Da se vise ne zavaravamo...

Rasprave o vjerskim temama.
dustaban

#1 Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

Priblizava se Bozic, Po lijepim obicajima bosanskohercegovackog suzivota mnogi muslimani ce krscanima cestitati taj praznik. Ali vidite sta vele "ispravni tumaci" islama:
Ibn-Kajjim, Allah mu se smilovao, u knjizi “Ahkamu ehliz-zimme”, kaže: “Čestitati na nečemu što je vezano za nevjerstvo haram je; takav je slučaj sa čestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reći: Sretan ti praznik ili čestitam ti ovaj praznik i sl. Čak i ako je ovaj koji čestita čist od nevjerstva, to se smatra istim haramom kao da čestita nevjerniku na klanjanju pred krstom. To je veći grijeh i mrže Allahu nego kada bi se čestitalo pijenje alkohola ili ubistvo čovjeka ili činjenje bluda i tome slično.
Neka je hvala Allahu. Čestitati kršćanima Božić i druge vjerske praznike haram je (zabranjeno), kako nam kazuje Ibn-Kajjim, Allah mu se smilovao, u knjizi “Ahkamu ehliz-zimme”, gdje kaže: “Čestitati na nečemu što je vezano za nevjerstvo haram je; takav je slučaj sa čestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reći: Sretan ti praznik ili čestitam ti ovaj praznik i sl. Čak i ako je ovaj koji čestita čist od nevjerstva, to se smatra istim haramom kao da čestita nevjerniku na klanjanju pred krstom. To je veći grijeh i mrže Allahu nego kada bi se čestitalo pijenje alkohola ili ubistvo čovjeka ili činjenje bluda i tome slično. Ima mnogo onih koji, ne vodeći računa o vjeri, čine takve stvari, i pri tome ne shvataju kako je ružno ono što čine.
Onaj ko nekome čestita nešto što je grijeh, izmišljotina ili što je vezano za nevjerstvo takav rizikuje da se na njega izlije Allahova mržnja i srdžba.”
Cestitati nevjernicima vjerske praznike jeste haram i to u onome smislu u kome je to kazao Ibn-Kajjim, jer se samim činom čestitanja daje legitimitet simbolima njihovog nevjerstva, bez obzira što sama osoba koja čestita ne nalazi nikakva zadovoljstva u tom nevjerstvu, jer muslimanu je haram i drugima davati priliku da osjećaju zadovoljstvo u nevjerstvu. Uzvišeni Allah kaže: “Ako vi budete uznevjerovali, - pa, Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan nevjerovanjem za Svoje robove, a zadovoljan je vama ako budete zahvalni...” (Ez-Zumer, 7)
Uzvišeni kaže i: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Maide, 3)
Treba napomenuti da je čestitanje nevjerničkih praznika zabranjeno makar se radilo i o kolegama sa posla. Ako bi nam oni čestitali svoje praznike mi im ne treba da odgovaramo jer to nisu naši praznici i takvim praznicima nije zadovoljan Uzvišeni Allah. Ti su praznici ili izmišljeni ili imaju nekoga utemeljenja u njihovoj vjeri. Stavljeni su van važnosti kada je objavljen islam koji je preko Muhammeda, s.a.v.s., objavljen svim ljudima. Allah, dž.š., kaže: “Onaj ko želi neku drugu vjeru pored islama neće mu primljena biti i on će gubitnik na budućem svijetu biti.” (Ali Imran, 85)
Ukoliko bi musliman bio pozvan u goste ovakvom prilikom haram mu je da se odazove, a to je, ustvari, krupnije od samog čestitanja, jer time direktno učestvuje u haramu.
Muslimanima je zabranjeno oponašati nevjernike, te im je zabranjeno tako slaviti u sličnim prilikama ili razmjenjivati darove, dijeliti slatkiše, priređivati gozbe ili uzimati u to vrijeme neradne dane, jer Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaže: “Ko oponaša neki narod njemu i pripada.”
Ibn-Tejmijje, veliki islamski učenjak, u knjizi “Slijeđenje pravog puta u suprostavljanju nevjernicima” kaže: “Oponašati nevjernike u njihovim praznovanjima svakako za njih znači radost koja počiva na zabludi. To će ih sigurno navesti da pridobijaju slabiće.”
Ko god učini nešto o čemu je naprijed govoreno počinio je grijeh bez obzira da li je to učinio iz kurtoazije, dodvoravanja, stida ili slično, jer to je licemjerstvo u vjeri a nevjernicima daje samopouzdanje i razlog da se ponose svojom vjerom.
Allah, dž.š., muslimane uzdiže kroz njihovu vjeru, daje im postojanost i pomaže im protiv neprijatelja. On je Moćan i Silan.
(Odgovori o islamskom vjerovanjau - Muhammed Salih Munnedždid - 118 str.)

