Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

gretto

#1 Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by gretto »

Pozdrav svima. Nadam se da ćemo racionalno diskutovati u ovoj temi.
Ako gledamo iz Bosne, prva najbliža zapadna stanica je Austrija, a najbliža metropola Sarajevu je Beč. I sami znate pogodnosti oko studiranja u AT i kako gomila mladih iz BIH ide ovdje.

U moje vrijeme, a to nije bilo tako davno, kao friški, tek punoljetni, 18ogodišnjaci su u Beč dolazila naša djeca željna znanja, pametna, spremna za rad, odricanje i učenje.. i generalno su dobijali dobre ocjene i uspješno završavali visoke škole.
Nisu tu bili neki ajnštajni, ali radne navike su bile tu. Rijetki su startovali sa studijima odmah, većina ih je uzimala godinu dana da pripremi jezik i uklopi se u okolinu. Znalo se da nema zajebancije, da si u stranoj zemlji, da roditelji neće pomagati finansijski ako nema rezultata i sl. To su manje više u 90% slučajeva bila naša djeca srednje-srednje više klase.

Šta se dešava?

U zadnjih 1,2,3 godine.. izgleda da se u Sarajevu pročulo kako je ovo super za poslati dijete da ti ne smeta, mislim na ljude boljeg finansijskog stanja..
Bilo je skoro okupljanje studenata iz BIH, i na prvu mogu reći stigao i kurta i murta.. roditelji finansiraju, oni po kafanama.. za mjesec dana u Beču, oni su jedino uspjeli otići do faksa da se uslikaju za fejsbuk (u pitanju je WU, nova zgrada, pa im interesantno).
Gomila onih što su tu, roditelji iz Bosne sve plaćaju (dobrostojeći) a oni već uhvatili drugu godinu i još "uče" jezik.. a u stvari knjiga nisu ni otvorili.
Roditelji plaćaju, gomila djece dobrostojećih ljudi došla na studij, a rijetki ili su startovali sa faksom, ili još uvijek landaraju po beču, po kafanama, koncertima, šopingu i slično.

Kada sam pitao momka iz Sarajeva otkud on ovdje jer vidim po gestikulacijama da ga ništa ne zanima, zadnji put na okupljanju sad 27 septembra, kaže on meni:

"Ma nisam ti ja ni htio doći ovdje, nego me poslali roditelji, da me malo sklone od droge i tih poroka, toga ima sad u Sarajevu, pa ja onako malo učim.. rekao meni babo ne moram ja odmah baš stisnuti ima vremena, bio je on ovdje sviđa mu se pa su me gurnuli da idem na fakultet ovdje...Sad sam malo uzeo učiti jezik, nego ovaj de mi reci kakav ima naš dobar folk klub ovdje?"

Da sumiramo. Nekad su ovdje dolazili oni SKROMNI željni znanja. Danas ih je sve manje. A sve je više onih koji su tu eto onako, poslali roditelji, da malo uče, da odu djeca u provod, šoping, evropa ovo ono.. jer kao Sarajevo više nije in.

Off topic: Jel se meni čini ili je pola druge gimnazije u Sarajevu ovog mjeseca došlo i šljeglo se u Beč? :D Nemam ništa protiv, daleko bilo, i trebaju doći ako žele, nego samo pitam. :D Na koga god naletim.. odakle si? Ma iz Sarajeva, iz druge... :D
dezurni_ucenik

#2 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by dezurni_ucenik »

Svi koji su otisli u Austriju da studiraju,a govorim o osobama koje poznajem,vratili su se nakon godinu-dvije.Period 2002-03,tad nekad.Razlozi:obnova godine i pretjerana dernecenja.
gretto

#3 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by gretto »

Sve je manje onih koji su tu zbog dobrog znanja, sve je više onih koji su tu radi zajebancije, provoda i slično.
Ja sam iz prosječne porodice, ne zavidim nikome ko možda neće morati raditi uz faks, ko ima sve obezbjeđeno, nego što je ovo očigledno otišlo u drugu krajnost.
Naši studenti koji su u moje vrijeme dolazili, svi redom bili odlični, a iz prosječnih porodica, još radili, znalo se kako i šta.

Ja kada sam došao u Beč, što bi se reklo, nenaviknut na svjetla metropole, mene je toliko obuzelo prvih dana da se dokažem da sam ja učio, i kopao i rukama i nogama prvi period koliko sam god mogao. Non stop sam ja nešto radio, minut ako bi izgubio u gluposti meni bi bilo bezveze.

Danas druga krajnost. Dolazak u Beč.. drugi motivi.

