On je duhovni pastir grupice muslimana okupljenih oko Jusufspahića i njegovih trabanata, dok je za sve ostale Bošnjake duhovni pastir Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović. Mešihat IZ u Srbiji priznaje Kavazovića kao vjerskog lidera, a ova odmetnuta, fantomska Jusufspahićeva i Zilkićeva privatna IZ za Bošnjake muslimane ne predstavlja ništa. Ti o tome naravno nemaš pojma, a najbolje bi bilo da pitaš Bošnjake u Srbiji ko je njihov duhovni pastir, pa će ti možda biti malo jasnije. Tvoje perfidno promovisanje ove paralelne paraorganizacije nije uspjelo.PM72 wrote: Zanimaju te isključivo Bošnjaci a ne zanima te taj novi reis? Pa kome je on duhovni pastir,međedima ili mađarima? Reis IVZBiH nije vjerski poglavar Bošnjaka u Srbiji.Ne vidiš dalje iz svoje avlije...
"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
-
Patriotska_Liga
#1126 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
-
PM72
#1127 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Srećom,ti si naletio pa nam na brzinu pojasnio...hvala ti!Patriotska_Liga wrote:On je duhovni pastir grupice muslimana okupljenih oko Jusufspahića i njegovih trabanata, dok je za sve ostale Bošnjake duhovni pastir Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović. Mešihat IZ u Srbiji priznaje Kavazovića kao vjerskog lidera, a ova odmetnuta, fantomska Jusufspahićeva i Zilkićeva privatna IZ za Bošnjake muslimane ne predstavlja ništa. Ti o tome naravno nemaš pojma, a najbolje bi bilo da pitaš Bošnjake u Srbiji ko je njihov duhovni pastir, pa će ti možda biti malo jasnije. Tvoje perfidno promovisanje ove paralelne paraorganizacije nije uspjelo.PM72 wrote: Zanimaju te isključivo Bošnjaci a ne zanima te taj novi reis? Pa kome je on duhovni pastir,međedima ili mađarima? Reis IVZBiH nije vjerski poglavar Bošnjaka u Srbiji.Ne vidiš dalje iz svoje avlije...
- arzuhal
#1128 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Što se mene tiče Reis-ul-ulema IZ BiH nije poglavar samo Bošnjacima ili samo zato što je neko Bošnjak (čak su i Mađari islamske vjere, s obzirom da ih je ionako malo u Mađarskoj, tražili zvanično da ih se primi pod okrilje IZ BiH, odnosno da Reis IZ BiH bude i njihov vjerski poglavar, što je sasvim ok, sasvim normalno i poželjno), nego je on poglavar koji je, ma kakav da je (a nikad nećemo imati savršenog), ponajviše naš i odabran glasovima našeg naroda (među kojima ima i muslimana nebošnjaka, ali je Bošnjaka najviše...), a ne neko iz neke mračne ekipe na kojoj su filigranski radile službe bezbednosti Majke Srbije, neka fala...Pa otkad je Beograd, od Kraljevine SHS, želio da drži pod svojom palicom muslimane, pa prenesi mjesto poglavara u Beograd, pa Kralj postavlja, pa daj da se Menšura iz Careve dodjeljuje u Bajrakli, pa daj zavadi opet...Vječita ista politika uplitanja, ponižavanja i razdora...Nisu oni jedini, ali jesu jedini koji su s najdužim stažem i još ne odustaju od toga...I neće nikad...
-
Patriotska_Liga
#1129 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Baš tako.arzuhal wrote:Što se mene tiče Reis-ul-ulema IZ BiH nije poglavar samo Bošnjacima ili samo zato što je neko Bošnjak (čak su i Mađari islamske vjere, s obzirom da ih je ionako malo u Mađarskoj, tražili zvanično da ih se primi pod okrilje IZ BiH, odnosno da Reis IZ BiH bude i njihov vjerski poglavar, što je sasvim ok, sasvim normalno i poželjno), nego je on poglavar koji je, ma kakav da je (a nikad nećemo imati savršenog), ponajviše naš i odabran glasovima našeg naroda (među kojima ima i muslimana nebošnjaka, ali je Bošnjaka najviše...), a ne neko iz neke mračne ekipe na kojoj su filigranski radile službe bezbednosti Majke Srbije, neka fala...Pa otkad je Beograd, od Kraljevine SHS, želio da drži pod svojom palicom muslimane, pa prenesi mjesto poglavara u Beograd, pa Kralj postavlja, pa daj da se Menšura iz Careve dodjeljuje u Bajrakli, pa daj zavadi opet...Vječita ista politika uplitanja, ponižavanja i razdora...Nisu oni jedini, ali jesu jedini koji su s najdužim stažem i još ne odustaju od toga...I neće nikad...
-
PM72
#1130 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Je li i ovaj patriota glasao za novog Reisa? Kad kažeš - izabran glasovima "našeg" naroda.
- limeni
#1131 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
1. Genocid u Srebrenici je najveci zlocin u modernoj Evropi, sta znaci instumentalizirati?Jesi li ti za to da se zaboravi genocid u Srebrenici, teroriziranje grada Sarajeva sa preko 11.000 zrtava, da zaboravimo Prijedor, Focu, Visegrad, silovane zene, ubijena djeca i rastimani zivoti svih koji su morali napustit svoj dom u agresiji divljackih hordi Srpske nacionalnosti?! Jasenovac nema veze sa Bosnjacima, sami smo bili medju najvecim zrtvama 2.svj. rata.duh_sa_sjekirom wrote:Što čovjek svašta nadrobi i nakenjaPeppermintSA wrote:
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.![]()
Al' što neko reče, oduzelo bi previše vremena...
2. Srbi su u zadnjih 150 godina bili narod koji je sa svima u regionu vodio rat, Bosnjaci nisu ni skim nego su se morali braniti od ovih. Ko je ovdje sad rusilacki faktor?
3. "Dosao je dan osvete nad Turcima" R.M 11.07.1995
Kakve veze imaju Bosnjaci sa eventualnim zlocinima u Osmanskom carstvu nad srbima? O. Carstvo je bilo najtolerantnije u to doba u Evropi, primljeni Jevreji svjedoce tome. Bosnjaci su narod koji ne poznaje svoju istoriju bas budale smo koje vole kladaru, folk..da se ja pitam svako djete u osnovnoj bi znalo sve u detalje.
