Da li zelis......

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
rmesa
Posts: 631
Joined: 14/02/2007 23:15
Location: Sarajevo

#1 Da li zelis......

Post by rmesa »

ES-SELAMU ALEJKUM POSTOVANI CITAOCE
U IME ALLAHA-MILOSTIVOG-SAMILOSNOG

Hvala Allahu, Koji poucava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu,Koji je one koji vjeruju iz tmina na svjetlo izveo i na pravi put ih uputio: „I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega drzite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova.. „(El - En.am, 153) Uzviseni Allah, također, veli: .Reci: „Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?“ (Ez - Zumer, 9). Uzviseni, također, veli: „Zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova i u svjetlo koje objavljujemo..“ (Et - Tegabun, 8) i kaze Uzviseni : „Dzine i ljude stvorio sam samo zato da Mi se klanjaju..“ (Ez - Zarijat, 56)
„I budite poslusni Allahu i budite poslusni Poslaniku, i oprezni budite! A ako glave okrenete,onda znajte da je Poslanik Nas duzan samo da jasno obzani.. (El - Maida, 92)
''Opominji, opomena će koristiti vjernicima.'' (Ed- Dariat, 55. ajet)

Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi: .Reci: “Meni je, doista, jasno ko je Gospodar moj..“ (El - En.am, 57), naseg vjerovjesnika Muhammeda,sallallahu alejhi ve selleme.
''Nije pametan onaj koji razlikuje dobro od zla, nego je pametan onaj koji razaznaje veće dobro od dva dobra i veće zlo od dva zla.''(Ibn Tejmijja r.a.)




Da li zelis....



• Da li želiš biti u Allahovoj dželle še'nuhu, blizini? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Rob je najbliži svome Gospodaru dok je na sedždi, s toga uvećajte svoje dove.'' (Muslim)

• Da li želiš steći nagradu Hadždža? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: '' 'Umrah u toku Ramazana, ima nagradu Hadždža, ili Hadždža sa mnom.'' (Buhari, Muslim)

• Da li želiš imati kuću u Džennetu? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko napravi mesdžid (džamiju), u ime Allaha dželle še'nuhu, Allah će mu sagraditi sličnu u džennetu.'' (Muslim)

• Da li želiš steći Allahovu naklonost i zadovoljstvo? ....

Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Allah dželle še'nuhu, je zadovoljan Svojim robom onda kada on završi sa jelom pa potom Mu zahvali zbog tog n'imeta, ili kad popije nešto, i zahvali se na tome.'' (Muslim)

• Da li želiš da ti se ukabuli tj. primi, dova? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Dova između ezana i ikameta se ne odbija.'' (Ebu Davud)

• Da li želiš steći nagradu kao da si čitav život postio? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Post tri dana svakog mjeseca, je poput posta cijeloga života.'' (Buhari, Muslim)

• Da li želiš steći dobrih dijela, veličine brda? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude sa umrlim, sve dok mu se ne preklanja dženaze-namaz, imaće nagradu jednog kirata; a ko bude sa umrlim, sve dok ne bude ukopan, imaće nagradu dva kirata! Rekoše: A šta je nagrada dva kirata? Reče: Nagrada dva kirata je poput dva ogromna brda.'' (Buhari, Muslim)

• Da li želiš biti u društvu Poslanika, u Džennetu? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ja, i skrbnik siročeta, ćemo biti u Džennetu ovako blizu – pa pokaza svojim srednjim prstom i kažiprstom.'' (Buhari)

• Da li želiš da ti Poslanik lično garantuje Džennet? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko mi bude garantovao za ono što mu je između vilica, i za ono što mu je među nogama, ja mu garantujem Džennet.'' (Buhari, Muslim)

• Da li želiš da ti se ne prekida nagrada za tvoja dijela, i nakon tvoje smrti? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Čovjeku, kada umre, prestaju teći sevapi za njegova dijela, osim u tri slučaja: trajne sadake (vakuf, česma, džamija ...), korisna znanja ili dobro odgojena dijeteta, koje će se moliti za njega.'' (Muslim)

• Da li želiš jednu od riznica Dženneta? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''LA HAWLE WE LA KUWETE ILLA BILLAH – NEMA SNAGE NITI MOĆI, OSIM U ALLAHA - je jedna od džennetskih riznica.'' (Buhari, Muslim)

• Da li želiš nagradu kao da si klanjao cijelu noć? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude klanjao jaciju - namaz, u džema'atu, kao da je klanjao pola noći, a ko bude klanjao sabah – namaz, u džema'atu, kao da je cijelu noć klanjao.'' (Muslim)

