DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO

samonikli

Post by samonikli »

dinash wrote:de ba samonikli, manje duvaj tu svoju domacicu prije forumiranja ... nepovezan si loma ...
i tebe meni se cini da tebe boli istina
zasto me toliko napadate
jeli ovo tema koja vas boli
nisam znao kad sam postavljao ovo pitanje da cete me svi napasti kako iz osinjaka,ovo je samo vrh ledenog brijega sta treba promjeniti u bosni
nijedna tema nije prouzokovala toliko bijesa kao ova veceras...Ocigledno da sam pogodio u sridu,samo se iz ovoga da zakluciti da ste pravi Bosanci i Hercegovci jer nedate zivi svoje drzavljanstvo...Moje pitanje je skroz na mjestu...
verbal

Post by verbal »

Kao prvo niko ne placa porez drzavi u kojoj ne zivi i nemojte se prosipati. Ona prica o Bekeru nije bas originalna verzija, jer Becker nije platio porez zato sto ima drzavljanstvo, nego zato sto su poreznici na osnovu njegove kreditne kartice ustanovili da je boravio u Njemackoj mnogo duze nego sto bi smio, ako ne zeli da placa porez. On je kao i svi bogatuni bio prijavljen u Monte KArlu, ali posto je imao njemacko drzavljanstvo i naravno nekretnine u Njemackoj, mogao je boraviti samo odredjen broj dana u godini ako je zelio izbjeci placanje njemackog poreza. Medjutim, Boris je prekrdasio, a Svabe ne bi bile Svabe kad to ne bi provalili i eto belaja.

Ja, koji zivim gdje zivim, nisam duzan platiti boba poreza u BiH. A sve i da jesam ne bih ga placao. Taman posla, pa nisam mahnit. A budu li previse zjevali necu platiti porez ni kad stan prodam. Zato bi im bolje bilo da se upristoje, jer nisam ja jedini koji ovako razmislja. Zahtjev za promjenu drzavljanstva odlucio sam podnijeti tek kad napunim 15 godina, dakle u januaru 2008., mada se dvoumim da li da sacekam punoljetstvo 2011. Otac mi je Sved :D. Covjek imao 68 kad su mu Svedi ponudili drzvljanstvo i on ga prihvatio. Kcerka mi je Dankinja, zena i ja smo jos uvijek Bosanci. Jebiga, nas zivot, dom i misli su ovdje. I poreznik, jakako. Na svakog po jedan :D

A sto se glasanja tice, nemojte to sve svaljivati na dijasporu. Hajvan glasa nacionalno, bez obzira bio on u matici ili dijaspori. JUostalom ja sam protiv da ljudi bez adrese u BIH uopste imaju pravo glasa, ali sta ja znam. Ima ko je za to zaduzen :D
samonikli

Post by samonikli »

verbal wrote:Kao prvo niko ne placa porez drzavi u kojoj ne zivi i nemojte se prosipati. Ona prica o Bekeru nije bas originalna verzija, jer Becker nije platio porez zato sto ima drzavljanstvo, nego zato sto su poreznici na osnovu njegove kreditne kartice ustanovili da je boravio u Njemackoj mnogo duze nego sto bi smio, ako ne zeli da placa porez. On je kao i svi bogatuni bio prijavljen u Monte KArlu, ali posto je imao njemacko drzavljanstvo i naravno nekretnine u Njemackoj, mogao je boraviti samo odredjen broj dana u godini ako je zelio izbjeci placanje njemackog poreza. Medjutim, Boris je prekrdasio, a Svabe ne bi bile Svabe kad to ne bi provalili i eto belaja.

