da li vas je strah od smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
SenQ

#76 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by SenQ »

Strah me je smrti da se tresem a sa druge strane nekad sa ljepotom u srcu bih nasmijan docekao smrt.

To jest, dok sam u nemaru i nepokornosti Allahu tad me obuzme strah od smrti al dok sam u potpunoj pokornosti i budnosti u takvim trenutcima iscekujem prelazak al smo u takvom stanju.
reLoaded

#77 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by reLoaded »

Smrt je neminovna pa, zbog cega da me bude strah necega sto tako mora biti? Zato se pripremam za smrt kako bi mogao pred Boga stati sa nadom da će mi se smilovati i pustiti me u Džennet :)
XXS

#78 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by XXS »

da li vas je strah od smrti?
U istoj mjeri koliko me je ponekad strah od zivata.

Normalno je da se bojimo nepoznatog.
TamiyA

#79 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by TamiyA »

strah me je puno, jer ne znam sa čime ću tamo doći, jer poslje smrti nema više povratka...
barby02

#80 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by barby02 »

Ne prizeljkujem je ali nimalo me nije strah za mene. Strah me da negdje ne naletim na mrtvo tijelo u kakvom javnom toilet-u ili da nekog svog ne zateknem. . a ono umrem, ledara, pokop. . ma kakvi. . :zjev:
TarikSA

#81 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by TarikSA »

Nije i jeste me strah smrti, sto neko rece gore dok ne dodjem u tu situaciju ne znam, jer mi je nekako daleko, a u isto vrijeme i blizu...vrlo interesantno...inace sam racionalan, al eto sad postadoh blentav...haha..meni je recimo gore pomisliti da cu morati nekoga naci mrtvog...to me vise plasi nego ovo drugo...
Ja samo znam da treba jesti i ne gladovati radi ove ili one dijete, jer kako moja mama kaze: "jedi sine, ne znas kad ces umrijeti, a zamisli da gore dodjes gladan, ko zna ima li sta jesti nije se niko vratio da nam kaze". Mozda nekome uvredljivo, al eto meni se svidja kako razmislja.
Sentinel

#82 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Sentinel »

Strah me da predam svoje mitohondrije crvima... tako su me dobro sluzile :)
pustopoljina

#83 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by pustopoljina »

TarikSA wrote:Nije i jeste me strah smrti, sto neko rece gore dok ne dodjem u tu situaciju ne znam, jer mi je nekako daleko, a u isto vrijeme i blizu...vrlo interesantno...inace sam racionalan, al eto sad postadoh blentav...haha..meni je recimo gore pomisliti da cu morati nekoga naci mrtvog...to me vise plasi nego ovo drugo...
Ja samo znam da treba jesti i ne gladovati radi ove ili one dijete, jer kako moja mama kaze: "jedi sine, ne znas kad ces umrijeti, a zamisli da gore dodjes gladan, ko zna ima li sta jesti nije se niko vratio da nam kaze". Mozda nekome uvredljivo, al eto meni se svidja kako razmislja.
ja danas izgleda posebno blesava, ali oplakah na ovo.
Hemel

#84 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Hemel »

Normalno da mi je zao umrijeti.
Ja mislim da osoba kako stari da se zamara od ovoga zivota i onda dodje u stanje da je bolji i smiraj nego se jos vise zamarati a nemocan si i za najosnovnije potrebe. Ne dao Bog nikome teske, neizlecive bolesti i to sa bolovima pa da se pati. Takvi ne rzmisljaju mnogo. Bolja je i smrt nego takav zivot. Bio sam u jednoj takvoj porodici gdje se jedan clan odlucio na eutanaziju. Strava. Valjaju djeca provesti zadnje trenutke sa tom osobom prije nego sto joj ubrizgaju inekciju. Svi znaju da posle te inekcije nema nazad.
Kada sam svasta prezivio u zivotu a vrlo cesto sam bio na ivici smrti, normalno da bi mi bilo zao ONAKO umrijeti. Imam volju za zivotom sve dok se ima sta jesti, piti i neki krov nad glavam. Sve drugo materijalno, ako dodje dobro doslo a ako ne...ionako ce sve iza nas ostati. Ne patim za nekim bogatstvom da bi u toj trci zanemario porodicu, prijatelje jer je sve to relativno. Preko noci se moze i dobiti ali i sve izgubiti ali povratiti odnosi medju dragim osobama , to ne ide preko noci.
theTruePath

