Da li su fobije profitabilne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

#1 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by uvjek dobar gost »

E neka nam je uzoriti volonter rekao... jesu li i ostale stvari na ovom dunjaluku profitabilne ...?
Koliko je tumačenje nečega profitabilno onome ko je sebe postavio za isključivog tumača... koliko je profitabilno recimo imati grill i umjesto pravih sastojaka u sendvičima fušeriti i stavljati artikle sumnjivog karaktera i porijekla...

Stvari kod nas su mnogo zamšenije i jeste može se profitirati od fobija.. ali može i od stvaranja istih... može se nekad i u ogledalo pogledati pojedinac bilo koji... i tada se upitati u čemu je u stvari fol !
Vertigo

#2 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by Vertigo »

naravno da jeste, samo to je mac sa dvije ostrice
hiljade milijari dolara budzeta izvukla je americka vojna industrija, vojska, obavj. sluzbe itd..za rat protiv maglovite el kaide
2001-2008 su zlatno doba frustriranih generala, koji su padom SSSR-a ostali bez vlastitog smisla zivota..

ali racun stize na naplatu, kad-tad
Last edited by Vertigo on 11/03/2009 12:48, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#3 Re: Da li su fobije profitabilne?

babilon wrote:ko profitira? Obican covjek ili lideri?
Kako kad.... sudeći po današnjici lideri više, a ko je blizu vatre mora malo da se i ugrije...

Da sada ne govorim o dnevnicama i čudesima....

Ogledalo je čudo !
Johny

#4 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by Johny »

Ovo je jedan pamflet...

Sta znaci da ljudi imaju fobiju prema islamu?! To mi lici na huskanje klinaca "e, ovi tamo ce vas tuci, ajde idite pa ih malo propustite kroz sake...", mnogi muslimani vide sebe kao zrtve neke iracionalne mrznje hriscana, a pritom ne vide da se oni isto tako odnose prema ovim drugim...

Ja sam rodjen kao hricanin, pravoslavac, drzim se nekih obicaja ali vise iz tradicije a manje iz ubedjenja...
Mnogi muslimani u Bosni su vise vezani za religiju nego za naciju, ima to svoje istorijsko obajsnjenje ali u danasnjem svetu to mi je sve manje jasno...

Ako podjemo od toga da smo svi monoteisti, sta je kriv neko sto se rodio u Teheranu ili Beogradu pa po tome govori Allah ili Bog...besmislena je ta podela, ja se zovem Nikola, ako me neko hoce zvati npr Adnan...jel cu ja biti drukciji covek zbog toga?!

Niko nema prava da tvrdi da je samo njegova religija ispravna a sve ostale prevara, vera u Boga je intimna stvar svakog pojedinca, i svako to dozivljava drukcije... ali se ona surovo koristi kao manipulativna snaga mnogih nacionalista i verskih fanatika... svedoci smo mnogih zlocina u ime Boga i religija koje upravo propagiraju suprotne vrednosti...toga ima na svim stranama, i kod hricana i muslimana...
uvjek dobar gost

#5 Re: Da li su fobije profitabilne?

babilon wrote:sta raditi da se suzbiju ovakve stvari. Fobije su zlo, predrasude isto tako. Ima li rjesenja?
Obrazovanje i informacije !
nigdje.nikog

#6 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by nigdje.nikog »

Ja znam makar jednog koji dobro profitira od svoje ISLAMOFILIJE.

Kao i uvjek - glupa i besmislena konstatacija uvazenog Reisa. Kakve veze ima da li je necija kritika njegovog rada posljedicom necije islamofobije, bez razlike da li je ta "islamofobija" iskrena ili iz interesa.

kakve to veze ima sa cinjenicom da je on stao u zastitu pedofila ?!
uvjek dobar gost

#7 Re: Da li su fobije profitabilne?

babilon wrote:
uvjek dobar gost wrote:
babilon wrote:sta raditi da se suzbiju ovakve stvari. Fobije su zlo, predrasude isto tako. Ima li rjesenja?
Obrazovanje i informacije !
u potpunosti se slazem. Samo cini mi se da cemo pocekati da se desi da vrjednujemo covjeka kao covjeka, a ne kao ime i prezime. Nazalost.
Naravno ali trebamo tražiti svoju odgovornost u svemu tome i moramo početi da razdvajamo uzroke od posljedica !
hepek071

