Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

#1651 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

30.10.2009

Sud BiH

Izrečena presuda za ratne zločine počinjene na području opštine Doboj
Predragu Kujundžiću dugotrajni zatvor od 22 godine

Nepravosnažnom presudom Suda BiH Predrag Kujundžić proglašen je krivim za zločin počinjen u Doboju i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, javlja BIRN - Justice Report.
Predrag Kujundžić je proglašen krivim jer je kao komandant jedinice "Predini vukovi", koja je djelovala u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin protiv čovječnosti na području Doboja.

"U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, Kujundžić je kao komandant jedinice Predini vukovi izvršio, poticao i nije spriječio seksualno ropstvo, silovanje, progon i druga nečovječna djela", kazao je sudija Šaban Maksumić, dodavši da su sva djela urađena sa "diskriminatorskom namjerom".

Prema nepravosnažnoj presudi, Kujundžić je kriv za prinudno preseljenje stanovništva iz naselja Grapska, nečovječno postupanje prema muškarcima iz mjesta Bukovačke čivčije, te jer nije poduzeo mjere da spriječi odvođenje muškaraca iz logora Perčin disko u živi štiti kada je njih 17 poginulo.

Kujundžić je proglašen krivim i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje na ovom suđenju, koja je tokom rata bila maloljetna. Također je proglašen krivim za nagovaranje osobe sa nadimkom Golub na silovanje.

"Kujundžić je nakon silovanja svjedokinji 2 naredio da će morati raditi sve što od nje bude tražio u periodu od juna do decembra 1992. godine. Time ju je prisilio na seksualno ropstvo. Držao je psihološku kontrolu nad njenom seksualnošću, tjerao je da nosi na lančiću privjesak križ, promjenio joj ime u srpsko, tjerao je da oblači srpsku uniformu..", obrazložio je odluku sudija Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kujundžić je proglašen krivim i za nečovječno postupanje prema zaštićenom svjedoku koji je bio zatvoren u Centralnom zatvoru u Doboju.

Prema presudi, Kujundžić je oslobođen da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u Perčinom disku, koje je uključivalo nanošenje ozbiljnih fizičkih povreda, i prisiljavanje civila "da jedu sapun i tuku se između sebe".

"Sudsko vijeće nije moglo utvrditi da je optuženi znao za radnje svojih vojnika. Perčini disko nije bio pod odgovornošću optuženog. Izvedeni dokazi su ukazali da su dolazili različiti pripadnici u taj logor", kazao je Maksumić, dodajući da za ovu oslobađajuću tačku nije utvrđen "obligatorni element" da je postojala komandna odgovornost.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, Sudsko vijeće, je imalo u vidu i olakšavajuće okolnosti i to da je optuženi porodičan čovjek i da nije ranije osuđivan, dok su kao otežavajuće uzeli broj žrtava, te maloljetnost silovane osobe.

Troškovi krivičnog postupka, prema nepravosnažnoj presudi, djelomično su pali na teret države i to dio koji se odnosi na oslobađajući dio presude, a za osuđujući će troškove snositi optuženi.

Oštećeni u ovom postupku, prema presudi su upućeni na parnični postupak.

Na ovu presudu, mogućnost žalbe imaju obe strane u postupku.

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091030053
fukara_tz

#1652 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1653 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1654 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Fikret Alić je i jedan od simbola stradanja u BiH

Samo želim da i zločinac pati

Fikret Alić, bivši logoraš jednog od najzloglasnijih prijedorskih kazamata Trnopolje, jedan je od predstavnika žrtava koje su prisustvovale početku suđenja Radovanu Karadžiću u Hagu. Alić je s rodbinom, prijateljima i poznanicima iz prijedorskog naselja Kozarac odveden u logor Trnopolje uljeto 1992. godine.

Image
On je i jedan od simbola stradanja u BiH. Snimak koji su u logoru Trnopolje zabilježili britanski mediji, na kojem se iza bodljikave žice vidi Alić koji je tada izgledao kao živi kostur, obišao je svijet.

Od tada je prošlo 17 godina i bivšeg logoraša rijetko ko danas može prepoznati, upoređujući ga sa snimkom iz 1992. Jedino što želi to su pravda i kazna za zločince.

- Želim da Karadžića osude pravdom koju je zaslužio, a to je doživotna robija. Ne želim da se ubije, nego da propati makar mali dio onoga što smo mi dok smo bili u njihovim rukama. Jednog dana volio bih da se dokaže i da je bivša Jugoslavija pomogla bosanskim Srbima u uništavanju nesrba u BiH - kaže Alić.

