sojka wrote:callmethebreeeze wrote:sojka, bog ti zdravlje dao, jesi li ti ikada imala priliku sresti jednog palestinca?
ja bombasesamoubice ne podrzavam, ali mi nije ni malo cudno da se ljudi odlucuju na taj korak. kada je neko jednog palestinskog vodju upisao zasto se ubijau on im je odgovorio: "dajte nam avione, pa se necemo ubijati".
evo ti preporuka za lektiru:
http://www.amazon.com/gp/reader/0691126 ... eader-link
u knjizi izmedju ostalog navodi kqako su i palestinski i izraelski psiholozi pokusali napraviti profil bombasa-samobuice, ali im to nije poslo za rukom.
medju palestinskim bombasimasamobuicama imas i zena i muskaraca, obrazovanih, neobrazovanih, vjernika i nevjernika...
jedino sto imaju zajednicko je to sto ne mogu trpiti ponizenja i autoritete.
danas,
na nesto blazi nacin sam osudila sve sto nije humano i kosi se zdravim razumom-obostrano. Ako ta poruka nije prosla-
zao mi je. Na saljiv nacin ti rekoh- ne dam, jer to nama nikada ne moze biti pojmljivo. Nije ok-naglasavam, ali
nije razlog stalnih nemira. Izrealci smatraju da imaju na to pravo, jer su prognani u Evropu, pa nakon Evrope,
opet tamo.
callmethebreeze,
same to you..
imala sam priliku upoznati par palestinaca. nijedan od njih nije potencijalni samoubica, ni los, naprotiv.
hvala boom procitala...
omarlittle,
sinoc jesi, definitivno lazno optuzujuci me da je post bio sarkastican, a to si bila ti- i danas si pokusala na tebi svojstven nacin. Posto imam dojam da se hranis mrznjom- postedi me-pliz. Nepravda i sama si rekla ne bi trebala da povlaci istu,
ali ti si i sama za to. Prema tome, sta hoce od mene?!
Tu po meni podmeces nesto u sto ne zastupas ni sama korektno.
Ja necu takvu diskusiju ili ok ili nikako.
ovako. kako rekoh, radim sa Palestincima. cak i pomazem u razvoju nekog projekta - da pokazem njihovu tragediju. izoliranost.
i tako dalje, i tako dalje.
neki od njih su bili izuzetni. imali smo ruckove, sjedili smo, pricali smo i ako krenu protiv Zidova - objasnim im da ja imam
lijepo iskustvo sa njima, i drzim da nisu svi isti. svjesni smo situacije i tako dalje.
takodjer odlazim sa tim Palestincima kao press, fotografiram sto im vojska cini.
fotografiram kako klinac rola kamen i cilja ka vojnicima.
jednostavno, ljudi!, imam iskustva i znam sto pricam.
u ovome svemu sto pisete, usmjeravate da imam jednostrane emocije prema Izraelcima.
svejedno - mene se ne tice, ako ste takvog dojma - samo znam, jednostavno u toj sam kashi i osjecam
tu tragediju, tu bol sa obje strane.
druga stvar, i ja dolazim iz Bosne. svo vrijeme rata moja porodica i ja provodimo tamo.
znam sto znaci tragedija.
svi ovi podaci kojima baratate - ja davno bacam u zrak - jer slusajuci ove price, znam, znam i znam
kako to baratanje podataka samo moze jos vise razbuktati emocije i ljudi klikaju: klik...klik...klik... bum!
zato pisem o ljudima, Izraelcima, Jevrejima, koji slave Shabat, a opet smisljaju nacin kako
pomoci Palestincima.
to se ne smije zanemariti.
vise se na ovu temu ne mogu javljati, jer... znam da imam iskustva mnogo vise nego vi,
i znanja o ovome (a znanje o podacima samo jos vise stvara gnijev! takodjer je i u meni bio gnijev prije nego
cu doci ovdje da zivim. mnogo literature mi je slifovalo znanje i spremilo me kako da postupam! da budem neki 'hero
over here...' ... ali stvari su se promijenile).
dakle, to mogu da potvrdim - imam znanje, imam iskustvo.
tesko je pricati o tome - iako imam fotografije sa tih borbi, iz nekih krscanskih-palestinskih skola koje su se sastojale od dvije zgrade, ali je zid presao preko njih... zatim, sirotinjskih skola... sirotinjskih kvarotva... zapustenih sela pored kojih se izdize zid.... i sve to vidim, sve to doticem... sve to osjetim... i opet - znam da obje strane imaju veliku patnju.
jako ste dobri u baratanju podacima, medijskim informacijama - bez premca ste tu.
neko je spomenuo malocas empatiju?
sa baratanjem podataka, ne moze biti empatija ni pod razno...
to se mora uzeti sa dozom rezerve, a onda balansirati sa empatijom.
kao sto je mene ovdje iskustvo tome naucilo.
na ovu temu se necu vise javljati, jer ocito da je tesko razumjeti poruku koju saljem.