Ja, koji zivim gdje zivim, nisam duzan platiti boba poreza u BiH. A sve i da jesam ne bih ga placao. Taman posla, pa nisam mahnit. A budu li previse zjevali necu platiti porez ni kad stan prodam. Zato bi im bolje bilo da se upristoje, jer nisam ja jedini koji ovako razmislja. Zahtjev za promjenu drzavljanstva odlucio sam podnijeti tek kad napunim 15 godina, dakle u januaru 2008., mada se dvoumim da li da sacekam punoljetstvo 2011. Otac mi je Sved :D. Covjek imao 68 kad su mu Svedi ponudili drzvljanstvo i on ga prihvatio. Kcerka mi je Dankinja, zena i ja smo jos uvijek Bosanci. Jebiga, nas zivot, dom i misli su ovdje. I poreznik, jakako. Na svakog po jedan :D

A sto se glasanja tice, nemojte to sve svaljivati na dijasporu. Hajvan glasa nacionalno, bez obzira bio on u matici ili dijaspori. JUostalom ja sam protiv da ljudi bez adrese u BIH uopste imaju pravo glasa, ali sta ja znam. Ima ko je za to zaduzen :D
CUJ NECES PLATITI POREZ A ZNAS LI TI DA SE SAMO MORAJU DVIJE STVARI URADITI PLATITI POREZ I UMRIJETI,OPET TI KAZEM DA SMO MI IMALO SLOZNI NEBI TI LAKO PREKO GRANICE SAMO ZBOG NOVCANIKA!!!
samonikli

Post by samonikli »

[/b]Zasto se toliko uzrujavate,jer drzavljanstvo je odgovornost,to morate da znate
samonikli

Post by samonikli »

Drzavljanstovo je kao kad imate mobitel,zelite da razgovarate a nezelite da placate racune!!!
verbal

Post by verbal »

sto ti volis brojati tudje pare, a?

pjenio ti ili ne, para nejma... a stan mi se ne prodaje, jer ga izdajem i uzimam lovu na crnu. Hocu da ga napucam pravo, da papku koji ga bude trebao kupiti stane mozak kad ga vidi, a jos je u centru Banjaluke. Rado bih ja platio porez, ali bojim se da te pare ne odu Karadzicu. :D

vjerovatno znas kako pricaju pametni i glupi bosanci?
SF-Mujo

#32 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO

Post by SF-Mujo »

samonikli wrote: Druze sam si sebe demantiro znaci kad radis u jednoj drzavi ti i placas ili kad imas drzavljanstvo placas i onoj u kojoj imas nekretnine,ti druze moj nemozes raspolagati imovinom kao sto si i sam naveo a da na to neplaceas porez a ti sigurno imas imovine i u Bosni ali neplacas porez na tu nekretninu jer pretposavljam da si solidno situiran,nije ti pametno ulaziti u elaborat sa mnom u vezi drzavljanstva sa mnom,tebi bi druze da je bosna normalna drzava u roku 2 sata bili oduzeto drzavljanstvo,jer vidi ti si se nakupijo tih drzavljanstava te Kanadsko te Americko,jos i Bosansko imas,ali klinac druze ti u Kanadi i SAD-u placas porez a u Bosni nista,jer ti i takvi kao ti glasate za nacionaliste.Ja sam bas nakon izbora prije dvije godine zbog slabog odaziva u mjestu gdje zivim raspitivao se kako to da pobjedise nacionalisti a odaziv bio ispod 25 posto,ja sam bio Predsjednik birackog odbora i prema nekom postotku trebala je opozicija da ima jednak omjer u vlasdti,medutim VI koji manipuliste Bosnom ste glasali za njih,tako je kasnije dijaspora odlucila o vlasi u mom mjestu ili gradu,a to nije usamljen slucaj,koliko je takvih jos mjesta.
E jebiga ti opet ne kontas. Porez na imovinu se placa i te kako, to se mora. Mi ovdje govorimo o porezu na zaradu koji je dosta veci od onog na imovinu.

Ko ti je onda izabrao nacionaliste prije rata? Tad nije bilo bas puno onih koji rade vani. Ja ovdje neznam nikog od nasih ko glasa u BiH.

Ti licno imas vise koristi od poreza koje mi placamo u USA nego od svoje vlastite drzave. Nemoj zaboraviti da se USAID a koji je potrosio milione para u BH, financira od poreza koje ja i slicni placamo u USA. Pa dodaj onda to US Army koja vam je branila guzice od cetnika a koja se opet financira od poreza koje mi ovdje placamo.

