da li vas je strah od smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#501 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

muftija wrote:
NIN wrote:
muftija wrote:Arapski jezik je najbogati jezik na svijetu...
...nemam namjeru nesto kontrirati ali mi ovakve floskule smetaju. Semitski jezici jesu kompleksniji od nasih, indo-evropskih jezika ali da je najbogatiji to ne kontam! Sta je to najbogatiji jezik, kao prvo? Drugo, jezici evoluiraju shodno vremenu i tehnoloskom napretku - arapski jezik u doba Muhameda nije isti danasnjim arapskim varijantama, bas kao sto je i nas skavenski jezik drugaciji od onog kojim su pricali nasi pradjedovi i njihovi preci! Jezik se mijenja i to je cinjenica...

Ovo gore sto si napisao je cista glupost!

Kad sam rekao da je najbogati jezik mislio sam na broj rijeci koje Arapski jezik ima, npr Engleski jezik ima 500000 rijeci dok Arapski ima 5000000 rijeci, sto je 10 puta vise. To je ujedno i jedan od razloga zasto niko nikad nije uspio da prevede Kur'an doslovno ni na jedan drugi jezik, jednostavno receno fali nam rijeci, za neke rijesi bi trebala citava recenica mozda i vise da se pokusaju objasniti na drugim jezicima.

Proguglajte malo pa vidite koliko drugi jezici imaju rijeci. :thumbup:
Otvori temu o jezicima pa ti pokazem plitkost ovakvog razmisljanja!

I da, ne postoji jezik na planeti ciji je vokabular veci od par miliona rijeci, a baska to sto svi jezici sadrdze brojne tudjice iz drugih jezika, kao uostalom i sam klasicni arapski kojim je Kuran pisan. :wink:
arzuhal

#502 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by arzuhal »

NIN wrote: a baska to sto svi jezici sadrdze brojne tudjice iz drugih jezika, kao uostalom i sam klasicni arapski kojim je Kuran pisan. :wink:
..kao i to da u samom Kur'anu ima tuđica, riječi koje izvorno nisu arapske :)
ljubav_aha

#503 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
NIN wrote: a baska to sto svi jezici sadrdze brojne tudjice iz drugih jezika, kao uostalom i sam klasicni arapski kojim je Kuran pisan. :wink:
:thumbup:
arzuhal

#504 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
:thumbup:
Sad me strah napada sa dva fronta, kao i same smrti :mrgreen:
bijela

#505 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by bijela »

arzuhal wrote:
Sad me strah napada sa dva fronta
bi lisanin arebijjin mubin :!: :idea: :arrow:
arzuhal

#506 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by arzuhal »

bijela wrote:
arzuhal wrote:
Sad me strah napada sa dva fronta
bi lisanin arebijjin mubin :!: :idea: :arrow:
:thumbup: :!:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#507 Nije

Post by dr.gog »

Smrti me nije strah. Strah me je od neizvjesnosti pred onim što dolazi(N. Zavjet), a na šta, ni sa diplomom, novcima, deset prstiju, ne može čovjek da utiče..Strah me je činjenice da mi ni moje znanje i dobra volja ne omogućavaju da spriječim Smrt da uzima bolesnog, siromaha, dijete...

Smrti sam se prestao plašiti gledajući drugove koji umiru, možda je to čudno, možda neshvatljivo...Strah me je bio da neću pronaći venu za infuziju, da neću imati zavoja i sitnica, strah me je bio dok pate a lijek koji bih ubrizgao jedva da djeluje. Imao sam osjećaj jedne vrste: Da ne tješim, da ne pričam puno, samo da budem brat svome drugu, ili prijatelj pacijentu, da šutim kada treba...

Od Boga sam , kao vjernik, molio da mi da razumnost i staloženost, i da mi njegova sila čuva leđa dok pomažem DRUGE.
Bojao sam se smrti možda, iz jednog razloga- Šta će biti u tolikom belaju ako nema nikoga da zna skrpiti ranu, dati infuziju, antibiotike, uraditi sve to.. Šta ću ostaviti iza sebe, a mogao sam možda spasiti još nekoga?

U momentu umiranja, a vidjeh to 30-ak puta, osjećao sam olakšanje i strah bi nestajao, dolazila je neka muka i tuga koji bi već sutra bili neprimjetni. Duboko sam vjerovao, nezavisno od Vjere U Boga, da će dobrom čovjeku smrt biti samo neka druga šansa, za neki drugi svijet, dimenziju i život. I dan danas čvrsto vjerujem da ću opet ugledati draga lica svojih palih drugova, nezavisno od toga vjerujem li u Džennet opisan u Kur'anu ili Kraljevstvo Nebesko iz Novog Zavjeta, ili pak u svemir iz više dimenzija postojanja gdje je svaki susret moguć, i ovisi o našim nejasnim sudbinama i zakonima tih dimenzija.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#508 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by dr.gog »

NIN wrote:
Otvori temu o jezicima pa ti pokazem plitkost ovakvog razmisljanja!

