Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#51 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Apsolutno mora... Ko je jadnicak u zivotu njega ce i zapasti ta dominantnija, mene ne moze...
- fantom slobode
#52 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
ma slabo ima tih zena kod nas sto bi zeljele da zadrze svoje prezime, a da ne pricamo o onima sto bi rado svoje dali buducem supruzniku...
- graue_maus
#53 Re:
Šveđanin wrote:Skoro se jedan Švedo ženio za jednu djevojku iz Sandžaka i momčina uzeo ženino prezime. Kaže autentično je, zanimljivo, sviđa mu se.Sve bi bilo ok da prezime nije ono čisto hard core sandžačko, plus Švedo ga ne zna pravilno ni izgovoriti.
A famElija na čelu sa ponosnim ocem se samo fino osmjehuje, ali zato kad su sina ženili bukvalno terorisali mladu da prihvati njihovo prezime..![]()
upoznala sam nekog tipa iz bosne uzeo zenino prezime u njemackoj ........fazon je tip nije znao 3 recenice na njemackom ali ima njemacko prezime .........ali kakvii su nasi bosanci ,iskopali da je imao pun tefter neki prekrsaja od prije pa je tako htio da se prekrije .......
- MedenoSrce
#54 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
ma meni je nonsens razmisljati o bracnoj zajednici u kontekstu dominantan - potcinjen, bolji - losiji, jadnicak - ne znam sta bi ovdje doslo
nekako bi mi normalno bilo da se o partneru sa kojim planiras djecu razmislja kao o jednakopravnoj licnosti sa kojom ces dijeliti i dobro i lose, koja ce ti biti potpora, ti njoj ... ukratko bi to bilo nesto kao o najboljem drugu (uz vrhunski seks
)
u toj kuci gdje se vi gledate ko je dominantan (i to preko toga ko je cije prezime uzeo) nema napretka
nekako bi mi normalno bilo da se o partneru sa kojim planiras djecu razmislja kao o jednakopravnoj licnosti sa kojom ces dijeliti i dobro i lose, koja ce ti biti potpora, ti njoj ... ukratko bi to bilo nesto kao o najboljem drugu (uz vrhunski seks
u toj kuci gdje se vi gledate ko je dominantan (i to preko toga ko je cije prezime uzeo) nema napretka
Last edited by MedenoSrce on 05/09/2013 15:02, edited 1 time in total.
- Šveđanin
#55 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Al ta sreća i ispunjenost kad je on rekao da uzima ženino prezime se ne može opisati riječima..graue_maus wrote:Šveđanin wrote:Skoro se jedan Švedo ženio za jednu djevojku iz Sandžaka i momčina uzeo ženino prezime. Kaže autentično je, zanimljivo, sviđa mu se.Sve bi bilo ok da prezime nije ono čisto hard core sandžačko, plus Švedo ga ne zna pravilno ni izgovoriti.
A famElija na čelu sa ponosnim ocem se samo fino osmjehuje, ali zato kad su sina ženili bukvalno terorisali mladu da prihvati njihovo prezime..![]()
![]()
![]()
tipicno nasi zaostali balkanci .........
upoznala sam nekog tipa iz bosne uzeo zenino prezime u njemackoj ........fazon je tip nije znao 3 recenice na njemackom ali ima njemacko prezime .........ali kakvii su nasi bosanci ,iskopali da je imao pun tefter neki prekrsaja od prije pa je tako htio da se prekrije .......
Face cijele porodice su bile kao da su dobili deset miliona na lotu..
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
- JOINT_1921
#56 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Naravno da mora biti postovanje, razumijevanje, drugarstvo, sala, seksualna privlacnost, ali mora jedna individua biti jaca koja ce da presudi a druga da se slozi vjerujuci u ispravnost... Obicno je to otac kod svakog od nas bio, a mama je ta koja "stoji po strani", ne petlja se previse, ne donosi rigorozne kazne i odluke, itd.MedenoSrce wrote:ma meni je nonsens razmisljati o bracnoj zajednici u kontekstu dominantan - potcinjen, bolji - losiji, jadnicak - ne znam sta bi ovdje doslo
nekako bi mi normalno bilo da se o partneru sa kojim planiras djecu razmislja kao o jednakopravnoj licnosti sa kojom ces dijeliti i dobro i lose, koja ce ti biti potpora, ti njoj ... ukratko bi to bilo nesto kao o najboljem drugu (uz vrhunski seks)
u toj kuci gdje se vi gledate ko je dominantan nema napretka
- MedenoSrce
#57 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
vjeruj mi da se oni to sve navecer kada legnu dogovore
samo otac kao izigrava "loseg" policajca
nekad se i ne dogovore nego mu mati kaze "znas onog malog bi trebalo kazniti", "onog naruzit", "onom kupiti biciklo"
nekad se i ne dogovore nego mu mati kaze "znas onog malog bi trebalo kazniti", "onog naruzit", "onom kupiti biciklo"
- JOINT_1921
#58 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ne bih se bas slozio, vidim po sebi, po svojim vezama, sve je tu sto je potrebno, ali se zna cija je zadnja ako dogovora nema... Apsolutno NIJE MOGUCE da se 2 covjeka u 50 godina braka o svemu dogovore...
