"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
hajducka travica

#926 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by hajducka travica »

Patriotska_Liga wrote:Znači da ponovim, ovo vlah mu je greška, trebao je da koristi izraz četnik ili đikan.

Kada je u pitanju Srebrenica, tu se radi o nacionalnom interesu i retorika svih relevantnih bošnjačkih autoriteta mora biti puno oštrija nego što je inače.
Kakvom nacionalnom interesu?Ko je to nacija u Bosni i hercegovini a ko nije??
TheWatcher

#927 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by TheWatcher »

hajducka travica wrote:
Patriotska_Liga wrote:Znači da ponovim, ovo vlah mu je greška, trebao je da koristi izraz četnik ili đikan.

Kada je u pitanju Srebrenica, tu se radi o nacionalnom interesu i retorika svih relevantnih bošnjačkih autoriteta mora biti puno oštrija nego što je inače.
Kakvom nacionalnom interesu?Ko je to nacija u Bosni i hercegovini a ko nije??

cuj nac.interes :lol: :lol: kad je to IzmetBegovic otisao il ti ga neki drugi da sagleda situaciju a da nisu u pitanju Potocari da se covjek malo slika :oops:
zateznistub

#928 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zateznistub »

TheWatcher wrote: cuj nac.interes :lol: :lol: kad je to IzmetBegovic otisao il ti ga neki drugi da sagleda situaciju a da nisu u pitanju Potocari da se covjek malo slika :oops:
Njega zanima "situacija" ko mene lanjski snijeg...
relativno84

#929 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by relativno84 »

Reis prekuco djikani na aparatima :D Broj odjavljivanja se povecava i to ne krivicom djikana nego ovih ubleha na federalnom nivou. Ovu pricu o halalu i haramu puse samo naivni a guraju uhljebljeni daleko od svega.
kakonako

#930 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by kakonako »

SaM da zahvalim Pepermint SA na trudu i istini.
LBVIEW

#931 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by LBVIEW »

PeppermintSA wrote:
cyprus wrote:
Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...

Ono što ja vidim posljednjih godina jeste da bošnjački nacionalisti koračaju polako ali sigurno stopama srpskog nacionalizma, a da iz toga nisu izvukli nikakve pouke... Nacionalizam nije samo destruktivan, on je i autodestruktivan...

Ova opaska je apsolutno tačno. Čak kada bi rasčlanili sve elemente na kojima temeljiš opasku, došli bi do haman preslikane slike.

1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
8) Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.

p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.

Kljucna stvar koja je bila preduvjet stvaranja i jacanja bosnjackog nacionalizma je onaj srpski, koji je odgovoran za UZP i genocid nad Bosnjacima,a isti ne samo da nije nestao vec je u svom odnosu prema Bosnjacima jos agresivniji.Dok god srpski nacionalni program nastupa kako nastupa, te pokusava srpsku buducnost graditi na genocidnim temeljima,iluzorno je, a Boga mi i licemjerno,nadati se nekom smirivanju strasti na ,uvjetno receno,bosnjacki strani.U ovakvom politickom okruzenju,gdje se u kontiutetu,od strane srpske politicke,intelektuale i vjerske vrhuske,vrse napadi na bosnjacke vrijednosti i prava,negiraju pocinjeni zlocini i za iste sramno optuzuju Bosnjaci,gdje je sasvim normalno zivjeti pored masovnih grobnica,i gdje ne postoji ni trunka volje za priznavanjem gresaka iz proslosti,istinskim kajanjem i izvinjenjem,s bosnjacke strane se i ne moze ocekivati drugaciji odgovor.
MyTao

#932 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by MyTao »

Ne moze... al' bi trebao.
LBVIEW

#933 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenic

Post by LBVIEW »