#8 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by hepek071 »

evo da dodam prava pitanja vezana za ovo nenadano upiranje na "fobičnost". Pitanja je postavio Senad Pećanin u zadnjem uvodniku BH Dana i to sa pravom. Niko normalan ne mrzi ili se plaši Islama, ali se svako normalan plaši zloupotrebe religije u političke svrhe i svrhu lične koristi.
- Je li islamofobija ukazivati da je neprimjereno da se Mustafa Cerić slika s grupom tajkuna koji su obećali po milion maraka da bi mu, u ovakvoj ekonomskoj situaciji, napravili rezidenciju koja će koštati 12 miliona maraka, a pri tom još niko nije uplatio ono što je obećao?

- Je li islamofobija ukazivati da je Mustafa Cerić sebi usred Sarajeva prigrabio vilu od milion i po maraka, a koju prvak mrskog komunističkog režima Rato Dugonjić, koji je u njoj živio 30 godina, nije prisvojio?

- Je li islamofobija ukazivanje da se Mustafa Cerić vozi u mercedesu od 200 hiljada maraka, a većina njegovih džematlija nema ni za lijekove?

- Je li islamofobija ukazivanje da je stan u sarajevskom naselju Šip, namijenjen borcima, Mustafa Cerić osigurao zetu koji je otišao iz Bosne i Hercegovine, a nema dana staža u Armiji Bosne i Hercegovine i pitanje kako je zaposlio istog tog zeta i kćerku u Vladi Federacije?

- Je li ocjena skandaloznim to što Mustafa Cerić drži konferenciju za štampu s advokatom imama osuđenog za pedofiliju, a ne s majkom djevojčice nad kojom se manijak iživljavao, djevojčice čiji je otac poginuo kao borac Armije BiH na Vlašiću - islamofobija?

- Je li islamofobija zgražavanje nad činjenicom da se Mustafa Cerić službeno sastao s advokatom zločinačke organizacije Muhameda Alija Gašija, kojem se sudi za najteže zločine?

- Je li islamofobija ukazivanje da Mustafa Cerić dozvoljava da njime i Islamskom zajednicom manipulira vlasnik Avaza Fahrudin Radončić, poslovni partner Miloševićevog ministra Miroslava Miškovića, Nasera Keljmendija i Milorada Dodika?

- Je li islamofobija ocjena sramnom činjenice da Mustafa Cerić javno podržava vehabije koje naziva "novim muslimanima" i to što njih nudi kao uzor većini bosanskih muslimana, koje naziva "starim", i koje optužuje da se nisu znali odbraniti od genocida?

- Je li islamofobija ukazivanje da Mustafa Cerić uzurpira političko predstavljanje Bošnjaka u svijetu, svodeći ih tako na vjersku grupu, što odgovara upravo neprijateljima i BiH i Bošnjaka i muslimana?

- Je li islamofobija stanovište da Mustafa Cerić nije jednako islam, nije jednako Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, stanovište da Mustafa Cerić nema pravo da određuje ko je musliman, a ko nije?
Last edited by hepek071 on 11/03/2009 13:11, edited 1 time in total.
Johny

#9 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by Johny »

Sad ako pricamo o realnim stvarima, da, bila je Srebrenica kao uzasan zlocin, ali bilo je i stotine hiljada janicara koji su uzimani od svojih majki na Balkanu i odvodjeni na prevaspitavanje i koji su postali udarna pesnica Osmanskog carstva...jel to mozda manji zlocin... ne relativizujem nista, samo govorim o spirali zlocina u ime religije, pri tom Srebrenica je manje verski motivisana a vise iz nekih nacionalistickih i sovinistickih projekata...

Mrznja potice iz neznanja, koliko onih ljudi koji mrze nekog samo zbog toga sto se neko krsti ili klanja uopste su imali prilike da se upoznaju sa tim ljudima...Bosna je tu i najmanji problem zbog izmesanosti...govorim o muslimanima iz npr Irana, Saudijske Arabije, Jemena, Sirije...