(AVAZ)

Fotografije Fikreta Alića snimljene u logoru Trnopolje 1992.godine

Image

Image

Image
maki77

#1655 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by maki77 »

02. nov. 2009. 18:49 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Krsenje pravila foruma”
» maki77

zoom66
Last edited by Anonymous on 02/11/2009 18:51, edited 2 times in total.
Reason: 02. nov. 2009. 18:49 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Krsenje pravila foruma” » maki77
fukara_tz

#1656 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1657 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1658 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

dzemmo wrote:People & Power - Bosnia's broken promises - 4 Nov 09
Treba ovom smeću od "čovjeka" tj Radmili koja se pojavljuje u prilogu dovesti ovu Eminu...

Svjedokinja silovanja
Ranjena duša Emine S.

Emina S. je imala 22 godine kada je počeo rat i kada je srela Milana Lukića, čije će zlostavljanje u višegradskom hotelu “Vilina vlas” trpjeti narednih mjesec dana. Emina i danas samo želi da Lukić odgovara za ono što je uradio. U želji da se ne zaboravi, i da se ne ponovi, ona za BIRN - Justice Report priča što je preživjela.

“Na samom početku rata živjela sam s porodicom u Višegradu, u mjestu koje se zvalo Mahala. Tu smo bili i odatle su sve te moje tragedije počele.

Jednu večer sam izašla u prodavnicu, ispred zgrade su bili nagareni vojnici u maskirnim odijelima. Pošla sam da se vratim, ali nisam uspjela. Milan Lukić, sa svojim drugovima, zaustavio me i pitao odakle ja tu. Bila sam svjesna šta me dalje čeka.

Rekao je da moram krenuti s njima, pokupili su me odatle – i za višegradsku banju. Kad smo došli, izveo me je iz auta i krenuli smo prema tom hotelu, bio je prepun vojnika. Hotel se zvao ‘Vilina vlas’ i nisam poznavala to mjesto.

Kad smo ušli, čula se vriska. Vjerovatno je tu bilo puno žena koje su prije dovedene. Vriska, plač, sve živo... Ali bio si nepomičan. Nisi mogao ništa u tom trenutku, i ne znaš šta da uradiš. Ideš, pa ako ostaneš živ...

U ‘Vilinoj vlasi’ nisam nikoga mogla vidjeti. Znam da je tu bilo drugih žena i svaka od njih je silovana, radili su od njih šta su htjeli. Bilo je i djevojčica. Ali niko nikoga nije vidio, niti je znao. To su sve bile zatvorene sobe.

Milan Lukić nije gledao je li staro ili mlado – njemu je bilo bitno samo da su žene i da od njih radi šta hoće. Uzimao je žene za sebe i onda ih je prepuštao drugima. Šta će oni uraditi s njima, to njemu nije bilo bitno. On je birao za svoj ćeif.

Odveo me je gore u jednu sobu. Rekao mi je da sjednem na krevet i da se neće nikome ništa desiti. Bilo mi je teško, strah me je uhvatio, panika, jednostavno ne znam šta da uradim od sebe.

Natjerao me je da legnem na krevet, da se skinem. On je radio šta je htio. To mi je prvi put bilo da sam s muškarcem, uništio je moju mladost. Milan Lukić je oduzeo moju nevinost. Prvi put sam imala kontakt s muškarcem.

Kad je prošlo, rekao mi je da ništa ne pokušavam jer ne mogu nigdje pobjeći. Vidjela sam tada šta mi se sve desilo. Ne znam šta dalje.

Tu smo bili do zore. On je spavao, stavio je ruku preko mene, a pored kreveta je stavio svoju pušku. Kad se probudio, molila sam ga da me vodi kući. Ustao je, obukao se, odveo me je.

Prvo smo svratili u jedan kafić, da vidi svoje jarane. Uzeo me je za ruku i skinuo svoju beretku – tada sam imala dugu kosu – i stavio mi je na glavu. Rekao je: ‘Ovo je moja buduća žena’, i da me ne smije niko dirati.

Ja sam išla kao da nisam ni živa... Ne mogu opisati kako sam se osjećala.

Vratio me je kući, ali mi je rekao da odatle ne smijem nigdje ići, jer gdje god krenem, oni će me stići, naći i ubiti, i čitavu moju porodicu zatrti.

Kad sam se vratila kući, u meni je strah vladao. Mislila sam, gdje god odem, oni će me naći, oni su svugdje... Nisam smjela izaći na ulicu, jer ako izađeš, više te nema. Tako je to bilo.

