Znam ja, znaš ti..al' vidiš da ih ima kojim je to kao uredu, ako je po halal certifikatu.bambina78 wrote:
Poenta je da meni nije normalno da neko na bilo koji način opravdava bilo koji vid ropstva!! Bio to berač pamuka ili romantičarski rob po islamu!!
Naravno da nije uredu. Cak je krivicno djelo i po nasem zakonodavstvu
Da li ste znali o islamu
- irac300
#76 Re: Da li ste znali o islamu
-
kuda dalje?
#77 Re: Da li ste znali o islamu
Jebote, jeli vi ovo ozbiljno raspravljate o robstvu??? Neki ljudi fakat zive u kamenom dobu...
Ovo je fakat zabrinjavajuce, pa pomalo i zastrasujuce...
-
al_uqaab
#78 Re: Da li ste znali o islamu
ma pustam malo balon, da vidim koje su vam koordinate....irac300 wrote:Znam ja, znaš ti..al' vidiš da ih ima kojim je to kao uredu, ako je po halal certifikatu.bambina78 wrote:
Poenta je da meni nije normalno da neko na bilo koji način opravdava bilo koji vid ropstva!! Bio to berač pamuka ili romantičarski rob po islamu!!
Naravno da nije uredu. Cak je krivicno djelo i po nasem zakonodavstvu
-
underwater
#79 Re: Da li ste znali o islamu
Pa robovlasnistvo nije nikad ukinuto.kuda dalje? wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Jebote, jeli vi ovo ozbiljno raspravljate o robstvu??? Neki ljudi fakat zive u kamenom dobu...![]()
Samo je poprimilo drugi oblik.
U zapadnim zemljama danas je to - imati kredit kod banke.
Ne mozes nista. Probaj prestat radit. Ili se odselit. Kakva je razlika?
Jos cak sta vise, postoji i kolektivno robstvo. Imas priliku sad vidjet u grckoj.
Beba se rodi i odma duzna.
-
al_uqaab
#80 Re: Da li ste znali o islamu
Na stranu koliko ozbiljno raspravljamo, al nije bas da je kameno doba...sjeti se Rose Parks i autobusa. To je prije nekih 50ak godina bilo...kuda dalje? wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Jebote, jeli vi ovo ozbiljno raspravljate o robstvu??? Neki ljudi fakat zive u kamenom dobu...![]()
- bambina78
#81 Re: Da li ste znali o islamu
Malo se i pojmovi brkaju. Ropstvo i rasna segregacija nije isto.al_uqaab wrote:Na stranu koliko ozbiljno raspravljamo, al nije bas da je kameno doba...sjeti se Rose Parks i autobusa. To je prije nekih 50ak godina bilo...kuda dalje? wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
- bambina78
#82 Re: Da li ste znali o islamu
Kredit u banci se uzima - dobrovoljno. Sumnjam da ce iko postati robom dobrovoljno.underwater wrote: U zapadnim zemljama danas je to - imati kredit kod banke.
Ali hajde da probamo slijediti tvoju analogiju
-
al_uqaab
#83 Re: Da li ste znali o islamu
Drasticna je razlika...bambina78 wrote:Malo se i pojmovi brkaju. Ropstvo i rasna segregacija nije isto.al_uqaab wrote:Na stranu koliko ozbiljno raspravljamo, al nije bas da je kameno doba...sjeti se Rose Parks i autobusa. To je prije nekih 50ak godina bilo...kuda dalje? wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Drugim rijecima pobjegli ste nam sa plantaza i nemamo nacina da vas tamo vratimo zbog drugacijih okolnosti, al posto ste niza bica makar cete u autobusu sjediti pozadi i ici u odvojene skole...
- art vandeley
#84 Re: Da li ste znali o islamu
Nevjerovatnobambina78 wrote:
Ali hajde da probamo slijediti tvoju analogijuZensko koje uzme kredit u banci je - rob banke? Znaci bankari je mogu u krevet kad pozele, jer kako gore neko napisa treba postovati prirodu muskaraca.
Nadam se da uvidjas sav besmisao tvoje analogije
- bambina78
#85 Re: Da li ste znali o islamu
Zasto vrijedjas zene u serijatskim zemljama?al_uqaab wrote: al posto ste niza bica makar cete u autobusu sjediti pozadi i ici u odvojene skole...
-
al_uqaab
#86 Re: Da li ste znali o islamu
Ti ih vrijedjas takvim misljenjem o njima, ne ja...ja ih nisam ni spomenuo.bambina78 wrote:Zasto vrijedjas zene u serijatskim zemljama?al_uqaab wrote: al posto ste niza bica makar cete u autobusu sjediti pozadi i ici u odvojene skole...
