Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Autenticne fotografije probijanja Srebrenicana prema slobodnoj teritoriji. Autor fotografija je Ahmet Bajric Blicko . Fotografije sam snimio kada je bila postavka izlozbe"Srebrenicki put pakla" u Tuzli na Trgu zrtava genocida u Srebrenici.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Dalje...

Stari grad uzvisenje iznad Srebrenice. Na slici mozete vidjeti mezarje. Tu su sahranjeni branioci Srebrenice koji su poginuli 1992.godine. Njih ukupno 22 na celu sa komadantom Atifom Usticem posthumno odlikovanim najvisim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

Image

A evo i mezarja

Image

Image

U njihovu cast 1993.godine na tom mjestu sagradjeno je turbe koje su cetnici srusili sto granatiranjem, sto nakon okupacije Srebrenice. Ostaci turbeta jos su vidljivi.
Image

Image

Na tom mjestu sada se gradi novo turbe i ljepse i vece. Prilikom zadnje posjete Srebrenici novembar 2005 novo turbe izgleda ovako

Image

Pogled sa Starog grada na Srebrenicu

Image

Nize mezarja cetnici su postavili krst koji naravno nikada tu nije stojao.

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Dalje....

Na ovom stadionu u Srebrenici, ne znam tacno koje godine, fudbalski turnir, cetnici bacili granatu pobili skoro stotinu ljudi. Elvise ti bi ovdje mogao malo dopuniti ako citas.

Image

Image

Image

Image

Image

Nakon okupacije Srebrenice svih pet srebrenickih dzamija je poruseno. Za sada je obnovljena samo jedna, Bijela dzamija. Pravoslavna crkvu niko nije dirao ni prije a ni poslije okupacije.

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Dalje....

Potocari, prije rata nasaljeni Bosnjacima, zapoceta izgradnja crkve pa se stalo ali se teritorija obiljezila. Samo par stotina metara nize nalazi se Memorijalni centar Srebrenica/Potocati

Image

Image

Konjevic Polje na zemljistu Fate Orolovic nelegalno izgradjena crkva koja stoji zakljucana. Povremeno budu liturgije a narod na liturgiju dodje iz Bratunca. Ne bude vise od 5-6 ljudi. Poznavaci Fate a i njene familije kazu da Fata nece odustati od povratka svoje imovine i izmjestana crkve. Sva ova zdanja gradjena su uz blagoslov episkopa zvornicko-tuzlanskog Vasilija Kacavende.

Image

Divic kod Zvornika prije agresije izgledao je ovako

Image

Tokom agresije u Divicu je pobijeno oko 100 Bosnjaka u logoru Karakaj, a ostalo stanovnistvo protjerano. Dzamija je srusena a na mjestu dzamije sagradjena je crkva. Sada u Divicu zive povratnici Bosnjaci koji nemaju gdje da upraznjavaju svoje vjerske obrede. U Divicu ne zivi niti jedan Srbin a crkva i dalje stoji..I ova crkva je sagradjena uz blagoslov Kacavende

Image

Image
PR80.

Post by PR80. »

@fukara_tz
Hvala na svim slikama. Vazno je imati sve dokaze ali stvarno je tuzno za pogledati. :( :(
Neka im je la`ka zemlja. :( :(
da pamtis

Post by da pamtis »

Image

Image

Image
senada

Post by senada »

Postoji poseban oblik zlocina nad covjecnosti, a kod nas na sceni od '95. do danas.
U psihijatriji je poznat kao mentalni teror, mentalni zlocin, za koji pocinioci (zlocinci) moraju odgovarati pred Medjunarodnim Sudom Pravde.
Na prostoru BiH civilni i vojni kolektivni ratni stradalnici - sve posredne i neposredne zrtve rata, umjesto psihofizicke strucne psihoterapeutske i svake druge vrste pomoci, deset godina bivaju izlozeni novim oblicima svih mogucih oblika mirnodopskog terora, zlostavljanja i mucenja od strane mirnodopskih zlocinaca... :(
da pamtis

