DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

Locked
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

daredevil wrote: Mislim da bi i nasi politicari trebali razmisliti o ukidanju prava glasanja dijaspori, jer ne moze neko iz Svedske ili Norveske nama ovdje birati politicare koji ce nam krojiti sudbinu.
potpisujem! I krvlju ako treba!
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

daredevil wrote: Slazem se u vezi Sefera Halilovica, to je obican kriminalac. Sto se tice rahmetli Alije Izetbegovica imao je gresaka u svom zivotu, neke od njih su omogucavanje kriminalcima da mu budu u blizini. Ali ne mozete suditi covjeku sto je potisivao primirja, na kraju krajeva sjetite se grafita "Potpisi Alija makar i avlija". Sto se tice ovih nazoviintelektualaca, ima stara poslovina "Najlakse je tudjim k**** gloginje mlatiti" i iz SAD-a pametovati kako to nije dobro ili kako je trebalo drugacije napraviti. Pa intelektualci vratite nam se, pa da i mi postanemo intelektualci, preuzmite vlast kad ste toliko sposobni, a ne sa kakvog kafanskog stola pametovati i rjesavati nase probleme. Mislim da bi i nasi politicari trebali razmisliti o ukidanju prava glasanja dijaspori, jer ne moze neko iz Svedske ili Norveske nama ovdje birati politicare koji ce nam krojiti sudbinu.
Ejs, a ko će onda za njih glasati? :oops: Pa većinu glasova dobiju upravo iz dijaspore, kao i susjedna nam Hrvatska. Samo što je Hrvatska blizu toga da onemogući tzv. "hrvatskoj dijaspori u BiH" da glasa. Tačnije, blizu su da donesu novi Izborni Zakon po kome oni više neće imati pravo glasa što je 100% u redu.

A ovi iz USA- :oops: nemoj ih molim te prizivati! Mogu opet angažovati kakvog Šaćirbeja da nam otme pare, pa kud smo ti onda prispjeli. :shock:

Alija je rahmetli i njega neću komentarisati. Mislim da je dovoljna činjenica da ga cijeli svijet uvažava i poštuje a ovi "bosanci" pljuju po njemu. Da im Tito pokojni ustane i njega bi popljuvali, iz nekog samo njima poznatog razloga. Ali, takvi smo mi!!! Ćorave kokoške!
verbal

Post by verbal »

mIRCerka wrote:
daredevil wrote: Mislim da bi i nasi politicari trebali razmisliti o ukidanju prava glasanja dijaspori, jer ne moze neko iz Svedske ili Norveske nama ovdje birati politicare koji ce nam krojiti sudbinu.
znaci sada je aktuelna nova iluzija KRIVA NAM JE DIJASPORA

koji ste vi krdo glupana. kao prvo, protiv toga sam da ljudi koji nemaju adresu i ne zive u BiH, i dalje imaju pravo glasa na izborima. ukinuce se valjda i to, bas me interesuje ko ce vam onda biti kriv. prvo su vam bili krivi Srbi i Hrvati, pa je onda bio ostatak svijeta UN, EU i ostali, sada je dosao red na dijasporu, a sutra ko zna koga ce. Vazno je da vi niste krivi nizasta. Vi ste vjecite zrtve. I to profesionalne!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

verbal wrote:
mIRCerka wrote:

koji ste vi krdo glupana. kao prvo, protiv toga sam da ljudi koji nemaju adresu i ne zive u BiH, i dalje imaju pravo glasa na izborima. ukinuce se valjda i to, bas me interesuje ko ce vam onda biti kriv. prvo su vam bili krivi Srbi i Hrvati, pa je onda bio ostatak svijeta UN, EU i ostali, sada je dosao red na dijasporu, a sutra ko zna koga ce. Vazno je da vi niste krivi nizasta. Vi ste vjecite zrtve. I to profesionalne!
Ejvala ti Verbal!
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

verbal wrote: znaci sada je aktuelna nova iluzija KRIVA NAM JE DIJASPORA

Nisi ti to nešto dobro razumio. Nije nama kriva dijaspora, samo bi smo željeli da se ne petlja tamo gdje joj nije mjesto. :oops:

Interesantan je fenomen da su veći bosanci u USA, Australiji ili nekoj drugoj državi nego mi ovdje koji ovdje živimo od svoga rođenja i nigdje se nismo makli sa mjestom boravka iz BiH. Isti slučaj je sa "Hrvatima" i "Srbima" iz Bosne koji su veće "patriote" od građana Zagreba, Beograda, Dubrovnika, Niša itd. (ovi su još i gori jer nikada službeno nisu ni stanovali na području RH ili SCG :? ).
daredevil

Post by daredevil »

Vodenjak wrote:
verbal wrote:
mIRCerka wrote: potpisujem! I krvlju ako treba!

