Da li vas cesto bole ledja?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
luksica

#1 Da li vas cesto bole ledja?

Post by luksica »

:roll:

...eh ovako..u zadnjih 5 godina osjecam da se moja ledja polako krive i uzrok je naravno nama jako draga stvar kompjuter...

...jako puno vremena provodim sjedeci za kompjuterom, gdje obavljam sto poslovne sto privatne stvari, i onda mi naidje period gdje hocu da umrem od bolova u sredini kicme...

sta raditi protiv bolova? kako sprijeciti daljnje krivljenje kicme?

na redu su vasa iskustva i savjeti :)

Uvod:

Bol je znak da nešto ne funkcionira kako treba, no uvijek je bolje ulagati u očuvanje zdravlja i ne čekati da se pojavi bol.

Čvrsti mišići, zdrava leđa

Za zdravlje kralježnice izuzetno je važno postići prirodnu i ujednačenu napetost svih mišića i redovito izvoditi vježbe za njihovo jačanje.
Kretanje je najbolja zaštita kralježnice, jer samo redovita izmjena mirovanja i opterećenja omogućuje prokrvljenost kralježaka i mekih tkiva kralježnice koji tako mogu primati hranjive tvari i uklanjati vlastite otpadne proizvode. Kralježnici najbolje odgovara plivanje, košarka, odbojka, rukomet te planinarenje. Važno je istodobno održavati primjerenu tjelesnu težinu, jer zbog svakog kilograma viška na trbuhu, kralješnica trpi opterećenje od 7 kilograma!

Zbog sjedilačkog načina života poremećaji kralježnice vrlo su česti, ali vrlo je jednostavno održavati zdravlje kralježnice. Treba redovito vježbati vježbe koje jačaju trbušne i leđne mišiće, one koji oblikuju «prirodni mišićni steznik» koji podržava kralježnicu.
sabanss

Post by sabanss »

teretana

cvrsti misici - prava ledja

iz iskustva...
Jara

Post by Jara »

Yoga -prava stvar! :thumbup::-D 8-)

Image
Ledena Princeza

Post by Ledena Princeza »

Jara wrote:Yoga -prava stvar! :thumbup::-D 8-)

Image
Jara je u pravu. Makar i 5 minuta svakodnevno - meni pomaže.
luksica

Post by luksica »

Izgleda da u ovdje nikoga ne bole ledja...mene danas ubise...veceras cu na plivanje ...inace cu poceti jaukaaaaaaaaaatiiiiiiiiiiiiiiiiii :x :oops: :D
penzioner

Post by penzioner »

Ubiše me. Razmišljam da kupim onu loptu pa da na njoj sjedim za kompj na poslu. Kažu pomaže.
Šandor

Post by Šandor »

Luksica, na osnovu napisanog jedini savjet je - obrati se ljekaru. Znam da žene ne treba pitati za godine ali i to je važno. Ako si u 20-tim trči kod ljekara jer za bilo kakve probleme te vrste je prerano. :D

Osim toga, važno je kako sjediš i na kakvoj stolici. I naravno, kretanje, trčanje....i druge fizičke aktivnosti.

Važno je i koliko sjediš. Znam po sebi, kad sam igrao igre...po 3 sata bez prestanka...ukoči mi se vrat...oznoje mi se ruke...smrdim....užas. :D Zato nikad ne sjedim duže od sat vremena. I ne igram igre nikako. :D

Uglavnom, definitivno si slučaj za snimanje kičme i fizikalnu terapiju. Ako te fakat boli kako kažeš. Možda griješim, ali i mi ostali sjedimo pa nas ne boli. Jednostavno nije prirodno da imaš takvu bol.

