Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
VERNESA

#1 Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Post by VERNESA »

Zbog sve večeg širenja zaraznih bolesti koje se sa životinja prenose na ljude , pitam se da li veterinari sve čine da se zaraza ne širi
uvjek dobar gost

#2 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Post by uvjek dobar gost »

Ja pošto radim posao jednim djelom povezan sa živom stokom..(ovce, krave, koke, ćurke, bikovi).. mogu reći.. jedno veliko NE !

Prepadati Vas sve neću ali ću vam reći da se pasoš za kravu il za ovcu može kupiti ovjeren za par desetina maraka, ovisno o uzrastu, težini i kvalitetu stoke. Cijeli sistem veterinarske kontrole nije dobar, stoka migrira a sistem je ne prati, zaraze su na terenu (šap, bruceloza).. pojava mislim ima svojstva epidemije.. svi vi koji jedete janjetinu pored ceste bar to činite na provjerenim mjestima (ako ima takvih). Doduše ne mogu griješiti dušu pa reći da su u svim regijama veterinari loši... ima i izuzetaka...
Najgore je što u sveprisutnoj korupciji, javašluku, nekompetentnosti.. ova grana nije izuzetak, problem je što se svim tim ugrožava dugoročno zdravlje ljudi..
Za kraj želim reći da je osim Pramenke (pasmina ovce) skoro pa u BiH nema autohtonih pasmina ostale stoke, krava (Buša) nešto malo ali ostalo... slabo pravo.. što je samo po sebi problem.. ili može predstavljati problem ....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Post by PipiDugaDevetka »

Brucelozne životinje bi se trebale spaljivati nakon uspavljivanja, a ne ukopavati.(Spalionica Brčko više ne radi).

Ako rikecioza Brucela može hibernirati i putem udisanja prašine čovjek može biti zaražen, onda mjesta gdje se ubijene zaražene životinje ukopavaju time postaju distrikt ove zoonoze.
duda

#4 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Post by duda »

Ne mogu, a da se grohotom ne nasmijem! :lol: :lol:

Rikecioza Brucela :shock: :? , sta je to?????
mojgrad

#5 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Post by mojgrad »

uvjek dobar gost wrote:Ja pošto radim posao jednim djelom povezan sa živom stokom..(ovce, krave, koke, ćurke, bikovi).. mogu reći.. jedno veliko NE !

Prepadati Vas sve neću ali ću vam reći da se pasoš za kravu il za ovcu može kupiti ovjeren za par desetina maraka, ovisno o uzrastu, težini i kvalitetu stoke. Cijeli sistem veterinarske kontrole nije dobar, stoka migrira a sistem je ne prati, zaraze su na terenu (šap, bruceloza).. pojava mislim ima svojstva epidemije.. svi vi koji jedete janjetinu pored ceste bar to činite na provjerenim mjestima (ako ima takvih). Doduše ne mogu griješiti dušu pa reći da su u svim regijama veterinari loši... ima i izuzetaka...
Najgore je što u sveprisutnoj korupciji, javašluku, nekompetentnosti.. ova grana nije izuzetak, problem je što se svim tim ugrožava dugoročno zdravlje ljudi..
Za kraj želim reći da je osim Pramenke (pasmina ovce) skoro pa u BiH nema autohtonih pasmina ostale stoke, krava (Buša) nešto malo ali ostalo... slabo pravo.. što je samo po sebi problem.. ili može predstavljati problem ....
I onda se cudimo sto svaki 5 covjek u Bosni ima tumor... :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

duda wrote:Ne mogu, a da se grohotom ne nasmijem! :lol: :lol:

Rikecioza Brucela :shock: :? , sta je to?????
Pa, @dudo, jesam se provalio ko čir potkožnjak,...ali internet-forum je i za nestručne da se iskažu ili provale,...Da si nastavila diskusiju sa tvog stručnijeg stanovišta, ne bih ti zamjerio nimalo.
Ovako, ostadoh neznalica, a titar na Q-groznicu mi je, ...uh zaboravio sam,...nešto malo, ali ga ipak, ima,...2000.g. sam se testirao.

Veliki broj muškaraca koji preboluju brucelozu OSTAJU STERILNI!

U Bihaću zabilježeni jedan (ili 2, zaboravio sam) smrtna slučaja.

Samo uTuzli proglašena epidemija. Propašće nam turizam, privreda će kompletna stati, bićemo kužni i svi će nas zaobilaziti.
PipiDugaDevetka

#7 Re: Da li veterinari sve čine u spriječavanju širenja zaraznih b

Laboratory Exposures to Brucellae and Implications for Bioterrorism:
http://www.cdc.gov/ncidod/EID/vol11no08/04-1197.htm

Fakat,... Bijeljina, Srebrenica i nigdje više,...!?
FBiH,...nema gdje je nema,...!
Post Reply