I da, ne postoji jezik na planeti ciji je vokabular veci od par miliona rijeci, a baska to sto svi jezici sadrdze brojne tudjice iz drugih jezika, kao uostalom i sam klasicni arapski kojim je Kuran pisan. :wink:
Sasvim tačno.

NIN, "bogatstvo" svakog jezika jeste primjetno ako ga se zna, proučava, ako se u njega uživi. Mladom čovjeku za to treba par godina, zar ne...

Drugo je pitanje motiva traženja nečega u Knjizi. Motiv je ,druže, ono što otvara vrata određenih spoznaja, ma koliko to prkosilo zakonima ledene logike i skolastike.

Treća stvar su polemike o "jeziku" koje su najčešće samo copypaste iz postratne literature, pa i sam kovanica o "bogatstvu jezika" ( a arapski je zaista obiman i snažan jezik) nije ni upotrebljavana u smislu promicanja vrijednosti napisanoga, nego mi je uvijek naličila na hvalisanje vjerskih učenjaka. Svaki prevod Kur'ana koji sam čitao(3) mi je izgledao sasvim jednostavno( ne baš sve, ali ..uglavnom), čak preoštro jednostavno, i nađoh ono što tražih...

Najbolje je imati drugara, poznanika, koji govori, čita i piše neki jezik, pa iskoristiti šansu i razgovarati o konkretnim pitanjima iz nekog poznatog teksta...Ja sam tako razjasnio određene, meni potpuno kontradiktorne rečenice iz Novog zavjeta- sjedeći sa čak njih troje koji barataju grčkim i hebrejskim, a imali su, da kažem, "sve petice" u školi i odlično poznaju i filozofiju i dio te istorije...Nažalost, treba ipak malo truda i sreće, ali nije teško pronaći ljude koji znaju izvornike :)
NIN

#509 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

Banned user for reason “Komentarisanje moderacije”
» Smijesno!
talić

#510 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by talić »

nisam expert za jezike ali mi logika kaže da riječi nastaju kada se ukaže potreba za njima tako da nema nikakvih izgleda da se neka knjiga pisana prije 1.400 godina ne može prevesti na današnje moderne jezike. Primitivan oblik življenja kakav je bio u to vrijeme nije iziskivao potrebe za bogatim rječnikom niti je neka od vjerskih knjiga pisana za filozofe nego za široki puk pa bi "Svete" knjige trebale biti lako razumljive. Ili se možda ipak Bog izražavao jezikom koji će biti shvatljiv tek za 5000 godina. ;-)
vodoprovodčik

#511 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by vodoprovodčik »

talić wrote:nisam expert za jezike ali mi logika kaže da riječi nastaju kada se ukaže potreba za njima tako da nema nikakvih izgleda da se neka knjiga pisana prije 1.400 godina ne može prevesti na današnje moderne jezike. Primitivan oblik življenja kakav je bio u to vrijeme nije iziskivao potrebe za bogatim rječnikom niti je neka od vjerskih knjiga pisana za filozofe nego za široki puk pa bi "Svete" knjige trebale biti lako razumljive. Ili se možda ipak Bog izražavao jezikom koji će biti shvatljiv tek za 5000 godina. ;-)
Pogrešno si postavio problem. Svakako da se ne može porediti količina leksema u savremenim jezicima naspram starih jezika, ali riječi su osko vezane za pojmove, i ovi drugi ne mogu postojati bez njih, stoga u nekim jezicima postoje riječi za neke pojmove koji ne postoje u drugim jezicima. Najbanalniji primjer za to je onaj o broju riječi koji eskimi imaju za različite vrste snijega. Nemoguće je prevesti sve te riječi jer mi tako ne diferenciramo vrste snijega (možemo nabrojati samo 3-4 različite vrste). Tačno je to da lekseme nastaju s obzirom na kontekst, na okruženje u kojem određena zajednica živi. Negdje sam pročitao da u tom istom arapskom (u ovom slučaju u staroarapskom) postoji glagol koji doslovno označava "učiniti nešto poput nojevog gnijezda", a koji se kod nas prevodi kao okruglo (u onom ajetu gdje se govori da je zemlja tobože okrugla). I opet ponavljam, nisu bitne same lekseme, nego i struktura rečenice, ali i polisemantičnost samih riječi koje zavise od konteksta u kojem su se našle.
harač

#512 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by harač »

zanimljivo, baš sam nedavno gledao emisiju o još jednoj u nizu tih objava - onoj Josephu Smithu, kojem je anđeo Mormon ukazao na zlatne ploče pisane na "reformisanom egipatskom", koje je ovaj preveo koristeći neki kamen kojeg je ubacio u šešir :-)

inače, dobro im ide, već imaju preko 14 miliona sljedbenika i među najbrže rastućim su religijama (budući da im je prozelitizam među šartovima), a možda će imati i predsjednika SAD-a :lol:
NIN

#513 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

Tema zdra'o!

:wink:
Locked