Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Eborg
#1 Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Svjesni smo da je u BiH klupski a i svaki drugi fudbal naopak. Šta biste vi uradili da imate mogućnost donošenja odluka na nivou jednog kluba? Neki klubovi ove sezone su se malo trgnuli glede unutarnje organizacije (Čelik, Sarajevo, Željezničar), neki vrijedno rade već godinama (Široki Brijeg) dok neki pokušavaju tek stvoriti ime sistematskim radom i investiranjem (Olimpik).
Zamislimo da se radi o timu u PL BiH u nekom većem BH gradu sa nekom normalnom navijačkom bazom. Šta biste uradili da unaprijedite taj klub?
Po meni, jedan od glavnih problema svakog kluba su finansije. Ono što bih prvo uradio je da bih gledao da što više smanjim rashode a povećam prihode. Pokušao bih organizovati prijateljske utakmice stranih timova protiv svog tima i tako skupio nešto novca. Naravno da to ne bi bila Barcelona ali mislim da se utakmice sa timovima tipa Dinama, Sparte Prag, Koelna i sličnih ekipa mogu organizovati, pogotovo ukoliko je neka od klupskih legendi igrala u nekom od tih klubova. Kod nas je raja željna takvih utakmica i moglo bi se uzeti najmanje 100.000 KM po utakmici od karata i sponzora.
Dalje, osnovao bih formacijski centar za mlade igrače i pokušao makar 50% igračkog kadra zasnivati na domaćim igračima. Vjerujem da se za nekih 2-3 miliona može izgraditi teren sa pomoćnim objektima (internat, restoran, teretana i sl.). Osim donacija građana te podrške viših institucija, makar uzeti kredit na 10+ godina pa lagano to otplaćivati, jednom će se sigurno isplatiti.
I zadnja stvar - zaposlio bih provjerenog kondicionog trenera pa koliko košta da košta. Uvjeren sam da bi fizički spremljen tim uspio pojesti gotovo svaku ekipu PL BiH samo na osnovu trčanja. Svaki BH tim umire već nakon 30 minuta na terenu.
Šta biste vi promijenili, imate li kakve ideje?
Zamislimo da se radi o timu u PL BiH u nekom većem BH gradu sa nekom normalnom navijačkom bazom. Šta biste uradili da unaprijedite taj klub?
Po meni, jedan od glavnih problema svakog kluba su finansije. Ono što bih prvo uradio je da bih gledao da što više smanjim rashode a povećam prihode. Pokušao bih organizovati prijateljske utakmice stranih timova protiv svog tima i tako skupio nešto novca. Naravno da to ne bi bila Barcelona ali mislim da se utakmice sa timovima tipa Dinama, Sparte Prag, Koelna i sličnih ekipa mogu organizovati, pogotovo ukoliko je neka od klupskih legendi igrala u nekom od tih klubova. Kod nas je raja željna takvih utakmica i moglo bi se uzeti najmanje 100.000 KM po utakmici od karata i sponzora.
Dalje, osnovao bih formacijski centar za mlade igrače i pokušao makar 50% igračkog kadra zasnivati na domaćim igračima. Vjerujem da se za nekih 2-3 miliona može izgraditi teren sa pomoćnim objektima (internat, restoran, teretana i sl.). Osim donacija građana te podrške viših institucija, makar uzeti kredit na 10+ godina pa lagano to otplaćivati, jednom će se sigurno isplatiti.
I zadnja stvar - zaposlio bih provjerenog kondicionog trenera pa koliko košta da košta. Uvjeren sam da bi fizički spremljen tim uspio pojesti gotovo svaku ekipu PL BiH samo na osnovu trčanja. Svaki BH tim umire već nakon 30 minuta na terenu.
Šta biste vi promijenili, imate li kakve ideje?
-
El_comadante
#2 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
ja bih još dodao: pogrešni ljudi na pogrešnim mjestima. u smislu recimo sportski direktor treba biti legenda kluba ili neko koje igrao fudbal a ne šta drug. onda ekonom neko ko ima ekonomski faklutet pa pravnika itd. pa onda nema niti jedan tim skauting da ide tražiti talente po africi itd. pa onda malo stadion izgraditi sa svim pratečim sadržajem. itd.
