Da li vam nedostaje Feral?
- krivorijek
#1 Da li vam nedostaje Feral?
I opet nostalgija.
Ali ovaj put za jednim od najboljih, po meni i najboljim, politicko-satiricnim tjednikom, kojeg je ovaj govorni prostor imao.
Zbog korporativno-mogulske prirode trzista medija u Hrvatskoj, kao i zbog sistematskog ignoriranja oglasivaca (koji su naravno u interesnoj sprezi sa prvopomenutim), Feral je morao zakljucati vrata svoje redakcije. Cini se, nazalost, da ce tako i ostati, jos dugo, dugo vremena.
Sa nestankom Ferala nisu nestali i njegovi citatelji i postovatelji. Ovim putem se zahvaljujem feralovcima na dugogodisnjem profesionalnom izvjestavanju i bespostednoj borbi protiv nemalih&svakojakih oboljenja drustva. Ovim putem izrazavam moje licno postovanje do tih cestitih, inteligentnih i hrabrih ljudi, koji su nam u trenucima najcrnjeg drustvenog ludila bili nesto sto se zove 'zadnji tracak nade da ce na koncu razum prevagnuti'. Iz moje skromne (za razliku od vase) riznice odlikovanja poklanjam vam od srca dragi feralovci 'Zlatna narodna muda za hrabrost'.
Viva Feral!!!
Ali ovaj put za jednim od najboljih, po meni i najboljim, politicko-satiricnim tjednikom, kojeg je ovaj govorni prostor imao.
Zbog korporativno-mogulske prirode trzista medija u Hrvatskoj, kao i zbog sistematskog ignoriranja oglasivaca (koji su naravno u interesnoj sprezi sa prvopomenutim), Feral je morao zakljucati vrata svoje redakcije. Cini se, nazalost, da ce tako i ostati, jos dugo, dugo vremena.
Sa nestankom Ferala nisu nestali i njegovi citatelji i postovatelji. Ovim putem se zahvaljujem feralovcima na dugogodisnjem profesionalnom izvjestavanju i bespostednoj borbi protiv nemalih&svakojakih oboljenja drustva. Ovim putem izrazavam moje licno postovanje do tih cestitih, inteligentnih i hrabrih ljudi, koji su nam u trenucima najcrnjeg drustvenog ludila bili nesto sto se zove 'zadnji tracak nade da ce na koncu razum prevagnuti'. Iz moje skromne (za razliku od vase) riznice odlikovanja poklanjam vam od srca dragi feralovci 'Zlatna narodna muda za hrabrost'.
Viva Feral!!!
- maslina
#2 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Nedostaje i meni. Ne mogu reci da mu je zamjena, ali je jedino sto mu se priblizilo: http://www.e-novine.com
- JohnnyS
#3 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Da je bilo čitatelja bilo bi i oglašivača. Broj čitatelja je dramatično pao padom prvog HDZ-a pa su novine bilježile mizernu nakladu. Tome nije pomoglo i to što se većina čitatelja u kasnijim godinama čitala Feral preko interneta što je dodatno satrlo tiražu tiskane verzije.krivorijek wrote: Zbog korporativno-mogulske prirode trzista medija u Hrvatskoj, kao i zbog sistematskog ignoriranja oglasivaca (koji su naravno u interesnoj sprezi sa prvopomenutim), Feral je morao zakljucati vrata svoje redakcije. Cini se, nazalost, da ce tako i ostati, jos dugo, dugo vremena.
Sa nestankom Ferala nisu nestali i njegovi citatelji i postovatelji.
Ono što je simptomatično je činjenica da ljudi koji po Srbiji i BiH hvale feral i kunu se u njega u pravilu govore o srpskim i bosanskim "Feralima" ono što rigidni desničari u Hrvatskoj o onom originalnom...
- madner
#4 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Njofru su sahranili i to je to.
Feral je bio odlican, samo nisu se mogli odlucit sta su.
Meni ustvari samo fali onaj srednji dio i biljeznica Robija K.
Feral je bio odlican, samo nisu se mogli odlucit sta su.