Kako si glup. I nije iluzija nego je stvarnost da nam je kriva dijaspora za pobjedu nacionalistickih stranaka. A ti sada kao veliki patriota iz Dijaspore ces da se nadjes uvrijedjen, i sada ces opet poceti pisati nebuloze i jos si nepismen, jer vjerovatno bolje poznajes gramatiku svedskog ili finskog, ili vec jezik neke od zemalja gdje trenutno zivis i gdje si sekretar kluba prijatelja Bosne. Skupljas pomoc za siromasnu djecu Bosne, koja poslije podjele te pomoci budu jos siromasnija. Ali zato ti dodjes u BMW ili Mercedesu (koji je usput iz rent-a-cara) i nek vidi selo ko sam ja vani, a onda se stisces da zovnes turu u kafani, jer ako je zovnes kvaris svoj finansijski plan posjete BiH i neces sebi moci kupiti piratskih CD-ova svojih omiljenih pevaca i pevaljki. Naravno tebi je sasvim normalno da ti glasas na izborima u BiH iz Svedske ili neke od Skandinavskih zemalja, jer si ti pametan i ti znas sta Bosni i Hercegovini treba, a nisi se nikad zapitao zasto Vam ta ista Svedska ne dozvoljava da izadjete na njihove izbore. E pa evo ja cu ti dati odgovor na to pitanje, pa da ne bi i njima zajebali drzavu. Naravno tebi nisu krivi srpski i hrvatski agresori, jer da nije njih bilo ti bi i danas zivio u jednom od onih ruralnih krajeva iz kojeg si pobjegao. Nije ti kriva EU jer zivis od njene socijale, nije ti kriv UN jer si pobjegao njihovim konvojem. Niko ti nije kriv jer da nije bilo rata jos bi hodao u opancima i hlacama utrpanim u debelo pletene carape.
verbal

Post by verbal »

daredevil wrote:
Vodenjak wrote:
verbal wrote: znaci sada je aktuelna nova iluzija KRIVA NAM JE DIJASPORA

Kako si glup. I nije iluzija nego je stvarnost da nam je kriva dijaspora za pobjedu nacionalistickih stranaka. A ti sada kao veliki patriota iz Dijaspore ces da se nadjes uvrijedjen, i sada ces opet poceti pisati nebuloze i jos si nepismen, jer vjerovatno bolje poznajes gramatiku svedskog ili finskog, ili vec jezik neke od zemalja gdje trenutno zivis i gdje si sekretar kluba prijatelja Bosne. Skupljas pomoc za siromasnu djecu Bosne, koja poslije podjele te pomoci budu jos siromasnija. Ali zato ti dodjes u BMW ili Mercedesu (koji je usput iz rent-a-cara) i nek vidi selo ko sam ja vani, a onda se stisces da zovnes turu u kafani, jer ako je zovnes kvaris svoj finansijski plan posjete BiH i neces sebi moci kupiti piratskih CD-ova svojih omiljenih pevaca i pevaljki. Naravno tebi je sasvim normalno da ti glasas na izborima u BiH iz Svedske ili neke od Skandinavskih zemalja, jer si ti pametan i ti znas sta Bosni i Hercegovini treba, a nisi se nikad zapitao zasto Vam ta ista Svedska ne dozvoljava da izadjete na njihove izbore. E pa evo ja cu ti dati odgovor na to pitanje, pa da ne bi i njima zajebali drzavu. Naravno tebi nisu krivi srpski i hrvatski agresori, jer da nije njih bilo ti bi i danas zivio u jednom od onih ruralnih krajeva iz kojeg si pobjegao. Nije ti kriva EU jer zivis od njene socijale, nije ti kriv UN jer si pobjegao njihovim konvojem. Niko ti nije kriv jer da nije bilo rata jos bi hodao u opancima i hlacama utrpanim u debelo pletene carape.
sta da ti kazem kad ti vec sve znas... citas me ko otvorenu knjigu, k'o i ovaj addem sto se javio poslije tebe.