4. Ko nas bre zavadi? Pusti mi tu suplju imao sam hvala bogu dovoljno godina u ratu da sam izucavao sve izvore, srpske, bosnjacke, medjunarodne da bi znao da je bila agresija u cilju da "nestane jedan narod".
5. Age i kmetovi su imali poprilicno fin suzivot u to vrijeme nije to bilo tako crno. A cetnik meni jeste onaj ko vice da u Srebrenici nije bio genocid i ko podrzaje karadzica.
To be continued...
- limeni
#1132 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
6. S druge strane dolaze poruke kako ne postoji BIH, nema Bosanskog jezika a ti vidis gresku u tome sto Bosnjaci nakon svega sto im se dogodilo traze svoj identitet i konacno su ga nasli. Imamo pravo na svoj jezik, na svoju kulturu, svoju vjeru i svoj nacin zivota. Ako ti se ne svidja imas tamo u isis..a ne ta fasisticka tvorevina se zove rsduh_sa_sjekirom wrote:Što čovjek svašta nadrobi i nakenjaPeppermintSA wrote:
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.![]()
7. Bosnjaci nikada nisu trazili ikebane nego su ljudi kao sto su Jovan Divjak, Ivica Osim ili Bogic Bogicevic vidjeli da je ona strana pomahnitala dok su se Bosnjaci posteno borili ne samo za BIH nego za ljudska prava, za covjecanstvo. Vazda cemo biti ponosni na nasu borbu. To SANU=Bosnjaci okaci macku o rep.
8. Barem kod nas ima postovanje drugih, tamo imas krsnu slavu, dan danas kamenovanje Dzamija itd..
9. U 21. vijeku ima svako pravo izraziti svoje misljenje. Ako ti imas pravo pljunuti na moje vidjenje BIH (a imas) ocekuj da i ja mogu tebe pljunuti. Sloboda govora nije jednosmjerna ulica.
10. Mene teritorija ne zanima, eto svicarska je mala ali jako lijepa, uredjena, bogata i utjecajna zemlja. Zelim i BIH takvu radije nego da nas ima 100 miliona primitivnih i gladnih. Srbe ne boli tuki za kosovom nego su dobili po nosu od jaceg, Bosnjake ne boli tuki za Prijedor ima dosta ljudi koji se vracaju a i politika igra pametnu igru. Da bi Izetbegovic rekao "nas je Prijedor" prvi bi ga ti pljuno radi "huskanja".
- spreca
#1133 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
limeni wrote:1. Genocid u Srebrenici je najveci zlocin u modernoj Evropi, sta znaci instumentalizirati?Jesi li ti za to da se zaboravi genocid u Srebrenici, teroriziranje grada Sarajeva sa preko 11.000 zrtava, da zaboravimo Prijedor, Focu, Visegrad, silovane zene, ubijena djeca i rastimani zivoti svih koji su morali napustit svoj dom u agresiji divljackih hordi Srpske nacionalnosti?! Jasenovac nema veze sa Bosnjacima, sami smo bili medju najvecim zrtvama 2.svj. rata.duh_sa_sjekirom wrote:Što čovjek svašta nadrobi i nakenjaPeppermintSA wrote:
1) Kult žrtve
10) Međunarodna zavjera.
10) Geografija
2. Srbi su u zadnjih 150 godina bili narod koji je sa svima u regionu vodio rat, Bosnjaci nisu ni skim nego su se morali braniti od ovih. Ko je ovdje sad rusilacki faktor?
Kakve veze imaju Bosnjaci sa eventualnim zlocinima u Osmanskom carstvu nad srbima? O. Carstvo je bilo najtolerantnije u to doba u Evropi, primljeni Jevreji svjedoce tome. Bosnjaci su narod koji ne poznaje svoju istoriju bas budale smo koje vole kladaru, folk..da se ja pitam svako djete u osnovnoj bi znalo sve u detalje.
4. Ko nas bre zavadi? Pusti mi tu suplju imao sam hvala bogu dovoljno godina u ratu da sam izucavao sve izvore, srpske, bosnjacke, medjunarodne da bi znao da je bila agresija u cilju da "nestane jedan narod".
5. Age i kmetovi su imali poprilicno fin suzivot u to vrijeme nije to bilo tako crno. A cetnik meni jeste onaj ko vice da u Srebrenici nije bio genocid i ko podrzaje karadzica.
To be continued...
- relativno84
#1134 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
limeni wrote:1. Genocid u Srebrenici je najveci zlocin u modernoj Evropi, sta znaci instumentalizirati?Jesi li ti za to da se zaboravi genocid u Srebrenici, teroriziranje grada Sarajeva sa preko 11.000 zrtava, da zaboravimo Prijedor, Focu, Visegrad, silovane zene, ubijena djeca i rastimani zivoti svih koji su morali napustit svoj dom u agresiji divljackih hordi Srpske nacionalnosti?! Jasenovac nema veze sa Bosnjacima, sami smo bili medju najvecim zrtvama 2.svj. rata.
6. S druge strane dolaze poruke kako ne postoji BIH, nema Bosanskog jezika a ti vidis gresku u tome sto Bosnjaci nakon svega sto im se dogodilo traze svoj identitet i konacno su ga nasli. Imamo pravo na svoj jezik, na svoju kulturu, svoju vjeru i svoj nacin zivota. Ako ti se ne svidja imas tamo u isis..a ne ta fasisticka tvorevina se zove rs![]()
7. Bosnjaci nikada nisu trazili ikebane nego su ljudi kao sto su Jovan Divjak, Ivica Osim ili Bogic Bogicevic vidjeli da je ona strana pomahnitala dok su se Bosnjaci posteno borili ne samo za BIH nego za ljudska prava, za covjecanstvo. Vazda cemo biti ponosni na nasu borbu. To SANU=Bosnjaci okaci macku o rep.
8. Barem kod nas ima postovanje drugih, tamo imas krsnu slavu, dan danas kamenovanje Dzamija itd..
9. U 21. vijeku ima svako pravo izraziti svoje misljenje. Ako ti imas pravo pljunuti na moje vidjenje BIH (a imas) ocekuj da i ja mogu tebe pljunuti. Sloboda govora nije jednosmjerna ulica.