Uh jos da dodam i ovo:
Mnogi od nas su se borili u ratu za BiH a nisu sjedilim u birackim odborima kao ti. I te kako smo se naplacali poreza prije, u toku, a bogami i poslije rata. Pa nas onda u ratu protjera ta ista drzava za koju smo se borili jer po definiciji BH drzave i cetnici i ustase su osnovne komponente nase drage drzave, zar nije tako?

Znaci, vecina nas koji smo vani smo se naplacali poreza u BH, borili se za BH, pa onda protjerani iz BH i sad trebamo da vam placamo poreze da bi vi mogli i dalje da zivite lezeci? E jebote ti nisi sav.
kekec

#33 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO

Post by kekec »

U masi glupih komentara,tema i misljenja, ti sa ovim komentarom, zauzimas jedno mjesto na vrhu tablice.
* plava boja slova- moj komentar
samonikli wrote:Da li treba zabraniti drzavljanstvo
Raspitaj se, procitaj, kako i zbog cega se moze ODUZETI drzavljanstvo. Zabraniti se moze nekome ko trazi isto, a ne onome ko ga vec ima, po osnovi rodjenja ili ga je stekao na drugi, zakonom predvidjen, nacin.
svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze,primjera radi poznati njemacki teniser Boris Beker je imao drzavljanstvo Njemacke,ali je zivio u Kanadi.Naravno kako to se radi po svim zakonskim uzusima,kako je koristio njemacko drzavljanstvo,njemacke porezne institucije su zatrazile od poznatog tenisera da vrati drzavljanstvo ili da plati porez naravno sa kamtama.Rat u BiH je davno stao a vecina njenih drzavljana jos i nepomislja da se vrati,nego trazi nase drzavljanstvo,
Glupost, notorna. Kako moze drzavljanin BiH, traziti drzavljanstvo BiH ?

onako radi reda...Sad kad imaju drzavljanstvo BiH mi moramo koji zivimo u BiH placati njihovu zastitu po svijetu.
Kako se manifestuje to placanje i o kakvoj "zastiti" se radi ?

Imati drzavljanstvo u normalnim drzavama znaci i imati obavezu prema toj drzavi,jer te ona svojim zakonima stiti.Zato krajnje je vrijeme da se nesto i na to pitanje nesto pokrene.Evo nedavno su parafirali sporazum BiH i Svedska o dvojnom drzavljanstvu,normalno to je na stetu BiH,zamislite koliko ima Bosanca i Hercegovaca u Swedskoj ,a koliko Swedana u Bosni i Hercegovini.Ovo je nacionalisticka igra.Bosna i Hercegovina bi mogla da zivi od poreza
Od kakvih poreza, na platu koju primaju nasi koji su zaposleni ili nekih "drugih" poreza. Znas li o cemu pricas?svih onih koji zive u inostranstvu a koji su tamo vec otvorili svoje firme i ogromne nekretnine.Svaka normalna vlast bi pod HITNO pokrenula ovo pitanje ili porez ili drzavljanstvo.
Kao sto neko gore rece, porezi i drzavljanstvo nemaju zajednicke veze. Onaj koji ima nekretnine (zemlju,kucu,auto,stan...) u BiH, a zaposlen je i radi, npr. u Njemackoj, je uvijek placao porez(kiriju,putarinu...) na te nekretnine u BiH. A na platu koju je zaradjivao, placao je porez u Njemackoj i Njemackoj. On kroz taj porez ima zdravstveno osiguranje, obrazovanje za djecu i td.

Ti bi izgleda htio, da taj porez na te plate, dobije BiH. Zar ne vidis da je to fantasticna glupost. Zamisli kako bi izgledao nas politicar (ministar, clan Predsjednistva, predsjednik Vlade...) kada bi svom kolegi Nijemcu predlozio tako nesto. Ovaj bi pomislio da ima posla sa totalnom budalom.