-
Nuclear Winter
#3 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Daj ba jarane koji crni stadion,kad ti hohštapleri,konobari i vozači vedre i oblače u savezu? Pa bil` ti bio budala da daš recimo 10 miliona eura da napraviš gotivan stadion,i onda te sjebu stašeu iz lištice preko onog mire predratnog prodavača cipela?? Ništa ti nemožeš uraditi u ovim uslovima,ako NEMAŠ leđa iza sebe.Možeš srediti da profesionalci budu na pozicijama u klubu,dovući skaute,kondicione trenere,napraviti kamp za treniranje,adidas dresove,bla,bla,i dođe prvenstvo i sudija te povali u trebinju.
-
Eborg
#4 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Svaki klub ima mogućnost da konačno pokrene proces udruživanja klubova koji će sami voditi ligu a ne Savez, tako se radi u svim normalnim zemljama. Kada bi se veći klubovi dogovorili oko toga, vjerujem da ostalima ne bi ostalo previše prostora da prijete i pametuju.
- vicious
#5 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Što se tiče finansija, u pravu si, kao prvo to treba postaviti na zdrave noge. Ali nije to baš tako jednostavno u ovoj našoj zemljici...
Prijateljske utakmice - teško, neće niko doći tek tako da odigra tekmu, zato što nema ništa pametnije raditi. Sve to košta, osim ako se ne radi baš o nekoj dobrotvornoj utakmici pa se gost odrekne svega... Znači i te prijateljske utakmice se moraju nekako finansirati.
Donacije - Mislim da se na to može zaboraviti, kao i na podršku kojekakvih institucija, ionako ne znaju kako da zakrpe rupe u svojim budžetima.
Kredit - da, ali i za otplaćivanje tog kredita se mora stvoriti neka osnova, dakle mora se imati dovoljno prihoda od karata, sponzora, marketinga itd. A ako se radi o milionskom kreditu, mora se svaki mjesec dosta para sliti u klupsku kasu da bi se mogao otplaćivati.
Ja mislim da se teško išta može napraviti bez neke veće finansijske injekcije (nepovratne), jer kao što rekoh, kredit možeš servisirati samo ako imaš povelike prihode. Eto, ništa mudro i ništa novo, sve je to svima nama poznato.
EDIT: Zaboravih pitati: šta je "formacijski centar"??
Prijateljske utakmice - teško, neće niko doći tek tako da odigra tekmu, zato što nema ništa pametnije raditi. Sve to košta, osim ako se ne radi baš o nekoj dobrotvornoj utakmici pa se gost odrekne svega... Znači i te prijateljske utakmice se moraju nekako finansirati.
Donacije - Mislim da se na to može zaboraviti, kao i na podršku kojekakvih institucija, ionako ne znaju kako da zakrpe rupe u svojim budžetima.
Kredit - da, ali i za otplaćivanje tog kredita se mora stvoriti neka osnova, dakle mora se imati dovoljno prihoda od karata, sponzora, marketinga itd. A ako se radi o milionskom kreditu, mora se svaki mjesec dosta para sliti u klupsku kasu da bi se mogao otplaćivati.
Ja mislim da se teško išta može napraviti bez neke veće finansijske injekcije (nepovratne), jer kao što rekoh, kredit možeš servisirati samo ako imaš povelike prihode. Eto, ništa mudro i ništa novo, sve je to svima nama poznato.
EDIT: Zaboravih pitati: šta je "formacijski centar"??
-
Eborg
#6 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Pa gledaj, prvo treba početi sa ovim vezama koje sam već naveo. Recimo Čelik bi mogao dovesti Fenerbahče i Atletico Madrid na ime Bolića i Hibića. Dakle, vjerujem da bi ti klubovi pristali doći na gostovanje na poziv svojih bivših igrača, imaju barem toliko utjecaja u tim klubovima. Naravno da ne bi poslali onu baš prvu ekipu ali bio bi to dobar potez. A svakako da se ostali ne mogu zvati na suho. Mogao bi se recimo organizovati kakav predsezonski turnir srednje jakih evropskih klubova kao vid priprema - vjerujem da bi recimo pristali klubovi tu da igraju kako bi ušli u formu. No to bi zahtijevalo veliku organizaciju i stručnost.