Odgledajte i ovaj ders: http://www.youtube.com/watch?v=XchKWkyd ... r_embedded
Kratko i jasno - religija onemogucava suzivot, da se vise ne zavaravamo.
salik79

#2 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by salik79 »

A sto ne navedose da je Poslanik s.a.v.a. krscanskoj delegaciji ustupio svoju dzamiju za obavljanje mise... ;-)
Kemal Malovčić

#3 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Kemal Malovčić »

De bolan dustaban imaj osjećaja za realnost.
drunken tiger

#4 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by drunken tiger »

Kad maloumni papci tumače religiju. Ima li igdje u Kur'anu da piše to da je haram ili grijeh čestitati nekome praznik?? Boli me kita šta je neki kamilojebac iz neke zabiti napisao. To što ima neko ime Ali-ibn ili slično ne znači ništa. Religija je super stvar ali ovakvi papci je kvare. Pitaj ljude koji su studirali teologiju šta misle o tome? Ja ću čestitati svakome njegov praznik, obilježit ću Novu godinu, a svaki onaj zatucani primitivac koji mi prosipa priču da je obilježavanje kraja kalendarske godine kršćanski praznik će dobiti srednji prst od mene :D
amiliana

#5 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by amiliana »

Nidje veze
IcedMFEarth

#6 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by IcedMFEarth »

Ma sve religije su pune kontradiktornosti.
zambaklija

#7 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by zambaklija »

niti slavim niti čestitam sem kada mušterije poplaćaju račune i kada završim fiskalnu godinu brez velike nadoplate :D
dustaban

#8 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

IcedMFEarth wrote:Ma sve religije su pune kontradiktornosti.
To meni ne morate objasnjavati jer ja tvrdim da je temeljna religijska kontradikcija sto tumaceci Boga zapravo onemogucava njegovo ispravno razumjevanje. Vjernici moraju odluciti - Bog ili Religija!
To dvoje, ma koliko drsko zvucalo, ne idu zajedno. Bog bi trebao biti svepripadajuci, sveprisutan, bezgranican... a religija cini sve suprotno, ogranicava (zloupotrebljava) boga na ono sto je njen interes.
Nijedno tumacenje Boga ne moze biti od Boga mada se sve religije sturise da to dokazu. Vise je nego dovoljno razloga koji potvrdjuju ipak ljudsku kreaciju svih religija. Dovoljna je sama cinjenica da nijedna od njih nije uspjela poraziti ateiste i ostale i nijedna od njih ne "pokriva" (ni u teorijskom smislu) cijelu planetu, kamoli sta vise.

Mi smo zapravo prezivjeli zahvaljujuci krsenju religijskih direktiva. Evo najocigledniji dokaz tome je ova "direktiva" o nipodastavanju drugih religija a mi ipak zivimo zajedno i izmjesani.