#85 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by theTruePath »

Smrt nam je bliza nego sto mislimo,i u to se najvise uvjeris kada cujes da je neko koga poznajes preselio

ne plasim se same smrti,plasim se na koji nacin umrijeti,nema te smrti koja ne boli,e mene taj bol plasi...a smrt ne.Plasim se takodjer iznenadne smrti,zamisli ustanes,mislis obican dan a ne znas da kraj dana neces docekati...volim umrijeti u nekoj kracoj bolesti.Ma nema bolje smrti od one stare prirodne,starosni dani u svom krevetu,oko svojih najblizih
theTruePath

#86 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by theTruePath »

sanabe wrote:
theTruePath wrote:Smrt nam je bliza nego sto mislimo,i u to se najvise uvjeris kada cujes da je neko koga poznajes preselio

ne plasim se same smrti,plasim se na koji nacin umrijeti,nema te smrti koja ne boli,e mene taj bol plasi...a smrt ne.Plasim se takodjer iznenadne smrti,zamisli ustanes,mislis obican dan a ne znas da kraj dana neces docekati...volim umrijeti u nekoj kracoj bolesti.Ma nema bolje smrti od one stare prirodne,starosni dani u svom krevetu,oko svojih najblizih
Vala da mogu birati, ovo bih izabrala :D

bjez ba, da ja lezim , cekam , ocekujem, nemam zivaca :lol:

to su ti obicno ove dramaticne smrti,udes i sl,kako bi to izabrala? mislim da neces tako razmisljat kad ostaris,kazu stari kad docekas odrastlu unucad onda osjecas da si gotov,i smrt te vise ne plasi
theTruePath

#87 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by theTruePath »

Doduse u pravu si,licno me ne brine to,ubjedjen sam da nam je Bog zapisao kad nestajemo.Mene vise plasi da primim vijest da mi je neko bliznji umro,nedaj Boze.amin i uvijek me je to vise plasilo nego moja smrt
GAU 8

#88 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by GAU 8 »

grany-smith wrote:...

Nije me strah smrti,ali mi je žao umrijeti.
Ne bih ni ja bolje rekao.
Svi smo rodjeni sebicni, valjda je to nagon za zivotom.
Zao mi je sto me jednom vise nece biti. Sto se predstava zavrsava...
shtula

#89 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by shtula »

ima grafit "pa dobro i ako se ubijem, al sta cu onda". Albert Camus Mit o Sizifu - metafizicka ne socioloska obrada da li je zivot vrijedan zivljenja, popularna u adolecsentno doba jer u to vrijeme covjek pocne da postavlja sebi takva pitanja, kao razvojna duhovna faza, strah od smrti je normala instinkt, strah od smrti i atrakcija prema smrti u Frojdovoj - Nelagodnost u Kulturi, napisana izmedju svjetskih ratova. Rijec Islam znaci mir, izmedju ostalog duhovna disciplina s kojom balansiras srce i dusu kao i svaka druga religija, frakcija Judeo-Kristianske duhovne tradicije, kao i svaka druga frakcija npr Luteranka crkva je imala Lutera, Islam je imo Muhameda, dinamika duhovnog je u grananju, sve zajedno cine drvo (duhovnog) zivota
panonije85

