Da li treba ukinuti instituciju ŽIRANT ili JEMAC !?
-
Murisno1
#1 Da li treba ukinuti instituciju ŽIRANT ili JEMAC !?
Ironično ...
Neki kažu da je pitanje "hoćeš li mi biti žirant?" prvi nivo pakla u koji se može upasti ..
Stari me zove jučer i veli da se neka gospođa ,vlasnica nekog butika , ubila ... navodno zbog dugova ..
elelm .. iza sebe ostavila i te dugove ali i žiranta koji za nju treba da isplaćuje dva kredita..
drugi slučaj je bio prije sedmicu i pol ...
ubio se neki radnik ... ali ovaj put ,opet navodno, zbog neke cure ..
ostavio žiranta ..
stariji brat preminulog dolazi u banku i želi da plati cijeli iznos, svoju ušteđevinu , da bi mu umrli brat "počivao u miru" ..
Dva jarana..
zajedno dugo radili ... jedan od njih dobije otkaz zbog nemara na radnom mjestu .. njegov jaran plaća ratu ... niko više ne razgovara ...
i tako dalje ..
Da li po vašem mišljenju treba ukinuti tu instituciju ..
Da li stvari treba urediti ,po meni jednostavnije, hipotekama ne uključujući nekog drugog,trećeg...
Neki kažu da je pitanje "hoćeš li mi biti žirant?" prvi nivo pakla u koji se može upasti ..
Stari me zove jučer i veli da se neka gospođa ,vlasnica nekog butika , ubila ... navodno zbog dugova ..
elelm .. iza sebe ostavila i te dugove ali i žiranta koji za nju treba da isplaćuje dva kredita..
drugi slučaj je bio prije sedmicu i pol ...
ostavio žiranta ..
stariji brat preminulog dolazi u banku i želi da plati cijeli iznos, svoju ušteđevinu , da bi mu umrli brat "počivao u miru" ..
Dva jarana..
zajedno dugo radili ... jedan od njih dobije otkaz zbog nemara na radnom mjestu .. njegov jaran plaća ratu ... niko više ne razgovara ...
i tako dalje ..
Da li po vašem mišljenju treba ukinuti tu instituciju ..
Da li stvari treba urediti ,po meni jednostavnije, hipotekama ne uključujući nekog drugog,trećeg...
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#2 Re: Da li treba ukinuti instituciju ®IRANT ili JEMAC !?
Hipotetièki:Murisno1 wrote:Ironièno ...
Neki ka¾u da je pitanje "hoæe¹ li mi biti ¾irant?" prvi nivo pakla u koji se mo¾e upasti ..
Stari me zove juèer i veli da se neka gospoða ,vlasnica nekog butika , ubila ... navodno zbog dugova ..
elelm .. iza sebe ostavila i te dugove ali i ¾iranta koji za nju treba da isplaæuje dva kredita..
drugi sluèaj je bio prije sedmicu i pol ...
ostavio ¾iranta ..
stariji brat preminulog dolazi u banku i ¾eli da plati cijeli iznos, svoju u¹teðevinu , da bi mu umrli brat "poèivao u miru" ..
Dva jarana..
zajedno dugo radili ... jedan od njih dobije otkaz zbog nemara na radnom mjestu .. njegov jaran plaæa ratu ... niko vi¹e ne razgovara ...
i tako dalje ..
Da li po va¹em mi¹ljenju treba ukinuti tu instituciju ..
Da li stvari treba urediti ,po meni jednostavnije, hipotekama ne ukljuèujuæi nekog drugog,treæeg...
Nema¹ love - hoæe¹ stan - di¾e¹ kredit. Mama i tata ¾iranti. Ti ostane¹ bez primanja - tata i mama plaæaju za tebe.
Nema¹ love - hoæe¹ stan - di¾e¹ kredit. Mama i tata ulo¾e kuæu/stan pod hipoteku (jer da ti ima¹ ulo¾iti ne¹to tako, ne bi kupovao stan
Kako god onaj ko nema love je osuðen na neke druge da mu pomognu i na kocku da li æe to sve proæi kako treba. Ili ako ni¹ta prvi put, da ne¹to svoje ima, da "zarola" sistem hipoteke...
Ili sam ja proma¹io ne¹to kardinalno oko hipoteka, nije mi ekonomija "fah"
-
mosor1
#4 Re: Da li treba ukinuti instituciju ŽIRANT ili JEMAC !?