Ili vjernici nisu ispravni ili religija, druge nema!
drunken tiger

#9 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by drunken tiger »

dustaban wrote:
IcedMFEarth wrote:Ma sve religije su pune kontradiktornosti.
To meni ne morate objasnjavati jer ja tvrdim da je temeljna religijska kontradikcija sto tumaceci Boga zapravo onemogucava njegovo ispravno razumjevanje. Vjernici moraju odluciti - Bog ili Religija!
To dvoje, ma koliko drsko zvucalo, ne idu zajedno. Bog bi trebao biti svepripadajuci, sveprisutan, bezgranican... a religija cini sve suprotno, ogranicava (zloupotrebljava) boga na ono sto je njen interes.
Nijedno tumacenje Boga ne moze biti od Boga mada se sve religije sturise da to dokazu. Vise je nego dovoljno razloga koji potvrdjuju ipak ljudsku kreaciju svih religija. Dovoljna je sama cinjenica da nijedna od njih nije uspjela poraziti ateiste i ostale i nijedna od njih ne "pokriva" (ni u teorijskom smislu) cijelu planetu, kamoli sta vise.

Mi smo zapravo prezivjeli zahvaljujuci krsenju religijskih direktiva. Evo najocigledniji dokaz tome je ova "direktiva" o nipodastavanju drugih religija a mi ipak zivimo zajedno i izmjesani.

Ili vjernici nisu ispravni ili religija, druge nema!
Ma daj molim te. Za izvor uzimate likove koji su kao neki autoritet u tumačenju religije. Uzimanje dijelova svete knjige u pravdanju svojih pokvarenih ciljeva je veliki grijeh. TO se radi stalno. I ne kažu džaba da i sam đavo može citirati Bibliju za svoje interese. Dakle uzima se sam dio koji se vadi iz konteksta i toga se drže ko pijani plota. A niko od vas neće uzeti knjigu i naći suru cijelu da pročita da vidi o čemu se zapravo radi. Islam kao religija reguliše sve sfere života, od politike, ekonomije, braka, međuljudskih odnosa itd. i po tome je specifična jer u samoj Knjizi je sve liepo objašnjeno. To što se vi primate na neke maloumnike koji vade stvari iz konteksta je samo zato što NEĆETE da pročitate pravi i jedini izvor. Islam kao religija je jako tolerantna religija i nalaže da se poštuje tuđe ukoliko želite da neko poštuje vaše. Budala će uvijek biti i onih koji se primaju na budale. Ti koji pišu te gluposti o tome kako ne treba čestitati praznik pripadniku druge religije su isti oni koji su neki dan ubili 80 djece u školi!!!Gamad i šljam čovječanstva!!!
m_l

#10 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by m_l »

Pa @tabane, sta ti je, bnb, cuj da se vise ne zavaravamo... :mrgreen:

Cestitanje tudjih praznika je znak dobrih medjuljudskih odnosa. Imamo mi ucene ljude blize od Ibn-Kajima. Ne da nesto imamo protiv njega, vec mi bolje od njih tamo poznajemo nasu stvarnost.

Al' evo jedna i njegova mudrost:"Iskrenost je tajna izmedju covjeka i Allaha, dz.s., ne zna je ni melek da bi je zapisao, ni sejtan da bi je pokvario."

Zivio ti nama i manje paranoje! :P
dinooh

#11 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dinooh »

Razlikujte praznik od blagdana...
dustaban

#12 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

m_l wrote:Pa @tabane, sta ti je, bnb, cuj da se vise ne zavaravamo... :mrgreen:
Cestitanje tudjih praznika je znak dobrih medjuljudskih odnosa. Imamo mi ucene ljude blize od Ibn-Kajima. Ne da nesto imamo protiv njega, vec mi bolje od njih tamo poznajemo nasu stvarnost.
Al' evo jedna i njegova mudrost:"Iskrenost je tajna izmedju covjeka i Allaha, dz.s., ne zna je ni melek da bi je zapisao, ni sejtan da bi je pokvario."
Zivio ti nama i manje paranoje! :P
Vidi nesta, ne mogu reci da mi nije drago sto postoje muslimani koji ne prihvacaju ovakva radikalna tumacenja, pogotovo ovdje u Bosni.
Ali... sa druge strane postoji nesto sto bih ja nazvao odgovornost ispred onoga cemu pripadas. Htjeli mi to priznati ili ne, muslimani su i ovi u ISIL-u i oni ocito smatraju da je njihovo tumacenje islama pravo. I nisu oni tamo taleko, njihove pristalice se muvaju tu po Bosni i otvoreno pozivaju na "konacno rjesenje". Normalni muslimani se ogradjuju od njih ali to nije dovoljno. Mene zaista brine to indolentno ponasanje u smislu - ma pusti budale! A onda jednog dana ta budala pocne pucati po gradu, rikne bomba...
A sve je krenulo "finim objasnjavanjem" kako inovjernicima ne treba cestitati njihove praznike.

