Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#326 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Naravno da moraju postojati neka pravila. Nekih stvari se musliman mora pridrzavati iako njegova dusa zudi za tim. Ali sta bi bilo da nema pravila? Zamisli da nema nikakvih zakona i svako radi ono sto voli? Da li je anarhija resenje? I da li bi to znacilo da je recimo pedofilima opravdano ono sto rade jer uzivaju u tome?
MyTao

#327 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Tema je dali vjernik mora voljeti boga... ja sam samo naveo nekoliko primjera zasto vjernik ne samo da nebi trebao vec nece voljeti boga iako se to od njega trazi.
Legollas

#328 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote:
A sta ako neko ne voli da bude dobra osoba, voli da zivi zivot koji po Islamu nesmije zivjeti... Al' vjeruje u boga, i zna da ako ne ispuni ono sto se od njega trazi ce goriti u vatri, i zato zivi kao vjernik i ispunja sve sto islam propisuje... zar i pored toga mora da voli boga koji mu je zabranio da zivi onako kako zeli?
Allah je zabranio ono sto steti covjeku. Kao npr. alkohol. Alkohol se smatra majkom svih zala, jer nas opija i covjek cesto ne bude svjestan svojih dijela i zna uciniti stetu drugom covjeku.
Takodjer, vec sam ranije rekao da ce svaki covjek koji je u srcu imao bar malo vjere uci u Dzennet. Naravno bit ce kaznjen ako je radio mnogo losih dijela, mozda sa 1 sekundom u vatri, a mozda i sa jednom godinom. Allah zna najbolje.
MyTao

#329 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Legollas wrote:
MyTao wrote:
A sta ako neko ne voli da bude dobra osoba, voli da zivi zivot koji po Islamu nesmije zivjeti... Al' vjeruje u boga, i zna da ako ne ispuni ono sto se od njega trazi ce goriti u vatri, i zato zivi kao vjernik i ispunja sve sto islam propisuje... zar i pored toga mora da voli boga koji mu je zabranio da zivi onako kako zeli?
Allah je zabranio ono sto steti covjeku. Kao npr. alkohol. Alkohol se smatra majkom svih zala, jer nas opija i covjek cesto ne bude svjestan svojih dijela i zna uciniti stetu drugom covjeku.
Takodjer, vec sam ranije rekao da ce svaki covjek koji je u srcu imao bar malo vjere uci u Dzennet. Naravno bit ce kaznjen ako je radio mnogo losih dijela, mozda sa 1 sekundom u vatri, a mozda i sa jednom godinom. Allah zna najbolje.
Citas li ti moje postove ili samo onako odgovaras sta ti prvi padne napamet? Znam da je stetno, al' se opet konzumira... i sta sad?
Towelie

#330 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

MyTao wrote:
Legollas wrote:
MyTao wrote:
Citas li ti moje postove ili samo onako odgovaras sta ti prvi padne napamet? Znam da je stetno, al' se opet konzumira... i sta sad?
Ako znas da je alkohol stetan a konzumiras ga, krivica je na tebi. Ne mozes reci da te Bog ne voli ako sam izaberes da pijes. Suprotno, On te voli jer ti alkohol zabranio zbog njegove stetnosti za coveka.
MyTao

#331 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Evo pokusat cu ponovo

To dali nas bog voli, jer nam je zabranio alkohol (koji je stetan za nase zdravlje) je nesto o cemu mozemo pricati, al nije to za ovu temu. Ako nas vec voli i toliko se brine za nase zdravlje, zasto je napravio te stetne stvari koje nam mogu skoditi?

Al' nije to teme, tema je dali vjernik mora voljeti boga? Ja kazem da se prvo nemoze birati da volis nesto ili ne... to je nesto sto samo od sebe dodje.

Prvo, bog ako postoji onda je nepravedan, i vec sam naveo primjere koji pokazuju to... i kao takav se moze voljeti samo od stane onih koji su izvukli deblji kraj.

Drugo, ja mogu izvrsavati odredbe bozije, al to neznaci da sam sretan sto ih moram izvrsavati, i zbog toga ga necu voljeti.