Danas, generaciji 2014, koja je sad došla u Beč.. evo mojim budućim kompanjonima sa WU (Wirtschaftsuniversität), roditelji sve sredili, oni su za 10-20 dana boravka u Beču uradili sljedeće:

1. Otišli do faksa (nova zgrada)
2. Uslikali se
3. Postavili sliku na fejsbuk..

Image

Sve se nešto odugovlači, ostavlja za kasnije, ali zato na fb eventi iskaču non stop. Gomila ljudi za koju je uopšte PITANJE jesu se upisali na faks... ovdje gluvare godinama..
I nemam ništa protiv, troše pare svojih roditelja, ne moje.

Nego kako se ovo odjednom pokvari? Beč kao studentski centar, još od davnina, je uvijek iz Bosne privlačio marljive studente, a danas...
belfy

#4 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by belfy »

normalno da samo oni sa jedan-dva posta zele racionalno na ublehaske teme. mozel kako da se prokomentarise kome treba dati da otvara teme i pravila veza za to?

koji vam je klinac zadnjih mjesec dana? izbori ili nesto trece?
gretto

#5 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by gretto »

dezurni_ucenik wrote:Svi koji su otisli u Austriju da studiraju,a govorim o osobama koje poznajem,vratili su se nakon godinu-dvije.Period 2002-03,tad nekad.Razlozi:obnova godine i pretjerana dernecenja.
Derneči i moje društvo, ali bogami poveže se dana kada se ne diže glava od knjige.

Poenta je što smo mi došli sa željom da nešto napravimo. Druge opcije nema.

Ovome iz generacije 2014 pri dolasku u Beč fakultet je 35 opcija po prioritetu, ljudi operisani od učenja, veze sa školom nemaju. Odakle uopšte naviru? Šta, sad za bogate da im djeca studiraju u Sarajevu postalo izlizano? :D
Šveđanin

#6 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Šveđanin »

Ne znam što se ti brineš oko toga. Rejting se zna i treba se poprilično oznojiti za neki ispit. Nema tamo tatinog rođaka da malo pripomogne oko ispita i sl. :-D
Hoću reći prije ili kasnije će ti studenti skontati da to ne ide. Prije ili kasnije će roditelj da se zapita šta to on radi tamo 5 godina, jel išta uradio, postigao..

Treba za sve imati mjeru. A prvi se okliznu oni koji idu filozofijom lako ćemo, naročito kad dolaze u stranu zemlju, uče na stranom jeziku...
Saian

#7 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Saian »

gretto wrote:Pozdrav svima. Nadam se da ćemo racionalno diskutovati u ovoj temi.
Pa chak se i meni ovako priprostom chini da tebe na ovo nije natjerala svekolika ljubav prema racionalnoj diskusiji nego moRebit nekakav jed? Ali evo, uzmimo da si otvorio ovo s tim nekim ciljem racionalnog diskutovanja, o chemu tachno bi se trebalo diskutovat'? Nisi bas zapodjenuo diskusiju nego si samo iznio opazhanje nekakvog trenda u toj njegovoj socijalno-akademskoj dimenziji i po tonu moj opci dojam je da tebe taj drift brine. Eh sad, ja cu morati spekulirati o tome sta te tachno brine, jer nisi precizirao pa mi nista drugo ne preostaje.

Dakle, da bi chinjenica da vishe (imuchnijih) ljudi shalje djecu na studiranje u Bech bila opcezabrinjavajuca (onako iz nekih renesansnih razloga, u smislu, da je obrazovanje bitno i da bi trebalo biti dostupno svakome) pretpostavlja da je broj mjesta za studiranje ogranichen te da se upisuje po prinicpu ko prvi njegova djevojka, tj. first in-first serve ili neuzubilahi ko vishe plati. Ovo opet povlachi da ce taj neki sin ili kcerka imuchnijih roditelja uzurpirati mjesto i sprijechiti nekog kome taj studij nije landaranje po Bechu i koji bi stekao znanje od kojeg bi uzhe, mi Bosanci, a shire, mi homo-sapiensi imali koristi jer ce savjesno i struchno kasnije obavljati profesiju koju je izabrao. Ako nema ogranichenih kvota onda uopce nema razloga da se brinemo oko ovoga. S druge strane, za pretpostaviti je da ce se neko motiviran i s ozbiljnim namjerama oko studija prije prijaviti nego neko koga roditelji posalju da "studira" dakle opet nema razloga za ovu zabrinutost oko crowding-out situacije u kojoj dangube sprechavaju marljive da studiraju. Helem, dakle ta "kuda ovaj svijet ide, vintaj, izgibosmo svi"-zabrinutost otpada jer mnijem da je apsolutni broj marljivaca ostao isti dok se broj ne-tako-marljivaca povecao te otud i percepcija trenda koji si iznio. To sto rjedje nalijechesh na chestite i marljive studente je chisto matematichka gegebenheit (ovo mi je pasalo tu) i nema razloga za brigu jer apsolutni broj je mnijem isti.