Post by da pamtis »

Image

Image

Image

Image
senada

Post by senada »

Koliko se (post)ratnih probisvjeta i profitera obogatilo na prizorima uzasa i na nesreci zrtava rata? Dokazat ce se i taj, uzasni, monstruozni zlocin nad covjecnosti a dokaznog materijala za tuzbu ne nedostaje. Kako bi zasjenili svoju pljacku zrtava ratnih stradanja, kriminalci i mafija placenici domacih i stranih logistickih baza, misle i zive u nadasve bolesnoj nadi da se mogu i nadalje koristiti patnjama i ranama za svoje prljave, kriminalne i zlocinacke ciljeve.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Tuzla

Prema podatcima opstinskog staba civilne zastite Tuzla agresor je na sam grad i njegova prigradska naselja u periodu izmedju 92 i 95 ispalio 23.413 granata kalibra veceg od 12, 8mm....dakle vise od 20 granata svakodnevno je padalo na podrucje opstine Tuzla a upucivane su pretezno sa sjeveroistoka sa vrhova majevice iz oruzja lociranog na Povrsnice-Modrasnica.

Zgrada Jupiter...direktan pogodak granate u stan

Image

Iako po međunarodnim konvencijama zdrastveni objekti uživaju posebnu zaštitu u ratnim sukobima, u ovom gnusnom ratu su i oni stalna meta četničkih granata. Naručito je ciljan bolnički komplex Gradina. Na slici: Biohemijska labaratorija, 31 jula 1992. godine

Image

Dječija klinika na Gradini pretpjela je znatna oštećenja od topništva sa Majevice krajem jula 1992. godine

Image

Korzo je često bilo na meti agresora.
Na slici detalj iz centra Tuzle nakon granatiranja 9.septembra 1992.godine

Image

2.12.1992.godine bio je posljednji dan zivota civila :Sefike Bajic, Amira Mujacica, Danijele Miholic, Amela Zunica, Ivice Bjatala, Emire Sarajlic, Milene Ljubojevic, Faruka Sakambeta i Blagoja Jovica .Ranjeno je tridesetak osoba .
2.decembar 1992. godine je jedan od najtežih dana u Tuzli kada je od agresorske granate poginulo 11 nedužnih civila, a među njima i djevojka Danijela Miholić (Slika iz Rudarske ulice)

Image

Školski objekti kao stjecišta prognanika, postali su posebno interesatni za agresora. Na slici: Upravna škola u Tuzli nakon granatiranja 2.juna 1992.godine

Image

O razornosti agresorskih projektila svjedoči i ova fotografija. Ulica Đure Džakovića u Tuzli.

Image

[/code]
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Sjedite Udruzenja majki Srebrenice u Tuzli koje se nalazi iza Doma penzionera. Svakim radnom danom mozete doci prijaviti koga trazite, pogledati spiskove i slike nestalih, informisati se o radu udruzenja itd.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Pregledah opet ove fotke, opet mi se srce steglo, opet me je stid gdje zivim. Zar smo vec zaboravili dane opsade u Sarajevu, zar smo vec zaboravili sve sto smo preko glave pregurali, zar smo zaboravili zrtve koje su pale ,zar su ljudi u logorima bili nako, zar je Srebrenica bila da bi je danas jednom godisnje spominjali.
Zar se sve desilo da bi se ovi vampiri danas vozali u nasim autima. Pa ti neljudi nisu medju nama vec dvadeset godina, moramo ih sviju opomenuti i moramo ih sve podsjetiti sta se to ovdje desilo. Ja hocu ISTINU, zelim PRAVDU, a vidim li ih oko sebe ????

