas standard i obucenost nasih majstora izuzetno dobra stvar.
3) Veoma prostran i komforan auto, ne bi nabrajao neke druge skuplje i cenjenije modele u koje jedva sednu cetiri odrasle osobe (Fabija, prva dva modela Oktavije, Vektra, Astra i ona nesreca od Punta koju nam Zabari i ova propala drzava uvaljuju)
4) Prihvatljivi troskovi odrzavanja (jeste na pocetku bilo papreno, ali tako je svaki model koji se tek pojavljuje)
5) Uz normalno i redovno odrzavanje veoma pouzdani i izdrzljivi motor i menjac, kako benzinac tako i dizel (nadam se da necete saznati koliko menjac moze da se vozi bez ulja bez posledica)
6) Izuzetno dobra svetlosna grupa i prednja i zadnja, prednji farovi su tek poceli pomalo da gube svoj sjaj, ali i to se resava poliranjem.
7) Ako se setim jos necega bitnog dopisacu, a ima jos puno toga
Ne svidja mi se:
1) Konstrukcija benzinskog motora, mislim na potrebu stelovanja ventila. Pa to je davno izbacena tehnologija. A na dizelu su uradili sa hidro podizacima. Stvarno nema smisla.
2) Preterana sitnicavost, tj podela na nivoe opreme, umesto da su ponudli vise vrsta motora. I stvarno su preterali sa tom sitnicavoscu, pocevsi od onih jadnih svirena pa do zvucne izolacije poklopca motora.
3) Neverovatno lose odradjeni unutrsnji tapaciri na vratima, nacin zatvaranja, tj rukohvat na njima. U mraku ljudi uglavnom ne vide onaj mali prorez, da ga tako nazovem i vuku za rucku za otvaranje vrata (desavale su mi se razne smesne situacije ili zalosne). Zenske osobe imaju veliku sansu da slome nokte. A sto je jos gore, na Sanderu su to ispravili samo na prednjim vratima????!!!!!
4) Mekan lim a velike povrsine i izbocine, mislim na deo od zadnjih vrata prema kraju vozila.
5) Zvucna izolacija, na kojoj su takodje dosta stedeli
I da zavrsim, generalno ja sam prezadovoljan Loganom. Auto koristim u poslovne svrhe i zao mi je sto polako dobija imidz taxi auta a zbog toga se i relativno tesko prodaje i gubi na ceni. Ali sta je tu je. postoji jos mnogo sitnica koje mi se svidjaju i ne svidjaju, ali ne mogu svega da se setim a i ko zna koliko bi jos ispisao.
- mayab
#493 Re: Dacia sandero misljenja ???
Danas ispred Interexa na Pofalicima neko predstavljanje Reno-Dacia vozila, Neuron organizirao, bio Stepwey slobodan za probnu voznju i uletim, 1.5 dci motor, nije lose sve u svemu, fino se visoko sjedi, cini mi se da je auto tisi od Fabie 1.2, mekan-udoban, mjenjac kao Reno Clio(sto i jeste, zapravo) itd.Sve u svemu za tu lovu solidan gradski autic
- citroen
#494 Re: Dacia sandero misljenja ???
Bio sam danas ispred interexa,bio duster,sandero stepway,fluence,megane,megane grand tour mozda i jos poneki auto i renault -dacia programa ali mi se najjvise svidio duster.Dobra vozilica skroz,za volanom je isti osjecaj kao i u stepwayu,enterijer gotovo identican ali vanjski izgled nije uopste losmayab wrote:Danas ispred Interexa na Pofalicima neko predstavljanje Reno-Dacia vozila, Neuron organizirao, bio Stepwey slobodan za probnu voznju i uletim, 1.5 dci motor, nije lose sve u svemu, fino se visoko sjedi, cini mi se da je auto tisi od Fabie 1.2, mekan-udoban, mjenjac kao Reno Clio(sto i jeste, zapravo) itd.Sve u svemu za tu lovu solidan gradski autic
-
Sehro1
#495 Re: Dacia sandero misljenja ???