Dolazio je svaki dan. Odvodio me je i vraćao kad je htio. Po noći dođe, odvede me... Kad pokuca na vrata, mama mi odmah padne u komu i više ne zna za sebe.

Vodio me je na bazen. Tamo me je najviše vodio, tamo gdje su one tople vode. I u bazenu, i pored bazena... gdje je njemu najviše odgovaralo. Tvoje je bilo da šutiš, pa šta ti Bog dâ.

To je trajalo mjesec dana, to iscrpljivanje. Svaki dan je bio sve teži. Mjesec dana me je odvodio, vraćao... radio od mene šta je htio. Nisam to više mogla podnijeti. Odlučila sam da moram bježati iz toga, pa ostala živa ili ne ostala. Ne može se više ni s tim živjeti. To je bilo nepodnošljivo. Rekla sam sebi – ili živa ili mrtva, više ne mogu to izdržati. To je nešto što je bilo nenormalno. Više nije moglo čovjeku pod kožu.

Otišla sam s majkom u selo Okrugla, iznad Višegrada, i šumom smo se prebacile do sela Dobrun. Tu sam bila u šumi, vrijeme sam provodila u strahu. On je dolazio i tražio me je, raspitivao se za mene.

Skrivala sam se u šumi, dok se nisam našla s današnjim mužem, koji mi je puno značio i vratio me je u život. Čini mi se, da nije njega bilo, ne bih živa danas bila. Tako sam se osjećala, kao da sam odbačena od sviju, od čitavog svijeta.

Tada sam imala 22 godine.

To mi je život promijenilo sto posto, i dan-danas moj život je sav nikakav. I sad to mjesto Dobrun, kad odem tamo, sve me podsjeća... I kada pročitam sami natpis ‘Vilina vlas’, to me vraća, to se ne može izbrisati.

Višegrad je i danas fin grad, ali nosi tragedije. Nosi dosta toga... Živjelo se bez problema dok nije došla 1992. godina i rat. Nikad više tog života neće biti, može proći godinâ, godinâ i generacijâ, ali više ništa neće biti kao nekad.

Sada se borim, život nastavljam dalje. Moram da budem jaka u svemu tome, da izdržim, zbog svoje djece, zbog porodice. Ali, ma koliko bila jaka, ne mogu to pobijediti. Govorim sebi: ‘Što se to moralo meni desiti, što sam ja morala biti ta?’

Od svih tih mojih strahova i toga što je u meni ostalo, moje prvo dijete je poremećeno. To doktori kažu, da je u meni nešto vladalo i sve se prenijelo na dijete.

Jedino bi me utješilo da se prizna ovaj zločin. To mi je želja. Milan Lukić mora nositi sa sobom ono što je uradio i priznati svoju krivicu. To što je bilo ne može se zaboraviti. Jedno je kad vas neko goni s puškom, ali to je drugačije... to je duša ranjena”, završila je svoju priču Emina S.

Hotel “Vilina Vlas” smješten je u šumi, oko pet kilometara od centra Višegrada. Prije rata je bio, a i danas je, rehabilitacioni centar i lječilište s termalnim vodama. Prema zaključcima Tribunala u Haagu, u ovom hotelu je 1992. godine bio glavni štab paravojne grupe Milana Lukića zvane “Beli orlovi” ili “Osvetnici”, te je korišten za pritvaranje civila. U izvještaju UN-a o silovanjima u BiH iz 1994. godine, “Vilina vlas” se navodi kao pritvorski centar u kojem su svakodnevno silovane žene, djevojke i djevojčice od 14 godina. Manje od 10 ih je preživjelo ovaj logor.

Milan Lukić je u julu 2009. godine pred Tribunalom u Haagu nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za mnogobrojne zločine počinjene između 1992. i 1994. godine na području Višegrada, ali ne i za silovanja. Žrtve su godinama protestovale jer Tužilaštvo u Haagu nije u Lukićevu optužnicu uvrstilo brojna silovanja počinjena u Višegradu, između ostalog u banji “Vilina vlas”.

(justice Reports)
fukara_tz

#1659 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1660 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

16. godišnjica pada mosta

Sjećanje na dan kad je srušen simbol Mostara

Devetog novembra u 10 sati i 16 minuta Mostar je pogodila stravična vijest - srušen je Stari most, ponosni kameni luk koji je stoljećima spajao obale grada. Dan ranije, 8. novembra vojska Hrvatskog vijeća obrane započela je sa granatiranjem mosta, ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, koji se sljedeći dan potpuno uništen.
Čuveni Most, simbola Mostara i Hercegovine, izgrađen između 1557. i 1566. godine, djelo je turskoga graditelja Hajrudina, istanbulskom arhitekte i učenik čuvenog Mimara Sinana. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most.