10. Mene teritorija ne zanima, eto svicarska je mala ali jako lijepa, uredjena, bogata i utjecajna zemlja. Zelim i BIH takvu radije nego da nas ima 100 miliona primitivnih i gladnih. Srbe ne boli tuki za kosovom nego su dobili po nosu od jaceg, Bosnjake ne boli tuki za Prijedor ima dosta ljudi koji se vracaju a i politika igra pametnu igru. Da bi Izetbegovic rekao "nas je Prijedor" prvi bi ga ti pljuno radi "huskanja".
- KB9
#1135 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
al ga limeni zakuca, slaaaam dunk! 
- KB9
#1136 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
al ga limeni zakuca, slaaaam dunk! 
-
PeppermintSA
#1137 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
1. Lijepo otvoriš rječnik i pronađeš definiciju instrumentalizacije. Genocid u Srebrenici jeste najveći zločin u modernoj Evropi, ali je isto tako instrumentalizovan na najgori mogući način. Jasenovac je bio najveći mogući zločin na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata i Srbi su bili narod na ovim prostorima koji je ubjedljivo najviše stradao tokom tog rata. Bleiburg je bio najveći zločin nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu, pa je takođe instrumentalizovan od strane današnje hrvatske politike. Političko i ideološko vodstvo Srba je instrumentalizovalo žrtve ustaškog genocida na isti način. Ali evo, da ti objasnim šta u ovom kontekstu podrazumijeva instrumentalizaciju: Kada se odnosiš prema žrtvama bez pijeteta, već svakodnevno koristiš nijhovo mučeništvo u svrhu neke političke ili ideološke agende. Hoćeš konkretnije? Svakim danom, u svakom mediju, iz usta svakog političara, vjerskog poglavara i akademika se priča isključivo jedna priča: ''genocid, genocid, Srebrenica, genocid, ubistvo, smrt, Srebrenica, ubili nas, pobili, zaklali, genocid, pobili, zapalili, strijeljali.'' Da li je to tačno? Tačno je. Da li je Srebrenica najveći zločin na tlu Evrope od WWII? Jeste. Da li je u Srebrenici izvršen svirep genocid? Jeste. Da li se smije taj genocid ikad zaboraviti? Nipošto. Da li ga bošnjačka politička, medijska, vjerska i akademska elita instrumentalizuje. Itekako. Znaš do čega to dovodi? Do bijesa. Znaš za što taj bijes služi? Da se ovih 20-25 godina gurnu u drugi plan, da se pokradene fabrike gurnu u drugi plan, da se kriminalna privatizacija gurne u drugi plan, da se najveća stopa nezaposlenosti u Evropi gurne u drugi plan, da se dvorci po Poljinama gurnu u drugi plan, da se penzioneri koji kopaju po kontejnerima gurnu u drugi plan i da se ujedno homogenizuje glasačko tijelo čiji razlog postojanja vremeno postaje kolektivna žrtva. To se u društvenoj psihologiji smatra kolektivnom patalogijom koja isključivo šteti dotičnom narodu. E to je, druže, stvaranje kulta žrtve. Ta kolektivna patologija je začetnik svakog modernog nacionalizma. Dalje, taj kult žrtve dovodi do inherente mržnje. Hoćeš primjere iz historije? Imaš ih koliko god želiš. Kada, ne daj bože, dođe do ratnih sukoba ta mržnja preraste u zločin.limeni wrote:1. Genocid u Srebrenici je najveci zlocin u modernoj Evropi, sta znaci instumentalizirati?Jesi li ti za to da se zaboravi genocid u Srebrenici, teroriziranje grada Sarajeva sa preko 11.000 zrtava, da zaboravimo Prijedor, Focu, Visegrad, silovane zene, ubijena djeca i rastimani zivoti svih koji su morali napustit svoj dom u agresiji divljackih hordi Srpske nacionalnosti?! Jasenovac nema veze sa Bosnjacima, sami smo bili medju najvecim zrtvama 2.svj. rata.
6. S druge strane dolaze poruke kako ne postoji BIH, nema Bosanskog jezika a ti vidis gresku u tome sto Bosnjaci nakon svega sto im se dogodilo traze svoj identitet i konacno su ga nasli. Imamo pravo na svoj jezik, na svoju kulturu, svoju vjeru i svoj nacin zivota. Ako ti se ne svidja imas tamo u isis..a ne ta fasisticka tvorevina se zove rs![]()
2. Kakve veze ima srpski ekspanzionizam, militarizam i nacionalizam sa objektivnim sagledavanjem novonastalog, tinjajućeg bošnjačkog nacionalizma? Dakle, Srbi jesu u 20. vijeku ratovali sa svima, jesu njegovali ekspanzionističku i militarističku politiku. Jesu činili strašne zločine i na koncu i genocid - da se razumijemo, isto tako su i doživjeli najveći genocid na ovim prostorima što bošnjački nacionalisti ne vole baš spominjati budući da se krši sa nijhovom tezom ''mi smo 100% dobri i žrtve historije, a oni su 100% zli i dželati historije''. Međutim, kakve to sve veze ima sa bošnjačkim nacionalizmom? Samo mi to odgovori. Da li hoćeš da kažeš da je srpski nacionalizam i šovinizam opravdanje za bošnjački nacionalizam, a i uveliko nastajući šovinizam koji se može i na ovom forumu pročitati?
3. Da bošnjački kult žrtve ne donese ''trenutak za osvetu nad vlasima''? Upravo je to suština mog posta. Kakve veze imaju Bošnjaci sa Osmanskim carstvom? To je irelevantno. Relevantno je jedino da je srpski narod izgradio kult žrtve za vrijeme Osmanske vladavine istom ovom pričom koju sam iznad napisao: ''ubijanje, silovanje, kolac, klanje, ubijali nas, mi žrtve, kosovo polje, vjera, ubistvo''. Do čega je to dovelo? Dovelo je to mržnje prema Bošnjacima koji su bili privilegovani u Osmanskom carstvu. Da li je nacionalizam i nacionalšovinizam racionalne prirode? Naravno da nije. Da li misliš da će bošnjački nacionalizam za 50-100 godina biti racionalne prirode? Budi siguran da neće. Šta to znači? Srpski kult žrtve - opravdan ili neopravdan - doveo je do nacionalizma i mržnje prema Bošnjacima. Ta mržnja se manifestovala na dva načina: zločinima nad Bošnjacima i moralnu i intelektualnu dekadenciju i razvrat unutar srpskog naroda. Ja ne želim da se uloge jednog dana promjene.