Kako ukinuti, zakonom? Moze, izvedivo je, ali pripremi se kasnije da banke odobravaju manje kredita, ili s nepovoljnijim uvjetima (npr. visom kamatnom stopom).Murisno1 wrote: Da li po vašem mišljenju treba ukinuti tu instituciju ..
-
Murisno1
to sa mamom i tatom nije baš tako bajno ...
mogućnosti
1. Mama radi - nema kredit
2. Tata radi - nema kredit
3. Sin radi - hoće kredit
Ova opcija može ali realno pogdledajte koliko je ovakvih situacija moguće.
sve je ili ..
1.tata radi-ima kredit
2.mama - bezbeli žirant tati
3.sin - ne može ni diće kredit niti imati mamu ili tatu za žiranta ..
ili..
1.tata-ima kredit i žirant mami
2.mama -ima kredit i žirant tati
3.sin - može da se puši ..
nije to baš tako bajno ljudi ...
eh sad ovo sa nekom rodbinom ili prijateljima ja bi potpuno isključio ..

mogućnosti
1. Mama radi - nema kredit
2. Tata radi - nema kredit
3. Sin radi - hoće kredit
Ova opcija može ali realno pogdledajte koliko je ovakvih situacija moguće.
sve je ili ..
1.tata radi-ima kredit
2.mama - bezbeli žirant tati
3.sin - ne može ni diće kredit niti imati mamu ili tatu za žiranta ..
ili..
1.tata-ima kredit i žirant mami
2.mama -ima kredit i žirant tati
3.sin - može da se puši ..
nije to baš tako bajno ljudi ...
eh sad ovo sa nekom rodbinom ili prijateljima ja bi potpuno isključio ..
-
Murisno1
#8 Re: Da li treba ukinuti instituciju ŽIRANT ili JEMAC !?
pa stoji jarane to..mosor1 wrote:Kako ukinuti, zakonom? Moze, izvedivo je, ali pripremi se kasnije da banke odobravaju manje kredita, ili s nepovoljnijim uvjetima (npr. visom kamatnom stopom).Murisno1 wrote: Da li po vašem mišljenju treba ukinuti tu instituciju ..
banka je banka...
ona nudi uslugu, u skladu sa konkurencijom...
ti možeš da je prihvatiš ili ne ..
kod nas banke posluju bez rizika ...
one kako-tako dođu do svoga novca ..
a može se to i zakonom ukinuti a i mnogim drugim načinima..
kad bi zakonom bio ukinut sistem jemca..
banke bi nalazile nove uslove poslovanja...
na početku bi bila kriza...
ali kad vide da tržište ne može da podnese sve to , ali i kada dođu oni koji su spremniji da ponude nešto bolje, sve bi se banke lagano prilagođavale...
zakon ponude i potražnje..
potražnje imaju .. ali puno traže.. u svakom smislu ..
-
ztluhcs
#9 Re: Da li treba ukinuti instituciju ®IRANT ili JEMAC !?
A dok se one ne prilagode mi æemo na spavanje jedno 10ak godina pa se probuditi i nastaviti raditi za stan kuæu auto i sl... Ili jo¹ bolje napraviti kuæu da je ulo¾imo pod hipoteku za stanMurisno1 wrote: sve bi se banke lagano prilagoðavale...
zakon ponude i potra¾nje..
-
Murisno1
#10 Re: Da li treba ukinuti instituciju ŽIRANT ili JEMAC !?
brkaš pojmove..ztluhcs wrote:A dok se one ne prilagode mi ćemo na spavanje jedno 10ak godina pa se probuditi i nastaviti raditi za stan kuću auto i sl... Ili još bolje napraviti kuću da je uložimo pod hipoteku za stanMurisno1 wrote: sve bi se banke lagano prilagođavale...
zakon ponude i potražnje..
druga je stvar što radimo za prosječno 400 maraka plate ..
u hrvatskoj se vodi rasprava o ukidanju žiranata ..
kod njih su prošle godine kredite vraćali gotovo duplo više žiranti od ..znate već kojih
postoje razni načini rješavanja tog problema ...
to što mi ne znamo za bolje i ide u prilog bankarskom sistemu u našoj državi ..
