"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
zagortenej

#76 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zagortenej »

pa šta ako je rekao? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#77 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

calculator wrote:
Romeo 80 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/reis-kav ... /160524115

Ponukan ovakvom Kavazovićevom izjavom razmišljam dokle ćemo kao ovce padati na nacionalističku predizbornu retoriku?
Svako normalan zna šta se desilo u Srebrenici za vrijeme rata, ali kakva je logika da jedno istaknuto vjersko lice se bavi pitanjem izbora, glasanja i pri tom se koristi takvim rječnikom, koji je sve samo ne civilizovan, dostojanstven, ljudski.

Dokle će više vjerske vođe biti produžena ruka politike i hoće li ikada prestati raspirivati mržnju na ovim prostorima?! :-?
Ko mu šta može.... BiH je samo deklarativno sekularno uređena država, pravnim normama nije. Zakonom o slobodi vjere, štaviše, vjerske organizacije u BiH zaštićenije su od "čovječije ribice", niti postoji ikakva odgovornost vjerskih vođa njihovim miješanjem u politička odlučivanja. O moralu kod vjerskih starješina ne treba trošiti vrijeme, na dnu je od '90-tih..

Valjda je svima jasno da su vjerske organizacije preduboko involvirane u BiH politiku, i da su u uzajamnoj vezi i isprepletanim interesima s političkim organizacijama: IZ sa SDA, SPC sa SDS i SNSD i KC sa HDZ-ovima. Valjda je svima jasno koliko je režim bivše nam države bio u pravu kad je vjerskim organizacijama strogo ograničio prava na miješanje u politiku.
Baš sam o ovom govorio sa nekim ljudima koji rade u VSTV. Kažu mi smo sekularna država, reko možda samo na papiru pa onda nabrojim primjere da nismo. Definitivno vjerskim organizacijama zabraniti miješanje u politiku ali kako postići to kada je sistem tako napravljen da je su vjerske zajednice dio političkog folklora i svakodnevnice. Po meni ovaj sistem treba srušiti kao onaj prošli, tek tada bi bilo moguće srušiti i vjerske institucije i odvojiti ih od države.
Danguba

#78 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Danguba »

oldtajmer wrote:podrska za reisa,covjek samo kaze ono sto 99,99 % muslimana misli,ali ne smije na glas da kaze
pa cuje li iko od vas kako nas dodik,kao predsjednik sumske,pljuje na svakom koraku i prica ono sto ni pas sa maslom ne bi mogao pojesti,ali kad neki musliman kaze nesto protiv srba odma ide kuka i motika
vrhunsko licemjerje na djelu
Sta da kazem. Covjek iz nekih njemu razloga izvalio pogresno ime za jedan narod ili je mislio na jedan dio naroda(da djikani nikada vise ne vladaju srebrenicom). Kako god bilo, svi se bune sto je sasvim ok.
Sa druge strane imamo stalno osporavanje imena jezika koje koristi jedan narod i pokusava mu se na silu nametnuti naziv jezika koji taj narod ne zeli...i zamislite, sve je to kao normalno.

Najdrazi pozdrav je onaj kada pozdravljas covjeka sa pozdravom koji on najvise voli.
m_l

#79 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by m_l »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Baš sam o ovom govorio sa nekim ljudima koji rade u VSTV. Kažu mi smo sekularna država, reko možda samo na papiru pa onda nabrojim primjere da nismo. Definitivno vjerskim organizacijama zabraniti miješanje u politiku ali kako postići to kada je sistem tako napravljen da je su vjerske zajednice dio političkog folklora i svakodnevnice. Po meni ovaj sistem treba srušiti kao onaj prošli, tek tada bi bilo moguće srušiti i vjerske institucije i odvojiti ih od države.
Heellooouuu, nije dosao u parlament pa vazio. Kakvo mijesanje?!
kamen spoticanja wrote:Dakle konacno je preuzeo svoju rolu
Vakat je bio :thumbup:
Sasvim legitimno. :wink: :bih:
tututuuuu

#80 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by tututuuuu »

Jako glupo od Kavazovica, i to iz vise razloga.

