Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Moderator: anex
-
Dr Gabriels - Mostar
#1 Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
U zadnje vrijeme primjećujem da sve više ljudi koristi razne prirodne suplemente – od crnog kima, omega ulja, adaptogena itd.
S druge strane, ima i mišljenja da je većina toga placebo i dobar marketing.
Zanima me iskustvo forumaša – da li vam je nešto stvarno pomoglo ili je sve bacanje para?
Zanima me iskustvo forumaša – da li vam je nešto stvarno pomoglo ili je sve bacanje para?
- nivla
#2 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
dobar marketing i placebo, nema nikakve razlike izmedju vitamina u cedeviti i jednom ortomolu, razlika je samo u cijeni
ne tvrdim da nista ne pomaze ali to je uglavnom efekat kao i da jedes raznovrsno
kruger kalcijum od 2-3 km nije nista losiji od onog koji se prodaje u formuli ca 1000
ne tvrdim da nista ne pomaze ali to je uglavnom efekat kao i da jedes raznovrsno
kruger kalcijum od 2-3 km nije nista losiji od onog koji se prodaje u formuli ca 1000
-
Dilibus
#3 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Prvo pitao je za prirodne suplemente. Ortomol i kalciji nisu prirodni suplementi. Kao drugo suplemente ima smisla uzimati samo kad imamo deficit istih. Ja sam radio nalaze i imao nedostatak folne kiseline, vitamina D i Magnezijuma, i razmisljajuci kao kolega uzeo jeftine i nisam nista postigao na slijedecim nalazima. Tek kad sam ulozio u kvalitetnije oblike istih primjetio se ogroman pomak. Kazem kvalitetnije oblike, ne nuzno i skuplje. Na iherbu se recimo moze naci jeftino kvalitetnih oblika vitamina i minerala a da nisu preskupi. Magneziji oxid recimo nece dati nikakav efekat na tijelo osim laksativnog jer ga tijelo nije sposobno apsorbovati vise od 3-5%. Dok neki drugi oblici magnezijuma kao sto su citrat, glicinat, treonat puno bolje djeluju i imaju vecu iskoristivost na organizam. Isto tako folna mi nije imala nikakvog efekta dok nisam uzeo u obliku methylfolata (aktivni oblik). Tek tad sam uspio povecati vrijednosti svoje folne kiseline. Tako da ulaganje u kvalitetne oblike suplementacije nije bacanje novca. Ima i skupi a losi oblika suplementacije na trzistu nazalost, zato naglasavam prvenstveno kvalitetne oblike, ne nuzno skuplje.nivla wrote: ↑16/12/2025 12:35 dobar marketing i placebo, nema nikakve razlike izmedju vitamina u cedeviti i jednom ortomolu, razlika je samo u cijeni
- dr_Evil
#4 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Kiseli kupus, sve lijeci, samo udri!Dr Gabriels - Mostar wrote: ↑16/12/2025 12:30 U zadnje vrijeme primjećujem da sve više ljudi koristi razne prirodne suplemente – od crnog kima, omega ulja, adaptogena itd.
- Peacean
#5 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Rasol - piće bogova 
- JohnnyS
#6 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Ljudi s raznovrsnom prehranom nemaju potrebe za nikakvim suplementima. Ljudi koji nemaju raznovrsnu prehranu trebaju promijeniti prehranu u raznovrsnu, a ne bacati pare na suplemente.
Jedino što donekle ima smisla je vitamin D jer to fali skoro pa svima zbog promjene načina života.
Jedino što donekle ima smisla je vitamin D jer to fali skoro pa svima zbog promjene načina života.
