Ako gledamo iz Bosne, prva najbliža zapadna stanica je Austrija, a najbliža metropola Sarajevu je Beč. I sami znate pogodnosti oko studiranja u AT i kako gomila mladih iz BIH ide ovdje.
U moje vrijeme, a to nije bilo tako davno, kao friški, tek punoljetni, 18ogodišnjaci su u Beč dolazila naša djeca željna znanja, pametna, spremna za rad, odricanje i učenje.. i generalno su dobijali dobre ocjene i uspješno završavali visoke škole.
Nisu tu bili neki ajnštajni, ali radne navike su bile tu. Rijetki su startovali sa studijima odmah, većina ih je uzimala godinu dana da pripremi jezik i uklopi se u okolinu. Znalo se da nema zajebancije, da si u stranoj zemlji, da roditelji neće pomagati finansijski ako nema rezultata i sl. To su manje više u 90% slučajeva bila naša djeca srednje-srednje više klase.
Šta se dešava?
U zadnjih 1,2,3 godine.. izgleda da se u Sarajevu pročulo kako je ovo super za poslati dijete da ti ne smeta, mislim na ljude boljeg finansijskog stanja..
Bilo je skoro okupljanje studenata iz BIH, i na prvu mogu reći stigao i kurta i murta.. roditelji finansiraju, oni po kafanama.. za mjesec dana u Beču, oni su jedino uspjeli otići do faksa da se uslikaju za fejsbuk (u pitanju je WU, nova zgrada, pa im interesantno).
Gomila onih što su tu, roditelji iz Bosne sve plaćaju (dobrostojeći) a oni već uhvatili drugu godinu i još "uče" jezik.. a u stvari knjiga nisu ni otvorili.
Roditelji plaćaju, gomila djece dobrostojećih ljudi došla na studij, a rijetki ili su startovali sa faksom, ili još uvijek landaraju po beču, po kafanama, koncertima, šopingu i slično.
Kada sam pitao momka iz Sarajeva otkud on ovdje jer vidim po gestikulacijama da ga ništa ne zanima, zadnji put na okupljanju sad 27 septembra, kaže on meni:
"Ma nisam ti ja ni htio doći ovdje, nego me poslali roditelji, da me malo sklone od droge i tih poroka, toga ima sad u Sarajevu, pa ja onako malo učim.. rekao meni babo ne moram ja odmah baš stisnuti ima vremena, bio je on ovdje sviđa mu se pa su me gurnuli da idem na fakultet ovdje...Sad sam malo uzeo učiti jezik, nego ovaj de mi reci kakav ima naš dobar folk klub ovdje?"
Da sumiramo. Nekad su ovdje dolazili oni SKROMNI željni znanja. Danas ih je sve manje. A sve je više onih koji su tu eto onako, poslali roditelji, da malo uče, da odu djeca u provod, šoping, evropa ovo ono.. jer kao Sarajevo više nije in.
Off topic: Jel se meni čini ili je pola druge gimnazije u Sarajevu ovog mjeseca došlo i šljeglo se u Beč?