I ti ces sad na sve ovo reci - to je moja paranoja!
Lalena

#13 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

dustaban wrote: Vidi nesta, ne mogu reci da mi nije drago sto postoje muslimani koji ne prihvacaju ovakva radikalna tumacenja, pogotovo ovdje u Bosni.
Ali... sa druge strane postoji nesto sto bih ja nazvao odgovornost ispred onoga cemu pripadas. Htjeli mi to priznati ili ne, muslimani su i ovi u ISIL-u i oni ocito smatraju da je njihovo tumacenje islama pravo. I nisu oni tamo taleko, njihove pristalice se muvaju tu po Bosni i otvoreno pozivaju na "konacno rjesenje". Normalni muslimani se ogradjuju od njih ali to nije dovoljno. Mene zaista brine to indolentno ponasanje u smislu - ma pusti budale! A onda jednog dana ta budala pocne pucati po gradu, rikne bomba...
A sve je krenulo "finim objasnjavanjem" kako inovjernicima ne treba cestitati njihove praznike.
I ti ces sad na sve ovo reci - to je moja paranoja!
Izvini, moram pitati da vidim jesam li dobro shvatila...
Ti mene kao vjernicu prozivas za ono sto se desava tamo, daleko, sa ISILom, i ne samo to, nego sam u tvojim ocima i kriva, jer, citiram " Normalni muslimani se ogradjuju od njih ali to nije dovoljno", znaci nema veze sto se ogradjujem... Pa ne znam stvarno sta jos trebam da ucinim?
Vidim da ti nista ne znaci ni to sto se cjelokupna ulema ogradila od onoga sto se desava, sto ce ti svako imalo upucen reci da je to sve u totalnoj suprotnosti sa islamom?!

Sada bih ja tebe pitala... Sta mislis bi li bilo ok da ja svoju komsinicu, u stanu ispod moga, koja je Srpkinja, pitam da se "ogradi" nekako od onoga sto se desilo npr. u Srebrenici? Usput, to se desilo u nasoj zemlji, od strane ljudi s kojima ona ne dijeli samo religiju, nego i jezik, kulturu, identitet... i da, nisam jos cula da se bilo ko ispred ijedne crkve ogradio od toga?! Ako grijesim, do mene je...
Mene zaista brine to indolentno ponasanje
I mene, ali znas na koji nacin? Dok ja svoje dijete odgajam govoreci mu o suzivotu, o tome da zivi u demokratiji gdje vlada sloboda vjeroispovijesti, u multivjerskoj i multinacionalnoj sredini, svjesna da ce mu mozda neko govoriti bas ono cega se ti bojis... I onda, on jednoga dana svrati ovdje i procita tvoj post, sta mislis kome ce vjerovati? Ti olaksavas i dajes opravdanje svojim stavovima onima koji imaju to drugacije poimanje islama...
Dovoljno je procitati par postova da se covijek osjeca ugrozenim, napadnutim...

I zasto je toliki problem necestitanje praznika?
Pa u manjem entitetu se ne slave ni drzavni praznici, a nisam cula ni da nam cestitaju... po tvojoj logici, sam zakljuci sta to znaci?!

Evo, ja ne slavim Novu, ni Bozic, pa ti necu cestitati...
Ali, pozelicu ti da se odmoris, naspavas tokom praznika, da ih provedes ugodno u krugu svoje porodice, da nam svima u ovoj zemlji svaka naredna godina bude bolje i ljepsa, akoBogda...
Tako nekako cestitam svojim komsijama, i njima do sada nije nikada smetalo :-D
salik79

#14 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by salik79 »

:thumbup: Lalena!