4. I? Gdje sam ja to negirao? Ja jako dobro znam prirodu agresije, zločine i genocid izvršen od strane srpske vojske i političke vrhuške uz aminovanje velikog dijela naroda. Opet te lijepo pitam, kakve veze ima to sa mojim postom? Ti zločini su plod srpskog nacionalizma. Srpski nacionalizam je nastao na osnovu stvorenog kulta žrtve. Dvadeset godina se kod nas stvara kult žrtve. Gdje misliš da će to dovesti? Šta je Jevrejima donio kult žrtve? Donio je nacionalizam, jednoumlje i zločine nad palestinskim narodom zbog kojeg ljudi poput tebe neartikulisano urlaju protiv cionističkog fašizma. To ti, druže, donosi nacionalizam.
5. Age i kmetovi imali fin suživot? Ti očigledno ne kapiraš prirodu historijskog kauzaliteta, očigledno ne kapiraš prirodu historijskog materijalizma, a i očigledno nisi previše pametan dečko. Zemljoposjednici i kmetovi su imali fin odnos i u carskoj Rusiji pa znamo šta se desilo tokom revolucije. Aristokratija, ili ti zemljiposjednici, i kmetovi su imali načelno fin odnos i u Francuskoj pa se zna šta se desilo tokom francuske buržujske revolucije. Tu neosmanlijsku, ispraznu, floskulnu priču nemoj u javnosti iznosti jer ispadaš, uz svo dužno poštovanje, priglup. Bošnjaci su u Osmanskom carstvu bili privilegovani. Srbi nisu bili privilegovani već su bili kmetovi. Petsto godina takvih društvenih odnosa doveo je do kompleksa, mržnje, zavisti i bijesa. Kada su Osmanlije napustili ove krajeve, Srbi koji su odjednom preuzeli poluge vlasti od njih, na krilima kulta žrtve i mržnje prema svojim nekadašnjim 'gazdama', počeli su raditi sve što su radili i što se na kraju završilo strahotom u Srebrenici. Ni jedna mržnja nije racionalna i svaki nacionalizam je izgrađen na mržnji jer ta mržnja je homogenizurajući faktor. Zato su sve nacionalne države nastale na otvorenom ili skrivrenom ratu i zločinu. Ista opasnost vreba nad bošnjačkim narodom. Veoma jasno. Ja ne želim da moj narod bude takav.
6. Ja mogu tvrdi da je zemlja ravna kao ploča, no zna se da je ona okrugla i tako je u svim relevantnim krugovima priznata. Analogno tome, može bilo ko tvrditi da BiH ne postoji, no ona postoji. Jedno je tražiti svoje indentitet, a drugo je graditi svoj indentitet isključivo na temeljima mučeništva, društvenih anahronizama i vjere. Na kraju krajeva, svaki čovjek mora naći svoj indentitet. Bošnjaci nisu biološko biće, svaki Bošnjak je biće za sebe. Ta protofašistička teza koja glasi da svaki narod ima svoj kolektivni indentitet zasnovan na mučeništvu, kolektivnom sjećanju i zajedničkim karakteristikama dovodi do sunovrata. Opet, Jevreji su ti najbolji dokaz. Narod koji je do holokausta dao više čovječanstvu od bilo kojeg drugog je nakon holokausta zastao na patentiraju Uzi automatskog pištolja i bombaradovanju civila u Gazi.
7. Za navedene ličnosti se slažem, međutim hajmo napraviti korak dalje. Jovo Divjak je pričao i neke druge stvari o kojima zvanično Sarajevo i ne voli pričati. Bogić Bogićević već 15 godina jedva preživljava jer nema mjesta za njega u ovom društvu - eno, nedavno je gostovao na N1. Zatim, hajmo biti u potpunosti objektivni, odstupiti od nacionalog jednoumlja i sagledati stvari na drugi način. Svi navedeni su anacionalne osobe. Koliko ima Srba i Hrvata koji su Srbi i Hrvati ''s dna kace'', a da su ovdje među nama? Zar je svaki nacionalno osvješteni Srbin, recimo, ujedno i zločinac? Da se razumijemo, ja ne podnosim nacionalizme, ali mi odgovori na to pitanje. Da li može neko čija je primarna indentifikacija Srbin, a ne recimo Bosanac, biti relevantna ličnost u današnjem Sarajevu. Naravno da ne može - ja kao Bošnjak to jasno vidim. Dakle, u Sarajevu ti možeš biti bošnjački nacionalista, ali neki Srbin koji nije zločinac, koji nije šovinista, ne može biti izrazito osvješteni Srbin - o nacionalisti da ne pričam. I hvala bogu što je tako, ali isto tako se nadam da će jednog i bošnjački nacionalizam ovdje biti tabu. Dakle, šta ja tvrdim: Sarajevo je bošnjački grad u kojem bošnjačke tradicionalističke vrijednosti i kulturni model cvjetaju, a oni nebošnjački koji su ostali su po defaultu najčešće ili anacionalni ili skriveni. Oprosti, ali to su za mene Ikebane. Za mene je Ivica Šarić, član SDA, klasična ikebana.
8. Kakvog poštovanja? Nisam razumio. Oni tamo imaju krsnu slavu, a ovdje 10.000 ljudi izađe na proteste jer je zabranjena šamija za uposlenike suda. Nije to pitanje poštovanja, već je pitanje gaženja tekovina sekularizma kako u RS-u tako i u Federaciji. I da, slažem se - tamo ima kamenovanja džamija, dok smo mi ovdje sačuvali sve vjerske objekte. Ja se time ponosim, no da li to znači da se ovdje takmičimo ko je manji nacionalista? Ja ne gledam njih tamo, boli me kurčina za njih tamo. Neka nijhovi intelektualci rješavaju nijhova društvena pitanja. Nijhova mržnja je nijhov problem i na kraju će njih koštati. Mi se trebamo baviti svojim anomalijama. Neka oni budu najveći nacionalisti, najveći fašisti, najveći krvnici - a neka mi budemo puka suprotnost. Ta tvoja imbecilna teza da, pa eto, moramo i mi postati nacionalisti zato što su oni, pa eto, fašisti je notorna glupost i klasična demagogija.
