danas wrote:ne bih da ulazim u nevezanu diskusiju ali 'finalna solucija' je kao plan zvanicno uspostavljena tek 1942 -- do tada, hitler je uveliko radio na preseljavanju jevreja. kao i danasnjem izraelu, bilo mu je ponajvise stalo da izgura te ljude iz svojih teritorija, a sta ce biti sa njima nije ga bilo briga. i masa nacistickih logora su na pocetku bili koncentracioni logori i radni kampovi a ne logori smrti/eksterminacioni kampovi u sta su se na kraju skoro svi pretvorili. dalje, oba slucaja -- i zapadna obala i varsavski geto -- su zasnovane na istoj ideji superiorne rase/nacije koja ima bogomdano pravo na svoju etnicki cistu drzavu i prostor (hitlerov lebensraum) i koja podrazumijeva odstranjivanje trenutnog zivlja sa tih bogom obecanih terena. pa kao sto su jevreji bili zgurani u getoe diljem evrope u trenutku kada se njih smatralo 'stranim tijelom' na nacijoj tudjoj 'svetoj zemlji', tako oni sada to isto rade palestincima na zapadnoj obali i na teritorijama na kojim sebe smatraju jedinim legitimnim 'stanarima'. da li trebam naglastiti da je i jedno i drugo isto sranje, od kojeg mi se okrecu crijeva, te mi zaista nije jesno sta je tu jeftina floskula. to sto u izraelu jevrej ne moze da ozeni ne-jevrejku? pa preuzeto iz hitlerovih rasnih zakona, a neko mi se ovdje ubi objasnjavajuci da je ta klero-fasisticka nakarada od drzave -- demokratija... a to sto je njemacki rajh na kraju odlucio da pobije sve jevreje koji su mu pali saka, a izrael se zaustavio 'samo' na protjerivanju i izivljavanju policijskim metodama nad jadnicima sabijenim u getoima ne mijenja nista glede osnovne ideje vodilje ovakvih suludih i bolesnih politika 'znoja, krvi, naroda, i zemlje'. princip je isti, sve su ostalo nijanse...
U 70-tim je bilo sasvim normalno da Izraelci odlaze na Zapadnu obalu na rucak, a da Arapi dolaze na kupanje na plaze na Sredozemnom moru.