Evo - ja cestitam Bozic, sta cemo sad?! Kada je Poslanik s.a.v.s. dozvolio odrzavanje mise u dzamiji, sto im ja ne bih smio cestitati Bozic? Druga stvar, to je za mene obiljezavanje rodjenja Isaa a.s., kojeg volim i postujem kao i svakog drugog Bozijeg poslanika i ciji ponovni "silazak" na ovaj svijet ocekujem. Trece, bespredmetno je raspravljati o cestitanju Bozica i eventualnom "grijehu" koji se time cini, jer niti smatram Isaa a.s. Bozijim sinom, niti Bogom, nego Bozijim poslanikom cije rodjenje cestitam onima koji to slave.

Nego, Dustabane, Dragan Covic cestita Dodiku dan RS-a, dan etnickog ciscenja, klanja, silovanja, ubijanja Hrvata i Bosnjaka, cak ga i svecano obiljezava, sta cemo s time? O kakvom suzivotu je tu rijec?
Lalena

#15 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

Ja sam namjerno rekla "necestitanje" jer nije problem uputiti ovako verbalno nekome lijepe zelje... ili pismeno...
Ali, ako se od mene trazi, insistira, da odem na "festu", da konzumiram alkohol ili sl., i od strane drugih ne prihvaca se ako to ne radim, osudjuje me se zbog toga..., onda se tu ne radi samo o cestitanju...
Pitam se gdje je moje pravo da od drugih ocekujem toleranciju?
drunken tiger

#16 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by drunken tiger »

salik79 wrote::thumbup: Lalena!

Evo - ja cestitam Bozic, sta cemo sad?! Kada je Poslanik s.a.v.s. dozvolio odrzavanje mise u dzamiji, sto im ja ne bih smio cestitati Bozic? Druga stvar, to je za mene obiljezavanje rodjenja Isaa a.s., kojeg volim i postujem kao i svakog drugog Bozijeg poslanika i ciji ponovni "silazak" na ovaj svijet ocekujem. Trece, bespredmetno je raspravljati o cestitanju Bozica i eventualnom "grijehu" koji se time cini, jer niti smatram Isaa a.s. Bozijim sinom, niti Bogom, nego Bozijim poslanikom cije rodjenje cestitam onima koji to slave.

Nego, Dustabane, Dragan Covic cestita Dodiku dan RS-a, dan etnickog ciscenja, klanja, silovanja, ubijanja Hrvata i Bosnjaka, cak ga i svecano obiljezava, sta cemo s time? O kakvom suzivotu je tu rijec?
:thumbup:
salik79

#17 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by salik79 »

Lalena wrote:Ja sam namjerno rekla "necestitanje" jer nije problem uputiti ovako verbalno nekome lijepe zelje... ili pismeno...
Ali, ako se od mene trazi, insistira, da odem na "festu", da konzumiram alkohol ili sl., i od strane drugih ne prihvaca se ako to ne radim, osudjuje me se zbog toga..., onda se tu ne radi samo o cestitanju...
Pitam se gdje je moje pravo da od drugih ocekujem toleranciju?

Kristalno jasno sta si zeljela reci i potpisujem svaku tvoju rijec, samo sam se nadovezao na temu :)
dustaban

#18 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

Vid'te nesta... ja stojim iza svake svoje rijeci sto sam rekao. Zaista jeste problem u INDOLENTNOSTI spram onih pojedinaca iz naseg naroda, nase religije, naseg komsiluka... s kojima se ne slazemo, ali smo nekako i oguglali na njihovo ponasanje.

Ja sam s tim OK. Ono sto je moj narod uradio, sve te pizdarije, ja sam se od toga ogradio na najbolji moguci nacin tako sto sam odabrao da ne zivim sa svojim narodomi i sto sam tokom rata bio na suprotnoj strani tj. u ARBiH. Naravno kad sam vidio da je i ta strana zabrljala izasao sam i iz toga.
Sto se tice religije ucinio sam najbolju mogucu stvar, ogradio sam se od svih religija!