Kao prvo ovim na ruku ide upravo tim "Vlasima", kako unutar samo RS u skupljanju politickih bodova, tako i prema vani.
2. Ovo je cisti govor mrznje, 1/1, pred kamerom. Ne samo sto nije u skladu s njegovom funkcijom, vec sto bi za ovo mogao biti i sudski gonjen.
5korpus

#81 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by 5korpus »

Crna jedra jesi li dobar jarane?
Izgledas kao da si nervozan :D
nKrkan

#82 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by nKrkan »

Samo se se zayebo sto nije rekao cetnicima umjesto vlasima., ostalo je ok
Juliuscezar

#83 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Juliuscezar »

Ne da je vlah, nego je i cetnik koji otvoreno i javno negira genocid u Srebrenici.
Fudo387

#84 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Fudo387 »

Danguba wrote:Sta da kazem. Covjek iz nekih njemu razloga izvalio pogresno ime za jedan narod ili je mislio na jedan dio naroda
Klasicni primjer dobro organizovane predizborne kampamje, pazi se na svaki detalj.
Recimo, da je izjavio nesto u fazonu, "da jedan od tri konstitutivna naroda ne vlada...", svi bi ga blijedo gledali i jedva cekali da kuci odu.
Al' kad je spomen'o Vlaha u istoj recenici sa Srebrenicom, istog momenta se silje olovke, sipa gorivo, i pravac izbori.
Jbg, to je tako, vidi kako Trump pravi dar mar...americki fazon. :D , a svi hocemo da budemo k'o Amerika, pa eto...
Howitzer

#85 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Howitzer »

Svaka čast reisu na otvorenosti, bez dlake na jeziku... uostalom zar je "vlah" ikakva uvreda nije ih nazvao đikanima, što ste kutnjaci namah...
Danguba

#86 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Danguba »

Zaboravio sam napisati da se u tom kraju odakle je Kavazovic(a to je i moj kraj) za Srbe koristi taj naziv. Pored Vlaha postoje i Karavlasi pa se jedan zaseok tako i zove.
U Bihacu recimo sva starija generacija ce za Hrvate reci Madzari.
...kao sto i vecina Srba za Bosnjake ce reci Turci.

Je li ispravno? Nije.

Jedna osoba na tako visokom polozaju ne treba i ne smije da koristi takve izraze.
MOSALJOZE

#87 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by MOSALJOZE »

Jako u kost,i bez ustručavanja u svojoj zemlji protiv onih koji su klali,silovali,zarobljavali(da napomenem i reis je bio logoraš)i činili sve da nestane jedan narod.
Kad vec Bakir nema muda,da kaži šta misli,neko to mora.
Officer Crabtree

#88 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Officer Crabtree »

Fudo387 wrote:
Ripicipi wrote:
Officer Crabtree wrote:Ako postoji institut ostavke u IZ, ovim je to opravano.
:thumbup:
Inicijativu za njegovu ostavku najlakse vam je pokreniti kroz dzemat kojem pripadate. :D

ostavka se podnosi kao lični čin al hajd i ja budala što naleti na ove teme... :run:
zagortenej

#89 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zagortenej »

Ovo je samo nastavak politike dosta smo se mi njima prilagodjavali, nek se sad oni nama prilagodjavaju.
House

#90 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by House »

fana karadžića i mladića nazvao vlahom! jao skandala jbt :shock: :lol: :lol:

ali zipa kako retardirani novinari okrenuše da je srbe nazvao vlasima! :-)

novinare treba strijeljati (čast izuzecima).podrška reisu kavazoviću
Last edited by House on 24/05/2016 23:30, edited 1 time in total.
bvcx

#91 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by bvcx »

Ajde što vlahadija oće da vlada Srebrenicom, već što su okupirali Vlašić planinu i tamo sad prave neke smrdljive sirove.
ABH017

#92 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

dr socrates wrote:Ova izjava samo je samo pokazatelj očajanja i frustracije bošnjačkog vjerskog i političkog vođstva koje više ne zna ni kuda udara ni koga udara.
Ovaj lik misli da je uvrijedio Srbe nazivajući ih Vlasima a ne zna da su taj naziv koristili Sloveni za starosjedilačko stanovništvo današnjeg Balkana,drugim riječima današnji pravoslavci u BiH dobijaju priznanje da su ilirsko-keltskog porijekla i da su najduže na ovim prostorima.

Termin Vlah možda nekom zvuči pežorativno ali vjerujte da se nimalo ne bih naljutio da me neko tako naziva a tako razmišlja većina Srba u BiH.
Pravoslavci su se prvi nacionalno konstituisali u BiH i oni vrlo dobro znaju ko su i šta su i to im se ne treba reklamama i bilbordima objašnjavati,a na sam naziv Vlah gledaju kao na neki simpatičan nadimak iz prošlosti.