slusaj volino, moj otac je bio ugledan privatnik, isto kao i njegov otac, moj did, i isto kao i njegov amidza koji je drzao sajdzijsku radnju ispod Sahat kule pored Ferhadije. Nije moje prezime od juce u Banjaluci. Imao sam djetinjstvo kakvo bih samo mogao pozeliti svakom djetetu i vrlo dobro znam kome treba za to da se zahvalim. Bogu ne, to je zasigurno. U onome sto si gore napisao nema ni koliko jedna istinita tvrdnja. Znas sta znaci nijedna? Maksuz sam procitao da bas vidim ima li ista da se poklapa sa stvarnoscu. I nema ama bas nista. I u po frke eto ti addema. Dobro nisam b'jen bio. Imam ja takvih i ovdje, onih sto mkazu, "budi sretan sto si 'nas, inace...'.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

mIRCerka wrote:

...sta je onda sa rs?...etnicki skoro potpuno ociscena, treba jos samo da ostroumne i dalekovidne bosnje sami sebi ukinu pravo glasanja iz dijaspore...i nakon toga sami pokrenu referendum o otcijepljenju rs-a...bravo djeco, pametno...samo tako...mozete i poslati ovu temu na neki srpski forum da dobijete gajbu pive, bice nekog hajra od toga...

...ps...kao sto postoji raje u dijaspori koji imaju pokoji kliker u glavi, kao sto ima onih vani koji ne glasaju za nacionaliste...isto tako ima i onih u domovini koji su tu SAMO ZATO sto nisu imali prilike da odu, a ne iz patriotizma...kao sto ima i onih koji su gazili asfalt velegrada placen novcem svih, pa se sada hvale da ne moraju hodati u pantalonama uglavljenim u debele carape, kao da je to neka njihova zasluga, pritom morajuci drzati uvijek prst na jednom uhu da sprijece promahu u glavi i kurcheci se svojim velikogradjanstvom...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

daredevil wrote:
Oprosti ali izvini!

Bas si se nalupao ko Maksim po diviziji!
I pojma nemas ni o cemu a posebno ne o tome kako je nama koji smo vani, sta vozamo, primamo li socijalu, radimo li, glasamo li....! Naprosto si napushen nekim tekstovima ili vazovima "pametnih" koji sve znaju i samo lupas, lupas, lupas! :roll:

A mi vidis, za razliku od tebe, JAKO DOBRO znamo kako je vama u i NASOJ zemlji!
I dubi na glavi ako hoces, to dole je i moja zemlja!
I nista mi ne mozes!
Bas nista!

Jesi ljut?
Puno?

Nemoj se ba ljutiti..
Ljudi smo, zemljaci! :D

Ohladi!
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Koliko zla u jednoj slici...

Image
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

Kamo srece da Sefera Halilovica nisu skinuli (jos su mu i zenu ubili nasi)uprotivnom sad bi se ljiljani viorili i u Neumu a i na Drini!
Sefere hvala ti za sve, kamo srece da smo vise takvih generala imali!
wandy

Post by wandy »

Kurt_Kombajn wrote:
mIRCerka wrote:

...sta je onda sa rs?...etnicki skoro potpuno ociscena, treba jos samo da ostroumne i dalekovidne bosnje sami sebi ukinu pravo glasanja iz dijaspore...i nakon toga sami pokrenu referendum o otcijepljenju rs-a...bravo djeco, pametno...samo tako...mozete i poslati ovu temu na neki srpski forum da dobijete gajbu pive, bice nekog hajra od toga...

...ps...kao sto postoji raje u dijaspori koji imaju pokoji kliker u glavi, kao sto ima onih vani koji ne glasaju za nacionaliste...isto tako ima i onih u domovini koji su tu SAMO ZATO sto nisu imali prilike da odu, a ne iz patriotizma...kao sto ima i onih koji su gazili asfalt velegrada placen novcem svih, pa se sada hvale da ne moraju hodati u pantalonama uglavljenim u debele carape, kao da je to neka njihova zasluga, pritom morajuci drzati uvijek prst na jednom uhu da sprijece promahu u glavi i kurcheci se svojim velikogradjanstvom...
Dobar odgovor! Ali nemoj vise proglasice i tebe krivim.