Formacijski centar ti je centar namijenjen razvoju mladih igrača. Sastoji se od terena za trening i pomoćnih zgrada u kojima se igrači hrane a mladi igrači dovedeni iz drugih gradova žive jer sadrži internat. Svi britanski klubovi to imaju. Od ovih većih, najpoznatiji su oni Barcelone, Ajaxa i Nantesa. Inače, to je velika investicija, kako inicijalna tako ima i svoje troškove održavanja.
Glede kredita, to ima veze sa ovim iznad. Ako se krene sa dobrim razvojem igrača, doći će i novac za otplatu istog. Ako bi se uzeo kredit od 3 miliona KM sa dobrom kamatom je to oko 3,5 miliona KM. Na rok od 10 godina to je oko 30.000 KM mjesečno. Moglo bi se to izdržati ako bi neke druge stvari išle kako treba, u tome i jeste problem. Ali to je tek neka kasnija faza, naravno.
Formacijski centar ti je centar namijenjen razvoju mladih igrača. Sastoji se od terena za trening i pomoćnih zgrada u kojima se igrači hrane a mladi igrači dovedeni iz drugih gradova žive jer sadrži internat. Svi britanski klubovi to imaju. Od ovih većih, najpoznatiji su oni Barcelone, Ajaxa i Nantesa. Inače, to je velika investicija, kako inicijalna tako ima i svoje troškove održavanja.
Glede kredita, to ima veze sa ovim iznad. Ako se krene sa dobrim razvojem igrača, doći će i novac za otplatu istog. Ako bi se uzeo kredit od 3 miliona KM sa dobrom kamatom je to oko 3,5 miliona KM. Na rok od 10 godina to je oko 30.000 KM mjesečno. Moglo bi se to izdržati ako bi neke druge stvari išle kako treba, u tome i jeste problem. Ali to je tek neka kasnija faza, naravno.
- vicious
#7 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Opet ti kažem, ozbiljniji klubovi neće doći tek tako, svi oni idu na pripreme negdje gdje im odgovaraju tereni, klimatski uslovi, infrastruktura itd., a to kod nas neće naći, pa da je ne znam kakav utjecaj bivših igrača.Eborg wrote:Pa gledaj, prvo treba početi sa ovim vezama koje sam već naveo. Recimo Čelik bi mogao dovesti Fenerbahče i Atletico Madrid na ime Bolića i Hibića. Dakle, vjerujem da bi ti klubovi pristali doći na gostovanje na poziv svojih bivših igrača, imaju barem toliko utjecaja u tim klubovima. Naravno da ne bi poslali onu baš prvu ekipu ali bio bi to dobar potez. A svakako da se ostali ne mogu zvati na suho. Mogao bi se recimo organizovati kakav predsezonski turnir srednje jakih evropskih klubova kao vid priprema - vjerujem da bi recimo pristali klubovi tu da igraju kako bi ušli u formu. No to bi zahtijevalo veliku organizaciju i stručnost.
Ako bi se nekim čudom i uspjelo organizovati tako nešto, to bi bila jedna utakmica u godini i ne možeš to posmatrati kao neki strašni izvor prihoda.
A što se tiče centra, pretpostavio sam da misliš na tako nešto, samo mi nije bilo jasno zašto "formacijski"
Ali to je opet neka sasvim druga priča, od koje smo mi nažalost udaljeni svjetlosnim godinama.
Ovo sa kreditom ti malo ne štima, sa ovim kamatama kod naših lihvarskih banaka ti vraćaš skoro dupli iznos kredita. Pa i da dobiješ neku extra povoljnu kamatu, to je ipak daleko od ove računice.
-
Eborg
#8 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Dobro, to stoji, slažem se. Ali, kao što sam već rekao, to je već u kasnijoj fazi kada neke stvari legnu na svoje mjesto. Za početak bi utakmice sa većim ex-Yu klubovima bile sasvim dovoljne.
Glede kamata, mislim da se na veće iznose može naći povoljna kamata u EU. No dobro, to je sada matematika, nije to sada toliko ni bitno.
