Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada teski
-
Gojowitz
#1 Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada teski
Ovo pitam iz razloga zato sto sam cuo stvarno dosta prica gdje nasi ljudi poslije srednje odu u Ameriku ili na neku razmjenu i bukvalno zablistaju, a ovdje su bili prosjek, ili malo iznad prosjeka.. i pokazu se kao odlicni studenti. Do cega je?
I jos jedva stvar, da li je velika razlika kad neko na primjer aplicira za neki posao sa diplomom Harvarda i sa diplomom nekog drugog univerziteta koji nije privatni ali opet nije ni tako los.. da li ti diplomci sa harvarda ostale gledaju sa visine?
I jos jedva stvar, da li je velika razlika kad neko na primjer aplicira za neki posao sa diplomom Harvarda i sa diplomom nekog drugog univerziteta koji nije privatni ali opet nije ni tako los.. da li ti diplomci sa harvarda ostale gledaju sa visine?
- Saian
#2 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
HM Americhki visokoshkolski sistem se dijeli na graduate i undergraduate. Ja predpostavljam da tebe interesuje undergraduate koji dolazi hronoloshki poslije, a akademsko-hijerarhijski izmedju srednje skole i graduate studija (ovo undergraduate i graduate bi se kod nas moglo, ako primjenimo neku opet hronoloshku analogiju, prevesti kao dodiplomski i postdiplomski studij). Undergraduate u sjevernoj Americi traje 4 godine dakle vremenom koliko i to sto ti zoves fax. Prva razlika je vjerujem sto tamo biras major i minor predmet (ovi modaliteti mi nisu potpuno jasni, neka me neko ispravi ako sam zglajzo), dok kod nas, ako upises elektrotehniku niko te ne smara s knjizhevnoshcu. Na undergrad se upisuje s 18 i s 22 si gotov, ne znam chak ni postoji li koncept obnavljanja godine (mislim da ne postoji). Kad zavrsis imas bachelor degree i pishe ti sta ti je major sta minor. Eh sad, s obzirom da svi u 4 godine kako tako zavrse (ne zavrse samo oni koji bash udare na opasnu gandzu pa dvije godine zaborave otic na predavanje) rekao bih imajuci to u vidu da je undergrad na kojem ti je recimo major engineering na nesto nizhem akademskom nivou od nashih 9 semestara elekrotehnike. Opet varijabilnost je velika i ti mosh i na ovom undergradu, ako savjesno radis i ne biras miki maus predmete dobit znanje vrlo blizu onog koje inzhinjer dobije kod nas. Dakle, ako ti undergrad nije samo za networking i ako babo nema firmu koju ti mosh vodit s Bachelor iz biZmis, onda ces ici, ako imash afiniteta za tu nauku koju si izabrao na graduate studije. Eh tu imas ( u vecini sluchajeva zavisi od smjera i ustanove) dvije stanice, dze ima izach. Mosh jos 4 semestra pohadjat i odradit za kraj master thesis i dobit Master of science (ovo bih mozda onda stavio na nivo koji je malo iznad diplomca s elektrotehnike recimo, mozda magistar onaj stari, jebi ga nije zahvalno ove analogije lupat, sace mi se inzhenjeri naklatit ko da gledam) ili izac na drugoj stanici a to je 10 semestara ili 5 godina i to ti je Phd (oliti doktorat). Eh sad kad sam ti objasnio sta sve ima. I sta je kolko "teshko"
da ti reknem, da je izbor ustanove (Harvard, Yale, Villanova, Temple) za undergrad dosta vishe politichko-socijalni izbor dok se izbor graduate studija vishe zasniva na akademskim kriterijima. Prevedeno, ako ti je babo isho na Harvard dobre su shanse da ces i ti tamo jer ce babo imat okle da te pogura. Tako ces se moc iznapijat s brachom u pobratimstvu pa, ako zaspesh da ti nasharaju pun dzak kita po chelu, jer se tako stvaraju veze koje traju za zhivota. Rijechima anonimnog autora, sta markerom sharnuta kita na chelu vezhe to ni pajser, kalauz i burgija ne rastavi. Ili kako ona njemachka kazhe, zajednichki mamurluk vezhe ljude brzhe od maltera. Helem, da ti odgovorim na pitanje da li undergrad studenti s Harvarda gledaju druge s visine, da, no ogromna vecina iz pogreshnih razloga. Da li graduate studenti s Harvarda gledaju druge s visine, mislim da da, no rijetko ces to primijetiti, jednostavno je losh stil, jer ljudi koji se ozbiljno bave svojom naukom znaju da se na tom nivou dijamanata moze naci svugdje
. I tu dolazimo do one razlike kako biras undergrad, a kako grad ustanovu. Na undergrad Harvard (kao i u svakoj ustanovi, jer sve ostalo po strani, grad mjesta je manje pa je matematichki obranjiva tvrdnja da je tezhe dobit to) je lakse upast, nego na grad. Sa strane poslodavca, pa da budem iskren, ako dodju dva kandidata s ekvivalentnom diplomom jedan s Harvarda drugi s Temple-a siguran sam da, ako zanemarimo sve ostalo, ovaj prvi ima prednost, no to je samo pocetak i vise je istina za grad nego undergrad. Mislim da je jos bitno reci da Harvard nije Harvard u svemu, prvo nadjes smjer koji hoces, recimo najbolji biZMis fax (ekonomija aj ges) je Wharton na University of Pennsylvania ne Harvard. No, istina ovi neki privatniji, su uvijek tu pri vrhu, tih nekih chesto obskurno dizajniranih studija koji ti izbazhdare dze je koji fakultet po redu za recimo medicinu.