Zbog zaostalosti Evrope u srednjem veku upravo zbog indoktrinacije religijom muslimanski svet je doziveo procvat, matematicari, naucnici su bili napredna snaga covecanstva, tad dolazi i do muslimanske ekspanzije... onda Evropa uzima primat brzim razvojem tehnologije i dominira zadnjih 200 godina, samim tim hriscanstvo dobija na snazi... muslimani sa pravom traze vise uvazavanja, ali ne vide da su koncepti isti, samo je bitno ko je u kojoj epohi imao vecu silu...

U svemu tome osnovne religijske poruke ostaju po strani, ni jedno osnovno ucenje se ne zasniva na snazi i sili nego upravo na suprotnim vrednostima kao sto je ljubav i prastanje... mnogi to nisu razumeli...
Amazonka27

#10 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by Amazonka27 »

Kako vam se da vise citati o njemu i pratiti kuda se setka i sve to skupa komentirati....Sve dok ima svoju publiku on ce izvoditi svoje trikove...

hm...interesantna mi je ucestala primjena rijeci "islmaofobija"....koja znaci strah (fobija) od islama (kakve veze ima mrznja sa tim)...Zar nije Muhamed a.s. rekao "Bojte se samo Allaha" Zasto bi se neko bojao Islama? Ja licno se vise "bojim" bolesnih umova koji se predstavljaju kao islamski fanatici, obuceni u odore iskrenih vjernika sakrivajuci time sve svoje prljave namjere i lopovluke. Ako zele dokazati da je Islam cista vjera, koja poziva na mir i toleranciju ONDA NEK NE PODRZAVAJU PEDOFILE, UBISTVA, TERORIZAM U IME ALLAHA JER JE ALLAH PROTIV OVAKVIH STVARI I KOJI VJERNIK VJERUJE DA BOG ZELI DA SE UBIJAJU LJUDI I ZLOSTAVLJAJU DJECA U NJEGOVO IME?

Da, postoje ljudi koji profitiraju od ovoga....ali ne ja i slicni meni...nego oni koji za poklon dobiju mechku, rezidenciju, djaba jesti i djaba pojesti, djaba putovanja, posao za svu svoju ISLAMSKU familiju....oni koji ne postivaju zakone u drzvai, nego namecu svoja...i za to bivaju nagradjeni a ne kaznjeni....

:bih:
uvjek dobar gost

#11 Re: Da li su fobije profitabilne?

Amazonka27 wrote:Kako vam se da vise citati o njemu i pratiti kuda se setka i sve to skupa komentirati....Sve dok ima svoju publiku on ce izvoditi svoje trikove...

hm...interesantna mi je ucestala primjena rijeci "islmaofobija"....koja znaci strah (fobija) od islama (kakve veze ima mrznja sa tim)...Zar nije Muhamed a.s. rekao "Bojte se samo Allaha" Zasto bi se neko bojao Islama? Ja licno se vise "bojim" bolesnih umova koji se predstavljaju kao islamski fanatici, obuceni u odore iskrenih vjernika sakrivajuci time sve svoje prljave namjere i lopovluke. Ako zele dokazati da je Islam cista vjera, koja poziva na mir i toleranciju ONDA NEK NE PODRZAVAJU PEDOFILE, UBISTVA, TERORIZAM U IME ALLAHA JER JE ALLAH PROTIV OVAKVIH STVARI I KOJI VJERNIK VJERUJE DA BOG ZELI DA SE UBIJAJU LJUDI I ZLOSTAVLJAJU DJECA U NJEGOVO IME?

Da, postoje ljudi koji profitiraju od ovoga....ali ne ja i slicni meni...nego oni koji za poklon dobiju mechku, rezidenciju, djaba jesti i djaba pojesti, djaba putovanja, posao za svu svoju ISLAMSKU familiju....oni koji ne postivaju zakone u drzvai, nego namecu svoja...i za to bivaju nagradjeni a ne kaznjeni....

:bih:
Svaka ti je zlatna !
nigdje.nikog

#12 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by nigdje.nikog »

babilon wrote:
nigdje.nikog wrote:Ja znam makar jednog koji dobro profitira od svoje ISLAMOFILIJE.

Kao i uvjek - glupa i besmislena konstatacija uvazenog Reisa. Kakve veze ima da li je necija kritika njegovog rada posljedicom necije islamofobije, bez razlike da li je ta "islamofobija" iskrena ili iz interesa.

kakve to veze ima sa cinjenicom da je on stao u zastitu pedofila ?!
Tema je profitabilnost islamofobije, ne pedofilija
A KAKO SMO DOSLI DO OVE TEME ?