:-D
daredevil

Post by daredevil »

verbal wrote:
daredevil wrote:
Vodenjak wrote: Kako si glup. I nije iluzija nego je stvarnost da nam je kriva dijaspora za pobjedu nacionalistickih stranaka. A ti sada kao veliki patriota iz Dijaspore ces da se nadjes uvrijedjen, i sada ces opet poceti pisati nebuloze i jos si nepismen, jer vjerovatno bolje poznajes gramatiku svedskog ili finskog, ili vec jezik neke od zemalja gdje trenutno zivis i gdje si sekretar kluba prijatelja Bosne. Skupljas pomoc za siromasnu djecu Bosne, koja poslije podjele te pomoci budu jos siromasnija. Ali zato ti dodjes u BMW ili Mercedesu (koji je usput iz rent-a-cara) i nek vidi selo ko sam ja vani, a onda se stisces da zovnes turu u kafani, jer ako je zovnes kvaris svoj finansijski plan posjete BiH i neces sebi moci kupiti piratskih CD-ova svojih omiljenih pevaca i pevaljki. Naravno tebi je sasvim normalno da ti glasas na izborima u BiH iz Svedske ili neke od Skandinavskih zemalja, jer si ti pametan i ti znas sta Bosni i Hercegovini treba, a nisi se nikad zapitao zasto Vam ta ista Svedska ne dozvoljava da izadjete na njihove izbore. E pa evo ja cu ti dati odgovor na to pitanje, pa da ne bi i njima zajebali drzavu. Naravno tebi nisu krivi srpski i hrvatski agresori, jer da nije njih bilo ti bi i danas zivio u jednom od onih ruralnih krajeva iz kojeg si pobjegao. Nije ti kriva EU jer zivis od njene socijale, nije ti kriv UN jer si pobjegao njihovim konvojem. Niko ti nije kriv jer da nije bilo rata jos bi hodao u opancima i hlacama utrpanim u debelo pletene carape.
sta da ti kazem kad ti vec sve znas... citas me ko otvorenu knjigu, k'o i ovaj addem sto se javio poslije tebe.

slusaj volino, moj otac je bio ugledan privatnik, isto kao i njegov otac, moj did, i isto kao i njegov amidza koji je drzao sajdzijsku radnju ispod Sahat kule pored Ferhadije. Nije moje prezime od juce u Banjaluci. Imao sam djetinjstvo kakvo bih samo mogao pozeliti svakom djetetu i vrlo dobro znam kome treba za to da se zahvalim. Bogu ne, to je zasigurno. U onome sto si gore napisao nema ni koliko jedna istinita tvrdnja. Znas sta znaci nijedna? Maksuz sam procitao da bas vidim ima li ista da se poklapa sa stvarnoscu. I nema ama bas nista. I u po frke eto ti addema. Dobro nisam b'jen bio. Imam ja takvih i ovdje, onih sto mkazu, "budi sretan sto si 'nas, inace...'.
E pa medjede za tvoju informaciju moja porodica potice jos iz 1317, ima cak i pisani trag, privatnici nismo bili, ali mi se zato po dedi zove ulica u Sarajevu. Kazes da si maksuz procitao da vidis ima li ijedna istinita tvrdnja, inace ne citas!? Sto se tice Boga niko ti nije ni trazio da se zahvaljujes, ali kazem opet, nepismen. Svoje postove pisi na Svedskom. :shock:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

verbal wrote:znaci sada je aktuelna nova iluzija KRIVA NAM JE DIJASPORA

poljubis ti mene u moje glupo dupe! Izvinjenje ostalim forumashima, ali kad nas neko naziva glupanima i volovima, ne zasluzuje bolje.

Dijaspora nije kriva za rat, ali nek odyebu sa onakvim pricama i patriotizmom na daljinu. VERBAL, U OVOJ BOSNI SE NE PUCA VEC 9 GODINA! Vrati se, i ti svi ti clanovi Bosanskog Kongresa iz USA. Pa onda serite. Do tada, NIJEDNE!

