DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO
-
samonikli
#1 DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO
Da li treba zabraniti drzavljanstvo svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze,primjera radi poznati njemacki teniser Boris Beker je imao drzavljanstvo Njemacke,ali je zivio u Kanadi.Naravno kako to se radi po svim zakonskim uzusima,kako je koristio njemacko drzavljanstvo,njemacke porezne institucije su zatrazile od poznatog tenisera da vrati drzavljanstvo ili da plati porez naravno sa kamtama.Rat u BiH je davno stao a vecina njenih drzavljana jos i nepomislja da se vrati,nego trazi nase drzavljanstvo,onako radi reda...Sad kad imaju drzavljanstvo BiH mi moramo koji zivimo u BiH placati njihovu zastitu po svijetu.Imati drzavljanstvo u normalnim drzavama znaci i imati obavezu prema toj drzavi,jer te ona svojim zakonima stiti.Zato krajnje je vrijeme da se nesto i na to pitanje nesto pokrene.Evo nedavno su parafirali sporazum BiH i Svedska o dvojnom drzavljanstvu,normalno to je na stetu BiH,zamislite koliko ima Bosanca i Hercegovaca u Swedskoj ,a koliko Swedana u Bosni i Hercegovini.Ovo je nacionalisticka igra.Bosna i Hercegovina bi mogla da zivi od poreza svih onih koji zive u inostranstvu a koji su tamo vec otvorili svoje firme i ogromne nekretnine.Svaka normalna vlast bi pod HITNO pokrenula ovo pitanje ili porez ili drzavljanstvo.
-
vidiovo
#2 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO
os ji zajebat
-
PR80
Vidim dajes par primjera: od Bekera pa do Svedske....
Hm.... citam u Bosanskoj posti kako se jedna familija iz Banja Luke iznenadila (stanuju u Svedskoj, dizu penzijicu, a vecinom borave van Svedske) kad ih porezna vlast kontaktirala i trazila da prodaju stan u Banja Luci ako mogu ocekivati pokrivanje boravka kao penzioneri u Svedskoj. Sad svi jaucu i mjaucu.... ja mislim da je u redu.
Jer nasi hoce i u KAPU I U SAKU....al macane ne ide vise, ne ide....
Ugasila se sretna zvijezdica....

A, sto se tice dvojnog drzavljanstva, sta reci nego: vecina bi se odrekla bosanskog drzavljanstva kad bi doslo do toga da se moramo vratiti nazad. Zato nek Bosna stisne zube i radi na "uredjivanju" novog politickog sistema, inace gube 2 miliona stanovnika, a zbog cega?
Hm.... citam u Bosanskoj posti kako se jedna familija iz Banja Luke iznenadila (stanuju u Svedskoj, dizu penzijicu, a vecinom borave van Svedske) kad ih porezna vlast kontaktirala i trazila da prodaju stan u Banja Luci ako mogu ocekivati pokrivanje boravka kao penzioneri u Svedskoj. Sad svi jaucu i mjaucu.... ja mislim da je u redu.
Jer nasi hoce i u KAPU I U SAKU....al macane ne ide vise, ne ide....
Ugasila se sretna zvijezdica....
A, sto se tice dvojnog drzavljanstva, sta reci nego: vecina bi se odrekla bosanskog drzavljanstva kad bi doslo do toga da se moramo vratiti nazad. Zato nek Bosna stisne zube i radi na "uredjivanju" novog politickog sistema, inace gube 2 miliona stanovnika, a zbog cega?
-
samonikli
MOJ je dajda u BOSNI veliki patriotastelium wrote:I tebe je `mens`chini` dajdza razljutio pa ovdje dizes hampu,ha??samonikli wrote:nisu ono lopovi ovde nego oni sto zive po americi glasaju za ove nacionaliste ,ja znam par njih djeca ima u njemackoj i holandiji a oni glasaju za SDA
-
Toozla
ili porez ili drzavljanstvo
drzavljanstvo!!!
buraz, placamo mi porez...kad treba da idem u bosnu, dok izvadim bh pasos u USA ambasadi kosta me nekih $200 i 12 kg zivaca....pa ce ga opet mijenjati za godinu....
kad sam ovdje.....dok posaljem mami...dok posaljem sestri....sve na mjesecnoj osnovi....eto ti porez....sva ta lova ide u bosnu...
drzavljanstvo!!!
buraz, placamo mi porez...kad treba da idem u bosnu, dok izvadim bh pasos u USA ambasadi kosta me nekih $200 i 12 kg zivaca....pa ce ga opet mijenjati za godinu....
kad sam ovdje.....dok posaljem mami...dok posaljem sestri....sve na mjesecnoj osnovi....eto ti porez....sva ta lova ide u bosnu...
-
samonikli
To se pitanje mora vec jednom rijesiti,jer ovako vise neide razni probisvijeti i mrcine,medunarodni kriminalci i hostapleri,ja sad znam pet osoba kojim je sigurno zabranjen ulazak u zemlje Europske uniju...jer su se bavili svim i svacim....