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20 metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakterističan je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana zavisno od sunca.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA, a srušen je 9. novembra, nakon nekoliko dana granatiranja i terorisanja Mostara.

Više od četiri godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju vodi se proces protiv Slobodana Praljka i ostalih pet čelnika tzv. Herceg-Bosne optuženih za zločine nad Bošnjacima, za rušenje Starog mosta. Bivši general HVO-a Praljak je 2004. godine za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen."

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su najviše novca dale turska i talijanska vlada.

Ceremoniji otvaranja, osim Mostaraca prisustvovale su i brojne zvanice iz cijelog svijeta, koje su uz nastup orkestra, horova, solista, igrača, baletskih umjetnika, te spektakularni vatromet proslavile ponovno spajanje mostarskih obala.

Danas je u Mostaru simboličnim padom dvojice skakača Semira Kazazića i Armana Pehilja obilježena 16. godišnjica rušenja Starog mosta. Kao i prethodnih godina, djeca mostarskih škola simbolično su bacili ljiljane u Neretvu.

(sarajevo-x)
kmosst

#1661 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by kmosst »

1989. pao je berlinski zid, ja sam bio u Mostaru...1993. pao je mostarski most, ja sam bio u Berlinu...
1989. fiel die Berliner Mauer, ich war in Mostar ... 1993. fiel Brücke von Mostar, ich war in Berlin ...
1989th the Berlin Wall fell, I was in Mostar ... 1993rd Mostar bridge fell, I was in Berlin ...
fukara_tz

#1662 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Srbija
Odšteta Bošnjaku zbog torture

Beograd -- Presudom Prvog opštinskog suda država Srbija dužna je da plati Šefketu Hukiću pola miliona dinara zbog torture koju su nad njim sproveli policajci 1993. godine.

Fond za humanitarno pravo je 5. novembra 2009. primio presudu Prvog opštinskog suda kojom se država Srbija obavezuje da isplati 500.000,00 dinara Šefketu Hukiću, Bošnjaku iz sela Ugao (opština Sjenica), zbog odgovornosti za torturu koju su nad njim izvršili pripadnici SUP-a Sjenica u decembru 1993. godine. Batinaši i dalje zaposleni u MUP-u, tvrdi FHP.

FHP je, u okviru svog programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti, u ostvarivanju reparacija, 18. aprila 2007. godine podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime Šefketa Hukića.

Kako se navodi u današnjem saopštenju FHP-a, tokom policijske akcije pronalaženja nelegalnog oružja kod bošnjačkog stanovništva, decembra 1993. godine, pripadnici SUP-a Sjenica Dragan Paunović i Milan Nedić su sa još nekoliko kolega došli u kuću Šefketa Hukića u selu Ugao.

Od njega su tom prilikom zatražili da im preda automatsku pušku i municiju. Bez obzira na činjenicu što im je Šefket Hukić rekao da ne poseduje nikakvo oružje, policajci su mu naredili da krene sa njima u policijsku stanicu, uz pretnje da se neće vratiti kući. Sproveli su ga u prostorije Mesne zajednice "Karajukići".

Odmah pošto su ga uveli u salu, u kojoj je bilo još privedenih Bošnjaka, šest policajaca je počelo da ga naizmenično tuče, što je trajalo nekoliko sati.

Iako je nekoliko puta gubio svest, policajci su ga polivali vodom i vraćali svesti da bi nastavili sa maltretiranjem. Sve vreme torture, inspektor Dragan Paunović ga je ubeđivao da preda oružje, na šta mu je Hukić odgovorio da on ne poseduje oružje, nakon čega je pušten kući.

Prvih nekoliko dana Šefket Hukić se lečio kod kuće i tek kasnije se javio lekaru u Sjenici koji u početku zbog straha od policije nije hteo da ga primi.

Lekar iz privatne ordinacije konstatovao mu je, između ostalog, prelom rebara i oštećenje bubrega. Šefket Hukić se od posledica preživljene torture leči i danas.

U periodu 1992-95. godine, u akcijama pronalaženja nelegalnog naoružanja u Sandžaku, pripadnici MUP Srbije su stalno vršili pretrese kuća i tom prilkom neosnovano su priveli nekoliko stotina Bošnjaka.

Svi Bošnjaci koji su bili privedeni, optuživani su da poseduju nelegalno naoružanje ili da učestvuju u ''aktivnostima protiv države'', iako je samo kod nekolicine pronađeno oružje bez dozvole. Većina privedenih svedočila je o brutalnoj torturi koju su prema njima primenjivali radnici DB-a i lokalne policije u cilju iznuđivanja priznanja o posedovanju nelegalnog oružja.