...
sta je onda sa rs?...etnicki skoro potpuno ociscena, treba jos samo da ostroumne i dalekovidne bosnje sami sebi ukinu pravo glasanja iz dijaspore...i nakon toga sami pokrenu referendum o otcijepljenju rs-a...bravo djeco, pametno...samo tako...mozete i poslati ovu temu na neki srpski forum da dobijete gajbu pive, bice nekog hajra od toga...
RS je nus-pojava dejtonskog sporazuma i onda predstavlja ENTITET jedne DRZAVE. Nemoj da brkas kruske i jabuke. Ne znam koliko si upoznat sa situacijom oko naoruzanja u ratu, oko pozicija i svega....

Dejtonski sporazum sam procitala od korice do korice, i malo je reci da nisam zadovoljna njime, ali kad sam nedavno bila na trebevicu, i kad sam na Zlatistu vidjela kakav su pogled imali u toku rata, rekla sam HVALA NA DEJTONU...ne bi nas nigdje bilo.... no to nije tema danasnje emisije.....

Poenta je u tome da se slazem da se treba ukinuti i dvojno drzavljanstvo i glasanje u dijaspori. Ne mozes ti u Americi / Indoneziji / Pakistanu odlucivati ko ce MENI U Sarajevu /Zenici /Banjaluci biti predsjednik.
Ja imam pravo na svoje misljenje i potpisacu krvlju gore navedeno!

Seko, Kombajn je pomjesao kruske i jabuke...svojom izjavom je dao DRZAVNI integritet RSu...a RS je ...entitet...sastavni dio...BiH...stoga...njegova prica pada u vodu.
Lijep pozdrav od "glupog goveda"
wandy

Post by wandy »

mIRCerka wrote:
verbal wrote:znaci sada je aktuelna nova iluzija KRIVA NAM JE DIJASPORA

poljubis ti mene u moje glupo dupe! Izvinjenje ostalim forumashima, ali kad nas neko naziva glupanima i volovima, ne zasluzuje bolje.

Dijaspora nije kriva za rat, ali nek odyebu sa onakvim pricama i patriotizmom na daljinu. VERBAL, U OVOJ BOSNI SE NE PUCA VEC 9 GODINA! Vrati se, i ti svi ti clanovi Bosanskog Kongresa iz USA. Pa onda serite. Do tada, NIJEDNE!

...
sta je onda sa rs?...etnicki skoro potpuno ociscena, treba jos samo da ostroumne i dalekovidne bosnje sami sebi ukinu pravo glasanja iz dijaspore...i nakon toga sami pokrenu referendum o otcijepljenju rs-a...bravo djeco, pametno...samo tako...mozete i poslati ovu temu na neki srpski forum da dobijete gajbu pive, bice nekog hajra od toga...
RS je nus-pojava dejtonskog sporazuma i onda predstavlja ENTITET jedne DRZAVE. Nemoj da brkas kruske i jabuke. Ne znam koliko si upoznat sa situacijom oko naoruzanja u ratu, oko pozicija i svega....

Dejtonski sporazum sam procitala od korice do korice, i malo je reci da nisam zadovoljna njime, ali kad sam nedavno bila na trebevicu, i kad sam na Zlatistu vidjela kakav su pogled imali u toku rata, rekla sam HVALA NA DEJTONU...ne bi nas nigdje bilo.... no to nije tema danasnje emisije.....

Poenta je u tome da se slazem da se treba ukinuti i dvojno drzavljanstvo i glasanje u dijaspori. Ne mozes ti u Americi / Indoneziji / Pakistanu odlucivati ko ce MENI U Sarajevu /Zenici /Banjaluci biti predsjednik.
Ja imam pravo na svoje misljenje i potpisacu krvlju gore navedeno!

Seko, Kombajn je pomjesao kruske i jabuke...svojom izjavom je dao DRZAVNI integritet RSu...a RS je ...entitet...sastavni dio...BiH...stoga...njegova prica pada u vodu.
Lijep pozdrav od "glupog goveda"

Pa nema nas ko kineza bona!!!

:-D
zzzzz

Post by zzzzz »

Zbog njegovih bljuvotina i nebuloza i BIH ima "šansu" ako ništa da dobije isti tretman kao i agresori koji su je napadali od '91-'95. Zbog kretena poput njega i imamo ovakvu "reputaciju".

Sefer Halilović je jedan obični jad od čovjeka koji, da bi sebe oprao, pokušava da povuče sa sobom na dno sve ljude koji mu padnu na pamet. Kriv mu je Alija jer ga nije podržao u zločinima koje je počinio za vrijeme rata pa sad ogorčen "progovara o stvarnim detaljima iz rata".