Ja bih recimo organizovao i neke mini kampove u St. Louisu i Kanadi, sigurno da tamo ima solidnih U19 igrača koji bi jedva dočekali da dođu u Evropu da igraju, makar i u BiH. Ako se investira nekih 15.000 KM u to može se vala izvući makar jedan obećavajući igrač za ove naše Premijer lige.
Isto tako, u BiH se treba razviti kultura kupovine polusezonskih i sezonskih karata što će klubovima dati neki kapital za neke osnovne projekte. Tanko to ide kada se gleda hoće li doći 1500 ili 2000 ljudi za po 2-3 KM.
Glede kamata, mislim da se na veće iznose može naći povoljna kamata u EU. No dobro, to je sada matematika, nije to sada toliko ni bitno.
Ja bih recimo organizovao i neke mini kampove u St. Louisu i Kanadi, sigurno da tamo ima solidnih U19 igrača koji bi jedva dočekali da dođu u Evropu da igraju, makar i u BiH. Ako se investira nekih 15.000 KM u to može se vala izvući makar jedan obećavajući igrač za ove naše Premijer lige.
Isto tako, u BiH se treba razviti kultura kupovine polusezonskih i sezonskih karata što će klubovima dati neki kapital za neke osnovne projekte. Tanko to ide kada se gleda hoće li doći 1500 ili 2000 ljudi za po 2-3 KM.
- Obuca9
#9 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Da sam predsjednik FK Sarajevo, moj prvi potez bi bio taj da bih dao ostavku i poziciju prepustio gospodinu Zijadu Blekiću.
- Gde si sad cica maco
#10 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Stari gospodin.hz__semir wrote:Da sam predsjednik FK Sarajevo, moj prvi potez bi bio taj da bih dao ostavku i poziciju prepustio gospodinu Zijadu Blekiću.
-
extraordinary
#11 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Ono što našim klubovima najviše fali jesu dugoročni ugovori sa mladim igračima. Znam da je prije dolaska Zijada Blekića na čelo Sarajeva, vrijedilo pravilo: Ako igrač dobije ponudu izvana, klub će mu izaći u susret i pustiti ga da ode za kikiriki. Tako se ne radi. Dinamo je prodao Modrića za 25 miliona funti. Jak marketing vlastitih igrača, dugoročni ugovori da ne mogu otići kad im se ćefne i forsiranje mlađih igrača iz vlastitog pogona. Kad jednom počnemo ovako raditi, doći će i rezultati, ili će se makar klubovi trznuti iz finansijskog sivila i letargije. Zato mi se sviđa ovo što je Blekić počeo raditi u Sarajevu, mada ni on ne bi puno toga uspio bez dobre kadrovske i finansijske osnove.
Dakle, bez dinara ući u bilo kakav projekat je suludo. Što se tiče ovih omladinskih akademija i slično, za naše klubove treba biti smiješno da uopšte razmišljaju o tome u ovom trenutku. To je svjetlosnim godinama daleko od nas. Samo se sjetim pojedinih natpisa iz novina iz proteklih desetak godina i shvatim koliko je neprofesionalna liga. Npr: Dogovorili se Sloboda i Mirsad Dedić; umjesto godišnje plate Dedić će dobiti fasadu na kući. Ovakvih primjera još stotinu ima.
Dakle, bez dinara ući u bilo kakav projekat je suludo. Što se tiče ovih omladinskih akademija i slično, za naše klubove treba biti smiješno da uopšte razmišljaju o tome u ovom trenutku. To je svjetlosnim godinama daleko od nas. Samo se sjetim pojedinih natpisa iz novina iz proteklih desetak godina i shvatim koliko je neprofesionalna liga. Npr: Dogovorili se Sloboda i Mirsad Dedić; umjesto godišnje plate Dedić će dobiti fasadu na kući. Ovakvih primjera još stotinu ima.
