anaksunamun wrote:Vjerovatno mi je pametnije da ne pišem ništa al ova tema me nervira do bola, moram. Ne mogu riječima opisati koje dno su za mene ove naše novokomponovane ženturače koje su kao odjednom sve uspješne, planetarno poznate šta li, pa ne daju svoje prezime, nigdje veze, smiješne su i meni i većini ljudi koje poznajem. Kao ona radi u banci ili pošti, ipak je uspješna i ne može sad uzet uzet prezime ko' mati joj što je mozda bila samo domaćica i sl.? Koji su to filmovi u glavi? Uvijek se sjetim svog bivšeg šefa kad je jednom na tu temu prokomentarisao da je to znak da dotična žena ima strahovite komplekse dok se tako mora "dokazivat" i na startu zajedničkog života ispoljavat želju za potpunom dominacijom nad mlakonjom za kojeg se udala. Kad čujem te sto se predstavljaju s dva prezimena, uvijek mi bude tužna ta situacija koja je odraz jednog suštinskog nepoštivanja sebe kao žene. Smiješno i jadno.
Ja nisam imala namjeru pisati nista vezano za ovu temu, ali mi je ovaj komentar potakao na to da ipak napisem koju rijec.
Prvo, nije mi jasno zasto bilo koga nervira do bola bilo koja stvar koja ga se ne tice, ni direktno ni indirektno. Sta koga interesuje to sto neko sebi (ne) mijenja ime, prezime ili bolo koju drugu stvar. To me tangira taman toliko koliko i cinjenica da neko promijeni boju frizuru ili boju kose.
Drugo, u vecini slucajeva ne znamo zasto je neko odlucio promijeniti ili zadrzati svoje prezime. Te price o "kvazi" emancipovanim zenama, "zenturacama" i sl. su smijesne. Srecom, puno je drugih sustinskih, a ne formalnih, stvari gdje zena, ako hoce, moze prakticno pokazati u kojoj mjeri je emancipovana. Nacin na koji ce zivjeti svoj zivot, u kojoj mjeri ce biti neovisna o bilo kome je cisto stvar njenog izbora i zelje.
Trece, zadrzavanje prezimena (bilo u potpunosti ili sa dodavanjem drugog) mene licno ne asocira na "dokazivanje zene na startu zajednickog zivota i ispoljavanje dominacije nad mlakonjom". Uvijek prvo pomislim da je iz nekog razloga vezana za to prezime. Dobar dio zivota je provela sa njim i, vrlo moguce, i neke bitne temelje u svom zivotu postavila sa tim istim prezimenom. U krajnjoj liniji, to je nesto sto je naslijedila od svoje bioloske porodice, od svog oca (u vecini slucajeva). Sta ako recimo nema brata ili nekoga blizeg rodjaka koji bi "nastavio lozu"? To moze biti jak razlog.
Argumentacija "je li ti mater zadrzala prezime" je na nivou "moj tata je jaci od tvog tate". To ako je necija majka bila ljekar/inzenjer/ucitelj/kuhar/domacica/itd, znaci da ta osoba mora odabrati isto???
I posljednje, kako je neko vec napisao, ne vidim uopce potrebu da se bilo ko dovodi u situaciju da se pravda, zato sto zeli zadrzati svoje/dodati drugo/preuzeti drugo prezime. To je stvar licnog izbora. I iskreno ne vidim u cemu to muskarac ispada papucar/papak/mlakonja/ckapi ukoliko mu zena zadrzi svoje prezime, ili s druge strane po cemu je to on dominantniji/odlucniji/alfa i omega porodice ako zena preuzme njegovo prezime. Preuzimanje ili dodavanje prezimena mora biti i njena zelja i zajednicka odluka. Jer ako je to samo njegova odluka, potaknuta ko zna kakvim razlogom i vlastitom nesigurnoscu, nije nista drugo nego klasicno "zapisavanje teritorije". A time se malo sta postize. Zenu ucinis potpuno "svojom" nekim sasvim drugim metodama.