Ja dajem svoj glas da opomenemo sve koji su brzo zaboravili....dignimo glas za sve one koji su umrli a da nisu nista krivi, dignimo glas za sve ljude koji su patili a da nisu nista krivi, dignimo glas za nasu djecu ako necemo za sebe..... ili za ljude koji su patili.... jer djeca ce nas pitati jednog dana ...... pitanja na koja ce nas stid biti i ponuditi odgovor...

Vrijeme je da se krene !!!!!
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Banjaluka

Rušenje dzamija i drugih objekata Islamske zajednice je istovremeno bilo jedno od sredstava i ciljeva agresije na BiH.

FERHADIJA = Ferhat-pase Sokolovica dzamija - SIMBOL B.Luke
Izgradjena: 1579.godine
srusena : 1993. Maj 7. u 03,05 sati - minirana
UNESCO = NULTA kategorija kulturnog spomenika Zajedno sa dzamijom sruseni i svi okolni sadrzaji i objekti: Ferhat-pasino turbe, Husedzinovica turbe, dzamijski harem, sadrvan, ograda, cesma vanjska.

Medju srusenim banjaluckim dzamijama su i Arnaudija, Gazanferija, Behram efendijina dzamija, Mehdi-bega Imamovica, Jama – sofi Mehmed pašina dzamija, Talih-Hadzi Osmanija dzamija na Pobrdju, Stupnicka, DOLACKA = Hadzi Omerova dzamija, POTOCKA = Hadzi-Pervizova dzamija, GRABSKA = Hadzi-Begzadova dzamija na Grabu- G.seher, TULEJHOVA = Hadzi-Zulfikarova dzamija; Novoselija (lijeva), HADZI-KURTOVA dzamija u Novoseliji, lijevoj, VRBANJSKA dzamija u Vrbanji, POTPECKA = Sefer-begova dzamija, Hadzi-MUSTAJ pase Sokolovica dzamija u Novoselijim, desnoj.

Dzamija Ferhadija kad je srusena i reakcija onih koji su je srusili kad se postavljo kamen temeljac 2001. godine za ponovnu izgradnju.

Image

Image

Image

(ferhadija.com)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Foča

Foča je grad iz kojega su izgnani svi Bosnjaci kojih je u ovome mjestu, po popisu iz 1991., bilo 52%. U Foči su tokom agresije porušene sve džamije, jedna od naljepših bila je Aladža džamija.

Image
PR80.

Post by PR80. »

Ulice G. Vakufa (slikano 94.-e).

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

28.01.2006

Tokom procesa protiv "škorpiona" u Beogradu

Rodbina prepoznala pet žrtava okrutnog zločina kod Trnova

Image

Svjedočenja Srebreničanki na suđenju pripadnicima jedinice "Škorpioni" pomogla su da se i zvanično identificiraju petorica, od ukupno šestoricemuškaracačiju je okrutnu likvidaciju u Godinjskim Barama kod Trnova ovdašnja javnost vidjela na poznatom videosnimku koji su, inače,snimili sami pripadnici te jedinice u julu 1995. godine.

- Majke Nura Alispahić, Hana Fejzić i Hana Salkić na sudu su identificirale svoje sinove Azmira Alispahića, Safeta Fejzića i Saiba Salkića. TakođerSafeta Muhić prepoznala je svog brata Safeta Fejzića, dok je Semir Ibrahimović identificirao svog oca Smaila.
Na sudu se nisu pojavili članovi porodice Sidika Salkića, ali ga je njegov sin Saidin ranije prepoznao. Ostala je samo jedna osoba za koju se još niko nije javio kako bi potvrdio njen identitet.

Image

Doduše, možda će ovo biti maloteže jer ovaj čovjek, vjerovatno od udaraca koje je zadobio od "škorpiona", imaveće natekline lica - kazala nam je jučer Hajra Ćatić iz Udruženja građana "Žene Srebrenice".
Ona je, zajedno sa desetak Srebreničanki, prisustvovala ovosedmičnom suđenju "škorpionima" u Beogradu.
Srebreničanke su zamolileda, nakon što u medijima budu objavljene fotografije ubijenih sa njihovimtačnim podacima, svi oni koji su preživjeli golgotu Srebrenice pokušaju pomoći da se identificira i šesti ubijeni sa snimka.