Dosli smo tako sto je OPRAVDANU kritiku njegovog ponasanja Reis okrenuo na ISLAMOFOBIJU.

Identicno Dodikovom ponasanju. Istragu o NJEGOVOM kriminalu on pretvara u atak na RS.
E bas trenutno nema dva slicnija lika u BiH od njih dvojice.
fixer

#13 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by fixer »

ja zelim da prijavim svoju fobiju. fobican sam na mustafu cerica, dakle, ne na njegovu funkciju, niti na vjeru, cisto na njega kao licnost.
njega niko nije tjerao da pravi neke greske, pa ih je ipak napravio. sklon sam cak vjerovati da nije rijec o fobiji, jer fobija je neopravdan strah, a za nekog cije negativne poteze je vec moguce predvidjeti, prije bi rekao da je strah opravdan.

vec receno - fobija je naopravdan strah, proizasao iz nesrazmjere izmedju pitanja i odgovora, gdje je mnogo vise ovih prvih pomenutih. islam, dakle sama doktrina te vjere,njena dobronamjernost, ne bi trebala biti upitna. za veliku vecinu je to poznanica, dobro, podatak nije vjerodostojan - vise predstavlja odraz mojih ocekivanja i zelja, ali mislim da je u realnosti ipak rijec o vecini.
no, postojanje one manjine ipak nije tesko opazivo. tu su medju nama, svakodnevno ih susrecemo. njihova egzistencija, s obzirom da vuce korijene iz neznanja, zahtjeva, kako njihovu odgovornost zbog nedostatka truda u potrazi za odgovorima, takodjer i odgovornost pojedinih teologa, koji vise vremena provode u pokusajima kriminalizacije te grupe, nego u ponudi kvalitetnih odgovora.

vjera mnogo puta bude silovana za potrebe religije i njenih interesa. takvo nesto, razumljivo, ne pridonosti nestanku nepoznanica, vec ih produbljuje. ocit primjer je slucaj gluhe bukovice. kazu da se najbolje uci na primjerima, pa zgodno bi bilo spomenuti i portugalskog kardinala, koji sa svojim izljevima klerofasizma ( katolici se trebaju oduprijeti braku s muslimanima) stvara jos veci animozitet izmedju te dvije religijske skupine. dobro bi bilo da se crkva distancira od ovakvih izjava, ali takvo nesto je iluzorno ocekivati, jer se razlozi postojanja ovih fasistickih pamfleta mogu pronaci u vlastitim interesima,pragmatizmu, sto ih nikako ne opravdava, ali jasno pokazuje sta je vrednije - ideali ili zrtvovanje istih radi vlastite koristi! prvo nas uce da smo svi isti, da bi kasnije jasno ukazali na razliku. :x ove varijacije u tumacenjima jasno potvrdjuju prisustvo manipulacijskih namjera, pa dosljedno postupanje i pracenje crkvenih ( moglo bi se primijeniti i za sve vjerske grupe) propisa zna ponekad znaciti i ono najbolnije - udaljavanje od bozije rijeci. prema tome, postavimo sebi pitanje:"kome religija sluzi - Bogu ili sebi?"

ovo etiketiranje i razbacivanje grubim siroko-opseznim pojmovima sluzi upravo za to - zastitu vlastitih interesa. njezino spominjanje od vjerskih sluzbenika ne sadrzi poticaj za rjesenjem, jasnim ukazivanjem na problem - ono je, barem u ovom opcenitom obliku, instalirano kako bi njihove neopravdane akcije zastite vlastitih interesa pronasle svrhu svog postojanja. ovakvim postupcima oni daju legitimnost fobiji, ali takodjer, ne u ovom opcenitom obliku(islamofobija), vec u fobiji u precizno definisanom i naglasenom odgovornom lancu za pojedine slucajeve manipulacije vjerom. takvo sto vodi rjesenju problema.