O ovim događajima nije sprovedena ozbiljna istraga, a prema podacima FHP, policajci koji su učestvovali u batinanju sandžačkih Bošnjaka i danas su zaposleni u MUP Srbije.

FHP ističe da državni organi Srbije nikada nisu pokazali spremnost da žrtvama kršenja ljudskih prava od pripadnika srpskih snaga bezbednosti tokom devedesetih u Sandžaku pruže bilo kakav vid satisfakcije ili pomoći.

Zbog toga su žrtve prinuđene da svoje pravo na obeštećenje ostvaruju kroz sudske postupke koji su veoma nepovoljni po njih, jer dugo traju, neizvesnog su ishoda, a sudovi, posebno Vrhovni sud Srbije, su naklonjeni državi.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=391532
fukara_tz

#1663 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

12.11.2009

Institut za nestale BiH

U Tuzli identificirano osam tijela

U prostorijama Komemorativnog centra Tuzla danas je izvršena identifikacija osam tijela, kazala je Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
Identificirani su: Ramiz (Ramo) Vranjkovina rođen 6.8.1936. u mjestu Tegare, općina Bratunac, ekshumiran 5.11.2008. u mjestu Ređići, općina Bratunac; Nurija (Mehmedalija) Hamidović, rođen 25.5.1964. u Nezuku, općina Zvornik, ekshumiran 25.11.2002. u Slavonskom Brodu; Džemal (Džemil) Mustafić, rođen 17.4.1973. u Loznici, R Srbija, ekshumiran u mjestu Glumina, općina Zvornik; Hasan (Mujo) Kapidžić, rođen 1919. u mjestu Glogova, općina Bratunac, ekshumiran 15.10.2004. u mjestu Glogova, općina Bratunac.

Identificirani su i: Vahid (Hasan) Kapidžić, rođen 1940. u mjestu Glogova, općina Bratunac, ekshumiran 15.10.2004. u mjestu Glogova, općina Bratunac; Šećan (Ohran) Ahmetović, rođen 13.7.1960. u mjestu Nurići, općina Vlasenica, ekshumiran 2008. u mjestu Hakalaši - Vlasenica; Mevlida (Velja) Durić, rođena 1966. u Durićima, općina Vlasenica, ekshumirana 2008. u mjestu Hakalaši, općina Vlasenica te Muhamed (Abdulah) Muminović, rođen 21.11.1924. u mjestu Gradina, općina Vlasenica, ekshumiran 2008. u mjestu Hakalaši - Vlasenica.

Čengić je kazala da je danas na području Sanskog Mosta, na lokalitetu Modra, ekshumirano jedno tijelo i na području Međeđe brdo, općina Ključ, ekshumirani su ostaci jednog tijela.

Također, na lokalitetu Vlasenice, naselje Nedjeljišta, danas je započeta ekshumacija.

“Pretpostavlja se da će se na ovom lokalitetu naći najmanje dvije osobe. Radi se o žrtvama iz perioda 1992. s područja Vlasenice”, kazala je Čengić.

(Fena)
fukara_tz

#1664 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.11.2009.

Savez logoraša u BiH

Obilježavanje 17. godišnjice zatvaranja logora "Manjača"

Savez logoraša u BiH organizirat će 14. novembra na prostoru bivšeg zloglasnog logora "Manjača" obilježavanje 17. godišnjice zatvaranja tog logora na Manjači.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Murat Tahirović kazao je Feni da se već od 1999. obilježava taj događaj u cilju da se ne zaboravi sve ono što se tokom rata u BiH dešavalo u logoru "Manjača" i upozori da određeni broj onih koji su odgovorni za zločine na tom mjestu još slobodno šeta kako Bosnom i Hercegovinom tako i zemljama regiona.

Tim obilježavanjem pokušava se, kaže Tahirović, utjecati na svijest javnosti da se ne zaboravi ono što se dešavalo.

Tahirović sa žaljenjem konstatira da će godišnjica zatvaranja logora "Manjača" i ove godine biti obilježena bez prisustva državnih zvaničnika.

On kaže da je upućem dopis svim zvaničnicima u BiH, ali da niko od njih nije potvrdio poziv. "Prema našim informacijama, niko od njih i neće doći na Manjaču. To ukazuje na to da su zvaničnici u BiH zaboravili ono što se dešavalo i da 1992., kad su ljudi bili u Manjači, niko iz BiH nije imao značajnog interesa da ti ljudi budu oslobođeni. Jednostavno smo tad, kao i sad, prepušteni medijima (tad svjetskim a sad samo bh. medijima) da objave javnosti da su ljudi koji su preživjeli torturu došli na mjesto zločina da ukažu na strahote zločina koji su se tamo dešavali," kaže Tahirović.