Meni ustvari samo fali onaj srednji dio i biljeznica Robija K.
- Mogly
#5 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Koji bosanski feraliJohnnyS wrote:Ono što je simptomatično je činjenica da ljudi koji po Srbiji i BiH hvale feral i kunu se u njega u pravilu govore o srpskim i bosanskim "Feralima" ono što rigidni desničari u Hrvatskoj o onom originalnom...
- JThomas
#6 Re: Da li vam nedostaje Feral?
jednom riječju - nedostaje.
jedan od rijetkih glasova razuma na balkanu uopšte. trebalo je imati muda pa se onda suprotstaviti tuđmanu...
jedan od rijetkih glasova razuma na balkanu uopšte. trebalo je imati muda pa se onda suprotstaviti tuđmanu...
- krivorijek
#7 Re: Da li vam nedostaje Feral?
ne znam sta ti znaci eismseka wrote:da.
kao sto mi nedostaje jedna takva novina u bih. feral san gustala od cetvrtka do cetvrtka.
feralovci pisu za e-novine. nije isto, ali...
p.s. sto nisi na pisao na eism?
- krivorijek
#8 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Ma nemoj zezat, gdje-ko-sta?JohnnyS wrote:Da je bilo čitatelja bilo bi i oglašivača. Broj čitatelja je dramatično pao padom prvog HDZ-a pa su novine bilježile mizernu nakladu. Tome nije pomoglo i to što se većina čitatelja u kasnijim godinama čitala Feral preko interneta što je dodatno satrlo tiražu tiskane verzije.krivorijek wrote: Zbog korporativno-mogulske prirode trzista medija u Hrvatskoj, kao i zbog sistematskog ignoriranja oglasivaca (koji su naravno u interesnoj sprezi sa prvopomenutim), Feral je morao zakljucati vrata svoje redakcije. Cini se, nazalost, da ce tako i ostati, jos dugo, dugo vremena.
Ono što je simptomatično je činjenica da ljudi koji po Srbiji i BiH hvale feral i kunu se u njega u pravilu govore o srpskim i bosanskim "Feralima" ono što rigidni desničari u Hrvatskoj o onom originalnom...
Za oglasavanje da ti kazem: najveci oglasivaci su jednim dijelom vlasnici XY korporacija, koji pored drugih unosnih poslova ujedno izdaju (posjeduju!) i najtiraznije novine. Kuzis?
-
fixer
#9 Re: Da li vam nedostaje Feral?
osjecam stvarno veliku supljinu od njihovog povlacenja. feral je stvarno bio dobar izvor informacija, mnogo mi je pomogao u formiranju nekih stavova, ali moram priznati i u dodatnom obrazovanju. zutilo i propaganda stvarno nisu imali mjesta u takvim novinama. iako nema ferala, donekle me vesele textovi viktora, dezulovica, heni, lukovica u e-novinama, danima ili u nekim drugim medijima. mogu reci da su uspjeli ugasiti novinu, ali ih nisu uspjeli usutkati- nisu uspjeli ugusiti kvalitetan, objektivan kriticki stav.
- vee-jay
-
VjecitiStudent
#11 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Da, nedostaje!
Pogotovo kada me svake sedmice nova izdanja Dana i SB podsjete u kakvo su se lobisticko smece te novine pretvorile, tako da u BIH mi sada imamo barem tri Nacional-Globusa i niti jedan Feral.
Srecom, malo Ferala jos uvijek zivi na E-novinama, http://www.e-novine.com
Pogotovo kada me svake sedmice nova izdanja Dana i SB podsjete u kakvo su se lobisticko smece te novine pretvorile, tako da u BIH mi sada imamo barem tri Nacional-Globusa i niti jedan Feral.