- Šveđanin
#59 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Joj JOINT_1921, zamišljam šta bi bilo da te sa takvim stavom stave među Skandinavke.

- sanjam-te
#60 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
MedenoSrce wrote:ma meni je nonsens razmisljati o bracnoj zajednici u kontekstu dominantan - potcinjen, bolji - losiji, jadnicak - ne znam sta bi ovdje doslo
nekako bi mi normalno bilo da se o partneru sa kojim planiras djecu razmislja kao o jednakopravnoj licnosti sa kojom ces dijeliti i dobro i lose, koja ce ti biti potpora, ti njoj ... ukratko bi to bilo nesto kao o najboljem drugu (uz vrhunski seks)
Ništa ne bih uradila bez njegove saglasnosti ali onog momenta kad bi reko "ne smiješ"
-
pearlica
#61 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ni jedan brak nema sanse da bude sretan i uspjesan ako je jedno dominantno ili jedno drugo manipuliraju, iskoristavaju, prave budalom. A cudno je to kako ljudi (obicno muskarci ali ima i zena) kojima nesto fali i koji nisu zadovoljni sami sa sobom imaju potrebu za dominacijom. Time sebi hrane ego a to je za mene bolesno skroz. Ljudi koji su zadovoljni sa sobom obicno su zadovoljni i sa osobom koju su ozenili ili za koju su se udali jer inace nebi ulazili u brak.
potpisujemMedenoSrce wrote:ma meni je nonsens razmisljati o bracnoj zajednici u kontekstu dominantan - potcinjen, bolji - losiji, jadnicak - ne znam sta bi ovdje doslo
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#62 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ako se netko uda sa 17 promjeni prezime.. haj, odluka. Ali, ako se udaš kao odrastao čovjek koji ima svoju profesiju, mjenjaš prezimenom identitet. Ja imam svoje prezime i samo svoje, muž svoje i svi smo sretni
. Jedino što nam nitko ne vjeruje da smo vjenčani, pa u autu stoji kopija vjenčanog lista... kako je na meni da se vidi da nije ukradeno. Jednom je neki mudri carinik mom mužu rekao "Kako da znam da ovaj vjenčani list nije falsifikat" 
-
Rob_Atl
#63 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Poslijednih 10 godina od kako je internet eksplodirao i social media sve vise zena ostavlja svoje prezime kako bi ih neko mogao naci na internetu , facebook itd. Pa 99 posto nasih roditelja imaju isto prezime, i tako je sve bilo do mozda pocetkom 2000-tih, kada je internet zavladao svijetom pa eto ono, kako ce me naci Sefika iz donje vrace na fejsu ako mi je prezime promjenjeno
. Pogledajte svoju facebook listu svih udatih djevojaka u zadnje vrijeme i vidjet cete da je bar pola njih zadrzalo prezime. Koliko god zvucalo ludo , u jednu ruku je tako. Nebi nikog silio da uzima moje prezime , ali djeca moraju imati moje i tu se sve zavrsava
. Zamisli da se buni pa hoce da i djete nosi njeno prezimo pa bubam Alen Bajramovic-Bajraktarevic, 200 slova u prezimenu samo
ma vozdra ba 
- elma89_
#64 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Sta bi bilo? ja zivim u svedskoj i znam sta sve ima,moji prvi susjedi su arap i svedjanka,ona je obrazovana zena,doktorica.uzela njegovo prezime uz svojeJoj JOINT_1921, zamišljam šta bi bilo da te sa takvim stavom stave među Skandinavke.![]()
![]()
- say_cheese
#65 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
it takes TWO to tangopearlica wrote:Ni jedan brak nema sanse da bude sretan i uspjesan ako je jedno dominantno ili jedno drugo manipuliraju, iskoristavaju, prave budalom. A cudno je to kako ljudi (obicno muskarci ali ima i zena) kojima nesto fali i koji nisu zadovoljni sami sa sobom imaju potrebu za dominacijom.