u ovoj, vec pomenutoj, manjinskoj grupi "fobicara" nisu svi jednaki! i upravo se u tome vidi namjera vjerskih grupa da se ne ulazi u obracun sa tom pojavom, vec sa grupom. bas kao i kod primjera drugih fobija, rjesenje za fobiju nije u sukobu jedne grupe sa drugom - pa do istrebljenja, (ofidiofobija- fobija od zmija - rjesenje u interakciji ljudi sa zmijama, ne u isceznucu jedne od te dvije grupe) vec u obostrano iniciranim interakcijskim aktivnostima. po tom postulatu, ako mislite da je ekipa 60 minuta skup islamofobicara, pravilan metod bi bio poziv IZ da se neopravdan strah otkloni, a istjerivanje i ometanje u njihovom poslu( taman i zlonamjernom) uz povike:"hoces da prodjem kroz tebe" - daje opravdanost postojanju njihove eventualne fobije. ( optuzba je i vise nego smijesna dok su ovakvi postupci)

vec sam rekao - nisu svi isti! pojedinci, i usprkos svom bogatom znanju, pronalaze dovoljno razloga za neopravdani strah i to ne u postupcima, vec u samoj biti vjere. eh, tu vec nije rijec o fobiji, vec u podformi ksenofobije - fasizmu, klerofasizmu i sl. cije postojanje, bez obzira na razloge, ne moze pronaci opravdanje. trpanje takvih u istu kantu s ovim prvim pomenutim je, najblaze receno, neodgovorno!

znaci, kad neki crkveni visokopozicioniran sluzbenik izjavi da nije postojao holokaust, ja , ukoliko se crkvene strukture ne ograde od njega, vec zadrze status quo, imam opravdan razlog da osjetim fobiju od takvih struktura, ne od vjere. ukoliko ga podrze, moj strah vise nije neopravdan, znaci, nije vise rijec o fobiji - strah je legitiman. u svakom primjeru, osim u povlacenju izjava doticnog, ja imam opravdan razlog da se bojim te osobe.
na podjednak nacin, ko mom strahu smije ista zamjeriti, kad mustafa daje ocitu podrsku osudjenom pedofilu, i na taj nacin omalovazava institucije, opravdava pedofiliju grotestnim izjavama o nerazumjevanju tradicije, te ukazuje na nepripadnost istoj vjeri advokata optuzene i same optuzene - kao da je to vazno pri dokazivanju samog postojanja pedofilske radnje?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by Truba »

mene je fobija da ne umrem od gladi zaboravljen od svih negdje ko pas na ulici u ovoj prelijepoj državetini :)

jel mogu unovčiti ovu fobiju?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by PipiDugaDevetka »

Podržavam reis-efendiju da tamo, u Saudijskoj Arabiji, zagovara dijalog, mir i toleranciju, da podržava velike promjene koje uvodi kralj Abdulah u svoju kraljevinu. Neka postane i kalifa eu. muslimana ako mogne,...

Vjerovatno će ta njegova aktivnost rezultirati nekakvom animiranju tamošnjih biznismena da pomognu BiH svojim ulaganjima.
Možebiti da BiH dobije i neku donaciju za nešto, ali ako će ta pomoć biti uručenu dr. Mustafi Ceriću kao osobi, a ne na neki račun države BiH ili barem, na račun IZ u BiH,
ne treba nam takva pomoć.

Kada i ako primi tu pomoć osoba, dr. Cerić, više ne može reći:
Ne mijenjajte mi adete prakticiranja islama u BiH koji je ovdje prisutan preko 500 godina naprotiv, reći će ''stari bh. muslimani'' se ne znadoše odbraniti od genocida.
nigdje.nikog

#16 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by nigdje.nikog »

FOBIA, svuda oko nas...
Image
shalaedin

#17 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by shalaedin »

Johny wrote:Sad ako pricamo o realnim stvarima, da, bila je Srebrenica kao uzasan zlocin, ali bilo je i stotine hiljada janicara koji su uzimani od svojih majki na Balkanu i odvodjeni na prevaspitavanje i koji su postali udarna pesnica Osmanskog carstva...jel to mozda manji zlocin... ne relativizujem nista, samo govorim o spirali zlocina u ime religije, pri tom Srebrenica je manje verski motivisana a vise iz nekih nacionalistickih i sovinistickih projekata...

Mrznja potice iz neznanja, koliko onih ljudi koji mrze nekog samo zbog toga sto se neko krsti ili klanja uopste su imali prilike da se upoznaju sa tim ljudima...Bosna je tu i najmanji problem zbog izmesanosti...

