Mozda jeste htio,ali nije bio raspolozen da ostane upucan negdje na trotoaru.spreca wrote:Pa reci da se tada nije ni srbima odnosno cetnicima sudilo za zvjerstva tada nad muslimanima koji su stradali u ogromnom broju......Tito nije htio da bude masovnih sudjenja zbog mogucih tenzijaBodkin wrote:
Pa i ustaski zlocini nad srbima koje su srbi ajmo reci progutali za mir u sfrj. Danas inas hiljade godina kazne koje su dobili srpski generali ili politicari dok tad hrvati nisu bili osudjivani. Danas medjunarodni sud sudi srbima, tad je domace presudjivalo. Sve to dovodi do neke nacionalne nepravde
"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- Connaisseur Karlin
#951 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- spreca
#952 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bilo je pokusaja na njega....ali bio je dobro cuvan i mao je dobru sluzbu bezbjednostiConnaisseur Karlin wrote:
Mozda jeste htio,ali nije bio raspolozen da ostane upucan negdje na trotoaru.
- Connaisseur Karlin
#953 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Znam,ali nije nikad dovoljno razljutio clanove svoje tajne policije,a Srbima je dao najvise odobrenja da popuju drugimaspreca wrote:Bilo je pokusaja na njega....ali bio je dobro cuvan i mao je dobru sluzbu bezbjednostiConnaisseur Karlin wrote:
Mozda jeste htio,ali nije bio raspolozen da ostane upucan negdje na trotoaru.
- spreca
#954 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
sad ces tek cuti da nisi u pravu i da su vjecito oni najebaliConnaisseur Karlin wrote:
Znam,ali nije nikad dovoljno razljutio clanove svoje tajne policije,a Srbima je dao najvise odobrenja da popuju drugima
- Connaisseur Karlin
#955 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jesu,al' malo morgenspreca wrote:sad ces tek cuti da nisi u pravu i da su vjecito oni najebaliConnaisseur Karlin wrote:
Znam,ali nije nikad dovoljno razljutio clanove svoje tajne policije,a Srbima je dao najvise odobrenja da popuju drugima
- spreca
#956 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Joze kakav god je bio bio jr premehak......inace od kud ovolika post titovska marva na nasim prostorimaConnaisseur Karlin wrote:Jesu,al' malo morgenspreca wrote:sad ces tek cuti da nisi u pravu i da su vjecito oni najebaliConnaisseur Karlin wrote:
Znam,ali nije nikad dovoljno razljutio clanove svoje tajne policije,a Srbima je dao najvise odobrenja da popuju drugima![]()
U Jasenovcu su ubijani i katolici,muslimani i jervejri,ne iskljucivo Srbi,ali je problem sto se tad nije previse pisalo i pricalo o tragediji Balkanskog Auschwiza. Jeste ubijeno najvise Srba,ali to ne znacci da su oni jedini narod koji su zrtve jednog rata,i to u perioud od 6 godina trjanja drugog svjetskog rata. Ma kazem ti ja, Tito se bojao Srba vise od ustaski-orijentiranih Hrvata,koji su mu slali pakete,kao sto je i on njima lsao u innostrnastvo
- Connaisseur Karlin
#957 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ma nije on bio premehak,vec je bio obicni sebicnjak.spreca wrote:Joze kakav god je bio bio jr premehak......inace od kud ovolika post titovska marva na nasim prostorimaConnaisseur Karlin wrote:Jesu,al' malo morgenspreca wrote: sad ces tek cuti da nisi u pravu i da su vjecito oni najebali![]()
U Jasenovcu su ubijani i katolici,muslimani i jervejri,ne iskljucivo Srbi,ali je problem sto se tad nije previse pisalo i pricalo o tragediji Balkanskog Auschwiza. Jeste ubijeno najvise Srba,ali to ne znacci da su oni jedini narod koji su zrtve jednog rata,i to u perioud od 6 godina trjanja drugog svjetskog rata. Ma kazem ti ja, Tito se bojao Srba vise od ustaski-orijentiranih Hrvata,koji su mu slali pakete,kao sto je i on njima lsao u innostrnastvo
-
PeppermintSA
#958 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
to je to, slažemo se.japin_mutapi wrote: slažem se i nisam rekao da je normalno i poželjno, samo saam konstatovao činjenice
takođe, primjetna je radikalizacija omladine i kod bošnjaka, i to će biti sve izraženije kako vrijeme bude prolazilo
ne opravdavam pojavu i jačanje nacionalizma kod bošnjaka srpskim, već govorim kako je to prirodan slijed stvari
što više srbi budu insistirali na nacionalizmu, to će jačati bošnjački(rezultati izbora u srbiji jasno pokazuju to insistiranje)
što se tiče kola sreće, upravo se toga i bojim ... što više bude nacionalizma i radikalizma kod bošnjaka, to će više ličiti na srpski nacionalizam i želja za revanšizmom će bivati sve jača
"oprostiti nećemo, zaboraviti ne možemo" i "pamti srebrenicu" su moto bošnjačkog jednistva(nacionalizma) a već sutra, vrlo lako, i borbeni pokliči
taj proces je već počeo i dobrano odmakao
sljedeća faza je politička i "intelektualna" artikulacija i razvoj bošnjačkog nacionalističkog projekta
pitanje je vremena, prije ili kasnije, svi preduslovi su tu
to nije dobro, ali je realnost
- zateznistub
#959 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jasno mi je da dječurlija i omladina koja ili nije osjetila ili se ne sjeća rata počne naglabati onacionalizmu (pogotovo kao modus vivendi) a obično ni za kifle nemaju...