A bogami ne moze mi se pripisati ni indolentan odnos u smislu svakodnevnog zivljenja. Ja ovdje kritikujem neke lose pojave u okruzenju u kojem zivim. To je u mom slucaju vecinsko bosnjacko okruzenje i kad ja ukazem na neke ruzne detalje (kao sto je famozna flasa u javnim WC-ima) vi to odmah protumacite mojim sovinizmom a niko da se zamisli nije li to dobronamjerno ukazivanje na bruku koja nam stvarno ne treba i stvarno daje ruznu sliku.

Isto bih se tako ponasao i da sam u "mojoj" Crnoj gori ili zeninoj Dalmaciji. Ali ja zaista slabo primjecujem taj nekakav angaziran i kriticki stav spram ovih opasnih budala sto se zovu vehabije. Vecina muslimana ih dozivljava kao benigne osobenjake.

Na kraju krajeva dze su sad oni strucnjaci sto nas ateiste bombarduju salvama citata iz svetih knjiga. Zasto niko ne demantuje, takodje izvorne citate (vidjeti uvodni post) koji govore o nemogucnosti suzivota ?!
GAU8

#19 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by GAU8 »

kratko rečeno, treba početi sankcionisati govore mržnje, vjerske i svake druge vrste diskrimacije, i odmah ćemo postati multikulturni :D
Lalena

#20 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

dustaban wrote:Vid'te nesta... ja stojim iza svake svoje rijeci sto sam rekao. Zaista jeste problem u INDOLENTNOSTI spram onih pojedinaca iz naseg naroda, nase religije, naseg komsiluka... s kojima se ne slazemo, ali smo nekako i oguglali na njihovo ponasanje.

Ja sam s tim OK. Ono sto je moj narod uradio, sve te pizdarije, ja sam se od toga ogradio na najbolji moguci nacin tako sto sam odabrao da ne zivim sa svojim narodomi i sto sam tokom rata bio na suprotnoj strani tj. u ARBiH. Naravno kad sam vidio da je i ta strana zabrljala izasao sam i iz toga.
Sto se tice religije ucinio sam najbolju mogucu stvar, ogradio sam se od svih religija!

A bogami ne moze mi se pripisati ni indolentan odnos u smislu svakodnevnog zivljenja. Ja ovdje kritikujem neke lose pojave u okruzenju u kojem zivim. To je u mom slucaju vecinsko bosnjacko okruzenje i kad ja ukazem na neke ruzne detalje (kao sto je famozna flasa u javnim WC-ima) vi to odmah protumacite mojim sovinizmom a niko da se zamisli nije li to dobronamjerno ukazivanje na bruku koja nam stvarno ne treba i stvarno daje ruznu sliku.

Isto bih se tako ponasao i da sam u "mojoj" Crnoj gori ili zeninoj Dalmaciji. Ali ja zaista slabo primjecujem taj nekakav angaziran i kriticki stav spram ovih opasnih budala sto se zovu vehabije. Vecina muslimana ih dozivljava kao benigne osobenjake.

Na kraju krajeva dze su sad oni strucnjaci sto nas ateiste bombarduju salvama citata iz svetih knjiga. Zasto niko ne demantuje, takodje izvorne citate (vidjeti uvodni post) koji govore o nemogucnosti suzivota ?!
Ok, ti si se ogradio :thumbup:
I ja sam se ogradila, rijecima, djelom, pa cak i pisem ovdje o tome,ali...
Nekako imam osjecaj da bi za tebe jedino dovoljno ogradjivanje od strane drugih muslimana bilo to da prestanu biti muslimani? Izvini ako grijesim, zaista mi tako zvuci...
Ti imas pravo da odaberes ili ne odaberes neku religiju, ali isto pravo imam i ja... tebi je mozda religija izvor svog zla, za mene je mozda to materijalizam, kapitalizam ili nesto drugo..., ali i ti i ja moramo postovati zakone zemlje u kojoj zivimo, i imamo jednaka prava pred tim zakonima...

IVZ se ogradila, kritikovala... ako zelis uticati na muslimane, to je neki formalan, i ispravan nacin, i tim putem mozes doci do najveceg broja vjernika (mislim da je nekoliko hutbi petkom citano na tu temu?)... Bilo je i konkretnih hapsenja i sl., i s obzirom da u nasoj zemlji i nije bilo vecih ugrozavanja sigurnosti, ne vidim na osnovu cega bi se moglo vise i uraditi, i sta bi to trebalo biti?