-
ztluhcs
#11 Re: Da li treba ukinuti instituciju ®IRANT ili JEMAC !?
Aha, i ti predla¾e¹ ukidanje ¾iranata i nagli skok plata na 2000KM da bi podigli plate¾nu moæ/pouzdanost stanovni¹tva prema bankama? Get real, ti ¾ivi¹ ovdje, plate neæe biti veæe od 400KM jo¹ 10+ godina...Murisno1 wrote:brka¹ pojmove..ztluhcs wrote:A dok se one ne prilagode mi æemo na spavanje jedno 10ak godina pa se probuditi i nastaviti raditi za stan kuæu auto i sl... Ili jo¹ bolje napraviti kuæu da je ulo¾imo pod hipoteku za stanMurisno1 wrote: sve bi se banke lagano prilagoðavale...
zakon ponude i potra¾nje..
druga je stvar ¹to radimo za prosjeèno 400 maraka plate ..
u hrvatskoj se vodi rasprava o ukidanju ¾iranata ..
kod njih su pro¹le godine kredite vraæali gotovo duplo vi¹e ¾iranti od ..znate veæ kojih
postoje razni naèini rje¹avanja tog problema ...
to ¹to mi ne znamo za bolje i ide u prilog bankarskom sistemu u na¹oj dr¾avi ..
Problem oko ¾iranata je posljedica problema dr¾ave/ekonomije/XXX. Uhvatio si se problema s pogre¹ne strane. Nije problem u pojmu ¾irant nego u tome da veæina ljudi nije sposobna plaæati.
To je stvar dogovora, niko nikoga ne tjera na ne¹to. Ne love bankari te ljude po cesti nego oni sami doðu. Dr¾ava treba zabraniti gradnju mostova jer se neko okliznuo i pao skupa sa prijateljem, roðakom ili ¹ta veæ...
- Lace
ja juce otvorila stedni racun...pita mene tete "zasto otvarate stedni racun"...rekoh: "zato sto ne mogu doci do kredita"...kaze: "kako"...rekoh: "ne mogu naci 3 jamca (1 suduznika i 2 jamca na budzetu)...te me ona tu pogleda suosjecajno i orvori mi racun
a moj plan je ustediti neki iznos (ako me posao posluzi) i za koju godinu dici manji kredit bez jamaca
ja iskreno i nemam koga da pitam da mi bude jamac...a i sramota me
a moj plan je ustediti neki iznos (ako me posao posluzi) i za koju godinu dici manji kredit bez jamaca
- Lace
mama i tata mogu biti suduznici ili ziranti ali samo pod uslovom da nemaju vise od 65 godina po zavrsetku kreditiranja...tj. nakon 10-15 godina ...a mislim da to bas i nije realno ocekivatiztluhcs wrote:Mama i tata u prethodnoj priči su virtuelne figure u funkciji žiranata a s ciljem objašnjavanja problema hipoteke i kredita
- Lace
fol s hipotekom je da nekretnina koju stavljas pod hipoteku (znaci stan koji kupujes)...procjenitelj mora procjeniti a vrijednost mora biti 1:1.5 ili 1:2 sto znaci da ako tebi treba 40 000 da kupis stan (toliko trazi prodavac), da bi dobio 40 000, vrijednost nekretnine mora biti procjenjena na 60 000 odnosno 80 000 a prilicno je nemoguce da neko ko kupuje stan za 40 000 (a koji realno ne vrijedi ni 30 000 - cijene su skocile do neba) moze doboti procjenu vrijednosti 60 000 tj 80 000A wrote:Hipoteka se stavlja na dobro koje se kupuje, sto znaci da de facto kupljeni stan pripada banci sve dok ne otplatis hipoteku. U slucaju prestanka vracanja duga, banka jednostavno moze zadrzati stan i umanjiti dug duznika za taj dobijeni iznos (jer moze biti veci od pocetne cijene) ili prodati stan i opet tako nadoknaditi svoj gubitak.