Srecom, malo Ferala jos uvijek zivi na E-novinama, http://www.e-novine.com
- seln
#12 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Sam Ivancic je u jednoj kolumni (ili bijase otvoreno pismo?) u e-novinama napisao da bilo kakve novine vise ne donose novac prodajuci se. Umjesto toga, novine stvaraju jedan proizvod (citalacku publiku) koju onda nude musteriji (privredi). Posto je privreda u Hrvatskoj temeljito ignorisala Feral, bilo je jasno da ga nikakve akcije privrzenih citalaca ne mogu spasiti. Steta, bilo je casno citati Feral.krivorijek wrote:Ma nemoj zezat, gdje-ko-sta?JohnnyS wrote:Da je bilo čitatelja bilo bi i oglašivača. Broj čitatelja je dramatično pao padom prvog HDZ-a pa su novine bilježile mizernu nakladu. Tome nije pomoglo i to što se većina čitatelja u kasnijim godinama čitala Feral preko interneta što je dodatno satrlo tiražu tiskane verzije.krivorijek wrote: Zbog korporativno-mogulske prirode trzista medija u Hrvatskoj, kao i zbog sistematskog ignoriranja oglasivaca (koji su naravno u interesnoj sprezi sa prvopomenutim), Feral je morao zakljucati vrata svoje redakcije. Cini se, nazalost, da ce tako i ostati, jos dugo, dugo vremena.
Za oglasavanje da ti kazem: najveci oglasivaci su jednim dijelom vlasnici XY korporacija, koji pored drugih unosnih poslova ujedno izdaju (posjeduju!) i najtiraznije novine. Kuzis?
- vee-jay
#13 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Vratit ce se nama Feral. Nema frke.
- krivorijek
#14 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Da, da, fino da si to napisao ovdje. Vrlo interesantna pojava i lijepo ukazuje na pervertiranost odnosa na relaciji novine-citalastvo-oglasavanje.Sam Ivancic je u jednoj kolumni (ili bijase otvoreno pismo?) u e-novinama napisao da bilo kakve novine vise ne donose novac prodajuci se. Umjesto toga, novine stvaraju jedan proizvod (citalacku publiku) koju onda nude musteriji (privredi). Posto je privreda u Hrvatskoj temeljito ignorisala Feral, bilo je jasno da ga nikakve akcije privrzenih citalaca ne mogu spasiti. Steta, bilo je casno citati Feral.
Jos jedan razlog deficita, nastalim nedostatkom oglasavanja, jeste i puka cinjenica da je Feral o njima (dakle glavnim kontrolorima protoka i raspodjele novca) donosio reportaze, i iznosio na svjetlo dana svu truhlost i bezobzirnost tranzicijske pljacke, u kojoj su ucestvovali kao glavni igraci.
-
uvijek dobar post
#15 Re: Da li vam nedostaje Feral?
ja ne mogu pojmiti da ovakvom plitkoumnom društvu, nesposobnom za samokritiku a kamoli za kritiku drugih, društvu koje nije svjesno svakodnevne satire u kojoj živi i za koju je vecinom samo krivo, društvu koje grca u moru apatije i ravnodušnosti može nedostajati jedan FERAL!
šta više, ovakvom društvu nestanak FERALA je dobrodošao!
izuzetci samo potvrđuju gore napisano!
šta više, ovakvom društvu nestanak FERALA je dobrodošao!
izuzetci samo potvrđuju gore napisano!
-
ponosna_manjina
#16 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Feral je nesto najbolje sto se pojavilo na ovim prostorima. Puno vise od novine, barem meni. Svjetlo na kraju tunela u onim ludim devedesetim. Jedan od rijetkih razloga zbog kojih mi se Balkan nije zgadio u potpunosti.
- krivorijek
#17 Re: Da li vam nedostaje Feral?
"jedan_stari_feralovac" wrote: Par sati ranije hapšeni su aktivisti koji su širili idejni nered kroz mrežu i lijepili plakate za protestni skup, uz optužbe šefa Vlade da se radi o opasnim fašističkim skupinama koje Hrvatskoj rade o glavi. Par sati kasnije šef Vlade dao im je punu podršku, uz javni nastup iz kojega se dalo naslutiti da je samome sebi (foto)montirao nacističku uniformu i lansirao provokaciju kroz Facebook, tek da proširi prostore slobode u skučenoj balkanskoj džamahiriji.