• Da li želiš proučiti trećinu Kur'ana za pola minute? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''KUL HUWALLAHU EHAD – ima vrijednost trećine Kur'ana.'' (Muslim)

• Da li želiš da ti oteža tas, na vagi dobrih dijela na Sudnjemu danu? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Dvije riječi, su drage Milostivom, lahke na jeziku, a teške na vagi: SUBHANALLAHI WE BI HAMDIHI, SUBHANALLAHIL-'AZIM.'' (Buhari)

• Da li želiš berićet u opskrbi, i duži život? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko želi da mu opskrba bude berićetna, te da mu se produži život, neka spaja rodbinske veze.'' (Buhari)

• Da li želiš to da je Allahu dželle še'nuhu, drag susret s tobom? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko želi susresti se sa Allahom dželle še'nuhu, Allah dželle še'nuhu, se želi susresti s njime.'' (Buhari)

• Da li želiš to da te Allah dželle še'nuhu, sačuva? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude klanjao sabah – namaz, taj je pod zaštitom Allaha dželle še'nuhu.'' (Muslim)

• Da li želiš da ti se oproste (mali) grijesi, pa i ako ih bude bilo mnogo? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude izgovorio - SUBHANALLAHI WE BI HAMDIHI – stotinu puta u jednome danu, biće mu izbrisani (mali), grijesi, makar ih bilo poput morske pjene.''

• Da li želiš to da budeš udaljen od vatre sedamdeset jeseni? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude postio jedan dan na Allahovome putu, Allah će udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset jeseni.'' (Buhari)

• Da li želiš to da Allah dželle še'nuhu, donese salevat (blagoslov), na tebe? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko donese na mene salevat, Allah će mu, zbog toga, deset puta donijeti salevat na njega.'' (Muslim)

• Da li želiš da te Allah dželle še'nuhu, uzdigne? Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Nema osobe, koja se ponizila pred Allahom dž.š., a da je Allah dželle še'nuhu, nije uzdigao.'' (Muslim)


DA NAM SE ALLAH dz.s. SMILUJE I UPUTI NA PRAVI PUT.AMIN.AMIN.AMIN.


http://www.furkan.blogger.ba
Last edited by rmesa on 16/01/2008 01:21, edited 1 time in total.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#2

Post by danas »

ne zelim :)
FFK as Lucy01
Posts: 3336
Joined: 20/04/2005 17:57
Location: USA

#3

Post by FFK as Lucy01 »

danas wrote:ne zelim :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
Ergot
Posts: 1019
Joined: 27/03/2004 23:00
Location: dislocation

#4

Post by Ergot »

Image
User avatar
schevar
Posts: 111
Joined: 07/06/2007 12:53

#5

Post by schevar »

zelim. :)
elSaik
Posts: 11899
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#6

Post by elSaik »

Želim da ti proradi ovaj blog. Nešto mi ne fercera najbolje.

Amin.
rmesa
Posts: 631
Joined: 14/02/2007 23:15
Location: Sarajevo

#7

Post by rmesa »

Amin. elSaik greska u adresi,ovo je ta http://www.furkan.blogger.ba probaj sad.

Ovaj tex je doista poucan ,a onaj koji smatra da mu netreba u zivotu nemora ni da vredza ili da komentarise grubo.

Niko ne tjera nikog, da nesto cini sto ne zeli al je bitno da je dostavljeno ono sto stoji u postu.
venera888
Posts: 414
Joined: 29/07/2007 15:24

#8

Post by venera888 »

zelim i inshaAllah molim Allaha da mi se to i ispuni :)
Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#9

Post by Leonid Breznjev »

ja sinoc ocistih a vi opet... :roll:

@_BosanaC
@Ergot
@mala od skandala

odredjen prinudni odmor by zoom66 :)
rmesa
Posts: 631
Joined: 14/02/2007 23:15
Location: Sarajevo

#10

Post by rmesa »

Esselamu alejkum.

Uvjek ima onih koji nisu zadovoljni, zoom nemoj ih slati na odmor.
rmesa
Posts: 631
Joined: 14/02/2007 23:15
Location: Sarajevo

#11

Post by rmesa »

Treba imati na umu ,da niko nemoze izbjeci smrt,s toga se treba paziti sta se radi u ovom dunjaluckom kratkom zivotu.


Jer ovo nas nece mimoici ,ako Bog da.


Image
Post Reply