Petrašević prvi pucao

Beogradsko suđenje "škorpionima" omogućilo je porodicama da identificiraju i pojedine egzekutore svoje djece čiji se likovi pojavljuju na videosnimku.
- Ovaj u kapi je drugooptuženi Pera Petrašević, ustvari onaj što, kako snimak pokazuje, prvi puca u našu djecu - kažu u UG "Žene Srebrenice".

Identificirani i optuženi

Image

Na videosnimku su identificirani i Aleksandar Vukov, prijeratni policajac u Hrvatskoj,kao i Aleksandar Medić, kumprvooptuženog Slobodana Medića. Svjedoci su ih prepoznali nakon što su se s njima sreli u sudnici. Iz UG "Žene Srebrenice" pretpostavljaju da se u jednom kadru pojavljuje i sam Slobodan Medić, ali će to provjeriti narednih dana.(A.H. Avaz)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

uvjek dobar gost wrote:Pregledah opet ove fotke, opet mi se srce steglo, opet me je stid gdje zivim. Zar smo vec zaboravili dane opsade u Sarajevu, zar smo vec zaboravili sve sto smo preko glave pregurali, zar smo zaboravili zrtve koje su pale ,zar su ljudi u logorima bili nako, zar je Srebrenica bila da bi je danas jednom godisnje spominjali.
Zar se sve desilo da bi se ovi vampiri danas vozali u nasim autima. Pa ti neljudi nisu medju nama vec dvadeset godina, moramo ih sviju opomenuti i moramo ih sve podsjetiti sta se to ovdje desilo. Ja hocu ISTINU, zelim PRAVDU, a vidim li ih oko sebe ????

Ja dajem svoj glas da opomenemo sve koji su brzo zaboravili....dignimo glas za sve one koji su umrli a da nisu nista krivi, dignimo glas za sve ljude koji su patili a da nisu nista krivi, dignimo glas za nasu djecu ako necemo za sebe..... ili za ljude koji su patili.... jer djeca ce nas pitati jednog dana ...... pitanja na koja ce nas stid biti i ponuditi odgovor...

Vrijeme je da se krene !!!!!
nazalost zaboravili smo :(

vrijeme je da se formira jedan bih mosad koji ce "pohvatati" bandu
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Samo nastavite dokumentovati....

:(
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Ispracaj posmrtnih ostataka srebrenicana, pred dzenazu 11.jula 2005

Image

Image

Image

Image

Potočari

Image

Image

(Photo Fena)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

NURA ALISPAHIC

Image

ADMIR ALISPAHIC

Image

AZMIR ALISPAHIC

Image

- Vidjela sam ga, ženo moja! Moj Azmir... Oni ga gone, a on se okrenu, vidim mu lice. Na njemu bratove pantalone, koje je ponio sa sobom kad je krenuo iz Srebrenice... I patike... Pucaju u njega... Vidim on pada... Očima svojim gledam kako mi dijete ubija dušmanin - zaplakala je jučer, prilikom našeg dolaska, na vratima svog izbjegličkog stana u Tuzli Nura Alispahić iz Srebrenice, majka šesnaestipogodišnjeg Azmira čije je smaknuće na Godinjskim barama kod Trnova 1995. godine, jučer putem TV ekrana obišlo cijeli svijet.

- Oba sina su mi poginula 1995. godine. Moj Admir, nakon što je u Srebrenici teško ranjen, helikopterom je bio prebačen u Tuzlu na liječenje. Čim se oporavio, ponovo se prijavio u vojsku. Ubila ga je dušmanska granata na Kapiji 25. maja 1995.Imao je24 godine - govori Nura.