- nivla
#7 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
metilizitajuca folna kiselina tj metilfolat ti treba ako ti tijelo ne moze apsorbovati obicnu, uglavnom mthfr mutacije tj genetika, nikakav poremecaj vec ti treba takav oblik, nista ne moze zamijeniti raznovrsnu prehranuDilibus wrote: ↑16/12/2025 13:16Prvo pitao je za prirodne suplemente. Ortomol i kalciji nisu prirodni suplementi. Kao drugo suplemente ima smisla uzimati samo kad imamo deficit istih. Ja sam radio nalaze i imao nedostatak folne kiseline, vitamina D i Magnezijuma, i razmisljajuci kao kolega uzeo jeftine i nisam nista postigao na slijedecim nalazima. Tek kad sam ulozio u kvalitetnije oblike istih primjetio se ogroman pomak. Kazem kvalitetnije oblike, ne nuzno i skuplje. Na iherbu se recimo moze naci jeftino kvalitetnih oblika vitamina i minerala a da nisu preskupi. Magneziji oxid recimo nece dati nikakav efekat na tijelo osim laksativnog jer ga tijelo nije sposobno apsorbovati vise od 3-5%. Dok neki drugi oblici magnezijuma kao sto su citrat, glicinat, treonat puno bolje djeluju i imaju vecu iskoristivost na organizam. Isto tako folna mi nije imala nikakvog efekta dok nisam uzeo u obliku methylfolata (aktivni oblik). Tek tad sam uspio povecati vrijednosti svoje folne kiseline. Tako da ulaganje u kvalitetne oblike suplementacije nije bacanje novca. Ima i skupi a losi oblika suplementacije na trzistu nazalost, zato naglasavam prvenstveno kvalitetne oblike, ne nuzno skuplje.nivla wrote: ↑16/12/2025 12:35 dobar marketing i placebo, nema nikakve razlike izmedju vitamina u cedeviti i jednom ortomolu, razlika je samo u cijeni
- black
#8 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
https://drgabrielspreparati.ba/Dr Gabriels - Mostar wrote: ↑16/12/2025 12:30 U zadnje vrijeme primjećujem da sve više ljudi koristi razne prirodne suplemente – od crnog kima, omega ulja, adaptogena itd.
previse vas je na trzistu i lupate cijene, ja sam uvijek starcima skretao paznju da ne bacaju pare na razno smece koje se reklamira kao zdravo, naravno penzici se najcesce upecaju sto je razumljivo zbog njihovog zdravlja. inace poplava je nakih preparata za ovo, za ono, lafo zdrave prehrane i sl.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
de mi reci valja li zeljanica u pekaramaJohnnyS wrote: ↑16/12/2025 13:29 Ljudi s raznovrsnom prehranom nemaju potrebe za nikakvim suplementima. Ljudi koji nemaju raznovrsnu prehranu trebaju promijeniti prehranu u raznovrsnu, a ne bacati pare na suplemente.
- Edin H.
#10 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Kojoj pekari?Truba wrote: ↑16/12/2025 14:24de mi reci valja li zeljanica u pekaramaJohnnyS wrote: ↑16/12/2025 13:29 Ljudi s raznovrsnom prehranom nemaju potrebe za nikakvim suplementima. Ljudi koji nemaju raznovrsnu prehranu trebaju promijeniti prehranu u raznovrsnu, a ne bacati pare na suplemente.