#90 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by panonije85 »

shtula wrote:ima grafit "pa dobro i ako se ubijem, al sta cu onda". Albert Camus Mit o Sizifu - metafizicka ne socioloska obrada da li je zivot vrijedan zivljenja, popularna u adolecsentno doba jer u to vrijeme covjek pocne da postavlja sebi takva pitanja, kao razvojna duhovna faza, strah od smrti je normala instinkt, strah od smrti i atrakcija prema smrti u Frojdovoj - Nelagodnost u Kulturi, napisana izmedju svjetskih ratova. Rijec Islam znaci mir, izmedju ostalog duhovna disciplina s kojom balansiras srce i dusu kao i svaka druga religija, frakcija Judeo-Kristianske duhovne tradicije, kao i svaka druga frakcija npr Luteranka crkva je imala Lutera, Islam je imo Muhameda, dinamika duhovnog je u grananju, sve zajedno cine drvo (duhovnog) zivota
svašta si ti tu reko/rekla. referirat ću se samo na camusa i mit o sizifu- ne slažem se da je pitanje samoubojstva vezano za adolescenciju. po meni je to omalovažavanje jednog prvorazrednog društvenog i metafizičkog problema koji se, tako promatran, svodi na pubertetsku fazu zapadnjaka (nešta kao emo ili pank faza). a svi znamo da je to puno ozbiljnije pitanje koje nema nikake veze s dobi pojedinca. uostalom, čovjek koji se odluči na taj tragičan čin ne traži odgovore, on ih ima, bjelodani su mu. a oni što ih nude krist, muhmed ili hare krišna čine ga poniženim. o tome, između ostalog, govori ta knjiga.
rasim45

#91 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by rasim45 »

neznam da li postoji čovjek kojeg nije strah od smrti!

Ovako ja mislim...

Životu se neprestano prikrada smrt.No,čovjek ne podnosi ni sam spomen riječi smrt.Ipak,bez obzira koliko ta riječ bila nepodnošljiva.Svako živo biće,u svakom trenutku sve je bliže tom događaju.Odlučite li se na putovanje i kupite kartu,jednom kad uđete u voz,on će vas,bez obzira da li šutke sjedite,ležite,čitate ili meditirate,htjeli vi to ili ne,voziti prema odredištu.tako je i svako živo biće prilikom rođenja dobilo kartu za smrt i krenulo na put,pa ma koliko se vi branili,na to mjesto morate stići.Sve je neizvjesno,samo je smrt izvijesna.Taj je zakon nemoguće izmijeniti.
KotromanichII

#92 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by KotromanichII »

Bog kaze u kuranu:

55. A nevjernici neće prestati da u nj(Kuran) sumnjaju, sve dok im iznenada smrt ne dođe ili dok ne osjete patnju na onom svijetu.

video kad smrt dodje iznenada, i video i slike kako se vjernici smiju prilikom smrti kad vide andjele/meleke svijetlih lica da im dolaze mozete vidjeti ovdje

Bog kaze u kuranu:

Misle li oni koji čine zla djela, da ćemo s njima postupiti jednako kao sa onima koji vjeruju i dobra djela čine, da će im život i smrt biti isti? Kako loše rasuđuju!

DESAVANJA PRILIKOM SMRTI I POSLIJE SMRTI

Prenosi se od El Bera bin Aziba r.a. da je rekao: "Otisli smo sa Resulullahom s.a.v.s. na dzenazu jednog ensarije, priblizili smo se kaburu, pa posto je tijelo spusteno u mezar Allahov Poslanik s.a.v.s. je sjeo pored njega, a mi smo posjedali oko Poslanik s.a.v.s.a. Bili smo mirni kao da su nam na glavama ptice. On je u ruci drzao stap i njime kuckao po zemlji. Zatim je podigao glavu i rekao: “ Utjecite se Allahu od kaburskih kazni ”.

Kako umire vjernik?