-
LeKo
Polako, bit ce nekada, neko rece mozda za 10g i ja tako od prilike mislim, ali sjetite se kako je bilo doci do kredita prije 5g, a kako je danas. Prije 5g kamate 13+% na kompletan iznos duga bez mogućnosti refundacije kamate za unaprijed otplaćeni kredit (govorim o novčanim nenamjenskim kreditima), 3 žiranta za kredit od 10.000, 2 za 5000, ali obavezno da je minimalno 1 žirant na budžetu ili pak zaposlen u nekoj od državnih DD firmi. Danas je to puno lakse do 5000 jedan žirant do 10.000 2 žiranta, mogu i iz privatnih d.o.o firmi kamata za nenamjenske do 9% po vidjenju - na ostatak duga, kreditne BAM kartice bez žiranata itd. Pa se već duže pregovara o maksimalnoj kamatnoj stopi od 7% P.A. za namjenske kredite samo CBBIH treba da donese na snagu tu odluku itd itd... uglavnom ide na bolje.
-
idic
Situacija je trenutno loša, jer se kritična masa kreditno sposobnih ljudi već odavno zadužila. Vrlo je teško nekoga zamoliti da ti bude žirant u ova neizvjesna vremena, kad ni sam nisi siguran do kada ćeš imati posao. Znam masu primjera neodgovornih ljudi koji su "uvalili" žirantima da im odplaćuju dugove, s druge strane ima dovoljno i pozitivnih primjera onih koji svoje obaveze redovno plaćaju.
Dakle ako nekog uopšte smatrate neodgovornom osobom onda mu nemojte biti žirant, a ako neko je pouzdan i siguran onda možete, jer nikad ne znaš kad će i tebi ustrebati žirant.
Dakle ako nekog uopšte smatrate neodgovornom osobom onda mu nemojte biti žirant, a ako neko je pouzdan i siguran onda možete, jer nikad ne znaš kad će i tebi ustrebati žirant.
-
mosor1
Postoje li u BiH stambene stedionice? Mi smo prije par godina kupili stan bas na taj nacin. Stedis dvije do pet godina, ovisno o modelu uz cca 2% kamate na stednju i 25% drzavnih poticajnih sredstava na godisnji ulog (u Hrvatskoj sada smanjen na 15%, nazalost) da bi ustedio otprilike jednak iznos koliki zelis podignuti kao kredit. Zatim ti stedionica isplati ustedenu lovu i hipotekarni kredit bez jamaca kojeg vracas uz godisnju fiksnu kamatnu stopu od 5%. Isplati se vise od stednje na banci, jer dobivas cca 12% kamata godisnje na stednju, koliko ti ne da nijedna banka. U novije vrijeme, postoji i model u kojemu ti stediona odmah isplati citav kredit, ali onda je kamata 7.5% do trenutka dok ne otplatis polovinu, kad opet pada na 5%. Ovo nije lose u situaciji kad brzo raste cijena nekretnina.Lace wrote:ja juce otvorila stedni racun...pita mene tete "zasto otvarate stedni racun"...rekoh: "zato sto ne mogu doci do kredita"...kaze: "kako"...rekoh: "ne mogu naci 3 jamca (1 suduznika i 2 jamca na budzetu)...te me ona tu pogleda suosjecajno i orvori mi racun![]()
a moj plan je ustediti neki iznos (ako me posao posluzi) i za koju godinu dici manji kredit bez jamaca![]()
- Lace
ima nesto na taj fazon tj. bilo je u volksbank...ali meni se ne ceka 4 godine da ustedim pola...kada za cetiri godine mogu ustediti sve sto mi sada treba
bez da ista vracam banci 
a nadam se da za godinu dana mogu doci do pola iznosa koji mi sada treba...sama
-
mosor1
Dakle ti ne treba veliki kredit. Najbolja varijanta.Lace wrote:ima nesto na taj fazon tj. bilo je u volksbank...ali meni se ne ceka 4 godine da ustedim pola...kada za cetiri godine mogu ustediti sve sto mi sada trebabez da ista vracam banci
Inace, prednost je stambene stednje u velikom drzavnom poticaju - pogotovo ako stedis kratko (2 godine) i brzo oslobadas sredstva.
-
ztluhcs
KapitalistaLace wrote:kada za cetiri godine mogu ustediti sve sto mi sada trebabez da ista vracam banci
- Lace
ni meni nije bilo bas jasno...a od juce se bavim mislju da ih pitam...sta oni meni (kao klijentu banke koji preko njih prima platu nude?...osim sto mi za kredit traze 1 suduznika i 2 ziranta)...ja sam kontala da ce s primanjem plate preko banke...doci i neke olaksice...a ono ostalo jednako tesko kao i prije toga