9. Baš ti hvala, druže, nisam to znao.
10. Nisi me razumio, pa evo da ti što plastičnije i vulgarnije objasnim: Bošnjak u Sarajevu - gradu u kojem je 99% bošnjačkog stanovništva, pizdi zbog dešavanja u, lupam, Višegradu gdje je 94% Srba. On svu svoju umnu energiju usmjerava ka mislima o Višegradu, smetaju mu tamo Četnici više od lopova koji ga kradu u njegovom gradu. Smetaju mu političari u Višegradu više od ratnih profitera u svom gradu. Smetaju mu krsne slave u Višegradu više nego što mu smetaju vehabije u svom gradu. Šta to pokazuje? To pokazuje da je njegov primarni interes da Višegrad ne bude srpski grad. To je bolesno. Ne zato što ja smatram da Višegrad treba da bude srpski grad - daleko od toga, svaki grad treba da bude svačiji i ne treba da ima nacionalni predznak, a pogotovo kada je riječ o gradovima u RS-u gdje su činjeni takvi zločini. Međutim, to pokazuje opsesiju sa teritorijom. U širem kontekstu, prosjecnog Bošnjaka u Sarajevu više nervira Dodik, nego što ga negira Bakir. Sva njegova opterećenost je usmjerena ka RS-u. Njega nervira što oni tamo ne prizanju bosanski jezik, što ne navijaju za bh. reprezentaciju, što tvrde da je Sarajevo Teheran. Kakve to veze ima sa stvarnim, konkretnim životom jednog Bošnjaka u Sarajevu, Tuzli, Zenici? Dakle, stvoren je nacionalni koncept po kojem nije bitno srediti stanje ovdje, već je bitno imati kontrolu, vlast, ingerencije, kako god, nad RS-om. To polako ali sigurno prerasta u jednu mitološku odrednicu ravnu Kosovu. Srba ima 3% na Kosovu, ali onaj iz Beograda se ne nervira što ga pljačka njegov tajkun, već se nervira što je Kosovo danas, opravdano, nezavisna država. Isto tako će biti s nama. Napravićemo mit o RS-u kao otetoj teritoriji, a našem stvarnom životu na kojeg možemo utjecati ćemo reći laku noć. Rađaćemo se kao žrtve i umiraćemo kao žrtve srpskih zločina iz prošlosti. To donosi nacionalizam. Nije semantika niti je semiotika kada kažem da je to jedna dubokousađena društvena bolest. Daj bože da je prevaziđemo.
Pokušao sam što čitkije odgovoriti na svaku tvoju tačku, iako je svaka prepuna populističke demagogije, zamjene teza i dnevnopolitičkog laprdanja. U zdravlje.
Last edited by PeppermintSA on 01/06/2016 05:05, edited 1 time in total.
- Jolpaz
#1138 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To sto si pokusao ovom demagogijom da ubjedis sam sebe da si u pravu, ne znaci da si odgovorio limenom, cak sta vise ni blizu...PeppermintSA wrote:1. Lijepo otvoriš rječnik i pronađeš definiciju instrumentalizacije. Genocid u Srebrenici jeste najveći zločin u modernoj Evropi, ali je isto tako instrumentalizovan na najgori mogući način. Jasenovac je bio najveći mogući zločin na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata i Srbi su bili narod na ovim prostorima koji je ubjedljivo najviše stradao tokom tog rata. Bleiburg je bio najveći zločin nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu, pa je takođe instrumentalizovan od strane današnje hrvatske politike. Političko i ideološko vodstvo Srba je instrumentalizovalo žrtve ustaškog genocida na isti način. Ali evo, da ti objasnim šta u ovom kontekstu podrazumijeva instrumentalizaciju: Kada se odnosiš prema žrtvama bez pijeteta, već svakodnevno koristiš nijhovo mučeništvo u svrhu neke političke ili ideološke agende. Hoćeš konkretnije? Svakim danom, u svakom mediju, iz usta svakog političara, vjerskog poglavara i akademika se priča isključivo jedna priča: ''genocid, genocid, Srebrenica, genocid, ubistvo, smrt, Srebrenica, ubili nas, pobili, zaklali, genocid, pobili, zapalili, strijeljali.'' Da li je to tačno? Tačno je. Da li je Srebrenica najveći zločin na tlu Evrope od WWII? Jeste. Da li je u Srebrenici izvršen svirep genocid? Jeste. Da li se smije taj genocid ikad zaboraviti? Nipošto. Da li ga bošnjačka politička, medijska, vjerska i akademska elita instrumentalizuje. Itekako. Znaš do čega to dovodi? Do bijesa. Znaš za što taj bijes služi? Da se ovih 20-25 godina gurnu u drugi plan, da se pokradene fabrike gurnu u drugi plan, da se kriminalna privatizacija gurne u drugi plan, da se najveća stopa nezaposlenosti u Evropi gurne u drugi plan, da se dvorci po Poljinama gurnu u drugi plan, da se penzioneri koji kopaju po kontejnerima gurnu u drugi plan i da se ujedno homogenizuje glasačko tijelo čiji razlog postojanja vremeno postaje kolektivna žrtva. To se u društvenoj psihologiji smatra kolektivnom patalogijom koja isključivo šteti dotičnom narodu. E to je, druže, stvaranje kulta žrtve. Ta kolektivna patologija je začetnik svakog modernog nacionalizma. Dalje, taj kult žrtve dovodi do inherente mržnje. Hoćeš primjere iz historije? Imaš ih koliko god želiš. Kada, ne daj bože, dođe do ratnih sukoba ta mržnja preraste u zločin.limeni wrote:1. Genocid u Srebrenici je najveci zlocin u modernoj Evropi, sta znaci instumentalizirati?Jesi li ti za to da se zaboravi genocid u Srebrenici, teroriziranje grada Sarajeva sa preko 11.000 zrtava, da zaboravimo Prijedor, Focu, Visegrad, silovane zene, ubijena djeca i rastimani zivoti svih koji su morali napustit svoj dom u agresiji divljackih hordi Srpske nacionalnosti?! Jasenovac nema veze sa Bosnjacima, sami smo bili medju najvecim zrtvama 2.svj. rata.