To je ponovio dva ili tri puta, pa je nastavio: “ Zaista vjernik, Allahov rob, kad napusta ovaj svijet i ide na buduci, dodju mu meleki sa nebesa svijetlih lica kao da iz njih sija sunce, a sa sobom nose dzennetsku odjecu i dzennetski miris. Zatim sjednu blize kako bi ih mogao vidjeti. Potom dodje Melek smrti a.s. i sjedne pored njegove glave pa kaze: “O dobra duso, idi oprostu svome Gospodara i Njegovom zadovoljstvu.” Dusa zatim napusta svoje tijelo poput kapljice koja klizi sa svoga mjesta, potom je prihvataju, pa kad je prihvate ne pustaju je ni jednog trena sve dok je ne postave u cefine i mirise. Od nje se zatim, prosiri miris tako lijep da ga na zemlji nema i penje se sa njom u visine. Kad prodju pored grupe meleka oni ih upitaju: “Cija je ovo plemenita dusa?” A oni odgovaraju to je taj i taj i spomenu njegovo najljepse ime kojim su ga ljudi zvali na zemlji.

Tako biva sve dok ne prodju zemaljsko nebo i zatraze dozvolu za prolazak, pa posto je dobiju, idu dalje prema sljedecem nebu, te tako idu sve dok ne dodju do sedmog neba. Uzviseni Allah tada kaze: " Upisite moga roba u knjigu velikana i vratite ga na zemlju u njegovo tijelo ." Potom dodju dva meleka koji ga posade u sjedeci polozaj pa ga pocnu ispitivati: "Ko ti je Gospodar?", a on ce odgovoriti: "Moj Gospodar je Allah." "Koja je tvoja vjera?" pitace ga, a one ce reci: "Moja vjera je Islam." "A ko je onaj covjek koji je vama poslat?" upitace oni, a on ce reci: "On je Allahov Poslanik s.a.v.s.", a meleki ce upitati: "cime to potvrdjujes?", a on ce odgovoriti: "Citao sam Allahovu knjigu i vjerovao u ono sto tamo pise.", zatim ce se cuti glas sa visine: " Istinu je rekao Moj rob, pripremite mu mjesto u dzennetu i otvorite mu dzennetska vrata ."

Do njega ce doprijeti lijep i ugodan dzennetski miris, a kabur ce se prosiriti koliko njegove oci mogu vidjeti. Zatim ce mu doci covjek lijepa izgleda (vesele sehre), u lijepoj odjeci , ugodno ce mirisati i kazace: "Raduj se svojoj sreci, ovo je dan koji ti je obecan", a on ce upitati: "A ko si ti sa licem na kojem citam da mi donosis dobro?", a on ce reci: "Ja sam tvoje dobro djelo sto si ga cinio.", pa ce on reci: "Moj Gospodaru, ubrzaj Sudnji dan, moj Gospodaru, ubrzaj Sudnji dan da bi se susreo sa svojom porodicom i imetkom."

Kako umire nevjernik?

A nevjernik, kada napusta ovaj svijet i putuje za buduci, dodju mu s neba meleki, crnih lica, sa sobom nose platno od kostrijeti [6] sjednu kod njega tako da ih moze vidjeti, a potom dolazi Melek smrti i sjeda kod njegove glave i kaze mu: "O prljava duso, izlazi, Allah je na tebe srdit i gnjevan." Pa ce njegova dusa biti istrgnuta iz tijela kao zarac iz vlazne vune. A kad mu uzme dusu ne pustaju je vise ni za tren sve dok je ne postave na platno od kostrijeti. Iz duse se tada osjeti smrad kakvog nema na zemlji, pa se pocnu penjati sa njom.

Kad prodju pored grupe meleka svaki od njih upita: "Kakav li je ovo ruzan miris?" Njima se odgovara to je taj i taj - i spomenu njegove najruznije ime kojim su ga zvali na zemlji. Doci ce sa njom do dunjaluckog neba i trazice da prodju ali im se vrata nece otvoriti. Zatim je Resulullah proucio : " Njima se nebeska vrat nece otvoriti i prije ce uze kroz iglene usi proci nego ce oni u dzennet uci ." ( El A'raf, 40 ) Allah ce tada reci: " Upisite ga u knjigu ponizenih , a zatim ga vratite na zemlju ."