MyTao wrote:Ne moze... al' bi trebao.
Ne moze kao sto ne bi mogao ni kod jednog drugog naroda,pitam se zasto neki smatraju kako su Bosnjaci po tom pitanju iznimka?Niko,pocev od pojedinca pa do kollektiva, ne dozvoljava prelazak odredenog "praga", a Srbi ne samo da su ga davno presli vec ne misle se prestati "penjati".
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#934 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by japin_mutapi »

bošnjački "nacionalizam" je reakcija na UZP - iskreno, čudi me da bošnjaci nisu radikalniji nakon agresije i genocida, ali nove generacije dolaze, mislim da će biti puno više nacionalizma među njima
cyprus

#935 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by cyprus »

Uglavnom, poenta je da se već stiglo do tačke gdje se diskutuje o tome da li je uredu Srbe zvati Vlasima... Sutra ćemo možda diskutovati o tome da li je uredu ubiti Vlaha, da li treba protjerati Vlahe i slično...

I niko ne spori to da se bošnjački nacionalizam javio kao reakcija na srpski nacionalizam... Takvi su nacionalizmi - jedan potpaljuje drugi... Ali treba evidentirati i ovo - bošnjački nacionalizam nije buknuo 1992. godine ili kasnije, nego 1990-te, dakle, prije Srebrenice, prije opkoljenog Sarajeva, prije Markala, prije Zvornika, Foče, Višegrada, prije Omarske, Trnopolja, Keraterma, prije Ahmića, Mostara, Dretelja... Tako da pravdanje nacionalizma pretrpljenim zločinima baš i ne drži vodu... Još vodopropusnija priča je i ta da se Bošnjacima desio genocid i etničko čišćenje zato što nisu bili nacionalno svjesni i što su vjerovali komšijama... Prije nego mi neko krene replicirati na ovo, samo nek odgovori na pitanje: za koga su ono Bošnjaci glasali 1990. godine? Za komšije? Za komuniste? Za reformiste?
LBVIEW

#936 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by LBVIEW »

japin_mutapi wrote:bošnjački "nacionalizam" je reakcija na UZP - iskreno, čudi me da bošnjaci nisu radikalniji nakon agresije i genocida, ali nove generacije dolaze, mislim da će biti puno više nacionalizma među njima
Svakako,samo sto se pojedini prave nevjesti te izbjegavaju locirati uzrok svih problema jos od 90-tih.
I ova tema je samo posljedica ponasanja stovatelja UZP-a.
LBVIEW

#937 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by LBVIEW »

• o
cyprus wrote:Uglavnom, poenta je da se već stiglo do tačke gdje se diskutuje o tome da li je uredu Srbe zvati Vlasima... Sutra ćemo možda diskutovati o tome da li je uredu ubiti Vlaha, da li treba protjerati Vlahe i slično...

I niko ne spori to da se bošnjački nacionalizam javio kao reakcija na srpski nacionalizam... Takvi su nacionalizmi - jedan potpaljuje drugi... Ali treba evidentirati i ovo - bošnjački nacionalizam nije buknuo 1992. godine ili kasnije, nego 1990-te, dakle, prije Srebrenice, prije opkoljenog Sarajeva, prije Markala, prije Zvornika, Foče, Višegrada, prije Omarske, Trnopolja, Keraterma, prije Ahmića, Mostara, Dretelja... Tako da pravdanje nacionalizma pretrpljenim zločinima baš i ne drži vodu... Još vodopropusnija priča je i ta da se Bošnjacima desio genocid i etničko čišćenje zato što nisu bili nacionalno svjesni i što su vjerovali komšijama... Prije nego mi neko krene replicirati na ovo, samo nek odgovori na pitanje: za koga su ono Bošnjaci glasali 1990. godine? Za komšije? Za komuniste? Za reformiste?
Za koga god su glasali,isti nisu najavljivali nestanak nekog drugog naroda te najavu pokusali sprovesti u djelo.
cyprus

#938 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
  • o
cyprus wrote:Uglavnom, poenta je da se već stiglo do tačke gdje se diskutuje o tome da li je uredu Srbe zvati Vlasima... Sutra ćemo možda diskutovati o tome da li je uredu ubiti Vlaha, da li treba protjerati Vlahe i slično...

