DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post Reply
Jatamba

#1 DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Jatamba »

Usljed sve većih političkih previranja, mladi iz UG BIH odlučili su pretprošle sedmice da podijele anketu kroz banjalučke srednje škole i fakultete.

Pitanje je jednostavno, a odgovori poprilično iznenađujući. Anketa je bila anonimna, uzorak je +-1000 mladih po svakoj anketi.

Da li želite da živite u BIH?

1. STAROSNA GRUPA 16-18 GODINA

1. DA 22%
2. NE 78%

Glasanje je bilo aninimno, ali ono što smo mogli primjetiti je da su odgovori bili kratki, jasni, najčeššće u korist NE opcije.

2. STAROSNA GRUPA 18-24 GODINE

1. DA 36%
2. NE 64%

Ovim smo obuhvatili studente, koji su takođe glasali anonimno, ali su i javno govorili, najčešće sa raznim argumentima kako neće BIH, ali je značajan broj onih koji hoće i prihvataju ovu državu.

3. STAROSNA GRUPA 24 - 28 GODINA

1. DA 48%
2. NE 52%

Ovdje smo obuhvatili studente koji su pri kraju studija ili svršene studente. Odgovori su bili iznenađujući. Kako su odrastali i došli u situaciju da se pobrinu sami za sebe, počeli su da brinu o drugim stvarima.

Kažu da im je svejedno u kojoj državi žive, ali da hoće da imaju mogućnost za normalno obrazovanje te mogućnost da nađu adekvatan posao na tržištu rada.

U ovoj grupi bilo je ubjedljivo najmanje onih koji nisu za BIH, dok je većina rekla da bi radije kvalitetno obrazovanje, medicinsku zaštitu i normalan posao.

Ovim istraživanjem obuhvaćeni su učenici gimnazije, te nekoliko fakulteta. Samo smo anketirali njih, ne ostale ljude.
Aspekt

#2 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Aspekt »

Srbija je jos uvijek velika . Eno Nemanja Guzurica ima cijelo brdo . Neka pozure dok se nije smanjila . gorivo sa traktore obzbjedjuje firma kijamet iz donjeg vakufa . :)
Bodkin

#3 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Bodkin »

A ovi se kao rezultati razlikuju u sarajevu ili zenici :D

Sent from my Lumia
Martinez_

#4 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Martinez_ »

Aspekt wrote:Srbija je jos uvijek velika . Eno Nemanja Guzurica ima cijelo brdo . Neka pozure dok se nije smanjila . gorivo sa traktore obzbjedjuje firma kijamet iz donjeg vakufa . :)
E pa ti si im sigurno prijatelj i mora da grdno greši svaki što baš sa tobom ne želi pod isti krov.

Inače malo pažnje, pročitaj poruku u celosti upravo se želi istaći progres pro-BiH opcije sa sazrevanjem.
huone

#5 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by huone »

Sljedeci put ih pitajte da li bi podrzali ukidanje genocidnog entiteta i da li se stide onoga sto su pripadnici njihovog naroda uradili u Bosni.

Zeljno iscekujem rezultate!
L u c i f e r

#6 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by L u c i f e r »

i ja bi živio u srbiji kad bih imao švedski standard
Martinez_

#7 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Martinez_ »

huone wrote:Sljedeci put ih pitajte da li bi podrzali ukidanje genocidnog entiteta i da li se stide onoga sto su pripadnici njihovog naroda uradili u Bosni.

Čekaj, za početak ovo nije dovoljno? Ne veseli nas bilo kakav porast pro-BiH opredeljenih? Treba odmah da pokažu pokajanje i traže i oprost?
huone

#8 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by huone »

Martinez_ wrote:
huone wrote:Sljedeci put ih pitajte da li bi podrzali ukidanje genocidnog entiteta i da li se stide onoga sto su pripadnici njihovog naroda uradili u Bosni.

Čekaj, za početak ovo nije dovoljno? Ne veseli nas bilo kakav porast pro-BiH opredeljenih? Treba odmah da pokažu pokajanje i traže i oprost?
Ma zabole me lijevo jaje da li oni zele da zive u manjem entitetu.

Za njih to nije Bosna, nego Republika Sumska. Mnogo se njima hebe za Bosnu.

Kad se budu ljiljani vijorili u Banjaluci tad im postavite ova pitanja pa cemo vidjeti odgovore...
Edin H.