Potom je Resulullah citirao : " A onaj ko bude smatrao da Allahu ima iko ravan - bice kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio ." ( El Hadzdz, 31 ) Nakon sto mu se dusa vrati u tijelo doci ce mu dva meleka, postaviti ga ispred sebe i upitati: "Ko ti je Gospodar?", a on ce reci: "Ah, ah, ah, ne znam" A meleki ce ga upitati: "Koje si vjere?" A on ce reci: "Ah, ah, ah, ne znam." Upitat ce ga ponovo: "Sta mislis o covjeku koji vam je poslan?", a on ce reci: "Ah, ah, ah, ne znam ko je on." Glas sa visine ce povikati: " On laze, pripremite mu mjesto u dzehenemu, otvorite mu vrata vatre ."

Tada ce osjetiti vrucinu dzehennema i njegov smrad. Kabur ce se stisnuti tako da ce kosti mimo kosti prolaziti. Pojavice se covjek ruzna lica i ruzne odjece, a od njega ce se siriti smrad i reci ce mu: "Tecko tebi zbog tvojih losih dijela, ovo je ruzan dan koji ti je obecan.", a on ce kazati: " A ko si ti, tvoje je lice ruzno i na njemu vidim da mi donosis zlo.", a on ce reci: "Ja sam tvoje ruzno dijelo." On ce tada povikati: "Moj Gospodaru, odgodi Sudnji dan !"

(Hadis prenosi Ahmed)
mig

#93 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by mig »

Sopstvene smrti se ne plasim, ali se "na smrt" prepadnem pri pomisli na smrt dragih ljudi.
The Nightwatchman

#94 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by The Nightwatchman »

moje umiranje je počelo onoga trenutka kada sam udahnuo prvi kontingent mješavine kisika i ostalih plinova, nakon što sam ispao iz maternice.

ja sam već mrtav, odnosno, moj život je samo jedan proces odumiranja.

jedina stvar koja me u ovom mom umiranju čini živim je mogućnost da stvorim novi život.

stvaranjem novog života, ja živim vječno.

život je kolektivna, a ne individualna kategorija.

malo sam popio.... ne zamjerite....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#95 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Chmoljo »

The Nightwatchman wrote:moje umiranje je počelo onoga trenutka kada sam udahnuo prvi kontingent mješavine kisika i ostalih plinova, nakon što sam ispao iz maternice.

jedina stvar koja me u ovom mom umiranju čini živim je mogućnost da stvorim novi život.

jel to bila večera? :mrgreen:
Shoshana

#96 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Shoshana »

Chmoljo wrote:
The Nightwatchman wrote:moje umiranje je počelo onoga trenutka kada sam udahnuo prvi kontingent mješavine kisika i ostalih plinova, nakon što sam ispao iz maternice.

jel to bila večera? :mrgreen:
Gosti su, izgleda, bili sirokogrudi :lol: :lol:
ponizni

#97 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ponizni »

Ovo pitanje,koje je jako često i na koje ljudi odgovaraju i kad ih se ne pita,meni je isto kao kad bi neko pitao nerođenu bebu da li ju je strah rođenja.
Jack Be Nimble

#98 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Jack Be Nimble »

strah me porodice, zelim samo da ide po redu, ne zelim da moji pate.
nista novo

#99 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by nista novo »

Ovako, samo se lud covjek ne boji smrti i laze svak ko kaze da se ne boji...
O'zone
Globalni moderator

#100 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by O'zone »

Ma da si popio svo vino ovog svijeta ovo je najpametnija definicija života koju sam ja do sada pročitao :thumbup:
Locked