S kičmom se ne treba zezat jer ta bol može prerast u nešto mnogo gore. Za početak smanji sjedenje. Barem za privatne stvari (ako već ne možeš za profesionalne).
luksica

Post by luksica »

Hvala Sandore n savjetima,

i jesam u tim godinama, koje ti spominjes...ali dok sam u Sarajevu bila sjedila sam u kancelariji po 8 sati dnevno i radila na kompjuteru...danas sjedim opet 8 sati dnevno ..ponekad i vise, jer pisem magistarski rad...otisla sam ovdje u Njemackoj doktoru i on kaze da je sve ok i da trebam samo vise da se bavim sportom...pa sam tako pocela da plivam....

...poslije plivanja se osjecam ok, alo preko dana kad zasjedne zaboli pravo...mislim da je vrijeme da batalim skolu :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

mene isto bole ledja...ne pretjerano ali ponekad...al mislim da je to od glave, tesko mi glavu nositi :D :D valjda mozak tezak i to... :D :D :D

zamisli kako je edi maajki nositi onoliku glavesinu :D :D
pitt

Post by pitt »

Svemirski_Jebach wrote:mene isto bole ledja...ne pretjerano ali ponekad...al mislim da je to od glave, tesko mi glavu nositi :D :D valjda mozak tezak i to... :D :D :D

mozda je samo thick skull.....i prazan prostor :D:D:D:D
luksica

Post by luksica »

pitt wrote:
Svemirski_Jebach wrote:mene isto bole ledja...ne pretjerano ali ponekad...al mislim da je to od glave, tesko mi glavu nositi :D :D valjda mozak tezak i to... :D :D :D

mozda je samo thick skull.....i prazan prostor :D:D:D:D
Nasla se bas dvojica koja ce mi temu zachatavati...nemoj da ja po guziiiiii :x :oops: :D :lol:
debela

Post by debela »

hadzinica wrote:i mene su pravo bolila ali prije par godina sam uspijela doci do covjeka koji se bavi kiropraktikom..
gdje je taj covjek?
Jara

Post by Jara »

luksica wrote:Izgleda da u ovdje nikoga ne bole ledja...mene danas ubise...veceras cu na plivanje ...inace cu poceti jaukaaaaaaaaaatiiiiiiiiiiiiiiiiii :x :oops: :D
Poznanica jaukala isto kao ti...isla kiropraktičaru pa ortopedu - ustanovili da joj je jedna noga neznatno kraca ( nista se nije primjećivalo) ali dovoljno da je leđa bole...
Dakle, idi da ti izmjere noge, za svaki slučaj...
Sedam Patuljaka

#14 i te kako poznata stvar

Post by Sedam Patuljaka »

Podrav ekipi,
I mene su boljela ledja, srednji i donji predio, dok nisam pocela vjezbati. U to vrijeme spasila me teretana, mada, rad s tegovima nije bezopasan osobito za kicmu. Joga kao preporuka-svakako. Tu je i pilates ako se strucno vodi, kao i vecina drugih sportova koje nude razni sportski klubovi. Plivanje je zakon, bukvalno, za cijelo tijelo, kicmu osobito. Sem vjezbanja, kako je vec pomenuto, slijedi dalje->

Paziti na kilazu, da. Svaki kg viska teret je za kicmu. Potom ->

Ko ima ravna stopala (moj slucaj, oba svoda dibidus ravna) obavezno uzeti uloske za cipele. Ima sad u apotekama izvjesna marka PEDAG s kojom sam, moram priznati zadovoljna, kako u pogledu kvaliteta, osjecaja dok koracam, kao i cijena. -->

Kiropraktika eventualno. Ja sam prije za 'higijenu' u smislu redovite masaze ledja. Nedavno sam nabasala (nakon par pokusaja kod vrlo losih fizioterapeuta) na pravo mjesto i uzasnula se da imam miogeloze koje tako odvratno pucketaju (necemo o bolu dok me djevojka masira) da sam definitivno skuzila da mi je masaza neophodna minimum 1x na 2 sedmice, mozda i 1x sedmicno.