Nes' vjerovat koliko zena ima, koje ocekuju klasicnu podjelu uloga u braku. Muz je vodja i njegova uloga se manifestuje u karakteristikama maskulinosti, dakle, ocekuje se da je dominantan. Za nju ne bih rekla da je blesava, ona je jednostavno produkt patrijarhalnog odgoja i od nje se ocekuje da je ljubazna, umiljata, njezna, ponizna, poslusna, kratko, submisivna i sklona konformizmu.
- kadinica
#66 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ja sam za ravnopravnost u braku, dogovor, kompromis, nema nadređenih ni podređenih.
Kad je prezime u pitanju, tu sam totalna konzerva...
Nosim prezime muža, isto prezime nose naša djeca, identitet nisam izgubila, a dobila sam osjećaj pripadnosti, nas dvoje kao bračni par, kasnije kad su došla djeca - porodica.
Bila sam preponosna na bračnom putovanju, imamo isto prezime, svi znaju da smo u braku...
S obzirom da je porodica osnovna ćelija društva, ona i sa vana i iznutra treba da je harmonična.
Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.
Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
Kad je prezime u pitanju, tu sam totalna konzerva...
Nosim prezime muža, isto prezime nose naša djeca, identitet nisam izgubila, a dobila sam osjećaj pripadnosti, nas dvoje kao bračni par, kasnije kad su došla djeca - porodica.
Bila sam preponosna na bračnom putovanju, imamo isto prezime, svi znaju da smo u braku...
S obzirom da je porodica osnovna ćelija društva, ona i sa vana i iznutra treba da je harmonična.
Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.
Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
-
jos-jedan-bez-vatre
#67 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
U Islamu zena zadrzava svoje prezime, tj. ocevo prezime. Ulema ima generalno misljenje da je obicaj mjenjana prezimena udajom zapadnjacka tradicija i da je nesto sto muslimani ne trebaju usvojiti. Arapkinje, dakle ne mjenjaju svoje prezime udajom.
Niti jedna od zena poslanika Muhameda a.s. nije promjenila svoje prezime.
U Islamu se cak i usvojenom djetetu ne moze dati svoje prezime, ako se zna prezime njegovog oca.
U engl. npr. u 19 i pocetkom 20. stoljeca, kada se predstavlja par npr. zena Mary Smith, muz George Smith, bili bi predstavljeni kao Mrs. and Mr. George Smith. Dakle, zena donja, nepostojeca.
Niti jedna od zena poslanika Muhameda a.s. nije promjenila svoje prezime.
U Islamu se cak i usvojenom djetetu ne moze dati svoje prezime, ako se zna prezime njegovog oca.
U engl. npr. u 19 i pocetkom 20. stoljeca, kada se predstavlja par npr. zena Mary Smith, muz George Smith, bili bi predstavljeni kao Mrs. and Mr. George Smith. Dakle, zena donja, nepostojeca.
- KatarinaKosaca
#68 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Postoje zemlje u kojima je to legislativa, dakle tako je. Osim toga svaku ženu koja zadržava svoje prezime nazvati "kvazi" je primitivna predrasudakadinica wrote:Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.
Pitaće te snaha kako da ne, kao i menekadinica wrote:Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
- kadinica
#69 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
I u našoj zemlji je takva legislativa, što ne znači da se mora. Samo je zakonito, dakle, bračni partneri imaju pravo izbora. A šta će ko izabrati je njegova lična stvarKatarinaKosaca wrote:Postoje zemlje u kojima je to legislativa, dakle tako je.kadinica wrote:Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.
Ne zovem svaku ženu "kvazi", samo onu kojoj je prezime mjerilo emancipacije. Činjenica je da su rijetke one bez fakultetske diplome koje zadržavaju prezime.Osim toga svaku ženu koja zadržava svoje prezime nazvati "kvazi" je primitivna predrasuda
kadinica wrote:Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
Ne mora me pitati, niti to očekujem, samo bi je otjerala u neku stvar. Stvarno to mislim.Pitaće te snaha kako da ne, kao i mene
- kadinica
#70 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ništa, ni prva ni posljednja. Ako mi je sin papučar, sebi je.siddo89 wrote:otjerala bi i ona tebe,i sta ces onda
- KatarinaKosaca
#71 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ne, u našoj zemlji je mogućnost izbora. U nekim zemljama svatko ima svoja dva prezimena, tako i dijete dobiva očevo i majčino, a čin vjenčanja nema veze sa promjenom prezimena, tako žena da ne znam kako i koliko hoće ne može uzeti muževo prezimekadinica wrote:I u našoj zemlji je takva legislativa, što ne znači da se mora. Samo je zakonito, dakle, bračni partneri imaju pravo izbora. A šta će ko izabrati je njegova lična stvarKatarinaKosaca wrote:Postoje zemlje u kojima je to legislativa, dakle tako je.kadinica wrote:Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.