-
Vozdra_123
@ decko samonikli
nemoj lupetati....
nisam upoznat sa beckerovim problemima ali ovdje u sjevernoj americi situacija je slijedeca...
drzavljanstvo i mjesto boravka su dva nezavisna koncepta.
ja imam kanadsko drzavljanstvo, ali zivim u americi.
ako se odreknem kanade kao mjesta boravka onda nisam duzan placati taksu na zaradu u kanadi, mada sam jos uvijek zasticen od kanade kao svoje drzave. americko drzavljanstvo ne zelim, ali cu placati taksu americi jer u njoj zivim.
ja imam pravo vlasnistva kuca i drugi nekretnina i u americi i u kanadi. naravno ja moram placati taksu zemljista u toj drzavi u kojoj imam vlasnistvo.
bosna prvo mora napraviti reformu taksnog sistema i onda gledati da se taj sistem primjenjljuje.
a ako mi mislis naplacivati taksu samo na drzavljanstvo (BIH ili bilo koje druge drzave) onda ga slobodno uzmi.... puno ces mi nauditi...
a ako mislis da BIH zivi kao pijavica od dijasporaca to ces malo sacekati....
vozdra...
nemoj lupetati....
nisam upoznat sa beckerovim problemima ali ovdje u sjevernoj americi situacija je slijedeca...
drzavljanstvo i mjesto boravka su dva nezavisna koncepta.
ja imam kanadsko drzavljanstvo, ali zivim u americi.
ako se odreknem kanade kao mjesta boravka onda nisam duzan placati taksu na zaradu u kanadi, mada sam jos uvijek zasticen od kanade kao svoje drzave. americko drzavljanstvo ne zelim, ali cu placati taksu americi jer u njoj zivim.
ja imam pravo vlasnistva kuca i drugi nekretnina i u americi i u kanadi. naravno ja moram placati taksu zemljista u toj drzavi u kojoj imam vlasnistvo.
bosna prvo mora napraviti reformu taksnog sistema i onda gledati da se taj sistem primjenjljuje.
a ako mi mislis naplacivati taksu samo na drzavljanstvo (BIH ili bilo koje druge drzave) onda ga slobodno uzmi.... puno ces mi nauditi...
a ako mislis da BIH zivi kao pijavica od dijasporaca to ces malo sacekati....
vozdra...
-
stelium
Otkrio frajer toplu vodu!!samonikli wrote:To se pitanje mora vec jednom rijesiti,jer ovako vise neide razni probisvijeti i mrcine,medunarodni kriminalci i hostapleri,ja sad znam pet osoba kojim je sigurno zabranjen ulazak u zemlje Europske uniju...jer su se bavili svim i svacim....
Ee svaka cast na ovome!
-
SF-Mujo
#16 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO
Tako ti je kad neko nezna osnove drzavljanstva.samonikli wrote:Da li treba zabraniti drzavljanstvo svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze,primjera radi poznati njemacki teniser Boris Beker je imao drzavljanstvo Njemacke,ali je zivio u Kanadi.
Prvo, nemoze se drzavljanstvo zabraniti zato sto se ne placaju porezi. Zato se ide u zatvor.
Drugo, u velikoj vecini drzavi placas poreze onoj drzavi u kojoj zivis. Znaci, ako ja kao Amerikanac radim i zivim u BH nisam duzan platiti porez u USA. U slucaju da je moja primary residence u USA a radim u BH onda placam poreze u USA.
Trece, kakva je korist BH drzavi od tebe koji vjerovatno nemas ni posao pa tako neplacas poreze? Cak i ako imas posao, velika vecina stanovnika BH ga nema dok mi koji zivimo vani saljemo brdo para svake godine u BiH od kojih svi u BiH imaju koristi osim nas.
Cetvrto, sve i da jest tako kao sto ti kazes, ko bi to bio toliko lud da placa poreze drzavi od koje nema ama bas nikakve koristi i to poreze koji su medju najvisima u svijetu. Sve i jedan sa dvojnim drzavljanstvom bi poslao BH drzavljanstvo u pm mirne duse.
I peto, velika vecina onih koji su vani su se itekako naplacali poreza u BH od kojih sada nemaju ama bas nista. Pa jebote, mnogi su morali izbjeci iz BH a bili su pred penziju. I sada BH drzava im cak ne garantuje sigurnost (sto je minimum minimuma) da bi se vratili na svoje a kamoli da im izgradi poruseno ili vrati oteto.
Najveca masina za pretvaranje para u govna je upravo BH drzavni aparat. Sve i da bude tako kao sto bi ti, niko normalan nece uloziti ni centa u BH jer ga garant vise nikad nebi vidio.