Eh sad, da ne znam bolje, rekao bih da tebe pojede kontemplacija o nepovratnom vremenu uz knjigu jer sad gledas ove po fejsbuku babine, jedna slika shkole i tries slika sise po folk diskotekama. A nije ni tebi sisa mrska, ha ja, sto bi bila, i ti si od krvi i mesa. Al, nije se moglo, moralo se otkvitat fax pa jos i pos'o taTlane. Svaka tebi chast, da me ne razumijes pogreshno no opet, to si znao kad si isao, da nece bit shetnjica i landaranje, dakle to si trebao prelomiti odavno. A posto nisi izgleda, taj neki jed ti ne da mira i ne mosh gledat ove sto i nisu dosli tu s istim ciljem i s istim pocetnim pozicijama kao ti. Manje vishe ti i oni ste neusporedivi, ne da igrate u drugim ligama, nego igrate drugi sport. Sto prije to shvatis bit ce ti lakse. Dakle, dok god ti babini funckcionalno ne smetaju (ne urlaju na nastavi, ne miniraju chas (ovo mi je jak izraz, cuj minirat chas, pa onda ko ima i deminer chasa ili sta?)). Ne uzimaju mjesta nekoj koja bi tim zavrsenim faxom svima nama, pocevshi od nje same, pomogla. Drugim rijechima, ako ne stoje na putu sticanja znanja drugima ne vidim kako je tebi to iz dzepa, ikako.

Da rezimiram, najpametnije ti je da se raspitas dze je taj folk klub i shnurstraks tamo malo otiDi. Mozda naletish na neku babinu (situirana, useljiva, vlazhni san svakog vishesrednjoklasnog gretta) koja i nije toliko slamnata izmedju ushiju, a dovoljno voljna da ti pomogne oko tog sto te muchi kakvim dekolteom.

samokazhem
SSemir

#8 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by SSemir »

da ti uprostim gorenavedeno :D pojede te sto ljudi tamo mogu da uzivaju i provode dok ti nisi imao ni trunke odmora i vremena za sebe. pa sad razmisljas kako je njima lakse i bolje uzivaju od tebe ;-)
ultima_palabra

#9 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by ultima_palabra »

Hajd sve na stranu, ali ne kontam zašto bi roditelj slao dijete u inostranstvo da mu ne smeta? Pa šta ga je pravio onda koji klinac? :-)

A poslati ga vani da studira da bi ga sklonio od droge... sa gutom para, bez nadzora a sa puno naših ljudi na jednom mjestu... to mi se čini kao plan kojeg bi skovao Baldrick :mrgreen:
P.Starck

#10 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by P.Starck »

Naslov nije baš ali hipoteza "landaranja po beču, grazu i vraćanja kući sa bečloratom nakon 7-8 godina" ima smisla, kako prije 10 godina tako i sad. Sreća babo ima firmu pa će taj bečlija kad vidi da sa 3 godina marketinga u beču, niko neće da ga pogleda (ni ovdje a ni u beču), a mora se vratit, ulijeće u babinu firmu kao menađer sa velikačkim znanjem i naravno iz temelja reformiše bosnansku ekonomiju. Znanje njemačkog je pri tome presudno. :D
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#11 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by UltrasNaBaterije »

Ja znam desetak ljudi koji studiraju u Beču, majkemi niko nit pije, nit izlazi samo uče po vazdan. Valjda nije lako završit, nema prenošenja predmeta socijalnih rokova i slične gureme na koju smo mi navikli.

A da ima ovih što odu da se zajebavaju, ne sumnjam, mada vjerujem da je to dosta djece domaćih gastosa, ne plaćaju kiriju, već im ćaća to radi i misle da su uhvatili Boga za m*da.
P.Starck

#12 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by P.Starck »

zaboraviH dodat da je većina uspjela da diplomira cum-velike-pohvale nakon izbivanja od 10ak godina iz svog rodnog sela, bečlorat ima neku formu diplomskog na kraju 3 godine. :D
Amazonka27

#13 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Amazonka27 »

I meni je krivo sto su se u doba kada sam ja trebala upisati fakultet, informacije o studiranju vani krile ko zmijine noge. Ako i cujem da je neko otisao vani da studira - znalo se da je on iz bogatije familije. Kakva srednja i visa srednja? Tek se u zadnje vrijeme o tome prica na veliko...i i tek se u zadnje vrijeme saznalo da je postojao i besplatan studij. I sta sada? Ko god moze poslati svoju djecu vani - nek salju. Mozda i postanemo malo boljji narod. Sta ce vamo? Da jedan profesor vedri i oblaci na cijelom fakultetu i kada kod njega polozis - ti si zavrsio fakultet...da gledas kako likovi koji nisu ni skriptu nikada kupili a kamo li napisali je...poloze sve u roku jer ga ceka nasteljeni posao u ministarstvu preko IB linije.
Meni je drago kada cujem da roditelji salju svoju djecu na studije vani...a kako ce se oni ponasati...to je vec stvar pojedinaca - moze li im se ili ne. Tamo djeca uglednih advokata konobarisu da zarade sebi koju kintu...a ovdje bi ga komsiluk ismijavao....cuj konobarise mu mezimce...

