Da li ste za vracanje imovine vjerskim zajednicama?

Da li ste za vracanje imovine vjerskim zajednicama?

Svakoj sto je bilo njeno
16
41%
Svima osim SPC
3
8%
Samo IVZ
0
No votes
Nisam, protiv sam.
20
51%

Total votes: 39

Vodenjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:Izvini, ali koja drzava? Drzava koja je otvarala fakultete koji su bili priznati i u svijetu? Drzava koja je napravila Zeljezaru, Krivaju (koja je, recimo, komplet izgradjena na zemlji jedne jedine porodice), Natronku, Agrokomerc, Sarabon, Energoinvest? Za cijeg je vakta napravljen upravo najveci broj vjerskih objekata? Mislim da je fakat licemjerno (ovdje ne prozivam tebe nego predstavnike istih tih vjerskih zajednica i narod koji od drveza sumu na vidi) traziti nekakav povrat "onda" nacionalizovane imovine vjerskih zajednica.

U Zavidovicima, recimo, poliklinika, dvije skole, dio Krivaje, MUP, zgrada suda, zgrada poste, zgrada opstine, i da ne nabrajam dalje, su napravljeni na zemlji covjeka koji je ziv i dan danas i koji ima sve potrebne papire da to i dokaze. Nakon sto je trazio da mu se vrati samo jedan mali zeleni dio, koji se nalazi izmedju svega toga, udareni su temelji za, ni manje ni vise, dzamiju!

Btw. covjek se izjasnjava kao Hrvat.
Sad kad si se ispucao, lijepo se i ti izvini i povuci s teme... :D
Koju god budalestinu covjek napadne, proglase ga protivnikom vjere, drzave i naroda! :-) :-)
U pm! I to na kvadrat!
I oni njihova im briga i za drzavu i za narod i za vjeru!
Sto oni vise brinu i od nas sve to brane, to je manje drzave i naroda a od vjere ostalo samo tumacenje seoskih hodza i popova! :x
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

_BosanaC wrote:Izvini, ali koja drzava? Drzava koja je otvarala fakultete koji su bili priznati i u svijetu? Drzava koja je napravila Zeljezaru, Krivaju (koja je, recimo, komplet izgradjena na zemlji jedne jedine porodice), Natronku, Agrokomerc, Sarabon, Energoinvest? Za cijeg je vakta napravljen upravo najveci broj vjerskih objekata? Mislim da je fakat licemjerno (ovdje ne prozivam tebe nego predstavnike istih tih vjerskih zajednica i narod koji od drveza sumu na vidi) traziti nekakav povrat "onda" nacionalizovane imovine vjerskih zajednica.
Da li je ta porodica na bilo koji način, obeštećena. Ako nije, to za mene nije u redu taman da su Intel napravili na njihovoj zemlji. Ako jeste, onda to i nije tema ove diskusije.
Jesu li te objekte finansirali i gradili vjernici ili država?
_BosanaC wrote: U Zavidovicima, recimo, poliklinika, dvije skole, dio Krivaje, MUP, zgrada suda, zgrada poste, zgrada opstine, i da ne nabrajam dalje, su napravljeni na zemlji covjeka koji je ziv i dan danas i koji ima sve potrebne papire da to i dokaze. Nakon sto je trazio da mu se vrati samo jedan mali zeleni dio, koji se nalazi izmedju svega toga, udareni su temelji za, ni manje ni vise, dzamiju!

Btw. covjek se izjasnjava kao Hrvat.
Šta je poenta ovog primjera. Da se za potrebe države može oduzeti šta god kome padne na pamet. Naravno da se sad faktičko stanje na terenu ne može mjenjati ali je trebalo čovjeku nadoknaditi oduzetu zemlju. A ovo za džamiju, što se mene tiče, ako čovjek ne želi nadoknadu, treba džamiju izmjestiti tj. srušiti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Da li je ta porodica na bilo koji način, obeštećena. Ako nije, to za mene nije u redu taman da su Intel napravili na njihovoj zemlji. Ako jeste, onda to i nije tema ove diskusije.
Jesu li te objekte finansirali i gradili vjernici ili država?
Krenemo li u raspravu o toj porodici i kako je ona uopste dosla do te zemlje otici cemo predaleko... Mislim da to fakat nije tema. Samo cu reci da je dobila puno vise nego sto je zasluzila, gazeci preko mrtvih.
Šta je poenta ovog primjera. Da se za potrebe države može oduzeti šta god kome padne na pamet. Naravno da se sad faktičko stanje na terenu ne može mjenjati ali je trebalo čovjeku nadoknaditi oduzetu zemlju. A ovo za džamiju, što se mene tiče, ako čovjek ne želi nadoknadu, treba džamiju izmjestiti tj. srušiti.
Poenta je da je opstina, odnosno opstinski organi, prije nepune dvije godine, u vakat kad se prica o povratu imovine vjerskim zajednicama punom parom oduzete za vrijeme "onog" vakta , direktno izsikanirala gradjanina i izdala preko noci sve moguce i nemoguce dokumente i papirologiju da se napravi DZAMIJA. Dok recimo za poslovne objekte znaju trebati i godine. A kada je ista ta ostecena strana pokrenula pricu o tome proglasena je ustasom, mrziteljem Bosnjaka i svega sto je Bosnjacko i muslimansko itd.
Post Reply