Samonikli, kani se ti ozbiljnih tema. Politika poreza, a i drzavljanstva je ipak nesto sto nije za tebe. Nadji neku drugu, laksu oblast i tamo pokusaj. Mislim da si ovdje izgorio.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Da li treba zabraniti drzavljanstvo svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze,primjera radi poznati njemacki teniser Boris Beker je imao drzavljanstvo Njemacke,ali je zivio u Kanadi
Naravno da treba, jer su politicarima samo u intresu oni glasovi koji dobivaju iz dijaspore i tako osiguravaju vlast... :zzzz: ili zivis u Bosni ili ne zivis, nema nista izmedzu!
Last edited by Soul_Sista on 28/12/2004 22:52, edited 1 time in total.
meho_puzic

Post by meho_puzic »

Kome ba da se uzme drzavljanstvo? Kako, na osnovu cega? Ne placamo porez? Pa placamo ga tamo gdje pare zaradjujemo. Sto tebi da ga placamo. Da si nam omogucio da radimo u toj drzavi pa da ti i placamo porez, a ovako neznam za koji klinac da ti ga placamo. Da nije mozda porez na havu? Jedino mozes poceti da naplacujes porez na budale, pa ako ulovis nekoga iz dijaspore ko se smatra budalom ti mu slobodno porez naplati.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@samonikli

cini mi se da ti napade sf-muju a citao si moj post...
covjek ni jednom nije napisao da ima kanadsko drzavljanstvo a ti ga napadas kako ima kanadsko i americko....

u ostalom vidim da ne citas postove kako treba, a da nemas pojma o cemu govoris sto se tice takse....

zelim samo da ti kazem da posao sam punoljetan van BIH i do sada nisam glasao ni na jednim izborima, a znam da ni moji roditelji nisu... sto znaci ostavili smo vama u BIH da izabirate debile na vlast....

sa srecom ti u potrazi da muzes taksu od dijasporaca... :-)

pozdrav verbalu, sf-muji, kekecu i puzicu
violentjack

Post by violentjack »

samonikli wrote:nisu ono lopovi ovde nego oni sto zive po americi glasaju za ove nacionaliste ,ja znam par njih djeca ima u njemackoj i holandiji a oni glasaju za SDA
Naravno :oops:
violentjack

Post by violentjack »

:oops: :oops: :oops: Kad ce ponovo izbori da glasam za Sda :oops: :oops: :oops:
violentjack

Post by violentjack »

Za ovog Vozdru sto je Kanadanin a zivi u Usa..

Znam sto si ovdje..u Kanadi nemate 2 pristojna grada..a a gore na sjeveru eskime i sjeverne bijele medvjede :D :D

Inace ti nemas sva prava sa Kanadskim drzavljanstvom..ovdje u AMerici..da bi dobio neka prava veca..trebao bih traziti zelenu kartu..to ti je stalni boravak u Usa..green card ili drzavljanstvo

Tebe ce jos vise oporezovati jer si stranac..a jos Bosanac ako se izjasnis..platit ces duplu taksu :)

Onda ceti uzeti taksu na zrak..taksu na dzem i ajvar..uvoz stranih proizvoda..i na kraju cete baciti u Black areas :D
imigrant

Post by imigrant »

BIH drzavljanstvo!

Ma jarane uzmi ga jabalo te ono, ionako imam jos 2 rezervna
:D :D

Bih mi samo stoji onako, kao sto si i reko, reda radi jel. Jel se iz njega najlakse ispisati, a opet se najlakse upisati jer je steceno rodjenjem!

Pasos nam ne vrijedi ni dvije marke iovako...sta ce mi.

Nosi!
elsa

Post by elsa »

Zasto ste toliko ljuti na dijasporu? Sta vam radimo? Svo ovo ukupno ponasanje postaje strasno. Hocete da nestanemo? Krivi smo vam za sve. Znas ti samonikli koliki mi porez placamo u zemlji u kojoj zivimo? Ogroman! Nije mi ovdje cilj da ti iznosim racune. Placamo itekako dovoljno.
Sto se tice glasanja, nisam ni ja nikada glasala. Kao sto rece neko, eto vama pa birajte koga cete sebi za vlast.
No, ova me tema bas tjera da ponovo razmislislim o tom dvojnom drzavljanstvu. Zivim u Francuskoj od 1992 i nisam nikada trazila njihovo drzavljanstvo. Cekala sam da izadje sporazum o dvojnom jer mi je bitno i da imam svoje. Medjutim kad vidim da me Francuzi primaju kao svoju, a vi svi samo po dijaspori udarate, kontam sta je njima.
Likovi poput tebe samonikli me ipak nece otjerati od mog cilja. Izmislio toplu vodu nisi, malo preglasno pricas, i cini mi se da si bas pokupio rijeci nekom drugom iz usta, jer pricas dosta nepovezano....
Haj u zdravlje!
elsa