Za koga god su glasali,isti nisu najavljivali nestanak nekog drugog naroda te najavu pokusali sprovesti u djelo.
Tvoja replika bi možda imala nekog smisla da sam ja tvrdio da su srpski i bošnjački nacionalizam u toku 90-tih bili isti... Nisam tvrdio, i ne tvrdim... Ali tvrdim da se bošnjački nacionalizam vremenom sve više približava srpskom...
PeppermintSA

#939 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PeppermintSA »

japin_mutapi wrote:bošnjački "nacionalizam" je reakcija na UZP - iskreno, čudi me da bošnjaci nisu radikalniji nakon agresije i genocida, ali nove generacije dolaze, mislim da će biti puno više nacionalizma među njima
Svaki nacionalizam je reakcionizam, ali to ne znači da akcija opravdava tu reakciju.

Tvojom logikom se onda može i srpski nacionalizam opravdati kultom žrtve koja je dovela do istog. Dakle, moderni srpski nacionalizam, koristeći se stavkama koje sam naveo u svom prethondom postu, stvoren je kao reakcija na osmansku vladavinu koja nipošto nije bila bajna po srpski narod. Da li to znači da je srpski nacionalizam opravdan i ''normalan''? Naravno da nije.

Shodno tome, bošnjački nacionalizam nije ništa drugačiji. Ko kaže da se neće kolo sreće okrenuti za 50 godina i da će Bošnjaci tada vrši zločine nad drugima? Srpski zločini nisu plod nijhovog genetskog koda, već plod dubokousađenog nacionalizma koji se polako ali sigurno usađuje i u bošnjačko nacionalno tkivo.

Tebi to normalno i poželjno? Meni vala nije.
piupiu

#940 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by piupiu »

Patriotska_Liga wrote: I šta ti i Lovrenović predlažete? Da ignorišemo realnost? Evo da se i složim sa tezom opasnosti od destrukcije i autodestrukcije opet ne vidim da je ignorisanje bolje rješenje. Opasnost postoji u svakoj varijanti ali to je svijet u kakvom živimo, izazovi i opasnosti neće nestati ako ih budemo ignorisali. Dakle to nisu neke misaone konstrukcije, to je stanje na terenu. Ako moramo postati opasni i destruktivni da bi sačuvali glavu, onda ćemo jebiga to i postati. Šta da se radi.
Stanje na terenu je da se država na oči 3.5 miliona ljudi ekonomski raspada. Realno stanje na terenu je da će država za 20 godina biti rasprodata i da će se sistem urušiti sam od sebe. Mi živimo u surovom kapitalizmu. Samo efikasni i produktivni opstaju. Kad ostanemo bez elektroprivrede, možemo se j... Bosna ima BDP niži od prometa jedne multinacionalne kompanije u jednom kvartalu. Bosna ima, da budemo optimistični, u vrh glave 100,000 ekonomski produktivnih stanovnika. I to je broj koji izvali optimista koji voli svoju domovinu. Bosna ima nikakvo tržište - manje ljudi živi u Bosni nego u jednom prosječnom ozbiljnijem Zapadnom gradu. Bosna ima previše testosterona i premalo pameti. Bosna posudjuje pare da izdržava administrativni sektor. Bosna nema infrastrukturu za nesmetan protok robe. To je realno stanje na terenu. Bosna jeste pred nestankom - ekonomskim. Rat nije domaća industrija. Na njemu drugi zaradjuju, a mi ostavljamo i otkopavamo kosti.