Et, i pis of edvajs, kad ti se ucini da te neko gleda s visine vrlo chesto je to odsjaj u ogledalu oz'go, TI odlucujes koliko ces znat i vrijedit i na Harvardu i na ETF-u u Sarajevu
Et, i pis of edvajs, kad ti se ucini da te neko gleda s visine vrlo chesto je to odsjaj u ogledalu oz'go, TI odlucujes koliko ces znat i vrijedit i na Harvardu i na ETF-u u Sarajevu
- Irene Adler
#3 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Saian wrote:
-
TheMule
#4 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Nije tacno. Diploma sa Harvarda vazi mnogo vise. Nema to veze sa znanjem vec ugledom.
-
julisiz es grant
#5 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Do sada sam imao dojam da američki univerziteti imaju samo ulogu da se učlaniš u nekakva bratstva i sestrinstva koja nose naziv broja koji ti je na kući u studentskom naselju đe živiš (od slova iz grčkog alfabeta). Iako je cilj tih "društava" pijančenje i napušavanje, to je iz nekog razloga vrlo važno, tako da i američki predsjednici u biografijama navode kojeg bratstva su član bili.
Druga funkcija američkih univerziteta je da dobiješ stipendiju, ali ne da bi studirao, već da igraš košarku i nešto što se zove američki fudbal
Ovo moje mišljenje Saian je samo potvrdio
Druga funkcija američkih univerziteta je da dobiješ stipendiju, ali ne da bi studirao, već da igraš košarku i nešto što se zove američki fudbal
Ovo moje mišljenje Saian je samo potvrdio
- magi87
#6 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
mene zanima, da li neko zna kakav je studij prava u njemackoj? cula sam da je jedan od najtezih studija. sestra mi slijedece godine zavrsava gimnaziju, pa me bas zanima da li je neko vec studirao ili studira...unaprijed hvala na odgovoru! 
- sinuhe
#7 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Barem u Njemackoj i sjevernoj Evropi imas vise skole i univerzitete. Vecina studira na tim visim skolama. Pravo ,medicinu, prirodne nauke onda samo na univerzitetima.
- magi87
#8 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
znam da studij traje 9 semestara na LMU npr., samo me je zanimala tezina studija i kako je koncipiran, je li preovladava case study ili ne daj Boze puko strebanje...
-
Romanija
#9 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Ja mogu da usporedim samo BiH sa UK iz mog vlastitog iskustva, i to je neusporedivo, bar kad se radi o studiju u BiH od prije 1992. Prosjecan student bilo kog od sarajevskih tehnickih fax-ova koji je diplomirao proje 1992 - a i ja sam jedan od njih - bi se naprost'o prosetao kroz bilo koji fax ovdje, kad je rijec od trogodisnjem, 'undergraduate' studiju, tako i magistarskom. A UK univerziteti se smatraju medju najboljim na svijetu. Mislim , kad se sad sjetim 'gradjevine' iz 80-ih, u prosjeku je duze trebalo stedentima da prodju Algebru i dvije Analize nego da se u UK zavrsi cijeli studij.
-
dijana_19
#10 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Studij prava joj ni u najvecem ludilu ne bih preporucila u Njemackoj. To je svijet za sebe. Veze sa bolonjom nema. ko se ipak odluci neka se spremi na danonocno strebanje do iznemoglosti, a po diplomiranju je ceka Staatsexamen (Drzavni ispit) koji moze jednom ponoviti. Ukoliko padne karijera joj je zapecacena za sva vremena. To jeste tezak fakultet ali je isto tako apsolutno neperspektivan. Pravnici su, pored toga sto nisu nikakva kljucna radna snaga, izlozeni mnogim predrasudama. Tako ces ih teze pronaci u marketing ili pr sluzbama upravo zbog rejtinga "ustogljenog i nekreativnog birokarate". Neka razmisli o nekom drugom fakultetu. Trenutno je IT na izuzetnom glasu u Njemackoj.magi87 wrote:znam da studij traje 9 semestara na LMU npr., samo me je zanimala tezina studija i kako je koncipiran, je li preovladava case study ili ne daj Boze puko strebanje...