-
underwater
#87 Re: Da li ste znali o islamu
Pa banka joj ga nece staviti u usta, al oce obracunat kamatu.bambina78 wrote:Kredit u banci se uzima - dobrovoljno. Sumnjam da ce iko postati robom dobrovoljno.underwater wrote: U zapadnim zemljama danas je to - imati kredit kod banke.
Ali hajde da probamo slijediti tvoju analogijuZensko koje uzme kredit u banci je - rob banke? Znaci bankari je mogu u krevet kad pozele, jer kako gore neko napisa treba postovati prirodu muskaraca.
Nadam se da uvidjas sav besmisao tvoje analogije
Pa kad se doticna preracuna otice na drugo mjesto gdje oce...
Uostalom, hebat se nekog moze i na gore nacine od sexa. U mozak npr.
- bambina78
#88 Re: Da li ste znali o islamu
Citas li ti sta pises?
A ja ti napisah da ne vijedjas zene u serijatskim zemljama jer i one idu u posebne skole i u autobusu sjedaju pozadi i da ih ne zoves nizim bicimaal_uqaab wrote:
al posto ste niza bica makar cete u autobusu sjediti pozadi i ici u odvojene skole...
Kada se voze gradskim autobusom saudijske žene moraju ući u autobus kroz odvojeni ulaz na kraju vozila i sjesti u poseban, za njih namijenjen dio.
- art vandeley
#89 Re: Da li ste znali o islamu
bambina78 wrote:Kada se voze gradskim autobusom saudijske žene moraju ući u autobus kroz odvojeni ulaz na kraju vozila i sjesti u poseban, za njih namijenjen dio.
Uopce ne postoji gradski prevoz u KSA!
A i da postoji, slazem se, za zene koje su bez muske pratnje ulazile bi na poseban ulaz predvidjen samo za zene.
- AleksoMKD
#90 Re: Da li ste znali o islamu
Prijatelju, ako neko kupi robinju ili recimo "osvoji" je u ratu kakva god ogranicenja (moralna ili pravna) bila nametnuta, to se zove silovanje. Kako god da okrenes ili objasnis, samo bolestan um moze to uraditi i posedovati robove. Barem u danasnjem vremenu.al_uqaab wrote:
Jedan od osnova svakog sretnog i uspjesnog braka je i zadovoljavanje seksualnih potreba partnera. Zato islam potencira maksimalno aktivnosti partnera u tom smjeru, zene pogotovo, uvazavajuci musku prirodu. U tom kontekstu treba posmatrati i to sto si ti rekao, a ne u smislu nekakvog seksualnog zlostavljanja jer ropstvo iako nije kao brak, pravno je regulisano u islamu. nema anarhije i nemorala...
I ne moze bas kad hoce. ima i tu dosta pravnih i moralnih ogranicenja.
A koja je sansa da rob dodje na sud i da taj sud presudi da je vlasnik eto upraznjavao polove nagone i kad je zabranjeno?
Hehehe, ali sta ako eto (hipoteticki) Makedonija buide osvojena od neke Islamske drzave i Skopje se okupira? Ja kao neMusliman u osvojenom gradu automatski mogu postati rob. Da ne govorimo o zenskim clanovima moje porodice. One bi valjda bile robinje i njihovi vlasnici bi ih mogli silovati kad god zele.al_uqaab wrote:Ne brini, ne mozes. Samo nemoj zuluma cinit' i sve ce bit' u redu....AleksoMKD wrote:underwater wrote: Ako ti se ne svidja imati roba, onda nemoj biti musliman![]()
Ali onda mogu nesrecnim slucajem ja zavrsit kao rob.
-
al_uqaab
#91 Re: Da li ste znali o islamu
Citam, samo ukazujem da ti analogija nije nista smislenija od ove gore koju si ismijavala. Ako uspijes prebroditi te nalete feminizma bazirane na predrasudama, skontaces...bambina78 wrote:Citas li ti sta pises?![]()
A ja ti napisah da ne vijedjas zene u serijatskim zemljama jer i one idu u posebne skole i u autobusu sjedaju pozadi i da ih ne zoves nizim bicimaal_uqaab wrote:
al posto ste niza bica makar cete u autobusu sjediti pozadi i ici u odvojene skole...![]()
Kada se voze gradskim autobusom saudijske žene moraju ući u autobus kroz odvojeni ulaz na kraju vozila i sjesti u poseban, za njih namijenjen dio.
