Za mene bi bilo licemjerno da izvadim CIPS za neku općinu i glasam za određenog kandidata za načelnika,a da nemam namjeru da tu živim,, niti bilo šta drugo da ostvarim.spreca wrote:Znaci praviti genocide,protjerati je pozeljno.......onda imas zagarantovanu pobjedu svojihBetter Man wrote:Protiv sam toga da o načelniku Srebrenice i ne samo Srebrenice, već svake općine u BIH, odlučuju ljudi koji tu ne žive, niti će živjeti. Izvadio si CIPS u Srebrenici ili nekoj drugoj općini kako bi mogao glasati za načelnika iste, uredu, ali naredne 4 godine koliko je mandat tog načelnika moraš živjeti u Srebrenici ili toj nekoj drugoj općini. Ja bih zabranio svim građanima BiH da mogu izvaditi CIPS, tj. prijaviti mjesto prebivališta ono mjesto gdje nemaju stvarnu adresu i neće nikad živjeti, već to rade samo iz interesa. O načelniku Srebrenice treba da odlučuju samo oni koji tu žive stalno, odnosno koji će naredne 4 godine koliko je mandat načelnika živjeti tu, a ne da neko iz Federacije ili Srbije odlučuje ko će biti načelnik tako što će se pojaviti tu samo na dan glasanja i nikad više.
"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- Better Man
#1201 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- spreca
#1202 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Srebrenica je izuzetak.....i sa drugim opstinama je nemozemo porediti
-
Patriotska_Liga
#1203 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Moje mišljenje, s druge strane, je da je nacionalizam jednostavno iskorišten i da se i dalje koristi u svrhe bogaćenja užeg kruga ljudi koji drži poluge vlasti. Nacionalizam je toliko dobar da opija, a kad su ljudi opijeni onda je lako njima manipulisati. Nacionalizam je opojniji od najljepše žene.piupiu wrote:'Progresivni nacionalizam' je oksimoron, po mom mišljenju, iako se taj izraz koristi prvenstveno da se opiše ljevičarski nacionalizam, odnosno upravo onakav sistem iz kojeg smo mi izašli u rat. Kao što se da vidjeti iz našim životima priloženog istorijskog isječka (1990.-2016.), nacionalizmom se ipak ne gradi, već razgradjuje. Ta je ideja bila progresivna u 18. stoljeću, a u 21.om je poptpuno u suprotnosti sa kretanjima u globalizovanoj ekonomiji i društvu. Usput, nacionalizam je samo jednu stepenicu niže od fašizma, tu je na čekanju, i čim se okolnosti poklope ... on razvije krila i poleti ... sve smo to naučili od 90-e pa do danas - na svojoj koži.Patriotska_Liga wrote: Dakle toliko o tome koliko progresivna nacionalistička ideja ...
S druge strane kad se nacionalizam kanališe u progresivnu nacionalstičku ideju onda je to prava stvar, kao kad muškarac koji zna šta hoće ukroti najljepšu ženu. Mi moramo postati taj muškarac umjesto da se odreknemo najljepše žene samo zato što smo nesposobni da je zadržimo. Moramo pokazati da smo bolji od toga.
- piupiu
#1204 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Razumijem šta govoriš i slažem se s tom tvojom idejom - da to (patriotizam) može biti mobilizirajuća ideja gdje se emocije mogu usmjeravati u energiju za razvoj. Osnova dobrog 'leadershipa' - udri na emociju da postigneš cilj. Samo ne znam koliko danas istinskih vizionara-lidera i lidera-čovjekoljubaca živi u našem malom sokaku. Nacionalista ne može biti i čovjekoljubac kad se njegova pozitivna ideja o sebi zasniva na negativnoj ideji o drugome. Zato kažem da je to nekad davno bila progresivna ideja - tada je ona bila ideja koja je imala i klasnu dimenziju i modernizatorsku ulogu ... od tog starog nacionalizma koji je vodio u 'ukrupnjavanje' i razvoj gradjanskog društva ...Patriotska_Liga wrote:Moje mišljenje, s druge strane, je da je nacionalizam jednostavno iskorišten i da se i dalje koristi u svrhe bogaćenja užeg kruga ljudi koji drži poluge vlasti. Nacionalizam je toliko dobar da opija, a kad su ljudi opijeni onda je lako njima manipulisati. Nacionalizam je opojniji od najljepše žene.piupiu wrote:'Progresivni nacionalizam' je oksimoron, po mom mišljenju, iako se taj izraz koristi prvenstveno da se opiše ljevičarski nacionalizam, odnosno upravo onakav sistem iz kojeg smo mi izašli u rat. Kao što se da vidjeti iz našim životima priloženog istorijskog isječka (1990.-2016.), nacionalizmom se ipak ne gradi, već razgradjuje. Ta je ideja bila progresivna u 18. stoljeću, a u 21.om je poptpuno u suprotnosti sa kretanjima u globalizovanoj ekonomiji i društvu. Usput, nacionalizam je samo jednu stepenicu niže od fašizma, tu je na čekanju, i čim se okolnosti poklope ... on razvije krila i poleti ... sve smo to naučili od 90-e pa do danas - na svojoj koži.Patriotska_Liga wrote: Dakle toliko o tome koliko progresivna nacionalistička ideja ...