Programom obilježavanja 17. godišnjice zatvaranja logora "Manjača" planirano je polaganje cvijeća na mjesto gdje je ubijen Omer Filipović, profesor iz Ključa, te govor triju preživjelih logoraša iz Prijedora, Ključa i Sanskog Mosta, koji će ispričati svoje utiske iz tog perioda torture u logoru.

Poznato je da su u logoru "Manjača" 1991. prvo bili zatvoreni Hrvati iz R Hrvatske, a 1992. u logoru su ih naslijedili Bošnjaci i Hrvati s područja općina Prijedora, Sanskog Mosta, Bosanskog Novog, Ključa, Bosanske Krupe, Bosanske Dubice i drugih mjesta koji su gravitirali području Manjače.

Ne postoje tačni podaci o tome koliko je zarobljenika prošlo kroz logor "Manjača". Prema zvaničnim podacima bh. sudskih organa i Tribunala, kroz logor "Manjača" prošlo je 4.000 do 5.000 ljudi.

(FENA)
fukara_tz

#1665 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.11.2009.

Institut za nestale osobe u BiH

Preuzeti posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirane u Hrvatskoj

Institut za nestale osobe preuzeo je danas posmrtne ostatke dviju osoba od Ureda za zatočene i nestale Republike Hrvatske.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić izjavila je Feni da je na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Bosanski Brod, Institut preuzeo posmrtne ostatke dvaju tijela, koje su članovi porodice 27. oktobra, u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, identificirali prema DNK nalazi.

Radi se o posmrtnim ostacima Đorđa Grbe (1939.) iz mjesta Sluj, Republika Hrvatska i Milovana Puljića (1933.) iz Teslića, koji su 2008. ekshumirani na gradskom groblju u Petrinji.

Čengić je napomenula da je preuzimanje tijela izvršeno u skladu s bilateralnim sporazumom organa za traženje nestalih osoba Vlade Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

(FENA)
fukara_tz

#1666 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.11.2009.

Fojnica

Komšić odao počast fra Nikici Miličeviću i fra Leonu Migiću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je posjetio Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici.

Image

Komšić je tom prilikom je položio vijenac i zapalio svijeću na spomen-ploču fra Nikici Miličeviću i fra Leonu Migiću. Na današnji dan, 13. novembra 1993. godine, vojnik ARBiH Miralem Čengić strijeljao je gvardijana Samostana fra Nikicu Miličevića i vikara Samostana fra Leona Migića.

(Sarajevo-x.com)
fukara_tz

#1667 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

14.11.2009.

Prijedor
Obilježena 17. godišnjica zatvaranja logora "Manjača"

Savez logoraša u BiH organizirao je danas na prostoru bivšeg zloglasnog logora "Manjača" obilježavanje 17. godišnjice zatvaranja tog logora.

Ovom prilikom položeno je cvijeće, proučena fatiha, a skupu su se obratili i neki od preživjelih logoraša.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Murat Tahirović kazao je Feni da se na obilježavaju ovog događaja okupilo oko 500 bivših logoraša.

Bili su prisutni predstavnici Udruženja logoraša iz Unsko -sanskog i drugih kantona, kao i Udruženja majke Srebrenice i Žepe i Žene žrtve rata.

Iako pozvani na obilježavanje 17 godina od zatvaranja ovog zloglasnog logora nisu stigli predstavnci vlasti BiH i Federacije BiH. Skupu je jedino prisustvovao izaslanik potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe.

Zatvaranje logora Manjača se obilježava od 1999. godine u cilju da se ne zaboravi sve ono što se tokom rata u BiH dešavalo u logoru.

U logoru "Manjača" 1991. godine prvo su bili zatvoreni Hrvati iz R Hrvatske, a 1992. u logoru su ih naslijedili Bošnjaci i Hrvati s područja općina Prijedor, Sanski Most, Bosanski Novi, Ključ, Bosanska Krupa, Bosanska Dubica i drugih mjesta koji su gravitirali području Manjače.

Ne postoje tačni podaci o tome koliko je zarobljenika prošlo kroz logor "Manjača". Prema zvaničnim podacima bh. sudskih organa i Tribunala, kroz ovaj logor je prošlo je 4.000 do 5.000 ljudi.