-
snijeg_led
#11 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Zelje je odlicno, brokule, jaja, mladi sir, jabuke, narandje
Meni je pomoglo kokosovo ulje za izbjeljivanje zuba
Meni je pomoglo kokosovo ulje za izbjeljivanje zuba
-
Naslovnica
#12 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Dilibus wrote: ↑16/12/2025 13:16Prvo pitao je za prirodne suplemente. Ortomol i kalciji nisu prirodni suplementi. Kao drugo suplemente ima smisla uzimati samo kad imamo deficit istih. Ja sam radio nalaze i imao nedostatak folne kiseline, vitamina D i Magnezijuma, i razmisljajuci kao kolega uzeo jeftine i nisam nista postigao na slijedecim nalazima. Tek kad sam ulozio u kvalitetnije oblike istih primjetio se ogroman pomak. Kazem kvalitetnije oblike, ne nuzno i skuplje. Na iherbu se recimo moze naci jeftino kvalitetnih oblika vitamina i minerala a da nisu preskupi. Magneziji oxid recimo nece dati nikakav efekat na tijelo osim laksativnog jer ga tijelo nije sposobno apsorbovati vise od 3-5%. Dok neki drugi oblici magnezijuma kao sto su citrat, glicinat, treonat puno bolje djeluju i imaju vecu iskoristivost na organizam. Isto tako folna mi nije imala nikakvog efekta dok nisam uzeo u obliku methylfolata (aktivni oblik). Tek tad sam uspio povecati vrijednosti svoje folne kiseline. Tako da ulaganje u kvalitetne oblike suplementacije nije bacanje novca. Ima i skupi a losi oblika suplementacije na trzistu nazalost, zato naglasavam prvenstveno kvalitetne oblike, ne nuzno skuplje.nivla wrote: ↑16/12/2025 12:35 dobar marketing i placebo, nema nikakve razlike izmedju vitamina u cedeviti i jednom ortomolu, razlika je samo u cijeni
-
dječak sa šibicama
#13 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Pa omega 3 ulje je dopuna ishrani dakle suplement dakle prirodni dodatak ishrani, to nije placebo jer omega 3 ili 6 ne lijeci nijednu bolest ali pomaze organizmu jer je nuzan i koristan kod ciscenja krvnih sudova recimo. Odlicno za zdravlje ociju, za zdravlje kostiju i zglobova.
Tri su kljucne masne kiseline, ALA koju nadjes u orasima i chia sjemenkama, DHA i EPA koje su iskljucivo u morskim bnicima odnosno ribama i algama. Jeo ja kilu lososa na dan i kilo oraha, ili kupio omega 3, dodje mi isto a valjda je logicnije da kupim softgle tablete.
Ne moze to biti placebo, kad je korisno, dokazano. DHA je kljucna masnoca u mozdanoj membrani i sastavni dio ocne mreznice, EPA i DHA smanju8ju holesterol trigliceride dakle dobri za krvnu sliku, orasi chia sjemenke lanene sjemenke ili ulje kao izvor ALA generalno zdravi dodaci prehrani.
Sad, ljudi ce uvijek popljuvati sve, kao prevaru. Sad je aktualna ona krema BoneControl koja pomaze ljudima, ne znam jel placebo ali sastav je od biljnih preparata ili koncentrata mente, kurkume, djumbira i jos nekih biljaka. Pomaze jer sam od par ljudi koji boluju od artritisa ili reume cuo da im je pomoglo, ne mogu se izlijeciti ali mogu biti pokretljiviji.
U sustini neko se dosjetio da skupi od ranije poznate prirodne lijekove za kostani sistem, i zglobove, u jednu kremu i onda to prodaje. Niti je prva takva krema, niti zadnja. Ako je sve radjeno po propisu.
Ista stvar kao onaj lik sto je smislio "liposukcijsku dijetu", upakovao proteine u magicnu dijetu i digao cijenu. Kod njega placas 300+ km a iste te proteine kupis u kutiji za 100ak km po kilogramu. On jos dodao neke regulatore stolice, par biljnih preparata za jacanje imuniteta, i kao on nesto novo izmislio. U sustini, nista, samo sakupio od ranije poznate metode za mrsanje, u jedan proizvod.
Tri su kljucne masne kiseline, ALA koju nadjes u orasima i chia sjemenkama, DHA i EPA koje su iskljucivo u morskim bnicima odnosno ribama i algama. Jeo ja kilu lososa na dan i kilo oraha, ili kupio omega 3, dodje mi isto a valjda je logicnije da kupim softgle tablete.
Ne moze to biti placebo, kad je korisno, dokazano. DHA je kljucna masnoca u mozdanoj membrani i sastavni dio ocne mreznice, EPA i DHA smanju8ju holesterol trigliceride dakle dobri za krvnu sliku, orasi chia sjemenke lanene sjemenke ili ulje kao izvor ALA generalno zdravi dodaci prehrani.