Sto se tezine fakulteta tice to je stvarno malo smijesno pitanje. Prvo i u Njemackoj kao i u svakoj drugoj drzavi imas ozbiljne i neozbiljne fakultete. Politologija se naravno ne moze mjeriti sa masinstvom. Isto tako se neki fakultet iza sedam gora, ne moze porediti sa renomiranim fakultetima poput LMU, Mannheim Business School, Heidelberg i sl. Pitanje ti je iskreno malo ograniceno. U svakom slucaju sretno!
-
korisnik101
#11 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Vecina amerikanaca ide na univerzitet da piju alkohol i seksaju se.
Skole su im na smijesnom nivou.
Harvard nista nije bolji. samo je skuplji. i po tome ga stavljaju na visi nivo,.
Isto i u harvardu mozes birati kojeg profesora i koji razred da pohadjas.
Profesor koji je izuzetno tezak nema dovoljno ucenika u svom razredu i onda dobije otkaz.
Tako da je korisno profesoru da postavi svoj razred posebno lakim. tako ce imati pun razred i zadrzati svoj posao.
Smijurija od skolskog sistema.
Harvard nista nije bolji. samo je skuplji. i po tome ga stavljaju na visi nivo,.
Profesor koji je izuzetno tezak nema dovoljno ucenika u svom razredu i onda dobije otkaz.
Tako da je korisno profesoru da postavi svoj razred posebno lakim. tako ce imati pun razred i zadrzati svoj posao.
- MaroonBrigade
#12 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Fazon je u tome sto, u vecini slucajeva, osoba koja je bila dobar/vrlo dobar ucenik u nasoj Gimnaziji npr. ima daleko vece znanje od odlicnog ucenika u Americkoj srednjoj skoli. Pored toga, puno ozbiljnije ce se ponasati osoba koja iz Bosne npr. ode u Ameriku da studira. Proizvod te dvije cinjenice je da se desava upravo to sto si ti napisao.Gojowitz wrote:Ovo pitam iz razloga zato sto sam cuo stvarno dosta prica gdje nasi ljudi poslije srednje odu u Ameriku ili na neku razmjenu i bukvalno zablistaju, a ovdje su bili prosjek, ili malo iznad prosjeka.. i pokazu se kao odlicni studenti. Do cega je?
Pa normala je da je bitno kada se poredi Harvard sa nekim lijevim faksom. Medjutim, mislim da je manje bitno na koji fakultet si isao u odnosu na znanje koje si stekao.Gojowitz wrote: I jos jedva stvar, da li je velika razlika kad neko na primjer aplicira za neki posao sa diplomom Harvarda i sa diplomom nekog drugog univerziteta koji nije privatni ali opet nije ni tako los.. da li ti diplomci sa harvarda ostale gledaju sa visine?
Ne brukaj se svega ti. Ako nesto vidis na televiziji, to ne mora znaciti da je tako u stvarnosti.korisnik101 wrote:Vecina amerikanaca ide na univerzitet da piju alkohol i seksaju se.
- Ricken
#13 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Ti nepoznaješ svijet tržišne ekonomije, pa postavljaš takva pitanja. To što si platio neku diplomu više, suštinski nije prednost, ali ti daje bolju startnu poziciju. A startna pozicija je ključ svega. Sam fakultet nepravi od tebe stručnjaka, nego iskustvo i nadogradnja. Specifična iskustva će ipak stjecati studenti sa Harvarda, jer su im bolje startne pozicije.Gojowitz wrote:Ovo pitam iz razloga zato sto sam cuo stvarno dosta prica gdje nasi ljudi poslije srednje odu u Ameriku ili na neku razmjenu i bukvalno zablistaju, a ovdje su bili prosjek, ili malo iznad prosjeka.. i pokazu se kao odlicni studenti. Do cega je?
Jesu li USA fakulteti teški. Neznam, naveo si primjere iz kojih se može zaključiti da su pussy smoke
-
eyduh
#14 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Americka srednja skola je uglavnom zajebancija ljudima iz evrope. A koledz/univerzitet je vec tezi i potpuno druga prica.... zato veliki broj amerikanaca dozivi sok kad krene na ozbiljniji fakultet jer sve je veoma intenzivno, ima mnogo iscitavanja literature, pisanja eseja itd itd... Tako da univerzitet i nije neka sala.
- nOrMaLaC
#15 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Krećem ove godine na studij logistike pri Saobraćajnom fakultetu. Zna li iko ijedan fakultet u Europi koji nudi stipendije za nastavak studija na njihovom fakultetu ako se dokažeš kao dobar učenik?
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
- purgatorio
#16 Re: Da li su fakulteti u Americi i ostalim zemljama zapada t
Imas milijun stipendija za master u EU. Samo ganjaj prosjek i uči engleski/švapski.nOrMaLaC wrote:Krećem ove godine na studij logistike pri Saobraćajnom fakultetu. Zna li iko ijedan fakultet u Europi koji nudi stipendije za nastavak studija na njihovom fakultetu ako se dokažeš kao dobar učenik?
Unaprijed hvala