Posljednja skupina zatočenika iz logora Manjača puštena je na slobodu 18. decembra 1992. Taj je logor bio četrnaest mjeseci jedno od najužasnijih mjesta za koje je znao cijeli svijet a ništa nije mogao učiniti. U ljeto 1992. slike zatočenih mladića zgranule su svijet. Punih pedeset godina poslije nacističkih zločina koncentracijski logori ponovno su postali europska svakodnevica.

Prema podacima Međunarodnog Crvenog križa u ljeto 1992. broj zatvorenika dosegnuo je brojku od 3,700 zatočenika.

(FENA)
fukara_tz

#1668 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

17.11.2009

Srebrenica
Počela ekshumacija iz masovne grobnice na području Zalazja

Na području Zalazja, općina Srebrenica, danas je počeo proces ekshumacije iz sekundarne masovne grobnice koja je pronađena na tom lokalitetu.

Kako je potvrdila glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, radi se o žrtvama iz Srebrenice iz 1995. godine.

Današnji početak eksuhmacije podrazumijeva čišćenje terena te omogućavanje početka iskopavanja. Ona navodi da se pretpostavlja da su u sekundarnu grobnicu u Zalazju izmješteni skeletni ostaci iz više primarnih masovnih grobnica s područja naselja Glogova.

"Riječ je o veoma nepristupačnom terenu i nenaseljenom mjestu, što pokazuje da su zločinci željeli prikriti zločin", istaknula je Čengić.O broju žrtava u grobnici za sada se još ne može govoriti.

fukara_tz

#1669 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

17.11.2009

Srebrenica
U novoj masovnoj grobnici u Srebrenici tijela ubijenih učesnika ''marša smrti''

Novotkrivena masovna grobnica, nalazi se u blizini sela Vitlovac, pored puta koji od Srebrenice vodi ka Rudniku Sase. Dežurna kantonalna tužiteljica za ekshumacije Danica Arapović – Kovačević kaže kako Tužilaštvo TK ima informacije da se tu pokopane nalaze žrtve ubijene 1995. godine. Prvi skeletni ostaci ukazali su se na površini zemlje, čim je ukonjeno drveće.

Image

Članovi ekspertnog tima Instituta za nestale BiH procjenjuju da bi grobnica mogla biti duga između 10 i 12 metara, a postoje i naznake kako su tijela dospjela na ovo mjesto. Murat Hurtić, šef Tuzlanskog ekspertnog tima Inistituta za nestale osobe BiH kaže da je grobnica sekundarnog karaktera i da su u njoj ljudi koji su iz Srebrenice pokušali bježati, a potom ubijeni u Pobuđu, na području Opštine Bratunac.
Mjesto njihove primarne grobnice bilo je u Glogovoj. Svjedočenja poznata Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine govore da je u jednom danu iz primarnih masovnih grobnica u Glogovoj, nekoliko kamiona odvozilo skelete prema Zelenom jadru, ovoj i prema još nekoliko zasad tajnih lokacija. Posmrtni ostaci su izmiješani, a prve procjene su da bi na ovom mjestu moglo biti nekoliko desetina slučajeva. Ekshumacije zvanično počinju sutra, a trajat će najmanje dvije sedmice.
fukara_tz

#1670 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

18.11.2009

Srebrenica
U masovnoj grobnici kod Srebrenice otkriveni prvi skeletni ostaci

Prvog dana rada na otkrivanju masovne grobnice "Vitlovci“ iznad naselja Vidikovac kod Srebrenice, članovi ekspertnog tima za traženje nestalih Kantonalnog tužilaštva TK-a, već su otkrili prve dijelove skeleta, potvrdio je Sadik Selimović, član tima.
On je dodao da je grobnica sekundarnog karaktera, dugačka oko 25 i široka oko tri metra.

Fatima Hadžibeganović, kantonalna tužiteljka Tuzlanskog kantona, izjavila je da su, prema saznanjima Tužilaštva, ovdje sahranjene civilne žrtve ubijene u genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine.

"Prema informacijama kojim raspolažemo, a što ćemo naknadno utvrditi, civili su ubijeni i sahranjeni u grobnicu u Glogovoj, a potom su njihovi posmrtni ostaci prebačeni u ovu sekundarnu grobnicu", izjavila je Fatima Hadžibeganović.

Po njenim riječima, s obzirom na to da je na samoj površini pronađeno nekoliko skeleta, a u odnosu na veličinu grobnice, očekivati je da se ovdje pronađe veći broj posmrtnih ostataka srebreničkih Bošnjaka.