2. Kakve veze ima srpski ekspanzionizam, militarizam i nacionalizam sa objektivnim sagledavanjem novonastalog, tinjajućeg bošnjačkog nacionalizma? Dakle, Srbi jesu u 20. vijeku ratovali sa svima, jesu njegovali ekspanzionističku i militarističku politiku. Jesu činili strašne zločine i na koncu i genocid - da se razumijemo, isto tako su i doživjeli najveći genocid na ovim prostorima što bošnjački nacionalisti ne vole baš spominjati budući da se krši sa nijhovom tezom ''mi smo 100% dobri i žrtve historije, a oni su 100% zli i dželati historije''. Međutim, kakve to sve veze ima sa bošnjačkim nacionalizmom? Samo mi to odgovori. Da li hoćeš da kažeš da je srpski nacionalizam i šovinizam opravdanje za bošnjački nacionalizam, a i uveliko nastajući šovinizam koji se može i na ovom forumu pročitati?
3. Da bošnjački kult žrtve ne donese ''trenutak za osvetu nad vlasima''? Upravo je to suština mog posta. Kakve veze imaju Bošnjaci sa Osmanskim carstvom? To je irelevantno. Relevantno je jedino da je srpski narod izgradio kult žrtve za vrijeme Osmanske vladavine istom ovom pričom koju sam iznad napisao: ''ubijanje, silovanje, kolac, klanje, ubijali nas, mi žrtve, kosovo polje, vjera, ubistvo''. Do čega je to dovelo? Dovelo je to mržnje prema Bošnjacima koji su bili privilegovani u Osmanskom carstvu. Da li je nacionalizam i nacionalšovinizam racionalne prirode? Naravno da nije. Da li misliš da će bošnjački nacionalizam za 50-100 godina biti racionalne prirode? Budi siguran da neće. Šta to znači? Srpski kult žrtve - opravdan ili neopravdan - doveo je do nacionalizma i mržnje prema Bošnjacima. Ta mržnja se manifestovala na dva načina: zločinima nad Bošnjacima i moralnu i intelektualnu dekadenciju i razvrat unutar srpskog naroda. Ja ne želim da se uloge jednog dana promjene.
4. I? Gdje sam ja to negirao? Ja jako dobro znam prirodu agresije, zločine i genocid izvršen od strane srpske vojske i političke vrhuške uz aminovanje velikog dijela naroda. Opet te lijepo pitam, kakve veze ima to sa mojim postom? Ti zločini su plod srpskog nacionalizma. Srpski nacionalizam je nastao na osnovu stvorenog kulta žrtve. Dvadeset godina se kod nas stvara kult žrtve. Gdje misliš da će to dovesti? Šta je Jevrejima donio kult žrtve? Donio je nacionalizam, jednoumlje i zločine nad palestinskim narodom zbog kojeg ljudi poput tebe neartikulisano urlaju protiv cionističkog fašizma. To ti, druže, donosi nacionalizam.
5. Age i kmetovi imali fin suživot? Ti očigledno ne kapiraš prirodu historijskog kauzaliteta, očigledno ne kapiraš prirodu historijskog materijalizma, a i očigledno nisi previše pametan dečko. Zemljoposjednici i kmetovi su imali fin odnos i u carskoj Rusiji pa znamo šta se desilo tokom revolucije. Aristokratija, ili ti zemljiposjednici, i kmetovi su imali načelno fin odnos i u Francuskoj pa se zna šta se desilo tokom francuske buržujske revolucije. Tu neosmanlijsku, ispraznu, floskulnu priču nemoj u javnosti iznosti jer ispadaš, uz svo dužno poštovanje, priglup. Bošnjaci su u Osmanskom carstvu bili privilegovani. Srbi nisu bili privilegovani već su bili kmetovi. Petsto godina takvih društvenih odnosa doveo je do kompleksa, mržnje, zavisti i bijesa. Kada su Osmanlije napustili ove krajeve, Srbi koji su odjednom preuzeli poluge vlasti od njih, na krilima kulta žrtve i mržnje prema svojim nekadašnjim 'gazdama', počeli su raditi sve što su radili i što se na kraju završilo strahotom u Srebrenici. Ni jedna mržnja nije racionalna i svaki nacionalizam je izgrađen na mržnji jer ta mržnja je homogenizurajući faktor. Zato su sve nacionalne države nastale na otvorenom ili skrivrenom ratu i zločinu. Ista opasnost vreba nad bošnjačkim narodom. Veoma jasno. Ja ne želim da moj narod bude takav.
6. Ja mogu tvrdi da je zemlja ravna kao ploča, no zna se da je ona okrugla i tako je u svim relevantnim krugovima priznata. Analogno tome, može bilo ko tvrditi da BiH ne postoji, no ona postoji. Jedno je tražiti svoje indentitet, a drugo je graditi svoj indentitet isključivo na temeljima mučeništva, društvenih anahronizama i vjere. Na kraju krajeva, svaki čovjek mora naći svoj indentitet. Bošnjaci nisu biološko biće, svaki Bošnjak je biće za sebe. Ta protofašistička teza koja glasi da svaki narod ima svoj kolektivni indentitet zasnovan na mučeništvu, kolektivnom sjećanju i zajedničkim karakteristikama dovodi do sunovrata. Opet, Jevreji su ti najbolji dokaz. Narod koji je do holokausta dao više čovječanstvu od bilo kojeg drugog je nakon holokausta zastao na patentiraju Uzi automatskog pištolja i bombaradovanju civila u Gazi.
7. Za navedene ličnosti se slažem, međutim hajmo napraviti korak dalje. Jovo Divjak je pričao i neke druge stvari o kojima zvanično Sarajevo i ne voli pričati. Bogić Bogićević već 15 godina jedva preživljava jer nema mjesta za njega u ovom društvu - eno, nedavno je gostovao na N1. Zatim, hajmo biti u potpunosti objektivni, odstupiti od nacionalog jednoumlja i sagledati stvari na drugi način. Svi navedeni su anacionalne osobe. Koliko ima Srba i Hrvata koji su Srbi i Hrvati ''s dna kace'', a da su ovdje među nama? Zar je svaki nacionalno osvješteni Srbin, recimo, ujedno i zločinac? Da se razumijemo, ja ne podnosim nacionalizme, ali mi odgovori na to pitanje. Da li može neko čija je primarna indentifikacija Srbin, a ne recimo Bosanac, biti relevantna ličnost u današnjem Sarajevu. Naravno da ne može - ja kao Bošnjak to jasno vidim. Dakle, u Sarajevu ti možeš biti bošnjački nacionalista, ali neki Srbin koji nije zločinac, koji nije šovinista, ne može biti izrazito osvješteni Srbin - o nacionalisti da ne pričam. I hvala bogu što je tako, ali isto tako se nadam da će jednog i bošnjački nacionalizam ovdje biti tabu. Dakle, šta ja tvrdim: Sarajevo je bošnjački grad u kojem bošnjačke tradicionalističke vrijednosti i kulturni model cvjetaju, a oni nebošnjački koji su ostali su po defaultu najčešće ili anacionalni ili skriveni. Oprosti, ali to su za mene Ikebane. Za mene je Ivica Šarić, član SDA, klasična ikebana.