Društvena je patologija to što se svi pretvaraju da su problemi neki imaginarni nacionalni opstanci pred onim drugim i trećim. To treba hitno rješavati. Rat se završio prije 20 godina. D.v.a.d.e.s.e.t. Bosnu neće uništiti rat, ali će je uništiti ova politika. U najbukvalnijem smislu. Što se narod prije ekonomski opismeni i počne glasati samo i isključivo na osnovu ekonomskih programa, to bolje. Najlakše je drugima začepiti usta velikim dramatičim govorima o ugrozbi i nestanku. Na to niko ne smije odgovoriti, to su univerzalni džokeri svih bosanskih nojeva čije su glave duboko u pijesku ... U Bosni većina ne želi i ne zna da se uhvati u koštac sa današnjim realnim problemima. To je preteško.

Nek mi neko kaže, evo, ovdje na ovoj temi - pet osnovnih tačaka bosanske ekonomske politike u ovom trenutku? Šta? Reko Bakir napraviti 100,000 radnih mjesta (i prodao pola Trnova da dovede bar Arapa s parama jer mu je to jedina ekonomska ideja koju je uspio smisliti u zadnjih 20 godina znajući da je Bosna bez kupovne moći i još uz to poluprazna), Fadil posudit još para od IMF-a da zakrpi budžet, a Milorad otpjevao "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine"? Pa, to nema ni u Monty Pythonu! Šta ja predlažem? Predlažem nasilno budjenje iz nacionalne narkolepsije!

Jedini garant opstanka u globalizovanom kapitalizmu je ... ekonomija. To je jedina realna opcija i jedini realni problem. Sve ostalo su nus-pojave. Pa i nestanak malih, beznačajnih, neproduktivnih i narcisoidnih naroda. To je surova istina. Mi smo na putu da se samouništimo. Dobrom i brzom. Šta da se radi. :roll:
General War

#941 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by General War »

Tim gore po njih i BiH...a da radikalizma nije bilo bilo ga je i previse ako se uzme proklamovani ciljevi sekularne BiH i onoga sto se moglo viditi i doziviti u nekim djelovima BiH za vrijeme rata...da se i tu ne lazemo.
Patriotska_Liga

#942 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Patriotska_Liga »

piupiu wrote: Stanje na terenu je da se država na oči 3.5 miliona ljudi ekonomski raspada. Realno stanje na terenu je da će država za 20 godina biti rasprodata i da će se sistem urušiti sam od sebe. Mi živimo u surovom kapitalizmu. Samo efikasni i produktivni opstaju. Kad ostanemo bez elektroprivrede, možemo se j... Bosna ima BDP niži od prometa jedne multinacionalne kompanije u jednom kvartalu. Bosna ima, da budemo optimistični, u vrh glave 100,000 ekonomski produktivnih stanovnika. I to je broj koji izvali optimista koji voli svoju domovinu. Bosna ima nikakvo tržište - manje ljudi živi u Bosni nego u jednom prosječnom ozbiljnijem Zapadnom gradu. Bosna ima previše testosterona i premalo pameti. Bosna posudjuje pare da izdržava administrativni sektor. Bosna nema infrastrukturu za nesmetan protok robe. To je realno stanje na terenu. Bosna jeste pred nestankom - ekonomskim. Rat nije domaća industrija. Na njemu drugi zaradjuju, a mi ostavljamo i otkopavamo kosti.

Društvena je patologija to što se svi pretvaraju da su problemi neki imaginarni nacionalni opstanci pred onim drugim i trećim. To treba hitno rješavati. Rat se završio prije 20 godina. D.v.a.d.e.s.e.t. Bosnu neće uništiti rat, ali će je uništiti ova politika. U najbukvalnijem smislu. Što se narod prije ekonomski opismeni i počne glasati samo i isključivo na osnovu ekonomskih programa, to bolje. Najlakše je drugima začepiti usta velikim dramatičim govorima o ugrozbi i nestanku. Na to niko ne smije odgovoriti, to su univerzalni džokeri svih bosanskih nojeva čije su glave duboko u pijesku ... U Bosni niko ne želi i ne zna da se uhvati u koštac sa današnjim realnim problemima. To je preteško.