Ali nije Sefer sam. Ima još "o(ne)svještenih" patriota poput njega, kao što je npr. Fikret Abdić.
Bezvezarije, bljuvotine i sramotno poredjenje sa Abdicem. Od strane Izedbegovica, Seferu je zamjerano sto i mnogim drugim(Kerimu Lucarevicu npr) a to je mjesanje u politiku. Ako aludiras na Grabovicu u vezi njegovih zlocina, moram ti reci da je Sefer proveo istragu i izvjestio Delica o tome. Ljudi koji su pocinioci tog zlocina danas su u zatvoru.

U vezi teme, nemam zivaca danas ali cu naci vremena da napisem nesto o tome kako se neke odluke koje se u tom momentu svima, ali bas svima cine kao katastrofalne, na kraju pokazu sasvim ispravne.

Takva jedna je bila Izedbegovicevo zaustavljanje ofanzive na Vitez, u momentu kad je ovaj grad bio vec u rukama Armije BiH. Tada su ga svi kritikovali od Senada Hadzifejzovica
(cak je bio udaljen sa TVBiH u tom periodu) do Senada Avdica, borci, generali, narod,svi odreda.
Taj njegov potez je otvorio vrata za Vasingtonski Sporazum, a vi prosudite sami je li vrijedilo.

ne volim crno-bijeli svijet
Last edited by zzzzz on 19/01/2005 15:34, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

wandy wrote:

:-D [/u]
Znam ja da nas nema. U tome je tragedija. Ponasamo se kao da nas ima "200 miliona". Previse smo opusteni sto se NASE zemlje tice. Imam puno prijatelja u dijaspori, i pred izbore ne razgovaram sa njima uopce jer su im komentari slijedeci: " ako ja ne glasam za SDA/HDZ/SDS, onda ce Mirko/Marko/Mujo glasat za svoje, i eto ti belaja" kad pitam "a st zelis od politicara koji ce da vode ovu zemlju?" dosta raje kaze "Ne znam/ Ne zanima me"...
e, pa mene zanima! Ja imam namjeru ostati ovdje i zivjeti ovdje i zelim da svojim glasom probam doprinjeti poboljsanju situacije. A daljinski patriotizam me inace izbacuje iz cipela. Nebitno.

e sada da odgovorim nekome ko rece da je ovdje raja ostala jer nije imala gdje....

imala sam, i dan-danas imam mogucnost da idem vani, ali necu. Kratko i jasno NECU!
margareta

Post by margareta »

Bez obzira na biracko tijelo , dijaspora ili domicilna populacija izbori nista nece promijeniti.Dok su u opticaju isti elementi ponude nista od promjena i prosperiteta BiH.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

verbal wrote:
koji ste vi krdo glupana. kao prvo, protiv toga sam da ljudi koji nemaju !

Koji kurac onda diskutujes sa glupanima kad si ti tako inteligentan.Imas svoju domovinu Dansku i odjebi na neki njihov forum mozda nadjes nekog pametnog ko sto si i ti.I svoje nove predsjednike,kraljeve ...nazivaj zlotvorima,krivoustima..i tamo pokazuj svoj primitivizam a naseg rahmetli ostavi na miru.Mi cemo ga voliti onoliko koliko mi budemo htjeli jer s nama je proveo rat a mi s njim i znamo kako cemo ga nazivati( vecina)
I zasto se uopste ova tema ponavlja non-stop.O ovome takozvanom "bosanskom"kongresu"(troclanom)smo se vec dovoljno ispisali.Nisu vrijedni paznje.
novalic

Post by novalic »

mirci...

pa skoro sve zemlje svijeta, kazem skoro, jer ne znam za sve.. ali eto, za svicu, italiju, francusku, holandiju, englesku... svedsku.. znam..
dijaspora ima pravo na glasanje...
ne kuzim sto je tako kod nas dijaspora trn u oku..
ne branim dijasporce, osobno glasam samo u zemlji u kojoj zivim mada bih mogla glasati u tri...ali ne glasam zato sto smatram da ne znam pravilno glasati...

ali...

ako neko zivi u inostranstvu... svojom voljom ili "igrom" slucaja, vise puta godisnje odlazi u bosnu... pomaze familiju u bosni, slusa tv i radio program, ima svoju kucicu u bosni, sanja da se vrati.. (ovdje sanja doslovno)... i zar ne bi imao pravo.... demokratsko.. da glasa !!!