Post by elsa »

@ samonikli
Ako si ti veliki bosnjacki patriota nauci pricati svojim bosanskim jezikom. To je samo mali savijet jer je bas ruzno citati nekoga ko je pun gresaka a predstavlja svoju zemlju svojim jezikom. :)
demagog

#43 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO

Post by demagog »

samonikli wrote:Da li treba zabraniti drzavljanstvo svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze
BiH drzavljanstvo je beskorisno tako da prijetnja oduzimanjem drzavljanstva nikog ne bi nasekirala.
fido1

Post by fido1 »

Kratko i jasno - Nedam ovoj drzavi ni feninga.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@jack

jarane...

kanada je 100 puta bolja drzava od amerike.... zdravstvo, obrazovanje itd.
jedina prednost SADa je manja taksa.

razlog sto sam u americi je da steknem nekog iskustva, zaradim love i vratim se nazad u kanadu jer ne zelim da mi djeca (kad ih budem imao) odrastaju u SADu.

to sto kazes uvezi prava to uredu.... ali ja i ne trazim neka prava u SADu. sto se tice takse malo si se zezno. zivim u drzavi u kojoj nema poreza na zaradu ni poreza na promet :D

kad budes zelio da upoznas mog bijelog medu (drzim jednog kod kuce kao ljubimca) javi se.... :D
dalton

Post by dalton »

"Za ovog Vozdru sto je Kanadanin a zivi u Usa..

Znam sto si ovdje..u Kanadi nemate 2 pristojna grada..a a gore na sjeveru eskime i sjeverne bijele medvjede

Inace ti nemas sva prava sa Kanadskim drzavljanstvom..ovdje u AMerici..da bi dobio neka prava veca..trebao bih traziti zelenu kartu..to ti je stalni boravak u Usa..green card ili drzavljanstvo

Tebe ce jos vise oporezovati jer si stranac..a jos Bosanac ako se izjasnis..platit ces duplu taksu

Onda ceti uzeti taksu na zrak..taksu na dzem i ajvar..uvoz stranih proizvoda..i na kraju cete baciti u Black areas "

e moj Jack
hoces da mi kazes da je Amerika bolja
u kojoj vukojebini ti zivis?
ako gledas Ameriku par gradova na istocnoj i zapadnoj obali i to je to
sad mi reci da nije tako ..........
St.Germain

Post by St.Germain »

dinash wrote:trenutno (sluzbeno) odricanje bh pasosa kosta 2000$ (barem kod mene).

meni bi islo na ruku da me za dzaba izbace iz spiska drzavljana ... jeftinije.
ovdje ispis iz drzavljanstva kosta 1 300 €
vidiovo

Post by vidiovo »

St.Germain wrote:
dinash wrote:trenutno (sluzbeno) odricanje bh pasosa kosta 2000$ (barem kod mene).

meni bi islo na ruku da me za dzaba izbace iz spiska drzavljana ... jeftinije.
ovdje ispis iz drzavljanstva kosta 1 300 €
eto opet oko 1800$ sto je PRESKUPO. isto kao i bilo koja jebena potvrda koju ispune za 2 minute i koja je besplatna ili se plati simbolicno (2,3 eura) u svim normalnim drzavama !
St.Germain

Post by St.Germain »

ma meni je to cisti bezobrazluk...znaju li ti ljudi u ambasadi koliko je to novca uopste i koliko ti vremena treba da ustedis takvu sumu ako imas tekuce troskove za stanarinu, dsl, struju, benzin, kredite za sve moguce....

stvarno bezobrazluk.
pitt

Post by pitt »

Hvala Blogu pa Amere boli hasim koje drzavljanstvo jos imas. Ja se naseg ne odricem mada sumnjam da cu obnavljati nas pasos ikada vise u zivotu :D
Post Reply