Sta mislite, realno, koliko bi lim od ove Dacie izdrzao bez korozije ako bi se auto mazilo pazilo, bez intenzivnog koristenja i sl.?
-
LeKo
#496 Re: Dacia sandero misljenja ???
Izdržati će toliko da će ti auto prije dosaditi nego istruhnuti.Sehro1 wrote:Sta mislite, realno, koliko bi lim od ove Dacie izdrzao bez korozije ako bi se auto mazilo pazilo, bez intenzivnog koristenja i sl.?
-
staradis
#497 Re: Dacia sandero misljenja ???
Bump hajmo iskustva slike sve ih je vise po gradu
-
citroen xm
#498 Re: Dacia sandero misljenja ???
Kakva iskustva želiš? Ja nemam Dačiju, ali sam član jednog njihovog foruma pa ti mogu prenijeti iskustva. Žnaš kako kažu, novo je novo. Pouzdanost je odlična. Garancija je 5 godina i 100000 ili 150000 km. Servisi su veoma jeftini, jeftiniji od bilo kog drugog auta. Ako želiš luksuz naravno da nećeš kupiti Dačiju, ali ako želiš novo auto, pouzdano, jeftino za servisiranje, povoljno za kupovinu i sa dovoljno opreme onda nećeš pogriješiti. Logan i obični Sandero nekome nisu privlačni, čak će reći ružni. Ali recimo Sandero Stepway je sasvim privlačnog dizajna, a Duster odličnog(za moj ukus bolje dizajniran od mnoge razvikane konkurencije). Sada još ide navala modela tako da je Dačija ozbiljan igrač na polju niskobudžetnih automobila.
-
hostapler
#499 Re: Dacia sandero misljenja ???
citroen xm wrote:Kakva iskustva želiš? Ja nemam Dačiju, ali sam član jednog njihovog foruma pa ti mogu prenijeti iskustva. Žnaš kako kažu, novo je novo. Pouzdanost je odlična. Garancija je 5 godina i 100000 ili 150000 km. Servisi su veoma jeftini, jeftiniji od bilo kog drugog auta. Ako želiš luksuz naravno da nećeš kupiti Dačiju, ali ako želiš novo auto, pouzdano, jeftino za servisiranje, povoljno za kupovinu i sa dovoljno opreme onda nećeš pogriješiti. Logan i obični Sandero nekome nisu privlačni, čak će reći ružni. Ali recimo Sandero Stepway je sasvim privlačnog dizajna, a Duster odličnog(za moj ukus bolje dizajniran od mnoge razvikane konkurencije). Sada još ide navala modela tako da je Dačija ozbiljan igrač na polju niskobudžetnih automobila.
-
Melami
#500 Re: Dacia sandero misljenja ???
za te pare ovo je dovoljno pa kad bi se prodavala i bez guma.citroen xm wrote:Kakva iskustva želiš? Ja nemam Dačiju, ali sam član jednog njihovog foruma pa ti mogu prenijeti iskustva. Žnaš kako kažu, novo je novo. Pouzdanost je odlična. Garancija je 5 godina i 100000 ili 150000 km. Servisi su veoma jeftini, jeftiniji od bilo kog drugog auta. Ako želiš luksuz naravno da nećeš kupiti Dačiju, ali ako želiš novo auto, pouzdano, jeftino za servisiranje, povoljno za kupovinu i sa dovoljno opreme onda nećeš pogriješiti. Logan i obični Sandero nekome nisu privlačni, čak će reći ružni. Ali recimo Sandero Stepway je sasvim privlačnog dizajna, a Duster odličnog(za moj ukus bolje dizajniran od mnoge razvikane konkurencije). Sada još ide navala modela tako da je Dačija ozbiljan igrač na polju niskobudžetnih automobila.