S druge strane kad se nacionalizam kanališe u progresivnu nacionalstičku ideju onda je to prava stvar, kao kad muškarac koji zna šta hoće ukroti najljepšu ženu. Mi moramo postati taj muškarac umjesto da se odreknemo najljepše žene samo zato što smo nesposobni da je zadržimo. Moramo pokazati da smo bolji od toga.
Kod nas, pak, ta je modernizacija prekratko trajala, nije dovršila tu modernizacijsku putanju ... i kad je trebala da krene prema gradjanskom, otišla je nazad u plemenski fašizam i ekonomski neofeudalizam ... Ljudi se danas bave drugim kolektivnim progresivnim idejama - pravednijom raspodjelom u društvu, opstankom planete Zemlje, povezivanjem, usvajanjem pozitivnih i zanimljivih elemenata iz drugih kultura ... iz toga se radjaju ljepše i veće stvari. I sad - evo - gledamo kako Evropa sama sebi skače u usta i kako je taj nacionalizam vraća na neke stare i neželjene puteve ... Znaćemo za 20-ak godina dokle smo i s jednim i s drugim.
- General War
#1205 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Patriotska_Liga wrote:Moje mišljenje, s druge strane, je da je nacionalizam jednostavno iskorišten i da se i dalje koristi u svrhe bogaćenja užeg kruga ljudi koji drži poluge vlasti. Nacionalizam je toliko dobar da opija, a kad su ljudi opijeni onda je lako njima manipulisati. Nacionalizam je opojniji od najljepše žene.piupiu wrote:'Progresivni nacionalizam' je oksimoron, po mom mišljenju, iako se taj izraz koristi prvenstveno da se opiše ljevičarski nacionalizam, odnosno upravo onakav sistem iz kojeg smo mi izašli u rat. Kao što se da vidjeti iz našim životima priloženog istorijskog isječka (1990.-2016.), nacionalizmom se ipak ne gradi, već razgradjuje. Ta je ideja bila progresivna u 18. stoljeću, a u 21.om je poptpuno u suprotnosti sa kretanjima u globalizovanoj ekonomiji i društvu. Usput, nacionalizam je samo jednu stepenicu niže od fašizma, tu je na čekanju, i čim se okolnosti poklope ... on razvije krila i poleti ... sve smo to naučili od 90-e pa do danas - na svojoj koži.Patriotska_Liga wrote: Dakle toliko o tome koliko progresivna nacionalistička ideja ...
Nacionalizam i progresivnost-nidje veze.
neko je rekao:
Patriotizam je kada ti ljubav prema vlastitom narodu bude na prvom mjestu; nacionalizam je kada ti mržnja prema drugim narodima bude na prvom mjestu
- General War
#1206 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kako ga mozes shvatati? I istorija i sve drugo te uci sasvim drugome...nacionalizam budi drugi nacionalizam...i medjusobno se ponistavaju obicno ratom.piupiu wrote:
Razumijem šta govoriš i slažem se s tom tvojom idejom - da to zapravo može biti mobilizirajuća ideja gdje se emocije mogu usmjeravati u energiju za razvoj. Osnova dobrog 'leadershipa' - udri na emociju da postigneš cilj. Samo ne znam koliko danas istinskih vizionara-lidera i lidera-čovjekoljubaca živi u našem malom sokaku. Nacionalista ne može biti i čovjekoljubac kad se njegova pozitivna ideja o sebi zasniva na negativnoj ideji o drugome. Zato kažem da je to nekad davno bila progresivna ideja - tada je ona bila ideja koja je imala i klasnu dimenziju i modernizatorsku ulogu ... od tog starog nacionalizma koji je vodio u 'ukrupnjavanje' i razvoj gradjanskog društva ...
Kod nas, pak, ta je modernizacija prekratko trajala, nije dovršila tu modernizacijsku putanju ... i kad je trebala da krene prema gradjanskom, otišla je nazad u plemenski fašizam i ekonomski neofeudalizam ... Ljudi se danas bave drugim kolektivnim progresivnim idejama - pravednijom raspodjelom u društvu, opstankom planete Zemlje, povezivanjem, usvajanjem pozitivnih i zanimljivih elemenata iz drugih kultura ... iz toga se radjaju ljepše i veće stvari. I sad - evo - gledamo kako Evropa sama sebi skače u usta i kako je taj nacionalizam vraća na neke stare i neželjene puteve ... Znaćemo za 20-ak godina dokle smo i s jednim i s drugim.