- Topla voda
#12 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
sto jeftiniji igraci,sto vise para sudijama ...dobri rezultati,poneki sponzor,malo tv,malo marketing na stadionu,malo novinarima na portalima,malo po sanu i avazu,svi te kuju u zvijezde...fudbaleri ti se nude,ti i dalje guras sudijama..malo evropa,mozda i titula..kad izadjes van da igras samelju te,polije kazes bio los dan...a ako prodas nekog od igraca na foru dobrih rezultata tima,dobro i jest..i tako zivotaris,hodas po iftarima,slikas se sa kandidatima za opstinskog nacelnika,malo otvoris gradjevinsku firmu pa proguras tender neki i tako...spontano sve 
-
Eborg
#13 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Naši klubovi nikako da shvate da igrač iz juniora nakon 2 sezone igranja nije ništa lošiji od ovih poluigrača koji sa 26+ godina još uvijek igraju u ovoj našoj ligi. Pa da sam ja predsjednik kluba ja bih uvijek forsirao takve momke jer se od njih mogu napraviti i bolji igrači a i može se na njima zaraditi. Kakve koristi ima od nekih igrača koji se vrate iz Belgije, Rusije, Rumunije i sličnih liga? OK, neki od njih zaista imaju kvalitet poput recimo Zebe ali to je izuzetak koji potvrđuje pravilo, ostali će opet gledati samo da se ispale prvom prilikom i to obično bez odštete.
Slažem se s ovim komentarom da je glupo stavljati ugovornu klauzulu da će klub pustiti igrača zbog inostranog angažmana. Halo ba, pa nije ovo humanitarna! Plati odštetu pa ga vodi, bujrum, ali nema ići vani pa se vratiti slijedeće sezone kao pokajnik "jer te trener nije volio".
A guza opet zinula da ode čim prije. 
Slažem se s ovim komentarom da je glupo stavljati ugovornu klauzulu da će klub pustiti igrača zbog inostranog angažmana. Halo ba, pa nije ovo humanitarna! Plati odštetu pa ga vodi, bujrum, ali nema ići vani pa se vratiti slijedeće sezone kao pokajnik "jer te trener nije volio".
-
extraordinary
#14 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Onaj mali Muller je u Bayernu na početku bio nevjerovatan kloc, sad je jedan od najboljih napadača Bayerna i lige uopšte. Trpili ga pola sezone, višestruko se vratilo i Bayernu i reprezentaciji. Al' kod nas ne ide tako, kod nas se igraču naspominju majke ako kiksa u debiju. Ne može ni biti mentalno sposoban da igra.
-
Eborg
#15 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Moram priznati da ni ja nisam ništa vidio u njemu, fakat je trebalo strpljenja.
- burek_in_space
#16 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Zato ti nisi ni na mjestu predsjednika a ni trenera Bayerna.Eborg wrote:Moram priznati da ni ja nisam ništa vidio u njemu, fakat je trebalo strpljenja.
-
Eborg
#17 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Pa predsjednik se bavi funkcioniranjem kluba a ne igračima, neće to meni smetati. 
- burek_in_space
#18 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Ne bi imao razumijevanja za Van Gaalove poteze, i smijenio bi ga.Eborg wrote:Pa predsjednik se bavi funkcioniranjem kluba a ne igračima, neće to meni smetati.
-
Eborg
#19 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Ne možeš sve zasnivati na jednom igraču. OK, fulao sam Mullera i priznajem kao čovjek. Ali vjerovao sam u Misimovića (Bayern II), Begovića (Portsmouth U19), Medunjanina (AZ) i još neke i uvijek lobirao za njih! 
Svojevremeno sam "navlačio" i Haznadara (PSV) na našu stranu preko svoje tadašnje pozicije no nažalost isti je nakon što je zaigrao za nas ispao iz planova PSV-a.
Svojevremeno sam "navlačio" i Haznadara (PSV) na našu stranu preko svoje tadašnje pozicije no nažalost isti je nakon što je zaigrao za nas ispao iz planova PSV-a.
- Aphex_
#20 Re: Da ste predsjednik fudbalskog kluba...
Psiha, psiha...extraordinary wrote:Onaj mali Muller je u Bayernu na početku bio nevjerovatan kloc, sad je jedan od najboljih napadača Bayerna i lige uopšte. Trpili ga pola sezone, višestruko se vratilo i Bayernu i reprezentaciji. Al' kod nas ne ide tako, kod nas se igraču naspominju majke ako kiksa u debiju. Ne može ni biti mentalno sposoban da igra.