-
dinash
zato da posjetim majku, oca, brata i [eventualno] ostalu porodicu. vidim prijatelje, popijem koju, pojedem sta, pokupim kakvih domacih spacieliteta (koje ovdje ne mogu nabaviti) i onda idem nazad.samonikli wrote:pa sto svake godine trcis u bosnudinash wrote:trenutno (sluzbeno) odricanje bh pasosa kosta 2000$ (barem kod mene).
meni bi islo na ruku da me za dzaba izbace iz spiska drzavljana ... jeftinije.![]()
![]()
[/b]
iskreno, ima vise od godine kako nisam bio kuci ... i najgore sto mogu reci ... ne vuce me. samo kad pomislim na 12satno truncanje autobusom ili 6-7satno slalomiranje autom ... auuuuh ... ne da mi se ...
-
BosniakOdSanjak
Cudo 90% Bosnjaka iz Sandzaka jedva ceka da uzme BiH drzavljanstvoAenemA wrote:Ti si ba lud...90% Bosanaca po svijetu ce se prije odreci BH drzavljanstva nego slati lovu lopovima u Bosni...
-
BosniakOdSanjak
Sto da se ne daje drzavljanstvo i somalijcima?vidiovo wrote:ma nadje se ljudi i iz somalije, ne samo iz srbije...no to je druga tema...BosniakOdSanjak wrote:
Cudo 90% Bosnjaka iz Sandzaka jedva ceka da uzme BiH drzavljanstvo
Oni nisu pokusavali da nas ubiju.
-
BosniakOdSanjak
Srecan ti zivot sto dalje od Bosnevidiovo wrote:naravno ja prodajem i kinezima, samo nek se zaradiBosniakOdSanjak wrote:
Sto da se ne daje drzavljanstvo i somalijcima?
Oni nisu pokusavali da nas ubiju.![]()
![]()
-
samonikli
#24 Re: DA LI TREBA UZETI DRZAVLJANSTVO
Druze sam si sebe demantiro znaci kad radis u jednoj drzavi ti i placas ili kad imas drzavljanstvo placas i onoj u kojoj imas nekretnine,ti druze moj nemozes raspolagati imovinom kao sto si i sam naveo a da na to neplaceas porez a ti sigurno imas imovine i u Bosni ali neplacas porez na tu nekretninu jer pretposavljam da si solidno situiran,nije ti pametno ulaziti u elaborat sa mnom u vezi drzavljanstva sa mnom,tebi bi druze da je bosna normalna drzava u roku 2 sata bili oduzeto drzavljanstvo,jer vidi ti si se nakupijo tih drzavljanstava te Kanadsko te Americko,jos i Bosansko imas,ali klinac druze ti u Kanadi i SAD-u placas porez a u Bosni nista,jer ti i takvi kao ti glasate za nacionaliste.Ja sam bas nakon izbora prije dvije godine zbog slabog odaziva u mjestu gdje zivim raspitivao se kako to da pobjedise nacionalisti a odaziv bio ispod 25 posto,ja sam bio Predsjednik birackog odbora i prema nekom postotku trebala je opozicija da ima jednak omjer u vlasdti,medutim VI koji manipuliste Bosnom ste glasali za njih,tako je kasnije dijaspora odlucila o vlasi u mom mjestu ili gradu,a to nije usamljen slucaj,koliko je takvih jos mjesta.SF-Mujo wrote:Tako ti je kad neko nezna osnove drzavljanstva.samonikli wrote:Da li treba zabraniti drzavljanstvo svim onim Bosancima i Hercegovcima koji imaju BiH drzavljanstvo,a koji nista neplacaju ovoj drzavi poreze,primjera radi poznati njemacki teniser Boris Beker je imao drzavljanstvo Njemacke,ali je zivio u Kanadi.
Prvo, nemoze se drzavljanstvo zabraniti zato sto se ne placaju porezi. Zato se ide u zatvor.
Drugo, u velikoj vecini drzavi placas poreze onoj drzavi u kojoj zivis. Znaci, ako ja kao Amerikanac radim i zivim u BH nisam duzan platiti porez u USA. U slucaju da je moja primary residence u USA a radim u BH onda placam poreze u USA.
Trece, kakva je korist BH drzavi od tebe koji vjerovatno nemas ni posao pa tako neplacas poreze? Cak i ako imas posao, velika vecina stanovnika BH ga nema dok mi koji zivimo vani saljemo brdo para svake godine u BiH od kojih svi u BiH imaju koristi osim nas.
Cetvrto, sve i da jest tako kao sto ti kazes, ko bi to bio toliko lud da placa poreze drzavi od koje nema ama bas nikakve koristi i to poreze koji su medju najvisima u svijetu. Sve i jedan sa dvojnim drzavljanstvom bi poslao BH drzavljanstvo u pm mirne duse.
I peto, velika vecina onih koji su vani su se itekako naplacali poreza u BH od kojih sada nemaju ama bas nista. Pa jebote, mnogi su morali izbjeci iz BH a bili su pred penziju. I sada BH drzava im cak ne garantuje sigurnost (sto je minimum minimuma) da bi se vratili na svoje a kamoli da im izgradi poruseno ili vrati oteto.
Najveca masina za pretvaranje para u govna je upravo BH drzavni aparat. Sve i da bude tako kao sto bi ti, niko normalan nece uloziti ni centa u BH jer ga garant vise nikad nebi vidio.