ali kad tu priču počnu valjati mudonje koje ga se dooobro sjećaju e onda mi stvarno ništa nije jasno...
ali kad tu priču počnu valjati mudonje koje ga se dooobro sjećaju e onda mi stvarno ništa nije jasno...
- General War
#960 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Mudonje misle da ce opet u logistikuzateznistub wrote:Jasno mi je da dječurlija i omladina koja ili nije osjetila ili se ne sjeća rata počne naglabati onacionalizmu (pogotovo kao modus vivendi) a obično ni za kifle nemaju...
- zateznistub
#961 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
odo' majko i ja, Bosnu brani ti....General War wrote:Mudonje misle da ce opet u logistikuzateznistub wrote:Jasno mi je da dječurlija i omladina koja ili nije osjetila ili se ne sjeća rata počne naglabati onacionalizmu (pogotovo kao modus vivendi) a obično ni za kifle nemaju...
-
Fudo387
#962 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kol'ko ja to kuzim, opet cete ti i pm u proboj....zateznistub wrote:odo' majko i ja, Bosnu brani ti....
-
Bodkin
#963 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa nije ni njima mada ih je tito solidno povaljao u raznim bitkamAspreca wrote:Pa reci da se tada nije ni srbima odnosno cetnicima sudilo za zvjerstva tada nad muslimanima koji su stradali u ogromnom broju......Tito nije htio da bude masovnih sudjenja zbog mogucih tenzijaBodkin wrote:
Pa i ustaski zlocini nad srbima koje su srbi ajmo reci progutali za mir u sfrj. Danas inas hiljade godina kazne koje su dobili srpski generali ili politicari dok tad hrvati nisu bili osudjivani. Danas medjunarodni sud sudi srbima, tad je domace presudjivalo. Sve to dovodi do neke nacionalne nepravde
- Edin H.
#964 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bilo je i dosta cetnika sto su zaplatili glavom po zatvorima bez sudjenja.Bodkin wrote:Pa nije ni njima mada ih je tito solidno povaljao u raznim bitkamAspreca wrote:Pa reci da se tada nije ni srbima odnosno cetnicima sudilo za zvjerstva tada nad muslimanima koji su stradali u ogromnom broju......Tito nije htio da bude masovnih sudjenja zbog mogucih tenzijaBodkin wrote:
- General War
#965 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jest npr. Draza Mihajlovic je samo neki tamo nebitan Ćetnik
Tito je vodio ozbiljnu drzavu...nemotje ici u tom pravcu, samo se provaljujete...komentarisuci propuste SFRJ po pitanju zlocinaca i kazne.
Tito je vodio ozbiljnu drzavu...nemotje ici u tom pravcu, samo se provaljujete...komentarisuci propuste SFRJ po pitanju zlocinaca i kazne.
