da mi neko objasni ili...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bpsang

#1 da mi neko objasni ili...

Post by bpsang »

ako ima neko da mi objasni od kad postoji ovaj kip na jednoj od zgrada u Starom gradu u Sarajevu,
danas sam sasvim slucajno napravio snimak tog kipa na samom vrhu te zgrade koja vjerovatno potice iz Austrougarskog doba.

Image
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Stot-kice, ... vidio sam to, dakle ... postoji jako dugo, .... :oops: .... ali sam zaboravio na kojoj je zgradi. Gdje, u kojoj ulici si to snimio?

PS, .... O ovakim djelima je svojevremeno pisao g-din Nedzad Kurto, dipl.ing.arh, .... nash sugradjanin.
Lace

Post by Lace »

jel ovo na m. dvoru...austrougarski period :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

zmijaIzmaj wrote:ulica sime milutinovica broj 1 :D , to je kip miss irbine, zgrada je napravljena u doba austo-ugarske...
:roll: Zmijice, ... znas li ko je bila Miss Irby? :roll:
http://vrbanja.blogspot.com/2994/11/mis ... -irby.html
bpsang

Post by bpsang »

ta ulica je na cosku,zim predjes most kod Papagajke,mozete me ubiti sad nemam pojima ni kako se most zove a ni ulica,
Ali diljem nasega grada ima interesantnih skulptura koje vjerovatno imaju duboke tragove proslosti, i bilo bi dobro kada bi neko pokrenuo ideju da se oni restauriraju da ne bi dijelovi padalo po glavama nasih sugradjana,
A koliko vidim iz ovoga snimka jedan dio tog kipa je i napukao
Dobro u svakom slucaju hvala na odgovoru, mozda neko zna jos negdje da ima sta slicno.
Fortuna bi znala napisati bajan tekst o ovome , te je pozivam da prokomentarise :)
Lace

Post by Lace »

100_KA wrote:ta ulica je na cosku,zim predjes most kod Papagajke,mozete me ubiti sad nemam pojima ni kako se most zove a ni ulica,
Ali diljem nasega grada ima interesantnih skulptura koje vjerovatno imaju duboke tragove proslosti, i bilo bi dobro kada bi neko pokrenuo ideju da se oni restauriraju da ne bi dijelovi padalo po glavama nasih sugradjana,
A koliko vidim iz ovoga snimka jedan dio tog kipa je i napukao
Dobro u svakom slucaju hvala na odgovoru, mozda neko zna jos negdje da ima sta slicno.
Fortuna bi znala napisati bajan tekst o ovome , te je pozivam da prokomentarise :)
a prvo sam kontala sam da sam ga tu vidjela a onda skontam da na zgradi "estrade" ima samo kupola...a to je zapravo zgrada pored pa se prebacih na m. dvor i pomislih da nije u pitanju marija terezija :D

nego most se zove "cumurija"...to je moj kraj :)
Lace

Post by Lace »

pape wrote:
zmijaIzmaj wrote:ulica sime milutinovica broj 1 :D , to je kip miss irbine, zgrada je napravljena u doba austo-ugarske...
:roll: Zmijice, ... znas li ko je bila Miss Irby? :roll:
http://vrbanja.blogspot.com/2994/11/mis ... -irby.html
http://vrbanja.blogspot.com/2004/11/mis ... -irby.html

"Miss Irby i Miss Mackenzie stigle su po drugi put u Sarajevo 1866. Odmah po dolasku Miss Irby je počela vršiti pripreme za osnivanje jednog zavoda, u kojem bi se školovao ženski podmladak. Zavod je i osnovana 1869. godine i o njemu je Miss Irby održala referat na Međunarodnom pedagoškom kongresu u New Yorku 1892. godine."

"Po povratku u Sarajevo, od 1879. godine, pa do svoje smrti 1911. godine posvećuje se školovanju ženske djece iz siromašnih porodica. Podignuta je i nova zgrada Zavoda – mislim da se nalazila negdje u blizini današnje Radićeve ulice – a škola je vremenom prerasla u srednju – učiteljsku školu.
Miss Irby umrla je u septembru 1911. godine, a time je prestao i rad njenog Zavoda. Zahvalne Sarajlije nazvale su jednu ulicu po njoj, a naziv te ulice ostao je nepromijenjen, iako su se od njene smrti do danas promijenile mnoge vlasti."
Post Reply