samo da dijaspora nije dijaspora...

ostani ti tamo gdje jesi, imas i pravo... ali ne osporavaj pravo drugima da zive.... !!! i glasaju... tamo gdje im se svidja...

ps

mirci, ti isti ljudi, da sjede na rodnoj grudi, isto bi glasali.... vjeruj mi :( :(
u tome i jeste problem.... ne u dijaspori :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

margareta wrote:Bez obzira na biracko tijelo , dijaspora ili domicilna populacija izbori nista nece promijeniti.Dok su u opticaju isti elementi ponude nista od promjena i prosperiteta BiH.
Ako politicari shvate da vise nece imati potporu dijasporaca, da ce morati da se POTRUDE da pridobiju glasove domicilnog glasackog tijela (koje u sve manjem procentu izlazi na izbore), onda ce se neke stvari pomaci s mrtve tacke. Makar ja to tako posmatram. Kod mene je casa uvijek do pola PUNA :D
wandy

Post by wandy »

mIRCerka wrote:
wandy wrote:

:-D [/u]
Znam ja da nas nema. U tome je tragedija. Ponasamo se kao da nas ima "200 miliona". Previse smo opusteni sto se NASE zemlje tice. Imam puno prijatelja u dijaspori, i pred izbore ne razgovaram sa njima uopce jer su im komentari slijedeci: " ako ja ne glasam za SDA/HDZ/SDS, onda ce Mirko/Marko/Mujo glasat za svoje, i eto ti belaja" kad pitam "a st zelis od politicara koji ce da vode ovu zemlju?" dosta raje kaze "Ne znam/ Ne zanima me"...
e, pa mene zanima! Ja imam namjeru ostati ovdje i zivjeti ovdje i zelim da svojim glasom probam doprinjeti poboljsanju situacije. A daljinski patriotizam me inace izbacuje iz cipela. Nebitno.

e sada da odgovorim nekome ko rece da je ovdje raja ostala jer nije imala gdje....

imala sam, i dan-danas imam mogucnost da idem vani, ali necu. Kratko i jasno NECU!
Znam koliko hoces ljudi sto zive u Bosni a ne glasaju.Nece da glasaju ni za koga.Pa kad bi se ti sa krvlju potpisala da dijaspora ne glasa,kako bi se potpisala u vezi njih?
koop

Post by koop »

Nevjerovatno je samo u kakvim se brojevima vi koji bi potpisivali krvlju, ukidali drzavljanstva I osporavali ljudima pravo na domovinu javljate na ovom forumu.
Razumijem da je neko uvrijedjen pisanjima Bosanskog Kongresa, ja licno ne obracam paznju (ili se ba trudim da ne obracam) na takva senzacionalisticka pisanja (svi su izdajnici, prevaranti, nesposobni,). Medjutim, ponukan tim, pisati ovakve nebuloze kao oduzimanje prava na glas I drzavljanstva, to je vec za tableta.
Kao prvo, izraz dijaspora, ocigledno polako zamjenjuje pomalo istrosene derogativne nazive ala papak, seljak, I sl.
To kasabskim umovima ocigledno olaksava stvari jel' onda mogu generalizovat' a kad mozes generalizovati onda je laske mrziti. Tako je dijaspora za neke isti k… iako su tu ljudi koji su sezonski radnici, studenti, najvecim djelom izbjeglice, itd.

Ukidanje prava na dvojno drzavljanstvo ili/I glasanja ovim ljudima ti bi izmedju ostalog' zavrsila projekat RS-a. Znaci neko iz Bijeljine koje pobjegao da mu neko od komsija ne bi grkljan presjekao, koje ne svojim izborom ili voljom, provodio godine k'o zadnja stoka po smrdljivim izbjeglickim lagerima zapadne Europe, sada bi trebao biti orobljenji I od tog' prava da glasa . E svaka ti cast!