- bambina78
#92 Re: Da li ste znali o islamu
Vidis, danas je religijskim glasnovornicima internet veliki problem, jer se svaka informacija moze vrlo brzo provjeriti. I da, naravno da u Saudijskoj Arabiji ima javnih autobusaart vandeley wrote:bambina78 wrote:Kada se voze gradskim autobusom saudijske žene moraju ući u autobus kroz odvojeni ulaz na kraju vozila i sjesti u poseban, za njih namijenjen dio.![]()
Uopce ne postoji gradski prevoz u KSA!
http://www.saptco.com.sa/index_en.html
Slijedeci put, molim te bez laznih informacija, jer se moze smatrati za trolanje.
- bambina78
#93 Re: Da li ste znali o islamu
Poznat ti je pojam argumentirana diskusija? Ja bih rekao da nijeal_uqaab wrote: Citam, samo ukazujem da ti analogija nije nista smislenija od ove gore koju si ismijavala. Ako uspijes prebroditi te nalete feminizma bazirane na predrasudama, skontaces...
Ostavi se mene i mojih predrasuda, a diskutuj o stvarima koje su ovdje NAPISANE
- art vandeley
#94 Re: Da li ste znali o islamu
Gradski prevoz=javni autobusbambina78 wrote:naravno da u Saudijskoj Arabiji ima javnih autobusa![]()
Gradski prevoz u KSA je jedino taxi
- bambina78
#95 Re: Da li ste znali o islamu
Dokle te lazi?art vandeley wrote:Gradski prevoz=javni autobusbambina78 wrote:naravno da u Saudijskoj Arabiji ima javnih autobusa![]()
![]()
Gradski prevoz u KSA je jedino taxi
Imaju busevi, ali je saobracaj nerazvijen, slicno kao nas GrasFlat-fare minibuses (SR 3) rumble the streets of Riyadh, but these are mostly used by laborers. They are quite difficult for the casual visitor to use: there are no posted stops, and routes are usually written only in Arabic. Most routes converge on al-Bathaa, and the adventurous visitor can try his luck on route 9, which runs from al-Bathaa up Olaya Road.
Treba li prevod sa engleskog ovo gore?
- art vandeley
#96 Re: Da li ste znali o islamu
Radnicki busevi koji voze zaposlene za kompanije, znaci to je tebi gradski prevoz a u njima sve sami radnici niti jednog gradjanina.
- bambina78
#97 Re: Da li ste znali o islamu
Radnici nisu gradjani?art vandeley wrote:Radnicki busevi koji voze zaposlene za kompanije, znaci to je tebi gradski prevoz a u njima sve sami radnici niti jednog gradjanina.
Boze sacuvaj sta covjek ovdje sve moze procitati!
Od mene dosta na temu javni prevoz u Saudiji, ko zeli istinu ima linkove gdje fino napisano da postoji bus saobracaj u Rijadu.
I Rest My caseSaudi Arabia - Driving and Public Transportation
Home > Country Guides > Saudi Arabia
Public buses operate in cities and towns, but this form of transport is mainly used by locals. The Saudi Arabian Public Transport Company (SAPTCO) has modern air-conditioned buses operating inter-city routes, which have screened-off sections for female passengers.
Last edited by bambina78 on 07/08/2012 15:14, edited 2 times in total.
- art vandeley
#98 Re: Da li ste znali o islamu
Dobro ti znas na sta se odnosi radnicki autobus koji prevozi zaposlene radnike te i te kompanije i gradski prevoz 
-
Billy the Kid
#99 Re: Da li ste znali o islamu
Nemoj se bolan vise provaljivati.art vandeley wrote:Dobro ti znas na sta se odnosi radnicki autobus koji prevozi zaposlene radnike te i te kompanije i gradski prevoz
Eto shvatili smo da ne znas engleski, ali mogao si bar upotrijebiti google translate. Ovako bi ti ispalo, pa javi-der ako ti i za ovo treba prijevod.
Javni autobusi rade u gradovima i mjestima, ali ovaj oblik prijevoza se uglavnom koristi lokalno stanovništvo.Saudijske Arabije Javni prijevoz Društvo (SAPTCO) ima moderne klimatizirane autobuse operativne međugradskim rute, koje su mu prikazivani-off dijelove za ženske putnika.
-
underwater
#100 Re: Da li ste znali o islamu
Fakat ne kontam sto se lozite na avtobuse u Saudiji.
Ima isto i u Dzerusalemu, pa niko ne spominje
Ima isto i u Dzerusalemu, pa niko ne spominje
http://www.cendo.hr/Novosti.aspx?id=1404&a=0During his speech, Peres said that “any kind of discrimination constitutes a fatal error that must be corrected immediately.” Peres referred to the recent controversy over several Jerusalem bus routes which have remained segregated by gender in contravention with Supreme Court rulings added that if a man does not want to get on a bus because women are present, “he does not have to – no one is forcing him.”