#9 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Edin H. »

Jedva cekam da ovo istrazivanje naprave medju nasom dijasporom :oops:

Sto rece jedan tokom rata, ja bih se zaista vratio da se borim, ali izgubicu ovo sto sam stekao :D radi se socijalnoj pomoci.
Cherry-Cherry

#10 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Cherry-Cherry »

Edin H. wrote:Jedva cekam da ovo istrazivanje naprave medju nasom dijasporom :oops:

Sto rece jedan tokom rata, ja bih se zaista vratio da se borim, ali izgubicu ovo sto sam stekao :D radi se socijalnoj pomoci.
hahaha :mrgreen: :thumbup: :thumbup:
Nek postave pitanje u Švedskoj našim dijasporcima. Bilo bi: 0% da, 100% ne. :mrgreen:

Inače, pozitivno sam iznenađena rezultatima ankete. :-D
cindrlimindrli

#11 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by cindrlimindrli »

Edin H. wrote:Jedva cekam da ovo istrazivanje naprave medju nasom dijasporom :oops:

Dijaspora ne osporava postojanje BiH kao drzave, tako da ti je ovo poredjenje budalasto.
Paranoid

#12 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Paranoid »

cindrlimindrli wrote:

Dijaspora ne osporava postojanje BiH kao drzave, tako da ti je ovo poredjenje budalasto.
U nedostatku ćaskanja na temama o sportu, Edin malo baci bombu i na politička dešavanja. Interesantno je i to da su naši zmajevi uglavnom dijasporci ali o tome Edo ne razmišlja..
Aspekt

#13 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Aspekt »

Martinez_ wrote:
Aspekt wrote:Srbija je jos uvijek velika . Eno Nemanja Guzurica ima cijelo brdo . Neka pozure dok se nije smanjila . gorivo sa traktore obzbjedjuje firma kijamet iz donjeg vakufa . :)
E pa ti si im sigurno prijatelj i mora da grdno greši svaki što baš sa tobom ne želi pod isti krov.

Inače malo pažnje, pročitaj poruku u celosti upravo se želi istaći progres pro-BiH opcije sa sazrevanjem.
Ja sam se malo salio . Sto se tice istog krova mogu ti reci da ja sa Srbima zivim stoljecima a imam ih u familiji vise nego ti dlaka na glavi . Ti se iz Srbije ne mozes tim pohvaliti jer Bosanske muslimane jedino gledas na tv ako i to . Nemam volju i zelju da citam post u cjelosti jer ga otvara neko kome je to prvi post . To moze znaciti samo jedno . Mi Banjalucani ne priznajemo BiH i zelimo pripojenje Srbiji . To da neko ne zeli da zivi u BiH ( pod uvjetom da je priznaje ) to nije nikakva novost i to nije nikakva tema .
Aspekt

#14 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Aspekt »

Nidje veze .
seln

#15 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by seln »

Pitanje je pogresno formulisano: trebali su pitati "da li ste za ocuvanje BiH kao jedinstvene i nedjeljive drzave".
Na pitanje "da li zelite da zivite u BiH" bi u FBiH 80% reklo NE i kao zelju navelo neku od prijateljskih zemalja zapadne Europe.
Šveđanin

#16 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Šveđanin »

Očekivani rezultati.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
touch brain

#17 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by touch brain »

ja nisam srbin ali znam dosta srba konkretno ir rs-a koji vole ovu zemlju...doduse nece to priznat ali je vole....kad sam radio sa jednom banjalucankom,srbkinjom (sto je nevazno jer je bitno kakvi smo ljudi ali u ovom kontekstu je bitno za samu temu) uvijek bi se nas dvoje zezali kako smo nas dvoje jedini bosanci tu ,pa vicevi o bosancima itd
emil_L

#18 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:

Zašto bi nas veselio? Vi nikako da skontate da nam se živo *ebe za tim da li Srbi u Banja Luci prihvataju BiH kao svoju državu...evo da ti ponovim..s v e j e d n o n a m j e.

oni toj državi svakako ne mogu ni nauditi ni pomoći..ukratko, irelavantni su.
Edin H.

#19 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Edin H. »

Paranoid wrote:
cindrlimindrli wrote:

U nedostatku ćaskanja na temama o sportu, Edin malo baci bombu i na politička dešavanja. Interesantno je i to da su naši zmajevi uglavnom dijasporci ali o tome Edo ne razmišlja..
:D

Svugdje ima dobrih ljudi, pa tako i u dijaspori.
Problem vecina koja je nesto kao radikalna, klerikalna i desno orijentirana (ne mislim samo bosnjacka dijaspora).
Nista nema besmislenije nego kada kazu, nije smio Alija potpisati Dejtonski sporazum.
x_lecter

#20 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by x_lecter »

vjerujem da bi u bilo kojem gradu u BiH slicni rezultati bili .
Steely Dan

#21 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Steely Dan »

touch brain wrote:ja nisam srbin ali znam dosta srba konkretno ir rs-a koji vole ovu zemlju...doduse nece to priznat ali je vole....kad sam radio sa jednom banjalucankom,srbkinjom (sto je nevazno jer je bitno kakvi smo ljudi ali u ovom kontekstu je bitno za samu temu) uvijek bi se nas dvoje zezali kako smo nas dvoje jedini bosanci tu ,pa vicevi o bosancima itd
super , vrlo dirljivo . Da li je ona za ukidanje entiteta koji je nasato na masovnim grobnicama , masovnim silovanjima , masovnim protjerivanjem ....genocidom
sith

#22 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by sith »

Jatamba wrote:Usljed sve većih političkih previranja, mladi iz UG BIH odlučili su pretprošle sedmice da podijele anketu kroz banjalučke srednje škole i fakultete.