Nerviraju me takvi ljudi koji su proveli manje vremena u BiH od mene, d***** k**** po citav dan, ali zato kada cuju da zivis/radis/studiras bilo gdje vani su spremni da te docekaju "Boli te racku, tebi je lako", ili "Joj, vi dijasporasi…".
Jas am otisao Iz Bosne krajem 96', otisao u nadi da cu uspjeti nesto uraditi sa svojim zivotom. Nisam isao s namjerom da nigdje ostajem duze, ili da uzimam bilo kakva drzavljanstva. E sad me interesuje kojim rezonom ce me neko od
"patriota" docekati povodom ovoga. Recenice tipa "ja sam mog'o-la ici vani ali nisam htjela" su mi pravo cudne. I sta sad hocete, medalju mame vam sto ste ostali dole krivit' mene I svijet, I kineze I Sandzaklije, I Bog te pit'o koga sve ne zato sto je "stanje" u kurcu.
Ako mislis da ti je "dijaspora" (po stoti put, sta god to znacilo u tvojoj glavi) kriva po pitanju izbornih rezultata, malo bolje pogledaj. Na zadnjim izborima 46% biraca je glasalo, a glasovi iz dijaspore su bili procentualno najmanji od izbora 96'.
Naravno, pametnom covjeku ne bi bilo potrebno pisati niti 2 recenice da ukapira da te sovinisticke bljuvotine nemaju veze s pamecu, I naravno svjestan sam da ovo sto ja napisah nece pokrenuti ama nijednu sivu celiju u nekim glavama. Al' jebiga ne mogu si pomoci, Bosanac pa to ti je.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

novalic wrote:mirci...
pa skoro sve zemlje svijeta, kazem skoro, jer ne znam za sve.. ali eto, za svicu, italiju, francusku, holandiju, englesku... svedsku.. znam..
dijaspora ima pravo na glasanje...
ne kuzim sto je tako kod nas dijaspora trn u oku..
ne branim dijasporce, osobno glasam samo u zemlji u kojoj zivim mada bih mogla glasati u tri...ali ne glasam zato sto smatram da ne znam pravilno glasati...
dijaspora je trn u oku jer su ONI stisli petlju da dizu tuzbu protiv covjeka koji je ovdje bio cijelo vrijeme rata, koji je dao sve od sebe da SAM spasi sto se spasiti da...eto pogedaj sliku koju je ChatNick postavio, sve predsjednici drugih zemalja, jedini Alija Bosanac :D
ali...

ako neko zivi u inostranstvu... svojom voljom ili "igrom" slucaja, vise puta godisnje odlazi u bosnu... pomaze familiju u bosni, slusa tv i radio program, ima svoju kucicu u bosni, sanja da se vrati.. (ovdje sanja doslovno)... i zar ne bi imao pravo.... demokratsko.. da glasa !!!

samo da dijaspora nije dijaspora...

ostani ti tamo gdje jesi, imas i pravo... ali ne osporavaj pravo drugima da zive.... !!! i glasaju... tamo gdje im se svidja...
pa super, apliciracu i ja za drzavljanstvo Zimbabvea i glasacu za njihovo predsjednistvo. Isti vrag...ja nemam nista protiv dijaspore kao dijaspore, pa vec sam rekla da imam toliko prijatelja vani da haman nemam s kim na kafu izaci, ali imam protiv dijasporaca poput ovog Kongresa koji preko bare nesto i nekog tuzi....

mirci, ti isti ljudi, da sjede na rodnoj grudi, isto bi glasali.... vjeruj mi :( :(
u tome i jeste problem.... ne u dijaspori :(
eto ti dokaza sto te forumashi vole, sabrana si i razumna osoba...i sto je najgore, u ovoj recenici si iznijela svu tragediju ovog prostora....
ali dzaba, ja od svoga stava odstupiti necu... Nikad se nisam slagala sa politikom SDA, nikad nisam pretjerano voljela Izetbegovica, stavise, nikad ga nisam LICNO ni voljela, ali covjek je spasio sto se spasiti dalo.
Na ChatNickovoj slici je on kao zrtveno jagnje medju vukovima....i nadje se neko pametan da ga tuzi za veleizdaju...sramota...
Last edited by mIRCerka on 19/01/2005 16:13, edited 1 time in total.
margareta

Post by margareta »

Ne zelim se sukobljavati sa tobom ali ti ni podilaziti. Sa SDA & SDS & HDZ-om BiH se HOCE 'pomaci' sa mrtve tacke jos dublje u ponor . Sa njihovom prvom pojavom prije rata u BiH shvatila sam da nikada sa etnicko profiterskim strankama BiH nema naprijed. Svi mi to znamo ali smo se BILI pustili k'o feces niz vodu. DOSTA !
Locked