Pod prvo janičari nisu bili samo pravoslavna i katolicka dijeca, vec tu su bila djeca i muslimana. Drugo roditelji su najcesce zbog neimastine i radi toga sto nisu mogli da odhrane svoju djecu davali u sluzbu Carigrada. Sto su bila pogodna djeca iz ovih podnevlja, a ne iz nekih drugih upravo zato sto su te drzave bile na stalnom udaru neprijatelja Osmanskog carstva. Trece Islam vjera nema ama bas nikakve veze sa onim sto su Janicari radili jer Islam nije vjera nametanja i otimanja tudje djece. Cetvrto i da su ta djeca otimana njihov broj se sigurno ne broji stotinama hiljada jer da jest tako imali bi puno vise vojskovodja vezira kojima bi kacili balkansko porijeklo kao sto se rado svi mi sjetimo Mehmed paše Sokolovića. Kao peto, zasto se ne govori o tome da su mnogi srpski junaci bili vazali koji su casno i posteno sluzili Osmanskom carstvu? Sesto, prema ustancima u Balkanskim zemljama , osmanlije su se isto ponasale i prema muslimanima i nemuslimanima ustanicima...
Kapetan beg Gradasevic i mnostvo njegovih sljedbenika nista bolje nije proslo od onih koji su na stradali u Srpskim ustancima u juznim dijelovima te zemlje...Bosna se recimo nikada nije oporavila od ugusenog bosanskog ustanka u kojem je izgubila tada najbolje svoje sinove.

Srebrenica je motivisana velikim nacionalizmom i mnogim antiislamskim motivima iz etnosa samih Srba koji se Turcima (B. Muslimani, Sandzaklije i Albanci) na ovome podrucju svete od 1914 na ovamo jer upravo ta druga vjera je kriva za pad Srbije i njen poraz na Kosovu polju 28.juna 1389 godine. Evo jednog tamnog momenta iz historije Srebrenice, ali govora koji dosta govori koliko plitak motiv moze biti osvete:

Ne znam kako neko moze njegovati osjecaj osvete prema nekom koji nema ama bas nikakve veze sa okupacijom Osmanlija osim po vjeri.
Pa nisu Bosanski muslimani Turci. Jos gore je sto srpska pravoslavna crkva blagosilja vojnike po Srbiji prije kretanja u Bosnu (slučaj Škorpioni). A tek kako su losi oni koji podrzavaju jedan takav zlocin i prave pjesme i smisljaju propagandu koja je destruktivna prema drugome i prema njima samima. Oni koji historiju znaju, znaju da je pravoslavna crkva bosanaca imala vrhovnu patrijaršiju imala u Carigradu, tek 1920 godine SPC ulazi u BiH-a i tadasnji centar je zamjenjen onim u Srbiji.

Historija balkana nemoze da se pise jednostrano onda postaju problemi. Bosna kao zemlja Bosanaca, ljudi jedne nacije i tri vjere, postaju vremenom Srbi ,Hrvati i Bošnjaci. U jednoj zanimljivoj knjizi, koja nosi naziv Načetarnije, autor Ilija Garašanin, srpski ministar iz 19 vijeka kaže sljedeće u knjizi koja se smatra idejnim dokumentom o stvaranju Velike Srbije kaze sljedece:

...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."

Bošnjaci tada nisu izrečeni bili kao B. Muslimani samo, vec kao svi stanovnici BiH-a bez obzira na vjersku pripadnost. Koka malo vise zanima o tome, moze da procita samo dio ovoga dokumenta koji se odnosi na Bosnu , Crnu Goru i sjevernu Albaniju. U historiji balkana primjeticete neke detaljno sprovedene dijelove plana.

http://www.rastko.org.yu/istorija/garas ... anije.html

Upravo je moj Đoni bolesnim umovima srpske elite ta ideja iz načetarnija i danas vazna i od nje ne odustaju, cast izuzetcima.
Bas je upravo to sto je Bosna izmjesana nekome posluzilo da na muci te zemlje zaradi u stilu sa onom cuvenom krilaticom "Zavadi pa vladaj" i blagim sponzorstvom njenih komsija upravo dobar dio bosanaca postane ono sto nikada nisu bili.
sancica

#18 Re: Da li su fobije profitabilne?

Post by sancica »

Trebamo pitati PROFITERE :D
Post Reply