- piupiu
#1207 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Mislim da on sve vrijeme cilja na patriotizam, a ne na nacionalizam. Možda sam u krivu, a možda i u pravu.General War wrote:Kako ga mozes shvatati? I istorija i sve drugo te uci sasvim drugome...nacionalizam budi drugi nacionalizam...i medjusobno se ponistavaju obicno ratom.piupiu wrote:
Razumijem šta govoriš i slažem se s tom tvojom idejom - da to zapravo može biti mobilizirajuća ideja gdje se emocije mogu usmjeravati u energiju za razvoj. Osnova dobrog 'leadershipa' - udri na emociju da postigneš cilj. Samo ne znam koliko danas istinskih vizionara-lidera i lidera-čovjekoljubaca živi u našem malom sokaku. Nacionalista ne može biti i čovjekoljubac kad se njegova pozitivna ideja o sebi zasniva na negativnoj ideji o drugome. Zato kažem da je to nekad davno bila progresivna ideja - tada je ona bila ideja koja je imala i klasnu dimenziju i modernizatorsku ulogu ... od tog starog nacionalizma koji je vodio u 'ukrupnjavanje' i razvoj gradjanskog društva ...
-
Patriotska_Liga
#1208 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Opet ovaj smara 
- General War
#1209 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Po njegovim upisima na ovoj i drugim temama...izgleda i stepenicu nize od nacionalizma.piupiu wrote:Mislim da on sve vrijeme cilja na patriotizam, a ne na nacionalizam. Možda sam u krivu, a možda i u pravu.General War wrote:Kako ga mozes shvatati? I istorija i sve drugo te uci sasvim drugome...nacionalizam budi drugi nacionalizam...i medjusobno se ponistavaju obicno ratom.piupiu wrote:
- piupiu
#1210 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.General War wrote:Po njegovim upisima na ovoj i drugim temama...izgleda i stepenicu nize od nacionalizma.piupiu wrote:Mislim da on sve vrijeme cilja na patriotizam, a ne na nacionalizam. Možda sam u krivu, a možda i u pravu.General War wrote:Kako ga mozes shvatati? I istorija i sve drugo te uci sasvim drugome...nacionalizam budi drugi nacionalizam...i medjusobno se ponistavaju obicno ratom.
I da se vratimo temi i vijestima iz Japana ... da citiram ludo duhovitog Srdjana Puhala:
"Šućur Allahu pa Vlasi igraju za Zmajeve!"
- General War
#1211 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Inteligentan covjek prvo nece sebe uhvatiti u klopku nacionalizma...moze drugom prodati M pod B. Mi nismo izmislili nacionalizam, u BiH je to jos samo jos vise opasno zato sto nikoga nema u apsolutnoj vecini da bi mozda ali mozda napravio neki rezultat...njemacka je primjer toga, za deset godina iz bijede prerasli u silu a za jos pet vratili se u kameno doba.piupiu wrote: Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.
I da se vratimo temi i vijestima iz Japana ... da citiram ludo duhovitog Srdjana Puhala:
"Šućur Allahu pa Vlasi igraju za Zmajeve!"![]()
- piupiu
#1212 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa, i slažem se, a i ne ... puno se inteligentnih ljudi uhvatilo u klopku nacionalizma. Jako puno. U Bosni to danas uopšte nije teško ... i moglo bi se o svemu tome još puno dublje i puno šire ... suštinski, ne treba brkati ideologiju i efikasnost sistema, ima svakojakih neefikasnih sistema sa efikasnim ideologijama ... etnički princip uredjenja države je neefikasan, ali je zato ideologija nacionalizma izuzetno učinkovita u njegovom održavanju ... a s njom smo se već vratili 200-300 godina unazad, a biće još ... 'ta će Njemačka.General War wrote:Inteligentan covjek prvo nece sebe uhvatiti u klopku nacionalizma...moze drugom prodati M pod B. Mi nismo izmislili nacionalizam, u BiH je to jos samo jos vise opasno zato sto nikoga nema u apsolutnoj vecini da bi mozda ali mozda napravio neki rezultat...njemacka je primjer toga, za deset godina iz bijede prerasli u silu a za jos pet vratili se u kameno doba.piupiu wrote: Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.