Image

Image
---------------------------------------------------------------------------------

Image

Safeta Muhić iz Jezera kod Srebrenice imala je samo 14 godina u trenucima kad se u julu 1995. posljednji put vidjela sa svojim bratom Safetom Fejzićem. Vidjela ga je prekjučer, na prikazanom filmu Haškog tribunala, kako ga pred kamerama ubijaju pripadnici jedinice ˝Škorpioni˝.
- Moj Safet uzeo je bio sedamnaestu godinu. Kad je došlo vrijeme da se rastanemo, on je s ocem krenuo šumom, a ja i mati došle smo u Potočare kako bismo s ostalom ženskom čeljadi iz familije stigle do Tuzle. Sjećam se k´o sad da je bilo - imao je plavu majicu na sebi - priča nam kroz suze Safeta, sa svojom majkom, suprugom i djecom sada nastanjena u Špionici kod Srebrenika.

------------------------------------------------------------------------------------

Image

Kad je Smail Ibrahimović iz Konjević-Polja u julu 1995. godine krenuo "niz Srebrenicu prema Kazanima" kako bi se pridružio koloni muškaraca koja je s Buljima kretala prema Tuzli, njegov sin Semir imao je sedam godina.
Trčao je za babom, prisjeća se njegova majka Remza, i plakao govoreći da će se "baciti s kuće" ako ga mati ne pusti da ide s ocem. Smail je žurio da djeca ne vide kako glava kuće plače, doviknuo Remzi da čuva djecu i otišao.

On je bio vozač, hodao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, fino zarađivao - kroz plač govori Remza pokazujući rijetke fotografije koje su joj od muža Smaila ostale, a kojeg je prije nekoliko večeri, nakon deset godina, ponovo vidjela na videosnimku na kojem zloglasni srpski "Škorpioni" ubijaju šestoricu Srebreničana.
Smaila Ibrahimovića prvi je prepoznao njegov sin Semir. Bio je sam u kući i kada je ugledao snimak na TV-u, odmah je, kaže, prepoznao "svog babu".
- Babin lik mi se urezao u pamćenje. On je onaj u kožnoj jakni, viri mu malo plavkasta košulja. Poznao sam mu i obuću i pantalone, kao da ga sad gledam.

---------------------------------------------------------------------------------

Mido Salkić na australskoj televiziji SBS vidio kako mu zločinci ubijaju oca Sidika

Kada je 5. juna u Melburnu, na australskoj televiziji SBS emitiran snimak mučkog pogubljenja šestorice Srebreničana, Saidinu Midi Salkiću učinilo se da je u jednom trenutku vidio lik svoga oca Sidika.
Snimak je, međutim, bio prekratak da bi Mido, njegova sestra Mubera i majka Zifa bili potpuno sigurni da je jedan od ljudi koje strijeljaju zločinci iz jedinice "Škorpioni" njihov otac, odnosno suprug.
Potvrđene slutnje

- Odmah sam počeo okretati brojeve telefona, zvati poznanike ovdje u Melburnu, tražiti videosnimak, zvati Bosnu, Hag... Nekoliko noći niko od nas troje oka nije sklopio - kaže Mido.
Njegove slutnje potvrđene su 13. juna, kada mu je iz Haga javljeno da je čovjek u plavoj košulji njegov otac Sidik
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Svakog 11. u mjesecu na Trgu žrtava genocida u Tuzli

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Suze žrtava i smijeh Škorpiona

Pred početak suđenja Škorpionima dvanaest bližih članova oštećenih koje zastupa Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo, stajali su na ulazu pred zgradom Suda zajedno sa porodicama i prijateljima optuženih. Ni jedni ni drugi nisu mogli ući zbog obezbjeđenja kojem je trebalo petnaest minuta da identifikuju "ko je ko". Incidenta nije bilo, ali je atmosfera bila jeziva : sestre, majke i rodbina oštećenih plakalo su kako na ulazu tako i tokom procesa. U maloj prostoriji sudnice, jedni pored drugih, sjedili su prijatelji Škorpiona i porodice žrtava.