Nek mi neko kaže, evo, ovdje na ovoj temi - pet osnovnih tačaka bosanske ekonomske politike u ovom trenutku? Šta? Reko Bakir napraviti 100,000 radnih mjesta (i prodao pola Trnova da dovede bar Arapa s parama jer mu je to jedina ekonomska ideja koju je uspio smisliti u zadnjih 20 godina znajući da je Bosna bez kupovne moći i još uz to poluprazna), Fadil posudit još para od IMF-a da zakrpi budžet, a Milorad otpjevao "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine"? Pa, to nema ni u Monty Pythonu! Šta ja predlažem? Predlažem nasilno budjenje iz nacionalne narkolepsije!

Jedini garant opstanka u globalizovanom kapitalizmu je ... ekonomija. To je jedina realna opcija i jedini realni problem. Sve ostalo su nus-pojave. Pa i nestanak malih, beznačajnih, neproduktivnih i narcisoidnih naroda. To je surova istina. Mi smo na putu da se samouništimo. Dobrom i brzom. Šta da se radi. :roll:
Gledaj, sva ta priča stoji ali imali smo mi ovdje makar kakvu razvijenu državu prije rata pa šta bi? Znači hajmo se opet okrenut ekonomiji pa za 30 godina sve porušiti i onda ponovo? Uporno ti govorim da guraš stvari pod tepih a ti mi repliciraš tako da se potrudiš da zaguraš stvari još više pod tepih. Ova priča nema nikakve veze s onim što ja pričam, velikosrpski nacionalizam neće nestati tako što ćemo se okrenuti ekonomiji nego će čekati novu šansu da radi ono što radi svakom prilikom kad može. Zašto je problem graditi prosperitetnu državu i pri tome ukazivati na opasnost koja postoji i koja nas je ubijala kad god je imala priliku. Pa prije d.v.a.d.e.s.e.t i neku godinu, hajde prije 70 i prije 100, ali prije d.v.a.d.e.s.e.t i neku godinu i ti sad meni pričaš neće. E pa neće onu stvar, to je moj odgovor.
Bodkin

#943 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Bodkin »

PeppermintSA wrote:
Svaki nacionalizam je reakcionizam, ali to ne znači da akcija opravdava tu reakciju.

Tvojom logikom se onda može i srpski nacionalizam opravdati kultom žrtve koja je dovela do istog. Dakle, moderni srpski nacionalizam, koristeći se stavkama koje sam naveo u svom prethondom postu, stvoren je kao reakcija na osmansku vladavinu koja nipošto nije bila bajna po srpski narod. Da li to znači da je srpski nacionalizam opravdan i ''normalan''? Naravno da nije.

Shodno tome, bošnjački nacionalizam nije ništa drugačiji. Ko kaže da se neće kolo sreće okrenuti za 50 godina i da će Bošnjaci tada vrši zločine nad drugima? Srpski zločini nisu plod nijhovog genetskog koda, već plod dubokousađenog nacionalizma koji se polako ali sigurno usađuje i u bošnjačko nacionalno tkivo.

Pa i ustaski zlocini nad srbima koje su srbi ajmo reci progutali za mir u sfrj. Danas inas hiljade godina kazne koje su dobili srpski generali ili politicari dok tad hrvati nisu bili osudjivani. Danas medjunarodni sud sudi srbima, tad je domace presudjivalo. Sve to dovodi do neke nacionalne nepravde
LBVIEW