8. Kakvog poštovanja? Nisam razumio. Oni tamo imaju krsnu slavu, a ovdje 10.000 ljudi izađe na proteste jer je zabranjena šamija za uposlenike suda. Nije to pitanje poštovanja, već je pitanje gaženja tekovina sekularizma kako u RS-u tako i u Federaciji. I da, slažem se - tamo ima kamenovanja džamija, dok smo mi ovdje sačuvali sve vjerske objekte. Ja se time ponosim, no da li to znači da se ovdje takmičimo ko je manji nacionalista? Ja ne gledam njih tamo, boli me kurčina za njih tamo. Neka nijhovi intelektualci rješavaju nijhova društvena pitanja. Nijhova mržnja je nijhov problem i na kraju će njih koštati. Mi se trebamo baviti svojim anomalijama. Neka oni budu najveći nacionalisti, najveći fašisti, najveći krvnici - a neka mi budemo puka suprotnost. Ta tvoja imbecilna teza da, pa eto, moramo i mi postati nacionalisti zato što su oni, pa eto, fašisti je notorna glupost i klasična demagogija.
9. Baš ti hvala, druže, nisam to znao.
10. Nisi me razumio, pa evo da ti što plastičnije i vulgarnije objasnim: Bošnjak u Sarajevu - gradu u kojem je 99% bošnjačkog stanovništva, pizdi zbog dešavanja u, lupam, Višegradu gdje je 94% Srba. On svu svoju umnu energiju usmjerava ka mislima o Višegradu, smetaju mu tamo Četnici više od lopova koji ga kradu u njegovom gradu. Smetaju mu političari u Višegradu više od ratnih profitera u svom gradu. Smetaju mu krsne slave u Višegradu više nego što mu smetaju vehabije u svom gradu. Šta to pokazuje? To pokazuje da je njegov primarni interes da Višegrad ne bude srpski grad. To je bolesno. Ne zato što ja smatram da Višegrad treba da bude srpski grad - daleko od toga, svaki grad treba da bude svačiji i ne treba da ima nacionalni predznak, a pogotovo kada je riječ o gradovima u RS-u gdje su činjeni takvi zločini. Međutim, to pokazuje opsesiju sa teritorijom. Dakle, nije bitno srediti stanje ovdje, već je bitno imati kontrolu, vlast, ingerencije, kako god, tamo. Isto tako Srbi ne pokušavaju srediti stvari u Beogradu, već samo trube o Kosovu gdje žele imati kontrolu, vlast, ingerencije. To se zove opsjednutost teritorijom.
Pokušao sam što čitkije odgovoriti na svaku tvoju tačku, iako je svaka prepuna populističke demagogije, zamjene teza i dnevnopolitičkog laprdanja. U zdravlje.
-
PeppermintSA
#1139 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ja jesam u pravu.
- Gojeni H
#1140 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
PeppermintSA wrote:
Ti nacionalizam i sovinizam dovodis u istu ravan a ja se s time ne mogu sloziti.
Da li se moze dogoditi da bosnjacki sovinizam postane mainstream? - Da, i to bi bio pravi poraz. Ali, svi izljevi bosnjackog sovinizima se za sada svode na lajkove opskurnih likova na fejsbuku, te sracunato skretanje fokusa sa stvarnih problema na imaginarne ... u ovome je SDA neprikosnoven, ali nije ni SDP zaostajao.
Ja jos uvijek nisam vidio medijsku harangu i dehumaniziranje nebosnjackog stanovnistva. Da li postoji opasnost da se takvo nesto desi? - Da, ali jos uvijek govorimo o "opasnostima" a ne cinjenicama ... ili grijesim?
Boldano je jednostavno netacno. Sve moderne evropske zemlje su nacionalne, ali sve one imaju svoju historiju i objasnjenje zasto su se neke stvari desile. Norvezani su danas vjerovatno jedni od najvecih rasista u Evropi, ali mozemo i na forumu primijetiti da pojedini Bosnjaci saviju siju i idu raditi kao kmetovi. Zasto? - Radi para. Norvezani su sebi stvorili zemlju kakva im godi. Nikoga nisu napali niti spremaju "osvetu protiv dahija". Kome se ne svidja, bujrum u Bosnu ili Eritreju.
Irski nacionalizam danas nikome ne predstavlja opasnost. On se koristi da bi se zastitile kulturoloske specificnosti, gradio patriotizam i stitila domaca ekonomija.
Naravno da je svaki covjek individua za sebe. Mi nismo Korejci ili Japanci da imamo kolektivisticko drustvo. Nemamo takvu svijest i smatramo takvo nesto stranim. Kakogod, postoji nesto sto se zove zajednicka historija i sudbina koju dijelimo bez obzira da li smo gradjani ili seljaci, Tuzlaci ili Sarajlije, rudari ili inzenjeri. Slazem se da mucenistvo (ili iskljucivo mucenistvo) i kult zrtve nisu najbolji nacin da se drustvo vodi ka naprijed. Ustvari da ispravim prethodno, kult zrtve je katastrofalan nacin da se ljudi okupe oko zajednickog cilja i interesa.6. Ja mogu tvrdi da je zemlja ravna kao ploča, no zna se da je ona okrugla i tako je u svim relevantnim krugovima priznata. Analogno tome, može bilo ko tvrditi da BiH ne postoji, no ona postoji. Jedno je tražiti svoje indentitet, a drugo je graditi svoj indentitet isključivo na temeljima mučeništva, društvenih anahronizama i vjere. Na kraju krajeva, svaki čovjek mora naći svoj indentitet. Bošnjaci nisu biološko biće, svaki Bošnjak je biće za sebe. Ta protofašistička teza koja glasi da svaki narod ima svoj kolektivni indentitet zasnovan na mučeništvu, kolektivnom sjećanju i zajedničkim karakteristikama dovodi do sunovrata. Opet, Jevreji su ti najbolji dokaz. Narod koji je do holokausta dao više čovječanstvu od bilo kojeg drugog je nakon holokausta zastao na patentiraju Uzi automatskog pištolja i bombaradovanju civila u Gazi.
