Ja bih imala par pitanja, ako dozvolite?
Kakve veze ima okupljanje pred Operom, u parku preko puta BKC-a i uopsteno u toj ulici sa SFFom? Mozda je glupo pitanje ali ja nikako da skontam vezu? Vec kazete da mladi nemaju za cugu u kafani te da zbog toga vise u parkovima, pa mozemo poci od toga da nemaju ni za kartu SFF-a, te da nisu pogledali niti jednu projekciju- sto ce reci, da su tu, upravo na tom mjestu jer je ta ulica "centar" gradskog zbivanja? Sto nije rijetka pojava za masu - ali ne mora biti direktno dovedena u vezu sa manifestacijom?
Zalite se na toleranciju spram omladine koja nema kamo ili nema novaca - pa je alternativa cuganje oko stambenih jedinica - a istovremeno zagovarate iseljavanje ukoliko im nije po volji? Nije li tolerancija na koju se pozivate samim tim i kontradikcija?
Sta raditi s djecom, koja ne samo da su uskracena za parkove, igralista i zelene povrsine - ako im oduzmete i onaj pisljivi komad parkica sa jednim toboganom ? Znam, znam, djeca ga ne koriste po noci.....Ali eto rekoh, kad vec zagovaramo toleranciju, da se prisjetimo i njih- red je. Jer i oni ce jednoga dana htjeti isto sto i vi?
Meni licno ne smeta to okupljanje jer nisam nikada bila pobornik tih i takvih prostora. U moje vrijeme, vrvilo je ispred BB-a, cosku Dalmatinske, gore oko SOSa i po jos kojim coskovima. Neko je volio da se gura u masi, neko ne.
Stvar ukusa. Nemam nista protiv no granice o javnom redu i miru moraju postojati.
Ovi sto bi zeljeli dokazati primjerima nekih drugih gradova -lazu- jer nacin na koji oni opisuju manifestacije u istima - ispade opsta anarhija. A nije. Ili su bili pijani ili nemaju pojma o cemu pricaju.
SFF jeste bitan za grad i treba ga pozdraviti ali i regulisati na taj nacin da je svima potaman. I onima koji tu zive a i onima zeljnim provoda u tom periodu. Zar je glupo i bezobrazno ocekivati da ljudi oko ponoci nemaju pravo da predahnu nakon silne gungule i galame? Vi biste ih malo iseljavali? Ali bi nakon pijanke, kada dodjete kuci zeljeli svoj mir i tisinu?
Sarajevo ne treba dozvoliti da postane jedan Loret de Mar, gdje ce domaci poceti mrziti "strance" - jer od njih za vrijeme ljeta bukvalno ne mogu zivjeti. Mnogi od njih, bi dobit od turizma rado zamijenili za mir jer im zivot postaje pakao.
Neko spomenu Bascarsijske? Svi koncerti su do ponoci vec zavrseni, stoga je suvisno komentarisati.....
No najbitnije je jedno. Budite "tolerantni" u ime drugih, a ne u ime samoga sebe, samo tako grad postaje podnosljivo mjesto zivljenja. Znaci osnova socijalna solidarnost - jer vas ona cini gradjaninom i nista drugo!
Ugodan provod svima! Basce Alifakovca, pravi su rajski vrtovi za mir u burnim nocima Sarajeva. Ako vam je potreban, dodjite nam !