Predlažem svima knjigu "DŽELATI NARODA MOG" AVDE HUSEINOVIĆA, on je u njoj opisao i na stotinama kolornih fotografija prikazao zločince i zločine u cijeloj BiH
http://www.youtube.com/watch?v=_C5EJbIC3uc
Avdo Huseinović, nakon filma “Vanzemaljci iznad Sarajeva”, početkom januara objavljuje knjigu o najvećim ratnim zločinima i zločincima u BiH
“DŽELATI NARODA MOG“ JE ISTRAGA O LJUDIMA KOJI SU ŽELJELI UNIŠTITI BOŠNJAKE
Autor: Admir F. Beganović
Objavljeno: 03. December 2008. 06:12:11
Avdo Huseinović
Naš narod je itekako ponijela ta oluja zaborava genocida, koju uglavnom, sezonski samo jednodnevno oživimo 11.jula kad u mezareve spuštamo nove tabute u Potočarima.
Nakon uspješne realizacije dokumentarno-igranog filma “Vanzemaljci iznad Sarajeva” koji je naprosto oduševio gledateljstvo širom BiH i dijaspore, sarajevski autor Avdo Huseinović početkom januara naredne godine, promovisat će svoju prvu knjigu pod nazivom “Dželati naroda mog” čiji je izdavač Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH “HABER” iz Sarajeva.
Bošnjaci.Net: Gospodine Huseinoviću recite nam par riječi o knjizi koja će u januaru biti dostupna javnosti.
Huseinović: “Dželati naroda mog” je knjiga o najvećim ratnim zločincima nad Bošnjacima tokom agresije 1992-1995.godine. Ona je jednostavno rečeno “istraga o ljudima koji su željeli uništiti naš narod.”
Situacija oko bošnjačkog zaborava vlastitog stradanja trenutno je ozbiljna i dramatična da ozbiljnija i dramatičnija ne može biti. Definitivno, naš narod je itekako ponijela ta oluja zaborava genocida, koju uglavnom, sezonski samo jednodnevno oživimo 11.jula kad u mezareve spuštamo nove tabute u Potočarima. Više od rana, koje kao suveniri ukrašavaju moje tijelo, na svaku promjenu vremena me boli taj olahko ugošćeni musfair zvani “zaborav”.
Bošnjaci.Net: Činjenica je da se ratna stihija u BiH i nad Bošnjacima veže samo za nekoliko imena, kako vi to pojašanjavate?
Huseinović: Istina je to, danas ljudi uglavnom cijelu priču oko ratnih zločina vezuju za nekoliko imena koja se stalno ponavljaju. Mene su mnogo više interesovali oni monstrumi koji su itekako okrvarili ruke, a danas se uopšte ne spominju. Mnoge od njih još nije zagrlila ruka pravde. Priča o zločinima nad Bošnjacima jednostavno nema kraja i to tek shvatite “kad zaplovite tom nabujalom, krvavom i beskrajnom rijekom istraživanja zla.”
Tek kad uđete dublje u materiju, doživite neviđen unutarnji kolaps. Kako objasniti fenomen da je Darko Mrđa za strijeljanje 250 prijedorskih Bošnjaka na Korićanskim stijenama dobio 17. godina, a toliko je otprilike prije rata dobio Junuz Kećo kad je ubio onu svoju ženu zbog kurvanja sa drugim. Nevjerovatno je koliko su zločina ti krvnici i kakvim sve metodama počinili.
Bošnjaci.Net: Koje zločince i krvnike našeg naroda obrađujete u knjizi?
Huseinović: U knjizi pojedinačno obrađujem krvnike poput Milana Lukića, Veselina Vlahovića Batka, Gorana Jelisića, Rajka Kušića, Duška Kornjače, Sime Drljače, Miše Pelemiša, Vojkana Đurkovića, Željka Ražnatovića Arkana, Dragana Nikolića Jenkija, Nikole Jorgića, vojvoda Vasilija Vidovića Vasketa, te paravojne jedinice Beli orlovi, Žute ose, Škorpioni… Naravno, pored ovih nabrojanih, istraživao sam i o onim koji su sve to osmislili i naredili a to su izmedu ostalog Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Stanislav Galić, Novak Đukić, Radislav Krstić, Vinko Pandurević, Mićo Stanišić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Radoslav Brđanin… Zločine u Srebrenici, Prijedoru, Foči, Bratuncu, Nevesinju, Ključu i Vogošći sam kolektivno obradio.
Bošnjaci.Net: Prema našim saznanjima o knjizi se priča da će biti unikatno izdanje.
Huseinović: Siguran sam da je knjiga unikatno izdanje jer će se po prvi put na jednom mjestu naći skoro svi ozloglašeni zločinci. Nadam se da će uskoro ova knjiga poslužiti i kao dio scenarija za novi dokumentarac, koji će naporedo sa knjigom našim budućim generacijama biti svojevrsna historijska edukacija jer je poznato da je našoj djeci danas strogo zabranjeno učiti u školama o stradanju bošnjačkog naroda. Nadam se da će zahvaljujući svojim roditeljima bar ilegalno moći saznati nešto više o najkrvavijem periodu našeg naroda. Zbog žrtava koje smo podnijeli, a koje nisu isključene da se ponoviti neće, potrudiću se da nastavim sa sličnim projektima, ako Allah dž.š. da zdravlja i života, i narednih godina. Bosna je zemlja mezara, neisplakanih suza, neispričanih priča, neotkrivenih grobnica… Zločin je zaboraviti zločin.
Još da naglasimo da Huseinović paralelno sa ovom knjigom priprema i scenario za novi dokumentarni film o učešću ruskih, rumunskih, grčkih, srbijanskih i crnogorskih dobrovoljaca u napadima na Sarajevo.
http://WWW.INTERLIBER.COM