- General War
#1213 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Zakoni su ti koji kontrolisu efikasnost sistema a posebno njiihovo provodjenje...mi imamo super zakone ali niko ne haje za njih...da je Kavazovic postrojio SDA elitu i ine i odrzao im ders bi bilo sasvim "ucinkovitije" nego handrit narod po bijelom svijetu da glasaju za "nase" a sustinski se nista nece promjeniti.piupiu wrote:
Pa, i slažem se, a i ne ... puno se inteligentnih ljudi uhvatilo u klopku nacionalizma. Jako puno. U Bosni to danas uopšte nije teško ... i moglo bi se o svemu tome još puno dublje i puno šire ... suštinski, ne treba brkati ideologiju i efikasnost sistema, ima svakojakih neefikasnih sistema sa efikasnim ideologijama ... etnički princip uredjenja države je neefikasan, ali je zato ideologija nacionalizma izuzetno učinkovita u njegovom održavanju ... a s njom smo se već vratili 200-300 godina unazad, a biće još ... 'ta će Njemačka.![]()
- Danguba
#1214 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Mozda je Srdjana ovdje malo prenijelo.piupiu wrote: Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.
Nikada ''vlasi'' nece i ne mogu igrati za BH repku...ili je htio reci ''svi Srbi su Vlasi''.
- General War
#1215 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Nikad vlasi nesmiju postic GOL za repku...Ef.Kavazovic na aparatimaDanguba wrote:Mozda je Srdjana ovdje malo prenijelo.piupiu wrote: Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.
Nikada ''vlasi'' nece i ne mogu igrati za BH repku...ili je htio reci ''svi Srbi su Vlasi''.
- Danguba
-
Nadzorna_ploca
#1217 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Još živi tema.. 
- undefined007
#1218 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
http://saff.ba/vlasenica-policajac-igor ... 1cf8fmLTIW
Ovo nema možda veze direktno sa ovom temom, ali ovo ako je istina onda su Bošnjački političari najveće kukavice na svijetu i naravno ako je istina treba otvoriti temu.
Ovo nema možda veze direktno sa ovom temom, ali ovo ako je istina onda su Bošnjački političari najveće kukavice na svijetu i naravno ako je istina treba otvoriti temu.
- skupljac_zeljeza
- piupiu
#1220 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa, nije ga prenijelo, humor je najbolji način da se razbije tenzija u nekoj komplikovanoj situaciji.Danguba wrote:Mozda je Srdjana ovdje malo prenijelo.piupiu wrote: Hm. Ako neko ima dovoljno sluha i inteligencije da shvati emotivni i (raz)gradilački potencijal kolektivne ideje, onda mora imati i dovoljno sluha i inteligencije da shvati da je nacionalizam u Bosni kukavičje jaje ... nadam se.
- skupljac_zeljeza
#1221 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To se bolan diglo i ubrazilo i malo mu džamija nego bi i na parkingu klanj'o. E, neće moći više tako. Neka oni u Moskvi to rade, ali ne može kod nas više.Bart_ wrote: Problem, dakle, nije u rijecniku. Problem je sto bilo koji vjerski zvanicnik bilo koje religije ima ovoliki autoritet i medijsku paznju. To sve govori i o zemlji i o ljudima u toj zemlji.
Vrli ministar Mektić je poručio: "Čuo sam da će klanjati na parkingu, ne može, to nije mjesto za to, to ne može, nije njihov parking već je to javna površina za saobraćaj morotnih vozila i nema na parkingu. Uostalom, napisano je gdje se prema vjerskim propisima to može raditi, na parkingu ne može".
![]()
-
statixx
#1222 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kod nas ima dovoljno dzamija da se ne klanja po ulici. Ako nekima ne dozvoljavaju da klanjaju u dzamijama neka problem rijese sa Kavazovicem.
- spreca
#1223 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
u Moskvi kod glavne dzamije se skupi preko 80.000 ljudi a u dzmiji moze klanjati mozda 5-6hiljada i to posle obnovljenja prosle godine .Moskva ima samo par dzamija.....cesto iznajmljuju i sportske dvorane.....a u Moskvi neracunajucu meneskupljac_zeljeza wrote:To se bolan diglo i ubrazilo i malo mu džamija nego bi i na parkingu klanj'o. E, neće moći više tako. Neka oni u Moskvi to rade, ali ne može kod nas više.Bart_ wrote: Problem, dakle, nije u rijecniku. Problem je sto bilo koji vjerski zvanicnik bilo koje religije ima ovoliki autoritet i medijsku paznju. To sve govori i o zemlji i o ljudima u toj zemlji.
Vrli ministar Mektić je poručio: "Čuo sam da će klanjati na parkingu, ne može, to nije mjesto za to, to ne može, nije njihov parking već je to javna površina za saobraćaj morotnih vozila i nema na parkingu. Uostalom, napisano je gdje se prema vjerskim propisima to može raditi, na parkingu ne može".
![]()
-
Hafis
#1224 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jednom riječju, grad koji ima svijetlu perspektivu.
- spreca
#1225 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
zavidi...sta drugo ti ostane