Evo ja ne bih imao recimo ništa protiv da se Republika Srpska nazove Republikom Vlaškom,čak mislim da bi tako mnogo lakše došli do nezavisnosti i samostalnosti.
Ovo samo može poslužiti kao opravdanje nekim političkim krugovima u Srpskoj da bh.muslimane počnu čašćavati nekim tradicionalnim imenima kao što su Balije,Turci i sl.
Pa dobro ne bih se ja baš složio sa tobom. Vlah je znamo pogrdan naziv ali eto ako tebi nije onda nije ni meni. A o Turcima možemo čuti svaki dan iz režimskih medija, do duše sada je u trendu naziv neoosmanlije. :mrgreen: A da vam ne trebaju bilbordi nešto se sjetih onog SDS-ovg ili SNSD-ovog "Srpska kuća do kuće". Nego kada ćete se vratiti vjeri pradjedovskoj, keltsko-slavenskoj?
:thumbup: za ovu vjeru pradjedovsku.

Još uvijek, diljem PC-ja, vise billboardi sa riječima pozivanja (naredbe) da se 09.01. mora i ove godine proslaviti kao dan istog entiteta. Još malo pa će uštedjeti za iduću godinu. :D
Čuj sad će imati opravdanje da nas nazivaju balijama i poturicama. A do sad su nas uredno zvali Bošnjacima, a djeci upisivali bosanski jezik, kao materinji. :lol:
Edin H.

#93 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Edin H. »

It_is_a_Leclerc wrote: Tako je.

Čovjek koji se ahmediju u ratu zamijenio uniformom i činom kapetana u Armiji nema kome dokazivati svoj patriotizam, pogotovo u Švicarskoj.

Ovo je jako štetno, prvo za njega, pa onda za sve Bošnjake u e. RS čiji se svaki pokušaj političkog organizovanja ionako doživljava kao atak na sve srpsko, a poslije ovakvih ispada će biti još i gore. A skoro niko od ovih ljudi se neće registrovati. Ovakve kampanje treba organizovati u Vogošći, Tuzli, Živinicama, Goraždu i sl. gradovima gdje žive izbjegli Srebreničani, ali to nije u interesu reisove omiljene SDA jer im onda ode biračko tijelo.
Da, a kao sto mi rece jedan, registrovao bi se ja u Srebrenici, ali bolje je penzija u Federaciji - Ilijas :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#94 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by _BataZiv_0809 »

Covjek je samo naglas rekao ono sto mnogi misle. A ovakav diskurs prolazi kod publike kojoj je namjenjen.

Jbga realno ovakav narodski govor najbolje prolazi kod mase i sigurno ce poluciti veci rezultat nego da je birao rijeci.

Opet cinjenica da se svesteno lice mijesa u politiku vrlo transparentno je dobar indikator drustva u kojem zivimo.
House

#95 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by House »

Premda su Vlasi većinom bili pravoslavci Srpska pravoslavna crkva im je slala popove, koji su ih sredinom 19. stoljeća ostvarivanjem velikosrpskog programa srbizirali.To je razlog zašto baš u zapadnoj Bosni i u Hrvatskoj uzduž cijele granice ima takozvanih Srba, koji su u biti Vlasi. Slične privilegije su Habsburgovci dodijelili i u južnoj Ugarskoj srpskim izbjeglicama na štetu mađarskog plemstva.

reis u jednoj rečenici otkrije porijeklo bosanskih srba :lol: :lol:
Last edited by House on 24/05/2016 23:37, edited 2 times in total.
zrakomlat

#96 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zrakomlat »

ABH017 wrote:
dr socrates wrote:Ova izjava samo je samo pokazatelj očajanja i frustracije bošnjačkog vjerskog i političkog vođstva koje više ne zna ni kuda udara ni koga udara.
Ovaj lik misli da je uvrijedio Srbe nazivajući ih Vlasima a ne zna da su taj naziv koristili Sloveni za starosjedilačko stanovništvo današnjeg Balkana,drugim riječima današnji pravoslavci u BiH dobijaju priznanje da su ilirsko-keltskog porijekla i da su najduže na ovim prostorima.

Termin Vlah možda nekom zvuči pežorativno ali vjerujte da se nimalo ne bih naljutio da me neko tako naziva a tako razmišlja većina Srba u BiH.
Pravoslavci su se prvi nacionalno konstituisali u BiH i oni vrlo dobro znaju ko su i šta su i to im se ne treba reklamama i bilbordima objašnjavati,a na sam naziv Vlah gledaju kao na neki simpatičan nadimak iz prošlosti.