Podrška škorpiona

Image

Prvi su očito došli da se zabavljaju : smijali su se svim neukusnim opaskama i odgovorima Slobodana Medića. Njihov smijeh bio je popračen suzama ožalošćenih porodica.

Nataša Kandić sa porodicama žrtava

Image

(Magazin Dani)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Beograd

Image

Image

Image

(Photo B 92)

Utakmica SiCG : BiH 12.10.2005

Navijači BiH

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Četnici

Image

Četnici iz Trebinja

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Memorijalni centar Memići kod Kalesije

U Memorijalnom centru Memići kod Kalesije do sada je ukopano oko 500 žrtava genocida i etničkog čišćenja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na ovom mjestu se sahranjuju žrtve iz Zvornika koje su pronađene u masovnim grobnicama Kazanbašča, Crni Vrh itd. Na području Zvornika registriovano je oko 1.700 nestalih osoba. Njih 1.300 ubijeno je 1992.godine, dok je 400 nastradalo tokom genocida u Srebrenici.

Fotografije sam snimio u maju 2005.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

05.06.2005Klanjana dženaza tridesetorici ubijenih zvorničkih Bošnjaka

Rifet Beganović iz Petkovaca kod Zvornika klanjao je jučer dženazu sinu Dževadu i njegovo tijelo spustio u mezar do humke u kojoj leži i njegov drugi sin Refik, koji je prošle godine ukopan. Trinaest godina Rifet je tragao za tijelom svog drugog sina.

- Danas sam ukopao i brata Safeta i rođaka Murisa. Sad barem znam gdje mogu doći da im proučim Fatihu - kaže Rifet.

Staračkom rukom Fatima Grahić stezala je bašluk na kojem je ispisano ime njenog sina Nurije. Grčeviti stisak i tiha molitva na usnama iscijedili bi i suze i kamen.

Image

24.09.2005 u Memorijalnom centru u Memićima kod Kalesije obavljenja je dženaza za 42 žrtve genocida

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Prijedor

27.03.2005.g
Ukopana tijela 125 Bošnjaka i jednog Hrvata

Image

Na više prijedorskih grobalja juče je sahranjeno 125 posmrtnih ostataka Bošnjaka i jednog Hrvata iz Prijedora stradalih tokom rata. Zajedničkoj dženazi i pogrebnom ispraćaju je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, te brojni državni i lokalni zvaničnici. Ostaci su ekshumirani iz prijedorskih masovnih grobnica Jakrina Kosa kod Ljubije, Starih Kevljana kod Kozarca i Turijaka kod Gradiške/Bosanske Gradiške.

27.06.2005.g Prijedor - Sahranjeno 57 Bošnjaka i dva Hrvata

U prijedorskom naselju Kozarac juče je obavljen posljednji ispraćaj 57 Bošnjaka i dva Hrvata, stradalih tokom proteklog rata, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz više grobnica na području opštine Prijedor.

U ime porodica koje su na deset lokalnih mezarja, te na "Katoličkom groblju" u Prijedoru i "Sesvetama" u Republici Hrvatskoj, sahranili svoje najmilije, od žrtava se oprostila i Zinaida Mahmuljin, čiji je otac ubijen u jednom od prijedorskih logora.

"Zločinci treba da odgovaraju za smrt moga oca i hiljade drugih očeva, naše braće, sestara i drugih najmilijih kako se ratni zločin nikad više ne bi ponovio", rekla je Mahmuljinova.

"Vjerujemo da žrtve onih koje danas sahranjujemo nisu uzaludne. Vjerujemo da će one pridonijeti dobroti i pomirenju, boljem uzajamnom razumijevanju i suživotu", rekao je opraštajući se od civilnih žrtava rata, u ime banjolučkog biskupa Franje Komarice, prijedorski župnik Marijan Stojanović. (tekst Nezavisne)

Image

Image

Image

Image

Image

Image [/b]
Post Reply