DA LI STE ZA VRACANJE NACIJE BOSANAC I HERCEGOVAC
-
Cazinjanin
Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u svome izdanju od 2. VII, 1891 godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
prema tome, Bosnjak kao narodnost a Bosanac kao nacionalna pripadnost!
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u svome izdanju od 2. VII, 1891 godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
prema tome, Bosnjak kao narodnost a Bosanac kao nacionalna pripadnost!
-
livadic
a kako se sirio islam ...dariosa wrote:katolicanstvo se u BiH pocelo siriti nekih 250-300 godina prije islama. dakle nasi preci su imali neku svoju religiju (da ne ulazimo sada u to koja je to religija bila), neki su primili katolicanstvo (uglavnom milom), neki zadugo zadrzali svoju religiju a neki primili islam ili u zivotu par puta promjenili religiju sto je bila cesta pojava... neznam sta je tu nejasno. slicno je bilo i sa pravoslavljem.
ako se vratis na tudjmanovu ili aralicinu interpretaciju povijest, onda te stvarno necu vise uzimati za ozbiljno...
interesantno je kako su narodi koji su se najvise odupirali katolicanstvu i koji su ga primili silom, bicom i kandzijom, hrvati (posebno dalmatinci), poljaci, cijela juzna amerika... danas najveci katolici.
dzizija ...
... pravo prve bracne noci ...
pa mi jos reci da se islam nije sirio silom ...
ps
ako mi sada pocnes sa historijom iz kuhinje *bosnjackog instituta* ...
... prestajem te smatrati ozbiljnim sagovornikom ...
-
dariosa
ja o sirenju islama uopste nisam govorio. uostalom, svoj stav o religiji sam vec iznio, mislim da je to 100% PRIVATNA stvar.
ti se dragi moj zemljace od ovoga http://www.--- NO LINKS ---/index.html nisi ni milimetra pomakao... a do pomaka, "ma bjazi, bjazi, bjazi" sto bi rekle kolege sa BBC-a...
ti se dragi moj zemljace od ovoga http://www.--- NO LINKS ---/index.html nisi ni milimetra pomakao... a do pomaka, "ma bjazi, bjazi, bjazi" sto bi rekle kolege sa BBC-a...
-
livadic
1] vraga je privatna ...dariosa wrote:ja o sirenju islama uopste nisam govorio. uostalom, svoj stav o religiji sam vec iznio, mislim da je to 100% PRIVATNA stvar.
... kad ti neko udari danak u krvi ... dzizijicu itd ...
2] nije li prihvatanje religije i ideologije okupatora bosne ...
izdaja te iste bosne ...
u koju se bosnjaci danas tako revnosno zaklinju. ...
3] da li ces mi tvrditi da je i deviza ...
*na allahovoj zemlji - u allahovoj vjeri ...
bas 100% probosanska ...
4] izmedju herceg*bosne & serijata ...
meni herceg*bosna zvuci znatno prihvatljivije ...
... sta god ti o tome mislio ...
a i tebi bi trebalo ...
jer lojalni jevreji u sarajevu ...
... imaju vrlo ogranicen rok upotrebe ...
ali to ces shvatiti tek na kraju ...
ne zamjeri ...
- wels
livadic wrote:a kako se sirio islam ...dariosa wrote:katolicanstvo se u BiH pocelo siriti nekih 250-300 godina prije islama. dakle nasi preci su imali neku svoju religiju (da ne ulazimo sada u to koja je to religija bila), neki su primili katolicanstvo (uglavnom milom), neki zadugo zadrzali svoju religiju a neki primili islam ili u zivotu par puta promjenili religiju sto je bila cesta pojava... neznam sta je tu nejasno. slicno je bilo i sa pravoslavljem.
ako se vratis na tudjmanovu ili aralicinu interpretaciju povijest, onda te stvarno necu vise uzimati za ozbiljno...
interesantno je kako su narodi koji su se najvise odupirali katolicanstvu i koji su ga primili silom, bicom i kandzijom, hrvati (posebno dalmatinci), poljaci, cijela juzna amerika... danas najveci katolici.... ???!!!
dzizija ...... danak u krvi ...
![]()
... pravo prve bracne noci ...![]()
![]()
![]()
pa mi jos reci da se islam nije sirio silom ...... !!!
ps
ako mi sada pocnes sa historijom iz kuhinje *bosnjackog instituta* ...![]()
... prestajem te smatrati ozbiljnim sagovornikom ...![]()
UM CARUJE-SILA KLADE VALJA!
-
dariosa
klasicno pranje savjesti, brkanje cinjenica, zamjena teza, preuvelicavanje, vadjenje stvari i dogadjaja iz konteksta, iskrivljivanje realnosti, relativiziranje i bjezanje od CINJENICA u kontekstu........ do intelektualnog pomaka iz trenutne sovinisticko/nacionalisticko/primitivno/revizionisticke vizure, "bjazi, bjazi..." sto sam duze na ovom forumu sve ustvari manje i vjerujem da ces ikad biti u stanju da napravis taj pomak.livadic wrote:1] vraga je privatna ...dariosa wrote:ja o sirenju islama uopste nisam govorio. uostalom, svoj stav o religiji sam vec iznio, mislim da je to 100% PRIVATNA stvar.
ti se dragi moj zemljace od ovoga http://www.--- NO LINKS ---/index.html nisi ni milimetra pomakao... a do pomaka, "ma bjazi, bjazi, bjazi" sto bi rekle kolege sa BBC-a...![]()
... kad ti neko udari danak u krvi ... dzizijicu itd ...![]()
![]()
![]()
2] nije li prihvatanje religije i ideologije okupatora bosne ...![]()
izdaja te iste bosne ...![]()
u koju se bosnjaci danas tako revnosno zaklinju. ...![]()
3] da li ces mi tvrditi da je i deviza ...::
*na allahovoj zemlji - u allahovoj vjeri ...![]()
![]()
... *
bas 100% probosanska ...![]()
4] izmedju herceg*bosne & serijata ...
meni herceg*bosna zvuci znatno prihvatljivije ...![]()
... sta god ti o tome mislio ...![]()
a i tebi bi trebalo ...
jer lojalni jevreji u sarajevu ...
... imaju vrlo ogranicen rok upotrebe ...
ali to ces shvatiti tek na kraju ...
ne zamjeri ...![]()
za odgovore na neke od tvojih gore navedenih nebuloza, pogledaj moje ranije postove, mada vidim da to tebi uopste i nije bitno.
cestit bozic...
-
Skljoco
#66 Re: DA LI STE ZA VRACANJE NACIJE BOSANAC I HERCEGOVAC
------------------------------RBIH wrote:JA SAM ZA JER SAM SAMO BOSANAC I NISTA DRUGO
- Bosanskohercegovacke nacije jer se ono "i" pretvara u Nijemo "i" koje se neizgovara .
Iiiiiiiiiiii ,
O povratku u Ustav Bosanskohercegovacke Nacije ODLUCUJU samo Bosanskohercegovci .
O tom pitanju NEMOGU odlucivati nit Srbi nit Hrvati nit Bosnjaci .
A za povratak u Ustav predhodno BiH mora biti SLOBODNA drzava !
A njena SLOBODA iskljucivo zavisi od Medj. Zajednice !
- Kareem Abdul-Jabbar
UM CARUJE - DOK SILA NE POPIZDI!!livadic wrote:UM CARUJE-SILA KLADE VALJA!
---------------------------
potpisujem ...![]()
![]()
![]()