Nadam se da sad svatate.
Legollas

#332 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote:Evo pokusat cu ponovo

To dali nas bog voli, jer nam je zabranio alkohol (koji je stetan za nase zdravlje) je nesto o cemu mozemo pricati, al nije to za ovu temu. Ako nas vec voli i toliko se brine za nase zdravlje, zasto je napravio te stetne stvari koje nam mogu skoditi?

Al' nije to teme, tema je dali vjernik mora voljeti boga? Ja kazem da se prvo nemoze birati da volis nesto ili ne... to je nesto sto samo od sebe dodje.

Prvo, bog ako postoji onda je nepravedan, i vec sam naveo primjere koji pokazuju to... i kao takav se moze voljeti samo od stane onih koji su izvukli deblji kraj.

Drugo, ja mogu izvrsavati odredbe bozije, al to neznaci da sam sretan sto ih moram izvrsavati, i zbog toga ga necu voljeti.

Nadam se da sad svatate.
Ljubav prema Bogu ces osjetiti u srcu i znat ces razloge. Ja ga volim zbog toga sto mi je dao mnoge blagodati i smatram da mu se nedovoljno zahvaljujem.

Ako ga ti ne volis i ne vjerujes u njega, ne mogu ti pomoc. Al ja smatram da moj zivot bez vjere ne bi licio ni na sta.
MyTao

#333 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Ja u njega nevjerujem, tako prema njemu imam ista osjecanja kao i prema crvenkapici. Al' vam nudim razlicite primjere koji pokazuju zasto se netreba voliti, cak i da postoji...

Ako neko voli da pije alkohol, a bog mu to zabrani... zasto bi ga taj isti volio?

Ti ga volis jer ti je dao zivot? sta je sa onih koji pocine samoubistvo... zasto ga oni trebaju voljeti?
Towelie

#334 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

TI nemas ono elementarno, tj. spoznaju Boga na pravi nacin. Ako ti se to desi, a nadam se da hoce, onda ces razumeti zasto treba da volis Boga i voleces Ga, naravno.
animals

#335 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Legollas wrote:
MyTao wrote:

Koje ti gluposti valjas :-) ma da ti ces prvi u dzenet..ali ces morati prvo nekoliko godina u vatru dok ti trepavice ne izgore :-)
Legollas

#336 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

animals wrote:
Legollas wrote:
MyTao wrote:

Koje ti gluposti valjas :-) ma da ti ces prvi u dzenet..ali ces morati prvo nekoliko godina u vatru dok ti trepavice ne izgore :-)
Ništa nisam slagao. :)
mujke82

#337 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by mujke82 »

Muslimani se mogu ujediniti samo na jedan način
Autor: Šejh Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: Dnevni časopis ”al-Madînah”, dio ”ar-Risâlah”, str. 3