Evo ja ne bih imao recimo ništa protiv da se Republika Srpska nazove Republikom Vlaškom,čak mislim da bi tako mnogo lakše došli do nezavisnosti i samostalnosti.
Ovo samo može poslužiti kao opravdanje nekim političkim krugovima u Srpskoj da bh.muslimane počnu čašćavati nekim tradicionalnim imenima kao što su Balije,Turci i sl.
Pa dobro ne bih se ja baš složio sa tobom. Vlah je znamo pogrdan naziv ali eto ako tebi nije onda nije ni meni. A o Turcima možemo čuti svaki dan iz režimskih medija, do duše sada je u trendu naziv neoosmanlije. :mrgreen: A da vam ne trebaju bilbordi nešto se sjetih onog SDS-ovg ili SNSD-ovog "Srpska kuća do kuće". Nego kada ćete se vratiti vjeri pradjedovskoj, keltsko-slavenskoj?
:thumbup: za ovu vjeru pradjedovsku.

Još uvijek, diljem PC-ja, vise billboardi sa riječima pozivanja (naredbe) da se 09.01. mora i ove godine proslaviti kao dan istog entiteta. Još malo pa će uštedjeti za iduću godinu. :D
Čuj sad će imati opravdanje da nas nazivaju balijama i poturicama. A do sad su nas uredno zvali Bošnjacima, a djeci upisivali bosanski jezik, kao materinji. :lol:
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#97 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Connaisseur Karlin »

m_l wrote:Istina, malo se nespretno izrazio. Jer, ovo je ta osoba koja zeli da bude nacelnik Srebrenice.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... io-genocid

I reis je potpuno u pravu sto javno poziva Bosnjake muslimane da ne dozvole da takva osoba vlada njihovim zivotima i mezarima ostataka njihovih najmilijih. Sasvim legitimno.
Ranije sma pisala,Srebrnica se uvijek spominje u politickim krugovima,a nikad nije neko pisao o drugim gradovima koji su dozvijeli tragicnu sudbinu Srebrenice ,jer postoje mnoge lokacije genocida nad muslimanima u RS ,a koje su takodjer pod kontrolom vecine srpskih nacelnika opstina! Zasto se nikad ne spominju doticne lokacije? O Tomasici se nikad ne pise!
ABH017

#98 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

Danguba wrote:
oldtajmer wrote:podrska za reisa,covjek samo kaze ono sto 99,99 % muslimana misli,ali ne smije na glas da kaze
pa cuje li iko od vas kako nas dodik,kao predsjednik sumske,pljuje na svakom koraku i prica ono sto ni pas sa maslom ne bi mogao pojesti,ali kad neki musliman kaze nesto protiv srba odma ide kuka i motika
vrhunsko licemjerje na djelu
Sta da kazem. Covjek iz nekih njemu razloga izvalio pogresno ime za jedan narod ili je mislio na jedan dio naroda(da djikani nikada vise ne vladaju srebrenicom). Kako god bilo, svi se bune sto je sasvim ok.
Sa druge strane imamo stalno osporavanje imena jezika koje koristi jedan narod i pokusava mu se na silu nametnuti naziv jezika koji taj narod ne zeli...i zamislite, sve je to kao normalno.

Najdrazi pozdrav je onaj kada pozdravljas covjeka sa pozdravom koji on najvise voli.
A možda je mislio na samo jednog čovjeka, svesrskog kandidata za načelnika općine, koji (gle čuda) veliča ratne zločince i osporava genocid u Srebrenici.
House

#99 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by House »

mislio je na jednog čovjeka, srpskog kandidata za načelnika srebrenice.ali novinari :-) :-)
ABH017

#100 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
m_l wrote:Istina, malo se nespretno izrazio. Jer, ovo je ta osoba koja zeli da bude nacelnik Srebrenice.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... io-genocid

I reis je potpuno u pravu sto javno poziva Bosnjake muslimane da ne dozvole da takva osoba vlada njihovim zivotima i mezarima ostataka njihovih najmilijih. Sasvim legitimno.
Ranije sma pisala,Srebrnica se uvijek spominje u politickim krugovima,a nikad nije neko pisao o drugim gradovima koji su dozvijeli tragicnu sudbinu Srebrenice ,jer postoje mnoge lokacije genocida nad muslimanima u RS ,a koje su takodjer pod kontrolom vecine srpskih nacelnika opstina! Zasto se nikad ne spominju doticne lokacije? O Tomasici se nikad ne pise!
Ko kaže da se ne piše? Gdje ti živiš? Nisi u Bosni?
Pa što lupaš ono što ne znaš?
Post Reply