(FENA)

fukara_tz

#1671 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

20.11.2009

Srebrenica
Pronađeno više skeletnih ostataka u masovnoj grobnici Zalazje

Članovi ekspertnog tima Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) i Instituta za traženje nestalih osoba BiH pronašli su više skeletnih ostataka i odjevnih predmeta u masovnoj grobnici "Zalazje" kod Srebrenice.

Član Instituta za traženje nestalih osoba BiH Sadik Selimović potvrdio je da je riječ o Srebreničanima koji su zarobljeni u okolini Bratunca, ubijeni u Kravici, te prvobitno sahranjeni u Glogovoj.

- Ovo je specifična grobnica. Ne možemo pouzdano znati šta krije, ali pretpostavljamo da ćemo pronaći nekompletna tijela. Naša saznanja govore da su tijela ubijenih, iz primarne masovne grobnice u Glogovoj, izmještana u grobnice u Zelenom Jadru i na druge lokacije, rekao je Selimović.

Ovo je do sada šesta masovna grobnica otkrivema na području opštine Srebrenica.

(ONASA)
fukara_tz

#1672 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Sjećanje na Vukovar

fukara_tz

#1673 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Banjalučani veličali lik i djelo ratnog zločinca Radovana Karadžića

Image

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci jučer je u organizaciji NVO Srpski narodni pokret "Izbor je naš" održan performans u povodu krsne slave nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića, kojem se u Hagu sudi za najteže oblike ratnog zločina i genocid.

Tek manji broj Banjalučana upisao se na spisak i na taj način Karadžiću, povodom slave, uputio čestitke koje će mu ova nevladina organizacija dostaviti direktno u Hag. Građani su se potpisivali na stolu prekrivenom srpskom zastavom, iznad kojeg je postavljen i plakat s likom Karadžića i natpisom: "Srećna krsna slava, naš predsjedniče!"

Bilo je i onih koji su negirali ovakav skup, dobacujući komentare tipa: "Ma, baš njega briga za nas ovdje, on je sebi i svojima ostavio milione na računu", ali ipak su dominirali oni koji su se željeli fotografirati uz kartonsku figuru Karadžića, također postavljenu u sklopu performansa.

- Slikaj me s jedinim pravim Srbinom - govorila je vidno uzbuđena penzionerka.

U prvim minutama okupljanja jučer nikoga ispred CJB Banja Luka nismo vidjeli da nadgleda ili kontrolira ovu ceremoniju. Inače, jučer je bila slava i MUP-u RS.

(AVAZ)

Image

Image
fukara_tz

#1674 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

29.11.2009

Sarajevo
Obilježavanje 16. godišnjice masakra u ul. Hamdije Kreševljakovića

Delegacija Kantona Sarajevo u nedjelju će položit cvijeće na mjesto masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47. Na tom mjestu je prije 16 godina od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene u 12 sati i 40 minuta s agresorskih položaja na Hladivodama poginulo sedam Sarajlija, dok ih je četvoro teže i lakše ranjeno.

Poginuli su: Zekerijah Dacić, Staka Aksentić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

(FENA)
fukara_tz

#1675 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

29.11.2009.

Sarajevo

16. godišnjica masakra
Položeno cvijeće na spomen ploču u ul. Hamdije Kreševljakovića

Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar u nedjelju su položile cvijeće na mjesto masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.
Na tom mjestu je prije 16 godina od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene u 12 sati i 40 minuta s agresorskih položaja na Hladivodama poginulo sedam Sarajlija, dok ih je četvoro teže i lakše ranjeno.

Poginuli su: Zekerijah Dacić, Staka Aksentić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Pomoćnik ministra za socijalni rad Mesud Peljto u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a rekao je da su porodice i ostali danas došli na ovo mjesto da se sjete onih koji su poginuli prije 16 godina.

Peljto je rekao da ako se govori ispravno oni nisu poginuli oni su ubijeni.

- Oni su ubijeni,u nama nema mržnje. Ne učimo našu djecu da mrze ali učimo ih istini i pamtimo naše žrtve, rekao je Peljto.

Počast poginulim sugrađanima odata je učenjem fatihe i minutom šutnje.

Nedim Zimić brat jednog od ubijenih (Elvedina Zimića) rekao je da bi trebala postojati bolja kordinacija između Općine Centar, mjesne zajednice i porodica i prijatelja poginulih. Kako kaže prvih godina su bili obavještavani o polaganju cvijeća, zadnjih godina ne. I kako kaže on će doći bratu položiti cvijeće, ali postoje i prijatelji poginulih, porodice koji bi došli a ne znaju.
(FENA)
Post Reply