- sheilak
#72 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
JOINT_1921 wrote:
Naravno da mora biti postovanje, razumijevanje, drugarstvo, sala, seksualna privlacnost, ali mora jedna individua biti jaca koja ce da presudi a druga da se slozi vjerujuci u ispravnost... Obicno je to otac kod svakog od nas bio, a mama je ta koja "stoji po strani", ne petlja se previse, ne donosi rigorozne kazne i odluke, itd.
-
pearlica
#73 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Moj zubar ozenio se, promijenio prezime a musko i to zubar sa privatnom ordinacijom. Sto bi mu kvarilo profesiju pa ako je scenski umjetnik zadrzace scensko ime ali ono pravo ime moze biti nesto skroz deseto i moze da se mijenja ko ga znace ga i pod drugim imenom. Isto tako profesori na fakultetima zene/udaju se po 3-4 puta od 20-tih do 70-tih i mijenjaju prezimena hajde kao da je ime neka marka. Doktori/doktorice isto tako. Ali dobro nekome je bitno zadrzati svoje, i to razumijem. Sta vise i sama sam tako razmisljala nekada.KatarinaKosaca wrote:Ali, ako se udaš kao odrastao čovjek koji ima svoju profesiju, mjenjaš prezimenom identitet. Ja imam svoje prezime i samo svoje, muž svoje i svi smo sretni
To sta ljudi napisu na FB je nigdje veze. Imam ih koji se zovu i Simonida Puhalo, Eustahije Brzic (FB ime) ne znaci da se osoba tako zove na pravnim dokumentima, pasosu i licnoj.Rob_Atl wrote:Poslijednih 10 godina od kako je internet eksplodirao i social media sve vise zena ostavlja svoje prezime kako bi ih neko mogao naci na internetu , facebook itd. Pa 99 posto nasih roditelja imaju isto prezime, i tako je sve bilo do mozda pocetkom 2000-tih, kada je internet zavladao svijetom pa eto ono, kako ce me naci Sefika iz donje vrace na fejsu ako mi je prezime promjenjeno. Pogledajte svoju facebook listu svih udatih djevojaka u zadnje vrijeme i vidjet cete da je bar pola njih zadrzalo prezime. Koliko god zvucalo ludo , u jednu ruku je tako. Nebi nikog silio da uzima moje prezime , ali djeca moraju imati moje i tu se sve zavrsava
. Zamisli da se buni pa hoce da i djete nosi njeno prezimo pa bubam Alen Bajramovic-Bajraktarevic, 200 slova u prezimenu samo
ma vozdra ba
-
lajkujMe
#74 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Cinjenicno ne mogu odgovoriti, ali posto radim u turizmu, i imam svaki dan razne pasose u ruci. Od normalnih zemalja pa do probisvijet zemalja.
Mogu reci da sam primjetio da sto se tice zapadne europe (Spanija, Njemacka, Austrija, V. Britanija, Holandija i slicno.) u dobrom djelu zene uopce ne uzimaju prezime muza. U dobrom dijelu znaci oko 40%.
Znaci to je na zapadu uzelo stasa i sve manje zena uzima muzevo prezime ili cak da se "legalno" vjencaju nego zive vanbracnim zivotom.
Mogu reci da sam primjetio da sto se tice zapadne europe (Spanija, Njemacka, Austrija, V. Britanija, Holandija i slicno.) u dobrom djelu zene uopce ne uzimaju prezime muza. U dobrom dijelu znaci oko 40%.
Znaci to je na zapadu uzelo stasa i sve manje zena uzima muzevo prezime ili cak da se "legalno" vjencaju nego zive vanbracnim zivotom.
-
pearlica
#75 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ne kazem da nema i takvih zena. A i one vecinom sute jer su jos od malena dobijale batine kada zucnu pa navikle da sute. To ne znaci da su bosanke po prirodi sutljive osobe.siddo89 wrote:U pravu je,bosanke puno pricaju i a bosanci puno sute,no..kad dodje do ozbilnjih odluka,zene se u pravilu uvijek usute i poslusaju muzasheilak wrote:JOINT_1921 wrote:
Naravno da mora biti postovanje, razumijevanje, drugarstvo, sala, seksualna privlacnost, ali mora jedna individua biti jaca koja ce da presudi a druga da se slozi vjerujuci u ispravnost... Obicno je to otac kod svakog od nas bio, a mama je ta koja "stoji po strani", ne petlja se previse, ne donosi rigorozne kazne i odluke, itd.ti kao da bosanske žene ne znaš.