#944 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici",j

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:
Tvoja replika bi možda imala nekog smisla da sam ja tvrdio da su srpski i bošnjački nacionalizam u toku 90-tih bili isti... Nisam tvrdio, i ne tvrdim... Ali tvrdim da se bošnjački nacionalizam vremenom sve više približava srpskom...
Ok,ti ne tvrdis kako su isti,to smo razjasnili.
Dalje,kazes kako se bosnjacki nacionalizam priblizava srpskom,i tu vidis problem?
Pa taj problem nije nikao sam od sebe, vec je genereran od strane onog srpskog.Samo sto
se isti u biti ne dozivljava kao problem,takoreci se oguglalo na njega,postao je,rekao bih, onako tricav,svakodnevan,
je li tako?E vidis,za mene je to problem,kao uostalom svaki drugi slucaj u kojem se primjenjuju dvostruki arsini.Jer,ako smo za izlijeve najcrnjeg fasizma od strane srpskih politickih i vjerskih lidera,umjesto nedvosmislene osude, nerijetko mogli cuti kako "ne treba nabacivati loptu na volej/navoditi vodu na Dodikov mlin",mozemo vala,kako za ovu "vlasku" epizodu, tako i za one u buducnosti.Ni ne sporim kako ce istih zacijelo biti jer,cini se, dosta je bilo "jebavanja u mozak",a i dvostrukih arsina.
Btw.,da ovo rade nekom drugom,davno bi ih poslali u 3pm,vidjeti pod primjerom susjeda.
Connaisseur Karlin

#945 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Mi smo fakat nešto posebno...Znate onu priču o 4 miliona selektora (mada sad znamo da je negdje oko 3.5 miliona)? To smo mi. Kod nas svaki, ali baš svaki pojedinac ima stav i mišljenje, i tu smo najjači, i u regionu i na dunjaluku (jer mi se javimo iz svakog kutka, ugla i& budžaka dunjalučkog i prvi koji će se vratit, ako se ikad iko vrati, s ahireta, bit će naš neki lik i doćiće samo da se požali i zakuka malo!) i svaki od tih bezbrojnih naših pojedinaca mora taj stav iznijeti jer bi inače pukn'o k'o Lafontenov žabac :lol: Da naš čovjek ne ustane, bilo u odbranu bilo u raskrinkakvanje reis-efendije (ova tema je dobra kao egzemplar) - ali svaki naš čovjek, kakav popis, niko nije zaboravljen! - nama bi nešto bilo, strgnuli bismo sebi kožu s leđa. Kakav Borhesov Alef, kakvih Douglasovih 48, u Bosni je smiraj kosmičkih tačaka i svakog smisla, počinjem vjerovat Semiru i rasporedu kugli...
ooo,zar si i ti pres'o u posmatrace :D

P.S. spomenuti daglas ima, u svom imenu, veliko C ,a to je jako vazna karakteristika :D :kiss:
LBVIEW

#946 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
PeppermintSA wrote:

Pa i ustaski zlocini nad srbima koje su srbi ajmo reci progutali za mir u sfrj. Danas inas hiljade godina kazne koje su dobili srpski generali ili politicari dok tad hrvati nisu bili osudjivani. Danas medjunarodni sud sudi srbima, tad je domace presudjivalo. Sve to dovodi do neke nacionalne nepravde
Hrvati nisu osudivani,je li to neka novokompovana serpska istina,sta li?Sta bi sa Bleiburgom,a sta je ono UDBA radila?I jesu li u SFRJ simpatizeri ustasa obnasali visoke politicke funkcije te negirali zlocine?I kakva je to nacionalna nepravda odgovarati za zlocine pred bilo kojim sudom? :-) Mozda nije ni trebalo da se Srbi ne na ljute,kao sto ne trebaju ni prestati negirati zlocine,sve zbog nepravde? :-)
Btw.,sve i da je tako,kojeg vraga te racune za ustaske zlocine nisu isporucili na pravu adresu?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#947 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by japin_mutapi »

PeppermintSA wrote:

slažem se i nisam rekao da je normalno i poželjno, samo saam konstatovao činjenice
takođe, primjetna je radikalizacija omladine i kod bošnjaka, i to će biti sve izraženije kako vrijeme bude prolazilo
ne opravdavam pojavu i jačanje nacionalizma kod bošnjaka srpskim, već govorim kako je to prirodan slijed stvari
što više srbi budu insistirali na nacionalizmu, to će jačati bošnjački(rezultati izbora u srbiji jasno pokazuju to insistiranje)