PS Ostalo se slazem vecinom ili u potpunosti pa nisam ni zelio citirati ni komentarisati.
- 512MB
#1141 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Trebalo bi zabranit quotovanje kilometarskih upisa 
-
ozdrlje_donje
#1142 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Svaka cast @limeni, tacno u sridu. Vrlo sazeti ali smisleni i tacni odgovori.
- Sanjarko
#1143 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
A kak su doshli ti Srbi na 94% u Vishegradu.PeppermintSA wrote:
10. Nisi me razumio, pa evo da ti što plastičnije i vulgarnije objasnim: Bošnjak u Sarajevu - gradu u kojem je 99% bošnjačkog stanovništva, pizdi zbog dešavanja u, lupam, Višegradu gdje je 94% Srba.
Znash ona Chuprija na Drini sa Nje su Ljudi u tu istu Drinu bacani.
Pokolj u Višegradu
https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Vi%C5%A1egradu
Višegrad je 1991. imao oko 25.000 stanovnika, od kojih su 63 % bili Bošnjaci a 33 % Srbi.
Ja bih odgovorio na sve al Mi tastatura i komp ne rade najbolje.U travnju i svibnju, nekoliko tjedana zaredom su leševi Bošnjaka bacani gotovo svakodnevno sa slavnog mosta u rijeku.Džamije u gradu su uništene a imovina ne-Srba je opljačkana. Oni koji nisu ubijeni su deportirani u logor Uzamnica, 5 kilometara izvan Višegrada, ili po drugim lokacijama za zatočenike.[11] Prema preživjelima, tijekom ubojstva 22 osoba 18. lipnja, skupina Milana Lukića je izvadila bubrege nekoliko ljudi, dok su ostali svezani za automobile te vučeni po podu kroz ceste.[12] Drugom prilikom, Lukić je iz tvornice Varda izveo sedam muškaraca do rijeke te ih sve upucao ispred ljudi. Među gledateljima su bili i žena i kćer jednog od žrtava.[9]
Pa Ti samo na ovo odgovaram.
- Sanjarko
#1144 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Srbi sa 33% doshli na 94% kak.Vizionar 1985 wrote:A kak su doshli ti Srbi na 94% u Vishegradu.PeppermintSA wrote:
10. Nisi me razumio, pa evo da ti što plastičnije i vulgarnije objasnim: Bošnjak u Sarajevu - gradu u kojem je 99% bošnjačkog stanovništva, pizdi zbog dešavanja u, lupam, Višegradu gdje je 94% Srba.
Znash ona Chuprija na Drini sa Nje su Ljudi u tu istu Drinu bacani.
Pokolj u Višegradu
https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Vi%C5%A1egradu
Višegrad je 1991. imao oko 25.000 stanovnika, od kojih su 63 % bili Bošnjaci a 33 % Srbi.Ja bih odgovorio na sve al Mi tastatura i komp ne rade najbolje.U travnju i svibnju, nekoliko tjedana zaredom su leševi Bošnjaka bacani gotovo svakodnevno sa slavnog mosta u rijeku.Džamije u gradu su uništene a imovina ne-Srba je opljačkana. Oni koji nisu ubijeni su deportirani u logor Uzamnica, 5 kilometara izvan Višegrada, ili po drugim lokacijama za zatočenike.[11] Prema preživjelima, tijekom ubojstva 22 osoba 18. lipnja, skupina Milana Lukića je izvadila bubrege nekoliko ljudi, dok su ostali svezani za automobile te vučeni po podu kroz ceste.[12] Drugom prilikom, Lukić je iz tvornice Varda izveo sedam muškaraca do rijeke te ih sve upucao ispred ljudi. Među gledateljima su bili i žena i kćer jednog od žrtava.[9]
Pa Ti samo na ovo odgovaram.
Natalitetom, Mirom...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1145 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kako je krenulo, tamo nece biti ni Bosnjaka ni Srba. Bice po koji starac ili starica, a poslije njih gradovi duhova.
- harač
#1146 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
ne iznenađuje taj njegov latentni šovinizam; za očekivati od vjerskih poglavara. vise me iznenađuje taj neki latentni seljakluk, za kojeg sam se nadao da je otišao sa serićem
-
Bodkin
#1147 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Koga boli cuna za tim? I ti lud jeboteTomahawk11 wrote:Kako je krenulo, tamo nece biti ni Bosnjaka ni Srba. Bice po koji starac ili starica, a poslije njih gradovi duhova.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1148 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ko nam dijagnoze dijeli....lud, nego sta.Bodkin wrote:Koga boli cuna za tim? I ti lud jeboteTomahawk11 wrote:Kako je krenulo, tamo nece biti ni Bosnjaka ni Srba. Bice po koji starac ili starica, a poslije njih gradovi duhova.
Znam da ne boli nikog. Ni one sto se ispale (opravdano), a ni one sto obecaju kule i vile, pa kad dobiju priliku, sve zavrsi u njihovim dzepovima.
-
Patriotska_Liga
#1149 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ti si jedan obični demagog koji progresivnu bošnjačku nacionalističku ideju perfidno izjednačava sa velikosrpskim fašizmom kako bi je diskreditovao. Cijeli tvoj post je na tom fonu. Providno.PeppermintSA wrote:Ja jesam u pravu.
-
Bodkin
#1150 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Najbitnije je prepucavati se. Najbitnije je konfrontirati. Najbotnije je koliko koga ima na popisu. A ljudi koji dole zive? Nikoga nije brigaTomahawk11 wrote:Ko nam dijagnoze dijeli....lud, nego sta.Bodkin wrote:Koga boli cuna za tim? I ti lud jeboteTomahawk11 wrote:Kako je krenulo, tamo nece biti ni Bosnjaka ni Srba. Bice po koji starac ili starica, a poslije njih gradovi duhova.
Znam da ne boli nikog. Ni one sto se ispale (opravdano), a ni one sto obecaju kule i vile, pa kad dobiju priliku, sve zavrsi u njihovim dzepovima.