-
Bodkin
#966 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ne pricamo o tomeGeneral War wrote:Jest npr. Draza Mihajlovic je samo neki tamo nebitan Ćetnik![]()
![]()
- General War
#967 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa @spreca je pomenuo nesto u tom kontekstu...kao eto nesto Tito nije dizao prasinu (barem tako sam razumio) po pitanju rjesavanja pitanja zlocinaca po vertikali ma ko bio...Izvinjavam se ako sam pogresno razumio.Bodkin wrote:Ne pricamo o tomeGeneral War wrote:Jest npr. Draza Mihajlovic je samo neki tamo nebitan Ćetnik![]()
![]()
-
Patriotska_Liga
#968 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Nemojte Tita dirat b00000
Đe ćete Tita b00000
Tito je likvidirao Dražu jer je on bio njegov jedini rival i uz to miljenik zapada i kralja. Mnogi zaboravljaju da se dolasku na vlast Tita i partizana nisu baš svi obradovali, posebno u Srbiji. Zapad je i dalje gajio nade da će preko Draže da uspostavi svoj režim nakon rata, gdje bi kralj bio onako pro forme a Draža pravi vladar, militaristički diktator. Tito je naravno bio Staljinov vjerni satelit, veći staljinista od samog Staljina. Da bi se osigurao kao jedini i nesumjivi vladar Jugoslavije prvo je naravno likvidirao Dražu, onda je krenuo da se obračunava sa svima koji bi njegovu buduću diktaturu doveli pod znak pitanja. Onda je organizovao lakrdiju od referenduma da li ste za mene ili za kralja. Saveznici su nakon što je pao dogovor o podjeli osvojenih zemalja odustali od invazije na Jugoslaviju, a da je invazije bilo nema nikakve sumnje da bi Tito ratovao do zadnjeg kako bi ih odbio i tako naravno zadržao vlast. Da su saveznici oslobodili Jugoslaviju Draža bi bez ikakve sumnje bio na vlasti nakon rata. Nakon likvidacije Draže naravno Truman i kompanija dijele Draži ordenje sve do čuvenog ne Staljinu kada naravno i sami mijenjaju ćurak, pa od tada Tito postaje miljenik zapada i dobija ordenje.
Eto zašto je Draža likvidiran. Titu se živo jebalo za Dražine zločine, odma da znate.
Tito je likvidirao Dražu jer je on bio njegov jedini rival i uz to miljenik zapada i kralja. Mnogi zaboravljaju da se dolasku na vlast Tita i partizana nisu baš svi obradovali, posebno u Srbiji. Zapad je i dalje gajio nade da će preko Draže da uspostavi svoj režim nakon rata, gdje bi kralj bio onako pro forme a Draža pravi vladar, militaristički diktator. Tito je naravno bio Staljinov vjerni satelit, veći staljinista od samog Staljina. Da bi se osigurao kao jedini i nesumjivi vladar Jugoslavije prvo je naravno likvidirao Dražu, onda je krenuo da se obračunava sa svima koji bi njegovu buduću diktaturu doveli pod znak pitanja. Onda je organizovao lakrdiju od referenduma da li ste za mene ili za kralja. Saveznici su nakon što je pao dogovor o podjeli osvojenih zemalja odustali od invazije na Jugoslaviju, a da je invazije bilo nema nikakve sumnje da bi Tito ratovao do zadnjeg kako bi ih odbio i tako naravno zadržao vlast. Da su saveznici oslobodili Jugoslaviju Draža bi bez ikakve sumnje bio na vlasti nakon rata. Nakon likvidacije Draže naravno Truman i kompanija dijele Draži ordenje sve do čuvenog ne Staljinu kada naravno i sami mijenjaju ćurak, pa od tada Tito postaje miljenik zapada i dobija ordenje.
Eto zašto je Draža likvidiran. Titu se živo jebalo za Dražine zločine, odma da znate.
- General War
#969 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Moze li ko objasnit b000 kako to da Alija Izetbegovic postane clan predsjednistva b000 a kao kandidat SDA dobio manje glasova nego Fikret b000?
I ono prica o Titi i ko se kome nije obradovao, rivalstvu, navijanju
-
Patriotska_Liga
#970 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Obojica su postala članovi predsjedništva b00000 jer je tadašnje predsjedništvo imalo sedam članova b00000, po dva iz konstitutivnih naroda i jednog iz reda ostalih b00000000. Al šta te briga što lupaš gluposti b00000. Abdić je lično pristao da Izetbegović bude Predsjednik Predsjedništva.General War wrote:Moze li ko objasnit b000 kako to da Alija Izetbegovic postane clan predsjednistva b000 a kao kandidat SDA dobio manje glasova nego Fikret b000?
Al' ako misliš da ću ja ovdje biti advokat Alije Izetbegovića grdno se varaš. Ti si smiješan lik kojem se priča svodi na glorifikovanje Tita i omalovažavanje Izetbegovića. Znači nivo obdanište. Ono meni ono a ono veze s vezom nema.
- General War
#971 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Na ovo podebljano sam mislio...bas interesantno kako je sve Alju krenulo b000.Patriotska_Liga wrote:Obojica su postala članovi predsjedništva b00000 jer je tadašnje predsjedništvo imalo sedam članova b00000, po dva iz konstitutivnih naroda i jednog iz reda ostalih b00000000. Al šta te briga što lupaš gluposti b00000. Abdić je lično pristao da Izetbegović bude Predsjednik Predsjedništva.General War wrote:Moze li ko objasnit b000 kako to da Alija Izetbegovic postane clan predsjednistva b000 a kao kandidat SDA dobio manje glasova nego Fikret b000?