No, čini se da kroz mnogo veće traume prolaze mediji koji ga herojski podupiru, prije svega javni servisi – radio i televizija – te izdanja Europapress holdinga, najveće hrvatske novinske kompanije. Tamo su se zatekli pred strateškom dilemom: Kako dosljedno zagovarati politiku predsjednika Vlade ako je nedosljednost jedina konstanta njegova političkog djelovanja? Ako je slučaj neuspjeloga pokušaja kontrole raspomamljenih internauta ukazao na išta značajno, onda je to saznanje da medijsko opsluživanje vlasti spada u mučeništvo najvišega ranga, žrtvu bez kraja i konca.
Otkad bezuvjetno propagiraju politički kult Ive Sanadera, uređivački timovi u izdanjima EPH-a rade u uvjetima kontinuiranog izvanrednog stanja: premijerovi stavovi mijenjaju se iz sata u sat, a valja biti aktualan, brz i preteći konkurenciju. Tim više što i konkurencija znade biti nelojalna u svojoj trci za lojalnošću. Šizofrena situacija na medijskoj sceni izravna je posljedica senzacionalnih zaokreta na državnome vrhu, što dovodi do epidemije stresa među novinarskim kruhoborcima.
-
pesak
#18 Re: Da li vam nedostaje Feral?
DA.
Od večeras svake srede od 21 do 23h na Novom radio Beogradu novi Internet radio show "Dežurni kvirci" na adresi:
http://www.noviradiobeograd.com/
Autor: Dorian
----------------------------
Gej Strejt Alijansa, nastrana politika, pop kultura, tračevi i nikotinske krize.
Vesti i zanimljivosti o svemu Queer što se dešava u filmu, muzici, politici, estradi. Tvrdimo da nećemo da se bavimo klišeima kao što je fenomen gej ikona a ipak se na njih stalno vraćamo. Imamo zlobne komentare o holivudskim zvezdama i branimo ih od zlobnih komentara drugih. Pričamo ozbiljno, a onda se šalimo na svačiji račun.
Dolaze nam drugi dežurni kvirci: umetnici, fejk poznate ličnosti i slučajni prolaznici. Prolaze torturu ispovedanja svojih seksualnih navika, političkih ubeđenja a možda im damo i test opšte kulture. Pripovedaju o putovanjima, hvale se svojim uspesima, stide se svojih grešaka i smiruju voditelja koji nije zapalio cigaretu duže od sat vremena.
Zabava za celu porodicu!
Iskoristite svoj Internet link na pametan način!
----------------
View Announcement - Invite Friends
Od večeras svake srede od 21 do 23h na Novom radio Beogradu novi Internet radio show "Dežurni kvirci" na adresi:
http://www.noviradiobeograd.com/
Autor: Dorian
----------------------------
Gej Strejt Alijansa, nastrana politika, pop kultura, tračevi i nikotinske krize.
Vesti i zanimljivosti o svemu Queer što se dešava u filmu, muzici, politici, estradi. Tvrdimo da nećemo da se bavimo klišeima kao što je fenomen gej ikona a ipak se na njih stalno vraćamo. Imamo zlobne komentare o holivudskim zvezdama i branimo ih od zlobnih komentara drugih. Pričamo ozbiljno, a onda se šalimo na svačiji račun.
Dolaze nam drugi dežurni kvirci: umetnici, fejk poznate ličnosti i slučajni prolaznici. Prolaze torturu ispovedanja svojih seksualnih navika, političkih ubeđenja a možda im damo i test opšte kulture. Pripovedaju o putovanjima, hvale se svojim uspesima, stide se svojih grešaka i smiruju voditelja koji nije zapalio cigaretu duže od sat vremena.
Zabava za celu porodicu!
Iskoristite svoj Internet link na pametan način!
----------------
View Announcement - Invite Friends
- armin_tz
#19 Re: Da li vam nedostaje Feral?
Feral je bio naprosto super... stvarno bi volio da se opet nadju u kioscima