Sad, ljudi ce uvijek popljuvati sve, kao prevaru. Sad je aktualna ona krema BoneControl koja pomaze ljudima, ne znam jel placebo ali sastav je od biljnih preparata ili koncentrata mente, kurkume, djumbira i jos nekih biljaka. Pomaze jer sam od par ljudi koji boluju od artritisa ili reume cuo da im je pomoglo, ne mogu se izlijeciti ali mogu biti pokretljiviji.
U sustini neko se dosjetio da skupi od ranije poznate prirodne lijekove za kostani sistem, i zglobove, u jednu kremu i onda to prodaje. Niti je prva takva krema, niti zadnja. Ako je sve radjeno po propisu.
Ista stvar kao onaj lik sto je smislio "liposukcijsku dijetu", upakovao proteine u magicnu dijetu i digao cijenu. Kod njega placas 300+ km a iste te proteine kupis u kutiji za 100ak km po kilogramu. On jos dodao neke regulatore stolice, par biljnih preparata za jacanje imuniteta, i kao on nesto novo izmislio. U sustini, nista, samo sakupio od ranije poznate metode za mrsanje, u jedan proizvod.
Last edited by dječak sa šibicama on 16/12/2025 14:45, edited 1 time in total.
-
korisnicki
#14 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Kapsule bijelog luka kao pomoćno sredstvo u regulaciji krvnog pritiska. U poređenju sa propisanim lijekovima doprinos bijelog luka je mizeran i potrebnp je redovno i dugotrajno ga koristiti. Vjerovat ću da su mi njegovom doprinosu masnoće i šećer u referentnim vrijednostima.
-
Tabijat
#15 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Ispitivanje tržišta, lazy wayblack wrote: ↑16/12/2025 14:23https://drgabrielspreparati.ba/Dr Gabriels - Mostar wrote: ↑16/12/2025 12:30 U zadnje vrijeme primjećujem da sve više ljudi koristi razne prirodne suplemente – od crnog kima, omega ulja, adaptogena itd.
previse vas je na trzistu i lupate cijene, ja sam uvijek starcima skretao paznju da ne bacaju pare na razno smece koje se reklamira kao zdravo, naravno penzici se najcesce upecaju sto je razumljivo zbog njihovog zdravlja. inace poplava je nakih preparata za ovo, za ono, lafo zdrave prehrane i sl.
- nivla
#16 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
ljudi mi hvalili zbog problema sa sinusima koje imam njihov preparat, nazalost nije pomoglo, oni mentoli sto stavljaju dodatno izgrizli sluznicu, nikakvog efekta stanje jos gore
ono cudo za mazanje protiv hemoroida je ko i ok, ali to su svakako tegobe koje spontano prolaze
imaju jos i ono sredstvo protiv zatvora koje moze pomoci u nekim slucajevima a radi se indijskom trputcu, kod njih 30 km 200g, u dm-u 15km 250g
ono cudo za mazanje protiv hemoroida je ko i ok, ali to su svakako tegobe koje spontano prolaze
imaju jos i ono sredstvo protiv zatvora koje moze pomoci u nekim slucajevima a radi se indijskom trputcu, kod njih 30 km 200g, u dm-u 15km 250g
- dr_Evil
#17 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Svakako dozvoljeno, ali bilo sta takvo ne smije da koristi naziv dr u imenu. Barem bi trebalo biti zakonski zabranjeno.Tabijat wrote: ↑16/12/2025 14:50Ispitivanje tržišta, lazy wayblack wrote: ↑16/12/2025 14:23https://drgabrielspreparati.ba/Dr Gabriels - Mostar wrote: ↑16/12/2025 12:30 U zadnje vrijeme primjećujem da sve više ljudi koristi razne prirodne suplemente – od crnog kima, omega ulja, adaptogena itd.
