Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
-
R A V E N
#1 Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
Da li je neko stekao takav utisak?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
mislim da je to drustvo uzajamnog pljeskanja 
- aurora313
#3 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
R A V E N wrote:Da li je neko stekao takav utisak?
-
R A V E N
#4 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
Nema potrebe da se čudiš, aurora313. Možda je u Mensi holier-than-thou princip benigan, ali u NLP-u ima dogmatičkih elemenata.
- sunceKOtepsija
- sunceKOtepsija
- aurora313
#7 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
Ne znam na šta misliš oko NLP dogmatizma? U NLP se radi o čisto fiziološkim povezanim elementima koji se mogu upotrijebiti za ispiranje mozga ili manipulaciju, bilo da se to radi u S. Koreji, katoličkoj crkvi, ili kod prodavca automobila.R A V E N wrote:Nema potrebe da se čudiš, aurora313. Možda je u Mensi holier-than-thou princip benigan, ali u NLP-u ima dogmatičkih elemenata.
NLP je samo dobro poznavanje naših reakcija u kombinaciji sa našim vlastitim sistemom ubijeđenja. Ako nam ubijeđenja nešto 'diktiraju' a vanjski uticaj je prisutan, svakako da će doći do fiziološke reakcije koja će kreirati nešto novo.
Naravno, za ovo su vjere znale razvijajući svoje tehniike na bazi iskustva.
- mousstapha
#8 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
Mensa je odlican fazon da uzmes pare od egotripova. 
-
broj dva
#9 Re: Da li su Mensa i NLP κvazi-religijske grupe?
Ne vidim ih kao kvazi-religijske grupe.
Mensu gledam kao djeciji vrtic gdje djeca sto dobro slazu slagalice jedno drugom govore kako su fino slozili slagalicu.
NLP istrazivanja mogu donijeti mnogo dobrobiti (ili belaja - kao ustalom skoro sve tehnologije) i ima nesto u tome, posebno istrazivanja oko mogugcnosti "programiranja" samog sebe.
Nije bas da znam nesto o temi ali mogu preporuciti Robert Anton Wilson i njegov "Prometheus Rising" ako je neko zainteresovan za malo new age ali ipak smislenu i zabavnu knjigu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Prometheus_Rising
Mensu gledam kao djeciji vrtic gdje djeca sto dobro slazu slagalice jedno drugom govore kako su fino slozili slagalicu.
NLP istrazivanja mogu donijeti mnogo dobrobiti (ili belaja - kao ustalom skoro sve tehnologije) i ima nesto u tome, posebno istrazivanja oko mogugcnosti "programiranja" samog sebe.
Nije bas da znam nesto o temi ali mogu preporuciti Robert Anton Wilson i njegov "Prometheus Rising" ako je neko zainteresovan za malo new age ali ipak smislenu i zabavnu knjigu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Prometheus_Rising