To bi bio, po mom misljenju, ukupan tretman za svakodnevno patolosku kicmu savremenog covjeka. Ko ima ozbiljnijih tegoba, dakako, kontaktirati dobrog doktora za ove stvari.
Sedam Patuljaka

Post by Sedam Patuljaka »

penzioner wrote:Ubiše me. Razmišljam da kupim onu loptu pa da na njoj sjedim za kompj na poslu. Kažu pomaže.
Nisam sigurna koliko bi lopta pomogla u tom slucaju. Moja prijateljica ju je kupila za rad s racunarom, obzirom da joj je isto u opisu radnog mjesta, da se lakse rijesi celulita (inace vjezba redovno vec dugi niz godina) i s te strane kaze da joj pomaze. Sretno!
Cober

#16 Re: i te kako poznata stvar

Post by Cober »

Sedam Patuljaka wrote:Nedavno sam nabasala (nakon par pokusaja kod vrlo losih fizioterapeuta) na pravo mjesto i uzasnula se da imam miogeloze koje tako odvratno pucketaju (necemo o bolu dok me djevojka masira) da sam definitivno skuzila da mi je masaza neophodna minimum 1x na 2 sedmice, mozda i 1x sedmicno.
Koje je to pravo mjesto?
Skyfox

Post by Skyfox »

Jara wrote:Yoga -prava stvar! :thumbup::-D 8-)

Image
Cudno ali ja se nekako osjecam svjezije od samog pogleda na ovaj avatar da nije snaga pozitivnog razmisljanja? :-D

aktivirajte se vikendom, setnje, sport, shoping... vise fizicke aktinosti manje bolova :D
Neelix

Post by Neelix »

ne boli me vjerovatno jer lezim dok sam za compom :-) ali sam prije dvije godine imao jako ruzno iskustvo....vracao se kuci, uz stepenice u haustoru...i odjednom me presjece nesto u ledjima...jedva sam se dovukao do vrata...nisam se presvuci mogao, a mama mi morala pomoc da legnem u krevet...uzas...do jutra je minimalno popustilo, tek toliko da se mogu kretati, ali su se bolovi razvukli na narednih 20-30 dana...ruzan osjecaj pravo, a pojma nemam sta mi bi :roll:
Bumbar

#19 Re: Da li vas cesto bole ledja?

Post by Bumbar »

bandit wrote:
luksica wrote::roll:

...eh ovako..u zadnjih 5 godina osjecam da se moja ledja polako krive i uzrok je naravno nama jako draga stvar kompjuter...

...jako puno vremena provodim sjedeci za kompjuterom, gdje obavljam sto poslovne sto privatne stvari, i onda mi naidje period gdje hocu da umrem od bolova u sredini kicme...

sta raditi protiv bolova? kako sprijeciti daljnje krivljenje kicme?

na redu su vasa iskustva i savjeti :)
Mene vec mjesecima boli predio uz lijevu lopaticu i to konstantno, svaki dan citav dan (bajvjerovatnije od sjedenja za kompjuterom).... isao sam kod fizioterapeuta na masaze i ultrazvuk ali mi nije pomoglo .... razmisljam da odem kod doktora ali i on ce mi preporuciti fizioterapiju .... tako da neznam sta da radim .... :(

eh samo da se upisem na temu :roll: ...znalo me tako ustekati da mi je disanje predstavljalo problem :roll: ...inace imam krivu kicmu ali se ne cuvam nikako...

@luksica...plivanje je prava stvar :D ...to svi preporucuju...ja sam kontala kupiti sebi onuloptu...kontam da nikako ne moze odmoci a natjerat ce me da se malo ispravnije drzim ako nista :) :)...doduse, mozda mozes vidjeti i one spec. stolice :)...

@bandit...hmm, mene tako zna zaboliti...cijela lijeva strana, od straznje strane vrata mi se gotovo ukoci...i ruka mi malaksa :( :(...s tim da je kod mene to bilo povezano i sa stresom...pa mozes i to provjeriti...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ja ne znam sta mene boli, ili ledja ili bubrezi, al ponekad zna da boli ne mogu da se sagnem....uglavnom ka dpopijem caj ustri dan nema nista... :-?
Post Reply