Često čujemo i čitamo kako se poziva ka jedinstvu zajednice, što je samo po sebi lijepo djelo. Allâh (dželle we ´alâ) poziva ka jedinstvu. To je radio i Poslanik (sallallahu ‘alejhi ve sellem). Isto tako, učenjaci su ujedinjeni oko toga. Oni su spomenuli ovo pitanje u vjerskim kao i u drugim knjigama. Ovo je dobro djelo pod uvjetom da se ostane na njemu.
Problem je, i ovo je ono čudno u cijelom pitanju, da često čujemo kako se govori o razumjevanju i slobodi govora prema različitim vjerama i sektama. Ovo je čista suprotnost. Ovo u stvari vodi ka cijepanju, podjeli i padanju u konflikt zajednice. Allâh (te´âlâ) je rekao:
فَتَقَطَّعُوا أَمْرَهُم بَيْنَهُمْ زُبُرًا كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ
”A oni su se u pitanjima vjere svoje podijelili na skupine, svaka stranka radosna onim što ispovijeda.” [1]
Prema tome vidimo kako neprijatelji Islâma među nevjernicima i licemjerima pozivaju ka ovom načinu razmišljanja. Oni podržavaju zabludjele sekte i ohrabruju njihove članove da ubiju istinu. Allâh (te´âlâ) je rekao:
وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِينَ إِلَّا مُبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ وَيُجَادِلُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِالْبَاطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ وَاتَّخَذُوا آيَاتِي وَمَا أُنذِرُوا هُزُوًا
”Mi šaljemo poslanike samo zato da donose radosne vijesti i da opominju. A nevjernici se raspravljaju, služeći se neistinama, da bi time opovrgli Istinu, i rugaju se dokazima Mojim i Mojim opomenama.” [2]
Moramo se čuvati onoga što je usmjereno prema nama. Ne smijemo dopustiti da ove ideje cirkulišu među nama. Također moramo znati da jedino što može ujediniti zjednicu, je to da vlada Šerijat koji je objavljen Vjerovjesniku (sallallahu ‘alejhi ve sellem):
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ وَاذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىَ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
“Svi se čvrsto držite za Allahovo uže i ne razjedinjujte se! I sjetite se blagodati Allahove prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On sakupio srca vaša i postali ste, Njegovom milošću, braća! I bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On od nje spasio! Tako vam Allah objašnjava znamenja Svoja da biste na Pravome putu bili!” [3]
إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
“Allah vam doista naređuje da emanete date onima kojima pripadaju, a kada među ljudima sudite – da pravedno sudite. Savjet Allahov je uistinu divan i Allah doista sve čuje i vidi!” [4]
Znači, zajednica se može ujediniti samo ukoliko se čvrsto drži Istine i laž bude protjerana te da Šerijat upravlja umjesto prohtjeva, razuma, osjećaja i entuzijazma. Imâm Mâlik (rahimehullâh) je rekao:
”Kasnije generacije ove zajednice je moguće ispraviti samo sa onim s čime su ispravljene ranije generacije.”
Neka je Allâhov blagoslov i milost na našeg Vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i sljedbenike.

[1] 23:53
[2] 18:56
[3] 3:103
[4] 4:58
Molim Allaha da bude korisno amin
aurora313

#338 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by aurora313 »

albulus wrote:Zanima me, sa stajalista religije kojoj pripadate, da li vjernik moze reci sljedece: vjerujem da Bog postoji i ispunjavam vjerske propise jer ne zelim da gorim u paklu (ili koja je vec kazna u nekoj religiji), ali Boga ne smatram prijatnom licnoscu i ne osjecam ljubav prema njemu?...
Bog je tu da bude nekakav virtualni autoritet, a posto kao ima neogranicenu vlast pa te moze na sudnjem danu poslati u lijevu kolonu ili u desnu, valja mu pokazati ljubav. Na ovom vilajetu to se naziva 'stokholmski sindrom' gdje neko ko je kidnapovan pocinje da se 'uvlaci' kidnaperu iz straha od poslijedica, kao sto je mogucnost gubitka zivota. Patty Hearst je od kidnapovane bogatasice postala samo u mjesec dana kradljivac banaka zajedno sa kidnaperima, i to pucajuci automatom po banci!

Isto je sa bogom. 'Uvlacenje' se polako prebacuje u ljubav. Hebes ga, nikad' se ne zna jel' on postoji ili ne. Vjernik tako sebe predaje bogu... a bog sve zna i vidi pa ce tu ljubav uzeti u obzir, kaj ne?
nemezis

#339 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Legollas wrote:Allah je zabranio ono sto steti covjeku. Kao npr. alkohol.
Mnoge stvari su štetne pa nisu zabranjene. Zašto nije zabranio duhan. Štetniji je od alkohola. Zašto nije zabranio fast food?
NNNN

#340 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by NNNN »

nemezis wrote:
Mnoge stvari su štetne pa nisu zabranjene. Zašto nije zabranio duhan. Štetniji je od alkohola. Zašto nije zabranio fast food?
ne trkeljaj. znaš li koliko je samo ubistava počinjeno u alkoholiziranom stanju, koliko je prodica rastureno.......
nemezis

#341 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Ako znas da je alkohol stetan a konzumiras ga, krivica je na tebi. Ne mozes reci da te Bog ne voli ako sam izaberes da pijes.
Ve bil kaderi hajrihi ve šerihi minalahi teala. Je li ovo tačno? Vjerujem da ti ne treba prevod.
nemezis

