Da li su nam potrebni...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
furlan

#1 Da li su nam potrebni...

Post by furlan »

Dvije teme vec postojece (Copic i Partizanski filmovi)na koju zelim da nadovezem trecu.Ne znam kako stoje stvari u trenutnom skolskom programu, ali da li su obuhvaceni Copic, Kulenovic sa Stojankom majkom Knespoljkom,Kovacic sa Jamom,Santic sa Ostajte ovdje?Djela i pisci koje je moja generacija obavezno citala?Da li su nam potrebni pisci koji su zivjeli i podrzavali jednu antifasisticku i rodoljubnu tematiku ili ih treba izbjegavati?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Bruka je da se u zemlji koja bastini jedan od najjacih antifasistickih pokreta u Europi.... propagiraju vrijednosti nacizma... nacionalizma i segregacije po svakoj osnovi. Umjesto da potenciramo svijetlu stranu svoje istorije... neki elementi drustva stalno potenciraju tamu !
Republika Hrvatska nam je putokaz kako ne treba, kod njih srednjoskolci dolaze na nastavu u ustaskim uniformama (ne cesto).

Meni su roditelji najveci krivci, samo sute i pustaju djecu da uce krivu istoriju, pustaju ih da idu sano sa istom nacijom u skolu, a oni su imali privilegiju da upoznaju razlicitosti...

Ja glasam za Copica, Kovacica, antifasizam i sve tekovine te ciste borbe naroda protiv fasista !
Samo mi je zao sto smo mi izgubili pola bitke, nasi djedovi su nas odbranili, a nas su uhvatili uspavane.... il premlade ....a sta su gledali nasi ocevi ?
vesela

Post by vesela »

i te kako treba podrzavati antifasisticku i rodoljubnu tematiku...zar moze covjek biti "opste-obrazovan" a da ne zna za fasizam i produkte fasizma?...zar treba djeci i omladini na balkanu uskratiti copica sa njegovim, nama tako bliskim temama i jezikom?...ni sa cim ne treba pretjerivati, ali se sve ovo moze ugraditi u skolski plan i program i da djeca izrastu u ljude koji poznaju svoje korijene...ovako bar moja malenkost razmislja...
gavrilo

Post by gavrilo »

potrebni su!
danas

#5 Re: Da li su nam potrebni...

Post by danas »

furlan wrote:Dvije teme vec postojece (Copic i Partizanski filmovi)na koju zelim da nadovezem trecu.Ne znam kako stoje stvari u trenutnom skolskom programu, ali da li su obuhvaceni Copic, Kulenovic sa Stojankom majkom Knespoljkom,Kovacic sa Jamom,Santic sa Ostajte ovdje?Djela i pisci koje je moja generacija obavezno citala?Da li su nam potrebni pisci koji su zivjeli i podrzavali jednu antifasisticku i rodoljubnu tematiku ili ih treba izbjegavati?
ma ne trebaju nam, najbolje je da nam djeca citaju radovana, kilibardu, draskovica i slicne "umjetnike", jel' tako... :roll: nek nam oni kazu sta je vazno u zivotu, i nek nas oni uce istoriju...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Stvarno je to odvratno kako mi moralno, duhovno i intelektualno padamo, kako je sve veca pustos u, prije svega dusama mladjih ljudi, kako je sve dublje neznanje o nasoj relativno bliskoj istoriji...

Kada bi neko, nekad (ili ikad) pokrenuo odgovornost aktuelnih vlastodrzaca za sve ovo sto se radi nad mladim generacijama, siguran sam da bi cak i jedan prosjecno dobar advokat mogao dokazati da je ucinjen pravi genocid na svim stranama kad je u pitanju nasa istorija, kultura, umjetnost, obicaji...

Jos od 1990. godine vladaju nasim podrucjima zadnje fukare i probisvjeti, olos koji u normalnoj civilizovanoj i pravnoj drzavi ne bi mogao dogurati ni do ulaza u mjesnu zajednicu, a kamo li zauzeti najodgovornija mjesta u ovoj zemlji...

:oops: :(
Post Reply