Vezano za prvi post...
Koliko god imam postovanja prema ulemi, moras znati da u islamu ima razilazenja po tom pitanju, to sto je neki ucenjak rekao nesto, uz postovanje prema njemu licno, mnogi muslimani ce odabrati slijediti drugacije misljenje... to kada su u pitanju pojedini ucenjaci, ili meshebi, ima razlike, sto nije slucaj sa Kur'anom i sunnetom.
Iznenadio bi se koliko je uopste nasih muslimana culo za Ibn - Kajjimija... malo njih, vjeruj...
I izvini, ali ne shvatam, je li za tebe cestitanje jedini pojam suzivota? Ili je to jedini problematicni citat koji si uspio naci? Mislim, meni je alarmantno kada neko javno poziva na rusenje drzave, negira zakone, presude, diskriminira obrazovne sisteme, mijenja historijske cinjenice... pa javno, na tv kaze, da moj narod "mora nestati"...???

Drugo, reis svakog praznika upucuje sluzbenu cestitku, zar ne?

I trece,... nije li komunisticko drustvo prije rata bilo ateisticko? Barem tamo gdje sam ja zivjela, vjera je bila svedena na minimum... Vecina su od muslimanskog imali samo imena, a mnogi ni to... Ja dolazim iz porodice u kojoj ima mnogo mijesanih brakova, u kojoj su mnogi svojim nacinom zivota licili vise na svakoga drugog nego na muslimane, i to im nije opet pomoglo, jedva smo zivu glavu izvukli...
Ne znam koga se tada moglo okriviti s obzirom da nije postojao ni pojam "vehabija"???

Izvini, stvarno, u nasoj zemlji ima toliko velikih, krupnih problema... ti mozda imas neke licne razloge da vjeru, tj. islam vidis kao najvecu prijetnju, zao mi je ako je tako...
Lalena

#21 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

GAU8 wrote: treba početi sankcionisati govore mržnje, vjerske i svake druge vrste diskrimacije
I to novcanim kaznama... samo nemamo nikoga da se slozi i izglasa te zakone, a i oni izglasani se ne provode, niti imamo instrumente da se sprovedu zakonske sankcije, tako da smo prepusteni vlastitoj savjesti :(
NIN

#22 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by NIN »

dustaban wrote:Priblizava se Bozic, Po lijepim obicajima bosanskohercegovackog suzivota mnogi muslimani ce krscanima cestitati taj praznik. Ali vidite sta vele "ispravni tumaci" islama:
Ibn-Kajjim, Allah mu se smilovao, u knjizi “Ahkamu ehliz-zimme”, kaže: “Čestitati na nečemu što je vezano za nevjerstvo haram je; takav je slučaj sa čestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reći: Sretan ti praznik ili čestitam ti ovaj praznik i sl.
Pa i oni su vjernici valjda!? Sto vise, ljudi vjeruju u istog covjeka. :D

Nego, po ovim ksenofobnim stvarima se vidi koliko je zapravo znacajan aspekt grupnog riuala u religijama, nesto kao dijalekt u istom jeziku, da ne spominjem burek i pitu s mesom, jel'. :)
Mohamad Sissoko

#23 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Mohamad Sissoko »

Ovdje neki izgleda ne znaju da je Isus Isa a.s. pa pokreću teme :D
zvizdan

#24 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by zvizdan »

Zanimljivo kako se ovi dusebriznici nikad ne oglase po pitanjima koja se izravno i ozbiljno ticu zivota svakog covjeka u ovoj zemlji, a s gledista islama predstavljaju teski javni grijeh. Recimo, nikad ne procitah ni recenicu (a kamoli ponjavu od teksta) o tome kako je "bijeli hljeb" bivsim skupstinskim zastupnicima haram, kako s gledista islama takvo nesto nema ama bas nikakvog opravdanja, a stranka koja se rado poziva na vjerske vrijednosti bi morala rukama i nogama boriti se protiv toga, a ne da im kadrovi zderu drzavni imetak, bejtul mal, bez da uopce rade.