Mi smo totalno poremecen narod.
P.Starck

#14 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by P.Starck »

ultima_palabra wrote:Hajd sve na stranu, ali ne kontam zašto bi roditelj slao dijete u inostranstvo da mu ne smeta? Pa šta ga je pravio onda koji klinac? :-)

A poslati ga vani da studira da bi ga sklonio od droge... sa gutom para, bez nadzora a sa puno naših ljudi na jednom mjestu... to mi se čini kao plan kojeg bi skovao Baldrick :mrgreen:
Pa svaki drugi "gazda" je profil baldricka sa stažom od 25-30 godina u nekoj od par vladajućih stranki.
A ja inače volem te momke i đevojke koji nam se vraćaju sa 10godišnjih landaranja, jer svi dobro izgeldaju, nogice, suknjice, frizurice, klepo bi ih redom, i momke i đevojke :D
Wasser

#15 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Wasser »

E ja ne znam kako se to može landarat godinama, da ništa ne polažeš a produžavaš vizu iz godine u godinu. zanči, tu si godinama a na fax dođeš samo da se uslikaš.
Ja sam prvu vizu dobila za kurs, da bi dobila drugu vizu morala položiti kurs i krenuti na fax i žena mi fino objasnila za sljedeću vizu moraš donijeti 8 Wochenstundi i to obavezni predmeti, ne mogu biti neki izborni. Prije je kao moglo, izabereš neke lakše predmete koji nemaju veze sa tvojim faxom i na osnovu tog dobiješ vizu.

A ovo za drogu, niđe veze.
madner

#16 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by madner »

Cuj Bec za radnicku klasu. :D

Neko te je slagao ko je isao prije deset godina.
azdralovic

#17 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by azdralovic »

zar to nije slucaj sa svim fakultetima...ne samo u Becu... svako ziv danas upisiva... ode na fax cisto da moze reci da je student a ostatak dana sjedi u strosinoj :D
insomnia78

#18 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by insomnia78 »

azdralovic wrote:zar to nije slucaj sa svim fakultetima...ne samo u Becu... svako ziv danas upisiva... ode na fax cisto da moze reci da je student a ostatak dana sjedi u strosinoj :D
Upisiva, upisiva
E moji študenti, ubice vas zavist

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Seoskivaralica

#19 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Seoskivaralica »

ultima_palabra wrote:Hajd sve na stranu, ali ne kontam zašto bi roditelj slao dijete u inostranstvo da mu ne smeta? Pa šta ga je pravio onda koji klinac? :-)

Ne shvatam to pozorište,,,, toliko nasilje i sex ,,,, toga imam i kući ,,,,u izobilju , Naravno osim sexa....
Baldrick....... :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by mk ultra »

šta te to čudi kad je npr. upisnina za SSST oko 10k KM ... zašto to upisivati, kad se može u Austriji po cijenama koje su nekoliko puta manje...
susc_ovjek

#21 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by susc_ovjek »

sarajlije bogateee droga sarajlije djeca ublehaši sarajlije... mi iz bosne oni iz sarajeva poslo babo sarajlije...

:roll: :roll: :-?
Šveđanin

#22 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by Šveđanin »

I mahom svi diplomci sa WU Wien koje sam sreo, iako su tamo otišli kao već izgrađene osobe.. opet svi imaju isto ponašanje, manire, način govora, argumente, gestikulacije...5 ljudi koji se nikad u životu nisu sreli.. kao preslikani. :)

Šta im rade na tom faksu. :-) :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#23 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by ladyblue18 »

Posto je tema troll, hajde mi recite da li da je kljucam ili da ostavim posto vidim da ste neku diskusiju vec razvili? :D
ultima_palabra

#24 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by ultima_palabra »

Nek stoji, mada ne vjerujem da će se razviti nešto posebno...
dezurni_ucenik

#25 Re: Da te babo pošalje iz Sarajeva, da mi ne smetaš...

Post by dezurni_ucenik »

insomnia78 wrote:
azdralovic wrote:zar to nije slucaj sa svim fakultetima...ne samo u Becu... svako ziv danas upisiva... ode na fax cisto da moze reci da je student a ostatak dana sjedi u strosinoj :D
Upisiva, upisiva
E moji študenti, ubice vas zavist

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

OOO pa dje si ti ,francuska elito.
:lol:
Locked