što se tiče kola sreće, upravo se toga i bojim ... što više bude nacionalizma i radikalizma kod bošnjaka, to će više ličiti na srpski nacionalizam i želja za revanšizmom će bivati sve jača

"oprostiti nećemo, zaboraviti ne možemo" i "pamti srebrenicu" su moto bošnjačkog jednistva(nacionalizma) a već sutra, vrlo lako, i borbeni pokliči

taj proces je već počeo i dobrano odmakao
sljedeća faza je politička i "intelektualna" artikulacija i razvoj bošnjačkog nacionalističkog projekta
pitanje je vremena, prije ili kasnije, svi preduslovi su tu

to nije dobro, ali je realnost
Connaisseur Karlin

#949 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Stanje na terenu je da se država na oči 3.5 miliona ljudi ekonomski raspada. Realno stanje na terenu je da će država za 20 godina biti rasprodata i da će se sistem urušiti sam od sebe. Mi živimo u surovom kapitalizmu. Samo efikasni i produktivni opstaju. Kad ostanemo bez elektroprivrede, možemo se j... Bosna ima BDP niži od prometa jedne multinacionalne kompanije u jednom kvartalu. Bosna ima, da budemo optimistični, u vrh glave 100,000 ekonomski produktivnih stanovnika. I to je broj koji izvali optimista koji voli svoju domovinu. Bosna ima nikakvo tržište - manje ljudi živi u Bosni nego u jednom prosječnom ozbiljnijem Zapadnom gradu. Bosna ima previše testosterona i premalo pameti. Bosna posudjuje pare da izdržava administrativni sektor. Bosna nema infrastrukturu za nesmetan protok robe. To je realno stanje na terenu. Bosna jeste pred nestankom - ekonomskim. Rat nije domaća industrija. Na njemu drugi zaradjuju, a mi ostavljamo i otkopavamo kosti.

Društvena je patologija to što se svi pretvaraju da su problemi neki imaginarni nacionalni opstanci pred onim drugim i trećim. To treba hitno rješavati. Rat se završio prije 20 godina. D.v.a.d.e.s.e.t. Bosnu neće uništiti rat, ali će je uništiti ova politika. U najbukvalnijem smislu. Što se narod prije ekonomski opismeni i počne glasati samo i isključivo na osnovu ekonomskih programa, to bolje. Najlakše je drugima začepiti usta velikim dramatičim govorima o ugrozbi i nestanku. Na to niko ne smije odgovoriti, to su univerzalni džokeri svih bosanskih nojeva čije su glave duboko u pijesku ... U Bosni većina ne želi i ne zna da se uhvati u koštac sa današnjim realnim problemima. To je preteško.

piupiu,na zalost,znanje o ekonomiji,kao i praksa nikad u potpunosti nisu nauceni,jos od perioda drugo svjetskog rata; narod je naucio na jedan autoritet, i ne zeli previse da se zamara kako i zasto,vec traze novog vodju koji ce sve uraditi za njih. Nikad nije razvijen osjecaj razvijanja jednog drustva baziranog na zajednickim,ljudskim, potrebama za zdrave potrebe drustva. Drzava je u sah-mat poziciji: ili zadrzati entiete ili se jednsotavno ,napokon,razjediniti,i cao.Ovako,agonija se nastavlja.Ne postoje konkretni ciljevi nijedne grupe za rijesenje sukoba.
Last edited by Connaisseur Karlin on 27/05/2016 21:44, edited 1 time in total.
spreca

#950 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by spreca »

Bodkin wrote:
Pa reci da se tada nije ni srbima odnosno cetnicima sudilo za zvjerstva tada nad muslimanima koji su stradali u ogromnom broju......Tito nije htio da bude masovnih sudjenja zbog mogucih tenzija
Post Reply