Ili pitanje mita i korupcije, nepotizma pri zaposljavanju, izmisljanju radnih mjesta u drzavnim sluzbama... Sve haram do harama, jasno dokazan Knjigom i Tradicijom, a glasnogovornici islama ni mukajet o tome. Prepustanje sudbine drzave, javnih preduzeca, ministarstava, skolstva, zdravstva... u ruke likovima kojima niko normalan ne bi dvije ovce povjerio..., to nije haram i necemo o tome. Ima precih problema, recimo smije li se cestitati Bozic ili ne, na koju stranu bi se trebalo okrenuti pri namazu ako se nadjemo na Arktiku, smije li se obuci majicu na kojoj postoji kakav print, bla bla bla :D
dustaban

#25 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

@Lalena,

hvala ti na trudu i spremnosti na ovakvu (neugodnu) pricu.

necu se braniti, pogodila si, za mene su pravi vjernici jedino oni koji su se otrgli iz ralja religije. Dakle ne mislim na one koji uopce ne vjeruju u Boga (ateiste) vec na one koji su shvatili da je vjerovanje u Boga suspregnuto svakim od njegovih kontradiktornih tumacenja. Religija, da valja, bila bi jedna.

I najbolji dokaz o besmislu religije je upravo ovaj tvoj argument o ogradjivanju od onih vjernika koji naprave zlocin. Interesantno to se desava uvijek retroaktivno kad se to vec desilo. Zato ja ovdje provociram odgovornost za preventivno nedjelovanje.
A nasa nepreventivnost se upravo ogleda u ovoj tolerantnosti spram radikalnih vjernika, odnosno fanatika (da im vise ne tepamo). Svi jako dobro znamo, a IVZ pogotovo, u kojim dzamijama se ti radikali okupljaju u kojim dzematima djeluju.

Dakle zapoceo sam kritikom religije opcenito, jer zaista ih sve jedanko prezirem, ali sam morao fokusirati islam jer ima nesto sto tu vjeru ipak cini radikalnijom od drugih abrahamskih religija. To je upravo ovaj attitude spram inovjernika i nevjernika. Cak i kad se govori o trpeljivosti to se cini na takav jedan nacin kao kad neko govori o trpeljivosti prema necemu sto mu se gadi! I evo da budem sasvim iskren, onako kako ovaj Busatlic (u onom videu) govori o inovjernicima to je identicno onome kako ja poimam pedere! Trpicu ih jer je to demokracija, ali daleko od mene!

Uostalom poznata nam je floskula i podjeli ljudi na muslimane i one koji mu se jos nisu vratili!

Islam je dakle zaista tezak za uklapanje u multiregijska drustva.
I posto si na kraju pomenula komunisticko vrijeme i polozaj religije tada, ja ti samo mogu reci da, sto vise srljamo u demokratiju, sve vise uvidjamo da je prijeratni status religije bio najbolji moguc, odnosno jedino ispravan. Laze svako ko tvrdi da se tad nije moglo biti vjernik. Sta se desava kad religija izadje iz okvira intimnog i privatnog to sada vidimo.

i kako je ovaj @zvizdan primjetio, da od religije ima ikakve koristi mi, sa ovolikom brojem vjernika, ne bismo uopce imali problem korupcije, ovolikog javasluka i nediscipline.

I ti ces sad reci - religija se davno ogradila od lopovluka i uopce ne potice na nepotizam, reketarenje itd. Ogradjivanje i nepoticanje stetnih dijela nije dovoljno, religija i svi vjernici moraju se postaviti ODGOVORNO za sve sto desava u njihim redovima, odnosno u drustvu u kojem religija ima znacajnu ulogu. Meni je pun kufer lopina koji ne propustaju nijednu dzumu. Crkve pohodi sicilijansko-hercegovacka mafija, zemunci sa zlatnim lancima oko volovskih vratova cjelivaju ruke vladika...

Doista - cemu religije ?!
Locked