#342 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

NNNN wrote:ne trkeljaj.
Ovaj argument je neoboriv. Poražen sam.
NNNN wrote:znaš li koliko je samo ubistava počinjeno u alkoholiziranom stanju, koliko je prodica rastureno.......
Ne znam, koliko?
irac300

#343 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by irac300 »

NNNN wrote:
nemezis wrote:
ne trkeljaj. znaš li koliko je samo ubistava počinjeno u alkoholiziranom stanju, koliko je prodica rastureno.......
Haj' realno, je l' tebi treba nekakv bog da skontaš da je alkohol u prekomjernoj količini štetan??? Jbg, ja sam to skont'o i bez boga. Ne trebaju mi neke zabrane jer sam razumna osoba i znam šta je za mene štetno, a šta nije...Ako se ti osjećaš kao dijete od 5 godina, pa ti trebaju ''vanzemaljske'' zabrane, onda O.K.
Towelie

#344 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Duvan je zabranjen. Cak ima status harama jer se prakticira svakodnevno.
http://sebil.eu/index.php?option=com_co ... Itemid=105
Ve bil kaderi hajrihi ve šerihi minalahi teala. Je li ovo tačno? Vjerujem da ti ne treba prevod.
Naravno da je tacno, to je 6. imanski sart. Ali se mora protumaciti na pravi nacin. Sve se desava s Bozjom voljom, ali to coveka ne lisava slobode izbora. Da li tebi neko moze da zabrani da ne konzumiras alkohol? Ne moze.
nemezis

#345 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Duvan je zabranjen. Cak ima status harama jer se prakticira svakodnevno.
Duhan zabranjen? Gdje to piše u Kur'anu?
Towelie

#346 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

nemezis wrote:
Towelie wrote:Duvan je zabranjen. Cak ima status harama jer se prakticira svakodnevno.
Duhan zabranjen? Gdje to piše u Kur'anu?
Recimo da ta zabrana potpada pod ovaj ajet
’I ne ubijajte sami sebe.’’ (Prijevod znacenja En-Nisa:29)
Pro

#347 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

nemezis wrote:

Sve što šteti čovjeku je zabranjeno. Bog ti je dao tijelo da paziš na njega, a ne da ga uništaješ. To što čovjek nije savršeno biće pa griješi je posebna tema. Za to služi Ulema koja izdaje fetve.

Fast food :lol:
mujke82

#348 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by mujke82 »

Autor: Šejh Ibn ‘Usejmîn
Izvor: Fetwa Manâr al-Islam – Tom 3, str 744, pitanje br.615.

Pitanje:

Koja je šerijatska kazna za pušenje?

Odgovor:

Pušač je neko ko se posvećuje haramu, pošto je pušenje samo po sebi haram. Štaviše, mi smo prije spomenuli dokaze za njegovu zabranu. S ovim kao osnova, i da je pušač svjestan da je to haram, onda se on drži nečega što se smatra velikim grijehom. A držati se nečega što se smatra velikim grijesima, čini to, samim po sebi, velikim grijehom. Odatle se on smatra fâsiq (javni griješnik), nemoralnim, i ne treba mu se davati poštovanje (niti u govoru niti u djelu). To je zato što je to opće prihvaćeno među učenjacima, da onaj ko nastavi s nečim što se smatra velikim grijehom je fâsiq, i njegov govor i djela se ne uzimaju u obzir ni u čemu što zahtjeva iskrenost.

Do tog čovjeka je da se boji svoga Gospodara i da odustane od pušenja koje ozbiljno utječe na njegovu ekonomiju, tijelo i (izvršavanje) vjere.
animals

#349 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

NNNN wrote:
nemezis wrote:
A znas li ti koliko je porodica rastureno, koliko je ubistava pocinjeno u ime religija..pa sto nije njih zabranio, one su najstetnije po tome..
Legollas

#350 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

animals wrote:
A znas li ti koliko je porodica rastureno, koliko je ubistava pocinjeno u ime religija..pa sto nije njih zabranio, one su najstetnije po tome..
Allah je zabranio ubistvo bez razloga.

A što se alkohola tiče, on je bio dozvoljen u islamu! Ali jednom prilikom su se muslimani napili tokom veselja i posljedice su bile brutalne. I tada je alkohol postao haram.
Post Reply