Al' ako misliš da ću ja ovdje biti advokat Alije Izetbegovića grdno se varaš. Ti si smiješan lik kojem se priča svodi na glorifikovanje Tita i omalovažavanje Izetbegovića. Znači nivo obdanište. Ono meni ono a ono veze s vezom nema.
Ne vidim ja tebe na ovoj temni kao (loseg) advokata...niti me briga za Alju...sam pocnes izmisljat neke zakljucke iz bivse drzave samo tebi poznate a da ti se nije ni obracalo...pa me smjesti jos u obdaniste
Tito ti je za Izetbegovica...Tito
-
Patriotska_Liga
#972 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Nema nikakve sumnje da je Tito za Izetbegovića veliki državnik, potpuno drugi format, to je neuporedivo. Problem je što se ovdje Tito glorifikuje kao nekakva pozitivna, dobra osoba. Halo bolan, diktator koji je najbrutalnije likvidirao vlastite partijske drugove kako bi se probio kroz partijsku hijerarjihu i pod Staljinove skute, pa je onda najbrutalnije ubijao političke neistomišljenike nakon što se okrenuo protiv Staljina, dok je u ratu bio spreman da likvidira apsolutno svakog ko mu je stao na putu do vlasti. Kuc, kuc. Ko je? Veliko razočarenje. Kakvo. Drug Tito i partizani nisu postojali da bi oslobodili zemlju od mrskog okupatora. Ma daj, nemoguće. Nego? Nego da se smjeste na vlast i predvode militarističku diktaturu socijalističkog tipa.General War wrote: Na ovo podebljano sam mislio...bas interesantno kako je sve Alju krenulo b000.
Ne vidim ja tebe na ovoj temni kao (loseg) advokata...niti me briga za Alju...sam pocnes izmisljat neke zakljucke iz bivse drzave samo tebi poznate a da ti se nije ni obracalo...pa me smjesti jos u obdaniste, procitaj sta si pisao pa vidi kakva je veza sa vezom.
Glorifikovanje notornog ubice i oportuniste Tita je degutantno.
- exliberal-ex
#973 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
PeppermintSA wrote:
Ova opaska je apsolutno tačno. Čak kada bi rasčlanili sve elemente na kojima temeljiš opasku, došli bi do haman preslikane slike.
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
Jedan od najboljih postova sto sam procitao ikad na ovom forumu
- Connaisseur Karlin
#974 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
exliberal-ex wrote:PeppermintSA wrote:
Ova opaska je apsolutno tačno. Čak kada bi rasčlanili sve elemente na kojima temeljiš opasku, došli bi do haman preslikane slike.
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
Jedan od najboljih postova sto sam procitao ikad na ovom forumu
- General War
#975 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Zna li se ko je pucao na stan generala Halilovica u po rata? On nesto pominje ove nase...Patriotska_Liga wrote:Nema nikakve sumnje da je Tito za Izetbegovića veliki državnik, potpuno drugi format, to je neuporedivo. Problem je što se ovdje Tito glorifikuje kao nekakva pozitivna, dobra osoba. Halo bolan, diktator koji je najbrutalnije likvidirao vlastite partijske drugove kako bi se probio kroz partijsku hijerarjihu i pod Staljinove skute, pa je onda najbrutalnije ubijao političke neistomišljenike nakon što se okrenuo protiv Staljina, dok je u ratu bio spreman da likvidira apsolutno svakog ko mu je stao na putu do vlasti. Kuc, kuc. Ko je? Veliko razočarenje. Kakvo. Drug Tito i partizani nisu postojali da bi oslobodili zemlju od mrskog okupatora. Ma daj, nemoguće. Nego? Nego da se smjeste na vlast i predvode militarističku diktaturu socijalističkog tipa.General War wrote: Na ovo podebljano sam mislio...bas interesantno kako je sve Alju krenulo b000.
Ne vidim ja tebe na ovoj temni kao (loseg) advokata...niti me briga za Alju...sam pocnes izmisljat neke zakljucke iz bivse drzave samo tebi poznate a da ti se nije ni obracalo...pa me smjesti jos u obdaniste, procitaj sta si pisao pa vidi kakva je veza sa vezom.
Glorifikovanje notornog ubice i oportuniste Tita je degutantno.
Ko je inace formirao MOS, Patrotsku Ligu, doveo Irance a ne njemce..smijenio nebosnjacke generale sa komandnih funkcija...cini mi se da mu je Divjak vratio i cin?
Tito se glorifikuje zato sto nemamo boljeg, ja ga imam jos manje razloga braniti...ali slijep kod ociju nisam.