previse vas je na trzistu i lupate cijene, ja sam uvijek starcima skretao paznju da ne bacaju pare na razno smece koje se reklamira kao zdravo, naravno penzici se najcesce upecaju sto je razumljivo zbog njihovog zdravlja. inace poplava je nakih preparata za ovo, za ono, lafo zdrave prehrane i sl.![]()
- geralt
#18 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Uzimam standardne multivitamine jednom dnevno. Na su me potakli nalazi sa niskim nivoom vitamina D u krvi. Velika "konjska" tableta, dodje ih 500 u kutiji za $15 (lijepi Costco), sadrzi bukvalno sve: kompletna abeceda vitamina, kalcij, zeljezo, fosfor, cink, magnezij, selen, jod, itd. Umjerene kolicine, dopunjava ono sto svakako unosim ishranom. Imaju neki USP certifikat koji valjda znaci da su OK.
I djeluje. Osjetim da imam vise energije otkako uzimam, bolji mi je imunitet, bukvalno mi nije nijednom procurio nos otkako sam poceo uzimati.
I djeluje. Osjetim da imam vise energije otkako uzimam, bolji mi je imunitet, bukvalno mi nije nijednom procurio nos otkako sam poceo uzimati.
-
moimoi
#19 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Samo riblje ulje i to na kasiku 
- stubrijez
#20 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Ja to gledam kao i sve ostalo sto se prodaje... nas narod ocekuje cudo, sve je proslo: ribizle, aronja, kurkuma, chia... itd itd, bude par mjeseci i dodje novo, ono staro nije vise to to
raja kupuje, prica hvalospjeve a vamo svaki dan pita, suhovina i nedaj Boze noge protegnut do trafike, kamoli potrcati. Mi smo idealno trziste za te gluposti. Sto nepismeniji narod tim bolje trziste za nadrilijekove. Ne bih to cak nazvao niti placebom vec svjesnom marketinskom prevarom u, da kazemo, legalnim okvirima.
Ja konkretno pijem kalcij, magnezij povremeno i to je sve. Prirodni suplementi su u prirodi nisu u online trgovini...
Ja konkretno pijem kalcij, magnezij povremeno i to je sve. Prirodni suplementi su u prirodi nisu u online trgovini...
- vaučer
#21 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Kreatin je dobar. Magnezij i cink pijem uvijek nakon treninga jer inače fasujem grčeve. Vitamin D isto potreban jer nisam u zemlji gdje ima dovoljno sunca. Kolagen isto ok suplement.
- liyf
#22 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
pijem kreatin, whey, cink, magnezijum, ashwagandhu, omegu3, beta-alanin, glutamin, nekad HMB, vitamin kompleks i vitamin d odvojeno zimi, apsolutno je sve naucno dokazano i skoro pa neizostavno. Cak bi i nekome ko nije fizicki aktivan preporucio sve navedeno sem glutamina, beta-alanina, wheya i hmba
- Cossack
#23 Re: Da li su prirodni suplementi uopšte efikasni ili je sve placebo?
Piješ prave stvariliyf wrote: ↑25/12/2025 23:05 pijem kreatin, whey, cink, magnezijum, ashwagandhu, omegu3, beta-alanin, glutamin, nekad HMB, vitamin kompleks i vitamin d odvojeno zimi, apsolutno je sve naucno dokazano i skoro pa neizostavno. Cak bi i nekome ko nije fizicki aktivan preporucio sve navedeno sem glutamina, beta-alanina, wheya i hmba
Može se i bez suplemenata ali je mnogo bolje s njima. Neke benefite ne možeš imati bez istih a kod nekih bi morao pojesti/popiti ogromne količine da bi imao optimalnu količinu (primjer: protein i kreatin). Ja konkretno naručujem sa iHerba. Odličan izbor suplemenata koji su dva do tri puta jeftiniji nego kod nas.