Pitanje je jednostavno, a odgovori poprilično iznenađujući. Anketa je bila anonimna, uzorak je +-1000 mladih po svakoj anketi.

Da li želite da živite u BIH?

1. STAROSNA GRUPA 16-18 GODINA

1. DA 22%
2. NE 78%

Glasanje je bilo aninimno, ali ono što smo mogli primjetiti je da su odgovori bili kratki, jasni, najčeššće u korist NE opcije.

2. STAROSNA GRUPA 18-24 GODINE

1. DA 36%
2. NE 64%

Ovim smo obuhvatili studente, koji su takođe glasali anonimno, ali su i javno govorili, najčešće sa raznim argumentima kako neće BIH, ali je značajan broj onih koji hoće i prihvataju ovu državu.

3. STAROSNA GRUPA 24 - 28 GODINA

1. DA 48%
2. NE 52%

Ovdje smo obuhvatili studente koji su pri kraju studija ili svršene studente. Odgovori su bili iznenađujući. Kako su odrastali i došli u situaciju da se pobrinu sami za sebe, počeli su da brinu o drugim stvarima.

Kažu da im je svejedno u kojoj državi žive, ali da hoće da imaju mogućnost za normalno obrazovanje te mogućnost da nađu adekvatan posao na tržištu rada.

U ovoj grupi bilo je ubjedljivo najmanje onih koji nisu za BIH, dok je većina rekla da bi radije kvalitetno obrazovanje, medicinsku zaštitu i normalan posao.

Ovim istraživanjem obuhvaćeni su učenici gimnazije, te nekoliko fakulteta. Samo smo anketirali njih, ne ostale ljude.
Zasto se obraca paznja na ove kretene? Tek registrovan profil i bez ikakvih izvora neki tamo podaci izvuceni iz *upka.
escobar__

#23 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by escobar__ »

touch brain wrote:ja nisam srbin ali znam dosta srba konkretno ir rs-a koji vole ovu zemlju...doduse nece to priznat ali je vole....kad sam radio sa jednom banjalucankom,srbkinjom (sto je nevazno jer je bitno kakvi smo ljudi ali u ovom kontekstu je bitno za samu temu) uvijek bi se nas dvoje zezali kako smo nas dvoje jedini bosanci tu ,pa vicevi o bosancima itd
Haha ovako se prosječni Bošnjo tješi da mu komšija gotivi državu. Ono voli je, al' neće da prizna. Samo ponekad priča viceve o glupim Bosancima i propagira Srpstvo i separatizam ali osim toga voli ovu zemlju. :lol: :lol:

Mada me realno boli polni organ šta u BL misle o BiH.
touch brain

#24 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by touch brain »

nisam ni bosnjak (niti to namjeravam postati u bliskoj buducnosti) pa samim time ostatak tvog posta je suvisan za komentriranje
trebao bi se brinuti jer zivis u toj drzavi..u bih je glavni problem nezaposlenost koja stvara frustracije i mrznju...ako ljudi imaju dobre plate (kao ovi srbi iz moga predhodnog posta o kojim sam pricao ) onda ih zaboli neka stvar tko je tko
Nokija

#25 Re: DA LI ŽELITE DA ŽIVITE U BIH? - Pitali smo banjalučane!

Post by Nokija »

Anketa je sve osim reprezentativna. Od dvosmislenog i trosmislenog pitanja do segmentacija ispitanika.

Ali cak i ovakva diletantska anketa bi bila zanimljiva kad bi se sprovela u Hercegovini. Nedavno na jednom internacionalnom sijelu upoznajem djevojku. Ko si, sta si, odakle si? Iz Hrvatske. Odakle iz Hrvatske? Iz Mostara. Mene to vise ne uzbudjuje jer sam to dozivjela bezbroj puta. U drustvu su bili i orginal hrvati iz HR. I oni su na te odgovore navikli ali nisu mogli da suzbiju onaj neki pogled pun gnusanja. Djelimicno jer su operisani od svih nacinalnih strasti, djelimicno sto vole Bosnu i djelimicno sto im tesko pada da takav soj ljudi bio dio nih.

Za razliku od hrvata iz BH, srbi iz BH nikad za sebe ne kazu da su iz Srbije ili iz RS. Uvijek kazu da su bosanci ili hercegovci.
Post Reply